Αργά ή γρήγορα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν ευδιάκριτες και στο θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής


Η κλιματική αλλαγή επιδρά στο θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής με τρόπο ευδιάκριτο, αλλά η επίδρασή της στο θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής είναι περίπλοκη και ακατάστατη (βλέπε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει τώρα εκεί). Οι φυσικοί κύκλοι του απέραντου Νότιου Ωκεανού που περιβάλλει την Ανταρκτική -στην οποία, σημειωτέον, ο πάγος στο σύνολό του (χερσαίος και θαλάσσιος) χάνει μάζα- έχουν έντονες επιπτώσεις στο θαλάσσιο πάγο της, αλλά ταυτόχρονα επίδραση ασκείται και από την κλιματική αλλαγή.   


Σε αντιστοιχία με τη Βόρεια Δακτυλιοειδή Λειτουργία (Northern Annular Mode NAM), η οποία είναι γνωστή και ως Αρκτική Ταλάντωση (Actic Oscilation - ΑΟ), υπάρχει η Νότια Δακτυλιοειδής Λειτουργία (Southern Annular Mode SAM), ένα μοτίβο δυτικών ανέμων που κυκλώνουν την Ανταρκτική. Η SAM επηρεάζεται από τις συνθήκες του Ελ Νίνιο - Νότιας Ταλάντωσης, δηλαδή καθοδηγείται εν μέρει από φυσικές ταλαντώσεις. Ταυτόχρονα, όμως, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή οδηγεί τη SAM σε πιο συχνή θετική λειτουργία και τα προκύπτοντα φαινόμενα του ανέμου, γενικά, αυξάνουν ή κρατούν σταθερή την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής. Η SAM έχει επίσης σχέση με το χαμηλό που βρίσκεται στη Θάλασσα Αμούνδσεν (βλέπε χάρτη), το οποίο ασκεί πολύπλοκη επίδραση στη μεταφορά θαλάσσιου πάγου στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Στις περιοχές που το καλοκαίρι της Ανταρκτικής ο θαλάσσιος πάγος λιώνει εντελώς, οι επιπτώσεις στους παγετώνες που καλύπτουν τις ακτές της παγωμένης ηπείρου είναι σημαντικές. Ο άθικτος θαλάσσιος πάγος μπροστά από έναν επί της ακτής παγετώνα τον προστατεύει  από το κύμα των ωκεανών. Όταν ο πάγος έχει φύγει, τα κύματα του ωκεανού τον κάνουν πιο ευάλωτο στην αποσύνθεση. Άλλοι παράγοντες που συνεργούν στην κατάρρευση ενός παγετώνα είναι το ζεστό νερό των ωκεανών και η επιφανειακή τήξη του πάγου. 

28 σχόλια:

  1. Δεν ισχύει ότι απ'το 1979 αυξάνεται σταδιακά η παγοκαλυψη και ότι το 2014 είχαμε το απόλυτο ρεκόρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να εξηγήσει ο δάσκαλος, ότι η τάση που ξέραμε μέχρι σήμερα σταδιακά θα αναστραφεί.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι η παρακάτω πρόταση του άρθρου απαντά σε αυτό που ρωτάς: "Ταυτόχρονα, όμως, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή οδηγεί τη SAM σε πιο συχνή θετική λειτουργία και τα προκύπτοντα φαινόμενα του ανέμου, γενικά, αυξάνουν ή κρατούν σταθερή την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής".

      Διαγραφή
  2. Στην κλιματική αλλαγή αποδίδει το Skynews και το γεγονός ότι οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονται αυτές τις μέρες με τεχνητό χιόνι, κάτι που η ΔΟΕ χαρακτηρίζει "ενοχλητικό", αλλά βάζει καλό βαθμό στην Κίνα για την άρτια διοργάνωση. Επιβραβεύοντας έτσι τις πολύ καλές εγκαταστάσεις που έφτιαξαν οι Κινέζοι, το γεγονός ότι χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και μερικές καινοτόμες μεθόδους, όπως την ψύξη του διοξειδίου του άνθρακα για τη δημιουργία πάγου.

    Η ευρύτερη περιοχή του Πεκίνου δέχεται λιγότερες χιονοπτώσεις ετησίως και από το Λονδίνο, οπότε οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν 2,5 εκ. κυβικά λίτρα νερού για να φτιάξουν χιόνι. Το γεγονός καυτηρίασε η καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Carmen de Jong, κάνοντας λόγο για μη βιώσιμους αγώνες και για καταστροφή των τοπικών φυσικών πόρων. "Δεν είναι μόνο οι πίστες των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, αλλά και πολλά θέρετρα του σκι στην ευρύτερη περιοχή, που έχουν μόνο τεχνητό χιόνι, για το οποίο σπαταλήθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού" ανέφερε σχετικά. "Και το μεγαλύτερο πρόβλημα με το τεχνητό χιόνι είναι ότι προκαλεί διάβρωση του εδάφους και έχει επιπτώσεις και στη βλάστηση και την ποιότητα του νερού" εξήγησε η ίδια.

    Πάντως, και οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες του 2014 και του 2018 είχαν γίνει ως επί το πλείστον με τεχνητό χιόνι και "είναι κάτι που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά με την κλιματική αλλαγή" όπως ανέφερε η Marie Saillors, υπεύθυνη της ΔΟΕ για τη βιωσιμότητα της διοργάνωσης. "Στο μέλλον θα χρειαζόμαστε όλο και πιο πολύ το τεχνητό χιόνι και πρέπει να το κάνουμε όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται", συμπλήρωσε η ίδια.

    Τουλάχιστον, επανεμφανίστηκε ο ερωδιός ή αργυροτσικνιάς στην παραλία, αλλά δεν τον έβγαλα καλή φωτογραφία.
    https://news.sky.com/story/beijing-2022-lack-of-natural-snow-is-disturbing-but-games-are-being-delivered-with-sustainability-says-ioc-12539111
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετο με το θέμα, υπάρχει υποψία θερμικής αστάθειας στη Δυτική Αττική, παρατηρώντας εξ όψεως, ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξυπακούεται ότι η Ανταρκτική θα έχει επιπτώσεις.Μην μας ξεγελά που ακούμε ότι αυξήθηκε η παγοκάλυψη στην Ανταρκτική. Νομίζω ότι το στρώμα της παγοκάλυψης στην Ανταρκτική και σε μεγάλα τμήματα της έχει παρουσιάσει λέπτυνση. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κύριε Ζιακόπουλε ίσως το πρόβλημα να μην είναι τόσο σύνθετο....σκέψη μου είναι αντί να ψάχνουμε νομοτελειακά...την ανοδο της θερμοκρασίας στην ανταρκτική...μπορουμε να εστιάσουμε στις διαφορές μεταξύ των δύο ημισφαιρίων που δεν ειναι αλλη από την κυριαρχία της θαλάσσιας εκτασης στο νότιο...ωκεανοί λοιπόν που λειτουργούν σαν ενας τεράστιος αποροφητήρας του CO 2(φυσικό η ανθρώπινο)..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ένας πλανήτης θερμαίνεται, είναι νομοτελειακό (αναπόφευκτο) κάποια στιγμή να θερμανθούν ακόμα και οι πιο θερμικά μονωμένες περιοχές του.
      Όαο για τον τεράστιο απορροφητήρα του CO2, οι επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία δεν είναι μακριά ούτε γι αυτόν ούτε για μας.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε...σκέψεις κάνω...μην νομίζετε το ενα το μάτι είναι στον βορειο πόλο...και το αλλο στην Σαχάρα...μην αφήσουμε τους νταλτον και αρχίσουμε με τον αλη μπαμπα και τους 40 κλέφτες.."θωμας΄"

      Διαγραφή
  6. Χωριό φάντασμα στην Ισπανία καθώς η ξηρασία αδειάζει το φράγμα νερού στα σύνορα Ισπανίας - Πορτογαλίας !!

    Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας ανέφερε ότι ο φετινός Ιανουάριος είχε τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ και ήταν επίσης ένας από τους ξηρότερους από το 1961. Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε φέτος η περίοδος των βροχών στην Ισπανία, έχει βρέξει 36% λιγότερο από τον μέσο όρο!!!

    Τα αποθέματα στα φράγματα αγγίζουν μόλις 45% σε πληρότητα, σχεδόν 15 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους, που μετρήθηκε την τελευταία δεκαετία.

    Στην Καταλονία, όπου το 2021 ήταν η ξηρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αρχές βρίσκονται στα πρόθυρα έκδοσης "προ-συναγερμού" για ξηρασία, ανέφερε η τοπική εφημερίδα La Vanguardia!!

    πηγή: https://www.reuters.com/markets/commodities/ghost-village-emerges-spain-drought-empties-reservoir-2022-02-11/..... Μη το πούμε ούτε στον παπά στην Ελλαδα

    Μη το πούμε ούτε στον παπά στην Ελλάδα. Σε πολύ καλύτερη μοίρα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω συγγενείς στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Βαλένθια και στην Μάλαγα. Από το φθινόπωρο μέχρι τώρα έχουν όντως μεγάλο πρόβλημα. Δεν βρέχει και επίσης τα χιόνια έχουν εξαφανιστεί από τα βουνά τούς. Από την Πορτογαλία μέχρι και την Ισπανία έχουν τραβήξει μεγάλο ζόρι. Προς το παρόν πάμε πολύ καλά στην Ελλάδα με καιρικό ενδιαφέρον και πιστεύω και η ανατολική Μεσόγειος πήρε αξιόλογο υετό από το φθινόπωρο μέχρι τώρα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Κάθε χρόνο, πάνω - κάτω τα ίδια συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως έχω ξαναγράψει κατά καιρούς. Στη δε, Βαρκελώνη, δεν έχει χιονίσει ποτέ, όσο για τη Μάλαγα και νοτιότερα κάνουν όλοι μπάνια από τον Φλεβάρη και όχι μόνο οι χειμερινοί κολυμβητές. Τυχεροί είστε στην Ελλάδα οι χιονόφιλοι - με βάση το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ισπανία - τα έχουμε ξαναπεί αυτά.

      Να σημειώσω, επί τη ευκαιρία, ότι η θάλασσα του Αμούνδσεν που περιέγραψε στην ανάρτηση του ο κ. Ζιακόπουλος έχει πάρει το όνομα της από τον Νορβηγό εξερευνητή Ρόαλντ Αμούνδσεν, που έφτασε πρώτος το 1911 στον Νότιο Πόλο με την ομάδα του και 16 από τους 52 σκύλους που είχαν μαζί τους - τελικά επέζησαν μόλις 11 μέχρι την επιστροφή στη βάση, ενώ με κάποιους που πέθαναν ή τους σκότωσαν, τάιζαν και τους υπόλοιπους.

      Στον Νότιο Πόλο έφτασε, όμως, πέντε βδομάδες αργότερα και ο Βρετανός εξερευνητής Ρόμπερτ Σκοτ, μαζί με άλλους τέσσερις άνδρες. Η απογοήτευση τους που ήρθαν δεύτεροι και η χιονοθύελλα που τους καθήλωσε μερικά χιλιόμετρα πριν φτάσουν στη βάση ανεφοδιασμού τους, είχαν ως συνέπεια να μην επιζήσει τελικά κανείς. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ανακάλυψαν τις σορούς τους οκτώ μήνες μετά και τους έθαψαν στην Ανταρκτική. Ο σταθμός του Νότιου Πόλου φέρει σήμερα το όνομα Σκοτ - Αμούνδσεν.

      Παρεμπιπτόντως, είχα επισκεφτεί πριν καμιά 10αριά χρόνια μία έκθεση με θέμα την Ανταρκτική στον Ελληνικό Κόσμο στην Πειραιώς. Έμπαινες, μάλιστα, και σε δωμάτιο με θερμοκρασία -10 βαθμούς, ενώ μπορούσες να δεις και φωτογραφίες και ομοιώματα από την πανίδα της παγωμένης ηπείρου, όπως αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, αλλά και τον θηρευτή τους, τη μεγάλη φώκια - λεοπάρδαλη, θαλάσσιες αράχνες, γιγάντιες θαλάσσιες ψείρες, κριλ (κάτι σαν μικροσκοπική γαρίδα, που βρίσκεται στη βάση της διατροφικής αλυσίδας), περίεργους αστερίες και ακόμα πιο περίεργα παγόψαρα.

      Είχα διαβάσει και μία επιγραφή από το ημερολόγιο ενός δύτη που είχε κολυμπήσει για 1,5 ώρα με χειμερινή στολή στα νερά της Ανταρκτικής και σε θερμοκρασία -2 βαθμών. Μετά δεν ένιωθε το σώμα του. Αλλά και ο Βρετανός υπεράνθρωπος Lewis Pugh έχει κολυμπήσει χωρίς στολή σε θερμοκρασία 0β. δίπλα στους πάγους του Βόρειου Πόλου για μισή ώρα περίπου. Μετά η θερμοκρασία του σώματος του δεν ανέβηκε πάνω από τους 35 βαθμούς, παρά το καυτό ντους.

      Ο εκπληκτικός Lewis Pugh έχει κάνει πολλά τέτοια κολύμπια για να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική αλλαγή, με το σκεπτικό ότι αν βουτάει δίπλα στους πάγους μόνο με ένα μαγιό, η υπερθέρμανση έχει ξεφύγει. Ωστόσο, μήπως στην Αρκτική λιώνουν οι πάγοι πιο γρήγορα και γενικά είναι πιο ζεστή απ' ό,τι η Ανταρκτική, επειδή δεν έχει ουσιαστικά στεριά, πέρα από κάτι μικρά, σκόρπια νησιά; Άλλο οι πάγοι στη θάλασσα και άλλο σε μία ήπειρο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το τελευταίο που λες Βαγγέλη για το γρηγοροτερο λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική δεν σου κρύβω πως το έχω σκεφτεί κ εγώ. Βέβαια δεν γνωρίζω κάτι πιο συγκεκριμένα επιστημονικά.
      Όσο για τα καιρικά της Ιβηρικής, "θα γυρίσω κ εκεί ο τροχός", εκείνο όμως που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κρατήσουμε είναι η εμμονικοτητα των καιρικών patterns, που δεν ήταν τόσο έντονη παλιότερα. Είναι κ αυτό μια εκδήλωση της κλιματικής κρίσης

      Διαγραφή
  7. Εγώ δάσκαλε πολλά επιστημονικά δεδομένα δεν γνωριζω να πω την αλήθεια,εκείνο όμως που είναι γεγονός είναι η κλιματική αλλαγή με τα ακραία φαινόμενα και της υψηλότερες θερμοκρασίες εγώ αυτό παρατηρώ στην περιοχή (τα ποτάμια που κυλούσαν νερό τις περισσότερες μέρες του χρόνου τώρα με τα βίας από καμία φορά σποραδικά,οι μέρες με συνεχιζόμενες ποτιστικου τύπου βροχές αυτό δεν υπάρχει πλέον,η ανομβρία για μεγάλο διάστημα η έντονα φαινόμενα αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές, αποτέλεσμα τις κλιματικής αλλαγής όλα αυτά .Κάποτε θα φέρω ένα παράδειγμα, φύτευαν στην ορεινή Όθρυ την ξακουστή πατάτα εδώ στη Μαγνησία, των Κοκκωτων τετοια πατάτα μόνο η περιοχή εδώ έβγαζε λόγου κλίματος και χωματος και γινόταν χωρίς πότισμα γιατί έβρεχε, τώρα και να θες να φυτέψεις δεν γίνεται δίωτι δεν βρέχει.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χρήστο, αυτό με την ποτιστική βροχή, το έχω ακούσει πολλές φορές από μεγάλους αλλά δεν το θυμάμαι. Εννοούν, να βρέχει με αυτήν την χαμηλή ένταση για 2 - 3 συνεχόμενα εικοσιτετράωρα. Το μνημονεύουν γιατί είναι βάλσαμο για τη γεωργία. Αντιθέτως, όταν βρέχει ραγδαία και σύντομα, λένε: πω πω, όλο το νερό στη θάλασσα θα πάει.

      Διαγραφή
  8. και για να μην σας στεναχωρώ μόνο, ας γράψω και εγώ καποια σοβαρά...στοιχεία της κλιματικής αλλαγής
    -Οι εμμονές της κυκλοφορίας....που πλησιάζουν τους μήνες ενω η κανονικότητα ορίζει...τις 15 εως 20 ημερες
    -Η εξαφάνιση του Σιβηρικού από την Ευρωπη ενα πολυτιμο στοιχείο ισσοροπίας και ρυθμισης της θερμοκρασίας
    -Οι ακραίες εκφάνσεις του καιρού πολλαπλάσιαστηκαμ η Σικελία φέτος καηκε κυριολεκτικά το καλοκαίρι...πνιγηκε τον Οκτώμβρη και ξερενεται τώρα...κατά τα λοιπά ...ολα αυτά...αποτελούν προβλήματα του "ταξιδιού" με εκτίμιση "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας. Κάθομαι από το πρωί και βλέπω χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, όχι γιατί μ' ενδιαφέρουν τόσο πολύ, αλλά επειδή χιονίζει στην τοποθεσία. Παρεμπιπτόντως, ο Έλληνας (ευρυτάνας) πρωταθλητής Ιωάννης Αντωνίου δεν τα κατάφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλοί λένε ότι στην Ελλάδα πάμε καλά μέχρι τώρα από θέμα καιρού, δεν ξέρω που το βλέπουνε αυτό πραγματικά, εδώ στην κ.Μακεδονια πρώτη φορά ποτίζουμε τα χωράφια με τα λαχανικά Φλεβάρη μήνα. Απίστευτα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς το παρόν σπάει το ένα ρεκόρ αύξησης μετά το άλλο. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες χρονιές όπως αυτή τη στιγμή που τυχαίνει να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα όμως δεν είναι κάτι πρωτοφανές έχει συμβεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν. Κατά μέσο όρο όμως έχουμε αύξηση και ψύξη της Ανταρκτικής και όχι θέρμανση. Μάλιστα ο χειμώνας που πέρασε στην Ανταρκτική ήταν ο δεύτερος ψυχρότερος των τελευταίων 60 ετών. Γιατί αυτά τα κρύβεται? Λύσσαξε η τηλεόραση να δείχνει τον καύσωνα του Καναδά. Το ότι η Ανταρκτική είχε έναν από τους ψυχρότερους χειμώνες δεν το είπε κανείς. Το φαγοπότι απο τους πρασινους φορους καλα κρατει. https://images.meteociel.fr/im/69/24399/gfs_nh_sat6_t2anom_1_dayzbn9.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μας φίλε περισσότερα για το φαγοπότι από τους πράσινους φόρους, να μάθουμε και εμείς κάτι που δεν ξέρουμε. Για να γίνουμε και εμείς εραστές των ορυκτών καυσίμων.

      Διαγραφή
  12. Ωραία τα λες φίλε ανώνυμε.Οι πρασινοφρου...,συγγνώμη οι πρασινοφόροι έχουν πολύ φαγοπότι."Ελα να πρασινίσουμε και πράσινα να σμίξουμε και από την πρασινάδα μας να φάει κι η γελάδα μας",που έλεγε και ο αξέχαστος Χάρυ Κλυν.Το αντίπαλο δέος των "Πρασίνων" ,οι "Βένετοι" ανακράζει εναγωνίως "Βάστα Ρόμελ να ξεπουλήσουμε"!.---------Π.Α.
    Υ.γ. Για τα αφορώντα στην Ανταρκτική έχει γίνει ευρεία συζήτηση ,προεξάρχοντος του δασκάλου .Δεν περίμενε κανείς τη Δευτέρα Παρουσία,"ότε βίβλοι ανοίγονται και τα κρυπτά δημοσιεύονται" (άνοιξε και το Τριώδιο σήμερα)!.Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=fWES1B7uPYo με φωνητικές παρεμβολές Παπανδρέου, Καραμανλή και Φλωράκη.

      Διαγραφή
    2. χαίρε Χρήστο.Ζήτω ο Απόλλων Καλαμαριάς......!.Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Χαίρε Πέτρο, ζήτω ο Ηρακλής Ξυλοκάστρου και ο Αστέρας Δερβενίου! Εμείς πλέον ονομαζόμαστε Απόλλων Πόντου.

      Διαγραφή
  13. Oταν υπάρχουν ρεκόρ σιωπάται, όλως περιέργως. Φέτος η Αρκτική έχει σημειώσει ρεκορ παγοκαλυψης και επεκτασης που ειναι η 2η καλυτερη τα τελευταία 18 χρόνια. Κανείς απο σας τους κλιματιστες δεν το ανεφερε. Τα ρεκορ χιονοπτώσεων και κρύου, σε πολλες πλευρές του πλανήτη σιωπή. Τώρα με μια μείωση στην Ανταρκτική, άμεσα θέμα. Φυσικά κι εκεί δεν υπάρχει καποιο άμεσο θέμα, αφού πρέπει να περάσουν κάμποσες χρονιές με την ιδια λογική, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει φυσικά. Και κύριε Ζιακοπουλε, άλλο η πραγματική κλιματική αλλαγή κι άλλο η πολιτικη κλιματική αλλαγή, που επιδιώκουν οι γνωστοί κυκλοι του αφηγηματος κι όλο αυτό το σκηνικό το βλέπουμε στην ενέργεια. Πολιτική κλιματική αλλαγη σημαίνει ληστεια, φόροι και εγκληματα κατα της ανθρωπότητας. Η πραγματική κλιματική αλλαγή εξετάζεται σε βάθος χιλιαδων χρόνων κι όχι 100-150, γιατί το κλίμα είναι κυκλικό και όχι γραμμικό. Παρακολουθω προσεκτικά τα τελευταία χρόνια, ότι άρθρα και απόψεις "επιστημόνων" της πολιτκης κλιματικής αλλαγης γινονται θέμα στα καναλια και διογκώνονται και κανενας απο σας δεν το διορθώνει, αλλά το αφήνει να δρομολογηθεί μέσα στο πλαίσιο των παραμυθιών ΄και των ψεμάτων που καθημερινα προωθούνται. Φυσικά ουδεμία αναφορά στους χιλιάδες επιστήμονες-σκεπτικιστές, που με αποδείξεις και αναφορές, καταρρίπτουν όλο αυτό το αφήγημα. Οταν υπάρξει δημοκρατία στην παρουσίαση του θέματος αυτού τότε το συσζητάμε.
    Α, να μην ξεχάσω ότι από το 2012 επρεπε να είχαν λιώσει ολοι οι πάγοι της Αρκτικής (φαινομενο Γκορ) και η Αυστραλία να μην έχει καθόλου χιονια. Και βλεπουμε τι ρεκορ καταγράφουν και η Αρκτική και η Αυστραλία σε χιονια!

    Με τιμή,

    Ν.Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο δεν διαχωρίζεις την καθαρή επιστήμη από όλα τα άλλα, δεν πρόκειται να βρεις άκρη.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ, αλλά σε αυτό φταίτε όλοι εσείς οι επιστήμονες κ.Ζιακόπουλε, γιατί ούτε εσείς τον πράττετε αυτο τον διαχωρισμό, δυστυχώς!

      Ν.Νικ.

      Διαγραφή
  14. Η Ανταρκτική σημείωσε τον πιο κρύο χειμώνα από την έναρξη των καταγραφών το 1957 με μέση θερμοκρασία -61,1°C.Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν -60,6°C το 1976.Σύμφωνα με μια συγκλονισμένη Washington Post:...δηλαδή το περασμένο καλοκαίρι σε μας, αντιστοιχεί σε χειμώνα Ανταρκτικής!

    "Το ψύχος ήταν εξαιρετικό, ακόμη και για την πιο ψυχρή τοποθεσία του πλανήτη.
    Η μέση θερμοκρασία στο Σταθμό Amundsen-Scott του Νότιου Πόλου μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, μια ψυχρή θερμοκρασία μείον -78 βαθμούς (μείον -61 βαθμούς Κελσίου), ήταν η ψυχρότερη που έχει καταγραφεί από το 1957. Η θερμοκρασία αυτή ήταν 4,5 βαθμούς χαμηλότερη από τον πιο πρόσφατο μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών."
    Ο λόγος που η WaPo σοκάρεται, προφανώς, είναι επειδή σύμφωνα με την κινδυνολογική αφήγηση οι πολικοί πάγοι υποτίθεται ότι θερμαίνονται, όχι ότι κρυώνουν.

    Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι συντάκτες της έκθεσης προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα άσχημα νέα ξεκινώντας την ως εξής:

    "Εν μέσω ενός ζεστού καλοκαιριού ρεκόρ σε μεγάλα τμήματα του Βόρειου Ημισφαιρίου, που μαστιζόταν από καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες και τυφώνες, η Ανταρκτική βυθίστηκε σε ένα βαθύ, βαθύ ψύχος. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες της νοτιότερης ηπείρου, αλλά το 2021 ήταν διαφορετικό."
    Με άλλα λόγια, η WaPo θα επιτρέψει στους αναγνώστες της να μάθουν ότι η Ανταρκτική κατέγραψε τον ψυχρότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, μόνον αφού πρώτα τους καθησυχάσει ότι ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός (και γενικότερα καταστροφικός από άποψη καιρού).

    Αργότερα το άρθρο συνεχίζει να λέει στους αναγνώστες ότι "ο πλανήτης και η Ανταρκτική εξακολουθούν να θερμαίνονται".

    Όμως ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδεται από τουλάχιστον τρεις επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η Ανταρκτική βρίσκεται σε τάση ψύξης.
    https://www.nature.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή