Ο καιρός της εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται νοτιοανατολικά, ενώ η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), οι άνεμοι στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο θα γίνουν νότιοι με ένταση ως τα 5 μποφόρ και στις δυτικές περιοχές της χώρας θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Πέρα από αυτά, το πρωί στην ηπειρωτική Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 


Την Τετάρτη (16/2), στη Δ. Ελλάδα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές κυρίως στα ΝΔ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μικρής διάρκειας στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (17/2), παροδικές βροχές αναμένονται στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. 

Την Παρασκευή (18/2), παροδικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στη ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι σταδιακά από βορρά προς νότο θα στραφούν σε Β-ΒΔ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει πρόσκαιρα κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της χώρας. 

Το Σάββατο (19/2), προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο τις πρωινές ώρες στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. 

59 σχόλια:

  1. Καλησπέρα στην παρέα.
    Κόβω τα φτερά των χιονόφιλων αλλά νομίζω τούς είχα προετοιμάσει εδώ και πολλές μέρες πριν.
    Ας είμαστε ρεαλιστές.
    Μέχρι και τα τέλη περίπου τού μήνα ας μη περιμένουμε καμία σοβαρή ψυχρή εισβολή.
    Από εκεί και έπειτα και με την είσοδο τού Μάρτη δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί,όμως για μένα καλύτερα να έχουμε κάποιο αξιόλογο υετό(γιατί όχι με χιόνια στα ορεινά μας μόνο)και τίποτα άλλο σε ξερόκρυο η ψύχος.
    Δε μού λέει κάτι το Μάρτη καθώς μόνο ζημιές κάνει.
    Η δική μού αίσθηση πάντως είναι πως ότι και να κάνει από εδώ και πέρα,ο βαρύς χειμώνας έφυγε.
    Οτι έρθει καλοδεχούμενο και κυρίως οι βροχές.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας τα κρατησουμε λιγο ακομα τα φτερα μας..βαδιζουμε σε μια δυσκολη μεταβατικη περιοδο οπου πολλα στοιχεια δεν μπορουν να αποτυπωθουν σε μοντελα και χαρτες..και ολα μπορουν να αλλαξουν σε λιγα 24ωρα..ας κραταμε και κατι στο πισω μερος του μυαλου μας..ολα αυτα με απολυτο σεβασμο στην δουλεια σου και στο ατομο σου..

      Διαγραφή
    2. Σωστός Φώτη. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή εβδομάδα. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    3. Δεν προδικάζω τίποτα φίλε μού για το τέλος Φλεβάρη αρχές Μάρτη.
      Απλά λέω ότι αυτό πού βιάστηκαν κάποιοι να προαναγγείλουν για 22 με 25 Φλεβάρη δε θα έρθει,η αν έρθει θα είναι πολύ πιό ήπιας μορφής.
      Εντάξει χειμώνας είναι ακόμη και θα κάνει το κρύο τού.
      Άλλο κρύο και άλλο ψύχος όμως.
      Η απλή λογική λέει ότι σιγά σιγά τα βαριά και με διάρκεια κρύα τελειώνουν!
      Δεν αναφέρομαι σε φωτοβολίδες!
      Αυτές συμβαίνουν και τον Απρίλη.
      Και πέρσι και πρόπερσι τα ίδια φανταζόμασταν θυμάμαι βάση μοντέλων και τελικά ο όποιος χειμώνας τελείωσε κάπου εκεί,στα μέσα Φλεβάρη.
      Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία από δω και στο εξής είναι χαώδης και το έχω τονίσει ουκ ολίγες φορές,με την διαίσθηση μού όμως και τη λογική να λέει αυτά πού έγραψα παραπάνω.

      Διαγραφή
    4. Όχι άλλη προσήνεμη κακοκαιρία …ξερό κρύο και ήλιο χορτάσαμε οι βορειοδυτικοί .Μάκης εξ Ιωαννίνων ορμώμενος

      Διαγραφή
    5. Καλα κανεις και εκφραζεις την αποψη σου οπως εσυ την αποτυπωνεις..θαυμαζω και σεβομαι την δουλεια σου και το ηθος σου οσο καιρο σε παρακολουθω..το ιδιο θα ελεγα και γω απλα με τα στοιχεια που μπορω και μελετω εκτος προγνωστικων μοντελων και με την φετινη κυκλοφορια ακομα και το 22-25 ειναι ανοικτο για να δουμε κατι αξιοπρεπες...οπως ειπες και συ πριν χαοδες...αν ηταν διαφορετικα..θα συμφωνουσα μαζι συυ με τα (μπουνια)που λενε...η αποψη μου ειναι οσο και αν θα ακουστει πολυ αισιοδοξη ..οτι απ το τελευταιο δεκαημερο του μηνα μεχρι και μεσα μαρτιου θα δουμε εναν μεγαλο χιονια ακομα...ειναι πολυ ευκολο να γινει φετος...υπομονη να σαι καλα και θα τα λεμε φιλε μου...

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ πολύ φίλε μού.
      Μακάρι να κάνει, μαζί σού!
      Αν είναι να κάνει θέλω κάτι πανελλαδικό και όχι πάλι Αιγαίο,δεν έχει νόημα....
      Θα το δούμε όταν έρθει εκείνη η ώρα.

      Διαγραφή
    7. Ηδη φιλε μου Φωτη, όχι μονο θα έχει ψυχρή εισβολή ως τελη Φλεβαρη, αλλά θα δούμε και πόσο δυνατή θα είναι. Κι έρχεται σοβαρό ψύχος από πίσω. Οι ζωνικοι ανεμοι εξασθενουν σιγα σιγα, ο Ατλαντικός αποκτάει ευνοικο στριμ και μπορει να έχουμε πολλες χιονοεκπλήξεις. Ειναι τεράστιο το ψύχος ψηλά και οι διεργασίες στην στρατόσφαιρα δειχνουν να μας ευνοουν. Κυριακή κοντή γιορτή.

      Διαγραφή
    8. Χαχα φιλε μου φωτη μου μαζι σου...δεν εχω δει ουτε πετσα..κεντρικος ειμαι..μακαρι πανελλαδικος να χαρουν ολοι...και καλυτερα απο ιονιο..😉

      Διαγραφή
  2. Πάει κι αυτή η εβδομάδα.Τίποτα το ιδιαίτερο.Πάμε για την επόμενη.Εκείνη η Σύρτη θα κάνει κάτι?.Πού είναι η κακοκαιρία που προέβλεπαν κάποιοι......Κλαζομένιοι της Μετεωρολογίας? (α,καλά!).=============Π.Α.

    Υ.γ.Κάποτε ένας Βαλές της τράπουλας,ο κούπα νομίζω,έφερε το όνομα Ντίνος.Έτσι προήλθε ο Βαλεντίνος!.Λες?.Να είναι καλά όλοι οι καθοιονδήποτε τρόπο ερωτευμένοι.Φοβού τους ανεράστους!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έξεστι Κλαζομενίοις πολλάκις απρεπώς ομιλείν με την ανοχή των εφόρων!

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι μεθυσμένος μόνο ο Φεβρουάριος! Μέθυσε και ο Ευρωπαίος! Πού βρήκε τόσο υετό με ΝΑ ρεύμα την Τετάρτη στη Δ-ΒΔ Ελλάδα; Πιο ρεαλιστής μού φαίνεται ο Αμερικάνος!
    Κατά τα άλλα, η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας του μήνα (κανονική διάρκεια του χειμώνα) είναι ακόμη λίγο θολή. Ο Φώτης μιλάει για την πιθανότερη εξέλιξη και με αυτή την έννοια μπορεί να έχει δίκιο. Εγώ λέω να περιμένουμε ως τη Πέμπτη να δούμε την τύχη κάποιων πιο κρύων σεναρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για 22/2 συμφωνουν οι Νατοικοι συμμαχοι!! ειδομεν...

      https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022021412/greece/tempature-500mb/20220222-1200z.html

      Διαγραφή
    2. ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο... Ώρες είναι, τώρα που τελειώνει η πανδημία, να αρχίσει κάνας πόλεμος. Δεν το πιστεύω, βέβαια, αλλά προς το παρόν τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Αμερικάνοι δείχνουν - προς τα έξω, τουλάχιστον, ανυποχώρητοι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Τελικά, βελτιώθηκαν τα στοιχεία του υετού και τα νερά στη δυτική και τη νότια Ελλάδα θα είναι καλά (ο Ευρωπαίος δεν είχε πιει το ουισκάκι του, αλλά ο "δάσκαλος" είχε πιει το τσιπουράκι του).
      Το κάτι τι τους θα πάρουν και άλλες περιοχές!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Χάχα χάχα.
      Δάσκαλε καλημέρα.
      Περίμενα να δω και τα σημερινά τρεξίματα για να δω αυτό που είπατε χθες.
      Τελικά θα έχουμε αξιόλογο υετό κυρίως σε δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας.
      Νομίζω ότι κάπου στη μέση θα κάτσει ο μέσος όρος του υετού μεταξύ Ευρωπαίου και Αμερικάνου.
      Το Ukmo το θεωρώ ως πιό αντιπροσωπευτικό στα χιλιοστά.
      Το κακό είναι ότι χιόνια θα πέσουν μόνο στα ψηλά βουνά της Πίνδου καθώς οι θερμοκρασίες δε θα είναι ιδανικές για κάτι καλό χαμηλότερα.
      Στα της συνέχειας άλλο ένα χαμηλό από τα δυτικά δείχνει να μας απασχολεί από την επόμενη εβδομάδα με πτώση της θερμοκρασίας.
      Αξιόλογο ψύχος συνεχίζει να μη φαίνεται έως τις τελευταίες ημέρες τού μήνα.
      Ενδιαφέρον όμως ως προς τη συσσώρευση τού ψύχους στη βόρεια Ευρώπη υπάρχει και μάλιστα μεγάλο για τη συνέχεια.

      Διαγραφή
    5. και με ΤΥΦΩΝΕΣ στην Βορεια Ευρωπη (Αγγλια) την Παρασκευη 18/2 (12 μποφορ)..προσοχη σε οσους μας διαβαζουν απο τα βορεια λοιπον!

      https://www.windy.com/51.510/-0.130?gust,2022021815,49.710,-6.262,5

      Διαγραφή
  4. Σχετικό με την προηγούμενη ανάρτηση το σχόλιο μου, καθώς θυμήθηκα ότι παλιότερα στο Θυμάρι που μία αμυγδαλιά άνθισε πρόωρα στα τέλη Γενάρη και μετά έπιασαν κάτι τσουχτερά κρύα και προφανώς της χάλασαν τον καρπό, την επόμενη χρονιά τρόμαξε να βγάλει μερικά λουλουδάκια. Και αυτό αφού οι διπλανές της είχαν κυριολεκτικά ντυθεί στα άσπρα και τα ροζ. Τελευταία και καταϊδρωμένη η καημένη.

    Φέτος, δεν έχω δει τις αμυγδαλιές στο Θυμάρι, αφού πάω πια βόλτα τα σκυλιά στην ακρογιαλιά. Και σε αντίθεση με την παγωμένη πέρσι 14η του Φλεβάρη, που είχα βουτήξει ελάχιστα στον Μπάτη, όπου ένα άτομο με στολή είχε διανύσει όλη την ακτή, φέτος έκανα και 4 κατεβασιές στα 5 μέτρα στο Θυμάρι για να μαζέψω μία σακούλα και άλλα τρία πλαστικά από τον πυθμένα. Ο αδερφός μου δεν έλεγε να βγει από τη θάλασσα. Αυτό είναι που λένε, έχει ο καιρός γυρίσματα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σας Βαγγέλη για τις πράξεις σας και χαρά στο κουράγιο σας. Σε καμαρώνω! Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Σιγά, τις ήπιες μέρες του χειμώνα ο καθένας θα μπορούσε να κολυμπήσει. Είναι λιγότερο επίπονο από το να τρέξεις χιλιόμετρα ή να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις με το ποδήλατο για παράδειγμα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και πάρα πολλοί ηλικιωμένοι είναι χειμερινοί κολυμβητές και μάλιστα καλύτεροι από τους νεότερους, ίσως λόγω εμπειρίας, δηλαδή, μεγαλύτερης εξοικείωσης με το κρύο νερό.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα! εγώ λέω φίλοι μου να ρίξει καμία βροχή της προκοπής γιατί καήκαμε. Στην Ήπειρο έχει να βρέξει καλά από το Δεκέμβρη. Ξεχάσαμε και τις βροχές εδώ πάνω, καλά για χιόνια δεν το συζητώ. Πάντως όταν βλέπεις το Λονδίνο να έχει απουσία βροχων όλο τον Γενάρη κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να προβληματιζομαστε όλοι για τα μελλούμενα. Τέλος να αναφέρω ότι πέρσι με τον αισχρό χειμώνα που είχαμε κατάφερα και είδα δύο φορές μια πετσα στα μέρη μου, φέτος όμως με τόσο κρύο και έμεινα στον άσσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Γιάννη πέρυσι με έναν ήπιο χειμώνα χιόνισε δύο φορές στα Γιάννενα και φέτος που αισθανθήκαμε καλά το κρύο τίποτα.

      Διαγραφή
    2. Μετά από τα 2000μμ μέσα σε 4 μήνες τι περιμένατε;

      Γιάννης ΝΦ

      Διαγραφή
  6. εγώ νομίζω οτι αυτήν η κυκλοφορία απλά εφτασε στα όρια της(αζορικός,αυλώνες στα βορεια πλάτη,ισχυροί δυτικοί ανεμοι)δεν ειναι δυνατόν να αντεξει παραπέρα..ουσιαστικά από τις 6 Δεκεμβρίου εχει το ίδιο μοτίβο,πιθανότερο..ο Αζορικός να κινηθεί βόρειοτερα και να διακόψει επιτελους..αυτην την ροή,στην κατάρευση της ισως να εχουμε αυτό το ξέσπασμα κρύου...αλλά ειλικρινά αν και χιονόφιλος...οποιαδήποτε κρυα κατεβασιά..αυτην την εποχή δεν εχει καμμία αξία..περισσότερο θα μας ταλαιπωρήσει..."θωμάς΄¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καραβατακης Αντώνιος14 Φεβρουαρίου 2022 στις 8:36 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους, εύχομαι ειλικρινά ο φετινός Μάρτιος να είναι ήπιος κ να μην έχουμε χιονοπτώσεις. Περισυ 23 Μαρτίου είχαμε ισχυρή χιονόπτωση Μυτιλήνη μέχρι τα πεδινά,με αποτέλεσμα να καεί ο ανθός στις ελιές κ να μετράμε ζημιές στην παραγωγή πάνω από 60 τοίς εκατό.Καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σας. Χθες έριξε μισό χιλιοστό βροχής στη Θεσσαλονίκη και έγινε θέμα συζήτησης. Μάλιστα μερικοί γκρίνιαζαν κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε και συνονόματε, θα βραχείτε κι εσείς το Μάιο και τον Ιούνιο την περίοδο των μουσώνων! Πήρατε μισό χιλιοστό την ξηρή περίοδο με βάση τη νέα κανονικότητα!!!

      Διαγραφή
    2. Χρήστο, πέρυσι δεν έβρεξε ούτε τότε που λες. Τα χάλια μας.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους!Πέρσι τέτοιες ημέρες είχε έρθει"η ώρα της Αθήνας","μια εικόνα χίλιες λέξεις"(αναρτήσεις δασκάλου) βλέπε Μήδεια.Για να μην ξεχνιόμαστε..Φέτος ήρθε και η Ελπίδα(έπος κατ'εμε).Ένας χειμώνας ΧΕΙΜΩΝΑΣ για εμένα τουλάχιστον για τα ανατολικά προσηνεμα(διαμένω Χαλκίδα),με τα νερά του με τα μποφόρ του και με τα χιόνια του.Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στρωμένο χιόνι στα παραθαλάσσια της πόλης μου(δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο τα τελευταία χρόνια).Πιστεύω μια μικρή ουρά να έχει ακόμα ο γεροχειμωνας τουλάχιστον για τα ορεινά..Περιμένουμε και τον δάσκαλο για την εκτίμηση του για το τελευταίο ημίχρονο(βλέπε Φλεβάρη και Μάρτιο)!.Αν και θυμάμαι παλαιότερη άποψη του ότι τα Χιόνια του αρεσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και πολύ σωστά κατά εμέ.Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bίοι αντίθετοι, όμως, φέτος, αφού σήμερα Τρίτη 15/2 είχε τέτοια καλοκαιρία που ήταν όχι απλά για μπάνιο, αλλά και για ηλιοθεραπεία. Παρόντες και ο κύριος που είχε βουτήξει και πέρσι τέτοια μέρα με τα χιόνια της "Μήδειας", αλλά και ο ερωδιός. Και στον βυθό ξεχώρισαν μία ούγαινα (μυτάκι) κι ένας σαργός. Και οι πολλές σάλπες, βέβαια, που φιλοξενεί ο γεμάτος ποσειδωνίες και πάγκους (στενόμακροι βράχοι που υψώνονται σχεδόν ως την επιφάνεια) βυθός.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. "Αύτη η θάλασσα ,η μεγάλη και ευρύχωρος. . Εκει στρουθία εννοσσεύσουσι,του ερωδιού η κατοικία ηγείται αυτών."==============Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Γιάννης απο Μυτιληνη16 Φεβρουαρίου 2022 στις 6:26 μ.μ.

      Ο μεγάλος προφητάναξ Δαυίδ!! Αινείτε τον Κύριον εκ της γής,δράκοντες και πάσαι άβυσσοι.Πύρ,χάλαζα,χιών,κρύσταλλος,πνεύμα καταιγίδος...

      Διαγραφή
  10. Παράπονο δεν μπορώ να εχω για την περιοχή μου αφού μετά την εμφάνιση του λευκού επισκέπτη την προηγούμενη Τρίτη(έστω για λίγο)και τα 6,7 χιλιοστά που άφησε,την Κυριακή είχαμε από τα ξημερώματα ποτιστικη βροχή με άλλα 6 χιλιοστά(περισσότερο στα δυτικά του νομού)και έτσι εχθές που είπα να κάνω καμιά βόλτα για να δω τα κτήματα,λασπωσα για τα καλά τόσο εγώ όσο και το αγροτικό μου αυτοκίνητο.
    Οι ζημιές στα ελαιόδεντρα είναι αρκετές,όχι στα σπασίματα όσο από την παγωνιά,αυτό βέβαια θα φανεί μόλις αρχίσει να ζεσταίνει προς τον Μάιο.
    Παγωνιά είχαμε εχθές και σήμερα σε σημείο που όλα να είναι κάτασπρα λες και χιόνισε.
    Στα μελλούμενα δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε όσα είχα πει πριν λίγες ημέρες,ελπίζω και εύχομαι μόνο να μην υπάρξουν προβλήματα και ζημιές ειδικά στις καλλιέργειες,καθώς για 2η χρονιά δεν θα το αντέξουμε.
    Όσο για αυτά που έγραψε ο αγαπητός φίλος Φώτης,το μόνο που έχω να κάνω είναι μια μικρή αφιέρωση...
    https://youtu.be/4aeeKhcgfWA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. απο 23/2 και περα πολυ ψυχρες αεριες μαζες μεταφερονται προς την χωρα μας (500 hpa - wind).Για να δουμε την συνεχεια...!!

    https://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts?LANG=en&MENU=0000000000&CONT=euro&MODELL=ecmwf&MODELLTYP=1&BASE=-&VAR=wi50&HH=192&ZOOM=0&ARCHIV=0&RES=0&WMO=&PERIOD=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με το νεωτερο τρεξιμο ecmwf το αλλαζει και γυριζει σε ζωνικη κυκλοφορια,οπως και για 22/2 δινει ανατολικοτερα και συντομο περασμα χαμηλου...ειδομεν!

      Διαγραφή
  12. 152 kph ειναι κατι συνηθισμενο για Αγγλια?? τοσο θα εχει 18/2..ο τυφωνας εχει κατω οριο 118kph που ειναι και τα 12 μποφορ!

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/england/gusts-6h/20220218-1800z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. νομίζω οτι ο κυριος Ζιακόπουλος εχει δίκιο...να περιμένουμε..το UKMO κατι καλό ψυθιρίζει..."θωμάς¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Πόσα καλοκαίρια κρύβει μέσα του ο χειμώνας!".Το σλόγκαν από διαφήμιση για το ούζο "Πλωμάρι".Χωρίς σχόλια και.....αφιερώσεις!=============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ νερό σήμερα Τετάρτη σε βόρειο Ιόνιο με πάνω από 40 τόνους νερό στο στρέμμα.
    Καλές βροχές η καταιγίδες θα δεχθεί όλο το δυτικό και νότιο γενικά κομμάτι της χώρας με πάνω από 15mm έως 20mm κατά τόπους ακόμη και στα ηπειρωτικά ενώ η ΒΔυτική Αχαΐα δείχνει να δέχεται λιγότερα φαινόμενα από πλευράς δυτικής χώρας.
    Η ΒΒΑ χώρα και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα επηρεαστούν αρκετά λιγότερο και πιό τοπικά.
    Πυκνά χιόνια στην δυτική Πίνδο κατά μέσο όρο 1300μ με 1500μ(απο βόρεια προς νότια).
    Παρασκευή Σάββατο Κυριακή καλοκαιρία με ανοιξιάτικο σκηνικό σε όλη τη χώρα με υποψία από την Κυριακή και μετά με την επικράτηση ΝΔ ρεύματος για τοπικές βροχές εκ νέου στα δυτικά.
    ΥΓ1 Για την άλλη εβδομάδα συνεχίζει και ισχύει ότι λέγαμε για κάμψη της θερμοκρασίας,κάποιες βροχές από τα δυτικά και χιόνια μόνο στα ορεινά.
    Η ζωνική-ημιζωνική κυκλοφορία δείχνει να συνεχίζεται καθώς τα θηριώδη Ατλαντικά χαμηλά θα σφυροκοπούν και την επόμενη εβδομάδα την βόρεια Ευρώπη,με το μεγάλο ψύχος να βρίσκεται συνεχώς στα βόρεια της Ευρώπης(και ακόμη πιό βόρεια) και στην περιοχή της βόρειας Αμερικής και τού Καναδά με - 29β στα 850 εκεί!
    Δυστυχώς η εμμονή των φίλων τού χιονιού,τούς κάνει να βλέπουν υπέρ αισιόδοξα σενάρια.
    ΥΓ2 Πού πήγε άραγε αυτή η πρόσκαιρη αλλαγή πού έλεγαν κάποιοι για την παρασκευή στην ανατολική Ελλάδα??
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι, Φώτη. Μάλιστα, η ανανέωση της μακροπρόθεσμης εκτίμησης του ευρωπαϊκού δείχνει θερμότερο από τον μέσο όρο του τον Φεβρουάριο και στο δεύτερο μισό του. Και θερμοκρασίες στα κανονικά επίπεδα τον Μάρτιο, που στην προηγούμενη εκτίμηση τον έβγαζε ψυχρότερο, τουλάχιστον στα ανατολικά.
      https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/

      Παρεμπιπτόντως, η υπερθέρμανση έχει οδηγήσει στην αύξηση ενδημικών φυτών της Ανταρκτικής, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν 5 και 10 φορές ταχύτερα μεταξύ 2009-2018 σε σύγκριση με την περίοδο 1960-2009, όπως αναφέρει ο Guardian. Πρόκειται για το τριχόχορτο της Ανταρκτικής και το ανταρκτικό μαργαριτάρι, που επωφελήθηκαν την περασμένη δεκαετία από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τα καλοκαίρια από 0,02 σε 0,27 βαθμούς Κελσίου, παρά το ψυχρό 2012.

      Στο ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι γουνοφόρες φώκιες στο νησί Signy της παγωμένης ηπείρου, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έβρισκαν πια αρκετή τροφή ή στις θαλάσσιες συνθήκες. Από την άλλη, τα ενδημικά φυτά μπορεί να έχουν προσαρμοστεί στο να φωτοσυνθέτουν ακόμα σε μηδενικές θερμοκρασίες, αλλά και με χιόνι, ωστόσο, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν είδη - εισβολείς, τα οποία θα εκμεταλλευτούν την υπερθέρμανση της περιοχής. Κάτι που είχε παρατηρηθεί το 2018, όταν ένα είδος χόρτου που ονομάζεται Poa annua και χρησιμοποιείται στα γήπεδα του γκολφ εποίκησε το νησί Signy.

      Kαι μία ενδεχόμενη μαζική εισβολή ξένων ειδών μπορεί να αλλάξει για πάντα τη βιοποικιλότητα της Ανταρκτικής, μετά από 1 εκ. χρόνια εξέλιξης και επιβίωσης. Δεν θα είναι, πάντως, η πρώτη φορά, καθώς και κατά την εποχή του Πλειόκαινου (5 με 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν) η Ανταρκτική είχε βιώσει καταστάσεις υπερθέρμανσης και τη μετανάστευση ειδών από τη Νότια Αμερική.

      Αλλά και στις μέρες μας, βρύα, λειχήνες, ακόμα και ασπόνδυλα, που επωφελούνται από τον τουρισμό της Ανταρκτικής, δηλαδή, μεταφέρονται μέσω των ανθρώπων στα εδάφη της, αν βοηθηθούν από την υπερθέρμανση θα πολλαπλασιαστούν, αλλάζοντας σε πράσινο μεγάλο κομμάτι του τοπίου της παγωμένης ηπείρου.
      https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/14/flourishing-plants-show-warming-antarctica-undergoing-major-change-aoe
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Μέτωπο πολυκύτταρων καταιγίδων αναπτύσσεται και οργανώνεται αυτή τη στιγμή στο Ιόνιο κινούμενο ανατολικά ενώ ήδη επηρεάζει την Κέρκυρα.
    Αν και σχετικά μικρής διάρκειας τα φαινόμενα,στα δυτικά θα είναι ισχυρά.
    Διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα οργανωθούν και στον Αργοσαρωνικό το βράδυ με επέκταση προς την Αττική τη νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιβεβαιώνω τα παραπάνω! Ήδη στο νησί επικρατεί κακοκαιρία με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία αυτήν την ώρα στους 10 βαθμούς!

      Διαγραφή
    2. Και χιονοκαταιγίδες πάνω από τα 1.000 μ.

      Διαγραφή
  17. Θα μαζέψουμε χιλιοστά βροχόπτωσης. Σωρειτόμορφα νέφη στον Σαρωνικό και αρχίζει και κλείνει για τα καλά και γενικευμένα ο καιρός στην Αττική. Ο Σαρωνικός κάτι θα δώσει απόψε. Όπως λέει και ο Φώτης, θα έχουμε και τις καταιγίδες μας. Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπάρχει κανένας φίλος από Ήπειρο να ριπορτάρει; Οι σταθμοί του meteo καταγράφουν απίστευτα πράγματα το τελευταίο μισάωρο, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας και γύρισμα της βροχής σε χιόνι ακόμα και κάτω από τα 500 μέτρα. Δεν νομίζω να είχε προβλεφθεί αυτή η εξέλιξη. Πάντως την ίδια στιγμή από την άλλη πλευρά της Πίνδου συνεχίζουμε σε ανοιξιάτικο μοτίβο, Τρίκαλα στους 12 βαθμούς χωρίς καμία διάθεση πτώσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απρόσμενα στα Ιωάννινα χιονίζει από τις 7 το απόγευμα και έχει πιάσει στις γνωστές επιφάνειες. Η θερμοκρασία από 12 μέγιστη έπεσε στον 1 βαθμό.
    Ιωάννης από Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ....ΧΙΟΝΙΖΕΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χιονόπτωση στη πόλη των Ιωαννίνων .πως το εξηγείτε κ.Ζισκοπουλε;Μάκης ιωαννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από πλευράς βροχής καλά τα πάνε οι προγνώσεις.
    Στην περιοχή μού γίνετε πανηγύρι με βροχή αστραπές βροντές και πτώση της θερμοκρασίας.

    Όμως αυτό πού συμβαίνει σήμερα στα δυτικά είναι άνευ προηγούμενου και ΔΆΣΚΑΛΕ ΘΈΛΟΥΜΕ ΤΑ ΦΏΤΑ ΣΑΣ!
    Με τη θερμοκρασία στο +1Τ850 χιονίζει σε Παραμυθιά τού Γιάννη και στα Γιάννενα τού τζιμυ και μάλιστα το στρώνει ακαριαία!
    Το σημείο δρόσου έχει φτάσει το -0,7β εκεί!
    Ήταν τόσο δυνατό αυτό το ψυχρό μέτωπο για τέτοιες χιονοεκπλήξεις?
    Ποίοι άλλοι ήταν οι παράγοντες πού κανένας μετεωρολόγος δεν είδε αυτή την πιθανότητα?
    Επιτέλους το χαίρονται φέτος τα Γιάννενα έστω και αργά και απρόβλεπτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν παρατηρήσεις στην Ηπειρο ο χαρτης "συμπυκνωσης της ατμοσφαιρας 700hpa" εχει εντονο χρωματισμο (-30 hpa/h) ,πιθανοτατα ειναι ο λογος της αποτομης πτωσης της θερμοκρασιας κ της χιονοπτωσης ως επακόλουθο του ψυχρου μετωπου..

      https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gfs&var=6&time=9&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3

      Διαγραφή
  23. Χιονίζει μέσα στα Ιωάννινα με θετική στα 850.και σε όλη την ηπειρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λίγο πριν φύγει ο χειμώνας σκέφτηκε να απαλύνει τον πόνο μας εδώ στα Γιάννενα με ωραία χιονόπτωση(παπλαμουδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς το παρόν τίποτα εδώ στην περιοχή μου (ορεινή κεντρική Κορινθια).
    Βροχή θέλουμε παιδιά!Δε ζητάω κάτι το αφύσικο!!!
    Εύχομαι καλό βροχερό βράδυ σε όλους τους φίλους του μπλογκ, και φυσικά σε εσάς κύριε Ζιακοπουλε. ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Διαβάζω για τις χιονοεκπλήξεις στην Ήπειρο και η χαρά μου είναι σαν να το βλέπω να πέφτει! Καλή απόλαυση και σύντομα και σε άλλες αδικημένες περιοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Γιάννης απο Μυτιληνη16 Φεβρουαρίου 2022 στις 10:07 μ.μ.

    Νομίζω πως η ξαφνική χιονοπτωση στα Γιάννενα και γενικά στην Ηπειρο συμβολή εχουν και οι πιο θερμές ωρες που επικρατούν τελευταία τα μεσημέρια,επηρεαζοντας την δυναμική της κακοκαιρίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Άντε, την επόμενη βδομάδα και στα πεδινά. Οι εκπλήξεις του μεθυσμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Mε το που ζήτησε βροχή ο φίλος Γιάννης εκ Παραμυθίας του ήρθε συστημένη .Άμ έπος ,άμ έργον!.Βροχή χορταστική, που στο τέλος το γύρισε σε ένα ωραίο απροσδόκητο...τσάμικο!.Πολύ χαίρομαι με τη χαρά σας φίλοι Ηπειρώτες και όσοι άλλοι.Εδώ τίποτα.....===========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Επική έκπληξη σήμερα, για Ήπειρο ωραία πράγματα χωρίς να αναφερθεί από κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πριν από καμιά ώρα περίπου (22:00) Είχα επικοινωνία με βιντεοκλήση στην Καλαμάτα. Κεραυνοί, βροντές, χαλάζι και πολύ έντονη ραγδαιότητα βροχόπτωσης για αρκετή ώρα. Καλησπέρα σε όλους! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή