Ο καιρός της εβδομάδας

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει σταδιακά κυρίως τη Δ. Ελλάδα, τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και το  Α. Αιγαίο με βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινα (Δ. Μακεδονία) και ενισχυμένους ανέμους εντάσεως ως τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα ΒΔ. 


Την Τετάρτη (23/2), τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και από πλευράς έντασης θα είναι σημαντικά στις Κυκλάδες, την περιοχή των Κυθήρων, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. 

Την Πέμπτη (24/2), στη Β-ΒΑ Ελλάδα την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά - Εύβοια και σε όλες τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, ημιορεινά (κεντρικά - βόρεια) και ίσως για λίγο και σε περιοχές της Β-ΒΑ Ελλάδας ακόμα πιο χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, όλα τα φαινόμενα στη Β-ΒΑ Ελλάδα δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

Την Παρασκευή (25/2), τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν παντού και ως αργά το βράδυ θα σταματήσουν. Παράλληλα, οι Β-ΒΑ άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Το Σάββατο (26/2), ο καιρός γενικά θα είναι ήπιος με νεφώσεις και ίσως λίγες βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως τη νύχτα προς την Κυριακή. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

33 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα σε όλους και όλες!Δάσκαλε η κατάντη ανάπτυξη που αναφέρατε και ο δρόμος....υπάρχουν πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα η απομακρυνόμαστε από αυτό το σενάριο.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EMY Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

    http://www.emy.gr/emy/el/warning/weather_warnings_html?type=EDEK&number=4&language=gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα,
    Πάντως, με όσα απογευματινά μοντέλα πρόγνωσης έχουν ανανεώσει σήμερα, φαίνεται υποβάθμιση της πρώτης κακοκαιρίας αλλά, αντίθετα, πολλά σενάρια που αναβαθμίζουν σημαντικά την επόμενη κακοκαιρία (Κυριακή-Δευτέρα). Θα το παρακολουθούμε διότι η δεύτερη κακοκαιρία έχει αρκετές πιθανότητες να βγει πραγματικά αξιόλογη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι έκτακτο δελτίο για μια μέτριας έντασης μεταβολή.

    Θά ερθει ο χιονιάς εκεί μεταξύ 28 και 10 και πάλι δε θα το πιστεύει κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ελπιζω το αίτημα του χρήστου να εξετάζεται...ακόμα και η σημερινή ανάρτηση..να μην αφορά την σιωπηρή αρνητική απάντηση..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θωμά", με φαντάζεσαι κάθε 12 ή 24 ώρες να λέω: "Καλά πάμε!", "Χάλασε!", "Δυστυχώς πάει Τουρκία!", "Ρε παλάντζα σταθεροποιήσου!", "Άτιμα μοντέλα!" κ.λπ.; «Η βασιλεία η εμὴ ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου». Θεέ μου, συγχώρα με!

      Διαγραφή
  6. ολα τα κατάλαβα...αλλά οταν μου βάζετε και θρησκευτικά..είναι η κορύφωση....αφήστε με να το πώ εγώ πάντως οτι πάμε καλά...με καλά χιόνια στα βουνά μας...εως και τα χαμηλότερα..για την θεσσαλονίκη...βλέπω κρύα βροχερά απογεύματα και βράδια..κατι που δεν με χαλάει καθόλου..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ===Σχετικά με το αίτημα του αγαπητού Χρήστου,ας αναφέρω και μία ατάκα,προσφιλή κυρίως στους πολιτικούς "Να μην ξεχνάμε ότι τα αιτήματα ενίοτε γίνονται και αποδεκτά".
    === "Άτιμα μοντέλα!" κατά το "Άτιμο σόι,θα σας σφάξω!" του....στρατηγάκου.
    === "Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία", τουτέστιν βεβαία η συγχώρησις!.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ξεχάσουμε πως ειναι και ο Φεβρουάριος. Μέση μέγιστη θερμοκρασία φέτος 15c το κέντρο της Αθήνας και πέρυσι 15.8c. Αν δεν είναι αυτό κλιματική αλλαγή τότε τι είναι;Το 13,6c της μέσης μέγιστης μοιάζει πλέον ουτοπικό.

    Γιάννης ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε γιά τον Φλεβάρη.
      Γενικά θερμότερος θα βγει.
      Κοιτούσα σταθμούς πριν λίγο 2 τα ξημερώματα και όλοι σχεδόν είναι σε ανοιξιάτικα επίπεδα.
      Ειδικά σε ανατολικά ηπειρωτικά δεν έχουν αυτή τη στιγμή κάτω από 14 με 15β ελάχιστη!
      Αυτό βέβαια αλλάζει άρδην από τις επόμενες μέρες.

      Διαγραφή
  9. Μία χαρά αξιόλογη κακοκαιρία θα έχουμε αύριο Τρίτη στα δυτικά κεντρικά βόρεια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα.
    Έτσι κ αλλιώς στην υπόλοιπη χώρα γιά αύριο τουλάχιστον δεν αναμένονταν κάτι ιδιαίτερο εξ αρχής,ούτε η θερμοκρασία θα παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερα σημαντική πτώση.
    Αυτό το λέω γιά να δίνετε η δέουσα προσοχή από πού ενημερωνόμαστε.
    Πάντως θα πέσουν πολλά χιόνια στην Πίνδο μας και πάλι,όπως και σε όλα τα ορεινά(1200μ και άνω) ενώ στην δυτική Μακεδονία θα χιονίσει χαμηλότερα με τη Φλώρινα να ντύνεται από το βράδυ λογικά για άλλη μία φορά στα λευκά.
    Τα έκτακτα της ΕΜΥ έχω πάψει να τα σχολιάζω εδώ και καιρό.
    Μελετώντας αρκετή ώρα εχθές πάνω στους χάρτες επιφάνειας πανευρωπαϊκα,όπως και στις διατάξεις πού πάνε να παγιωθούν το επόμενο διάστημα ήθελα να γράψω και να εξηγήσω πάρα πολλά, αλλά δυστυχώς χρόνος πολύς δεν υπάρχει.
    Το σίγουρο είναι ότι περνάμε σε θετική φάση NAO(πολύ μεγάλη διαφορά βαρομετρικής πίεσης τού αντικυκλώνα των Αζορών με το βαθύ Ισλανδικό χαμηλό) ενώ σιγά σιγά αυτός ο αντικυκλώνας μέρα με τη μέρα θα βαθαίνει και θα ανηφορίζει σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη(το είχε αναφέρει και ο δάσκαλος ότι περιμένει στα τέλη τού μήνα την κατάντη ανάπτυξη).
    Αποτέλεσμα λοιπόν και ενώ ο Φλεβάρης δεν φαίνεται μέχρι και λίγο πριν την εκπνοή τού να δίνει κάτι ιδιαίτερο όπως λέγαμε,το διάστημα 27 Φλεβάρη με 5 Μάρτη να είναι ένα υπέρ τού δέοντος υετοφόρο διάστημα(άλλα δύο χαμηλά ίσως να μας επισκεφθούν)σε συνδυασμό με πολύ ψυχρές αέριες μάζες πού θέλοντας και μη,θα αναγκαστούν να κατηφορίσουν και να παραμείνουν για κάμποσες μέρες στη χώρα μας.
    Νομίζω ότι θα έχουν πολλές περιοχές καλές πιθανότητες να χιονιστούν και της βόρειας χώρας αλλά θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα.
    Το ενδιαφέρον δείχνει τεράστιο φέτος τον Μάρτιο!(σε αντίθεση με τον μέτριο Φεβρουάριο).
    Τέλος να πω ότι έχουμε μπει σε φάση πού θα επηρεάζεται όλη η χώρα από φαινόμενα,ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει το πολύ νερό πού δέχεται φέτος η νότια ΝΑνατολική νησιωτική χώρα,όπου και θα συνεχίσει να δέχεται και το επόμενο διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς υετοφόρο διάστημα με πυκνά χιόνια στα ορεινά και βροχές και καταιγίδες στα πεδινά. Έβαλες τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς Φώτη,
      Οπως είχα γράψει σε άλλο post, είναι ο πιο βαρύς χειμώνας που έχω βιώσει εδώ στη Ρόδο τα τελευταία 10 χρόνια που ζω. Πέρα από τις πολλές βροχές (υδρολογικα το έτος από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα είναι κάπου στα 800 χιλιοστά και οι ταμιευτηρες μας είναι γεμάτοι), είχαμε και βροχές με παγερους ανέμους και βέβαια είδαμε χιονι ακόμα και στα παραθαλάσσια (τη νύχτα της 25 Ιανουαρίου)- ενώ στον Ατταβυρο (το βουνό στην κεντροδυτικη Ρόδο) το έστρωσε 3 φορές . Το σημαντικότερο φυσικά είναι ότι οι φυσικοί ταμιευτηρες του τόπου είναι γεμάτοι αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη και την ανομβρία που είχαμε πέρσι που δημιούργησε - εκτός των άλλων- προβλήματα και στην αγροτική παραγωγή, ειδικά στην ελαιοκαλλιεργεια (λόγω ανομβρίας, δεν είχαμε δυστυχώς εδώ πολύ καρπό, αν και ποιοτικά το λάδι ήταν καλό), και τη μελισσοκομία

      Διαγραφή
    3. Aκριβώς Θάνο.Αυτό είναι εν τέλει το βασικό ζητούμενο στον καιρό.Η πληρότητα των φυσικών ταμιευτήτων.Ολα τα άλλα έπονται.Δυστυχώς εμείς εδώ στην Κορινθία έχουμε σχεδόν την αντίστροφη εικόνα.Ας ελπίσουμε στο υπολειπόμενο του υδρολογικού έτους.=====Π.Α.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα σας. Η πρόγνωση του GFS δίνει για μετά τις 2/3 μετακίνηση του ψυχρού τομέα του πολικού στροβίλου απο την βόρεια Αμερική στην ΒΑ Ευρώπη. Παρακαλώ πολύ, πως θεωρείτε οτι θα επηρεάσει αυτό τον καιρό στη χώρα μας το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με περισσότερο ήλιο και από χθες και με 14 βαθμούς (σταθμός ΕΕΑ) ξημέρωσε η Τρίτη στην Αθήνα. Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ετσι ακριβως φωτη! Το ειχα γραψει σε προηγουμενο αρθρο οτι η κυκλοφορια απο τα τελη του μηνα θα ευνοει κρυα με διαρκεια! Φαινεται οτι θα υπαρχει και καλος υετος σε πολλες περιοχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επικαιροποιημενη εκτίμηση του effis βγάζει θερμότερο το υπόλοιπο του Φλεβάρη και σχεδόν όλο τον Μάρτη στο σύνολο της Ευρώπης, με εξαίρεση τα ανατολικά προσήνεμα! Εκεί οι θερμοκρασιες θα είναι κοντά στον μέσο όρο και χαμηλότερες την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου.

    Οι βροχές λιγότερες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, που βίωσε έναν ανύπαρκτο χειμώνα φέτος, ως τα μέσα Μαρτίου. Μετά δίνει ένα πλεόνασμα στα βόρεια κυρίως της ηπείρου, αλλά αυτά τα μακρινά σενάρια το effis τα αλλάζει συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακριβώς κ. Αντιπρόεδρε
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ισχυρές καταιγίδες χτυπούν αυτή τη στιγμή την Αιτωλοακαρνία με πολλά ηλεκτρικά,δυνατούς ανέμους και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.
    Η μοναδική περιοχή αυτή τη στιγμή με τόσα ηλεκτρικά.
    Όμορφη μέρα!
    Συμφωνώ με τούς φίλους παραπάνω στα λεγόμενά τούς απλά στον φίλο ανώνυμο να τού πω ότι προς το τέλος τού μήνα αρχές τού αλλού όπως έγραψα δε θα μείνουν μόνο στα ορεινά τα χιόνια.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως Φώτη πολύ κατώτερο του αναμενομενου το σημερινό σύστημα τουλάχιστον για τα δυτικά με μεγάλα ανοίγματα και λιγες ώρες βροχής.

      Διαγραφή
    2. Ναι είχαν μικρή διάρκεια τα φαινόμενα τελικά.
      Όμως τοπικά σημειώθηκε αξιόλογος υετός συνοδεία καταιγίδων ενώ χιόνισε καλά στα ορεινά.
      Εδώ σε εμάς τέλος ο υετός,πάμε για τα ωραία τού ΣΚ τώρα.

      Διαγραφή
  16. Τους 20 βαθμούς άγγιξε και σήμερα Τρίτη 22/2/22 η θερμοκρασία στην Καλλιθέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αξιόλογες βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες επιτέλους και στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας όπως αναμέναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωταρα βγήκαν τ'αστρα Σαλόνικα, χαχα κάτι για καταιγίδες λέγανε αλλά μηδέν εις το πηλίκο για ακόμα μια φορά. Ούτε σταγόνα.
      Γιάννης Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Στη Βέροια άρχισε να βρέχει από της τέσσερις και για τρεις ώρες δυνατά.Τωρα ψιχαλίζει.

      Διαγραφή
    3. Από ότι έμαθα Γιάννη έριξε κάτι καλές μπόρες μεσημέρι απόγευμα.
      Το βράδυ έως το ξημέρωμα ίσως συνεχίσουν κάποιες τοπικές βροχές.
      Δύσκολη η σαλόνικα πολύ στον υετό.
      Πάντως στα δυτικά της περιφέρειας ακόμη συνεχίζει και βρέχει αξιόλογα όπως είδα στη δορυφορική.

      Διαγραφή
  18. ενδιαφερον θα εχει ο καιρος για τα ανατολικα ηπειρωτικά με την είσοδο της ανοιξης...Τ500=-35oC,T850=-6..-8οC , 522 gpdm στα 500hpa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εμείς εδώ δεν πήραμε τίποτα χαμπάρι απο την αλλαγή του καιρού.
    Καλό βράδυ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς και σήμερα Τετάρτη 23/2 που πριν μία βδομάδα την έδειχναν πολύ κρύα τα μοντέλα, δεν έπεσε κάτω από τους 13 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική, ούτε τα ξημερώματα.

      Διαγραφή