Του Φλεβάρη ομορφιές!

Παγγαίο, Φεβρουάριος 2022, του Γιώργου Τομπουλίδη





Άγρα Λέσβου, 9-2-2022, του Γιάννη Γώγου


Λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, 8-2-2022, του Δημήτρη Δαλάκου

Σαρωνικέ μου, τα κυματάκια σου δώσ' μου,
Δώσ' μου τ' αγέρι, δώσ' μου το πέλαγο!

του Βαγγέλη Σπανού


 

16 σχόλια:

  1. Ένα απίθανο team ,και χαίρομαι που είμαι και εγώ λίγο μέλος του Ευχαριστώ δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από βορρά μέχρι νότο και από τα δυτικά μέχρι τα ανατολικά ..... Η Ελλάδα μαγεύει. Όμορφες φωτογραφίες. Σας ευχαριστούμε. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολες οι φωτογραφίες πολύ ωραίες.Ο Βαγγέλης δεν θα ήταν αυτός που είναι,εάν δεν μας "πέταγε" έναν Ιούλιο μέσα στον Φλεβάρη.Εύγε Βαγγέλη,ιδιαίτερα για τον "εγκλωβισμό" στην άνω αριστερή γωνία του "ακάθιστου γλάρου του αργοπλεύστη"!.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα είδος πιο μικρόσωμου από τον κοινό γλάρο, το ποταμογλάρονο που ξεχειμωνιάζει στα μέρη μας. Υπάρχουν πολυάριθμα σμήνη από ποταμογλάρονα όλο τον χειμώνα, κυρίως σε περιοχές που έχουν και γλυκό νερό, σχετικά κοντά στην παραλία. Τα λένε και χελιδόνια της θάλασσας, επειδή οι γρήγορες πτήσεις τους με τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης μοιάζουν με αυτές των χελιδονιών της ξηράς. Και όταν έρχονται την άνοιξη τα δεύτερα, μας αποχαιρετούν, επιστρέφοντας σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, τα πρώτα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. ο θαλάσσιος πάγος...στην Αρκτική στην μεγαλύτερη έκταση...των τελευταίων 14 χρονών και στην ανταρκτική στην μικρότερη εκταση που εχει καταγραφει ποτέ...ας σημειωθεί οτι η ανταρκτική ειναι ενα απο τα βασικά επιχείρηματα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής και η αρκτική των υπερασπιστών της...λογικά θα αλλάξουν τους πόλους. https://www.severe-weather.eu/global-weather/arctic-sea-ice-extent-highest-since-2009-antarctic-sea-ice-all-time-low-january-rrc/?fbclid=IwAR3h-f6oB6FiYjxmEhsM2VqPMQxw6KbcJmsf7I7zDBxc1PPik9p-vlLNLvM."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικό είναι και το ρεπορτάζ του Reuters, που παρουσιάζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, σύμφωνα με την οποία οι παγετώνες έχουν λιγότερο πάγο απ' ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες. Αυτό θα έχει από τη μία ως συνέπεια να μειωθεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 3 ίντσες (περίπου 7,5 εκ.), σε περίπτωση που λιώσουν όλοι οι πάγοι της γης, αλλά και να έχουν λιγότερο νερό κοινότητες που βασίζονται στους παγετώνες για την ύδρευση και το πότισμα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων τους. Προβλήματα αντιμετωπίζουν, όμως, ακόμα και ολόκληρες χώρες, όπως το Περού που επενδύει στην αφαλάτωση, λόγω λειψυδρίας, αλλά και η Χιλή που ελπίζει να φτιάξει τεχνητούς παγετώνες στα βουνά της.

      Μεταξύ 2000 και 2019 χάθηκαν 5,4 τρισ. τόνοι πάγου, αλλά οι απώλειες δεν ήταν ομοιόμορφες. Και κυρίως ήταν λανθασμένες οι εκτιμήσεις για τον πάγο που υπήρχε στους παγετώνες, καθώς αποδείχτηκε ότι ήταν κατά 20% πιο ρηχοί, μετά τη λήψη 800 χιλιάδων δορυφορικών φωτογραφιών μεταξύ 2017 και 2018. Μόνο τα Ιμαλάια είχαν 37% περισσότερο πάγο απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί, ενώ οι Άνδεις είχαν 27% λιγότερο.

      Οι παγετώνες του Περού έχουν χάσει επίσης το 40% της παγοκάλυψης τους, με συνέπεια να πιέζονται περισσότερο οι Άνδεις για φρέσκο νερό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα Ιμαλάια, όπου υπάρχει επάρκεια υδάτινων πόρων. Στους παγετώνες οφείλεται και η ετήσια άνοδος κατά 1 χιλιοστό της στάθμης της θάλασσας ή το 30% της ετήσιας αύξησης της. Αν όλη η Ανταρκτική - η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, όπως και η Γροιλανδία - λιώσει, τότε η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 50 μέτρα.
      https://www.aljazeera.com/news/2022/2/7/worlds-glaciers-contain-less-ice-than-thought-new-report-finds
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ωραίες φωτογραφίες που μας ταξιδεύουν!

      ΥΓ: το άρθρο αυτό περί κλιματικής αλλαγής το έβαλες για να την αντικρούσεις; Το λες και αυτογκόλ...διάβασε το και νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματιστείς για την κατάσταση.

      Διαγραφή
    3. εγώ το παρέθεσα...αυτογκόλ θα εβαζα αν κατείχα το αντικείμενο της επιστήμης του κλιματος...εγώ ειμαι μέλος του κοινού...το οποίο εκλογικεύει ..πιο ευκολα τα επιχειρήματα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής..απλά...από την άλλη μεριά κανε μια βολτα στο σπιτι σου δες όλους τους λογαριασμούς και διαπίστωσε τι πληρώνεις ΕΣΥ σε αυτήν την προσπάθεια...κοινό είμαστε και οι δύο...προτείνω απλά να παρακολουθήσεις τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών..και αποδέχεσαι οτι θελεις απλά...."θωμάς"
      υ.γ. προσοχή επιχειρήματα κλιματολόγων ως υλικά αρμόδιων επιστημόνων.

      Διαγραφή
    4. Εφόσον δεν είμαστε επιστήμονες ομως, που ασχολούμαστε με το ζήτημα του κλίματος καλό θα ήταν να μην λέμε για αλλαγή των πόλων κλπ ως ευφυολογήματα...με βάση ένα άρθρο που λέει το αντίθετο ( εκεί το αυτογκόλ)
      Τους λογαριασμούς τους πληρώνουμε αυξημένους σωστά...τι ρόλο εχει παίξει ομως παγκόσμια η ενεργειακή κρίση και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε αυτό; Και το γεγονός ότι μπορεί κάποιοι να εκμεταλλευτούν φόρους για πράσινη ανάπτυξη (χαμός γίνεται από πράσινη ανάπτυξη δεν την προλαβαίνουμε παγκόσμια), όπως μάλλον υπαινίσσεται από το σχόλιο σου, αυτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει κλιματική κρίση αλλά απλώς κάποιοι βγάζουν κερδος; Επειδή τα φαρμακεία δηλαδή βγάζουν χρήματα από τις μάσκες και τα ραπίντ τεστ δεν υπάρχει...κορωνοιος;
      Καλό είναι να μην μένουμε σε θεαματικούς τίτλους χωρίς να δούμε τι λέει ένα άρθρο που ουσιαστικά παρουσιάζει την ωμή αλήθεια και την πραγματική κατάσταση. Το άρθρο αυτό, όπως και πολλά άλλα, υποστηρίζουν ουσιαστικά το αντίθετο από αυτό που ήθελες να στηριξεις με το σχολιο σου.
      Επιστήμονες του κλίματος δεν είμαστε αλλά ας τους ακούσουμε...
      ΥΓ1. Και μόνο να υπολογίσει κάποιος τα τεράστια ποσά που απαιτούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία μόνο χρόνια, για να καλυφθούν σε ένα μονο βαθμό, οι συνέπειες των καταστροφικών καιρικών φαινομένων στον παγκόσμιο πληθυσμό (υλικές καταστροφές,περίθαλψη, απώλειες ζωών) μπορεί να βοηθήσει αρκετα ώστε να συνειδητοποιησει κάποιος ότι τα πράγματα μόνο φυσιολογικά δεν είναι.
      ΥΓ2. Όταν θα βλέπουν μερικές περιοχές το χιόνι με το κυαλι και την βροχή 1 φορά το τρίμηνο και όταν θα έρχονται τα φαινόμενα αυτά θα δημιουργούν ακραίες συνθήκες ίσως να πειστούν μερικοί... Και αν τύχει να ζούμε εκεί όπου εμφανίζονται όλο και πιο συχνά πλέον τα φαινόμενα και σε ακραία μορφή θα λέμε όλα καλά αφού εμείς χιονιστηκαμε...
      ΥΓ3. Με ηρεμία τα λέω φίλε "Θωμά" Απλώς με εντυπωσίασε η χρήση του άρθρου, που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να σε πρόβληματισει και να δεις διαφορετικά την κατάσταση. Αλλά οκ ο καθένας έχει τον τρόπο σκέψης του και την άποψη/οπτικη του.

      Διαγραφή
    5. κρατώ το επίπεδο της απάντησης σου που πραγματικά..μου αρεσε..βεβαια μου περέθεσες τα επιχειρήματα της μίας πλευράς και θα αποφύγω για χίλιους δυο λόγους..να σου αντιπαραβαλω τα επιχειρήματα ..της άλλης...εγώ σαν συμπερασμα θα ελεγα οτι το κλίμα δεν κανει τα χατήρια κανενός....ας συνεχίσουμε σΕβόμενοι..την φιλοξενία του Κυρίου Ζιακοπουλου..βέβαια..οποτε βρείς χρόνο..διαβασε και τα επιχειρήματα των αλλων..και μονος σου δες την πορεία της θερμοκρασίας της γης...από τοτε που υπάρχουν στοιχεια...απλά εξέτασε τα..¨θωμας΄'

      Διαγραφή
  5. Ωραίες φωτογραφίες μπράβο σε όλους
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφες φωτογραφίες ,η φυση κάθε εποχή έχει τη μαγεία της ειδικά τώρα που αρχίζει να ξυπνάει από τον λήθαργο ,όσο για τον καιρό δεν φενεται κάτι αξιοσημείωτο τις επόμενες ημέρες μάλλον πάμε για αρκετά ανεβασμένες θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα . Χρήστος Όθρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σας. Πολύ όμορφες όλες οι φωτογραφίες, ξεχωρίζω αυτήν της Άγρας Λέσβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από αύριο μας εγκαταλείπει και ο παγετός στα ηπειρωτικά,τέλος!
    Καλύτερα να πάρουμε μία ανάσα αφού δε χιονίζει έτσι και αλλιώς.
    Μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται θερμή μεταφορά η οποία θα κορυφωθεί στα ανατολικά ηπειρωτικά με μπόλικα 20ρια κατά τόπους.
    Γιά τα μετά ενδιαφέροντα θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να προσθέσω ότι πλην των κάποιων επιλεκτικών βροχών κυρίως στα κέντρο ΒΔυτικα τμήματα της χώρας,η ανομβρία θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για το επόμενο 10ημερο τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε για τις δημοσιεύσεις! Χαίρομαι που σας άρεσαν, θα σας στέλνω πιο συχνά υλικό από τις εξορμήσεις μου! Το αγαπημένο μου χόμπι εξάλλου τα τελευταία χρόνια είναι η φωτογραφία.
    Φιλικά,
    Δημήτρης Ψυχικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή