Αίτια δημιουργίας χιονοστιβάδων
Χιονοστιβάδες δημιουργούνται όταν όγκοι χιονιού που βρίσκονται στις πλαγιές των βουνών ξεκολλούν και πέφτουν προκαλώντας συχνά τον τραυματισμό ή το θάνατο χιονοδρόμων και ορειβατών. Νέο, ξηρό χιόνι μπορεί να μείνει κολλημένο σε πλαγιές με κλίση ακόμα και 40ο, αλλά υγρό χιόνι μπορεί να αποκολληθεί από πλαγιές με κλίση μόλις 15ο. Η κρίσιμη γωνία εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την πυκνότητα του χιονιού.
Μικρές μπάλες χιονιού που κατρακυλούν στις πλαγιές
των βουνών είναι δυνατό να εξελιχθούν σε χιονοστιβάδες. Οι χιονοστιβάδες αυτές
συνήθως έχουν μικρές διαστάσεις, αλλά δεν είναι ακίνδυνες για χιονοδρόμους ή
ορειβάτες. Εξαιρετικά επικίνδυνες είναι οι χιονοστιβάδες που δημιουργούνται από
το σπάσιμο μεγάλων πλακών χιονιού πάχους ενός μέτρου ή περισσότερο σε πλαγιές
με κλίση 20-45ο. Η αιτία του φαινομένου αυτού έχει σχέση με τις
διαφορές πιέσεως που ασκούνται στο χιόνι της πλάκας που σπάει και στο στρώμα
χιονιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτή. Νέο χιόνι που έπεσε την
προηγούμενη νύχτα ή χιόνι που μεταφέρθηκε στην πλαγιά με τον άνεμο ή μόνο το
βάρος ενός χιονοδρόμου μπορεί να αποτελέσει την αιτία δημιουργίας
χιονοστιβάδας.
Καιρικές συνθήκες που
ευνοούν τις χιονοστιβάδες
Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές,
ευνοϊκές συνθήκες για χιονοστιβάδες ξηρού χιονιού δημιουργούνται όταν μετά από
ισχυρές χιονοπτώσεις παρατηρηθεί αλλαγή στο πεδίο των ανέμων. Ο κίνδυνος είναι
μεγάλος το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την αλλαγή. Για χιονοστιβάδες υγρού
χιονιού ευνοϊκές συνθήκες δημιουργούνται κυρίως την άνοιξη λόγω των απότομων
μεταβολών της θερμοκρασίας του αέρα που επιδρούν στο αποθηκευμένο χιόνι.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι μηχανισμοί που δεν θα αναφερθούν εδώ.
Χιονοστιβάδες στην
Ελλάδα
Στη χώρα μας, η συχνότητα εμφάνισης χιονοστιβάδων είναι μικρή, αλλά μεμονωμένα περιστατικά έχουν
παρατηρηθεί σε αρκετά βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης. Τα
τελευταία χρόνια, έχουν συμβεί δύο τραγικά περιστατικά χιονοστιβάδων με
ανθρώπινα θύματα. Στο ένα περιστατικό, που έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου του
1995 στα Λευκά Όρη της Κρήτης, σκοτώθηκε ένας Γερμανός τουρίστας και στο
δεύτερο περιστατικό, που σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2005 στο Μαίναλο της
Αρκαδίας, έχασαν τη ζωή τους πέντε ορειβάτες. Η χιονοστιβάδα του Μαινάλου είναι
πολύ πιθανό να οφείλεται στην απότομη μεταβολή των καιρικών συνθηκών. Όπως
φαίνεται από τις παρατηρήσεις του Μετεωρολογικού Σταθμού της Τρίπολης και τα
υπόλοιπα στοιχεία εκείνων των ημερών, στις 11 και 12 Φεβρουαρίου ο καιρός ήταν
ξηρός και ψυχρός με έντονο παγετό ακτινοβολίας, αλλά στις 13 Φεβρουαρίου με την
επικράτηση νότιων ανέμων ανέβηκαν αισθητά οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας
και σημειώθηκαν βροχές (τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από το βιβλίο Καιρός ο
γιος της Γης και του Ήλιου, τόμος δεύτερος).
Εξαιρετικό όπως όλα τα άρθρα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!
Konitsakias
Αρκετές και εντυπωσιακές χιονοστιβάδες σημειώθηκαν στα Λευκά Ορη Χανίων τέλη Φεβρουαρίου 2019, χωρίς θύματα, ευτυχώς. Ήταν ο μήνας με τις καταρρακτώδεις βροχές αλλά και επανειλημμένες ισχυρές χιονοπτώσεις, αφού είχε προηγηθεί και ισχυρή ψυχρή εισβολή τον Ιανουάριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια απο τις άλλες όψεις του μαγικού λευκού μας φίλου.==========Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα στους ανθρώπους, έτσι άδικα που έχασαν την ζωή τους. Καλή ανάπαυση να έχουν, μακάρι να είναι τα τελευταία θύματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμο! Ευχαριστούμε Δάσκαλε που το αναφέρεται και το αναλύεται. Τα πρώτα 10-15 λεπτά είναι κρίσιμα για αυτόν που θα καταπλακωθεί από χιονοστιβάδα και αν καταφέρουν να τον βρούνε τα σωστικά συνεργεία, πιθανόν θα βγει ζωντανός. Ο βαρύς τραυματισμός και ειδικά η ασφυξία οδηγούν σε θάνατο. Καλησπέρα σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Παράδεισο και καλή Ανάσταση στα παιδιά.. Κρίμα.. Δύναμη.. Πίστη και Αγάπη στους δικούς τους! Ευχαριστούμε για το άρθρο σας κύριε Δημήτρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα για τους ανθρώπους πού έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα ο θεός να τούς ανάπαυση κουράγιο κ δύναμη στις οικογένειες τους!! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε αυτό πού αναφέρεται πολύ χρήσιμο!! Καλησπέρα σέ όλους.Κορινθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις περιηγήσεις μου ανά την ορεινή Ελλάδα συνάντησα τα εμφανή ίχνη χιονοστιβάδων που κυριολεκτικά θέρισαν τα δάση σε μεγάλη έκταση στις βόρειες κλιτύες του όρους Καλιακούδα Ευρυτανίας 2.101 μ. και στις ανατολικές του όρους Άθωνα (Άγιο Όρος) 2.033 μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ κρίμα νέα παιδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα άσχημα παιχνίδια τού χιονιού.
Θέλει μεγάλη προσοχή ακόμη και μέρες σαν τη σημερινή.
Οι χιονοστιβάδες από δω και πέρα είναι επικίνδυνες περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.
Αφού τα αίτια είναι γνωστά, μήπως θα έπρεπε να εκδίδεται δελτίο αυξημένης πιθανότητας του φαινομένου από τις κατά τόπους αρχές;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα για τα παιδιά, ελπίζω να είναι το τελευταίο περιστατικό και να μην θρηνήσουμε ξανά άλλο συνάνθρωπο μας από το αγαπημένο μας χιόνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς το βουνό και το χιόνι χρειάζονται μεγάλη προσοχή.
Καλό παράδεισο στους πατριώτες μου Πατρινούς χιονοδρόμους Κουράγιο και υπομονή στις οικογένειες τους Θλίψη σε όλη την Πάτρα ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει και η ψυχή τους ας περπατήσει στα ουράνια Λιβαδειά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό κ προπάντων χρήσιμο άρθρο. Καλό είναι να γνωρίζουμε και αυτή την παράμετρο του χιονιού, που δυστυχώς συχνα αγνοούν ακόμα και άνθρωποι που ασχολούνται με σπορ του χιονιού η επισκέπτονται συχνά snow resorts. Δυνητικά πολυ επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά στα τέλη χειμώνα και αρχές άνοιξης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι χιονοστιβάδες είναι ένας λόγος που πρέπει να κάνουμε πάντα σκι εντός πίστας. Δηλαδή, μέσα στα όρια του χιονοδρομικού, όπου τα ρατράκ (εκχιονιστικά οχήματα, ουσιαστικά) στρώνουν συνεχώς το συσσωρευμένο χιόνι στην πίστα. Εντός του χιονοδρομικού είσαι ασφαλής και, μάλιστα, αν προκύψει κάποια ξαφνική επιδείνωση του καιρού, οι υπεύθυνοι σταματούν τη λειτουργία των λιφτ (αναβατήρες,που σε πάνε στην κορυφή της πίστας) και μαζεύουν τους σκιέρ μέσα στο σαλέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο ασφαλής είναι επίσης μία οργανωμένη εκδρομή με τον κατάλληλο εξοπλισμό στο βουνό από το να σε πιάσει μία χιονοθύελλα τύπου "Ελπίδας" στην πόλη. Και είναι ασύγκριτα πιο όμορφο το πάλλευκο τοπίο στο βουνό, εκεί που το χιόνι δεν μαυρίζει και δεν νερουλιάζει ποτέ. Ακόμα και στα σημεία που θα πιάσει πάγο στο βουνό, έχοντας ντυθεί κατάλληλα, μία πιθανή πτώση θα είναι σαφώς πιο ανώδυνη απ' ό,τι στην πόλη, που κυκλοφορώντας με ελβιέλες αρκετοί έπεσαν στους παγωμένους δρόμους της Καλλιθέα και του Φαλήρου τις προάλλες.
Τέλος, υπάρχει και αξεσουάρ που φαντάζει καλοκαιρινό και θαλασσινό, αλλά είναι απαραίτητο και στο χιονισμένο βουνό. Είναι το αντηλιακό σε συνδυασμό με καλά γυαλιά ηλίου, όχι με βραχίονες, αλλά με λουράκι για να τα πιάνεις πίσω από το κεφάλι, εφαρμόζοντας από πάνω τον σκούφο. Κι αυτό διότι αν κάποιος κάνει σκι για ώρες όταν επικρατεί ηλιοφάνεια κινδυνεύει να "καεί". Ναι, από τον ήλιο που αντανακλώντας στο χιόνι, πραγματικά σε "καίει", σαν να είσαι στη θάλασσα για ώρες το καλοκαίρι. Πουθενά σαν τη θάλασσα, βέβαια.
Β. ΣΠ.
Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, οι περισσότεροι από τους εννέα ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες μέρες από τις 100 συνολικά χιονοστιβάδες που έπεσαν στην Αυστρία, ήταν Σουηδοί, οι οποίοι έκαναν σκι εκτός πίστας, όπως αναφέρει ο Guardian. Μόνο ένας από το γκρουπ, στο οποίο ήταν και ο ξεναγός των Σουηδών σκιέρ στο δυτικό Τιρόλο, διασώθηκε με ελικόπτερο, ενώ σώοι βγήκαν άλλοι πέντε λάτρεις των χειμερινών σπορ που θάφτηκαν προσωρινά από χιονοθύελλα, καθώς το Σαββατοκύριακο (5-6/2) έπεσαν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες χιονιού στην Αυστρία.
ΔιαγραφήΔιασώστες χρειάστηκε να επέμβουν σε 70 από τις συνολικά 100 χιονοστιβάδες που έπεσαν στην Αυστρία, όπου τα τελευταία χρόνια στοιχίζουν 20 ζωές ετησίως, με εξαίρεση τη διετία της πανδημίας. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στη γειτονική Ελβετία, όπου έπεσαν 45 χιονοστιβάδες, σύμφωνα με το MeteoSwiss. Και στις δύο χώρες υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.
https://www.theguardian.com/world/2022/feb/05/eight-killed-in-two-days-after-third-deadly-avalanche-hits-austria
Β. ΣΠ.
Το χειμώνα του 2005 είχα βρεθεί κάποιες φορές στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου για σκι και ήταν μια μοναδική χρονιά για το εν λόγω κέντρο. Θυμάμαι ότι το ύψος του χιονιού έφτανε περίπου στο ύψος τα ξύλινα κιόσκια ενοικίασης εξοπλισμού. Ήταν πάνω από δύο μέτρα και είχαν σκαφτεί σκαλοπάτια στο παγωμένο χιόνι για να υπάρχει πρόσβαση στα κιόσκια. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε οι λάτρεις του βουνού τον χειμώνα είναι ότι το βουνό απαιτεί σεβασμό και σύνεση από τους επισκέπτες του.
ΑπάντησηΔιαγραφή