Αύγουστος: άβροχος, ζεστός και μελτεμάτος ως το τέλος του!


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα μας με βασικές εντάσεις στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Πάντως, κατά περιόδους, στον Πατραϊκό και το Αιγαίο οι άνεμοι θα φθάνουν τα 5 και τα 7 μποφόρ αντίστοιχα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη. Σημειώνεται ότι στη Δ. Ελλάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής, αλλά η ζέστη κι εκεί θα υποχωρήσει. Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων είναι πολύ περιορισμένες.

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 36 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-BΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 35 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 34 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Αν εξαιρέσουμε την αστάθεια που θα βγάλει αύριο κ μεθαύριο κυρίως στα δυτικά ορεινά θα έλεγα ότι συνεχίζουμε σε κολλημένη ατμοσφαιρική κυκλοφορία κ η πτώση της θερμοκρασίας που θα έρθει δυστυχώς μόνο αξιόλογη δε θα είναι.
    Όπως λέει κ ο Χριστόδουλος αν εξαιρέσουμε κάποιες μικροδιαταραχές που συνεχίζουν κ φαίνονται τον Σεπτέμβρη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη κ το έχω πει ουκ ολίγες φορές.
    Καλή συνέχεια καλοκαιριού λοιπόν.
    Αύριο θα έχουμε κ μια ανανέωση του μεσοπρόθεσμου ευρωπαϊκού κ θα σας την ανεβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύο ημέρες με 37, άλλες δύο με 38 και σήμερα 39άρι, ενώ το βράδυ εινυ ζήτημα αν πέφτει κάτω από 27! Δεν μπορώ να πω, χορτάσαμε "καλοκαίρι" στην Πάτρα!
    Δεν ξέρω τι θερμοκρασίες είχε πριν 20 χρόνια στην Πάτρα, αλλά από το 2005 που μένω εδώ, δεν θυμάμαι άλλον τέτοιον Ιούλη και Αύγουστο. Αν ο κύριος Ζιακοπουλος ή κάποιος άλλος φίλος έχει στοιχεία, θα ήθελα πραγματικά να τα δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Donald Trump έχει προτείνει - και όχι μία ή, δύο φορές - να βομβαρδίζει ο αμερικάνικος στρατός τους τυφώνες, πριν κάνουν landfall, όπως γράφει ο Guardian. H βρετανική εφημερίδα επικαλείται το αμερικάνικο σάιτ Axios, που είχε αποκαλύψει ότι σε μία συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας για το θέμα της απειλής από τους τυφώνες, ο Trump είχε πει "γιατί δεν τους βομβαρδίζουμε με πυρηνικά";

    Μάλιστα, ο πρόεδρος έχει και το know how. "Αρχίζουν να σχηματίζονται στα ανοιχτά της Αφρικής και καθώς κινούνται προς τον Ατλαντικό, θα ρίξουμε μία βόμβα μέσα στο μάτι του κυκλώνα και θα τον διασπάσουμε". Ένας από τους αξιωματούχους του απάντησε ότι "εντάξει, θα το εξετάσουμε".

    Ο Trump διέψευσε, πάντως, κατηγορηματικά ότι είπε να βομβαρδιστούν οι τυφώνες, κάνοντας λόγο για "γελοίο ρεπορτάζ" και για fake news με ανάρτησή του στο Twitter. Το σάιτ Axios αναφέρει, ωστόσο, ότι ο Trump είχε σε μία ακόμα περίπτωση προτείνει τον βομβαρδισμό των τυφώνων, χρησιμοποιώντας και τη λέξη "πυρηνικά" και ένας ακόμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπερασπίστηκε τη θέση του Αμερικάνου προέδρου. "Ο στόχος του να κρατήσουμε έναν καταστροφικό τυφώνα μακριά από την ενδοχώρα δεν είναι κακός" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Λίγο μετά την εκλογή Trump στην προεδρία των HΠΑ, το National Geographic είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με το πόσο συχνά είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα του βομβαρδισμού των τυφώνων τις τελευταίες δεκαετίες. "Είναι μία αναμενόμενη σκέψη, δεδομένης της καταστροφής, που προκαλούν αυτές οι καταιγίδες" αποφάνθηκε το γνωστό περιοδικό. "Και είναι πιθανότατα ο λόγος που κάθε χρόνο τις τελευταίες έξι δεκαετίες οι κυβερνητικές υπηρεσίες λαμβάνουν μηνύματα από πολίτες που ανησυχούν και ζητούν επιθέσεις ενάντια στους τυφώνες με πυρηνικά όπλα" συμπληρώνει το περιοδικό.

    Στο άρθρο του με τίτλο: "Βομβαρδίζοντας τους τυφώνες, η εκπληκτική ιστορία μίας πραγματικά κακής ιδέας" το National Geographic αναφέρει επίσης ότι η απάντηση της ΝΟΑΑ (Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) ήταν ότι "δεν χρειάζεται καν να πούμε ότι είναι μία κακή ιδέα".

    Σε κάθε περίπτωση, καλύτερα είναι να βομβαρδίζουν οι Αμερικάνοι τυφώνες, παρά ανθρώπους. Το πρόβλημά τους είναι ότι νομίζουν πως τα πάντα λύνονται με μία βόμβα. Το βλέπουμε και από τις ταινίες τους, αν και το σενάριο αυτής του Ταραντίνο "Κάποτε στο Χόλιγουντ" ήταν αρκετά έξυπνο.

    Ουσιαστικά πρόκειται για την ιστορία της πρώην συζύγου του Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, η οποία είχε δολοφονηθεί τον Αύγουστο του 1969 από μέλη της "οικογένειας" Μάνσον. Δίπλα, όμως, στα αληθινά πρόσωπα αυτού του δράματος, ο Ταραντίνο τοποθετεί και δύο φανταστικούς χαρακτήρες, τους οποίους υποδύονται άψογα ο Λεονάρτο Ντι Κάπριο και ο Μπραντ Πιτ, δίνοντας σε μία τραγική ιστορία ένα διαφορετικό τέλος.

    Τη Σάρον Τέιτ παίζει η - πιο καυτή και από τον Αύγουστο - Μάργκο Ρόμπι, ενώ στην ταινία εμφανίζεται μεταξύ άλλων και ο Λιουκ Πέρι, ο Ντίλαν του Μπέβερλι Χιλς, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. "Ο γοητευτικός επαναστάτης της γενιάς μας" όπως είχε γράψει σε ένα παλιότερο άρθρο του ο Guardian.
    https://www.theguardian.com/us-news/2019/aug/26/donald-trump-suggests-nuking-hurricanes-to-stop-them-hitting-america-report

    Η Κακή Θάλασσα (παραλία στην Κερατέα στον νότιο Ευβοϊκό, ενώ η αγαπημένη μου στην περιοχή είναι το Δασκαλειό. Τις επισκέφτηκα και τις δύο σήμερα για πρώτη φορά από το 2017).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τότε που άρχισαν μετρήσεις, ο Αύγουστος με την μεγαλύτερη μέση θερμοκρασία στο σταθμό της ΕΜΥ στη Μίκρα Θεσ/νίκης, είναι ο Αύγουστος του 2010, με μέση θερμοκρασία 29,1 C. Η μέση μηνιαία του Αυγούστου της περιόδου 1971-2000 είναι 26,0 C.

    O φετινός Αύγουστος στη Μίκρα, έως χθες 25/08, έχει μέση θερμοκρασία 29,2 C. Περισσότερα, με το τέλος του μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φώτη καλημέρα, περιμένω την ανανέωση του μεσοπροθεσμου ευρωπαϊκού, όποτε μπορέσεις.Καλο μεσημέρι σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή