Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου |
- Πολλοί είναι εκείνοι που
ακόμα δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ παγετού και πάγου. Ο
παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) είναι το αίτιο για να γίνει το νερό πάγος (αιτιατό).
- Ορισμένοι νομίζουν ότι με
τον όρο ολικός παγετός εννοούμε ότι θα παγώσουν τα πάντα. Για αυτούς πιο
κατανοητό θα ήταν να λέγαμε εικοσιτετράωρος ή ολοήμερος παγετός!
- Η πρόγνωση του καιρού δεν πρέπει
να γράφεται με συναισθηματισμούς, δεσμεύσεις από την προηγούμενή σου πρόγνωση,
εγωισμούς ή για «κλικοθηρία». Πρέπει να είναι αντικειμενική για να βοηθήσει τους
ανθρώπους που εξαρτώνται από τον καιρό.
- Για την εξέλιξη του καιρού
το επόμενο δεκαήμερο, μπορούμε να πούμε ότι προηγείται η ζωνική ή η σχεδόν ζωνική
κυκλοφορία, αλλά σε μια εβδομάδα από σήμερα φαίνεται πολύ πιθανό το πέρασμα
μιας αξιόλογης διαταραχής από τη χώρα που ενδεχομένως στη βόρεια Ελλάδα να
προκαλέσει χιονοπτώσεις και σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου. Για τις υπόλοιπες
ημέρες του Γενάρη η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αλλά τα χιόνια στα
κεντρονότια πεδινά φαίνονται απίθανα. Όσο για το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη,
τα μεσοπρόθεσμα δείχνουν μέσες θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές. Λέτε αυτό
να είδε η κυρά Μελιά της φωτογραφίας;
Καλό απόγευμα, φίλοι
μου
Έρχονται βαρια χιόνια στη Πίνδο..
ΑπάντησηΔιαγραφή4 μέρα χιονοκάλυψης στο χωριό μου στα Τζουμέρκα..
Το βράδυ η θερμοκρασία έφτασε τους -10...
5η ημέρα χιονοκάλυψης των βορεινών κεραμοστεγών στην Καλαμαριά!
Διαγραφή6η και τελευταία. Πάμε δυνατά δίνοντας όρκο νίκης για την άλλη εβδομάδα.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Δάσκαλε, αυτό που μου αρέσει είναι ότι πάντα βάζετε τα πράγματα στην θέση τους. Καλό απόγευμα από Μυτιλήνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήKύριε Ζιακόπουλε πράγματι η διαχείρηση του καιρού από τα ΜΜΕ κυριολεκτικά έχει τον χαρακτήρα ενός προιόντος πια,σε αυτό όμως συνεργοί είναι και αρκετοί του επαγγέλαμτος σας καθώς αναδεικνύουν στοιχεία επιεικώς "περιμετρικά" καιρικά αναγωντας τα σε πρωταγωνιστικά,δλδ το να πιάσει μία αναστροφική περιοχή της δυτικής Μακεδονίας το -19 για κάποιον που έχει ελάχιστη γνώση το εντασει στην καιρική ρουτίνα αντίθετα σε έναν μέσο κοινωνό της είδησης του αφήνει την "γεύση" ότι αυτός ειναι ενας χειμώνσς που τιμάει τον τίτλο του.Το γεγονός οτι πριν δέκα μερες είμασταν στην άνοιξη έχει περάσει στην λήθη.Μια χαρά είμασταν παλιά που σαν σημεία αναφοράς είχαμε το αντιπροσωπευτικό Νευροκόπι αντε και την Φλώρινα .Το γεγονός ότι έχουμε να δούμε έναν αξιπρεπή αντικυκλώνα στα βαλκάνια η στην κεντρική ευρώπη μήνες δεν θα το σχολιάσει κανείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετίζω την συνέχεια σας στην στήλη επίκαιρα και χρηστικά ,και την τόλμηρη πρόγνωση σας για την κακόκαιρία στα Βόρεια.
Προσοχή για να μην παρεξηγηθώ εξακολουθώ να πιστέυω κάτι διαφορετικο με εσας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή αλλά φχαριστιέμαι την ομορφιά και το μεράκι των κειμένων σας ομορφιά και μεράκι που σιγά σιγά σπανίζει..'Θωμάς'
Νομίζω ότι δε θα ξανά χιονίσει στα πεδινά της Αττικής
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα και το άλλο•τα χιόνια πιο πάλια δεν ήταν περισσότερα αλλά η φαντασία αυτών που τα διηγούνται τα έκανε πιο πολλα.Επισης το διαδίκτυο μας ενημερώνει διαρκώς για ακραία καιρικά φαινόμενα από διάφορες γωνιές του πλανήτη,δημιουργώντας μια αίσθηση ότι κάτι τρέχει με το κλίμα διότι αν δεν υπηρχε(το διαδύκτιο) δεν θα ξέραμε άρα δεν θα είχαμε και αυτήν την αίσθηση. Αυτά από άρθρο καθηγητών ΕΜΠ το 2002. Αναδημοσιεύτηκε στο τουιτερ το 2021 για να μας πείσει ότι τι;Ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή; Θυμώνω παρά πολύ με όλα αυτά γιατί τα διαβάζει κόσμος που πείθεται.Κριμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Αν μου επιτρέπει ο δάσκαλος να προσθέσω ότι και η ευκολία με την οποία η ΕΜΥ εκδίδει έκτακτα δελτία τα τελευταία χρόνια ενδέχεται επίσης να περνάει εσφαλμένα μηνύματα στο μέσο πολίτη. Είναι άλλο πράγμα μια προειδοποίηση πολιτικής προστασίας για επικείμενες δυνητικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και άλλο να βγαίνει σχεδόν κάθε βδομάδα και ένα έκτακτο δελτίο για να μας πει ότι θα βρέξει ή θα χιονίσει. Χειμώνας είναι, και θα βρέξει και θα χιονίσει. Ακραίο καιρικό φαινόμενο είναι να έχει στο Περτούλι 15 βαθμούς Γενάρη μήνα ή να περάσει μισός χειμώνας χωρίς νιφάδα στη Φλώρινα. Δημιουργείται πλέον μια αίσθηση ότι κανονικός "τακτικός" καιρός είναι ο ήπιος ηλιόλουστος καιρός και οτιδήποτε άλλο ταξινομείται ως έκτακτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστός.
ΔιαγραφήΠαραφραζοντας μια παλιά διαφήμιση "η μέρα φεύγει το Johnnie Walker έρχεται"στα βορειοδυτικά το ψύχος φεύγει τα βαρομετρικά χαμηλά έρχονται( κακό χρονο να'χουν)δεν μπορούσαν να φτάσουν λίγο νωρίτερα ή να μην απομακρυνθουν;Τέλος πάντων θα έχουμε καλές χιονοπτώσεις στα ορεινά κάτι είναι και αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιόρθωση: nakiosjim
ΔιαγραφήΔάσκαλε καλά τα λές.Ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω (υπάρχει εμπειρία,τώρα και η΄Νικολέτα),πέραν του διαδικτύου,στα κανάλια της τηλεόρασης,την επομένη, ο Δ/ντης τι μετράει περισσότερο ,την επιτυχία της πρόγνωσης ή τα νούμερα της τηλεθέασης?.------Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δεύτερο, το δεύτερο!
ΔιαγραφήΟμολογώ δάσκαλε φοβερή η φωτογραφία με τα όλα τής! Ζωνική κυκλοφορία Καλώς ήρθες! Καλησπέρα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε πολύ ωραία φώτο.Εχω να πω όμως η Μελια θα δει χιόνι στα ψηλά βουνά οι υπόλοιποι στα χαμηλά δεν το βλέπω για αρκετές μέρες ζωνικη κυκλοφορία μετά από ένα μικρό διάλειμμα ψυχρής εισβολής που ειχαμε ώπου οι χιονοπτώσεις ήταν και αυτες επιλεκτικές και λίγες τουλάχιστον εδώ στην Όθρυ και πάμε από αύριο σε σταδιακή άνοδο θερμοκρασίας μέρα με τη μέρα και δεν θα λήψουν και οι βροχές όσο πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο με τα δυτικά να έχουν πάλι την τιμητική τους.Χρηστος από Όθρυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔάσκαλε καλησπέρα. Θα ήταν χρήσιμο-εάν δεν έχει αναλυθεί σε προηγούμενο σας άρθρο- κάποια στιγμή να μας αναλύσετε γιατί στο παρελθόν (βλ. ιστορικοί χιονιάδες 2002,2004,2008) γνωρίζαμε τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα τι έρχεται και τώρα που η τεχνολογία, τα μοντέλα και τα λοιπα μέσα είναι περισσότερα, η πρόγνωση δεν είναι το ίδιο εύκολη 7 ημέρες νωρίτερα. Πρέπει δηλαδή να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, μέρα-μέρα για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Εχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή? Με το οτι τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης έχουν γίνει πιο σύνθετα? Με τις πτήσεις των αεροσκαφών που έχουν μειωθεί λόγω Covid-19?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ - Δούβρος Γιώργος
Ρόλο (μάλλον μικρό) πρέπει να πάιζει η μείωση των παρατηρήσεων της ανώτερης ατμόσφαιρας. Κατά τα άλλα, η επαλήθευση των προγνώσεων για τις επόμενες 6 ή 7 ημέρες ίσως σήμερα να είναι καλύτερη (μεγαλύτερη) από όσο ήταν πριν από 15 χρόνια, τουλάχιστον για τα μεγάλα ατμοσφαιρικά κύματα. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι "εκβιαστικά" προσπαθούμε να κάνουμε την 7η ημέρα της πρόγνωσης 2η ημέρα της πρόγνωσης, για να μαθαίνουμε πριν την ώρα του αν τα χιόνια κατεβούν ή όχι από την Πολιτεία στο Μαρούσι!
ΔιαγραφήΣημαντική πολύ η ερώτηση του κυρίου Γιώργου και η βοηθητική απάντηση του κυρίου ζιακόπουλου. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΔιαγραφήΘα συμφωνησω και με το παραπανω με τον κ.Ζιακοπουλο, ως ναυτικος για τους ανεμους τουλαχιστον, εχω να πω οτι τα αποτελεσματα των προβλεψεων σημερα ειναι μακραν καλυτερα σε σχεση με το παρελθον 15 και ειδικα 20 πλεον χρονια... παρακολουθω και γω μεσω υπολογιστη απο τις (free) σελιδες που παρεχουν αποτελεσματα, καθως και grib αρχεια, απο μοντελα οπως ECMWF - ARPEGE.EU - ICON.EU - HIRLAM FMI κλπ, το καθενα εχει τα δικα του δυνατα σημεια και αδυναμιες στην δικη μας περιοχη (τα μοντελα εξειδικευμενα για Ευρωπη με την καλυτερη αναλυση και τις επιπλεον ωρες τρεξιματος) και τα αποτελεσματα σε ακριβεια και μαλιστα ακριβεια σε αποστασεις περιοχων 15 πχ χιλιομετρων ειναι εντυπωσιακα σε σχεση με παλιοτερα.... για τα χιονια δεν ειμαι γνωστης, αλλα προσωπικα βλεπω παλι μεγαλη ακριβεια ειδικα τις τελευταιες 2 μερες του γεγονοτος.... αρα νομιζω, ειμαι σιγουρος δηλαδη, οτι ειναι αυτο που γραφει ο Ζιακοπουλος... και θελουμε εκβιαστικα να κανουμε την 7η μερα 2η... και επισης θελουμε να ξερουμε εαν θα το στρωσει στα 200 μετρα σε μια συγκεκριμενη εκταση 10 χιλιομετρων, και εφοσον αυτο δεν εγινε και το εστρωσε στα 400 20 χιλιομετρα πιο περα.... τοτε "επεσαν" εξω οι προγνωσεις... οι προγνωσεις ειναι σιγουρα καλυτερες σε σχεση με πριν 15 χρονια... και γω εδω διαβασει οτι λογο το Covid εναν μικρο ρολο εχει παιξει το θεμα με τα αεροσκαφη και την λιγοτερη καπως πληροφορια?... καλα να περνατε.
ΔιαγραφήThe Sailor.
Καλησπέρα κ.Ζιακόπουλε! Πόση εμπιστοσύνη να έχουμε στα μεσοπρόθεσμα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι μεγάλη, αλλά οπωσδήποτε μεγαλύτερη από εκείνη που είχαμε πριν από 10 ή 15 χρόνια.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα. Κύριε Ζιακόπουλε, θα έρθω να ταυτιστώ απόλυτα με τη σημερινή σας ανάρτηση. Τα περισσότερα ΜΜΕ λειτουργούν αρκετές φορές με γνώμονα την υπερβολή και την παραπληροφόρηση. Παρακολούθησα επί παραδείγματι προχθές τίτλο έναρξης δελτίου ειδήσεων: Στους -19 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κοζάνη. Ακούγοντας το κάποιος, θα νόμιζε ότι ο παρουσιαστής εννοούσε την πόλη της Κοζάνης (ειρήσθω εν παρόδω η πόλη της Κοζάνης σημείωσε ελάχιστη θερμοκρασία -9 και όχι -19. Το -19 αφορούσε περιοχή της Κοζάνης). Αυτή η παραπληροφόρηση έχει πολλές φορές επιπτώσεις σε πολλούς παραγωγικούς τομείς (π.χ. τουρισμός. Φανταστείτε να ακούσει κάποιος -19 στην Κοζάνη. Σου λέει που θα πάω με τέτοιον καιρό). Το θέμα είναι ότι έχουν τοποθετηθεί αμέτρητοι σταθμοί μετρήσεων σε περιοχές ακατοίκητες ή σε χωριά μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων κατοίκων ή σε χωριά, τα οποία εγκαταλείπονται το χειμώνα. Αυτοί λοιπόν οι σταθμοί αποτελούν σημείο αναφοράς για τα ΜΜΕ και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τα ίδια.Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι πάντα υπερτονίζεται η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη χειμερινή περίοδο όταν κατά την ίδια περίοδο σημειώνονται και υψηλές θερμοκρασίες, σε περιοχές κατά βάση κρύες το χειμώνα. Για παράδειγμα, η Φλώρινα καταγράφει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτές τις μέρες και αναφέρεται πλειστάκις. Κανείς δε λέει όμως ότι πριν από 10 μέρες η πόλη της Φλώρινας είχε ελάχιστη θερμοκρασία +10 βαθμούς και μέγιστη +18 (ΕΑΑ) ή +19 (ΕΜΥ), τιμές αρκετά υψηλές για την περιοχή και την περίοδο. Ευχαριστώ και συγγνώμη αν κούρασα. Καλό βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εύστοχο σχόλιο πραγματικά. Όλα με γνώμονα την υπερβολή και την παραπληροφόρηση, γιατί η υπερβολή και ο 'τρόμος', είτε σε καύσωνες (Και το καλοκαίρι παρατηρώ με αφορμή τους καύσωνες παρόμοιες υπερβολες), είτε σε παγετους/πολικό ψύχος πουλάει μιντιακα
ΔιαγραφήΤα είπες όλα, φίλε μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η ετήσια μέση θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας από το 1997 μέχρι και σήμερα δεν έχει μεταβληθεί καθόλου και δεν το λέω εγώ ο μετεωρολογικός σταθμός του Θησείου μιλάει από μόνος του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μπορείς να μας δώσεις τα στοιχεία που στηρίζουν αυτό που ισχυρίζεται, να τα μάθουμε και εμείς που αλλά νομίζουμε ότι ισχύουν?
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει link για να σας τα στείλω. Πλέον τα αγοράζεις από το εθνικό αστεροσκοπείο. Έχω όλο το αρχείο από το 1858 μέχρι και σήμερα. Υπήρξε μία απότομη άνοδος της θερμοκρασίας το 1997 και από εκεί και έπειτα έχει παραμείνει απόλυτα σταθερή. Δεν λέω ότι το ίδιο συμβαίνει και στον υπόλοιπο πλανήτη μιλάω για το κέντρο της Αθήνας συγκεκριμένα. Καλημερα.
ΔιαγραφήΠολλά σχόλια είναι εξίσου ενδιαφέροντα με τις αναρτήσεις σας κύριε Ζιακόπουλε. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα εκλαμβάνουν αυτόν τον καιρό των τελευταίων ημερών σαν κάτι αξιοσημείωτο ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικός. Φοβάμαι ότι σιγά σιγά θα αρχίσει και σε εμάς εδώ να φαντάζει το ίδιο. Πέρασαν οι Χειμώνες που ξέραμε ή που μας μεταφέρουν οι μεγαλύτεροι. Ο ήπιος και ζεστός καιρός μέσα στην καρδιά του Χειμώνα μετατράπηκε ως συνήθης. Έχετε πει πολλές φορές ότι περιμένοντας πολλοί από μας τα χιόνια, χάνουμε την ομορφιά του καιρού. Τι ομορφιά όμως μπορεί να έχει η ηλιοφάνεια με 20+ θερμοκρασία τώρα; Δε θα γκρινιάξω άλλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη μια κατεβασια δυνατή πιστεύω θα την έχουμε ακόμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Ζιακόπουλε για εμάς τους άσχετους, η ψυχρή εισβολή που έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες ήταν αποτέλεσμα του σιβηρικού αντικυκλώνα ή απλής μεσημβρινής κυκλοφορίας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος
Φίλε Γιώργο μια κλασική μεσημβρινη κατάβαση ψύχους είχαμε. Ο Σιβηρικος αντικυκλώνας είναι προς το παρον πολύ μακριά από την Ευρωπη!
ΔιαγραφήΕγώ Γιάννη νομίζω ότι κάνεις λάθος διότι στους χάρτες βλέπω ξεκάθαρα επέκταση του σιβηρικού όσον αφορά την κακοκαιρία που μας εγκαταλείπει, σε αντίθεση με την επικείμενη ψυχρή εισβολή που αν τελικά πραγματοποιηθεί θα είναι καθαρά αποτέλεσμα μεσημβρινής κυκλοφορίας.
ΔιαγραφήΔημήτρης Χ.
Επίσης το μαρτυρούν και οι θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 διότι πολύ δύσκολα με απλή μεσημβρινή να πέσει κάτω των -10 στα 850.
ΔιαγραφήΕλπίζω να μας διαφωτίσει και ο δάσκαλος αφού τα 'χουμε μπερδέψει τόσο πολύ.
Δημήτρης Χ.
Δάσκαλε συμφωνώ σε όλα όσα λέτε κ σίγουρα αυτές τις τελευταίες ημέρες που βιώσαμε πραγματικό χειμώνα κάποιοι έσπευσαν να φέρουν την καταστροφή κ να κάνουν τα φυσιολογικά αφύσικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο τέλος του σχολίου μού θα σας δώσω το λινκ από την ανανέωση του μεσοπρόθεσμου ευρωπαϊκού μοντέλου για τον επόμενο μήνα με αποκλίσεις υετού κ θερμοκρασιών τού επόμενου μήνα που είμαι βέβαιος ότι κ εσείς το παρακολουθείτε ανελλιπώς για τα μακρινά.
Βλέπω ότι αναφερθήκατε για τις πιθανές ανεβασμένες θερμοκρασίες κ στις αρχές Φλεβάρη όπου κ το ευρωπαϊκό συμφωνεί κ γενικότερα όλο το μήνα δίνει ελαφρώς η αρκετά υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες.
Μήπως όμως δε πρέπει να δίνουμε κ πολύ σημασία στο συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο καθώς όσο το παρακολουθώ,από πέρσι έδειχνε συνεχώς πορτοκαλί χρώματα μη βλέποντας στην ουσία καμία κατεβασιά κρύου ποτέ?
Την αλλαγή των τελευταίων ημερών δεν την είδε καθόλου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.
Πέρσι επίσης δεν είδε ποτέ νωρίτερα τις ψυχρές μάζες που κατέβαιναν κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα τον Γενάρη.
Αργότερα τον Απρίλη μία από τα ίδια ενώ είχαμε αξιόλογες μεταβολές όσον αφορά τις θερμοκρασίες.
Μήπως λοιπόν το συγκεκριμένο μοντέλο είναι προγραμματισμένο η καλύτερα αρέσκεται στο να ανιχνεύει απλώς το πιθανό μόνιμο μοτίβο των διατάξεων κ όχι άλλες παραμέτρους που αυτή την εποχή μπορούν έστω κ πρόσκαιρα να μεταβάλλουν σημαντικά τον καιρό?
Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα κυλήσουν τόσο θερμά το Φλεβάρη,ιδιαίτερα για τα κεντρικά κ βόρεια.
https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/
Χμμμ, τρελό εμμονή με καιρό Π βλέπω ως προς τον υετο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Προσωπική πάντως με αυτά που δείχνει δεν θα απεκλεια ενδεχόμενη ψυχρή εισβολή μετά όμως τις 10 Φεβρουαρίου και μόνο στη βόρεια Ελλάδα
ΔιαγραφήΑς ετοιμαζόμαστε για νέα μεγάλα χιόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝ.Νικ.
Καλημέρα! Προσωπική μου άποψη είναι πως η ύπαρξη πληθώρας μετεωρολογικών σταθμών ανά την επικράτεια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί μέσω αυτών μελετάται ο καιρός διαχρονικά ανά περιοχή, προλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό ακραίες καταστάσεις. Η ένστασή μου έγκειται στο ότι πρόσβαση στα δεδομένα αυτών δεν πρέπει να έχει ο οποιοσδήποτε και δη τα ΜΜΕ αλλά μόνο οι καθ'ύλην αρμόδιοι (επιστήμονες π.χ. μετεωρολόγοι, τοπικές αρχές για να ενημερώνουν τους κατοίκους για επικείμενους παγετούς, για ακραία φαινόμενα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα). Αναφέρομαι σε σταθμούς που είναι τοποθετημένοι σε ακατοίκητα ή ολιγοκατοικημένα μέρη και επ'ουδενί σε σταθμούς αστικών ή τουριστικών περιοχών, για τους οποίους κάποιος θέλει να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις υφιστάμενες συνθήκες προκειμένου να ταξιδέψει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά την δική μου γνώμη κανένας μετεωρολογικός σταθμός δεν είναι χρήσιμος για την μελέτη και για την πρόγνωση του καιρού, εάν κρατάει τα δεδομένα του για τον εαυτό του. Υπάρχουν πάρα πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ελλάδα, οι περισσότεροι αυτόματοι και ερασιτεχνικοί, αλλά για το σκοπό του καιρού παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.
ΔιαγραφήΟ Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός θα ήθελε πολύ όλες αυτές οι μετρήσεις να μην πηγαίνουν χαμένες, αλλά κάνει σαφές ότι πρέπει να μπουν σε μια τάξη, να τηρούνται κάποια ποιοτικά κριτήρια στην μέτρηση και να παρακολουθούνται και τα χαρακτηριστικά τους (τοποθεσία, είδος-μάρκα αισθητήρων, καλιμπραρίσματα-σφάλματα κλπ.) για να μπορεί να αξιολογηθεί αν θα ενσωματωθεί κατάλληλα ή όχι η πληροφορία τους στα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού.
Επιπλέον, η διαβίβαση όλων των παραπάνω πληροφοριών θα πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο προς μία τοπική αρχή, που σημαίνει να υπάρχουν συμβατοί και καθιερωμένοι τρόποι μετάδοσης της πληροφορίας. Η τοπική αρχή θα πρέπει να είναι θεσμοθετημένη για αυτή την δουλειά της διόρθωσης, της διαμόρφωσης και της παγκόσμιας διακίνησης και να διασφαλίζει και ανωνυμία. Δεν είναι απλή υπόθεση όμως, θέλει συλλογική προσπάθεια.
Αναμφίβολα ο καθένας είναι ιδιοκτήτης της δικής του συσκευής ή κατασκευής και μπορεί να κρατά τα δεδομένα για τον ίδιο και τις παρέες του. Αλλά στην ουσία έχει έναν "εξωτερικό θερμοστάτη" και όχι μετεωρολογικό σταθμό, για να αποφασίζει με βάση τις μετρήσεις του, για γύρω από την στέγη του.
Kε Ζιακόπουλε αυτά που γράφονται κατά καιρούς για τις δολίνες και για θερμοκρασίες -35 σε αυτές, είναι αληθή? Αν ναι είναι εντυπωσιακό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλιος Θεσσαλονίκη
Με την άδεια του κ. καθηγητού, είναι αληθινές, οι πιο γνωστές είναι Κεχρωτή Αρκαδίας και το Βαθύσταλο Παρνασσού.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα και από εμένα! Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Φλεβάρης κυλάει σαν φθινοπωρινός μήνας ή μάλλον σαν αρχή άνοιξης...το κλίμα έχει αλλάξει δυστυχώς...είναι αλήθεια ότι στην Αθήνα δεν είχαμε κάθε χρόνο ιστορικούς χιονιάδες ακόμη και στο παρελθόν, αλλά το γεγονός ότι έχει να κάνει ιστορικό χιονιά από το 2008, μόνο προβληματισμό δημιουργεί. Μου κάνει επίσης τρομερή εντύπωση η δυσκολία με την οποία κατεβαίνει πλέον το ψύχος προς τη νότια χώρα. Δύσκολα βλέπουμε θερμοκρασίας στα 850hpa που να κατεβαίνουν κάτω από -5, μιλώντας για Αττική πάντα. Είναι εμφανές ότι κάτι έχει αλλάξει δραματικά...
ΑπάντησηΔιαγραφή