Το νέο
εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η χώρα
θα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους, την
ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της και τις τοπικές ομίχλες το πρωί στα
ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα φθάσει στη βόρεια Ελλάδα τους 31 και στην υπόλοιπη
χώρα τους 34 βαθμούς. Την Πέμπτη
(14/5) προβλέπεται ζεστός καιρός με τοπικές ομίχλες το πρωί και αραιές νεφώσεις
στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Ν-ΝΔ 4 με 5
μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή
άνοδο. Την Παρασκευή (15/5)
το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η νέα άνοδος της θερμοκρασίας,
η οποία θα φθάσει τους 38 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο
(16-17/5) προβλέπεται πολύ ζεστός για την εποχή καιρός με αραιές νεφώσεις κατά
περιόδους. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα
σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.
Τετάρτη,
13 Μαΐου 2020
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
13-5-2020
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2
με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 31 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 11 έως 34 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική
χώρα:
Αραιές νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία από 11 έως 34 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη –
Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία
από 14 έως 34 βαθμούς.
Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16
έως 33 βαθμούς.
Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14
έως 30 βαθμούς.
Η λάβα της Αφρικής έτοιμη να ξεχυθεί στην μεσόγειο......
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα!να ειναι καλα το νοτιοδυτικο ρευμα κυριε Ζιακοπουλε!Εδω ουτε καταλαβαμε την μεγαλη ανοδο της θερμοκρασιας,μολις 26 βαθμοι σημερα,δεν το λες και κατι ακραιο για μεσα Μαϊου.Μαλλον και το επομενο κυμα του ΣΚ,ξωφαλτσα θα μας παρει,τη μεριδα του λεοντος θα την παρει ως συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις η ανατολικη Ελλαδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το λες και κάτι ακραίο για μέσα Μαΐου στην Θεσπρωτία αλλά σε άλλες περιοχές που θα λειτουργήσει ως καταβάτης το νοτιοδυτικό ρεύμα θα εκτινάξει την Τ στα ύψη.Δεν συμπεριφέρονται όμως όλες η περιοχές κατ'αυτό τον τρόπο.
ΔιαγραφήΕγώ δεν έχω αλλάξει σχεδόν τίποτα από αυτά που έχω πει.
ΔιαγραφήΝαι,ζέστη θα κάνει κ μάλιστα έντονη για την εποχή.
Όμως καύσωνας σε καμία περίπτωση ακόμη κ για την περίοδο που διανύουμε.
Μόνο όπως ξανά είπα,κλειστές ηπειρωτικές περιοχές τής Βοιωτίας (ίσως κ δυτική Αττική)της Θεσσαλίας κ τής Αργολίδας κ όσο γυρνάει ο άνεμος κάποιες φορές σε νοτιά κ στην βόρεια Κρήτη θα δουν θερμοκρασίες μεταξύ Παρασκευής κ Κυριακής κοντά στους 38 βαθμούς κ αυτούς εάν υπερισχύσει η ηλιοφάνεια γιατί πιθανόν να έχουμε συνεφόκαμμα κ σε αυτές τις περιοχές.
Οι υπόλοιποι θα αισθανθούμε απλά ότι βρισκόμαστε ένα μήνα μπροστά με ζέστη μεν, ανεκτή δε.
Στην όμορφη Ναύπακτο κ συγκεκριμένα κόντρα στο Αντίρριο όπου περνάω αυτές τις δύο μέρες τον χρόνο μου η ζέστη έως κ τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
27 βαθμούς είχαμε χθές μέγιστη κ 26,5 σήμερα με αρκετό μαΐστρο.Μόνο εχθές ήταν λίγο πιο αισθητή η θερμοκρασία λόγω λιγότερης έντασης του ανέμου.
Στο Αγρίνιο αντίθετα όπως διαπίστωσα,χθές φτάσαμε τους 31 κ κάτι βαθμούς ενώ σήμερα δεν έφτασε κάν τους 29.
Αναμένουμε λοιπόν τη συνέχεια με ενδιαφέρον κ για αυτήν αλλά κ για την επόμενη εβδομάδα.
Καλή συνέχεια.
Ποιος ποτίζει κάθε μέρα το βροχόμετρο στη Μύκονο ρε παιδιά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα κ.Ζιακόπουλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν αναφέρεστε σε ομίχλες στα ηπειρωτικά, συμπεριλαμβάνεται και τις ομίχλες μεταφοράς που παρατηρήθηκαν πάνω από τις θαλάσσιες-παραθαλαλάσσιες στις Κυκλάδες ,στα Κίθυρα(και ακτές Νότιας Πελοποννήσου) και γενικώς στο νότιο Αιγαίο?.Υπο κανονικές συνθήκες φυσιολογικές δημιουργούνται ομίχλες στα ηπειρωτικά απλώς στην τωρινή κατάσταση και με τις ανεβασμένες ελάχσιτες θερμοκρασίες ακόμα και τις πρωινές ώρες θεωρώ δύσκολο την δημιουργία ομιχλών ακτινοβολίας λόγω ξαστεριάς πάνω από κάμπους ή πεδιάδες της κεντρικής &βόρειας χώρας. Νομίζω οτι και οι ομίχλες μεταφοράς που είχαμε σήμερα και φαίνονταν και από την δορυφορική έχουν να κάνουν με την ψυχρή θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες στην επιφάνεια(ακόμα και το πρωί) σε σχέση με την τιμή που έχει αυτήν την εποχή η θάλασσα.
Ι.Κ.
Ομίχλες ακτινοβολίας στα ηπειρωτικά σχηματίχονται και αυτή την εποχή, αλλά με σαφώς μειωμένη συχνότητα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
ΔιαγραφήΟι ομίχλες μεταφοράς παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα την άνοιξη με την πνοή θερμού και υγρού αέρα πάνω από την ψυχρότερη επιφάνεια της θάλασσας. Όταν οι άνεμοι που μεταφέρουν το θερμό και υγρό αέρα ξεπερνούν μια ορισμένη ταχύτητα (π.χ. τους 15 κόμβους) η ομίχλη ανεβαίνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, λαμβάνοντας τη μορφή στρωματόμορφου νέφους.
Συμπερασματικά, ο συλλογισμός σου είναι απόλυτα σωστός.
καλημέρα σε όλους.
Χρηστο η απορια σου ,στην εκφραστικη της version,ε γ ρ α ψ ε! .Μπορει να εκληφθει και ως "ποντος" για την αξιοπιστια του δικτυου....Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Π.Α. και καλωσόρισες στο blog. Πέρυσι είχαμε τα ίδια στη Μακρακώμη και στη Λέσβο, φέτος στη Μύκονο.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα στους φίλους της μετεωπαρέας. Μέρες παλεύω να γράψω κάτι, αλλά η νέα πραγματικότητα είναι αμείλικτη με νέες συνήθειες και υποχρεώσεις. Περίοδο καιρικής μπίχλας (συγχωρήστε μου την έκφραση) διανύουμε, μιας και η ατμόσμφαιρα κάθε άλλο παρά καθαρή είναι. Η τρισκατάρατη σκόνη έχει κάνει την εμφάνισή της και μαζί όλες οι ενοχλήσεις που επιφέρει (τσούξιμο στα μάτια, πονοκέφαλο κ.λπ.). Παράλληλα, η κίνηση αυξήθηκε σημαντικά στους δρόμους, μαζί και η ρύπανση. Αν βάλουμε και τις κορωνοϊοσυνθήκες από κοντά, όλα μαζί μας κάνουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, που θα έλεγε κι ο Ηλιόπουλος. Όσο για τα επερχόμενα, μακάρι να μην είναι η αφετηρία ενός βασανιστικού καλοκαιριού. Κανείς δεν ξέρει, όμως σαν οιωνός και μόνο είναι κάπως τρομακτικός. Όσο για τις ομίχλες που συζητήθηκαν αρκετά παραπάνω, και τι δεν θα έδινα να δω ένα τέτοιο φαινόμενο στην Αθήνα, που είναι πιο σπάνιο ακόμα κι από το χιόνι (φυσικά, θα συνοδεύονταν από τα αντίστοιχα προβλήματα σε μια πόλη εντελώς άμαθη σε τέτοια φαινόμενα). Πριν μερικά χρόνια ομίχλη είχε σχηματιστεί στα νότια προάστια της Αθήνας κοντά στον Σαρωνικό, όπως επίσης και στον Πειραιά (αν δεν κάνω λάθος, με τη βοήθεια και των αυξημένων ατμοσφαιρικών ρύπων). Ομίχλη μέσα στην Αθήνα δεν έχω υπόψη να έχει συμβεί. Κάποιες αναφορές είχα διαβάσει παλιότερα στην hellasweather για μια περίπτωση πολύ πυκνής ομίχλης ακόμα και σε κεντρικές περιοχές τη δεκαετία του 1980. Κάτι περισσότερο δεν γνωρίζω. Αν έχει υπόψη κάποιος, ας μας διαφωτίσει, έτσι για την ιστορία. Να είστε όλες και όλοι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι ένα τέτοιο περιστατικό έντονης ομίχλης στην Αθήνα και ήταν πράγματι κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 80, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς χρονιά (1988 ή 1989 λογικά γιατί πήγαινα γυμνάσιο). Μου έχει μείνει ότι ήταν Σαββατόβραδο και είχα πάει σε ένα φιλαράκι μου στη γειτονιά και περπατώντας έβλεπα πραγματικά σύννεφα να "τσουλάνε" πάνω στους δρόμους. Και κάθε φορά που πέρναγε ένα σύννεφο να μην βλέπεις στο 1 μέτρο! Εχω μάλιστα την αίσθηση πως αυτά τα κύματα ομίχλης ερχόταν από το Σαρωνικό. Αυτό το πράγμα το ξαναείδα μόνο στην Αγγλία που έκανα σπουδές στα τέλη της δεκαετίας του 90. Ούτε στην ΑΘήνα, ούτε στη Ρόδο που ζω τώρα ξαναείδα τέτοιο πράγμα (μόνο καταχνιές, ή έστω αραή πρωινή ομίχλη που διαλύονταν όμως ήδη κατά τις 10 με 11 το πρωί)
Διαγραφή