Καλημέρα, φίλοι μου!

Του Χρήστου Παπαηλία

Ρισκάρει, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή!
 

28 σχόλια:

  1. Καλησπερα δασκαλε! Ρισκαρει δασκαλε! Και μαλλον θα παει κουβα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας.Το πιάσαμε το υπονοούμενο δάσκαλε.Ελπίζουμε να ναι κάτι καλό για όλους Καλό Τριώδιο και Απόκριες.Μηπως έχουμε πάλι συνάντηση την Τσικνοπέμπτη.Παπασταμάτης από Μαρκόπουλο Μεσογαίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα δάσκαλε και σε όλους,το ρισκάρει μήπως υπονοεί ψυχρές εισβολές προς το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη οπότε και τα ανθισμένα δεντράκια θα υποφέρουν; Χρήστος από την βροχερή Όθρυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους, όλες ανθησαν δάσκαλε Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι πιθανοτητες ειναι σαφως με το μερος της. Καλημερα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Τρελή να φέρεις στα μαλλιά σου τη χιόνια τι τόσο βιάζεσαι,μόνη της θε να έρθει η βαρυχειμωνια δεν το στοχάζεσαι".Ρισκο?Άρα να κρατήσουμε πισινή για πιθανο δυνατό φινάλε του χειμώνα και γκολ στις καθυστερήσεις που πάντα πανηγυριζεται πιο έξαλλα!Πάντως ο τρελός λενε βλέπει τον μεθυσμένο και φοβάται..όπου μέθυσος βλέπε Φλεβάρη..λέτε δάσκαλε??Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα στην ομάδα Μας έχει γονατίσει η ΔΕΗ στο κόστος παραγωγής Οι ζημιές από την ελπίδα Αν έρθει κ τέλος του μηνός ο άσπρος καβαλάρης με το σπαθί της παγωνιάς Σίγουρα θα υπαρξουνε ελείψεις στο άμεσο μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η φράση έχει και συνέχεια. "Αλλά δεν έχει άλλη επιλογή". Εκτός, αν πάει για χάρη της φωτογραφίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Φεβρουάριος θα κυλήσει ομαλά απ'ότι φαίνεται. Υπάρχει περίπτωση να της κάνει ζημιά ο γδάρτης όμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιάννης απο Μυτιληνη13 Φεβρουαρίου 2022 στις 3:42 μ.μ.

    Καλησπέρα.. Καλό υπόλοιπο Κυριακής.. Καλή εβδομάδα και καλό Τριώδιο σε όλους! Ας ευχηθούμε αν έρθουν όψιμα κρύα να μην κανουν ζημιά σε ανθρώπους,σε πανίδα και χλωρίδα.. Παντως κ'δω στο νησί μυρίζει άνοιξη σιγά σιγά.. Αλλά ένα χιονάκι γι'αυτούς που δεν το είδανε πιστευω καλο θα είναι, χωρίς ακρότητες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί φίλοι,αν και χιονόφιλος "εκ κοιλίας μητρός μου",εγώ,και πιστεύω αρκετοί άλλοι,από εδώ και πέρα μπόλικα νερά περιμένω.Τα βουνά ας βάλουν 10 μέτρα χιόνι,θα πάω να το βρω εκεί.============Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ό,τι και να δείχνουν τα μοντέλα, κανείς δε μπορεί να μιλάει για το τέλος του Χειμώνα όταν το ημερολόγιο γράφει 13 Φεβρουαρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. -λοιπόν το ρίσκο ενος δέντρου είναι δεδομένο..καθως ανθίζει μεσα στο χειμώνα επομένως αυτό δεν είναι πρόβλεψη...ως εικόνα.ομως σε συνδηασμό με την παράθεση...χωράει όλες τις ερμηνείες..δλδ μπορείς να κολήσεις πολλές κυκλοφορίες..σιγουρα ομως δεν κολλάς τον υποτροπικό η την ζέστη...
    -Με αυτές τις παραδοχές..λέω οτι ο κύριος Ζιακόπουλος..βλέπει σαφώς ακομα μια ψυχρή μεταβολή...χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να προσδιορίσει..τα χαρακτηριστικά της.
    Τέλος σημειωνω οτι η κυκλοφορία είναι εμμονική από τις 6 περίπου δεκεμβρίου οι λεξεις νοτιάδες και ανοδος της θερμοκρασίας..μας εχουν εγκαταλείψει..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καραβατακης Αντώνιος13 Φεβρουαρίου 2022 στις 5:22 μ.μ.

    Καλησπέρα Δάσκαλε.Πραγματι κ σε μας Μυτιλήνη,κ ειδικά στον κόλπο Γέρας, αρκετές αμυγδαλιές άνθισαν τις τελευταίες ημέρες. Πιστεύω ότι είναι αλληγορική η φράση σας κ το τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη,θα νιώσουμε πάλι τον χειμώνα. Σοφός ο δάσκαλος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η αμυγδαλιά είναι δέντρο των θερμών και ξηρών κλιμάτων. Περιοριστικοί παράγοντες είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και της άνοιξης και οι πολύ υψηλές του καλοκαιριού. Κατά την ανθοφορία, αν η θερμοκρασία κατέλθει στους -4oC για μισή ώρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά και σε ποσοστό από 20-100%, ανάλογα με την ποικιλία. ....ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΘΑ ΤΗΣ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πέρυσι οι αμυγδαλιές ανθίσαν αρχές Γενάρη οπότε φέτος πάλι καλά...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το 2004 πάντως, άντεξαν οι αμυγδαλιές τον ολικό παγετό και τους -5, αλλά είχαν καεί οι λεμονιές και όλα τα μη αυτοφυή καλλωπιστικά των πάρκων που συνήθως είναι τροπικών προελεύσεων καθώς και οι ευκάλυπτοι! Δε θυμάμαι ιδιαίτερες ζημιές στα φυλλοβόλα, ακόμα και τα θερμόβια όπως οι φιστικιές ούτε στις αμυγδαλιές που και τότε είχαν ανθήσει! Αντίθετα,τα αείφυλλα είχαν βάψει το τοπίο στα Μέγαρα κατακίτρινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
    Πέτρο και εγώ σκέφτομαι όπως το λες και εσύ.Νερα θέλουμε.Και μάλιστα πολλές περιοχές της χώρας θέλουν νερό.Οι εικοσιτετράωρες ποτιστικες βροχές, δυστυχώς έχουν εκλείψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας.Τα υπόγεια νερά έχουν λιγοστέψει.
    Ο Μάρτης είναι ένας μήνας που πολλές φορές καταστρέφει την αγροτική παραγωγή από τον παγετό.Εγω προσωπικά,αν και μου αρέσει ο χειμώνας, δεν θα ήθελα χιόνι και ψύχος το Μάρτη.Πως να το ευχαριστηθω αφού παράλληλα γίνονται ζημιές στην παραγωγή; Και πολύς κόσμος βιοποριζεται από τον πρωτογενή τομέα.Καλυτερες λοιπόν οι βροχές και κάπως πιο μαλακό καιρό θα έλεγα για μετά τον Φλεβάρη.
    Καλό βράδυ κύριε Ζιακοπουλε και σε όλη την παρέα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νομίζω ότι τον Μαρτη του 1987 είχε καταστραφεί ολοσχερώς η αμυγδαλοπαραγωγή στη Θεσσαλία.======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η αμυγδαλιά χιλιάδες χρόνια αυτό το ίδιο κάνει, με τα γνωστά αποτελέσματα. Όσο για τον πραγματικο χειμώνα συνεχίζεται για αρκετό καιρό ακόμη, κατά τα γνωστα.Β.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. επέτειος Μήδειας, για Θεσσαλία. στους 12 χειμώνες από 2010-11 έως σήμερα είχαμε επτά (7) περιπτώσεις χιονόστρωσης στα Τρίκαλα, από μερικά εκατοστά (όχι ασσόδυα και πασπάλες)έως μισό μέτρο. να προσθέσουμε και ένα για το στατιστικό λάθος, έχουμε ένα σχετικά αξιοπρεπές χιόνι κάθε ενάμιση χρόνο.
    κι έτσι ευχόμενοι "Χιόνια πολλά" ευχόμαστε "Χρόνια ακόμα περισσότερα".
    καλημέρα, καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η φύση δεν βιάζεται ποτέ κι όμως τα πάντα γίνονται στην ώρα τους.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δασκαλε Καλησπερα!

    Λιγο εκτός χρόνου αλλα θα γραψω για τα δικα μας προβλήματα. Μιας και χρονια αμυγδαλοπαραγωγος ά.. και καιροφιλος φυσικα! Στην ευρύτερη περιοχή του Συκουριου-Τεμπη Λαρισας καλλιεργείται το αμύγδαλο σχεδον σαν μονοκαλλιέργεια περιπου 15000 στρεμ εδω και πολλα χρονια! ΤΑ τελευταια ομως πεντε χρονια ο καιρος αποφάσισε να μας "κλεψει...." τις παραγωγες με εξαίρεση την χρονια του 2018. Ολες οι άλλες χρονιες μας εδωσαν τιποτα και μια χρονια το 30% της παραγωγής. Οι συνεχόμενοι παγετοί του Μαρτιου αποτελουν πια μόνιμο και αξεπέραστο πρόβλημα, με άμεσο αποτέσμα οι αγρότες εδω να βρίσκονται με τα "χέρια ψηλά" χωρις να μπορουν να αλλαξουν κάτι! Βάζοντας στην περιοχη μ/σ (ΕΑΑ) στο Νεσσωνα Τεμπων παρατήρησα οτι καταγραφει τις χαμηλότερες θερμοκρασιες απο όλες τις πεδινες περιοχες του ν.Λαρισας. Αυτο σιγουρα εχει να κανει με την ιδιαιτερότητα της περιοχής αλλα και τα αποτελέσματα νομίζω της κλιματικη αλλαγης.
    Δηλαδή: την συνεχη έλευση κακοκαιριων εξ ανατολών. Τα λιγα χιονια σε ορεινα την εντονη ψυξη της ατμοσφαιρας και ταυτοχρονη ξήρανση, με τους συνεχόμενους βοριοανατολικους ανεμους που εχουμε εδω. Και φυσικα ο ογκος του Κισσαβου που σε συνθηκες παγετου ακτινοβολίας ειναι αυτος που βαζει το "χερι" του ώστε η έντονη ψύξη που εχει δεχθεί σε μια κακοκαιρια τελικά να κατολισθαίνει τις βραδυνες ωρες και να μας δίνει τελικά τις χαμηλοτερες θερμοκρασιες αρα και ζημιές σε παραγωγές! Χρονια φιλος του μπλοκ σας , που ειναι όαση σε ολα αυτά που διαβαζουμε...! Εύχομαι να συνεχίσετε για πολλα χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, φίλε μου. Κατά τα άλλα, έτσι είναι. Η ζωή και οι δραστηριότητές μας είναι οργανωμένες με βάση το «μέσο» καιρό ή τον καιρό που παρατηρείται συχνότερα σε μία περιοχή. Όταν ο καιρός παρουσιάζει αποκλίσεις από τα προαναφερόμενα, συνήθως αρχίζουν και τα προβλήματα.

      Διαγραφή