Ο καιρός του επόμενου πενθημέρου

Κορώνη, Φεβρουάριος 2022, Φωτ. Σταύρος Πουλόπουλος


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ν. Ρωσία ως τα ΒΑ Βαλκάνια κινείται ανατολικά και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον καιρό της χώρας μας. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), βροχές δεν προβλέπονται, οι άνεμοι θα πνέον ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία μόνο στη ΒΑ Ελλάδα θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση. 


Το Σάββατο (19/2), ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος με ηλιοφάνεια σε όλες τις περιοχές και θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 20 βαθμούς. Οι Δ-ΒΔ άνεμοι μόνο στα Δωδεκάνησα θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Το στοιχείο του καιρού που θα θέλει κάποια προσοχή είναι οι ομίχλες που θα σχηματιστούν το πρωί στην ηπειρωτική χώρα. 

Την Κυριακή (20/2), προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο θα πυκνώσουν και ίσως σημειωθούν ασθενείς βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά. 

Τη Δευτέρα (21/2), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θ αλλάξει σημαντικά. 

Την Τρίτη (22/2), αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά: τις βροχές, τις καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και την ενίσχυση των ανέμων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση. 

22 σχόλια:

  1. Τα φαρμακευτικά απόβλητα έχουν μολύνει το 1/4 των ποταμών της γης σε τοξικά επίπεδα, όπως επισημαίνει το Skynews. Ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από 1.000 τοποθεσίες σε 258 ποτάμια, συμπεριλαμβανομένου και του Τάμεση στην Αγγλία, του Αμαζόνιου στη Βραζιλία και πολλών ακόμα στην Κίνα και την Ινδία και βρήκαν 61 διαφορετικές ουσίες όπως η καφεϊνη, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Προειδοποίησαν δε, ότι η ρύπανση των ποταμών με χημικά φάρμακα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την πανίδα, ενώ αυξάνει και τη μικροβιακή αντίσταση (δηλαδή, την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα). Είναι ευνόητο ότι απειλεί και την ποιότητα του πόσιμου νερού.

    Σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, η νικοτίνη, η καφεϊνη και η παρακεταμόλη βρίσκονται παντού, εκτός από την Ανταρκτική. Επίσης, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά χάπια και αντιισταμινικά βρέθηκαν σε ποταμούς όλων των κατοικημένων ηπείρων και στο 1/4 αυτών σε ποσότητες που μπορούν να απειλήσουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι δειγματοληψίες έγιναν από ένα χωριό στη Βενεζουέλα, που δεν χρησιμοποιούνται σύγχρονα φάρμακα, μέχρι το Λας Βέγκας, το Λάγος στη Νιγηρία, τη Βαγδάτη στο Ιράκ και τη Δυτική Όχθη στην Παλαιστίνη, όπου υπάρχει πολιτική αστάθεια. Η έρευνα βρήκε ότι οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο ΑΕΠ, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη νότια Ασία, είναι οι πιο μολυσμένες, με σωρούς από σκουπίδια στις όχθες των ποταμών και ακατάλληλες υποδομές αποχέτευσης.

    Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο που έγιναν 54 δειγματοληψίες σε 12 ποτάμια, μόνο σε τέσσερις περιοχές στην Ουαλία δεν εντοπίστηκαν φαρμακευτικά σκευάσματα. Η πιο μολυσμένη περιοχή ήταν στον ποταμό Clyde στη Γλασκώβη. Γενικά, πάντως, οι συγκεντρώσεις ουσιών στα ποτάμια του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν μεγαλύτερες από αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τουλάχιστον, η θάλασσα αντέχει ακόμα, χάρη κυρίως στην απεραντοσύνη της. Το απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.
    https://news.sky.com/story/potentially-toxic-levels-of-pharmaceutical-drugs-found-in-rivers-across-the-world-12542348
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... συμπεριλαμβανομένων του Τάμεση στην Αγγλία, του Αμαζονίου στη Βραζιλία κ.λ.π.(στη δεύτερη πρόταση της πρώτης παραγράφου). Αλλά μιας και έκανα τη διόρθωση, να γράψω με αφορμή τη φωτογραφία του κειμένου και πόσο ωραίες είναι οι παραλίες της Κορώνης και της Μεθώνης, όπως τις θυμάμαι από παιδάκι σε κάτι καλοκαιρινές διακοπές.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλοι μου.Την πήραμε τη χιονοτζουρα μας και εμείς οι Ηπειρωτες έστω και για λίγο. Το πρωί που ανέβαινα Γιάννενα για δουλεια είχε μείνει αρκετό χιονακι στην Εγνατία πάνω από την Παραμυθια στα 600μετρα υψόμετρο καθώς και στο χωριό Δωδώνη Ιωαννίνων όπου έριξε και τις μεγαλύτερες ποσότητες. Φτάνοντας στο νοσοκομείο στη Πεδινή Ιωαννίνων είχε μείνει λίγο χιόνι στις εύκολες επιφάνειες και κυρίως στα αυτοκίνητα. Τελικά ο Φλεβαρης μάλλον χτες τα χτύπησε τα τσίπουρακια του, μέθυσε και αποφάσισε να μας χιόνισει σε μια άκυρη μέρα με απογορευτικες θερμοκρασίες κάνοντας μας να μεθυσουμε και εμείς από χαρά. Πάντα τέτοια λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ,,,,παν οι αρκούδες...πάει και ο Μπουριάν με ιπτάμενους σκίουρους θα την βγάζουμε από εδώ και μετά...και με καμμία εξαέρωση(ευγενικά)....αλλά γιάννενα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προβλέπονται αξιολογες βροχες σε ολη την Ελλαδα για την Τριτη 22/2.

    https://meteologix.com/gr/model-charts/gbr/greece/precipitation-total/20220223-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ===Για να πάει κάποιος στο μέρος που δείχνει η φωτογραφία ,πρέπει να έχει....μπάρμπα? !.
    === Ολοι οι σταθμοί του Ε.Α.Α. σήμερα στη Μακεδονία καταγράφουν υετό απο τιποτα έως ψίχουλα και εξαίφνης το Λάκκωμα Θεσσαλονίκης ένα καλο...καρβέλι (28,2mm).Με κάμνει μίαν εντύπωση!.
    ===Αξιόλογες βροχές λέτε για την Τρίτη,προγραμματίζω για λιπάσματα.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Και μπάρμπα και τον https://www.youtube.com/watch?v=Kt_ek32WfMU
      Όσο για το Λάκκωμα είναι Χαλκιδικής, το έχουν λάθος κ. καθηγητά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Χρήστο.Ωραίο το βίντεο."Κατόπιν ενεργειών μου" .Ακόμα και η κατάληξη -εας παραπέμπει κατά Μεσσηνία μεριά.
      Οσο για το Λάκκωμα,το αγνοούσα.Άσε που έκανα και μια υπόθεση μήπως κάποιος από σας πήρε το ....ποτιστήρι ,ετσι ,για λόγους ψυχολογίας.Ας ευημερούν τουλάχιστον οι αριθμοί και ας δυστυχεί ο υετός!.Τι να πω.Τα χάλια μας και εκεί και εδώ.=====Π.Α.

      Διαγραφή
  6. Tουλάχιστον 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 35 ακόμα αγνοούνται μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε προάστιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπως αναφέρει η Le Monde. Ο κυβερνήτης της βραζιλιάνικης πολιτείας έκανε λόγο για τις χειρότερες βροχές από το 1932, μιλώντας επίσης για "εμπόλεμη κατάσταση" στην πόλη, εξαιτίας των δεκάδων ασθενοφόρων, που προσπαθούν να φτάσουν στους πληγέντες. Έχουν επιστρατευτεί επίσης ειδικές δυνάμεις για φυσικές καταστροφές, οχήματα 4Χ4, ακόμα και βάρκες. Μόλις σε έξι ώρες το προάστιο Petropolis του Ρίο δέχτηκε 260 χιλιοστά βροχής, ποσότητα μεγαλύτερη από όση πέφτει ολόκληρο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία MetSul.

    Η Βραζιλία δοκιμάζεται φέτος το καλοκαίρι από ισχυρές βροχοπτώσεις, που έχουν πλήξει επίσης την Μπαχία στον βορρά και τη Μinas Gerais στον νότο, με τους ειδικούς να αποδίδουν τα φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή. Σπίτια κυριολεκτικά ξεριζώθηκαν από τις κατολισθήσεις, καθώς το έδαφος υποχώρησε και μαγαζιά πλημμύρισαν στο ιστορικό κέντρο του προαστίου Petropolis, που κηρύχθηκε σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να λάβει στήριξη. Αυτές τις μέρες ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Jair Bolsonaro βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, απ' όπου έκανε λόγο για τραγωδία, ζητώντας από τους υπουργούς του να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες.

    Οι βροχές σταμάτησαν, αλλά αναμένονται κι άλλες, λιγότερο ισχυρές, τις επόμενες μέρες. Το προάστιο Petropolis είναι τουριστικός προορισμός, καθώς εκεί βρίσκονταν τα καλοκαιρινά ανάκτορα, κατά την περίοδο της μοναρχίας στη Βραζιλία. Το 2011 είχαν χαθεί άλλοι 900 άνθρωποι από σφοδρές βροχοπτώσεις στην ορεινή περιοχή του Ρίο Ντε Τζανέιρο, καθώς είχαν προκληθεί πλημμύρες και κατολισθήσεις σε αρκετά προάστια του τότε (Petropolis, Nova Friburgo, Itaipava et Teresopolis).
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2022/02/16/bresil-des-pluies-torrentielles-causent-la-mort-d-au-moins-dix-huit-personnes_6113893_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνέχεια του χειμώνα αναμένεται να είναι η άνοιξη του 2022, με τις υψηλές πιέσεις καθηλωμένες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη νότια Γαλλία να πλήττονται από την ξηρασία, σύμφωνα με το AccuWeather. Μάλιστα, στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν 3-5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, κάτι που θα επιδεινώσει μια ήδη επιβαρυμένη από τον χειμώνα κατάσταση. Κι αυτό διότι οι βροχοπτώσεις που δέχτηκε η Ισπανία ήταν το 26% του μέσου όρου και τα αποθέματα της σε νερό έχουν μειωθεί στο 45%.

    Από την ξηρασία θα έχουν κάποια, αλλά πολύ μικρότερα προβλήματα, η Ιταλία και η δυτική κυρίως Ελλάδα, όπως φαίνεται και στον χάρτη του AccuWeather, που επισημαίνει για τη χώρα μας ότι θα έχει λιγότερες βροχοπτώσεις απ' ό,τι συνήθως την άνοιξη, αλλά θα είναι σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες μεσογειακές χώρες.

    Οι περισσότερες βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν φέτος την άνοιξη στη βόρεια Ευρώπη από την Ιρλανδία ως τις χώρες της Βαλτικής. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καλύψει έτσι το έλλειμμα σε βροχές, μετά τον ένατο πιο ξηρό Ιανουάριο από το 1862. Κατά διαστήματα θα δέχονται βροχές και η βόρεια Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία, που αν και θα βιώσουν ήπια άνοιξη, οι θερμοκρασίες θα είναι κάτω του μέσου όρου.

    Προς τα τέλη της άνοιξης, δηλαδή, τον Μάιο, μπορεί να δεχτούν καταιγίδες και τα Βαλκάνια, καθώς υψηλές πιέσεις θα καλύψουν την Ουκρανία, την ίδια στιγμή που η Ισπανία και η Πορτογαλία θα έχουν 32-37 βαθμούς. Θα κλείσει έναν ολόκληρο χρόνο στα κόκκινα, δηλαδή, η Ιβηρική, αφού λες και ο χειμώνας έχει εξαφανιστεί εκεί, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο δεύτερος πιο ξηρός του 21ου αιώνα.
    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweather-2022-europe-spring-forecast/1141703
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε εμάς αυτό πού κατάλαβα εγώ Βαγγέλη είναι ότι θα έχουμε κ τις βροχές μας σε νορμάλ επίπεδα(κοντά στα φυσιολογικά για Ελλάδα),ενώ και οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές.
      Στο τέλος της άνοιξης μάλιστα μεγαλώνει η πιθανότητα για αναπτύξεις καταιγίδων στα Βαλκάνια και τη χώρα μας.
      Οπότε τι να πουν και οι δυτικό Ευρωπαίοι πού θα συνεχίσουν μετά από ένα χάλι χειμώνα να έχουν και μία χάλι άνοιξη?
      Σούπερ είμαστε!(βάση των εκτιμήσεων των Αμερικάνων πάντα)
      Άλλωστε το έχω πει εδώ και καιρό,πλην κάποιας φωτοβολίδας αν κάνει,χειμώνας(με όλη την σημασία του όρου)τέλος για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με τα βόρεια πού έχουν αδικηθεί φέτος να πάρουν ίσως την όποια μερίδα τού λέοντος από δω και πέρα.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι, Φώτη. Μάλιστα, τo severe-weather.eu αν και γράφει ότι ο πολικός στρόβιλος θα παραμείνει ισχυρός τουλάχιστον στο πρώτο μισό της άνοιξης, δηλαδή, το ψύχος θα δυσκολεύεται να κατέβει από τον Βόρειο Πόλο σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, για τη νοτιοανατολική Ευρώπη αναφέρει ότι θα έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες του μέσου όρου, λόγω της μεσημβρινής κυκλοφορίας (οι αέριες μάζες θα κινούνται από βορρά προς νότο), που αναμένεται να επικρατήσει. Με αυτή την τελευταία εκτίμηση του ευρωπαϊκού μοντέλου (ECMWF) δεν συμφωνεί, πάντως, απόλυτα το αγγλικό (UKMO), που βλέπει θερμή άνοιξη σε όλη την Ευρώπη.
      https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-2022-seasonal-weather-usa-europe-forecast-update-fa/

      *Spring 2022 forecast* Latest forecast shows strong Polar Circulation heading into next season, influenced by the strong Polar Vortex and La Nina » Severe Weather Europe
      Such a pattern pushes the jet stream down into the northwestern United States and back up over eastern Canada. That helps to develop and sustain a ridge over the southern United States, bringing milder/warmer conditions to the southern United States, and colder weather to the northern half.
      www.severe-weather.eu
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. πολυ νερο σε Κ.Ευβοια για Τεταρτη 23/2 δινει ο "ευρωπαιος"..

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022021812/sterea-ellada/precipitation-total/20220224-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάζοντας τυχαία την αναγγελία θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ υπάρχει η διατύπωση Ταύρος στα Δυτικά,Δέλτα στα Δυτικά..σίγουρα ο Κ.Ζιακοπουλος θα γνωρίζει η κάποιος πιο ειδικός στο blog Απλώς μου έκανε ιδιαίτερη απορία ίσως κάποιοι κωδικοί για ναυτικούς?Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την οροσειρά του Ταύρου, που βρίσκεται στη ΝΑ Τουρκία, πήρε το όνομα η κοντινή θαλάσσια περιοχή.

      Διαγραφή
    2. CRUSADE: Είναι η θάλασσα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Κύπρου, όπου πραγματοποίησαν απόβαση οι Σταυροφόροι (crusaders). Η ΔΕΛΤΑ πρέπει να είναι η θάλασσα του Δέλτα του Νείλου και ο ΤΑΥΡΟΣ ως έγραψε ο δάσκαλος. Είναι κι άλλες περίεργες: ΜΠΟΥΤ, ΜΕΛΙΤΑ, ΓΚΑΜΠΕΣ, ΣΙΔΡΑ, ας ψαχτούμε όλοι.

      Διαγραφή
    3. Μελιτα: η θάλασσα γύρω από τη Μάλτα (αρχαία Μελίτη), Γκαμπες: η μικρή Συρτη (από την ομώνυμη πόλη της Τυνησίας), Μπουτ: ο κόλπος του Ταραντα στην Ιταλία (μάλλον από το boot, δηλαδή μπότα όπως είναι το σχήμα της νοτίου Ιταλίας), Σιδρα: η μεγάλη Συρτη στη Λιβύη (υπάρχει κ πόλη)

      Διαγραφή
    4. Είναι γενικά κώδικες ονομασίες θαλάσσιων περιοχών της Μεσογείου για ναυτικούς

      Διαγραφή
  10. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτά πού έγραψα την Τρίτη για τις επόμενες ημέρες.
    Ανοιξιάτικες συνθήκες και τις επόμενες ημέρες πού στην ανατολική και νότια χώρα θα συνεχιστούν και την Κυριακή και την Δευτέρα κ ίσως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης!(20 πλας βαθμοί)
    Τα δυτικά ΒΔυτικα λόγω της πιο πυκνής συννεφιάς από την Κυριακή,τού νδυτικού ρεύματος και κάποιων τοπικών φαινομένων δε θα έχουν κάτι ιδιαίτερο από πλευράς ζέστης.
    Πρόσκαιρη αλλαγή χειμωνιάτικου τύπου Τρίτη Τετάρτη από τα ΒΔυτικα με βροχές και χιόνια στα ορεινότερα τμήματα κυρίως(δυτική Μακεδονία ως είθισται πιό χαμηλά) με κατάληξη στα ανατολικά και νότια.Συνέχεια τού ψυχρού μοτίβου έως το τέλος τού μήνα με πιθανή εκ νέου αλλαγή με κάποιο χαμηλό μεταξύ 26-28 τού μήνα.
    Νορμάλ δλδ όμορφα πράγματα για Φλεβάρη.
    Όσο για τον Μάρτη,συνεχίζει η διχογνωμία να είναι τεράστια γιά το πως θα μπει και θα κυλήσει.
    Παίζουν από θερμή εισβολή μέχρι ψυχρή.
    Θα τα βλέπουμε όλα εδώ και μην ακούτε αερολογίες από κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή