Μάχη του μελτεμιού με τον καύσωνα


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα το βόρειο ρεύμα να διατηρηθεί και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο-Καρπάθιο). Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, η θερμοκρασία θα φθάσει του 39 βαθμούς και οι πιθανότητες εκδήλωσης απογευματινών όμβρων είναι περιορισμένες. Το Σαββατοκύριακο (10-11/8), σε όλη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει κατά 1 με 2 βαθμούς στις προσήνεμες στο βοριά περιοχές. Τη Δευτέρα (12/8), θα διατηρηθούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη (13-14/8) οι Β-ΒΑ άνεμοι θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Επισημαίνεται ότι η ζέστη θα είναι πιο αισθητή στη Δ. Ελλάδα, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 41 βαθμούς. Αναφορικά με τον καιρό του Δεκαπενταύγουστου, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων το απόγευμα στις Β-ΒΔ ορεινές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-8-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 38 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στην Ήπειρο. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 39 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 39 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 38 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 36 βαθμούς.

40 σχόλια:

  1. Προβλεπόμενη (σύμφωνα με CFS) υετική "τραμπάλα" Αυγούστου:

    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

    Η Αγγλία θα αρχίσει πάλι να πρασινίζει μετά τους καύσωνες του Ιουλίου και η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεραίνεται. Κάπως καλύτερη η κατάσταση για Γαλλία και Γερμανία, που, σύμφωνα και με σχετικό άρθρο που μετέφερα χτες από το meteo.gr, έχουν ήδη σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των δασών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μην καίμε τα δάση, ας σταματήσουμε την παράνομη υλοτομία και από την ξηρασία δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Μεγαλύτερη απειλή είναι κάποιες ασθένειες από παράσιτα, όπως στο Σέιχ Σου όπου έκοψαν δέντρα σε μία έκταση 3.500 στρεμμάτων, επειδή είχαν αρρωστήσει - κοκκινίσει.

      Αυτά που κινδυνεύουν να ξεραθούν είναι τα δεντράκια που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί και μάλιστα ποτίζουμε μερικά σχεδόν καθημερινά στην παραλία στο Θυμάρι. Μετά μαζεύουμε και μερικά σκουπίδια και ύστερα πάμε για βουτιά.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Mε αφορμή την περιπέτεια μιας 6χρονης και της μητέρας της στη Νιγηρία, το Reuters υποστηρίζει ότι 400 χρόνια από τη μέρα που οι πρώτοι Αφρικανοί σκλάβοι μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική η δουλεία ακόμα καλά κρατεί. Η 6χρονη Νιγηριανή πήγε στην πρωτεύουσα Αμπούζα για να δουλέψει αμισθί ως υπηρέτρια με την προϋπόθεση η οικογένεια του σπιτιού να τη στέλνει σχολείο. Κι αυτό διότι η μητέρα της δεν κέρδιζε αρκετά για να θρέψει και τα τρία παιδιά της.

    Αλλά η 6χρονη όχι μόνο δεν πήγε σχολείο στην Αμπούζα, αλλά την έδερναν και της έδιναν σαπισμένα αποφάγια. Όταν η μητέρα της πήγε στην πρωτεύουσα για να είναι κοντά της, δασκάλεψαν τη μικρή να μην της πει τίποτα από όλα αυτά, να ισχυριστεί ότι περνάει μια χαρά, ενώ δεν την άφηναν να τη δει μόνη της. Φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από τη μέρα που οι πρώτοι σκλάβοι από την Αφρική μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Αμερική και υπολογίζεται ότι 40 εκ. άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε καταναγκαστική εργασία, σε γάμους με το ζόρι και σε άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Η μικρή Νιγηριανή, 11 χρονών πλέον, διασώθηκε το 2016 από το Ίδρυμα Εξάλειψης της Παιδικής Εργασίας και της Διακίνησης Γυναικών. Πέρασε δύο χρόνια στην απομόνωση και την κακοποίηση και πλέον είναι υπό την προστασία του Ιδρύματος. Στην Αφρική αντιστοιχούν εφτά θύματα δουλείας σε κάθε 1.000 ανθρώπους. "Σκλαβιά" θεωρούνται καταστάσεις εκμετάλλευσης από τις οποίες ένα άτομο δεν μπορεί να ξεφύγει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού και κατάχρησης εξουσίας. Άτομα που καταλήγουν να γίνονται "σκλάβοι του σεξ" εξαπατώνται με την υπόσχεση ότι δήθεν θα βρουν σύντομα κάποια άλλη δουλειά. Οι περιπτώσεις τους είναι η πιο χαρακτηριστική μορφή σύγχρονης σκλαβιάς.

    Η φτώχεια αυξάνει την πιθανότητα να πέσουν οι γυναίκες θύματα εκμετάλλευσης. Όπως συνέβη με μία άλλη κοπέλα στη νότια Νιγηρία που παράτησε το πανεπιστήμιο και πήγε στη Ρωσία, όταν ένας ξάδερφος της είπε ότι κάποιος μπορεί να της βρει δουλειά εκεί με τα έξοδα ταξιδιού πληρωμένα. Έφυγε από τη Νιγηρία μαζί με τρία άλλα κορίτσια που δεν γνώριζε το 2012 και κατέληξε στην πορνεία με τη βία, ενώ υπέστη εσωτερικά τραύματα αφού την υποχρέωσαν να πηγαίνει με 20 άνδρες τη μέρα. Είχε παγιδευτεί εκεί για τρία χρόνια, με την τσατσά να της παίρνει σχεδόν όλα τα χρήματα και γλίτωσε χάρη σε μία τυχαία συνάντηση με ένα στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο μετρό.

    "Νιώθω σαν να πλήρωσα το υπέρτατο τίμημα, αλλά χάρη στον Θεό είμαι ζωντανή" λέει η 28χρονη σήμερα κοπέλα, που κατάφερε να επανενταχθεί στην κοινωνία. Και μία 33χρονη κατέληξε σκλάβα το 2015 όταν πλήρωσε με 2.290 δολάρια που είχε δανειστεί έναν πράκτορα για να την πάει μέσω Σαχάρας στη Λιβύη και από εκεί να μεταβεί στην Ευρώπη. Λίγοι, όμως, φτάνουν τελικά μέχρι τη γηραιά ήπειρο. Πολλοί φυλακίζονται και κάποιοι καταλήγουν να πωλούνται σε σκλαβοπάζαρα, σε μία αναβίωση του δουλεμπορίου των περασμένων αιώνων μέσω της Σαχάρας.

    Όταν έφτασε στη Λιβύη η 33χρονη άρχισε να δουλεύει ως καθαρίστρια για μία εύπορη οικογένεια Αράβων στην Τρίπολη. Συχνά δούλευε με τις ώρες και με άδειο στομάχι. "Δούλεψα για τρεις μήνες και δεν με πλήρωσαν ποτέ" υποστηρίζει η ίδια. Ένας άλλος πράκτορας της υποσχέθηκε να τη στείλει στην Ιταλία, αλλά συνελήφθη από την αστυνομία στις λιβυκές ακτές και παρέμεινε υπό κράτηση για έξι μήνες. Τελικά επέστρεψε τον Ιούλιο στη Νιγηρία χάρη σε ένα κρατικό πρόγραμμα που έχει βοηθήσει συνολικά 14 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να γυρίσουν στη χώρα της δυτικής Αφρικής.
    https://www.reuters.com/article/us-africa-slavery-nigeria/west-african-slavery-lives-on-400-years-after-transatlantic-trade-began-idUSKCN1UX1NF?il=0
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για άλλη μία μέσα ψαροτουφεκάδες και ψαράδες "χτένιζαν" τη δαντελένια ακρογιαλιά. Σκάλωσε, μάλιστα, σε κάτι βράχια στα ρηχά και μια πετονιά. Τη μάζεψα και την πήγα στα σκουπίδια - μαζί με μερικά άλλα πλαστικά - πριν πατήσει τα αγκίστρια της κανένας λουόμενος. Θυμήθηκα και αυτό που διάβασα πρόσφατα ότι λόγω της υπερθέρμανσης σε 10-20 χρόνια το Αιγαίο δεν θα έχει καθόλου ψάρια. Άλλο ένα αυθαίρετο σχόλιο, χωρίς καμία τεκμηρίωση. Άλλωστε, τα ψάρια πρέπει να γλιτώσουν πρώτα από την υπεραλίευση για να πάνε από υπερθέρμανση.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Guardian ότι η Amazon χρησιμοποιεί μαθητές για την κατασκευή συσκευών Alexa στην Κίνα. Οι έφηβοι μεταφέρονται από σχολεία και τεχνικές σχολές σαν "εσωτερικοί" και συνοδεύονται από καθηγητές τους οποίους πληρώνει το εργοστάσιο για να ενθαρρύνουν και όσους μαθητές δεν είναι συνεργάσιμοι. Συνολικά 1.000 μαθητές 16-18 χρονών απασχολούνται στα εργοστάσια, καθώς η νομοθεσία της Κίνας επιτρέπει την εργασία από 16 ετών. Απαγορεύεται, όμως, να δουλεύουν νύχτα ή, υπερωρίες και η Foxconn που κατασκευάζει επίσης iPhone για την Amazon παραδέχτηκε την παρανομία και είπε ότι θα μεριμνήσει σχετικά. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική εξάσκηση, σχετική με τις σπουδές τους και δεσμεύτηκε να αυξήσει τον αριθμό όσων δουλεύουν νόμιμα, αλλά και τους μισθούς.

    Εκπρόσωπος του Jeff Bezos, o οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 100 δισ. δολ., είπε ότι αν η εταιρία διαπιστώσει παραβάσεις, θα πάρει και τα κατάλληλα μέτρα. Μία 17χρονη που προσαρμόστηκε στη δουλειά μετά από έναν μήνα και κατασκευάζει 3.000 εξαρτήματα τη μέρα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δουλεύει πλέον 10 αντί για 8 ώρες και 6 αντί για 5 μέρες τη βδομάδα. Όπως και για το ότι τα δυνατά φώτα στον χώρο εργασίας αυξάνουν τη ζέστη. Παιδιά κοιμούνται μέσα στο εργοστάσιο για να δουλεύουν υπερωρίες και να επιτευχθούν οι στόχοι παραγωγής και όσα δεν δέχονται απολύονται. Το εργοστάσιο χρειάζεται 7.000 εργάτες από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο για να πετύχει τους στόχους παραγωγής, αλλά μπορεί να προσλάβει μόνο 30 τη βδομάδα και για αυτό χρησιμοποιεί μαθητές σαν "εσωτερικούς", οι οποίοι αποτελούν το 15% του εργατικού δυναμικού.

    Οι "εσωτερικοί" μειώνουν και το κόστος μισθοδοσίας, αφού αμείβονται με 1,93 στερλίνες (πάνω από 2 ευρώ) την ώρα, αν κάνουν υπερωρίες, ενώ ο βασικός μισθός είναι 1,18 στερλίνες την ώρα (ούτε 1,5 ευρώ). Αλλά και οι έμπειροι εργάτες δεν παίρνουν και πολλά περισσότερα. Η Αmazon ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2019 ότι πούλησε πάνω από 100 εκ. συσκευές Alexa, οι οποίες κοστίζουν 50 δολάρια έκαστη στις ΗΠΑ, 50 στερλίνες στη Βρετανία και 79 αυστραλιανά δολάρια στην Αυστραλία. Κάθε μαθητής της κοστίζει 500 γουάν (60 στερλίνες περίπου) τον μήνα, ενώ έχει κάνει συμφωνία με τέσσερα σχολεία για 900 μαθητές, αν και άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 1.800 "εσωτερικούς". Χωρίς τους μαθητές το εργοστάσιο δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους παραγωγής. Κάποιοι μαθητές αρνήθηκαν να δουλέψουν νύχτα και χρειάστηκε η παρέμβαση των καθηγητών τους. Αν συνεχίσουν να αρνούνται τότε οι καθηγητές θα πρέπει να υπογράψουν παραίτηση για λογαριασμό τους.

    Μετά από μία νέα συμφωνία της Amazon με τη Foxconn για 15 νέες γραμμές παραγωγής, θα χρειαστούν χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι. Και οι εταιρίες για να μην εκπαιδεύσουν μόνιμο προσωπικό επιλέγουν τους μαθητές, αν και η Foxconn δεσμεύτηκε να το αλλάξει αυτό. Το Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας ζήτησε από την Amazon και τη Foxconn να επιτρέψουν την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών, έτσι ώστε να αποτρέπονται παραβάσεις του νόμου. Αλλά λόγω κέρδους οι εταιρίες εξακολουθούν να απασχολούν μαθητές και με υπερωρίες. Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ έχει οδηγήσει, εξάλλου, και στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών.
    https://www.theguardian.com/global-development/2019/aug/08/schoolchildren-in-china-work-overnight-to-produce-amazon-alexa-devices

    H μόνη λύση είναι να μειώσουμε όλοι εμείς την κατανάλωση. Μόνο έτσι θα μειώσουν και αυτοί την παραγωγή, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην κλιματική αλλαγή, ενώ δεν θα υπάρχουν και τόσα σκουπίδια. Σαν και αυτά που μάζεψα και την Παρασκευή από τη δαντελένια κυρίως ακρογιαλιά, αλλά και κολυμπώντας με τα μελανούρια, τις πέρκες, τις μουρμούρες, τους κακαρέλους και τα μπαρμπούνια στα κρυστάλλινα νερά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλάμε για πραγματική μάχη του μελτεμιου με τον καύσωνα.Δανειζομαι τον τίτλο του κ ζιακοπουλου.35 βαθμ Μυτιλήνη με μελτέμι.Δεν πρέπει να παραπονιέται κανένας μας.Φανταζομαι τι γίνεται σήμερα ηπειρωτικά κ Θεσσαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ παρόλο που είχαμε κάποιο σχετικό αεράκι,ζέστη και κουφόβραση επικρατούσε.Και αυτη η κουφόβραση υπήρχε νομίζω γιατί κάποια αστάθεια υπήρχε στα βορειότερα της Θεσσαλίας που εδώ στο χωριό μου σε μια στιγμή τ'απόγευμα έδωσε πέντε ψιχάλες χωρίς να έχει σχεδόν κανένα σύννεφο απο πάνω.Δροσιά πρίν απο λίγο έχω νιώσει.Και φαντάσου τα δύσκολα είναι μπροστά μας...!
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  6. Σήμερα πάντως στην Ανατολική Πελοπόννησο, όπου βρίσκομαι, δεν ήταν τόσο ευχάριστα τα πράγματα. Σχεδόν άπνοια και έντονη αίσθηση ζέστης, ακομα και σε ίσκιο. Μοναδική (και ανεκτίμητη) παρηγοριά η δροσιά της θάλασσας. Η αναπόληση του χειμώνα αρχίζει να ξυπνά μέσα μου. Πολύ περισσότερο, φαντάζομαι, σε φίλους, όπως ο Γιώργος Λαμέρας ή ο Βαγγέλης Κ. Την καλησπέρα μου σε όλες και όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα θα έρθει το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια του.
      Να μας λυτρώσει από την ξεραΐλα, την κάψα και την σωματική και πνευματική αποχαύνωση.
      Να νοιώσουμε ξανά τη βραδινή ψύχρα, να δεχτούμε στο κορμί μας τις πρώτες λυτρωτικές σταγόνες της βροχής.
      Καμιά μελαγχολία!
      Το φθινόπωρο είναι η γλυκιά προσμονή του χειμώνα.
      Που θα έρθει κατόπιν. Και που τον θέλουμε βαρύ, αψύ, αρρενωπό, αποφασισμένο για όλα!
      Τελικά, μπορεί να μην κάνει ολονών τα χατίρια. Μπορεί ακόμα και να μας κακοκαρδίσει, να μας πικράνει.
      Εμείς όμως, που, όσο ζούμε, κάθε χρόνο τον προσμένουμε, θα τον υποδεχτούμε με τις τιμές που του πρέπουν.
      Κι ας γίνει ό,τι είναι γραφτό να γίνει!

      Διαγραφή
    2. Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο... Όχι, δεν αναπολώ τον χειμώνα, (αν και χθες είδα ένα φίλο που ζει στη Σκωτία και του έδειχνα φώτο με τα παιδιά και όλως τυχαίως του εδειχνα από τα χιόνια του Ιανουαρίου χε χε - παρεμπιπτόντως ούτε στα όνειρα τους τέτοια χιόνια εκεί, έτσι, για να εκτιμάμε κάποια πράγματα). Είμαι σε καλοκαιρινό mood, απολαμβάνω το ήπιο καλοκαίρι (ξανά παρεμπιπτόντως έξω λυσσομαναει ο αέρας, άρα κανένας καύσωνας εδώ μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον). Συνήθως προετοιμαζομαι ψυχολογικά για χειμώνα μετά την πρώτη καλή φθινοπωρινή αλλαγή.
      Καλή συνέχεια καλοκαιριού και καλές διακοπές σε όσους φεύγουν.

      Διαγραφή
  7. Σήμερα (Παρασκευή) στον κάμπο της Αλεξάνδρειας, πολύ μεγάλη ήταν η δυσφορία (Heat Index), χωρίς ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία.

    Υ.Γ. Χριστόδουλε, επίσης καθυστερημένα, ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τουλάχιστον δέκα νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός από κατολισθήσεις, που προκλήθηκαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων στη νότια Μιανμάρ, όπως μεταδίδει το Reuters. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν για μέρες τα νότια της ασιατικής χώρας έχουν προκληθεί πλημμύρες και έχουν εκτοπιστεί 12 χιλιάδες άνθρωποι που τα σπίτια τους θάφτηκαν ή, καταστράφηκαν. Οι δέκα επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες, ωστόσο, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 17 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Επιζώντες ανέφεραν ότι ακούστηκε ένας δυνατός ήχος και ξαφνικά το έδαφος άρχισε να τρέμει πριν υποχωρήσει. Όποιος ήταν κοντά στο σημείο της κατολίσθησης ήταν αδύνατο να επιζήσει από τα βράχια και τους τόνους λάσπης που κάλυψαν τα πάντα. Σπίτια και ένα σχολείο ξεβράστηκαν σε γειτονικές πόλεις, κι ενώ αναμένονται πολλές βροχές και τις επόμενες μέρες.
    https://www.reuters.com/article/us-myanmar-landslides/at-least-10-dead-dozens-missing-after-landslide-in-southern-myanmar-idUSKCN1UZ1VW?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο τυφώνας Lekima έπληξε την Κίνα με ανέμους ταχύτητας 187 χιλ. την ώρα, αν και εξασθένησε από τη στιγμή που έκανε landfall το Σάββατο 10/8, σε σχέση με την Παρασκευή 9/8, οπότε είχε εκδοθεί κόκκινος συναγερμός, ακυρώθηκαν πτήσεις προς την Ταϊβάν και έκλεισαν αγορές και επιχειρήσεις, όπως μεταδίδει το Reuters. Συνολικά 625 πτήσεις ακυρώθηκαν από το Πεκίνο, τη Σαγκάη την Guangzhou, τη Shenzhen και την Chengdu, ενώ 250 χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Σαγκάη και 800 χιλιάδες στη Zhejiang. Σημειώθηκαν επίσης διακοπές ρεύματος σε 2,72 εκ. νοικοκυριά στη Zhejiang, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές έκοψαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

    Εξαιτίας του τυφώνα έκλεισε και η Ντίσνεϊλαντ στη Σαγκάη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι πουθενά στην Κίνα. Η θύελλα αναμένεται να φτάσει στην επαρχία Jiangsu τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 11/8 και να περάσει από την Κίτρινη Θάλασσα, πριν συνεχίσει προς τον βορρά και κάνει νέο landfall στην επαρχία Shandong. Οι παράκτιες επιχειρήσεις στη Zhejiang έχουν κλείσει και το υπουργείο Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων προειδοποίησε για τον κίνδυνο πυρκαγιών, εκρήξεων και διαρροής τοξικού αερίου σε χημικά πάρκα και διυλιστήρια πετρελαίου.
    https://www.reuters.com/article/us-asia-storm-china/typhoon-forces-evacuations-flight-cancellations-in-eastern-china-idUSKCN1V006V?il=0

    Άρχισαν πριν λίγο και οι πρώτες ριπές του μελτεμιού στο Φάληρο. Φαντάζομαι τι θα γίνεται στο Θυμάρι. Προσοχή χρειάζεται να μην έχουμε καμία πυρκαγιά πουθενά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tελικά τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν στην Κίνα, όπου Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί, 16 οι αγνοούμενοι και πάνω από 1 εκ. οι εκτοπισμένοι από τον τυφώνα Lekima, που χτύπησε με ανέμους ταχύτητας 187 χιλιομέτρων όπως μεταδίδει το BBC.
    Ο τυφώνας έκανε αρχικά landfall στην παραθαλάσσια πόλη Zhejiang και συνέχισε την πορεία του προς τη Σαγκάη των 20 εκ. κατοίκων. Πάνω από χίλιες πτήσεις ακυρώθηκαν, οδηγοί καθηλώθηκαν στους πλημμυρισμένους δρόμους και οι αρχές δίνουν μάχη για τη διάσωσή τους, ενώ δέντρα έπεσαν σε ηλεκτροφόρα καλώδια, με συνέπεια να μείνουν χωρίς ρεύμα 2,7 εκ. νοικοκυριά στη Zhenjiang, που εκκενώθηκε από 800 χιλιάδες ανθρώπους.

    Άλλες 250 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Σαγκάη, όπου ο τυφώνας έφτασε εξασθενημένος, αλλά ο κίνδυνος πλημμυρών παραμένει μεγάλος. Ήταν ο 9ος τυφώνας το 2019 για την Κίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ενώ προκάλεσε μερικούς τραυματισμούς και ζημιές και στο νησί της Ταϊβάν.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-49303877
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. (Upd): Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί από τις κατολισθήσεις λόγω των βροχοπτώσεων στη Μιανμάρ, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί και δεκάδες αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Σαββάτου 10/8, που δημοσιεύει η Le Monde. Aεροφωτογραφίες από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έδειξαν μία ολόκληρη πλαγιά να έχει καταρρεύσει από τους μουσώνες και να έχει παρασύρει 16 σπίτια και ένα μοναστήρι.

    Σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης που όλο το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο προσπαθούσαν να ανασύρουν θύματα μέσα από τεράστιους όγκους λάσπης οι νεκροί είναι 22 και οι τραυματίες 47. Δεν υπάρχει επίσης κανένα νέο για 100 ανθρώπους από τους συνολικά 169 ενός άλλου χωριού που βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή. Μπορεί, πάντως, και κάποιοι να απουσίαζαν τη στιγμή της κατολίσθησης από τα σπίτια τους, από τα οποία διακρίνονται πλέον μόνο οι στέγες τους.

    Μητέρα 32 ετών που αναζητά ακόμα τις δύο κόρες της και άλλα πέντε μέλη της οικογένειάς της, άκουσε μία βοή και είδε το σπίτι της να χάνεται σε μία στιγμή. Οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων προκάλεσαν και την υπερχείλιση ποταμών και άνθρωποι που είχαν προειδοποιηθεί για αυτόν τον κίνδυνο έσπευσαν να απομακρυνθούν από παράκτιες περιοχές με τα πόδια ή, και με βάρκες. Συνολικά 30 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2019/08/10/au-moins-22-morts-et-des-dizaines-de-personnes-disparues-apres-un-glissement-de-terrain-en-birmanie_5498315_3210.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τους 95 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι βροχοπτώσεις των μουσώνων, που διαρκούν από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο είναι χρήσιμες για τη γεωργία, καθώς πέφτει το 70% του νερού όλου του έτους, αλλά συχνά φέρνουν θάνατο και καταστροφή.

    Στη νοτιοδυτική επαρχία Kerala, όπου πέρσι είχαν χάσει τη ζωή τους 200 άνθρωποι και είχαν επηρεαστεί πέντε εκατομμύρια, πέθαναν 42 και επηρεάστηκαν 100 χιλιάδες, αφού σημειώθηκαν 80 κατολισθήσεις σε δύο μέρες. Οι αρχές της πολιτείας σχεδιάζουν να ανοίξουν τις πύλες ενός φράγματος - μερικώς τις άνοιξαν το Σάββατο 10/8 - για να βρει δίοδο το νερό και να αποφευχθούν σοβαρότερες ζημιές. Έκλεισε, εξάλλου, το πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης και αναμένεται να ανοίξει πάλι την Κυριακή 11/2, εφόσον η στάθμη των υδάτων υποχωρήσει.

    Στη γειτονική επαρχία Karnataka σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 45 ετών, που έχουν βυθίσει 1.024 χωριά. Συνολικά 16 από τις 30 περιοχές της επαρχίας έχουν επηρεαστεί και 235.105 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε 624 καταυλισμούς.

    Αναφέρθηκαν επίσης 29 θάνατοι στη Maharasthra, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας Βομβάη, κι ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρές και πολύ ισχυρές βροχές και για το αμέσως επόμενο διάστημα.
    https://www.reuters.com/article/us-southasia-floods/death-toll-from-india-floods-rises-to-95-hundreds-of-thousands-evacuated-idUSKCN1V0082?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Δυτική Ελλάδα καίγεται, παιδιά.
    38,8 η Καλαμάτα, 38 η Άρτα, 37,7 η Πάτρα. Ας κάνει ό,τι θέλει, κάποτε θα τελειώσει αυτή η αηδία που λέγεται "καλοκαίρι".

    Winter is coming...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανατολική Ελλάδα δεν καίγεται, κινδυνεύει όμως να γίνει ...μπουρλότοοοοο (που έλεγε η αξέχαστη Σαπφώ Νοταρά) από πυρκαγιές. Η Αθήνα καίγεται έτσι κι αλλιώς, γιατί το θερμό μελτέμι πάνω από τον αστικό ιστό του τσιμεντο-ασφαλτο-τέρατος μετατρέπεται σε αφόρητο λίβα.

      Μαζί σου (και πωρωμένος) για τον χειμώνα φίλε!!

      Διαγραφή
  14. Ο δυνατός βοριάς λίγο πριν το μεσημέρι,ήταν η αιτία που δεν άφησε την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 34,5 βαθμούς και η χαμηλή υγρασία να κάνει την ζέστη ανεκτή.
    Αυτός ο τόσο δροσερός και από αργά την νύχτα αρκετά ψυχρός άνεμος,ήταν και ο ιδανικός σύντροφος στην όμορφη, αλλά και συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος "Δημοφιλος",για την μικρή μας Αλεξία,το κοριτσάκι που χτυπήθηκε ανήμερα το Πάσχα από αδέσποτη σφαίρα, ενός ασυνείδητου "βαρυμαγκα",που δεν εχει καν το θρασος ακόμη να επισκεφθεί και να συμπαρασταθεί έστω κατά το ελάχιστο.
    Η εκδήλωση έλαβε μέρος στην όμορφη πλατεία των 700 θεσπιεων,με φόντο όλη τον καμπο των θεσπιων,όπως επίσης και τους όμορους κάμπους των Λευκτρων και των Πλαταιων και φυσικά με "σκεπή" μας τον Ελικώνα και την ιερή κοιλάδα του Μουσων.
    Εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν από όλη την Βοιωτία, όπως και πολλοί ομογενείς απο Αμερική Καναδά και Αυστραλία,δεκάδες χορηγοί από δήμους,συλλόγους(πολιτιστικούς,αθλητικούς κτλ),επιχειρήσεις και απλός κόσμος, προσευχήθηκαν και στήριξαν με κάθε τρόπο,τον Γολγοθά που πρέπει να ανέβουν, τόσο η μικρή Αλεξία τόσο και οι δικοί της άνθρωποι.
    Ήταν τόσα πολλά αυτά που ειπώθηκαν και με τέτοιο τρόπο που δύσκολα κάποιος μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
    Ελπίζουμε και ευχόμαστε ολόψυχα,η μικρή και πάντα χαμογελαστή Αλεξία, να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα της ζωής και να μπορέσει να κάνει ευτυχισμένους τους γονείς της,τα αδέρφια της και τους δικούς της, που υπομένουν πλάι της.
    Εχθές το βράδυ,φάνηκε για μια ακόμη φορά το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής και πως η αγάπη και η ομόνοια, μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.
    Ήταν μια υπέροχη βραδιά, σε εναν πολύ όμορφο χώρο, για έναν τόσο ιερό σκοπό.
    Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον σύλλογο,όσο και στους καλλιτέχνες, αλλά και στον κόσμο που με μεγάλη προθυμία συντέλεσαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σε όλους σας Χριστόδουλε. Και ειδικά σε σένα για τα πολύ ωραία μηνύματα που περνάς.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  15. Λεπτοκαρυά Πιερίας. Καλησπέρα σε όλους. Ερώτηση: Γιατί σ αυτον τον καύσωνα η υγρασία είναι σε χαμηλά, ευτυχώς επίπεδα στην περιοχή μου!! Ούτε μελτεμι έχουμε και σχεδόν πάντα σε περιόδους καύσωνα μας ταλαιπωρεί η υγρασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η θερμή αφρικανική μάζα που μας επισκέπτεται σ αυτόν τον καύσωνα έρχεται κατευθείαν από κάτω, και όχι δια της ...πλαγίας οδού μέσω κεντρικής Ευρώπης, όπως στην προηγούμενη περίπτωση, γι αυτό και έρχεται ξηρότερη. Αυτή θα μπορούσε να είναι μιά εξήγηση. Παράλληλα, η εικόνα στους χάρτες μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας δείχνει (θερμή) αντικυκλωνική σφήνα (ridge) πάνω από τη χώρα, με την "κλασική" για τους ελληνικούς καύσωνες κατεύθυνση (άξονα) από ΝΔ προς ΒΑ:

      http://www2.wetter3.de/Animation_12_UTC/00_27.gif

      Με αποτέλεσμα να ευνοείται η αρνητική μεταφορά στροβιλισμού και οι επακόλουθες καθοδικές κινήσεις αέρα δεξιά του άξονα της σφήνας, που θερμαίνουν αδιαβατικά και ξηραίνουν ακόμα περισσότερο τον αέρα.

      Αυτή είναι η ...μπακαλίστικη ερμηνεία ενός ερασιτέχνη "διαγνώστη" (και όχι προγνώστη). Ο κ. Ζιακόπουλος θα μπορούσε να σου απαντήσει πληρέστερα και με την ακριβολογία και την εγγυημένη γνώση του ειδικού.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο Λαμερα ευχαριστώ πολύ που αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου για να μου απαντήσεις!!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    3. Θέλουμε τον παγερό βοριά τις βροχές και τα χιόνια ακομη και στα πεδινά χωρίς αυτά τι ζωη θα κάνουνε ;

      Διαγραφή
    4. Δημήτρη μαζί σου! Το είπες απλά, επιγραμματικά και πολύ όμορφα. Έτσι είμαστε εμείς οι ..."κρυόκωλοι χιονόφιλοι", που κάθε φορά που πλησιάζει καταιγίδα "κάνουμε σαν χαζοχαρούμενοι".

      Ποιός τα λέει αυτά; (Δεν τα λέει μόνο, τα δημοσιεύει. Φυσικά αλλού, όχι εδώ) Γνωστή "φίρμα" του ziakopoulos.blogspot. Αναρωτιέμαι, αν αυτή είναι η γνώμη του για μάς, για ποιό λόγο συγχρωτίζεται μαζί μας εδώ μέσα. Για να μας επαναφέρει στο δρόμο της ...καιρικής αρετής ίσως.

      Διαγραφή
  16. Φίλε Λαμερα! Πρώτη φορά θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου,η αναμονή του φθινοπώρου είναι το κάτι άλλο.Κ όταν έρθει προσωπικά δεν κρατιεμαι.Ερωτας πραγματικός, χρώματα, αρώματα, συναισθήματα.Αλλος άνθρωπος,ξαναγεννιέμαι εντελώς.Σημερα Μυτιλήνη ο θεός να βάλει το χέρι του 7 Άρι κ ανεβαίνει,στο κόκκινο λόγω απειλής πυρκαγιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με τέτοιες θερμοκρασίες όπως στο Τζερμιάδο, γιατί αποζητάς την παραλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οδηγώντας κάποιος τα περίπου 30χλμ που χωρίζουν την κωμόπολη της Λινδου στην ανατολική Ρόδο από το Πρασονησι (στο νοτιοτατο άκρο του νησιού) νοιώθει κανείς στο πετσί του ακριβώς αυτή τη μάχη του καύσωνα με το μελτέμι. Σήμερα το απόγευμα το θερμόμετρο στη Λινδο η θερμοκρασία έδειχνε 37.6 βαθμούς (με χαμηλή ευτυχώς υγρασία) κ ένιωθες την κάψα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ την ίδια στιγμή το Πρασονησι είχε 28 βαθμούς (η μέγιστη της ημέρας) κ οι surfers επιδίδονταν στο αγαπημένο τους άθλημα . Είναι φοβερό παντως σε αυτή τη σύντομη σχετικά διαδρομή πως χιλιόμετρο με χιλιομετρο βρίσκεται κανείς από το βασίλειο της καψας στο βασίλειο του Αιόλου
    Θάνος Κοτταρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στους 28 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον τυφώνα στην ανατολική Κίνα, ενώ 20 άνθρωποι αγνοούνται, όπως μεταδίδει το Reuters. Kαταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις που υποχρέωσαν, πάνω από 1 εκ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο τυφώνας έκανε landfall με ανέμους ταχύτητας 187 χιλιομέτρων στην ανατολική επαρχία Zhejiang προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος με χιλιάδες πτήσεις και δρομολόγια τρένων να ακυρώνονται.

    Ο τυφώνας κατέστρεψε πάνω από 173 χιλιάδες εκτάρια (1,73 εκ. στρέμματα) καλλιεργειών και 34 χιλιάδες σπίτια στη Zhejiang και οι οικονομικές ζημίες εκτιμώνται στα 14,57 δισ. γουάν (2 δισ. δολ.). Οι φονικές κατολισθήσεις σημειώθηκαν 130 χιλιόμετρα βόρεια από την παραθαλάσσια πόλη Wenzhou, όταν ένα φυσικό φράγμα κατέρρευσε, καθώς δέχτηκε 160 χιλιοστά βροχής σε τρεις ώρες. Με το νερό να τους φτάνει μέχρι τη μέση, διασώστες προσπαθούσαν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

    Συνολικά 1 εκ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Σαγκάη, τη Zhejiang και την Jiangsu. Tην Κυριακή 11/8 αποκαταστάθηκε μερικώς η ηλεκτροδότηση και έγιναν κάποια δρομολόγια τρένων. Ο Lekima, o ένατος τυφώνας που χτυπάει την Κίνα το 2019, κινείται βόρεια και αναμένεται να κάνει δεύτερο landfall στη Shandong, όπου έκλεισαν δρόμοι που τη συνδέουν με τη Σαγκάη.
    https://www.reuters.com/article/us-asia-storm-china/death-toll-from-typhoon-in-eastern-china-rises-to-28-idUSKCN1V103B?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι πολύ παράξενο όντως,το ποσο μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας συναντά κανείς μέσα σε λίγα χιλιόμετρα και μάλιστα στην ίδια περιοχή.
    Εχθές όπως και σήμερα ο δυνατός αέρας,καθαρός βοριάς, δροσίζει αφάνταστα όλες τις ΒΒΑ περιοχές του Ελικώνα, αλλά "ψήνει"στην κυριολεξία τις ΝΝΑ πλευρές του.
    Ολες οι περιοχές που "βλεπουν"προς τον Κορινθιακό, ως αργά την νύχτα παρόλο που φυσούσε, είχαν αφόρητη ζέστη αφού ο άνεμος δρούσε σαν λιβας, αντίθετα όμως στις βορειες βόρειες περιοχές, ο πολύ δυνατός βοριάς που εξακολουθούσε και την νύχτα, μας χάρισε αρκετή ψύχρα και ο ύπνος ήταν πολύ ευχάριστος.
    Την ίδια δροσιά έχουμε και σήμερα,με τον δυνατό και δροσερό βοριά να μας χαρίζει όμορφη ατμόσφαιρα.
    Τα γεράκια όμως όπως και το φεγγάρι δεν αφήνουν περιθώρια σε αυτά που έρχονται και για την περιοχή μου,καθως όπως διαβάζω πολλές περιοχές της χώρας μας, ψήνονται εδώ και μέρες.
    Βλέπω και μια ανυπομονησία για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
    Μαζί σας και εγώ,αλλά επειδή θα αργήσει, καλό είναι να χαρούμε και να απολαύσουμε,όσο μπορούμε τις ομορφιές της πατρίδας μας.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κάτι πρέπει να γίνει με τα συστηματικά, απανωτά σχόλια-κατεβατά στο μπλογκ. Αξιόλογος φίλος του μπλογκ και ιδιαίτερα καταρτισμένος στα καιρικά μου έγραφε χτες ότι αποφεύγει να σχολιάσει, καθώς είναι υποχρεωμένος πολλές φορές να ψάχνει "με τα κυάλια", ανάμεσα σε κατεβατά σελίδων να βρει ένα ΚΑΙΡΙΚΟ θέμα για να σχολιάσει. Καλός ο πλουραλισμός, αλλά με κάποιο μέτρο. Δεν μπορεί να μετατρέπεται το μπλογκ σε ...παράρτημα του ΑΠΕ, όπως συχνά-πυκνά γίνεται. Θα μπορούσε, αντί για ένα τεράστιο σχόλιο, να γίνει απλά μια σύντομη αναφορά και μετά παραπομπή στην πηγή με ένα link. Και αυτό είναι ένα ζήτημα (με τα links στο μπλογκ, που ανοίγουν μόνο με ..ακροβατικά) που το βάζω και το ξαναβάζω και απάντηση δεν παίρνω.
    Τέλος πάντων, οι μέρες είναι "χαλαρές" και εορταστικές και δε θα πω άλλα. Θα επανέλθω αργότερα. Άλλωστε, οι επιλογές και αποφάσεις για το μπλογκ είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του κ.Ζιακόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, ποιος γράφει κατεβατά; Να τον κάνει αμέσως ο κ. Ζιακόπουλος ντα. Να γράφουν μόνο ο Λαμέρας και οι κολλητοί του. Μόνοι τους να γράφουν, μόνοι τους να διαβάζουν τα σχόλια και να απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με το μπλογκ σε όποιον δεν του αρέσουν θερμοκρασίες κάτω των -10 και χιονοθύελλες από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, στο έγραψα και πριν από λίγο. Εδώ είναι το στέκι των φίλων της μετεωρολογίας. Αν κάποιος φίλος του μόνιμου καλοκαιριού και του βυθού τους σέβεται, έχει καλώς. Αν, όχι, πάει αλλού. Επιτέλους, τι δεν καταλαβαίνεις;

      Διαγραφή
    3. Σου υπέδειξα μια λύση: Να γράφεις μια περίληψη και από κάτω να δίνεις το λινκ με την πηγή της είδησης, για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα. Προφανώς δεν σου αρέσει. Γιατί αυτό που επιδιώκεις είναι πάντα να μονοπωλείς τις σελίδες των σχολίων και, όταν ο κ.Ζιακόπουλος σου το επέτρεπε, να αλλοιώνεις τον καιρικό χαρακτήρα του μπλογκ με άλλα θέματα. Αυτά τα κάνεις εδώ. Αλλού, σε άλλα μπλογκ, δεν χάνεις ευκαιρία να μας στολίζεις με διάφορα ...κοσμητικά επίθετα, ενδεικτικά της εμπάθειας και των εμμονών σου.

      Διαγραφή
    4. Είχα πει δε θα ξανά ασχοληθώ κ δε θα ξανά δώσω συνέχεια αλλά έλεος!!
      Επιτέλους όχι άλλα κατεβατά τα οποία τα πιο πολλά είναι άσχετα με τον καιρό κ το κλίμα.
      Δεν καταλαβαίνεις ότι με αυτόν τον τρόπο άλλα άτομα με καιρική κατάρτιση "ξενερώνουν" κ δε γραφούν στο μπλογκ.
      Είπαμε,κατέχεις τον γραπτό λόγο κ ανεβάζεις κ χρήσιμα άρθρα αλλά βάλε κ λίγο μέτρο επιτέλους κ μην χλευάζεις αμέσως όποιον πάει να πει κάτι για σένα.
      Επίσης αν όντως είμαστε "κρυόκωλοι" κ χαζοχαρούμενα με τον καιρό κ δεν πάς αυτά που λέμε τότε για ποιό λόγο συμμετέχεις στο μπλογκ?
      Προτείνω επειδή έχει χαθεί το μέτρο να λογικευτούμε όλοι κ να προσέχουμε στο τι γράφουμε κ το πως το γράφουμε όπως κ να μην κουράζουμε τους αναγνώστες του μπλογκ με γιγάντια άρθρα(μπορούμε να δίνουμε τα λινκς)

      Διαγραφή
  22. Παραλίγο και θα ήταν γιορτινή αυτή η Κυριακή. Αφού εκεί που κολυμπούσα στο Παλαιό Φάληρο, μία λίτσα εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά. Μία λίτσα σαν κι αυτή που είχα δει πριν μερικά χρόνια και πάλι στο Φάληρο. Έχω δει και μία στο Θυμάρι - συνολικά τρεις από το 2013 που κρατάω (φωτογραφικά) αρχεία.

    Η λίτσα είναι ένα αρπακτικό ψάρι, συγγενικό με τον κυνηγό, το κοκκάλι και το μαγιάτικο και μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε μήκος. Αυτή εδώ ήταν, πάντως, μισό. Και την έβγαλα και μισή, αφού στην πρώτη φωτογραφία δεν φαίνεται η ουρά της. Στη δεύτερη έχει πια απομακρυνθεί. Μάλλον κυνηγούσε κάτι σαρδέλες που φωτογράφισα λίγο μετά πιο ρηχά. Περίμενα μερικά λεπτά μήπως εμφανιστεί και πάλι η λίτσα, αλλά είχε χαθεί για πάντα στα θολά και με βοριά του Φαλήρου νερά.

    Στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου, όπου συνολικά 165 μετανάστες σε δύο μέρες διέσωσε το νέο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της SOS Mediterranee, Ocean Viking, όπως αναφέρει η Le Monde. Τους 80 τους περισυνέλεξε το Σάββατο 10/8 και τους άλλους 85, ανάμεσά τους και πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά, την Παρασκευή 9/8. Ο εντοπισμός της λευκής φουσκωτής βάρκας στην οποία επέβαιναν, θα μπορούσε να είχε γίνει και από σε ένα αεροπλάνο που έκανε επανειλημμένα πτήσεις πάνω από την περιοχή, αλλά δεν ήρθε σε επικοινωνία με το Οcean Viking. Απλά το Ocean Viking ακολούθησε την πορεία του αεροπλάνου προς τον βορρά και έτσι εντόπισε τη βάρκα των μεταναστών.

    Ευρωπαϊκά αεροπλάνα περιπολούν συχνά στην κεντρική Μεσόγειο για να εντοπίσουν τέτοιες βάρκες που αποπλέουν από τη Λιβύη. Σε κάθε περίπτωση, περίπου 170 άνθρωποι, όλοι από την υποσαχάρια Αφρική βρίσκονται πλέον στο κατάστρωμα του Οcean Viking, που απέπλευσε στις 4 Αυγούστου από τη Μασσαλία για να κάνει διασώσεις στην κεντρική Μεσόγειο. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini που ουσιαστικά διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό και όλα δείχνουν ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, έστειλε σαφές μήνυμα προς τη Νορβηγία, τη σημαία της οποίας φέρει το Ocean Viking.

    "H Iταλία δεν δεσμεύεται νομικά, ούτε είναι διατεθειμένη να υποδεχτεί αυτούς τους μετανάστες, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται στο κατάστρωμα του Ocean Viking" έγραψε χαρακτηριστικά σε επιστολή του προς τη νορβηγική κυβέρνηση ο Salvini. To Όσλο δεν αντέδρασε άμεσα, αλλά ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Joran Kallmyr (από τη λαϊκιστική δεξιά κι αυτός) δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι "οι μετανάστες θα πρέπει να σταλούν στην Αφρική, στην Τυνησία ή, στη Λιβύη".
    https://www.lemonde.fr/international/article/2019/08/10/en-deux-jours-pres-de-170-migrants-secourus-par-l-ocean-viking-au-large-de-la-libye_5498392_3210.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χριστόδουλε περιμένουμε νέα για τα μερομήνια τι βγάλαν.
    Αναμένουμε να μας πεις όπως κ πέρσι,αν κ φέτος δε μας βλέπω κ πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα κ καλή εβδομάδα!7 κ 30 το πρωί,η θερμοκρασία στους 24 βαθμούς. Μυτιληνη, πρωινή δροσιά παρηγοριά θα έλεγα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα σε όλοι την παρέα πρώτη φορά γράφω όμως διαβάζω τά σχόλια πάντα.. Όσο για τα μερομήνια Χριστοδούλε μου αρέσει αυτό που γράφουν μέχρι ένα όριο να μήν έχουμε καταστροφές.. Σεπτέμβρης Οκτώβρης ελαφρές βροχοπτώσεις ποιο πολύ στο τέλος Οκτωβρίου επικίνδυνος μήνας ο Νοέμβριος για όλους στον κορμό της χώρας κ πάμε λέγοντας..Θα δείξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή