Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Έχει και τέτοιες μέρες ο χειμώνας! (Πάχη Μεγάρων, του Χρήστου Παπαηλία)

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει κυρίως την ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα κινείται προς την Α. Μεσόγειο και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι πλέον οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι (κυρίως στα ανατολικά και τα νότια πελάγη) και οι χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά). Κάποιες βροχές ή και χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν κατά τόπους στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές θα είναι ασθενείς και σύντομες. 


Το Σάββατο (5/2), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στη Δ. Ελλάδα και τη νύχτα στο Ν. Αιγαίο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

Την Κυριακή (6/2), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και ίσως σημειωθούν ασθενείς και σύντομες βροχές στη δυτική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Τη Δευτέρα (7/2), τοπικές βροχές αναμένονται στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και τη νύχτα στη Β. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ στις Β-ΒΔ περιοχές σε Β-ΒΔ με την ίδια ένταση. Αποτέλεσμα αυτής της στροφής των ανέμων θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. 

Την Τρίτη (8/2) προβλέπεται μεταβολή του καιρού στη χώρα με βροχές, χιονοπτώσεις, ισχυρούς βοριάδες και κρύο. Περισσότερα για τη μεταβολή αυτή τις επόμενες ημέρες. 

69 σχόλια:

  1. Μοιάζει με Κυκλαδονήσι αλλά είναι το επίνειο των Μεγάρων! Ο λόφος είναι η Αρχαία Μινώα η οποία ήταν στρατηγικής σημασίας για την υπεράσπιση της αρχαίας πόλης- κράτους των Μεγάρων. Δυτικότερα από την απεικόνιση της φωτογραφίας σχηματίζεται ο κόλπος που αποτελούσε το φυσικό λιμάνι της Νισαίας! Όταν τα Μέγαρα προσχώρησαν στην Αθηναϊκή συμμαχία,οι Αθηναίοι κατασκεύασαν θαυμαστά οχυρωματικά έργα όπως την ευθεία οδό η οποία σήμερα συμπίπτει με το δρόμο που οδηγεί από τα Μέγαρα στην Πάχη με παράλληλα τα μακρά τείχη τμήματα των οποίων σώζονται έως σήμερα! Εκεί δόθηκε και η Μάχη με τα στρατεύματα του Σόλωνα για την κυριαρχία στη Νήσο Σαλαμίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία στοιχεία για την αρχαία ιστορία των Μεγάρων δίνεις φίλε Χρήστο! Σημαντικότατη πόλη κράτος της αρχαιότητας, σε αντιπαλότητα σε κάποιες περιπτώσεις με την Αθήνα. Και ίδρυσαν και πολλές αποικίες, μεταξύ των οποίων το Βυζάντιον, που έμελλε να αποτελέσει ως Κωνσταντινούπολη την έδρα τριών αυτοκρατοριών μέσα σε διάστημα 2 χιλιετιδών περίπου (ανατολική ρωμαική, βυζαντινή, οθωμανική)

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει η παρατήρηση Θάνο κάποιων παλιών που αγόραζαν σαλιγκάρια βρώσιμα από Αθηναίους πραματευτάδες και τα έβαζαν στην ίδια σακούλα με τα ντόπια που είχαν μαζέψει και δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους και έλεγαν,αστειευομενοι ότι κρατάνε ακόμα την έχθρα των πελοποννησιακών πολέμων! Η ιστορία πάντως λέει ότι όταν οι Αθηναίοι έχτισαν τα μακρά τείχη, τότε οι Μεγαρείς αποχώρησαν από την αθηναϊκή συμμαχία και συμμάχησαν με τους Λακεδαίμονος με όλες τις συνέπειες! Γενικά,η έχθρα κράτησε αιώνες, ωστόσο οι Μεγαρείς,στα νεότερα χρόνια, με την έκρηξη κιόλας της Ελληνικής επανάστασης έδωσαν την ψυχή τους στη μάχη της Ακρόπολης αλλά και άνοιξαν μόνοι τους τη χάραξη του δρόμου για την Αθήνα η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η παλιά εθνική οδός!

      Διαγραφή
    3. Και κάτι ακόμα από την πιο πρόσφατη ιστορία μας. Το μεσημέρι της 16ης Νοεμβρίου 1973, επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Θάνο νομίζω ότι Ανατολική Ρωμαική και Βυζαντινή αυτοκρατορία συμπίπτουν.Άλλωστε ο όρος "Βυζαντινός" είναι μεταγενέστερος της αλώσεως.Να είσαι καλά.Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Έξαιρετικη επισήμανση κε Ζιακόπουλε. Έχει καταγραφεί μάλιστα ως ντοκουμέντο σε σχετικό ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο που είχα δει πριν λίγα χρόνια

      Διαγραφή
  2. Oι πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν 90 με 142 χιλιάδες ζωές στην Ευρώπη μεταξύ 1980 και 2020, με το οικονομικό κόστος να είναι 500 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο Guardian. Οι τρεις περισσότερο πληγείσες χώρες ήταν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία κατά τις τέσσερις αυτές δεκαετίες, στις οποίες, πάντως, δεν καταγράφεται αυξητική τάση των απωλειών. Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή, αλλά περισσότερο σε τυχαία γεγονότα και είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της οικονομικής ζημίας προέρχεται από το 3% των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, καθώς όσο η κλιματική κρίση θα βαθαίνει, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα ακραία φαινόμενα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 3/2 η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, το 44% των απωλειών οφείλεται στις πλημμύρες και το 39% σε άλλα "μετεωρολογικά γεγονότα", κυρίως καταιγίδες - θύελλες. Μόνο για το 23% της οικονομικής ζημία των 450 με 520 δισ. ευρώ υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη, με το ποσοστό να ποικίλει από το 50% στην Ολλανδία και τη Δανία ως το 1% στη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Η Ελβετία, η Σλοβενία και η Γαλλία είχαν τις περισσότερες κατά κεφαλήν απώλειες. Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότερες απώλειες καταγράφηκαν στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

    Στη Βρετανία η οικονομική ζημία ανήλθε σε 57 δισ. ευρώ ή 1.000 ευρώ ανά κάτοικο, ωστόσο, για το 70% του συγκεκριμένου ποσού υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη. Χάθηκαν, όμως, και 3.500 ζωές.
    https://www.theguardian.com/world/2022/feb/03/extreme-weather-has-cost-europe-about-500bn-over-40-years

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα του καιρού, οι όποιες ψυχρές εισβολές - η σημερινή και αυτή στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, η οποία αφορά και πάλι τα ανατολικά προσήνεμα - είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να "σβήσει" σιγά, σιγά ο χειμώνας, χωρίς ακρότητες. Με την Ελπίδα έφτασε στο αποκορύφωμα του και πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την άνοιξη, τουλάχιστον στα πεδινά και παραθαλάσσια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Χθες ήταν και η μέρα της μαρμότας, και ο Φιλ το γνωστό τρωκτικό στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ έβγαλε πόρισμα: με το που βγήκε από τη φωλιά του είδε τη σκιά του, οπότε ο χειμώνας (και ειδικά το κρύο) θα διαρκέσει για ακόμα 6 εβδομάδες!!! (μέχρι δηλαδή το εαρινό ηλιοστάσιο) Βέβαια λέγεται πως διαχρονικά ο Φιλ μάλλον συνήθως πέφτει έξω στις προβλέψεις του. Πάντως φέτος η (πραγματική) μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ φαίνεται μάλλον να συμφωνεί με τον Φιλ καθώς προέβλεψε πως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στις κεντρικές και βορειανατολικές ΗΠΑ. Όσο για τα πιο καθ'ημάς, προσωπικά μάλλον τα όσα "μαγειρεύονται καιρικά" με κάνουν να συμμερίζομαι τα όσα απεφάνθη η συμπαθής μαρμότα!
    Επί τη ευκαιρία, αξίζει να δείτε (όσοι δεν την έχετε δει, γιατί παλιότερα την έπαιζαν αρκετά τα κανάλια) την πολύ γλυκιά ρομαντική κομεντί "Η μέρα της μαρμότας" με τον αγαπημένο μου Μπιλ Μάρει (στο ρόλο του μετεωρολόγου παίρνει ωραία μαθήματα ζωής) και την Άντυ Μακ Ντάουελ. Μάλιστα είπα χθες βράδυ λόγω της ημέρας (και εν μέσω κεραυνών και αστραπών που σφυροκοπούσαν εκείνη την ώρα την πόλη της Ρόδου) να ξαναδώ αυτή την ταινία στο Netflix και την απήλαυσα δεόντως με το έτερον ήμισυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός Θάνο, πολύ καλή ταινία και υπέροχη Άντυ Μακ Ντάουελ!

      Διαγραφή
    2. Καλή ηθοποιός πραγματικά και ίσως όχι τόσο αναγνωρισμένη όσο θα έπρεπε. Τσέκαρε επίσης, εάν έχεις netflix, την πολύ καλή κοινωνική σειρά "Μaid", όπου συμπρωταγωνιστεί με την κόρη της Margaret Qualley!

      Διαγραφή
    3. Ωραία Θάνο δεν την έχω δει την συγκεκριμένη ταινία. Netflix έχουμε οπότε με την πρώτη ευκαιρία θα την απολαύσω.

      Διαγραφή
  4. Να αναφέρω επίσης πως έμεινα κατάπληκτος με το χαλάζι που έπεσε σήμερα στη Σαντορίνη. Από βίντεο που είδα, ήταν λες και έβλεπες χιόνι που έχει παγώσει στρωμένο. Δεν έχω μάθει λεπτομέρειες για το μέγεθός του, αλλά πραγματικά για να το στρώσει έτσι θα πρέπει να ήταν πολύ μεγάλου μεγέθους. Θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει και σοβαρότατους τρυματισμούς σε κάποιον που περπατούσε εκείνη τη στιγμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκούδα;;; νομίζω ότι είναι σοβαρά τα πράγματα. Για να δούμε. Καλημέρα σε όλους από Βόλο. Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως Ιταλία φέτος κ Ελβετία κ όλα νδια την βγάζουν κοτσάνι με βαρετόκαιρια.. Άσε Ισπανία Πορτογαλία κ νότια Γαλλία το 16 έως 20αρι στο φουλ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιάννης απο Μυτιληνη3 Φεβρουαρίου 2022 στις 6:06 μ.μ.

    Βρε τις πολικές αρκούδες.. Μέχρι και την Πάχη Μεγάρων φτάσανε.. Χμμμ.. Για να δούμε! Την καλησπέρα μου απο την κρύα και ανεμοδαρμένη Μυτιλήνη! Εδω πρεπει να έβρεχε και δυο 24ωρα σχεδόν συνεχόμενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα δασκαλε και σε ολα τα παιδια. Αξιολογη η ψυχρη εισβολη την ερχομενη τριτη. Παιζει γερα το σεναριο να μπει ιονιο ο αυλωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλη τη παρέα και σε σένα Αλέξανδρε .Αξιόλογη αλλά φωτοβολιδα για 1 ημέρα νομίζω.

      Διαγραφή
  9. απο Δευτερα βραδυ ξεκιναει απο ΒΔ με χιονια και στην συνεχεια κατηφοριζει νοτιοτερα

    https://www.windy.com/40.780/21.410?gfs,rain,2022020719,39.542,20.369,7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. για Τριτη διαφαινεται και συγκλιση σε αττικη με Τ500=-32οC, για να δουμε και την εκτίμηση του δασκαλου

    https://www.windy.com/38.212/23.868/airgram?gfs,rain,2022020812,34.516,21.863,6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χιονια σε ημιορεινα-ορεινα Ευβοιας-Αττικης με τα μεχρι στιγμης στοιχεια

      https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020312/sterea-ellada/precipitation-totals-24h-snow/20220208-1800z.html

      Διαγραφή
  11. Βρε παιδιά με την Θεσσαλονίκη τι θα γίνει?? Χθες πήρα όλα τα υψόμετρα για να δω λίγο χιόνι από Χορτιάτη μέχρι την Περιστερά έφτασα 😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ολα τα σαιτ ψαχνεις να βρεις χιονι για την θεσσαλονικη!! ε δεν θα βρεις φετος!!!

      Διαγραφή
  12. ξεκινήσατε και...μας ετοιμάζετε για την κάθοδο της αγαπημένης αρκούδας?αλλά πάλι βλέπει Μεγαρα?χαθηκε να βλεπει Λευκό πύργο?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπε ότι θα περάσει να χαιρετίσει παγουράδες και καρντάσια...

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε.!....δεν χρειάζονται αλλες λεπτομέρειες....με αυτό αρκεί να φαντασιωθώ!!!...¨θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Άρα δάσκαλε περιμένουμε άντε να δούμε κ εμείς όμορφα πράγματα μας έχουν κλέψει οι Γκάγκαροι το χιόνι ήρθε η ώρα να το πάρουμε πίσω 😁

      Διαγραφή
    4. Στην ελπίδα πάντως οι βάρκες της φωτογραφίας είχαν 10 ποντους χιόνι,το σπίτι μου στην πόλη είχε 15-20 στο δρόμο και 20-25 ΣτΕ ευαίσθητες επιφάνειες! Άργησε και να λιώσει, έμεινε σε κάποια σημεία μέχρι τις προχθεσινές βροχές!

      Διαγραφή
  13. Ωχ,η πολική αρκούδα στην πόρτα δεξιά παραμονεύει....
    Αυτή νομίζω ότι ο δάσκαλος την έβαλε γιά να μας προϊδεάσει γιά τις ορέξεις τού καιρού προς τα μέσα τού μήνα, καθώς η μεταβολή της τελευταίας στιγμής πού δείχνει να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα το βράδυ και από τα ΒΔυτικα με βροχές και χιόνια θα είναι σύντομης χρονικής διάρκειας καθώς από Τετάρτη ή θερμοκρασία ξανά ανεβαίνει αισθητά.
    Άρα λοιπόν ας εκμεταλλευθούν οι κάτοικοι της χώρας την καλοκαιρία και τις υψηλές θερμοκρασίες τού Σαββατοκύριακου.
    Υ.Γ.1 Το βρετανικό UKMO στα 500 και στα 850hPa είναι το μοναδικό πού επέμενε στην αλλαγή της Δευτέρας Τρίτης,όταν όλα τα άλλα μοντέλα έδειχναν καλοκαιρία.
    Το ίδιο είχε γίνει και στην "Ελπίδα" πού εξαρχής είχε πιάσει την ακριβής κίνηση τού αυλώνα όταν τα άλλα τον έδειχναν πολύ δυτικά.
    Νομίζω ότι το UKMO αποτελεί βαρόμετρο των μοντέλων και ας μη διαθέτει σύστημα πολλαπλού δείγματος(ensemble),και πρέπει όποιος ασχολείται με την πρόγνωση ή πρόβλεψη τού καιρού(μέσα βάζω και τον εαυτό μού)να το παίρνει σοβαρά υπόψιν.


    Υ.Γ.2 Φίλε Γιάννη από Αθήνα είμαστε κοντοχωριανοί καθώς και εμένα το σόι του πατέρα μου είναι από τον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνίας.

    Υ.Γ.3 Η ώρα είναι 9 το βράδυ με ξαστεριά κ ξεροβόρι.
    Η θερμοκρασία στον κάμπο ήδη στον +1β!
    Ο παγετός επιστρέφει μετά από διήμερη απουσία ενώ το όμορφο Παναιτωλικό δεσπόζει κάτασπρο ανατολικά τού Αγρινίου με σοβαρή χιονόστρωση από τα 1000 περίπου μέτρα και πάνω.
    Ευτυχώς από αύριο το βράδυ με το ΔΝΔυτικο ρεύμα,τις χαμηλές νεφώσεις και κάποιες ψεκάδες,θα μαλακώσουν αρκετά την πρωινή παγωνιά έστω και γιά λίγο.

    Υ.Γ.4 ο δάσκαλος με την αρκούδα αρχίζει και δείχνει το δρόμο.
    Ο χειμώνας έχει πορεία ακόμη,και αυτό επιμένουν τα στοιχεία ότι θα μας το ξανά δείξει προς τα μέσα τού μήνα και μετά.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελένη το ίδιο έκανα και εγώ και το κατά ευχαριστήθηκα στα 700 800 μέτρα στο Χορτιάτη είχε 10 πόντους.. εν μέσω χιονόπτωσης.... Θωμά κ σε όλους τους άλλους μη βιάζεστε.. ο Μάρτιος θα είναι δύσκολος μήνας ή αλλιώς και γδάρτης.. Ιωάννη επίσης σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου όσον αφορά τις πιέσεις.. αλλά μετά από ένα ψάξιμο είδα ότι υπάρχει νέο ρεκόρ το 2020.. στη Σιβηρία και πάλι.. κάπου στα 1800 μέτρα υψόμετρο με - 45.. ευχαριστώ. Δεν είμαι αισιόδοξος είμαι ρεαλιστής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Διαβάζοντας το άρθρο του Φώτη δεν είδα την αρκούδα που γράφει ο Φώτης
    Κ ξαφνιάστηκα ευχάριστα..
    Για να δούμε τι θα δούμε
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την Αρκούδα δάσκαλε να μας χτυπάει την πόρτα στη φωτογραφία ,μου φενεται ότι ο χειμώνας έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την λήξη τού,μόνο τυχαία δεν είναι η φωτογραφία μετά την σχετική καλοκαίρια ο χειμώνας επιστρέφει. .Να πω τέλος ότι πολύ νερό έπεσε στη Νοτιοδυτική Μαγνησία και πολύ χιόνι στα ορεινά θεωρώ ότι έχει προστεθεί πάνω από μισό μέτρο φρέσκο χιόνι στην Όθρυ, το κρύο τσουχτερό βέβαια ,μια κακο καίρια σύντομη αλλά με μεγάλα ύψη χιονιού και βροχής (βγάζει ο τόπος νερό παντού που λέμε) Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λέει τις προάλλες ο δάσκαλος ότι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα το επιβεβαιώνει με την σημερινή του ανάρτηση,έρχεται ο Χριστόδουλος και λέει ότι το παιχνίδι κρύβει εκπλήξεις για όλους στο φινάλε του και μάλιστα μιλάει για παράταση και πέναλτι και στο καπάκι ο Φώτης σιγοντάρει και αυτός. Τι γίνεται στα αλήθεια και υπάρχει τέτοια ομοφωνία;Κάτι παίζει μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μήπως φάει πόρτα η αρκούδα, όμως... Μπορεί να εκλάβει και έτσι τη φωτό κάποιος. Αλλά και κρύος να βγει ο Φεβρουάριος - πέρσι ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο του παρά τη Μήδεια - τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες για θερμούς Μάρτιο και Απρίλιο, που ήταν ψυχροί πέρσι. Οπότε 25 μέρες έμειναν για την άνοιξη. Και βγάζοντας έξω το ΠΣΚ, τις επόμενες μέρες της ψυχρής εισβολής - λόγω διόρθωσης - κ.λ.π., καμιά 10αριά μέρες χειμώνα να έχουν απομείνει ακόμα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σήμερα παίζει μπάλα το Ασκύφου Χανίων, ημερήσιος 122 χλστ, ώρα 22:10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Άρα οι ανατολικόπροσυνεμοι δάσκαλε να μην κάνουμε όνειρα..μας χαιρέτισε στην "ελπίδα" και θα μας ευχηθεί καλή άνοιξη η αφήνετε ελπίδες?Καλό βράδυ από Χαλκιδα-Γιαννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα,τα προσηνεμα δε μένουν έξω συνήθως στα χιονοσυστήματα.

      Διαγραφή
    2. Στα ανατολικά προσήνεμα θα είναι το κυρίως πιάτο της ψυχρής εισβολής αγαπητέ Γιάννη, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Απλά, οι χιονοπτώσεις θα αφορούν μάλλον μεγαλύτερα υψόμετρα και κυρίως (ημι)ορεινές περιοχές, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί με την Ελπίδα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  21. Καραβατακης Αντώνιος3 Φεβρουαρίου 2022 στις 10:36 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους, καλό μήνα κ όμορφες καιρικές συγκινήσεις. Εχθές Μυτιλήνη τα ζήσαμε όλα, καταιγίδες, κεραυνοί, χαλαζοπτώσεις κ αρκετά χιλιοστά βροχής.Σημερα κατά τις 11 το πρωί ήρθε κ ο χιονιάς μέσω καταιγίδας.Χιονισε αρκετά , περίπου στα 500 μέτρα υψόμετρο κ άνω.Οπως κατάλαβα με τα στοιχεία που βλέπω, τρίτη θα πάρουμε πάλι μια καλή γεύση χειμώνα, όμως τα καλύτερα έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βιάζεται ο κόσμος να μάθει για τα χνάρια της αρκούδας. Νωρίς είναι ακόμα! Η υπομονή είναι αρετή. Καληνύχτα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Φραγκίσκο.Εδώ υπάρχει και αγία Υπομονή.Πρόκειται για τη μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου .Κατά κόσμον Ελένη Δραγάση,Υπομονή το μοναστικό της .---Π.Α.

      Διαγραφή
  23. Δάσκαλε ποιό είναι ακριβώς το νόημα του όρου "διόρθωση " στη μετεωρολογία,τον οποίο επικαλείται συχνα-πυκνά ο Βαγγέλης?.Κατά τα άλλα πράγματι εντελώς "άπαιχτος".Ακόμα και ο ...Αλέφαντος θα δυσκολευόταν να τον αντιμετωπίσει!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταξύ δύο μεγίστων στροβιλισμού (τραφ) υπάρχει ένα ελάχιστο (ριτζ); Δεν πάει κάπου αλλού το μυαλό μου.
      Κατά τα άλλα, ο φίλος μας βλέπει το τέλος του χειμώνα σαν απολυτήριο του στρατού, τραγουδάει συνέχεια το «πότε θα `ρθει η άνοιξη» και παρακαλάει να φάει πόρτα η αρκούδα! Κανονικά με κάτι τέτοια πρέπει να φωνάξω κι εγώ τη φρουρά, αλλά, είπαμε, έχουμε ανεξικαιρία!

      Διαγραφή
  24. Φίλε ανώνυμε,θα σου πω την αλήθεια τι ακριβώς παίζει αλλά δεν θέλω να το πεις σε κανέναν.
    Το ίδιο πρόσωπο παίζει τον δάσκαλο,εμένα και τον Φώτη Ματραλη.
    Βέβαια υπάρχουν φήμες ότι κάπου κάπου παίζει και τον ρόλο του Σάκη Αρναούτογλου και της κ.Σουζη,αλλά αυτό νομίζω πως είναι απλά φήμες...!!
    Σ'ευχαριστώ πάντως που με εκανες και γέλασα,το έχω ανάγκη αυτόν τον καιρό.
    Ο καιρός τώρα στην περιοχή μου σήμερα ήταν άκρως χειμωνιάτικος με δυνατό αέρα,πολύ κρύο και ένα ψιλόβροχο,από αυτο που γράφουν και δεν γράφουν οι σταθμοί,αλλά όλη μέρα ήμασταν στην μούχλα και την υγρασία.
    Στο Ζερικι και το Κυριακι χιόνισε αρκετά και το έστρωσε και το ίδιο έγινε στα Δερβενοχωρια(οροσειρά της Πάρνηθας) όπως και στην παλιά εθνική οδό Θήβας-Αθηνας στην θέση "Καζα".
    Έσπασε λίγο το απόγευμα,αλλα εδώ και μια ώρα βρέχει και πάλι(3,5 χιλιοστά γράφει ήδη ο σταθμός μου)Και μάλιστα τώρα ρίχνει μαζί και χοντρές νιφάδες χιονιού,την ίδια ώρα που στο Ζερικι χιονίζει ξανά.
    Έχουμε άστρο που μας οδηγεί φέτος μου φαίνεται.
    Αγαπητέ Βαγγέλη Σπανε,μην βιάζεσαι να τελειώσεις από τώρα τον χειμώνα,έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.
    Φίλε Γιάννη από Χαλκίδα,κανένας δεν απέκλεισε τίποτα για τα ανατολικά προσηνεμα και μη εξαιρουμένης της πόλης σου.
    Με το μείγμα βροχής και χιονιού να δυναμώνει ακόμη περισσότερο, εύχομαι σε όλους σας,καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα έχουν ένα τέλος, Χριστόδουλε. Δεν έγραψα ότι θα τελειώσει αύριο ο χειμώνας, αλλά η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Κι αν βγει ψυχρός και ο Φεβρουάριος, η άνοιξη θα μπει με φόρα μετά από χρόνια από τον Μάρτιο βάσει λογικής και διόρθωσης.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  25. Χρήστο η περιοχή της Πάχης Μεγάρων κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε επιλεγεί για το νέο αεροδρόμιο.Υπήρξε,νομίζω,αντίδραση από τους κατοίκους και ματαιώθηκε.Μιάς και πιάσαμε και τα ιστορικά, να θυμίσω και το περίφημο"Μεγαρικό ψήφισμα",δηλαδή το εμπάργκο που επέβαλε η Αθήνα στα Μεγαρικά προιόντα σε όλες τις αγορές της Αθηναικής Συμμαχίας,λίγο πριν την έναρξη (331πχ) του Πελο/κου πολέμου.Αυτό αναφέρεται και ως μία απο τις αφορμές του πολέμου αυτού (ο Θουκυδίδης έχει άλλη άποψη).--------------Πέτρος Α΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όλοι οι φίλοι υπέρ της άποψης όπως κ εγώ ότι ο χειμώνας θα συνεχιστεί!! Προσεκτικός όπως πάντα κ ο κ Ζιακοπουλος δεν αφήνει υπονοούμενα για τέλος χειμώνα η τουλάχιστον δεν μας προϊδεάζει νομίζω κ θα το πει έγκαιρα.. Κ μόνο ένας φίλος μανία με το καλοκαίρι κ την άνοιξη όταν βλέπει πως ο μέχρι τώρα χειμώνας είναι κανονικός απόλυτα στην χώρα μας!! Αν δεν κάνω λάθος κ ας με διορθώσει ο κ καθηγητής κεντρική κ δυτική Ευρώπη έχουν χυποψια χειμώνα κ βεβαίως η ΗΠΑ ανατολικές κ κεντροδυτικες καμία σύγκριση με το παρελθόν.. Όταν μέχρι πρωτοχρονιά είχαν 20 βαθμούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα έχουν ένα τέλος, αγαπητέ, που με "φωτογραφίζεις", αλλά εγώ επειδή έχω μάθει να μιλάω στα ίσα και επώνυμα (Βαγγέλης Σπανός), επιμένω ότι για τον χειμώνα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η αρχή του τέλους του. Ποτέ δεν είπα ότι αύριο θα έρθει το καλοκαίρι, αλλά σιγά, σιγά ο χειμώνας θα ξεθυμαίνει και τα χιόνια θα περιορίζονται στα ορεινά.

      Επίσης, με ψυχρούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο (όπως εκτιμά στην μακροπρόθεσμη εκτίμηση του ο συνήθως απόλυτα ακριβής Βασίλης Πανάκογλου, την οποία μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει στο ακόλουθο link https://weathergroup.gr/2022/02/02/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%86%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-2022-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1/, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να μην βγουν θερμότεροι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος.

      Ειδικά από τη στιγμή, που οι δύο πρώτοι μήνες της άνοιξης πέρσι ήταν πολύ ψυχροί για τα δεδομένα τους, φέτος λόγω της διόρθωσης λογικά θα είναι θερμότεροι. Επιτέλους, μετά από χρόνια φαίνεται ότι φέτος θα υπάρξει η εποχή άνοιξη. Από αυτή την άποψη έγραψα ότι ο χειμώνας θα μας χαιρετήσει φέτος μετά τον Φλεβάρη. Ελπίζω να μην συμβεί το ίδιο και με τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ακολουθούν αυτό το blog και εξαφανίζονται τους ανοιξιάτικους, καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Δικαίωμα τους είναι, βέβαια, δεν χτυπάμε και κάρτα, αλλά άλλο με ενδιαφέρει ο καιρός γενικά και άλλο μόνο τα χιόνια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ. Στη χώρα μας φέτος, δε θυμάμαι πότε είχαμε το έκτρωμα των 20+ βαθμών κελσίου μέσα στο χειμώνα. Πράγματι, σπάνιο στα χρόνια μας.
      Κανονικότατος Χειμώνας.
      Χιόνια (όχι παντού βέβαια), τα καρντάσια και οι Δυτικοί, δικαίως παραπονιούνται αλλά έχει ο καιρός.
      Μαστίζεται όμως, μεγάλο μέρος της Ευρώπης από καιρική ανωμαλία.

      Διαγραφή
    3. Γιατί είναι έκτρωμα οι 20 βαθμοί (5-6β. πάνω από τα κανονικά επίπεδα) και δεν είναι ο ολικός παγετός για μέρες σε τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα μηδενικά στην Αθήνα (10-12 βαθμοί κάτω από τα κανονικά επίπεδα). Επίσης ο χειμώνας δεν κρίνεται από τη μικρή μας γωνιά, αλλά από την Ευρώπη και ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο συνολικά. Καταστροφικός - λόγω κλιματικής αλλαγής - ήταν για μια ακόμα χρονιά. Με θύματα και καταστροφές τις προηγούμενες μέρες σε μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

      Μακάρι να έρθει η άνοιξη το συντομότερο δυνατό, μήπως και πάρει ο κόσμος μια ανάσα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Την ανέφερα την καιρική ανωμαλία της Ευρώπης. Και ναι, είναι έκτρωμα οι 23 βαθμοί το Χειμώνα. Μόνος σου το είπες. "Πάνω απ'τα κανονικά".
      Ρε συ Βαγγέλη, τον καιρό που αγαπάς, τον έχεις 300+ μέρες το χρόνο. Μην αντιδράς έτσι για να πεις πως αντέδρασες.

      Διαγραφή
    5. Ούτε πέρσι που βγήκαν θερμοί ο Γενάρης με τον Φλεβάρη δεν έκανε 23 βαθμούς, το πολύ να πήγε 17-18 β. Μία τιμή που δεν είναι παράλογη για μερικές μέρες. Δεν ξέρω σε ποια περιοχή μένετε, αλλά στο Θυμάρι μας έχουν τσακίσει οι βοριάδες από τον Οκτώβρη, τις περισσότερες μέρες έχουμε συννεφιά αντί για ήλιο για κάνα εξάμηνο τουλάχιστον. Την ώρα που σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα έχει λιακάδες, στα νότια της Αττικής μας τρώνε τα ξεροβόρια και οι συννεφιές εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον. Χώρια τις διακοπές ρεύματος κάθε λίγο και λιγάκι, τα πλημμυρικά επεισόδια κ.λ.π. Λες και έχει 6μηνο Νισάφι πια. Θέλω να έρθει η άνοιξη με 20-25άρια όσο τίποτα και για πολλούς λόγους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Αχ βρε Βαγγέλη αδικείται. Δικηγόρος έπρεπε να γίνεις όχι δημοσιογράφος. Τον πέρασες τον Κούγια. Φοβερό λέγειν, επιχειρήματα, αντίλογος και τσαγανό!

      Διαγραφή
    7. Αν και έβγαλα το Πολιτικό της Νομικής, δεν θα έκανα για δικηγόρος με τίποτα. Ούτε ως δημοσιογράφος ήμουν καλός, αν και άσκησα 12 χρόνια αυτό το επάγγελμα. Κάτι σχετικό με την κολύμβηση ή γενικότερα τη θάλασσα θα μου ταίριαζε, αλλά μάλλον το πουλάκι πέταξε. Και κατέληξα να κυνηγάω σάλπες, κέφαλους, κακαρέλους, μελανούρια και σαργούς για καμιά φωτογραφία στον νότιο παγωμένο Σαρωνικό, στην αγαπημένη από τα παιδικά μου χρόνια παραλία.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    8. Βαγγέλη αν συγκρίνεις την νότια Αττική(τη γνωρίζω πολύ καλά από τον αδερφό μου πού ζει εκεί αλλά και από φίλους μού και την επισκέπτομαι κατά καιρούς)γιά παράδειγμα με την περιοχή μού(Αιτωλοακαρνία ηπειρωτική) και λες ότι ο χειμώνας εκεί είναι βαρύς πλανάσαι οικτρά!
      Μπορεί να χιονίζει δύσκολα εδώ, αλλά πίστεψε με,με τον μισό χρόνο και βάλε να βρέχει, και την πρωινή παγωνιά πού μας έχει τρελάνει φέτος με συνεχείς αρνητικές θερμοκρασίες συν τις ομίχλες και τις υγρασίες, ούτε πού θα σκεφτόσουν ειδικά αυτή την εποχή τα μπάνια.
      Μία χαρά μαλακό καιρό ως προς τις θερμοκρασίες έχει η νότια Αττική και αυτό το βλέπω και από τούς σταθμούς εκεί.
      Δε μιλάω για τα ΒΔυτικα τμήματα όπου εκεί ανεξαρτήτως χιονιού έχουν φάει το κρύο της "αρκούδας" φέτος.

      Διαγραφή
    9. Είναι πλασματικές πολλές φορές οι ονομαστικές τιμές της θερμοκρασίας, όταν έχει ξεροβόρι. Ουσιαστικά από σήμερα Σάββατο 5/2 γλύκανε πραγματικά ο καιρός. Την Πέμπτη 3/2 είχε κρύο, ακόμα και για απλές καθημερινές εξωτερικές δραστηριότητες, το ίδιο και την Παρασκευή μέχρι τα μέσα της ημέρας.

      Οι βοριάδες στα νότια παραθαλάσσια της Αττικής (από Βάρκιζα ως Σούνιο) είναι εφάμιλλοι του Αιγαίου. Κι αυτό διότι ο νομός στενεύει προς τα κάτω και επηρεάζεται και από τις πάντα πιο ισχυρές ριπές του Νότιου Ευβοϊκού.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  27. Απ'ότι είδα και εγώ στους χάρτες η Αρκούδα όταν θα κατέβει ο υετός εδώ πάνω (κεντρική Μακεδονία) θα έχει λιγοστέψει πολύ,και μιλάω για τα πεδινά ημιπεδινα (200 μέτρα και κάτω) οπότε μάλλον προς τον Χριστόδουλο την βλέπω να στρογγυλό κάθεται 😋. Αν έχω λάθος ας με διορθώσει ο δάσκαλος. Εμείς θα πρέπει να πάρουμε τα βουνά πάλι... Την καλημέρα μου από περιοχή Γιαννιτσών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 14/2 00UTC ... η αρκουδα??

    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=ecm&var=2&run=0&time=240&lid=OP&h=0&mv=0&tr=24#mapref

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. πολλα νερα στην Ευβοια κ Βορεια αττικη για την Τριτη 8/2 διαφαινονται..

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020400/sterea-ellada/precipitation-total/20220209-0300z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητέ Χριστόδουλε,δεν το είπα με αυτό το νόημα,οπότε πιστεύω πως κάνεις χιούμορ.Απλα είδα ότι συμφωνείτε απόλυτα σε όσα ειπατε, όπως και άλλοι φίλοι του μπλογκ.
    Εύχομαι να απολαύσουμε αρκετές καιρικές συγκινήσεις χωρίς ζημιές και προβλήματα.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φώτη πατριδα,το UKMO δείχνει Τρίτη 8/2 προς Τετάρτη 9/2 χιονόπτωση στην Αιτωλοακαρνανία.Κανω κάποιο λάθος σε αυτό που βλέπω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. θα δουν ασπρη μερα στα βορεια χαμηλα την Τριτη??

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020412/kentriki-makedonia/precipitation-totals-24h-snow/20220209-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή