Η τσικνοτραφούλα, η διαταραχή της Κυριακής των Απόκρεω και άλλα τινά!




- Στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

- Η μικρή το δέμας τραφ που βρίσκεται στα Β-ΒΑ Βαλκάνια, κινούμενη νότια, θα καθορίσει τον καιρό της Τσικνοπέμπτης. Πέρα από τις τοπικές βροχές και τις καταιγίδες που θα προκαλέσει στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, θα φέρει και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Α. Μακεδονίας, της Θράκης, της Χαλκιδικής, της Α-ΝΑ Μαγνησίας, της Εύβοιας και της Αττικοβοιωτίας. Εννοείται ότι στη ΒΑ Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι συντομότατα. 


Κατά τα άλλα, οι Β-ΒΑ άνεμοι θα φθάσουν τα 8 και ίσως κατά τόπους τα 9 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

- Την Κυριακή των Απόκρεω ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση σχεδόν σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες όμως δεν θα κατέβουν στα πεδινά (της Β. Ελλάδας εννοώ).

-  Ο Μάρτης είναι δύσκολο να γίνει λιοντάρι του χειμώνα. Λεοντή φοράει όσο του επιτρέπει ο ανώτατος άρχων, ο Ήλιος ο Ηλιάτορας ο πετροπαιχνιδιάτορας! Ακόμα όμως και όταν θα φορέσει τη λεοντή, δεν σημαίνει ότι θα φέρει χιόνια ως τις βάρκες!

- Η ψυχρή εισβολή του Μάρτη του 1987 είναι μετεωρολογικό φαινόμενο με χρόνο επαναφοράς (περίοδο επανάληψης) 150 ετών!

45 σχόλια:

  1. ....κατανοητά όλα κύριε Ζιακόπουλε...γιατί οι ερμηνείς του λέοντα ηταν πολλαπλές και...ο ψυχικός κόσμος δεν είναι για τέτοιες αναταράξεις...
    υ.γ. θεωρείτε οτι ο Μάρτης θα συνεχίζει να είναι υετοφόρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το προηγούμενο μνμ..ανήκει σε μένα "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο είχες, Ιωάννη. Το διόρθωσα.
      «Πάλι τον καῦκον ἔπια, πάλιν τον νουν απώλεσα!»

      Διαγραφή
    2. με τις προβλεψεις-προγνωσεις σας δεν δειχνετε κατι τετοιο παντως!!

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ Θωμά όλοι καταλαβαίνουμε την επιθυμία σου να παίξεις χιονοπολεμο μπροστά στον Βουκεφάλα...
    Δεν το βλέπω μέχρι την λήξη του φετινού χειμώνα αλλά του χρόνου τα Χριστούγεννα θα είμαστε εκεί μαζί με τα παιδιά μας...
    Ένας ονειροπόλος θεσσαλονικιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φυσικά και οι φαντασιώσεις μου δεν σταματούν στον Βουκεφάλα...καθως ονειρεύομαι η πεδιάδα του Αξιού να μεταβληθεί....σε καναδέζικη πεδιάδα...δυστηχώς όμως τώρα προέχει το νερό...καθώς μάλλον ειμαστε η πιο αδικημένη περιοχή της ελλάδας....γιατί με την καλοκαιρινή αστάθεια...νερό δεν στέκεται πουθενά..."θωμάς"

      Διαγραφή
  5. Κάσος και Κάρπαθος αλλά και η Κρήτη δέχονται αξιόλογες βροχές και καταιγίδες. Με τα Μπούνια τον γουστάρω φέτος τον χειμώνα αλλά και το φθινόπωρο που προηγήθηκε. Πάντως.... Είχαν ενημερωθεί οι φίλοι μου, με την λήξη της ελπίς, να μην κρύψουν τα ρούχα για τα χιόνια. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιοι νόμισαν ότι θα επαναληφθεί Μάρτης τού 87 ενώ έχουμε πει άπειρες φορές ότι αυτό συμβαίνει μία φορά στα 100 με 150 χρόνια!
    Παρόλα αυτά μία χαρά κακοκαιρίες θα έχουμε για την εποχή με αρκετά χιόνια κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά.
    Η νότια χώρα σιγά σιγά είναι λογικό να χάνει το παιχνίδι των χιονοπτώσεων καθώς όπως και να το κάνουμε ο υποτροπικός αργά αργά κερδίζει μοίρες βορειότερα.
    Όπως και να έχει η Βόρεια χώρα εκτιμώ ότι στο επόμενο διάστημα όπως λέμε και ξανά λέμε με το Χρήστο Σιμουλη έχει το προβάδισμα.
    Τούς το εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Φώτη, στην αναχιονιά καλό είναι το χιονόνερο και η βροχή.

      Διαγραφή
    2. Χρηστο μην εισαι και τοσο σιγουρος... Κατσε να δουμε. Μην γινει η εκπληξη στο 90+!!!

      Διαγραφή
    3. Γεια σου, Αλέξανδρε. Ίσως γίνει, ωστόσο, πιθανότερο είναι το χιονόνερο.

      Διαγραφή
  7. Ο δάσκαλος έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους θέση και οποίος κατάλαβε κατάλαβε ,η σημερινή ανάρτηση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνιας,ναι μεν αλλά η μέρα μεγαλώνει διαρκώς και ότι και να κάνει δεν μπορεί πλέον ο χειμώνας να αντισταθεί . Χρήστος από Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με αφορμή τον Μάρτη του 1987 φαντάζομαι θα ήταν ενδιαφέρον ένα άρθρο του δασκάλου οπότε το επιτρέπει το πρόγραμμα του για λεπτομέρειες σχετικά με την χιονοκακοκαιρια της εποχής εκείνης.Εγω προσωπικά τότε ήμουν 6 χρονών οπότε..από τον πατέρα μου θυμάται ότι επί ένα 5νθημερο με 7ημερο κάθε μέρα ξύπναγε για δουλειά με ένα πενταποντο στρωμένο το μεσημέρι το έτρωγε ο ήλιος Παντοκράτωρ( μιλάω για Χαλκίδα)..το επόμενο πρωί ξανά τα ίδια και ούτε καθ' εξής.Επισης θυμάται ότι ήταν Καθαρά Δευτέρα και είχαν πιάσει την εξοχή λόγω ημέρας με 20αρια παρακαλώ και από την επόμενη ισχύουν τα παραπάνω.Μηπως και φέτος Καθαρά Δευτέρα δούμε κάτι ανάλογο..παίρνω θάρρος από το 12αρι Ευρωπαίου αν και ο δάσκαλος μας προσγείωσε στην πραγματικότητα!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://ziakopoulos.blogspot.com/2017/03/1987-1.html
      http://ziakopoulos.blogspot.com/2017/03/1987-2.html

      Διαγραφή
  9. Το 1987 πήγαινα στην Α Γυμνασίου.Ωραια τα χιόνια εκείνη τη χρονιά ιδίως για τα παιδιά.Παντως τα χωράφια με τις ελιές στη Μεσσηνία υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τον πάγο.Να πω την "αμαρτία" μου δε θα ήθελα να το ζήσω ξανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά τα άλλα τινά με στεναχώρησαν αλλά πρόσκαιρα. Δεν έχω παράπονο από το Φεβρουάριο του 21 και τον Ιανουάριο του 22.
    Να μαστε και λογικοί!
    Μην είμαστε και πλεονέκτες!
    Γιατί; Καλά πήγε και ο χειμώνας φέτος!
    Χωσαμε και 2 στο κρατητήριο!
    Όπα. Παρασύρθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο «δάσκαλος» δυσανασχετεί όταν συνεχώς τον σπρώχνετε να απαντήσει μόνο σε μία ερώτηση: «Θα χιονίσει στα πεδινά που μένω εγώ; Ναι ή όχι;». Επίσης ενοχλείται όταν γράφει κάτι κι εσείς τον παρερμηνεύετε. Τρία πράγματα είπα σήμερα: α) δεν θα χιονίσει στα πεδινά την Κυριακή 27/2, β) η επανάληψη του Μαρτίου του 1987 είναι σαν να κερδίσεις το λαχείο και γ) τα χιόνια του Μάρτη δεν είναι σαν τα χιόνια του Γενάρη. Είπα κάπου ότι όλο το Μάρτη δεν θα χιονίσει πουθενά στα πεδινά; Με προκαλείτε έμμεσα να σας απαντήσω; Δεν θα το κάνω γιατί απλούστατα δεν γνωρίζω την απάντηση.
    Και κάτι ακόμα. Για μένα ο χειμώνας τελειώνει ουσιαστικά με το τέλος του Φεβρουαρίου (άντε με μια παράταση λίγων ημερών μήπως και την τελευταία στιγμή «φέξει» σε κάποιους χιονοστερημένους). Μπορεί το χιόνι να μου αρέσει πολύ, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του… Και αυτό το λέω όχι μόνο αναλογιζόμενος τον κίνδυνο καταστροφής της γεωργικής παραγωγής. Μου αρέσει η ομορφιά του κόσμου, η ομορφιά του ερχομού των εποχών στην ώρα τους. Μου αρέσει τον Γενάρη να βλέπω χιόνια και τον Μάρτη χελιδόνια!
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπατε όλα!
      Μαζί σας!
      Χιόνια πεδινά δεν θέλουμε τον Μάρτη εννοείτε.
      Παρόλα αυτά όπως λέτε τίποτα δεν αποκλείεται με την κυκλοφορία πού δείχνει να επιμένει στο 1ο 10ημερο του μήνα.
      Υπομονή.
      Υ.Γ. Εγώ για την περιοχή μού από δω και πέρα για νερά καίγομαι και γιά χιόνια στα βουνά μας,γιά κάτι άλλο έτσι και αλλιώς δεν έχει.

      Διαγραφή
    2. Εσυ δεν θες, άσε εμας να θέλουμε και τον καιρό να μας το δείξει!!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα δάσκαλε! Μέχρι να πείτε πάντως (που ευχόμαστε να μην πείτε), ότι την Κυριακή εκτός από τα βόρεια πεδινά, δε θα χιονίσει ούτε στα Γιάννενα, εμείς οι Ηπειρώται συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε χιόνια στα 500 μέτρα!
      Καλό ξημέρωμα.
      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
    4. Λέξη: υποκλίνομαι (Κλιτικό Νέας)
      Δείτε και:
      Κλίση Αρχαίας LSJ Αναζήτ. στην Αρχ. Ελλην. Γραμματεία Συνώνυμα - Σημασία Ομόρριζα
      Αρχική - Ριζική: κλίνω < αρχ. < ΙΕ κλει- "κλίνω, στρέφω"
      ► παθ. ενεστ. οριστ. & υποτ. εν. α' προσ. του ρήμ. υποκλίνω
      Επιλ. Φωνής
      Παθητική
      Επιλ. Εγκλ. / Χρόνου

      ενεστώτας
      ΧΡΟΝ. ΑΝΤ. & ΑΡΧ. ΧΡΟΝΟΙ
      υποκλίνομαι
      υποκλίνεσαι
      υποκλίνεται
      υποκλινόμαστε υποκλινόμεθα (λόγ.)
      υποκλίνεστε υποκλίνεσθε (λόγ.)
      υποκλίνονται
      Συγγνώμη για την μορφή του κειμένου αλλά είναι γραφή από κινητό.Η ουσία όμως είναι μία και είναι αυτή.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε άλλο πρόγνωση άλλο το θέλουμε.
      Ότι θέλει μπορεί να θέλει ο καθένας!
      Αυτά....

      Διαγραφή
    6. RE: "Μου αρέσει τον Γενάρη να βλέπω χιόνια και τον Μάρτη χελιδόνια!"

      Θα συμφωνησω, ετσι ειμαι και γω (μετεωρογολικα μιλαμε παντα), Μεσογειακος τυπος, ουτε Σκανδιναβος, ουτε Αραβας... παρολο που σαν ποντοπορος ναυτικος εχω ταξιδεψει για πανω απο 30 χρονια σε ολο τον πλανητη, εδω σε αυτα τα πλατη της Μεσογειου ειναι κλιματικα ο παραδεισος...

      The Sailor.

      Διαγραφή
  12. Όντως ο δάσκαλος είχε ανεβάσει δύο άρθρα σχετικά με το Μάρτιο 87..ψάχνοντας τα βρήκα και αναφέρει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά με απίστευτα ύψη χιονιού για Μήνα Μάρτιο.Αυτοι οι χάρτες όμως δάσκαλε και σήμερα κολάζουν αγίους ας έρθει ο υποτροπικος να ηρεμήσουμε λίγο...Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. -----Καλό είναι να λαμβάνουμε σοβαρά υπ όψιν τους μικρούς το δέμας.Πολλοί από αυτούς έχουν υπομνηματίσει την παγκόσμια ιστορία,θετικά ή αρνητικά.Από τον Μ.Αλέξανδρο,τον Ναπολέοντα,μέχρι....σήμερα!.


    ----Ο Μάρτης του 89 δεν ήταν παντού όπως στη Χαλκίδα,που αναφέρει ο αγαπητός Γιάννης.Αρκετοί τον αναλογίζονται με φρίκη.Ευτυχώς που έχει την περιοδικότητα που αναφέρει ο δάσκαλος και ο Φώτης.===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφα το τοποθετείτε. Είμαστε τυχεροί που ζούμε στη χώρα που έχει 4 διακριτές εποχές κι ας έχουν μετακινηθεί τα όριά τους με τα χρόνια. Οι 4 εποχές κατά την Γραμματεία μας, αντιχτοιχούν με τα στάδια εξέλιξης της ψυχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δάσκαλε ακριβώς όπως τα γράψατε
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. προς τι το υψομετρικό άγχος και η πίεση για απαντήσεις, δεν καταλαβαίνω..μια δυνατή μεταβολή του καιρού, "κλασική" θα έλεγα, καλά και χρήσιμα, (βρόχινα κυρίως) νερά φέρουσα, την Κυριακή (με μειωμένη την επικινδυνότητα που απορρέει από την κυκλοφορία των ανθρώπων).
    ας ξυπνήσουμε υγιείς (και ευγνώμονες γι' αυτό) να χαρούμε εν οίκω μια από τις τελευταίες χειμωνιάτικες βροχές. να σκεφτούμε και λίγο τους διανομείς.
    και αν έχουμε και καμία έκπληξη, αλά Γιάννενα, έχει καλώς.
    καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πάντως...κυριε Ζιακόπουλε μας μπερδέψατε με το λιοντάρι...βάλτε εκεί ενα κατοικίδιο..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να αλλάξω την παροιμία θέλεις, "θωμά"; Να την κάνω: ο Μάρτης μπαίνει σαν κριάρι και βγαίνει σαν αρνί; Είναι και αυτό "μια κάποια λύσις".
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  18. Το Δεκέμβρη δεν είχε κρύο άρα θέλουμε χειμώνα μέχρι 20 μαρτιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμέσως! Έναν περιποιημένο χειμώνα με μπόλικα χιόνια στον κύριο!

      Διαγραφή
    2. Κάντε τα μαγικά σας!

      Διαγραφή
    3. χιουμορ λέγεται φίλε μου

      Διαγραφή
    4. Φυσικά και είναι ευπρόσδεκτο το χιούμορ. Επιτρέψτε μου όμως, ως αναγνώστης, να πω ότι δεν ήταν τόσο ευδιάκριτο, ειδικά τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί φιλοι που υποστηρίζουν την παραπάνω άποψη χωρίς να κάνουν χιούμορ. Με όλη την καλή διάθεση.

      Διαγραφή
  19. Συγγνώμη, τον Β. Σπ δεν βλέπω και ανησυχώ..... ξέρει κάτι? Η παρούσα ανάρτηση έχει χιουμοριστικό χαρακτήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον απέσυρε από τον αγώνα ο προπονητής λόγω κακής απόδοσης.

      Διαγραφή
    2. Συγχαρητήρια στον προπονητή έχει μάτι......

      Διαγραφή
    3. Σφύριξε πρόωρα τη λήξη του αγώνα και έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας της UEFA.Έχει ζητήσει και έχει λάβει άδεια για να ετοιμάσει την απολογία του!.=====Π.Α.

      Υ.γ.Πέραν του χιούμορ,ελπίζω ο αγαπητός Βαγγέλης να είναι καλά.

      Διαγραφή
  20. Η κεντρική Μακεδονία χρειάζεται βροχές, ειδικά στην περιοχή της κοιλάδας του Αξιού ποταμού.Τωρα χιόνι, μόνο για ζημιές θα είναι στα πεδινά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εγώ παντως θα ηθελα εναν χειμωνα με ολίγο πάγο...και μπόλικη πασπάλα...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολυ νερο επεσε Κρητη-Χανια...http://penteli.meteo.gr/stations/asigonia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή