Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Το νέο εικοσιτετράωρο  (Παρασκευή), η περιοχή μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια, τους ασθενείς ανέμους και τις υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Στα αρνητικά του καιρού συγκαταλέγονται ο (εξασθενημένος) παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, οι πρωινές τοπικές ομίχλες και οι αναστροφές της θερμοκρασίας που οδηγούν στις αυξημένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως πάνω από το Λεκανοπέδιο της Αττικής. 


Το Σάββατο (12/2), προβλέπονται αρκετές νεφώσεις στη χώρα και τις βραδινές - νυχτερινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στην κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το ΒΔ Αιγαίο και την Α. Στερεά- Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Την Κυριακή (13/2), προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) στην κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Α. Στερεά- Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και πιθανώς στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. 

Τη Δευτέρα (14/2), προβλέπονται νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες βροχές στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΔ 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (15/2), προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με παροδικές βροχές στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Ν-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά πελάγη Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες


10 σχόλια:

  1. όπως καταλάβαμε σταματάν για την ώρα οι συλλήψεις...συμμοριών...και το κυνήγι αρκουδων....και κυνηγάμε πεταλούδες...εκτός...και αν μας κανει την εκπληξη λαπωνικός τάρανδος.."θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννης απο Μυτιληνη10 Φεβρουαρίου 2022 στις 4:48 μ.μ.

    Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε!! Καλησπέρα απο την ηλιόλουστη με λίγη ψύχρα Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στους 15 βαθμούς έφτασε σήμερα Πέμπτη 10/2 η θερμοκρασία στα νότια της Αττικής, με τον ασθενή βορειοανατολικό άνεμο να τη συγκρατεί, φέρνοντας παράλληλα και πολλή διαύγεια σε στεριά και θάλασσα. Βαρετοκαιρία θα πουν οι πιο πολλοί. Οπότε ας δούμε ένα θέμα του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στη δυτική Ευρώπη πριν 54 και όχι 42 χιλιάδες χρόνια και ίσως να μην ευθύνονται τελικά για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ, καθώς συνυπήρξαν για 10 χιλιάδες χρόνια. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, οι Νεάντερταλ να εξαφανίστηκαν από κάποιο μεγάλο κλιματικό γεγονός, ήταν και η εποχή των παγετώνων τότε (δικό μου συμπέρασμα αυτό).

    Και το BBC, όμως, αναφέρει ότι homo sapiens κατοίκησαν μία σπηλιά που είχε εγκαταλειφθεί από τους Νεάντερταλ πριν 54 χιλιάδες χρόνια, κάτι που έγινε γνωστό μετά την ανακάλυψη ενός παιδικού δοντιού, που ανήκε σε σύγχρονο άνθρωπο. Έμειναν εκεί για 2.000 περίπου χρόνια πριν αφανιστούν μάλλον από ένα κλιματικό γεγονός, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν Νεάντερταλ στη συγκεκριμένη σπηλιά που βρίσκεται στη Γαλλία. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό που έδωσε τελικά το πλεονέκτημα στους σύγχρονους ανθρώπους, δεν ήταν ότι μιλούσαν, είχαν πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο και μπορούσαν να παράξουν και τέχνη. Αλλά ότι απλά ήταν πιο οργανωμένοι από τους Νεάντερταλ.

    Δεν έχει επίσης εξακριβωθεί αν τα δύο αυτά ανθρώπινα φύλα αντάλλασσαν ειρηνικά και ερωτικούς συντρόφους. Ή αν οι σύγχρονοι άνθρωποι άρπαζαν με τη βία γυναίκες Νεάντερταλ. Μπορεί να υιοθετούσαν και μωρά Νεάντερταλ που είχαν εγκαταλειφθεί ή είχαν χάσει τους γονείς τους. Το σίγουρο είναι ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει και κάποια γονίδια Νεάντερταλ και όσο περισσότερες ανακαλύψεις και στοιχεία μέσω του DNA έρχονται στο φως, τόσο η επιστήμη θα πλησιάζει πιο κοντά στην αλήθεια για το τι ακριβώς συνέβη στο τέλος της εποχής των Νεάντερταλ. Ίσως ο κόσμος να ήταν καλύτερος σήμερα, αν είχαν επιβιώσει (δικό μου σχόλιο κι αυτό).
    https://www.bbc.com/news/science-environment-60305218
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε Δάσκαλε για την ενημέρωση.Αποψε περιμένουμε τον γείτονα Φώτη να μας αναλυσει το θέμα στο πρόχειρο διαγώνισμα που βαλατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο επικρατεί αυτή η εμμονικη κυκλοφορία με τα γιγάντια πολικα χαμηλά που έρχονται από Καναδά και κατευθυνονται προς τη Σκανδιναβία δεν πρόκειται η Ευρώπη να δει προκοπή και φοβάμαι μήπως φύγει ακλαφτος ο Φλεβαρης. Στην ανώτερη ατμόσφαιρα οι δυτικοί ζωνικοι ανεμοι είναι πολύ ενισχυμένοι με αποτέλεσμα να εμποδίζουν το σπάσιμο του πολικού στροβιλου προς τα κατώτερα γεωγραφικά πλάτη. Πλέον έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε οψιμο χειμώνα τον Μαρτη και τον Απριλη, ιδίως στη ΔΚΒορεια χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε θέλω να σας τη χαλάσω αλλά δε γίνεται η πεδινή δυτική Ελλάδα να ελπίζει σε μια Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυριε ζιακοπουλε..Μηπως πρεπει να στειλουμε μια προσκληση να μας επισκεφτουν λιγο γρηγορα τα ντερεκια απ το μπουραν??γιατι αν εχουμε ξανα χρονια σαν την περσυνη (θα χαιρετησουμε κλεφτικα)λογο καλλιεργειων και υδροφορου οριζοντα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ γρήγορα μπαίνει η άνοιξη μου φαίνεται δε είναι καλό αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα,μετα τις 22/2 να περιμένουμε κάποια ψυχρή εισβολή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι έχουν την έγνοιά τους (κλαίνε τον πόνο τους) κι ο μυλωνάς τ' αυλάκι!

      Διαγραφή