Καλημέρα!

Μαγευτικό τοπίο στη Φλώρινα, του Γιώργου Τομπουλίδη
Αντί πρόγνωσης: 

Παγουράδες και Καρντάσια από νιφάδες ως τις σκούπες και τα φαράσια. 

Φτυάρια οι Ορεινοί και ομπρέλες οι Αρτινοί!


59 σχόλια:

  1. To ευρος μεταξυ νιφαδας και σκουπας ειναι τεραστιο κυριε ζιακοπουλε....ως μοναδα μετρησης παντως της νιφσδσς μπορειτα να χρησιμοποιειται την αποχη!"θωμας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν είναι πρόγνωση αυτή, τότε ποια είναι; Άντε, να χαρεί και κανένας χιονοαδικημένος. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους, βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νιφάδες για πού;
    Σκούπες για πού;
    Φαράσια για πού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα λέει με τις ονομασίες που χρησιμοποιεί, πάντως σίγουρα όχι για τους γκάγκαρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να φανταστώ εμείς της πόλης τα καρντάσια μόνο νιφάδες δυστυχώς...Το μάθαμε το ποίημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μιας και γίνεται, πάντως, συχνά λόγος για τα σημάδια της φύσης, σήμερα Σάββατο 5/2 εμφανίστηκαν οι πρώτες χνουδωτές κάμπιες - το πιο πρώιμο σημάδι της άνοιξης, μαζί με τις ανθισμένες αμυγδαλιές - στο Θυμάρι. Μετά από καιρό φάνηκαν επίσης και αρκετά μελανούρια, που ανέβαιναν ως τα μεσόνερα, όπως κάνουν συνήθως όταν έχει καλοκαιρία. Όλα αυτά δεν αναιρούν, πάντως, το γεγονός ότι μπορεί να ακολουθήσει κακοκαιρία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν και όπως θα συμβεί και τώρα.

    Όλες οι αποχρώσες ενδείξεις συνηγορούν, πάντως, ότι για τα νότια, τα πεδινά και τα παραθαλάσσια τουλάχιστον, θα πρόκειται για το κύκνειο άσμα του χειμώνα. Το διάστημα από τις 10 ως και τις 25 Ιανουαρίου ήταν το δυνατό κομμάτι του, η Ελπίδα το αποκορύφωμα του. Θα ακολουθήσει λογικά μία σταθερά φθίνουσα πορεία, με την επικείμενη ψυχρή εισβολή να αποτελεί μέρος της. Για να επιζήσουν του κρύου και οι κάμπιες και μια μέρα να γίνουν πεταλούδες.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν είναι αυτές που προχωρούν εις φάλαγγα κατά κάμπια και κατατρώγουν τα πεύκα,εύχεσαι να επιζήσουν?.==========Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Αυτές είναι, γιατί τις έχω δει να πέφτουν από πεύκα, αν και αυτή τη φορά ήταν στον δρόμο. Εντάξει, αυτό το έγραψα, γιατί μικροί λέγαμε στο Θυμάρι την ατάκα "μην πατάτε τις κάμπιες, μια μέρα θα γίνουν πεταλούδες". Πάντως, κάθε ζωντανός οργανισμός για να επιβιώσει πρέπει να πεθάνει κάποιος άλλος. Τα πεύκα είναι όμορφα, μάλιστα, στο Θυμάρι τα καθαρίζουμε από αυτά τα άσπρα κουκούλια, που έχουν μέσα κάποιο παράσιτο που τα τρώει, αλλά μην ξεχνάμε ότι τα συγκεκριμένα δέντρα συντελούν - άθελα τους τα καημένα, βέβαια - στην εξάπλωση των πυρκαγιών τα καλοκαίρια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Στις παλαιότερες δεκαετίες, πίστευαν πως οι κάμπιες προκαλούν μεγάλη ζημιά στα πεύκα και γι αυτό έκαιγαν τις φωλιές τους. Ευτυχώς εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες οι ειδικοί αντιλήφθηκαν πως αντίθετα, σε επερχόμενα ξηρά και άνυδρα καλοκαίρια, η κάμπια τρώει τα φύλλα του πεύκου για να μην υπάρχει διαρροή υγρασίας με τη διαπνοή και να επιβιώσει το δένδρο στις δύσκολες συνθήκες. Το είχα παρατηρήσει πολλές φορές στην Πεντέλη. νόμιζες πως τα πεύκα είχαν ξεραθεί. Κι όμως από το φθινόπωρο γινόντουσαν και πάλι καταπράσινα και θαλερά!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Άρα να μην έχω και τύψεις, που αφήνω τις κάμπιες να ζήσουν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ andreas ομολογώ ότι δεν γνώριζα αυτή τη θεωρία.Πάντως κάτι δεν μου ΄κάθεται καλά,αλλά, επειδή δεν έχω ειδικές γνώσεις,πάω πάσο.----------Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Πάλι με γρίφους μιλάει ο δάσκαλος! Θέλει να μας τρελάνει κανονικα! Οι Γιαννιώτες μάλλον πρέπει να ετοιμαζονται για χιόνι από ότι κατάλαβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δάσκαλος δεν θέλει να τρελάνει κανέναν. Για τους μαθητές που όταν κάνει μάθημα παίζουν ναυμαχία ή στέλνουν μηνύματα Θέλει να πει ότι με τα σημερινά στοιχεία για τις συγκεκριμένες περιοχές τρία είναι τα ενδεχόμενα: (α) νιφάδες χωρίς χιονόστρωση, (β) πάσπαλη ή γανούδα και (γ) χιονόστρωση ύψους 5 με 10 εκατοστών.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε! Ελπίζω να σας προλάβω πριν ξεκινήσει ο Παναθηναϊκός! Μήπως γίνατε σοφότερος για το τα Γιάννενα αύριο βράδυ θα είναι στο α) ή στο β) ενδεχόμενο; Δε σας ρωτάω για το γ), γιατί μου φαίνεται ότι έχει αρχίσει να περιορίζεται σε πιθανότητες!
      Καλό βράδυ,
      Παύλος από Άρτα

      Διαγραφή
    3. 60% για 5-10 εκατοστά και 30% για πασπάλα;;; Έφυγα!
      Παύλος

      Διαγραφή
  9. Μας βάζεις φωτιές κ.Ζιακόπουλε.Τι πυθικοί χρησμοί είναι αυτοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tόσο καθαρα τα λέει κάθε φορά ο δάσκαλος και ρωτάτε μερικοί που και τι....ελεος πραγματικά!!

    Νικ/Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα δάσκαλε καλησπέρα ομάδα... Για τρίτη όλα αυτά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαν σήμερα, το 1991,στο αγαπημένο βουνό του Χρήστου Όθρυς,κατέπεσε το C 130 της Πολεμικής Αεροπορίας ,στην οποία και εγώ υπηρέτησα,συμπαρασύροντας στον θάνατο 63 αξιωματικούς,υπαξιωματικούς και σμηνίτες του σώματος.Αιωνία τους η μνήμη!.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν σήμερα που λες περίμενα στο Τυμπάκι στην Κρήτη να έρθει να μας πάρει με προορισμό την 111ΠΜ Αγχιάλου. Άλλαξε διαδρομή και πήγε πρώτα Αγχίαλο. Δεν το ξέχασα ποτέ. Ηρθε ένα ΡΕΟ μετά από ώρα και μας πήγε στην πλατεία στο Τυμπάκι να πάρουμε τηλέφωνο σπίτια μας ότι είμαστε καλά. Ώρες αγωνίας για τους δικούς μας

      Διαγραφή
  13. Δάσκαλε για μετά τις 15 του μηνός να ελπίζουμε η πολική αρκούδα ότι θα εισβάλει με μένος από την κλειστή πόρτα? Πάντως φαίνεται να έχει μεγάλη όρεξη από το βλέμμα της....😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για εμάς τους Αυστριακούς δεν έχει καμία νιφάδα δάσκαλε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Orsa furiosa.Το σκέφτηκες καλά?!...........Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά του κακού μαθητή(ανορθόγραφος.αρνητής της κλιματικής αλλαγής ,απών..κλπ)...εχω να πω οτι ο κύριος Ζιακόπουλος δεν λεει τπτ αλλο απο το απλό ...οτι αν δεν προσδιορισθέι η θέση αλλά και ΄ποσο χρόνο θα καθήσει ο αυλώνας...και κυρίως η κινιση του...παραμένουμε σε αυτές τις πρωτες για μένα τολμηρές εκτιμήσεις...κατ εμέ για τα καρντάσια παιζει και το σενάριο του "οσα παίρνει ο βαρδάρης"..συγχαρητήρια και παλι κυριε Ζιακόπουλε."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πραγματικός χειμώνας ο χειμώνας, εκπληκτικός δάσκαλος ο δάσκαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Δάσκαλος αινιγματικος , αλλά θα έλεγα και εγώ με την ανάρτηση αυτή προετοιμάζει κάποιες περιοχές για χιονακι.Θα ήταν παραληψη μιας και είμαι από την ορεινή περιοχή της Όθρυς να μην αναφέρω και εγώ την πτώση του C 130 σαν σήμερα στην Όθρυ όπως πολύ σωστά ανέφερε και φιλος Π.Α. παρασύροντας 63 παλικάρια στο θάνατο με τις συνθήκες τότε το χιόνι να φτάνει σε εκείνο στο σημείο τα εφτά μέτρα (τώρα με τα βίας το μισό με ένα μέτρο),οι μνήμες ακόμα ζωντανές αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια ,όποιος περάσει από την περιοχή θα αντικρύσει το εκκλησάκι αρχαγγελων με τις 63 κανδήλες και τα διάσπαρτα εκκλησάκια.Αθανατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η πτώση του C130 που παρέσυρε στο θάνατο τόσους ανθρώπους μάς είχε όλους συγκλονίσει. Δεν γνωρίζω τον ακριβή ρόλο που είχε παίξει ο καιρός σε εκείνη την τραγωδιά, αλλά ξεφυλλίζοντας τα κιτάπια μου είδα ότι την 5η φεβρουαρίου 1991 είχαν σημειωθεί ισχυρές χιονοπτώσεις στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.
    Είδα ακόμα στις σημειώσεις μου και μια άλλη τραγική ιστορία που συνέβη μερικά χρόνια μετά. Συγκεκριμένα, στις 5 φεβρουαρίου 2003 ένας δάσκαλος με το γιο του πνίγηκαν στον Αχέρωντα και την επομένη τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λακωνία, την Πιερία και τη Δράμα. Ήταν μια πανελλαδική διήμερη σφοδρή κακοκαρία με θανάτους και μεγάλες καταστροφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάσκαλε έτσι είναι τότε επικρατούσε κακοκαιρία πολλών ημερών με χιονοπτώσεις και πολύ μεγάλα ύψη χιονιού.Σημερα όμως που ανοίχτηκε ο δρόμος ως το μνημείο πεσόντων είχε μόλις 40 πόντους χιόνι

      Διαγραφή
    2. Στις 5 Φεβρουαρίου του 1991 στην Καλαμαριά είχαμε 30 πόντους χιόνι, που το κράτησε στο δρόμο μία εβδομάδα. Το τοπικό αστικό λεωφορείο Νο 33 φορούσε αλυσίδες για πολλές ημέρες, ούτε εκχιονιστικά, ούτε αλάτι... Στις 7 Φλεβάρη το βράδυ, Τσικνοπέμπτη, πήγαμε στη Θέρμη σε μπουζουκοταβέρνα, πού να κάτσουμε σπίτι! Περισσότερο χιόνι εκεί. Στο Corolla φορούσα χιονολάστιχα.
      Τον δε χειμώνα του 2002-2003 η Θεσσαλονίκη είχε 10 ημέρες χιονόπτωσης! Τι να λέμε τώρα...

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ζιακοπουλε είχαμε φτάσει Τυμπάκι να αντικαταστήσουμε τους σμηνίτες φίλους μας από την 111ΠΜ και την μονάδα μας. Το επόμενο βράδυ χιόνισε στο Τυμπάκι κάτι που είχε να κάνει χρόνια όπως μας είπαν οι ντόπιοι. Επειδή οι περισσότεροι έτυχε από Τρίκαλα και βορειότερα λέγαν του φέραμε τα χιόνια. Δυστυχώς μετά από μερικές μέρες περιμένοντας να έρθει το μοιραίο C130 να μας αντικαταστήσει ζήσαμε από πολύ κοντά τα γεγονότα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα παιδιά που γνώρισα στην βασική εκπαίδευση στην Τρίπολη και αργότερα χάθηκαν στην πτήση αυτή

      Διαγραφή
    4. Βλέπε: "Αχέροντα". Ευχαριστώ Μιχάλη για τη διόρθωση.

      Διαγραφή
  20. μια εκτίμηση για την αττικη,δασκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ακόμη μία "μούφα" εξελίσσεται για τη Θεσσαλονίκη..
    Όσο πλησιάζει η Τρίτη, τόσο το φαρασι γίνεται κουτάλι, το κουτάλι γίνεται κουταλάκι και στο τέλος νικάει πάντα ο αγαπημένος Βαρδάρης.
    Κρατήστε μικρό, η μάλλον μη κρατήσετε καθόλου καλάθι για τα κοντινά καιρικά μελλούμενα.
    Άποψη στοιχειοθετημενη από την εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα εχετε βροχη Δευτερα βραδυ και χιονια πανω απο τα 500 μ.περιπου στη Θεσσαλονικη

      Διαγραφή
  22. Βαρδάρης μέχρι να σβήσει ο ήλιος Σαλόνικα. Μόλις μπει, ο υετός κάνει φτερά μαθημενα τα βουνά στα χιόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. που θα χιονίσει απο Δευτερα βραδυ-Τριτη βραδυ

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020512/greece/precipitation-totals-24h-snow/20220208-1800z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Α ρε καιρέ μπαμπέση! Ως την τελευταία στιγμή με τη (χιονο)σέσουλα στο χέρι, αλλού να προσθέτεις και αλλού να αφαιρείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βορεια αττικη θα εχουμε κατι σοβαρο πανω απο τα 300μ??

      Διαγραφή
    2. Μάλλον δάσκαλε για τα καρντάσια δεν θα έρθει η ώρα φέτος δεν θα δούμε άσπρη μέρα δυστυχώς

      Διαγραφή
    3. αυτη η συγκλιση ειναι ικανη να ριξει τα υψομετρα χιονιου στην βορεια αττικη στα 200-300 μ.περιπου??
      https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/sterea-ellada/deep-layer-shear/20220208-1500z.html

      Διαγραφή
  25. ....δώστε την ερμηνέια...στον λαό κυριε Ζιακόπουλε....ποιος ειναι ο μαμπέσης ο Αυλωνας? ο Ευρωπάιος....? ο "κακός μας ο καιρός"?....αν αρχισε τις αφαιρέσεις...ξερουμε εμεις απο ξεικινά,,,,,"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φτάνει με την Αττική..
    Έχουμε κουραστεί από το μοτίβο, κάνει παρατεταμένη ξερό κρύο στο βορρά και μετά για τρεις ημέρες κρύου στο Νοτο χιονίζει στην Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιο είναι το πρόβλημά σου με την Αττική; Όταν κάνει έξι μήνες το καλοκαίρι να βρέξει ή όταν έκανε να 13 χρόνια να ρίξει πολύ χιόνι, ήσουν το ίδιο προβληματισμένος; Το κομπλεξικά σου μηνύματα δεν χωρούν σε αυτό εδώ το χώρο. Αν έχεις καταλάβει εδώ χαιρόμαστε οπότε έχει καιρικό ενδιαφέρον σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

      Διαγραφή
  27. μια εκτιμηση για την κυκλοφορια που δινει το GFS για 18/2

    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=36&time=306&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ιωάννη ηρέμησε λίγο λίγο.καλο βράδυ Ανώγεια Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σαν σήμερα είχαμε 25 με 30 εκατοστά χιονι στα Γιάννενα το 1991.Ηταν βαρύ χιονι είχαν γκρεμιστεί στεγαστρα και αποθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παιδιά τι ρωτάτε το δάσκαλο για τις 18. Μετεωρολογος ειναι ο άνθρωπος οχι μάγος!
    Εδω δεν ξέρουμε τι θα κάνει στις 8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννης απο Μυτιληνη6 Φεβρουαρίου 2022 στις 3:48 μ.μ.

      Σωστός Ηλία!! Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα σε όλους!! Αφήστε λιγο τον κυριο Ζιακόπουλο να ησυχάσει.. Λες και δεν θα μας ενημερώσει οταν δει και όταν πρέπει..

      Διαγραφή
  31. Πάλι θα πω για κάτι λίγους περίεργους.. Ούτε καν χιόνι έφτασε η άνοιξη τέλος ο χειμώνας!!!! Κ όλα αυτά σε ένα χειμώνα που κ τώρα να τελείωνε που δεν θα κάνει βεβαίως βεβαίως την χάρη στους λίγους μίζερους μπορεί να χαρακτηριστεί για την χώρα μας κανονικός κ φυσιολογικός ιδίως κ σε σύγκριση με Ευρώπη πλην Ρωσίας μετά από τους άφαντους χειμώνες που πέρασε κ με ΗΠΑ που σε σύγκριση με άλλους χειμώνες της είδε χιόνι με το ζόρι μετά την πρωτοχρονιά κ αυτό πολύ λίγο κ για λίγο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αρχίζει και φαίνεται η εγκατάσταση νοτιοδυτικού ρεύματος το προσεχές διάστημα στην Ευρώπη.

    Αυτή η κυκλοφορία, με κατάλληλες προϋποθέσεις δίνει ψυχρές εισβολές, κυρίως στα ανατολικά.

    Και κάτι λαογραφικό: "Το φεγγάρι έχει κοιλιά" έλεγε ο παππούς μου, άρα έρχονται πολλές βροχές. Μέχρι στιγμής τα μοντέλα τον διαψεύδουν

    Οψόμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καθαρά ανοιξιάτικη μέρα σήμερα πανελλαδικά!
    17β στην περιοχή μού με ηλιοφάνεια μετά από πολλές πολλές ημέρες.
    Γενικευμένα 15αρια και 16αρια βλέπω σε πολλούς σταθμούς ακόμη και της βόρειας και ανατολικής χώρας.
    Αύριο μάλιστα πλην της δυτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου πού λόγω βροχών θα έχουν πιό φθινοπωρινό καιρό,στα ανατολικά και βόρεια πρόσκαιρα,η ανοιξιάτικη καλοκαιρία θα συνεχιστεί.
    Παραφωνία χειμωνιάτικη ο καιρός της Τρίτης Τετάρτης αλλά όπως προείπαμε η μεγάλη ταχύτητα πού αναπτύσσει ο αεροχείμαρρος,μπορεί πρόσκαιρα να δώσει αξιόλογα φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους,όμως γρήγορα γρήγορα θα απομακρύνει τη διαταραχή από τη χώρα μας.
    Έτσι από Πέμπτη έως Σάββατο τουλάχιστον,οι αντικυκλωνικές συνθήκες και ο ήπιος καιρός,ιδανικός για εξωτερικές εργασίες επιστρέφει.
    Άλλωστε σας το είχα πει αυτό όσοι θυμάστε μόλις τελείωσε η "ε
    Ελπίδα", ότι μέχρι τα μέσα περίπου τού μήνα ας μη περιμένουμε τίποτα ιδιαίτερο και ότι εκεί όπου χιόνισε πάρα πολύ ο καιρός θα εξομαλυνθεί.
    Ευτυχώς τα βουνά μας έχουν γεμίσει χιόνι(θα πάρουν και άλλο από αύριο βράδυ)και και έτσι θα "αντέξουν" τις επόμενες ημέρες.
    Προσωπικά δε με χαλάει καθόλου.
    Βαρέθηκα τις παγωνιές εδώ στα δυτικά ΒΔυτικα χωρίς να κάνει κάτι στα χαμηλά.
    Συστήματα όπως το αυριανό είναι άκρως ευπρόσδεκτα το επόμενο διάστημα.
    Πολικά κρύα χωρίς γενικευμένο υετό όμως,άχρηστα!
    Ας πάνε στον αγύριστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δυστυχώς χάθηκαν τρεις άνθρωποι, κάνοντας αναρρίχηση στον Χελμό στα Καλάβρυτα. Εικάζεται ότι παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα, με την άσχημη αυτή είδηση - λίγες μέρες μετά τον χαμό ακόμα ενός νέου ορειβάτη - να επισκιάζει το πρώτο ωραίο Σαββατοκύριακο μετά από καιρό. Ειδικά σήμερα Κυριακή 6/2 πάρα πολλοί είχαν κατέβει στην παραλία του Φαλήρου για να χαρούν τη λιακάδα και την μπονάτσα.

    Παρεμπιπτόντως, και στην Αυστρία χάθηκαν οκτώ άνθρωποι από χιονοστιβάδες τις τελευταίες μέρες, οι οποίες προκαλούνται άραγε όταν ανεβαίνει απότομα η θερμοκρασία και υπάρχουν συσσωρευμένοι μεγάλοι όγκοι χιονιού; Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να προκαλούν απίστευτη αγωνία και το χιόνι να φράζει στόμα και μύτη. Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον όταν ένα μεγάλο κύμα σε βάζει από κάτω στη θάλασσα και πίνεις πολύ νερό με την ορμή που έρχεται πάνω σου και σε βυθίζει. Το μόνο θετικό είναι ότι το κύμα περνάει γρήγορα, δεν σε κρατάει συνέχεια εγκλωβισμένο και έχεις περιθώρια αντίδρασης μέχρι το επόμενο που αργεί να έρθει.

    Επίσης, μετά από 2-3 μεγάλα κύματα, τα επόμενα περίπου 10-15 είναι μικρότερα μέχρι να έρθει και πάλι μία πιο ογκώδης υδάτινη τριάδα. Έχουν μία περιοδικότητα, που σου επιτρέπει να υπολογίσεις να βγεις στην ακτή όταν σκάνε τα μικρότερα κύματα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ποια η επιδραση του aegean rain effect για αττικο-βοιωτια με δεδομενα
    T-500αιγαιου=-32/-33οC , Τ-850αιγαιου=-4/-5οC, Τ-αιγαιου=15oC?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. το ecmwf δινει κινηση του χαμηλου 1000 απο το Β.Αιγαιο (νυχτα Δευτερας) προς τα ανατολικά (Τριτη)...οποτε και ο ογκος του υετου θα περιοριστει γενικοτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά Γιάννη δεν άλλαξαν πολλά από αυτά που είπαμε.
      Ο περισσότερος αλλά πρόσκαιρος υετός δυτικά ηπειρωτικά και γύρω της Πίνδου,Αιγαίο Θράκη Κρήτη.
      Τα ανατολικά ηπειρωτικά θα επηρεαστούν ελάχιστα με ερωτηματικό υποτροπής τις βραδυνές ώρες της Τρίτης εάν σχηματιστούν οι κατάλληλες συγκλισιογραμμές με το βοριά και το χαμηλό στα Δωδεκάνησα,αν και οι θερμοκρασίες για κάτι καλό χαμηλού υψομέτρου εκείνες τις ώρες θα έχουν πετάξει.
      Νομίζω ότι πλην της εντυπωσιακής απότομης πτώσης τού υδραργύρου από αύριο το βράδυ,το κυριότερο στοιχείο της επερχόμενης αλλαγής θα είναι οι ψυχροί θυελλώδεις ΒΔυτικοί ανέμοι και θέλει προσοχή στις περιοχές πού προείπα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστούμε Φώτη για τα νεότερα
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή