Υετοφόρες οι τελευταίες μέρες του Φλεβάρη

Πεταλίδι με θέα τον χιονισμένο Ταΰγετο, 17-2-2022. Φωτ. Σταύρος Πουλόπουλος

Δύο είναι οι βασικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν τη χώρα μας ως τα τέλη του μήνα.


Η πρώτη (22-24/2) θα φέρει αξιόλογες βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά (Β-ΒΔ Ελλάδα) και ανέμους με βασική ένταση 7 με 8 μποφόρ. Από την Τετάρτη (23/3) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα.

Η δεύτερη διαταραχή (26-28/2), κατά πάσα πιθανότητα, θα φέρει βροχές μεγαλύτερης διάρκειας και θα κατεβάσει τις χιονοπτώσεις σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου.   


67 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ Κ.Ζιακοπουλε για την απάντηση στην ερώτηση μου για την θαλάσσια περιοχή Ταύρου.Ενδιαφερον λοιπόν οι τελευταίες μέρες Φλεβάρη..εύχομαι οι περιοχές χαμηλού υψομέτρου να γίνουν και πεδινές αν και δύσκολο το βλέπω!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαθητής του δημοτικού άκουγα από το ραδιόφωνο το Δελτίο Καιρού για τους Έλληνες Ναυτιλομένους το μεσημέρι, την ώρα του φαγητού. Ο τίτλος και τα ονόματα των θαλασσών κέντριζαν τη φαντασία μου και αυτό δεν το σταματούσε ούτε η άχρωμη φωνή της εκφωνήτριας που διάβαζε τις θάλασσες και την πρόγνωση… Μπουτ, Μελίτα, Σίδρα, Δέλτα, Γκαμπές… Το Γκαμπές το ξαναβρήκα χρόνια αργότερα στον Καββαδία:

      Ολονυχτίς τον πότισες με το κρασί του Μίδα
      κι’ ο φάρος τον ελίκνιζε με τρείς αναλαμπές
      Δίπλα ο λοστρόμος με μακριά πειρατική πλεξίδα
      κι’ αλάργα μας το σκοτεινό λιμάνι του Gabes.

      Ο χάρτης με όλα τα ονόματα εδώ: http://www.emy.gr/emy/el/navigation/naftilia

      Νίκος (φιλόλογος)





      Διαγραφή
    2. Τι μου θύμισες, Νικόλα!
      Αν και βουνίσιος, άκουγα το Δελτίο Καιρού και Θαλασσών για τη Ναυτιλία μόνο και μόνο για τις πρώτες 2-3 λέξεις που αναφέρονταν στον καιρό!
      Αναφορικά με τα ονόματα των επιμέρους θαλάσσιων περιοχών της ανατολικής Μεσογείου, είπαμε για τον Ταύρο και ο Χρήστος Σιμούλης σε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση εξήγησε το Κρουσέιντ και το Δέλτα.
      Για τις θαλάσσιες περιοχές της κεντρικής Μεσογείου να πούμε τα εξής:
      Το Γκαμπές πήρε το όνομα από την ομώνυμη παραλιακή πόλη της Τυνησίας. Βορειότερα του Γκαμπές βρίσκεται το Σφαξ που υμνήθηκε και αυτό από τον Καββαδία (Για το Μαδράς τη Σιγκαπούρ τ’ Αλγέρι και το Σφαξ θ’ αναχωρούν σαν πάντοτε περήφανα τα πλοία…)
      Η Μελίτα είναι το αρχαίο όνομα της Μάλτας.
      Το Μπουτ (Κόλπος του Τάραντα και η θαλάσσια περιοχή νοτιότερα αυτού) πήρε το όνομα από τη «μπότα» της Ιταλίας.
      Η Σίδρα είναι η Σύρτη (Μικρή Σύρτη δυτικά και Μεγάλη Σύρτη ανατολικά) που τους αρχαίους και νεότερους χρόνους ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ναυτικών: «…φοβούμενοί τε μὴ εἰς τὴν Σύρτιν ἐκπέσωσι…», (από το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου, Πράξεις των Αποστόλων ΚΖ΄, 17).

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε και τους δυο σας για όλες τις γνωστοποιήσεις.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα, κάθε βράδυ μετά τα μεσάνυχτα στο πρώτο πρόγραμμα, το συγκεκριμένο δελτίο καιρού το ακολουθούσε το δελτίο με αγγελίες (προαγγελίες) προς ναυτιλλομένους του πολεμικού ναυτικού, για τις περιοχές ασκήσεων με απαγόρευση της ναυσιπλοΐας.

      Διαγραφή
    5. Και μεσημέρι θυμάμαι το άκουγα. Με αφορμή το δελτίο αυτό (και με τη βοήθεια θείου μου ναυτικού) πρωτοέμαθα βραχονησίδες όπως η Ψαθουρα στις Σποράδες, η Βελοπουλα και οι νησίδες Καραβία στο Μυρτωο κλπ

      Διαγραφή
  2. Στην δευτερη ψυχρη εισβολη η δημιουργια του αντικυκλωνα που φαινεται να εχει την ταση να κινηθει πιο ανατολικα, ισως φερει κρυα με διαρκεια. Οι Τ στα 850 δεν δειχνουν ικανες για χιονια στα πεδινα της ανατολικης ηπειρωτικης ελλαδας. Υπαρχει μεγαλο ενδιαφερον για κεντροβορεια ελλαδα. Στις επομενες 3 μερες θα ισως εχουμε καλυτερη εικονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται να υπάρξει διάρκεια μέχρι τις αρχές Μαρτίου με διαδοχικές ψυχρές εισβολές, κι ας τη δείχνουν τώρα τα μοντέλα. Τα ίδια έδειχναν με τη Μήδεια, ότι η κακοκαιρία θα κρατούσε μέχρι τέλη Φλεβάρη, αλλά τελείωσε στις 16/2, τα ίδια και με την Ελπίδα, που μου έγραφε ένας φίλος ότι θα χιονίζει μέχρι την Τρίτη 25/1 το απόγευμα, αλλά σταμάτησε από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας.

      Η δε πρώτη ψυχρή εισβολή στις 22-24/2 εκφυλίζεται ήδη από τα μοντέλα, τόσο από άποψη υετού, όσο και θερμοκρασιών, αφού τα μεσημέρια θα έχουμε διψήφιες στην Αττική. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τα μοντέλα, αφού μεσολαβούν μόνο τρεις μέρες. Και μία βδομάδα περίπου για τον ερχομό της άνοιξης.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγελη εισαι απολυτος. Δεν πρεπει. Οι διαταξεις οπως φαινονται τις τελευταιες μερες αυτο δειχνουν. Κανεις δεν ξερει τι θα γινει σε 7-8 μερες. Οταν ομως βλεπεις εμποδισμους στην ατλαντικη ροη και αντικυκλωνες βορεια-βορειοανατολικα της ελλαδας, δεν θελει πολυ για εγκλωβισμο ψυχους και εμμονη χαμηλων πιεσεων στην ανατ.μεσογειο.

      Διαγραφή
  3. συγχαροτήρια κυριε Ζιακόπουλε καθώς η δευτερη μεταβολή δεν διακρίνεται ακόμη από τα μοντέλα τουλαχιστον με τα χαρακτηριστικά που εσείς λέτε.."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό,"Θωμά"!

      Διαγραφή
    2. ερμηνειες
      α)γαμπρός ο κυριος Ζιακόπουλος σε αναμονή της επιβεβαίωσης της πρόβλεψης
      β)γαμπρός ο χειμωνας με το καταληκτικό και εμβληματικό τέλος του
      γ)γαμβρός εγώ και η θεσσαλονίκη περιμένοντας εστω και μια νιφάδα...
      αρκεί να επιλέξετε...ενα από τα σημεία κυριε Ζιακόπουλε..."θωμάς"

      Διαγραφή
  4. Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί από το θυελλώδες πέρασμα του κυκλώνα Eunice σε Ιρλανδία και Βρετανία, όπως αναφέρει ο Guardian. Ακόμα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, κυρίως το Βέλγιο και την Ολλανδία. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε πτώσεις δέντρων, ενώ σε μία περίπτωση αντικείμενα που ξεκόλλησαν από κτίρια έπεσαν σε αυτοκίνητο.

    Το MetOffice κατέγραψε ριπή ανέμου 122 μιλίων την ώρα, δηλαδή, 195 χιλιομέτρων την ώρα, κάτι που συνιστά και νέο ρεκόρ για τα βρετανικά νησιά. Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε από τις 15 Δεκεμβρίου 1979, όταν είχε καταγραφεί ριπή 118 μιλίων την ώρα στην Κορνουάλη, από όπου κάτοικοι και εκδρομείς απομακρύνθηκαν από την ακτή, βρίσκοντας καταφύγιο στην ενδοχώρα. Συνολικά, ζητήθηκε από 20 εκ. κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμείνουν στα σπίτια τους, δηλαδή, σχεδόν από το 1/3 του πληθυσμού.

    Σύμφωνα με τo MetOffice αυτή είναι η χειρότερη κακοκαιρία εδώ και 32 χρόνια στη Βρετανία, όταν τότε στη Burns' Day είχαν σκοτωθεί 47 άνθρωποι. Χωρίς ρεύμα έμειναν αρχικά 711 χιλιάδες νοικοκυριά και σε 435 χιλιάδες εξ αυτών δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η ηλεκτροδότηση. Ακυρώθηκαν επίσης εκατοντάδες πτήσεις, δρομολόγια τρένων, αλλά και πλοίων στη θάλασσα της Μάγχης και την Ιρλανδική Θάλασσα, όπου τα κύματα ήταν τεράστια. Από τον υψηλό κυματισμό δεν προκλήθηκαν, πάντως, ιδιαίτερα προβλήματα και μόνο 10 επί συνολικά 100 προειδοποιήσεων για πλημμύρες είχαν τον υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας.

    Έκλεισε επίσης για λόγους ασφαλείας το λιμάνι του Ντόβερ, ενώ αεροπλάνα που δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο Χίθροου και το Γκάτγουικ, κατευθύνθηκαν προς άλλα αεροδρόμια. Τουλάχιστον, στην Αττική είχαμε και το Σάββατο 19/2 λιακάδα και μπονάτσα. Μοναδική παραφωνία τα δίχτυα που είχαν ρίξει στα κρυστάλλινα νερά. Ευτυχώς, οι κέφαλοι, οι κακαρέλοι, οι σάλπες, τα μελανούρια, οι γύλοι και οι σαργοί κολυμπούσαν μακριά.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2022/feb/18/storm-eunice-record-breaking-gusts-chaos-millions-uk-britain-met-office
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άνθισαν και οι πρώτες φρέζιες σήμερα στο Θυμάρι. Έκοψα μερικές για να πάω σε μια φίλη. Τις προάλλες της είχα πάει και τσιντόνιες. Όπως είχε πει και ο Πάμπλο Νερούδα, "μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει".
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται...

      Διαγραφή
    3. Και όχι μόνο αυτός!
      «Ου βήχας, ου κατουρμένους κι' ου παράς δεν κρύβεται» (Δ. Λουκόπουλος, Θεσσαλία, 1926).

      Διαγραφή
  5. Eτσι μπράβο.Να κλείσουμε κάπως καλά ταμείο και τον....Φλεβουάριο.Και στο τέλος ένα καλό ξύρισμα στον γαμπρό,μετά κόντρας!.Οσο για τα χιόνια,μακριά από τα πεδινά.Μετά και από τις Ανοιξιάτικες ημέρες ,μόνο ζημιές θα κάνουν.========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε για την συχνή επισήμανσή σας, ότι δεν χρειάζονται(ή σωστότερα, είναι καταστροφικές)οι όψιμες παγωνιές και τα χιόνια, κυρίως στα πεδινά, ειδικά μετά από περιόδους με ζεστό καιρό.
      Έτσι πάθαμε πέρυσι πολλοί καλλιεργητές, και δεν μας έμεινε όρθιο ούτε δέντρο ελιάς, ενώ μηλιές,κερασιές, αχλαδιές,κ.ά. που είχαν φουσκωμένα μάτια, σχεδόν δεν καρποφόρησαν..
      Κάθε πράγμα στον καιρό του, κι ο χιονιάς... στην ώρα του!

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά απορώ που λέτε όλοι για όψιμα και εκτός εποχής κρύα και χιόνια επειδή μάλλον θα έρθουν στο τέλος Φεβρουαρίου. Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε για το κλίμα της Ελλάδας. Δεν μιλάμε για Απρίλιο μιλάμε για Φεβρουάριο.
      Και για να ευθυμήσουμε, λέγε λέγε ο Βαγγέλης μας μεταλλάσσει σε καλοκαιράκηδες!

      Διαγραφή
  6. Γιάννης απο Μυτιληνη19 Φεβρουαρίου 2022 στις 3:54 μ.μ.

    Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε!! Ζέστανε αρκετά το μεσημέρι ο καιρός! Καλό Σ/Κ σε σάς και σε όλους τους φίλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πέρασε το (ψυχολογικό το λέω εγώ γιά τούς χειμωνόφιλους)φράγμα των 20β η θερμοκρασία σήμερα σε πολλά ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα(Βοιωτία-Αττική-Φθιώτιδα- Πελοπόννησο).
    Αύριο συνεχίζουμε.
    Η παροιμία και φέτος για τον Φλεβάρη θα ισχύσει και από τις δύο πλευρές.
    Καλοκαίρι θα μυρίσει μα θα τύχει και θα κακιώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καί στήν Φλώρινα επίσης , καίτοι η πλέον ηχηρά καταγραφή , απεσιωπήθη εκ τού σχολίου.

      Διαγραφή
    2. Δεν μασάμε Φωτάρα, τα 'χουμε ξαναδεί αυτά τα έργα. Αν δεν χιονίσει Θεσσαλονίκη, δεν φεύγει ο χειμώνας!

      Διαγραφή
    3. Χρήστο εννοείτε αυτό!
      Το έχω πει καιρό πριν και θα το ξανά πω δίνοντας και τη θετική μού αύρα.
      Αν και μόνο υετικά ήταν πολύ μέτριος ο χειμώνα φέτος στη Μακεδονία,οι εναπομείνασες ευκαιρίες τού χειμώνα,θα φέρουν τα χιόνια και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην περιοχή σας.
      Γιά μένα είστε το φαβορί το επόμενο διάστημα μαζί με την υπόλοιπη κεντροβορειοδυτική χώρα ανεξαρτήτως τα συνεχή διαφορετικά ραν των μοντέλων.

      Δάσκαλε το θέσατε σωστά το "χαμηλά υψόμετρα" και όχι πεδινά.
      Εγώ συνεχίζω και δε βλέπω κάτι ιδιαίτερο γιά τα χαμηλά υψόμετρα σε καμία από τις δύο κακοκαιρίες εκτός ίσως της βόρειας χώρας.
      Βέβαια πολύ νωρίς ακόμη γιά συμπεράσματα ειδικά για τις 27 28 με το νέο δυτικό χαμηλό,αλλά δεν ξέρω.....δε μού δείχνει η διάταξη ικανή να κατεβάσει σοβαρό ψύχος.
      Πάντως καλύτερα να έχουμε χειμερινή κακοκαιρία με πολλές βροχές και χιόνια στα ορεινά καθώς αυτό χρειαζόμαστε από δω και στο εξής και όχι ψευτό-ξερόκρυα.

      Διαγραφή
    4. Στην Αττική δεν είχαμε 20άρια χθες, μάλιστα, δεν ξεπέρασαν ούτε τους 16-17 βαθμούς οι μέγιστες, αλλά σίγουρα ο χειμώνας έχει φύγει από τις 25/1.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. - Εξετάζεται σοβαρά το αίτημα του Χρήστου.
      - Εκτός από το δρόμο του μεταξιού υπάρχει και ο δρόμος του χιονιού, ο οποίος για την Αττική και γενικότερα την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα κατευθύνεται από την Ρωσία - Ουκρανία προς την περιοχή μας. Με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν προς το τέλος του μήνα στον ΒΑ Ατλαντικό (έναρξη διαδικασίας κατάντη ανάπτυξης), ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό.
      - Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο δεκαήμερο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη που επηρεάζει τον καιρό της περιοχής μας θα είναι ζωηρή και ο υετός στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι «αξιολογότατος»!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    6. Δάσκαλε ο Χρήστος και εμείς οι υπόλοιποι δυτικό βόρειοι δεν τον θέλουμε αυτόν τον δρόμο. Δεν μας βολεύει. Εμείς θέλουμε τον άλλο, του παλιού καλού καιρού. Δυτικά Βαλκάνια-αδριατικη-Ιταλία. Δεν θέλουμε πλέον να ακούμε άλλο για Αττική και προσηνεμα. Νυσαφι πια. Και σε αυτό το θέμα συντάσσομαι στο πλευρό του Σπανού που μιλάει για τέλος του χειμώνα στην Αττική. Ευάγγελε μαζί σου αγορι μου!!

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ πολύ, Γιάννη. Το τελευταίο τρέξιμο του τζίφου νομίζω σας ευνοεί. Αρχές Μαρτίου την έχει πάει, βέβαια, την ψυχρή εισβολή στα κεντροβόρεια, αλλά αν βάλουμε όλοι θετική ενέργεια μπορεί να σας βγει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    8. Μου αρέσει πραγματικά η πρόβλεψη σας για τα τέλη Φλεβάρη κύριε Δημήτρη, και - το σημαντικότερο- το ότι ρισκάρετε και την εκφραζετε. Θα κρατήσω το ότι ο υετός θα είναι αξιολογοτατος στην χωρα μας αυτή την περίοδο. Και μια συμπλήρωση: Ακόμα και εδώ στη Ρόδο καιρικά τίποτα δεν με κάνει να νιώθω ότι ο χειμώνας έφυγε. Άλλες χρονιές θυμάμαι γενικευμενα 20αρια για αρκετές ημέρες το Φλεβάρη. Φέτος όχι. Χθες μαλιστα που είχε καθαρή ατμόσφαιρα, έβλεπα και τα χιονισμένα βουνά της Λυκίας απέναντι. Επιπλέον, μόλις εδώ και 10 ημέρες άρχισα να βλέπω γενικευμενα ανθισμένες αμυγδαλιές

      Διαγραφή
  8. Δάσκαλε έχει την τιμητική της η Μεσσηνία στις δύο τελευταίες σου δημοσιεύσεις. Θα έχει μάλλον και ο χειμώνας την τιμητική του στις τελευταίες του μέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τεταρτη 23/2 προβλεπεται πολυ νερο σε κεντρο-βορεια Ευβοια.

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022021912/sterea-ellada/precipitation-total/20220224-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πεμπτη 24/2 διαφαίνεται πολυ νερο και στην Κρητη.

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022021912/kriti/precipitation-total/20220225-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 27/2 πυκνα χιονια στα ορεινα αλλα και χαμηλοτερα στα ΒΔ.

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022021912/greece/precipitation-totals-24h-snow/20220228-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προφητικος ο δάσκαλος σε παλιότερη ανάρτηση σε μια όμορφη ανθισμένη αμυγδαλιά φωτογραφία,με τη φράση ρισκάρει αλλά δεν έχει άλλη επιλογή να λοιπόν που έρχεται η επιβεβαίωση, κάτι είχε δει το έμπειρο μάτι του δασκάλου και ο μήνας θα βγει χειμωνιάτικος και για όσους βιάστηκαν να πουν ότι ο χειμώνας τέλειωσε,βέβαια από εδώ και πέρα τα συχνά σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας θα υπάρχουν γιατί οδεύουμε προς την άνοιξη όπως εξάλλου σήμερα και μέχρι την Τρίτη σε πολλές περιοχές θα μυρίζει άνοιξη . Χρήστος από την ανοιξιάτικη Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα βουνά μπορεί να ισχύουν αυτά που λες. Στα πεδινά έχει έρθει η άνοιξη από τα τέλη Ιανουαρίου φίλε μου. Κάποια διαλείμματα μέτριου κρύου το επιβεβαιώνουν. Ήδη η πρώτη ψυχρή εισβολή 22-24/2 εκφυλίζεται από τα μοντέλα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη, ετοιμάσου για χιονοπόλεμο. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Ο κύβος ερρίφθη. Καμία εισβολή. Ούτε ψυχρή, ούτε στρατιωτική.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Κι αν βγει το σενάριο του GEM, που στέλνει τον αυλώνα ανατολικότερα μετά τις 27-28/2; Ανάλογη τάση έχει και το Icon, απλά δίνει και αποκοπή ψυχρής λίμνης από τον αυλώνα, ο οποίος κινείται ανατολικότερα. Η ψυχρή λίμνη μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας μπορεί να κινηθεί σε δεύτερη φάση προς τη χώρα μας, όμως, μετά τις 27/2.

      Θα πει τώρα κανείς, το GEM και το ICOΝ κοιτάζεις; Τα εμπιστεύομαι περισσότερο από τον τζίφο, που δεν του έχει βγει τίποτα φέτος. Ακόμα και στην Ελπίδα έδινε δύο μέρες συνεχή χιονόπτωση και χιόνισε τη μία. Υπερβολικός σαν τους Αμερικάνους, που κάθε μέρα βλέπουν πόλεμο, λες και παρακαλάνε να γίνει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Ακόμα και στο πιο απλό στοιχείο που βλέπουμε με την πρώτη ματιά, τα ensembles υποψιάζονται. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
  13. Αλλο τα χιόνια στα πεδινά,και δη και στα παραθαλάσσια,τον Μάρτη και άλλο να τελειώσουμε "εκβιαστικά" τον Χειμώνα από τον Γενάρη.Τελικά οι ευσεβείς πόθοι εξουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό το θυμοειδές του ανθρώπου!.Καλη κυριακή σε όλους,εν αναμονή αξιόλογης υετοφορίας.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, δεν τον τελειώνει κανένας άλλος, αλλά η ίδια την πραγματικότητα. Έκανε κανέναν χειμώνα στην Αττική από τα τέλη Γενάρη και μετά; Τα έγραφα από τότε για το τι θα ακολουθούσε σε σχόλιο μου στις 30/1 (Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει κ.λ.π.). Εδώ δεν ανάβουν το καλοριφέρ επί σχεδόν ένα μήνα στην πολυκατοικία μίας φίλης (δεν έχουν αυτόνομη θέρμανση).

      Χθες, Σάββατο 19/2 είχαν γεμίσει οι ακτές της Αττικής και είχε κίνηση μεγαλύτερη και από καθημερινή στην παραλιακή. Αφού σήμερα Κυριακή 20/2 είπα μέσα μου ευτυχώς που συννέφιασε για να βρω το μεσημέρι ένα σημείο στην παραλία να αφήσω τα πράγματα μου.

      Εσείς παρασύρεστε πολύ από τα μοντέλα. Μην ξεχνάμε ότι και στις 8/2 ο τερατολόγος τζίφος έδινε χιόνια σχεδόν μέχρι την Αθήνα και τρόμαξε να χιονίσει στην Πάρνηθα. Αν δούμε τι έδιναν τα μοντέλα πριν μερικές μέρες για τις 22-24 και τι δίνουν τώρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Σχεδόν εξαφάνισαν τα χιόνια και από την Αττική και τις βροχές. Έχουν μετριάσει επίσης την ψυχρή εισβολή στις 26-28 και τα όποια ψυχρά σενάρια για τις 1-2 Μαρτίου είναι πολύ μακρινά. Είναι 12 μέρες μετά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Τα είπες, τα ξαναείπες, τα εμπεδώσαμε, Βαγγέλη. Τέλος!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σε ολο το μπλογκ.Ξυπνωντας λέω να ρίξω μια ματιά στα πρωινά τρεξιματα μη βλέποντας τίποτα το ιδιαίτερο με το μάτι του αρχάριου.Διαβαζω το σχόλιο έπειτα του δασκάλου 09:27 για πιθανο δρόμο χιονιού στην ανατολική Ελλάδα και μένω κατάπληκτος...Δάσκαλε ο Φεβρουάριος ήταν μεθυσμένος μέχρι τώρα και η αλήθεια είναι ότι μεθυσαμε(ξενερωσαμε) και εμείς μαζί του.Τι προσέγγιση και αυτή πιθανός δρόμος χιονιού για ανατολικά?Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φώτη Ματραλή Aθήνα 15,5 σήμερα και ΒΠ 12,5-13 (όπως και χθες με ήλιο και κρυώναμε). Εχει ολική συννεφιά, όπως το αναμέναμε κάποιοι, ενώ τον ήλιο και τις παπαρούνες θα τα ψάχνουν ακόμη όσοι χαιρέταγαν τον χειμώνα από τέλη Γενάρη, αλλά ούτε τέλη Μάρτη δεν το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην ανάψαμε και το καλοριφέρ, καλέ. Όλος ο κόσμος έξω για βόλτα ήταν και χθες και σήμερα, παρά τη συννεφιά.

      Διαγραφή
    2. Κόψε κάτι, μάστορα. Η ψυχρή εισβολή είναι ακόμα ψηφιακή. Η πραγματικότητα είναι οι 16-17 βαθμοί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ σ' όλα!
      Απλά δε ξέρω αν θα πάει μέχρι τέλος Μαρτη αλλά μέχρι μέσα του μήνα μπορεί άνετα...
      Ο δάσκαλος είναι αισιόδοξος, κάτι βλέπει παραπάνω από εμάς.

      Διαγραφή
    4. Εντάξει Αττική μέχρι 17β πήγε λόγω τού νοτιά πού δεν ανεβάζει πολύ τις μέγιστες με αυξημένη όμως υγρασία.
      Στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική όμως ξεπέρασε τούς 20β.
      Απλά η συννεφιά μετριάζει την κατάσταση.
      Οι ελάχιστες πάλι πολύ υψηλές.
      Όταν ο καιρός είναι ανοιξιάτικος θα το λέμε δε θα κρυβόμαστε καθώς πάντα ανεξαρτήτως το ποσό χειμωνόφιλος είμαι βλέπω την πραγματικότητα.
      Εδώ μέχρι χθες έβγαινες με κοντομάνικο το μεσημέρι στον ήλιο.
      Σήμερα όμως η πυκνή χαμηλή νέφωση με το ΝΔ ρεύμα και με την ήδη ψιχάλα έχει κάνει το σκηνικό άκρως φθινοπωρινό.

      Αύριο βλέπω κορύφωση της θερμής εισβολής στα ανατολικά και νότια ενώ και την Τρίτη η πτώση της Τ δε θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
      Από Τετάρτη μάλλον πάμε για μέτρια ψυχρή εισβολή διαρκείας με αυτήν να κορυφώνεται στην έναρξη τού Μάρτη!
      Ο δάσκαλος κάτι βλέπει και αυτό διαφαίνεται και στα μοντέλα-ensemble,όμως είναι αρκετά νωρίς ακόμη για λεπτομέρειες.
      Γιά μένα το σενάριο της "εισβολής" από ανατολικά δε μού αρέσει και ούτε νομίζω ότι το θέλει κάποιος νορμάλ καιρόφιλος καθώς υπάρχουν περιοχές πού δεν πήραν αυτό πού έπρεπε ακόμη από χιόνια.
      Εύχομαι λοιπόν ο ψυχρός αυλώνας όταν έρθει να μπει από πιό δυτικά.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
    5. Μιλάω για χθες,όχι για σήμερα όπου έχουμε περισσότερη συννεφιά στο παραπάνω σχόλιό μού.
      Όσο για τον καιρό σήμερα ανώνυμε και πάλι διαφωνώ!
      Εδώ εμείς στα δυτικά με χαμηλή νέφωση και ψιλόβροχο και πάλι με ένα φούτερ έξω τώρα το μεσημέρι κυκλοφορείς άνετα.
      Στην Αθήνα πού μίλησα με δικά μού άτομα αυτή τη στιγμή και παρόλη την αραιή κυρίως συννεφιά,έχουν πάει οικογενειακή βόλτα και όλος ο κόσμος έξω φοράει απλά μακρυμάνικα μπλουζάκια.
      Αν αυτές οι μέρες για σένα είναι χειμώνας Φεβρουαρίου μάλλον κάτι δε πάει καλά(μη μιλήσω γιά τις ελάχιστες πού σε Αττικοβοιωτία δεν έπεσαν κάτω από τους 10 με 11β).
      Θα δεις αύριο πού θα εκλείψει και η συννεφιά πόσο θα ανέβει από κει.
      Όσο γιά το μπάσιμο τού Μάρτη και το πως θα κυλήσει ΠΟΤΕ εγώ δε μίλησα για άνοιξη!
      Εγώ είχα πει με το πού ξεκίνησε ο Φεβρουάριος και με το πέρας της "Ελπίδας" ότι ο μήνας θα βγει ελαφρώς θερμότερος από τα φυσιολογικά,και αυτό δεν το αλλάζω.

      Διαγραφή
    6. Αλλο σήμερα αλλο αύριο....σημερα εδω στα βορεια ημιπεδινα είχαμε σκάρτο 13β και ολη μερα συννεφια κι απόψε βαζουμε θερμανση. Αγρινιο είδα 8-14 β σήμερα. Ποια ζέστη και ποια 20αρια και ποια Ανοιξη, να μην λεμε ο,τι θελουμε. Στα ιδια θα βγει και ο Φλεβαρης με αυτα που ακολουθούν, αλλά και πάλι είχαμε ενα κρύο χειμώνα. Βεβαια αρκετές διαφορές τοπικά.

      Διαγραφή
    7. Χειμώνα είχαμε και έχουμε αρκετά καλό φέτος σε αυτό συμφωνώ.
      Άλλωστε εάν μας παρακολουθείς τα είχαμε πει από Οκτώβρη αυτά σε τούτο το μπλογκ.😉

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα σε όλους!
    Για να εμψυχώσω λίγο τους χιονόφιλους, με το παλιό ημερολόγιο είμαστε στο πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη. Για να δούμε τις μας επιφυλάσσει η συνέχεια...
    Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και παλιοημερολογίτες θα γίνουμε, μήπως και κρατήσει λίγο παραπάνω ο χειμώνας. Σκεφτείτε και αυτό, όμως. Αν έχει ήδη τελειώσει, όπως πιστεύω για την Αττική τουλάχιστον, έχει ήδη αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για τον επόμενο χειμώνα. Ξέρετε πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Διαβάσω τόσο καιρό αυτό το μπλογκ δεν γράφω συχνά αλλά θα σκάσω αν δεν το πω, ποσο κουραστικός γίνεσαι αλήθεια; Γιάννης Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
  17. δεν τα λεν αυτά κυριε Ζιακόπουλε πριν το κυριακάτικο τραπέζι με κοκκινιστό και γυναικόποιαδα να πάιζουν...αυτά τα λεν στο πρωινό καφέ..η στο βραδυνό ουίσκι..να αρχίζουμε να κατεβάζουμε χάρτες..και να σκεφτόμαστε..την κοιλάδα του αξιού παγωμένη στάππα΄..δλδ για την θεσσαλονίκη κατεβάζω πάλι την απόχη και το φαράσι?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γείτονα...εξετάζεται σοβαρά η περίπτωση της χιονόπτωσης..στην θεσσαλονίκη και η ανατολική χώρα δεν είπε την τελευταία της λέξη ακόμη στο χιόνι...δλδ πάνω που το πήραμε απόφαση..για την ανοιξη και το κοκκινιστό...πάλι..πάνω στους χάρτες.."θωμάς"

      Διαγραφή
    2. για να βοηθησω και εγώ ο κυριος Ζιακόπουλος μίλησε σαφώς για καντάντη ανάπτυξη..με λιγα λόγια το σκαψιμο του αντικυκλωνα στα ΒΑ μας μπορεί να είναι τέτοιο που να βοηθησει τις ψυχρές μάζες που ας σημειωθεί δίνουν με τα τωρινα τρεξίματα στα βορεια συνορα μας -8 στα 850 hpa και μικρότερο να κινηθούν προς τα εμάς...μην μιλήσω για κατί -12 που φαίνονται...ειναι το ζητούμενο ριτζάρισμα που ειχε κανει λόγο ο κυριος ζιακόπουλος τον γεναρη..."θωμά¨"

      Διαγραφή
  18. Αν δώσει ο Μάρτης και κακιώσει, μες στα χιόνια θα μας χώσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απίθανα πράγματα έγιναν στο Ηράκλειο με τον Παναθηναϊκό να σκοράρει μόνο 6 πόντους από βολές στο τελευταίο δεκάλεπτο και τον Ολυμπιακό να παίρνει το κύπελλο με σκορ 81-73 χωρίς να παίξει καθόλου στα τελευταία 13 λεπτά ο Σλούκας. Προφανώς ο Μπαρτζώκας τον έβγαλε για να τον ξεκουράσει κάνα πεντάλεπτο - αν υπολογιστεί και η 2λεπτη ανάπαυλα πριν την τέταρτη περίοδο - αλλά ο Γουόκαπ που τον αντικατέστησε στη θέση του πλέι μέικερ σκόραρε, πάσαρε, έκλεψε μπάλες, κράτησε άποντο τον Νέντοβιτς, πήρε ακόμα και ριμπάουντ.

    Έτσι, ο Ολυμπιακός μετέτρεψε το σε βάρος του 59-47 στο 27 σε 67-73 στο 36 με τρίποντο του επίσης πολύ καλού Τάιλερ Ντόρσεϊ. Η παρουσία του τελευταίου ήταν ο λόγος που και ο Παπανικολάου έμεινε στον πάγκο σε όλο το τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Ολυμπιακός πήρε, δηλαδή, το κύπελλο χωρίς να παίξουν καθόλου οι δύο καλύτεροι Έλληνες παίκτες του στο κρισιμότερο κομμάτι του πρώτου τελικού με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό μετά από εννέα χρόνια.

    Sorry, για το μπασκετικό σχόλιο κ. Ζιακόπουλε, αλλά και για τον καιρό όταν γράφω με μαλώνετε και τσαντίζονται και οι αναγνώστες και σχολιαστές του blog.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλά τώρα τσατιζεις εμένα που είμαι βαζελος και αυτοκτόνησαμε σήμερα χαρίζοντας στον γαυρο το κύπελλο!

      Διαγραφή
    2. Δεν πειράζει Γιάννη, ο Παναθηναϊκός είναι ο πολυνίκης του θεσμού, αλλά και η ομάδα που έχει παίξει το πιο ωραίο μπάσκετ στην Ελλάδα και μάλιστα όταν το επίπεδο ήταν πολύ υψηλότερο από σήμερα. Αν και Ολυμπιακός και κουραστικός - σύμφωνα με όσα γράφει πιο πάνω ο Σαλονικιός - είμαι δίκαιος, όπως βλέπεις.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Εύγε στον Ολυμπιακό γιά την κατάκτηση τού κυπέλου Ελλάδος από τον Παναθηναϊκό.
      Μεγάλη νίκη πήραμε από μία μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός.
      Γιάννη τι να σε κάνω πού γεννήθηκες Βαζέλι(πλάκα κάνω).

      Διαγραφή
  20. ισως τα χιονια κατηφορίσουν χαμηλότερα με την είσοδο της άνοιξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή