«Μα είναι κι ένα μονοπάτι πονηρό που πάει ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη»

Από το 1979 ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μειώνεται συνεχώς και ιδιαίτερα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Παρόλα αυτά, η τάση του χειμώνα είναι διαφορετική από την τάση του καλοκαιριού.  

Δεν υπάρχουν δύο πλευρές αναφορικά με την εξήγηση της παρούσας κλιματικής αλλαγής. Μία είναι η επιστημονική θέση. Η άλλη πλευρά είναι η αντιδραστική πλευρά που συνεχώς αναδιπλώνεται σε νέες έωλες θέσεις άμυνας. 


Στην αρχή είπαν ότι δεν υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας. Μετά είπαν ότι υπαίτιος  είναι ο Ήλιος. Μετά είπαν, δεν μπορεί, κάποια φυσική αιτία θα υπάρχει που να εξηγεί την άνοδο της θερμοκρασίας, όπως συνέβαινε με τις κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος. Έψαξαν και συνεχώς ψάχνουν να βρουν αυτή την αιτία, αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Η επιστήμη κατάφερε να εξηγήσει τις αλλαγές του παρελθόντος με ικανοποιητικό τρόπο. Όμως, αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν εξηγείται με το παρελθόν, γιατί ποτέ πριν ο άνθρωπος δεν ήταν αυτός που ξεκίνησε με τις δραστηριότητές του την κλιματική αλλαγή. 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το συγκλονιστικότερο, κατά τη γνώμη μου, στοιχείο είναι ότι όλα αυτά έγιναν σε μερικές δεκαετίες, που από πλευράς γεωλογικού χρόνου είναι ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου! Τα περί αβεβαιοτήτων της επιστήμης ασφαλώς ισχύουν, αλλά η επίκλησή τους δεν είναι θέση. Είναι στείρα άρνηση από άγνοια, προκατάληψη ή σκοπιμότητες. 

Όσο για τη σχέση των επενδύσεων για την πράσινη ανάπτυξη με την κλιματική αλλαγή, απάντησε πρόσφατα φίλος του μπλογκ σε σχόλιό του: «Το ότι βγάζουν χρήματα οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός!» 

69 σχόλια:

  1. κύριε Ζιακόπουλα διαβασα προσεκτικά τις θέσεις σας και οπως γνωρίζετε σεβόμενος...την επιστημονική σας ιδιότητα...αλλά και ως ενος Κυρίου των..blog(δεν βρίσκεις πια ευκολα τετοια blog) δεν επανέρχομαι...σαφώς απαντάτε σε μένα..μια διευκρίνιση μόνο...δεν καταλαβαίνω το "η τάση του χειμωνα ειναι διαφορετική από την τάση του καλοκαιριού" "θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ρυθμός μείωσης της έκτασης του πάγου στα τέλη του καλοκαιριού είναι πολύ μεγαλύτερος από το ρυθμό μείωσης της παγοκάλυψης στα τέλη του χειμώνα.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε..πάντως καλό είναι καμμια φορά να ακουγονται και οι θεσεις των δυσπιστων..(sic).."θωμάς"...

      Διαγραφή
    3. η κόκκινη διακεκομμένη (μέση τιμή της παγοκάλυψης?) ροβολάει στην κατηφόρα, η μαύρη κατεβαίνει φρεναριστά. και παίρνοντας την κατιούσα και για τον φετινό χειμώνα, μένει να δούμε αν θα συμπληρώσουμε πέμπτο συνεχόμενο ζυγό χειμώνα (το πιθανότερο) χωρίς χιόνι άξιο αναφοράς στα ΚΔΒ πεδινά (από πλήρη απουσία έως "ας ερχόσουν για λίγο"). από τη σχετική ανθολογία, κρατώ και το "δεν κάνει καύσωνα, θέλουν να πουλήσουν παγωτά"
      καλημέρα, Καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  2. Με τον κορωνοϊό τουλάχιστον, πολλοί από δαύτους πείστηκαν, έστω και σιωπηλά. Με την κλιματική αλλαγή όμως, πώς θα γίνει αυτό; Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι τόσο μακρόχρονη. Θα πειστούν τα εγγόνια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πειστικό το σχόλιο δάσκαλε.Εγώ θα το χαρακτήριζα "Γεωμετρημένο".Βεβαίως έχει αναφαίρετο δικαίωμα λόγου και η άλλη πλευρά.Το "audiatur et altera pars" ισχύει πάντα.Εν τέλει όμως υπάρχει και το Πλατωνικό "Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω"!.-----------Π.Α.

    Υ.γ.Προφανώς το του Πλάτωνος δεν αφορά στον καλής πίστεως φίλο "θωμά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά όσα επισημαίνετε κύριε Ζιακόπουλε, με μία ένσταση μόνο. Δεν γίνεται το κράτος να μην παρεμβαίνει υπέρ του πολίτη και να αφήνει την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία των εταιριών ανεξέλεγκτες. Οπωσδήποτε, η ανθρωπότητα πρέπει να αφήσει πίσω της το διοξείδιο του άνθρακα, που πέρα από την κλιματική αλλαγή, είναι πολύ επιβαρυντικό και για την υγεία, αλλά αυτή η μετάβαση να γίνει ομαλά και όχι βίαια, για να μην συμπαρασύρει στη φτώχεια ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

      Γιατί, τι να την κάνεις την πράσινη ανάπτυξη, αν φτάσουμε στο σημείο οι περισσότεροι να μην μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και να στερούνται βασικά αγαθά; Ή αν οδηγήσει σε εξάντληση φυσικών πόρων κάποια στιγμή; Οι οποίοι φυσικοί πόροι της γης δεν είναι ανεξάντλητοι έτσι κι αλλιώς, κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε, διότι είναι εξίσου μεγάλο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή.

      Επί της ουσίας, η θεωρία της ελεύθερης αγοράς, που διατύπωσε πρώτος ο Άνταμ Σμιθ δεν έχει λειτουργήσει ποτέ στην πράξη. Κατά το παρελθόν, το μακρινό, αλλά και το πρόσφατο, για να θυμηθούμε την οικονομική κρίση, οδήγησε σε καταστροφές, ακριβώς επειδή το κράτος δεν παρεμβαίνει υπέρ του πολίτη, παρά μόνο όταν είναι πια πολύ αργά (βλέπε μνημόνια). Αφήνοντας δήθεν την αγορά να αυτορρυθμίζεται, ουσιαστικά αφήνει τις μεγάλες εταιρίες να κυβερνούν. Με τις κυβερνήσεις να έχουν διεκπεραιωτικό, αν όχι διακοσμητικό ρόλο, εκτελώντας εντολές πότε των τραπεζών, πότε των funds, πότε των big pharma, πότε των μεγάλων ψηφιακών κολοσσών (facebook, google κ.λ.π.), που θησαυρίζουν από τη φτώχεια μας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Οι λογαριασμοί του ρεύματος οφείλονται στην έλλειψη επενδύσεων για ανανεώσιμη ενέργεια και προφανώς στην κερδοσκοπία των χωρών που είναι παραγωγοί υδρογονανθράκων, όπως σήμερα η Ρωσία.

      Επιπλέον αν είσαι φτωχός κανείς δεν θησαυριζει από εσένα.

      Για να γίνει αυτό πρέπει να μπορείς να ξοδεύεις

      Διαγραφή
    3. Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους φόροι και τέλη. Επίσης, ο στόχος οποιασδήποτε πολυεθνικής ανά τον κόσμο δεν είναι να πάρει πολλά από τους λίγους, αλλά λίγα από τους πολλούς. Στην πρώτη περίπτωση η εταιρία δεν θα ήταν βιώσιμη. Μια χαρά θησαυρίζουν, λοιπόν, από τους φτωχούς. Μόλις 60 δισεκατομμυριούχοι έχουν ίσο πλούτο με τον μισό πληθυσμό της γης. Εσύ, αν ήσουν στέλεχος μία πολυεθνικής ποια από τις δύο ομάδες θα ήταν το target group σου για να πουλήσεις το προϊόν σου. Τα 60 άτομα ή τα 4 δισ. άνθρωποι;

      Τέλος, για να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι, πρέπει να υπάρχουν εκατομμύρια φτωχοί. Και η ευημερία των δυτικών κρατών στηρίχθηκε επί αιώνες στη δυστυχία χωρών του τρίτου κόσμου, όπως για παράδειγμα της Αφρικής, την οποία αφαίμαξαν κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά, παίρνοντας βίαια σχεδόν όλο τον φυσικό πλούτο που είχε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Οι εταιρείες δεν είναι εφορίες ώστε να τιμολογούν προϊόντα και υπηρεσίες αναλόγως του εισοδήματός του καθενός από εμάς αλλιώς θα η τιμή ενός αυτοκινήτου θα καθοριζόταν από το εκκαθαριστικό του καθενός μας.

      Την περίοδο της κρίσης, πολυεθνικές εταιρείες είτε έφυγαν από την Ελλάδα είτε ακύρωσαν τα πλάνα τους για να μπουν στην αγορά ακριβώς γιατί το διαθέσιμο εισόδημα είχε μειωθεί δραματικά για να πληρωθεί το Δημόσιο χρέος που ήταν χρέος που δημιουργήθηκε από το Κράτος.

      Οι οικονομίες του κόσμου δεν στηρίζονται σε 60 άτομα των οποίων εξάλλου η περιουσία είναι απλώς χρεόγραφα και μετοχές για αυτό και χάνουν 2-3 δις σε κάθε γύρισμα της αγοράς (Facebook)

      Διαγραφή
    5. Ίσα, ίσα που οι εταιρίες βγάζουν προϊόντα για κάθε τσέπη. Και κερδίζουν περισσότερα αν πουλήσουν φθηνότερα προϊόντα σε πολλούς, παρά ακριβά σε λίγους. Επίσης, οι ψηφιακές εταιρίες σαν το Facebook δεν χρειάζεται καν να πουλήσουν κάτι. Βγάζουν κέρδος από τις διαφημίσεις, έχοντας ουσιαστικά σαν προσωπικό όλους όσους διατηρούν λογαριασμό και είναι σαν να δουλεύουν δωρεάν για το Facebook.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Για να πουληθεί κάτι πρέπει κάποιος να μπορεί και να θέλει να το αγοράσει.

      Μιλάς λες και οι εταιρείες σε εξαναγκαζουν σε αγορές.

      Το τι θα ψωνισεις είναι θέμα επιλογής.

      Τώρα τα περί φτώχειας, επίτρεψέ μου να πω ότι είναι σχετικά.

      Άλλο φτωχός στην Ελλάδα, αλλο στο Μάλι.

      Διαγραφή
    7. Εννοείται, δεν εννοώ τους φτωχούς για παράδειγμα στην Υεμένη, όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούν, εξαιτίας του πολέμου, ούτε στο Νότιο Σουδάν, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από την ίδρυση του. Ούτε καμία εταιρία θα πάει να πουλήσει τώρα στη βόρεια Αιθιοπία, όπου μαίνεται εμφύλιος τον τελευταίο χρόνο. Ούτε σε εξαναγκάζουν προφανώς να αγοράσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Μπορούν να σε δελεάσουν, όμως. Έχουν επιστήμονες και επαγγελματίες για αυτή τη δουλειά.

      Και το Facebook, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω, δεν είναι υποχρεωτικό να έχει κανείς λογαριασμό, αλλά μετράει σήμερα 1,62 δισ. χρήστες παγκοσμίως, σχεδόν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπάρχουν, επίσης, οι τάσεις, η μόδα, πολλά που παίζουν ρόλο. Γενικά συμφωνώ με όσα γράφεις, απλά η επισήμανση μου είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο βασικός στόχος οποιασδήποτε εταιρίας είναι να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δεξαμενή ανθρώπων.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Από το 1979 έως σήμερα έχουμε συνολικά 13,4% μείωση τού θαλάσσιου πάγου της αρκτικής,νούμερο τεράστιο όπως καταλαβαίνουμε.
    Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς, παρατηρείτε μια αύξηση και πάλι ως προς την έκταση,όμως αυτή είναι πολύ επιφανειακή και δεν έχει βάθος,άρα μπορεί άνετα να συρρικνωθεί.
    Όπως διακρίνουμε στο διάγραμμα,ιδιαίτερα από το 2000 και μετά τα πράγματα χειροτερεύουν με αποτέλεσμα τα επεισόδια ισχυρών ψυχρών καταβάσεων να μειώνονται συνεχώς στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την περιοχή μας.
    Ο φετινός χειμώνας μπορεί από πλευράς θερμοκρασιών κυρίως να είναι φυσιολογικός,όμως αν δείτε πανευρωπαϊκα το θέμα είναι για άλλη μία χρονιά μία απογοήτευση!
    Επεισόδια σαν την "Ελπίδα" η την "Μήδεια" δε μού λένε κάτι καθώς συντάσσονται και αυτά στις έντονες-απότομες(αλλά πρόσκαιρες)καιρικές μεταβολές.

    Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω παίρνω την "πάσα" να αναφερθώ στους δυτικούς χιονιάδες οι οποίοι μέχρι το χειμώνα τού 1991 συνέβαιναν σχετικά συχνά(όχι όπως στα βόρεια και ανατολικά και πάλι),ενώ στη συνέχεια άρχισαν να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
    Μελετώντας χάρτες από τα ιστορικά κιτάπια της μετεωρολογίας,εξέτασα τούς χειμώνες κατά σειρά των ετών 1956,1962,1965,1966,1978,1987,1991 όπως και το κοντινό 2017 με την Αριάδνη,όπου χιόνισε αξιόλογα σε πολλά δυτικά πεδινά τμήματα με τοπικά αξιόλογη χιονόστρωση(1966 και 1991 υπάρχουν αναφορές για πάνω από 30 πόντους χιόνι σε πεδινά της Αιτωλοακαρνίας).
    Να ξεκαθαρίσω ότι ύψη χιονιού ανατολικών προσηνέμων όπως με την "Ελπίδα" για παράδειγμα είναι δύσκολο έως απίθανο να συμβούν στα μέρη αυτά.

    Αποτυπώνοντας λοιπόν τούς χάρτες από αυτούς τούς χειμώνες με πεδινό δυτικό χιόνι είδα ότι καθολικά η κυκλοφορία ήταν συγκεκριμένη.
    Αντικυκλώνας στη δυτική Ευρώπη(αυτό έλειπε).
    Κίνηση τού πολικού Jetstream από τη Βόρεια Ευρώπη με τροχιά καρφί ακριβώς πάνω από την ιταλική χερσόνησο με νότια πορεία και αργότερα ανατολική με βασική προϋπόθεση να μην συνοδεύεται από μεγάλη ταχύτητα(σε αντίθεση με την "ελπίδα" πού ο αεροχείμαρρος πέρασε πάνω από το ιόνιο μην αφήνοντας προϋποθέσεις για κύκλογέννεση στην Αδριατική)
    Ο πολικός αυλώνας,είτε με αποκοπή είτε χωρίς,έσκαγε ακριβώς ανάμεσα από Ιταλία και Ελλάδα με φυσικό επακόλουθο την καλή υποστήριξη στη μέση τροπόσφαιρα εκεί,με την ανάπτυξη επιφανειακής κύκλογέννεσης σε Αδριατική-Ιόνιο.
    Το κέντρο τού αυλώνα ήταν ακριβώς πάνω από τα Βαλκάνια και όχι νοτιότερα σε Ελλάδα ή Αιγαίο.
    Η ψυχρή μάζα(κατά μέσο όρο από -10 έως -16 καθώς πιό πάνω δεν υφίσταται πεδινό δυτικό χιόνι) στα 850hPa,έμπαινε ακριβώς δια μέσω των δυτικών Βαλκανίων και όχι μέσω της μαύρης θάλασσας.
    Το stream κατά κύριο λόγο ήταν ΒΔυτικό.

    Η δεύτερη διάταξη για να μπει καλό χιόνι στα δυτικά(το ίδιο ισχύει γιά τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά), είναι με το πέρας μίας σοβαρής ψυχρής εισβολής και εγκλωβισμό ψύχους(καιρός εν αιθρία) να έχουμε επίσκεψη από τα δυτικά νοτιαδοχαμηλού φορτωμένο με μεγάλα ποσά υγρασίας.Εκεί θα δούμε ότι είχαμε τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού με σοβαρές χιονοστρώσεις(Ιανουάριος τού 1978 συνέβη,ενώ στο σύγχρονο παρελθόν αν και ήταν πρόσκαιρο στα πεδινά, ήταν έντονο στα λίγο πιό ψηλά υψώματα,το 2012).
    Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι τέτοιες διατάξεις όπως ανέφερα σπανίζουν,ενώ και το όποιο ψύχος κατεβαίνει δεν έχει μεγάλη δυναμική(μιλάω για ένταση και όχι στο πόσο νότια κατεβαίνει).

    Αυτές είναι γιά μένα οι κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες έτσι ώστε να ξανά δούμε χιόνι στα δυτικά πεδινά, πράγμα πού όπως είπε και ο δάσκαλος ειδικά στις δύο τελευταίες 10ετίες σπανίζει.
    Δάσκαλε θέλω να μας πείτε εάν συμφωνείτε και ποιούς άλλους παράγοντες δεν ξέρουμε η ξεχνάμε.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ φίλε Φώτη, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Τις ίδιες διατάξεις πάνω κατω θέλει και η Βόρεια Ελλαδα για να χιόνιστει για αυτό παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη να έχει σοβαρό πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω Φώτη για το χρόνο που διέθεσες να απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσα.Οι αναφορές σου πολύ ενδιαφέρουσες και έγκυρες.Μια πινελιά από τον Δάσκαλο για να ομορφυνει το γραπτό του Φώτη;

      Διαγραφή
    3. Μπράβο, Φώτη. Έκανες καλή δουλειά, αν και το θέμα είναι πιο δύσκολο από όσο με μια ματιά φαίνεται. Πέρα από τις διαφορές των πεδινών της Δ. Ελλάδας κατά μεσημβρινό (Άλλο η Κέρκυρα και άλλο η Καλαμάτα), η εξασφάλιση υετού και κατάλληλων θερμοκρασιών εξαρτάται όχι μόνο από την γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία και την καθ' ύψος δομή της ατμόσφαιρας, αλλά και από το πεδίο των επιφανειακών ανέμων σε συνδυασμό με τη σύνθετη γεωγραφία της περιοχής.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ δάσκαλε.
      Καταλαβαίνω ότι το θέμα είναι πιό πολύπλοκο και ειδικά στο θέμα των επιφανειακών ανέμων δεν έβγαλα άκρη καθώς δεν έχω στοιχεία επίσημα για την κάθε περιοχή της δυτικής χώρας γιά ποιό πεδίο ανέμων βοήθησε η όχι.
      Σίγουρα παίζουν ρόλο οι ιδιομορφίες της κάθε περιοχής όπως και η ορογραφία.
      Θα θέλαμε στο άμεσο μέλλον μία δική σας ανάλυση επί τού θέματος πού είστε σίγουρα ο ειδικός με την πολυετή εμπειρία σας και γνώση.
      Άλλωστε όλη η δυτική Ελλάδα δεν είναι το ίδιο από βορά προς νότο,ενώ οι διατάξεις αυτές φέρνουν χιόνι αρκετό και στην κεντρική και τη Βόρεια ηπειρωτική χώρα,με αποτέλεσμα να αφορά μεγάλο κομμάτι τού μπλογκ.

      Διαγραφή
  5. Στην Ανταρκτική όμως δεν συμβαίνει αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λυπάμαι φίλε μου, αλλά τα φετινά δεδομένα, και όχι μόνο, καταρρίπτουν και αυτό το επιχείρημα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής

      Διαγραφή
    2. Όντως, η φετινή έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκική είναι, αν δεν κάνω λάθος, η μικρότερη από τότε που γίνονται δορυφορικές καταγραφές.
      Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό και κάποια στιγμή θα το ξανασυζητήσουμε. Μέχρι τότε ξαναφέρνουμε στη μνήμη μας τις παρακάτω αναρτήσεις:
      «Η απόγνωση των πολικών αρκούδων και η χαρά (;) των πιγκουίνων».
      Αναρτήθηκε Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014. Labels: Κλιματική Αλλαγή.
      «Η αινιγματική Ανταρκτική». Αναρτήθηκε Σάββατο, Αυγούστου 16, 2014. Labels: Κλιματική Αλλαγή.
      «Τι συμβαίνει με την Αρκτική;». Αναρτήθηκε Σάββατο, Μαρτίου 10, 2018. Labels: Κλιματική Αλλαγή.

      Διαγραφή
    3. Περιμένουμε με ενδιαφέρον.Παντως και στην αρκτική βλέπουμε αύξηση παγοκαλυψης σε σχέση με πέρσι.Δεν είμαστε αρνητές συζήτηση κάνουμε..

      Διαγραφή
    4. Άλλο οι χρόνο με το χρόνο αποκλίσεις από τη μέση τιμή και άλλο η τάση. Σε κάθε περίπτωση, στην αρκτική εδώ και πολλά χρόνια η έκταση της παγοκάλυψηε είναι σταθερά κάτω από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010.

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Για μένα η Μαρίκα Νίνου είναι αξεπέραστη!
      Καλημέρα στη Θεσσαλονίκη και στους φίλους όπου Γης.

      Διαγραφή
    2. Το φαντάστηκα, κ. καθηγητά, γι' αυτό δημοσίευσα αυτήν την εκτέλεση, για σένα και τον Πέτρο.
      Επίσης ευχαριστούμε το Φώτη για τη μελέτη του επί του δυτικού χιονιά.

      Διαγραφή
    3. Γειά σου Χρήστο ,τώρα το είδα, πολύ ωραίο,ευχαριστώ.Και να σκεφθεί κανείς ότι η Μαρίκα Νίνου δεν παραπέμπει εύκολα σε Σακελλάριο και Μουζάκη.Κατά τα άλλα νεράκι θέλουμε.Ο μέθυσος Φλεβάρης μου φαίνεται ότι πάει άκλαυτος .Θα του έλεγα "Πάλιν τον καύκον έπιες,πάλιν τον νουν απώλεσας"!.Καθόσον αφορά στο CO2 ,το ωραίο είναι ότι είναι ικανό και για το καλύτερο και για το χειρότερο.===========Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Τώρα πως γίνεται μέσα στην μαυρίλα κ στην απελπισία με την καταστροφή του κλίματος ο πάγος στην αρκτική να αυξάνεται έστω κ λίγο? Η Πίνδος νομίζω ότι είναι το φυσικό όριο η δυτική Ελλάδα να έχει νοτια κ πολύ βροχή κ η ανατολική βορια κ λιγότερο νερό κ φυσικά χιόνι ποιο πολύ από την δυτική Ελλάδα! Πχ 1987 1991 1997 2001 2008 2015 2017 2019 2021 2022 ο βόλος χιόνι πολύ η λίγο πόλη της ανατολικής χώρας... Πάτρα η Καλαμάτα η Κέρκυρα πόσες φορές είχαν χιόνι τις ίδιες χρονιές! Σχεδόν ποτέ!! Κ όταν οι αχιονες αυτές πόλεις είχαν καντάρια βροχή σπάνια ο βόλος είχε εκτός από ψιχάλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Πως γίνεται μέσα στην μαυρίλα κ στην απελπισία με την καταστροφή του κλίματος ο πάγος στην αρκτική να αυξάνεται έστω κ λίγο?". Είναι σαν να πάιζεις πόκα. Πού και πού παίρνεις καμιά παρτίδα, αλλά όσο παιρνούν οι ώρες οι κερδοφόρες παρτίδες λιγοστεύουν και στο τέλος μένεις ταπί!

      Διαγραφή
  8. Ένα ακράδαντο επιχείρημα προς τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής είναι το γεγονός ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αδιαμφισβήτητα βλάπτουν σοβαρά την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Οπότε οι εταιρείες γίγαντες που προσπαθούν να πλουτίσουν εις βάρος μας χρησιμοποιώντας τη συνομωσιολογία περί κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν απλά να μας πουν ότι εφόσον οι εκπομπές βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία, σταματάμε τη χρήση άνθρακα.
    ΣΤΕΛΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί δείχνετε στον κόσμο μόνο από το 1980 και μετά και δεν δείχνετε απο το 1980 και πίσω? Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και την περιοδο 1920 - 1960 και η παγοκάλυψη
    είχε μειωθει πάλι και βρισκόταν στα επίπεδα που είναι και σήμερα. Μάλιστα έχω αποκόμματα εφημερίδων της δεκαετίας του 1940 που μιλούσαν για λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και τότε. Επίσης από το 2005 και έπειτα η μείωση των πάγων της Αρκτικής σχεδόν σταμάτησε. Για την Ανταρκτική βέβαια που μας ενδιαφέρει γιατί φιλοξενεί πάνω από το 95% της παγκόσμιας παγοκάλυψης δεν αναφέρομαι καθώς η περιοχή εκεί δεν παρουσιάζει απολύτως καμία μείωση αντιθέτως βρίσκεται και σε υψηλότερα επίπεδα από ότι ήταν πριν 40 χρόνια. Στην παρακάτω εικόνα που ακολουθεί είναι η πραγματικότητα και απεικονίζει πως οι αυξομειώσεις των πάγων της Αρκτικής είναι κυκλικές και ακολουθούν πιστά την ηλιακή δραστηριότητα και όχι το διοξείδιο του άνθρακα. https://images.meteociel.fr/im/53/9752/Arctic_sea_ice_extent_1900_2017fts8.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο αξιόπιστες ήταν οι καταγραφές της παγοκάλυψης πριν από τη χρήση των δορυφόρων;
      Πώς είστε τόσο σίγουρος ότι το διάγραμμα στο οποίο μας παραπέμπετε δείχνει την πραγματικότητα;

      Διαγραφή
  10. Μια φωνή διαχέεται από χθες βράδυ στους δρόμους και στις πλατείες στη Θεσσαλονίκη: "Έχουμε Σύρτη στις 230 ώρες"! Πάντως, δεν είναι αυτός: https://karol.gr/product/syrtis-2-chryso/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, βλέπω κινητικότητα στη Β. Αφρική, αλλά δεν ξέρω αν είναι για καλό ή για κακό!

      Διαγραφή
    2. αρχίσαμε να βλέπουμε καμήλες!! το λεγα εγώ..."θωμάς

      Διαγραφή
  11. ...κύριε Ζιακοπουλε αφού χαλαρώνουμε από τις αρκουδες και τους λησταρχους...ερωτησεις
    -Υπάρχουν στοιχεία αν η θερμοκρασία της στρατόσφαιρας μειωθηκε/αυξηθηκε/εμεινε αμετάβλητη...τις τελευταίες δεκαετίες.
    -Ποια η επίπτωση της μεταβολής της θερμοκρασίας της με την θερμαινόμενη ατμοσφαιρα εχει σχέση με τους ισχυρούς πολικούς στροβίλους των τελευταίων ετών?
    -Γενικά αν η στρατόσφαιρα δεν επιρεάζεται από το CO2 ...η αλληλεπίδραση της με μια θερμή ατμόσφαιρα....τι θα προκαλέσει?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές ερωτήσεις Θωμά,εν μέσω βαρετοκαιρίας!

      Διαγραφή
    2. «Θωμάς»: Δάσκαλε τι ποιήσω ίνα όλη τη Μετεωρολογία κατανοήσω; «Δάσκαλος»: Πούλα τα υπάρχοντά σου, αγόρασε βιβλία Μαθηματικών, Φυσικής και Μετεωρολογίας, άρχισε από το «α» και προσπάθησε, χωρίς να αφήνεις κενά, να φθάσεις στο «ω». Η μισο-άγνωστη για όλους μας στρατόσφαιρα -κάποιος την αποκάλεσε αγνοόσφαιρα- είναι στο «σ» και θα έχεις φθάσει εκεί, αν κατανοείς το άρθρο «Στρατοσφαιρικός σκύλος με τροποσφαιρική ουρά» (αναρτήθηκε Σάββατο, Νοεμβρίου 09, 2019 Labels: Μετεωρολογία).
      Αυτά που δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο άρθρο είναι τα ευρήματα πρόσφατων μελετών που λένε ότι η τροπόσφαιρα, θερμαινόμενη λόγω της κλιματικής αλλαγής, διαστέλλεται, ωθώντας προς τα πάνω το κατώτερο όριο της στρατόσφαιρας, δηλαδή συρρικνώνοντάς την. Επιπλέον, καθώς το CO2 εισέρχεται στη στρατόσφαιρα, ψύχει τον αέρα της -με τρόπους που δεν έχουν ακόμα πλήρως διευκρινιστεί-προκαλώντας περαιτέρω συρρίκνωση.

      Διαγραφή
    3. στην ηλικία μου κυριε Ζιακόπουλε...το μονο που μπορώ να διαβάσω ειναι εγχειρίδιο ψησταριάς...η τεσπα...πως να καλλιεργώ..καυτερές πιπεριές...πλην όμως ...εισασταν αρκετά συγκεκριμένος οτι οι αλλαγές από πάνω μας..ειναι συνεχείς..ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ηταν μια απάντηση σας που σας τιμά..οταν δημοσιογράφος...σας ρωτουσε για την κλιματική αλλαγή..απαντήσατε οτι δεν ξέρουμε τι μαυρα κουτιά...εχουν ανοιξεί...Σας ευχαριστώ!...ας ψαξουμε τωρα για ταράνδους λαπωνίας "θωμάς"

      Διαγραφή
  12. Όταν οι επιστημονικές μετρήσεις μας λένε ότι πλέον το Σεπτέμβριο η παγοκάλυψη είναι 30 με 40% μικρότερη, δηλαδή βγάζει μάτι η αλλαγή που συντελείται, και από την άλλη λέγονται από τους αρνητές αυτά που λέγονται, λυπάμαι! Για τους αρνητές ύπαρξης του covid υπάρχει η αυτοτιμωρία όταν κολλήσουν και είναι ανεμβολίαστοι, για την κλιματική αλλαγή όμως όλοι θα τιμωρηθούμε, αρνητές και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα στην παρέα.Σε μια πεζοπορία που έκανα στο Βέρμιο,ακουσα σε μια συζήτησή ότι οι καστανιές φυτρώνουν όλο σε μεγαλύτερο υψόμετρο ,σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Δεν ξέρω αν έχουμε κάποιον δασολόγο στην παρέα να μας το επιβεβαίωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Γιώργο. Έχουμε δύο δασοπόνους, εμένα και τον Χρήστο τον Παπαηλία, για δασολόγο δεν ξέρω. Αν συμβαίνει αυτό, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και η κλιματική αλλαγή. Απαιτείται πολυετής έρευνα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια.

      Διαγραφή
  14. Δεν είναι ώρα να "τοπικοποιήσομε" τη συζήτηση, αλλά μια και άρχισε ο Φώτης σε συνδυασμό με τον Χρήστο, να επισημάνω και εγώ ότι οι μεγάλες κακοκαιρίες (όχι μόνο με χιόνι, το τονίζω) στην Κρήτη και μάλιστα με ανθρώπινα θύματα σημειώθηκαν σχεδόν πάντα με χαμηλό από τη Σύρτη και μάλιστα κυρίως τον Φεβρουάριο (π.χ. 1929, 1940, 1968, ακόμη και 2019). Τα καθαρά χιόνια στα παράλια - αν αυτό θεωρηθεί κριτήριο - έρχονται σπάνια, πάλι τον Φεβρουάριο (1956, 2004).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή σαν όρος ακούγεται για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 70. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως η αυξανόμενη καύση υδρογονανθράκων θα προκαλούσε μια νέα παγετωνική περίοδο όπως την Mauder αλλά γύρω στο 1979 το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" έγινε το κυρίαρχο αφήγημα: Άνοδος της μ.θ. 2 βαθμούς μέχρι το 2010, και άνοδος της στάθμης της θάλασσας από 2 μέχρι 7 μέτρα (ανάλογα με την πρόβλεψη) μέχρι το 2020. Και έτσι έχουμε την "υπερθέρμανση του πλανήτη" των 0,4 βαθμών και άνοδο της στάθμης των ωκεανών 2,5-3cm. Αποτέλεσμα: η υπερθέρμανση ονομάζεται πια κλιματική αλλαγή και από το 2017 επικρατεί ο όρος κλιματική κρίση - έτσι για να είμαστε μέσα σε όλα. Κι όλα αυτά ενώ ο ήλιος φαίνεται να μπαίνει σε μια περίοδο χαμηλής δραστηριότητας για τα επόμενα 30-50 χρόνια. Ας μην φορτώνουμε τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας μόνο στον Πούτιν και στη κρίση της Ουκρανίας.Τα φωτοβολταϊκά έχουν 60% μειωμένη απόδοση. Από το το Κάιρο μέχρι τη Μαδρίτη και από το Όσλο μέχρι την Αθήνα.Η nasa μετά τις πρώτες αναφορές, διαψεύδει.
    Αλλά ο eddy έρχεται..
    Κι μου πει κάποιος πως αυτά τα λένε κάτι "λοξοί" επιστήμονες όπως η Zharkova θα θυμίσω πως η ανθρωπότητα προχώρησε χάρη σε κάτι λοξούς σαν τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...Εγώ έτσι και αλλιώς "παραβατικός"..δεν θα ήθελα να προσθέσω τίποτα στα λεγόμενα του παραπάνου φίλου..όμως...αλλίμονο στην επιστήμη που δέχεται αξιωματικά κάτι...και δεν στέκεται κριτικά ακόμα και στην επιστημονικά κυρίαρχη θέση...γενικά αλλίμονο..στο πολιτισμό που δέχεται αξιωματικά οτιδήποτε...ακόμα και αν η γή δεν γύρζε...δεν χρειαζόταν να ...διωχθεί ο Γαλιλαίος.
    -Όσον αφορά..τις προβλέψεις..των "προφητών' της κλιματικής αλλαγής..σαφώς ηταν υπερβολικές..μου φαίνεται οτι και ο ίδιος ο κυριος Ζιακόπουλος για το θέμα του υετου στην Μεσόγειο.σε ερώτηση του φώτη μίλησε για υεπρβολή..απόλυτα λογικό..καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί ο καιρός των 5 ημερών..οχι μελλοντικών δεκαετιών.
    -Τέλος το να μιλά ο κυριος Ζιακόπουλος..για την κλιματική αλλαγή ειναι απόλυτα σεβαστό και φυσικά αναγκαίο,το κακό ειναι οτι τα ΜΜΕ εχουν στρατολογήσει στρατιες δημοσιογράφων που με σπουδή τα ανάγουν όλα..στην κλιματική αλλαγή..λες και πάντα ο καιρός ηταν ενα νορμάλ μεγεθος χωρίς ακρότητες...δλδ πάντα ερχονταν τα πρωτοβρόχια και...γεμιζαν οι λακουβίτσες με νερά...κλπ..τέσπα..σταματώ αλλά οι θέσει του φίλου με "ερέθισαν¨" 'θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. «Περίπου κάθε δύο χρόνια έχουμε πρωτοσέλιδα που επαναλαμβάνουν τον μύθο ότι η Γη οδεύει προς μια επικείμενη μίνι εποχή των παγετώνων. Συνέβη το 2013, το 2015 και πάλι μόλις πρόσφατα στο τέλος του 2017.
    Αυτή τη φορά, ο μύθος φαίνεται να πυροδοτήθηκε από μια συνέντευξη στο Sky News της καθηγήτριας μαθηματικών του Πανεπιστημίου Northumbria, Valentina Zharkova. Η ιστορία επαναλήφθηκε γρήγορα από τις Daily Mail, International Business Times, Sputnik News, Metro, Tru News και άλλες. Η Zharkova ήταν επίσης πίσω από τις ιστορίες της μίνι εποχής των παγετώνων το 2015, με βάση την έρευνά της που προέβλεπε ότι ο ήλιος σύντομα θα μπει σε μια ήρεμη φάση.
    Το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς είναι ότι η επιστημονική έρευνα είναι ξεκάθαρη: εάν συμβεί ένα μεγάλο ηλιακό ελάχιστο, θα μείωνε προσωρινά τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά λιγότερο από 0,3°C, ενώ οι άνθρωποι προκαλούν ήδη θέρμανση 0,2°C ανά δεκαετία» (The Guardian, 9-1-2018).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι άλλες χρονικές περιόδους οι αρκτικοί πάγοι ήταν λιγότεροι η και περισσότεροι Τι γνώσεις έχουμε για τους πάγους της Αρκτικης από τα ιστορικά χρόνια έως τουλάχιστον τον 16 αιώνα όπου άρχισαν οι γραπτές πληροφορίες?Σχεδόν τίποτα Η Γροιλανδία όταν οι Βίκινγκς έφτασαν εκεί ήταν πράσινη εξ ου και το όνομα της Οι αρκτικοί πάγοι πράγματι το καλοκαίρι μειώνονται πολύ όμως τον χειμώνα είναι σχεδόν σταθεροί Την δεκαετία του1920 είχαμε εντυπωσιακή μείωση του θερινού πάγου Εάν την χειρότερη χρόνια του θερινού πάγου 2012 περίπου στα 3900000τχ προσθέσουμε και τα 2000000τχτων αιωνίων να πάγων της Γροιλανδίας και των νήσων του Αρκτικού ωκεανού τότε αγγίζουμε τα 6000000τχ Αρκετά χαμηλά αλλά από τότε δεν έχει
    ξανασυμβειΕφετος πάμε για παγοκαλυψης ρεκόρ Είμαι σίγουρος ότι οι θερινοί παγοι δεν θα λύωσουν άλλωστε όλοι οι υπολογισμοί μεταφέρονται όλο και είκοσι χρόνια αργότερα και μετά πάλι το ίδιο Άρα τι?Σε καμία περίπτωση ο αρκτικός ωκεανός δεν θα μείνει χωρίς χειμωνιάτικο παγο ποτέ!!Διερωτομαι πως ότι και αν συμβαίνει όσο και αν οι αρκτικοί πάγοι συρρικνώνονται εν τούτοις επιζούν οπότε ερωτώ Το τερατώδες παγοκαλυμα όπου κάλυπτε με συμπαγή μασιφ πάγο το βόρειο ημισφαίριο τουλάχιστον μέχρι και το 8000 πχ με έκταση πάνω από 100000000τχ τι κλιματική αλλαγή ήταν αυτή που στην κυριολεξία τον εξάχνωση? Τι σχέση έχει με την σημερινή κλιματική αλλαγή,?Μάλλον σύγκριση φάλαινας με σαρδέλας σε μέγεθος Τον μεσαίωνα είχαμε σε αρκετές περιόδους και θερμότερες αλλά και ψυχρότερες συνθήκες Οι σημερινοί αιώνιοι πάγοι ξηράς στην αρκτική είναι να τα υπολοιματα της κτηνώδους εκείνης παγετωδους περιόδου Γιατί κάνω αυτές τις σκέψεις? Κατά αρχάς μην μπλέκουμε και συγκρίνουμε τους αρνητές του κοβιντ και τους αντιεμβολιαστεε με τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής Καμία σχέση Οι αρνητές χωρίζονται σε τρεις το κατηγορίες Αυτοί που δεν την πιστεύουν Αυτοί που πιστεύουν ότι για όλα ευθύνεται ο άνθρωπος Αυτοί που πιστεύουν ότι ευθύνονται άλλοι παράγοντες όπως επηροη του ήλιου και άλλοι συμπαντικόι και ατμοσφαιρικοί παράγοντες Τέλος υπάρχει και μια μικρότερη κατηγορία όπου πολλοί πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή αλλά με συνδιασμό της ανθρώπινης κατάχρησης των γήινων πόρων και της εκτός του ανθρώπου επηρειας Εγώ ανήκω στην τελευταία κατηγορία γιατί δεν καταδικάζω το ανθρώπινο γένος ούτε και την επιστημονική πρόοδο αλλά ούτε και τις ανθρώπινες ανάγκες Τέλος γονατίζω μπρος στην με κτηνώδη ηλιακή επηρειοα όπου ο ήλιος είναι να μαζί ευχή αλλά και υπό συνθήκες κατάρα Άλλωστε χωρίς ήλιο τετέλεσται Άρα μην υποτιμούμε αυτή την ενέργεια και μην καταδικάζουμε τον σνθρωπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πράγματι κάποτε η Γροιλανδία ήταν ο σιτοβολώνας της Δανίας.Κατά 95% καλυμμένη από πάγους σήμερα. Ήταν η εποχή που στη Σκωτία ευδοκιμούσε το αμπέλι. Οι Βρετανοί και Σκωτσέζοι ιππότες στη μεσαιωνική λογοτεχνία δεν πίνουν μπύρα αλλά κρασί. Αντίστοιχα λίγους αιώνες πριν γύρω στο 800μ.χ. εποικίζεται η Ισλανδία (iceland γη του πάγου) χώρα με ελάχιστους παγετώνες σήμερα.Μεγαλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του πλανήτη χωρίς εμφανή ανθρώπινη παρέμβαση. Και το καλύτερο: Γύρω στο 1821 η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν 440 ppm (σήμερα είναι 416 ppm). Απάντηση: τα μπαρουτάδικα της Δημητσάνας, και οι μπαταριές του ασκεριού του Κολοκοτρώνη.(εδώ αστειεύομαι βέβαια).
    Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πως το co2 είναι το 5% των αερίων του θερμοκηπίου(δηλαδή υδρατμοί+μεθάνιο+co2+οξείδιο του αζώτου+όζον). Κι αν αναλογιστούμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του ποσοστού παράγεται στους ωκεανούς, τα ηφαίστεια, αλλά και άλλες "φυσικές δραστηριότητες του ανθρώπου όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, και μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 3% σχετίζεται με την καύση υδρογονανθράκων, άνθρακα και φυσικού αερίου, μάλλον πρέπει κάπου αλλού να αναζητήσουμε τα αίτια της χωρίς αμφιβολία κλιματικής αλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εχουμε σκιρτήματα από τη Σύρτη!.Επιτέλους να ξυπνήσει.Δάσκαλε για καλό θα είναι.Κατά τα άλλα Χρήστο........."Ο σύρτης έπεσε βαρύς"!.========Π.Α.

    Υ.γ. Αλήθεια δάσκαλε,νόμιζα ότι ήσουν στην ίδια όχθη με τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μην είμαι με αυτόν που κατέρριψε τη θεωρία της κίνησης των σωμάτων του Αριστοτέλη ή με τον άλλο τον αλχημιστή και θεοσοφιστή. Με τη Βαλεντίνα Ζάρκοβα είμαι που βλέπει όσα όλοι οι άλλοι δεν μπορούν να δουν!

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω να μην είναι για κακό η κινητικότητα της Β. Αφρικής που λέει κι ο δάσκαλος. Παρεμπιπτόντως ακούστε κι αυτό του 1923!: https://www.youtube.com/watch?v=_3cWbr0XSAU

      Διαγραφή
    3. Κοντά είναι και αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=2QgyiHOgBUc

      Διαγραφή
    4. Και το αυθεντικό: https://www.youtube.com/watch?v=pJul3M_i3N4

      Διαγραφή
    5. Ωραία τα τραγούδια αμφοτέρων.Υπ όψιν ότι ο μητροπολίτης Κορίνθου,Σικυώνος,Ζεμενού,Ταρσού και Πολυφέγγους ονομάζεται Διονύσιος Μάνταλος.==Π.Α.

      Διαγραφή
  21. Αν και έχω μια αμυδρά υποψία πως με ειρωνεύεστε, σας ευχαριστώ. Με όλο το σεβασμό για το δάσκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πραγματικά μας σεβόσασταν, δεν θα μεταφέρατε στο μπλογκ την "πληροφορία" ότι το 1821 η συγκεντρωση του CO2 ήταν 440 ppm.

      Διαγραφή
  22. Τρεις χειμώνες και τρία καλοκαίρια σαν αυτά του 2021 αν μας τύχουν στην σειρά,θα ξεχαστούν και οι σιτοβολώνες της Γροιλανδίας και τα ηλιακά ελάχιστα.Ούτε δέκα ούτε είκοσι,τρεις μόνο και τα ξαναλέμε.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν και πιστεύω πως όχι απλά διαφωνείτε αλλά ίσως και να σας θυμώνει η άποψή μου, εκτιμώ και μόνο το ότι την δημοσιεύετε. Αν και - παρ' ότι όσα οσμίζομαι - δεν δούμε τα προσεχή έτη (καλά να μαστε) επικούς χειμώνες, υπόσχομαι να σας ζητήσω συγγνώμη για τις ασυναρτησίες μου. Και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το ξαναεγραψα πολύ πρόσφατα σε σχόλιο μου,όλα γύρω μας(Όχι φυσικά μέσα σε αστικά κέντρα)"μιλανε" και "τραγουδσνε",αρκεί να είναι κάποιος σε θέση να ακούσει αυτά που λένε φυτά,δέντρα και όλα τα πλάσματα της φύσης.
    Η καλύτερη περίοδος για αυτό είναι η αρχή της Άνοιξης και η αρχή του Φθινοπώρου.
    Μια βόλτα σε κοντινό δάσος αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.
    Μόνο να συντονιστεις στην εκεί "συχνοτητα" για να μην έχεις...παράσιτα...όλα τα άλλα θα τα καταλάβεις μόνος σου...
    Εύχομαι σε όλους σας υγεία και αγάπη.
    Να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε.
    Ηλιοφωτη Καλημέρα σε όλους σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπεύθυνες επίσης για τη κλιματική αλλαγή είναι και οι τεράστιοι κολοσσοί που ασχολούνται με την εκτροφή ζώων και την εκμετάλλευση τους είτε λέγεται κρεατοφαγία είτε βιομηχανία γάλακτος .Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι έγινε εδώ κάτω, καλέ παιδιά; Άρχισε καυγάς χωρίς εμένα; Αστειεύομαι. Καλημέρα σε όλους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να σαι καλά Φώτη ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα ανάλυση σου για δυτικούς χιονιαδες. καλησπέρα από ανατολική Αχαΐα (σαν σήμερα πριν 18 χρόνια με προσηνεμη τότε διάταξη ζήσαμε ίσως την καλύτερη χιονόπτωση με ακραίες και εδώ θερμοκρασίες, των τελευταίων τουλάχιστον 35 χρόνων). Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή