Ανεμοσούρι στα χιονισμένα βουνά της Φλώρινας, του Γ. Τομπουλίδη

 




"Η ανακατανομή της ποσότητας του χιονιού, που έχει πέσει σε μια περιοχή, είναι χαρακτηριστικό του χειμωνιάτικου περιβάλλοντος, κυρίως, στους ορεινούς όγκους, και το αίτιο που την προκαλεί είναι ο άνεμος. Με τον όρο παρασυρόμενο χιόνι, εννοούμε το χιόνι που μεταφέρεται από τον άνεμο σε μικρό ύψος από το έδαφος, χωρίς να περιορίζεται αισθητά η ορατότητα στο ύψος των ματιών του παρατηρητή (1,80 μέτρα από το έδαφος). Το χιόνι που μεταφέρεται σε μέτριο ή μεγάλο ύψος από το έδαφος και περιορίζει πολύ την οριζόντια ορατότητα στο ύψος του παρατηρητή ονομάζεται ανυψούμενο χιόνι. 

Όταν η ταχύτητα του ανέμου είναι μικρή, το χιόνι έρπει ή αναπηδά πάνω στην επιφάνεια του εδάφους. Η αιώρησή του στην ατμόσφαιρα επιτυγχάνεται με αναταρακτικές διαδικασίες που οδηγούν τα σωματίδια του χιονιού δεκάδες μέτρα ψηλότερα από το έδαφος. Η μετάβαση από την αναπήδηση στην αιώρηση συμβαίνει με ταχύτητα ανέμου γύρω στους 30 κόμβους. Είναι αυτονόητο ότι για την αιώρηση, εκτός από την ταχύτητα του ανέμου, καθοριστική είναι η κατάσταση του χιονιού, που καλύπτει το έδαφος, συμπεριλαμβανομένων της θερμοκρασίας, του μεγέθους, του σχήματος και της πυκνότητας των σωματιδίων του" (Καιρός, ο γιος της Γης και του Ήλιου, τόμος πρώτος).


12 σχόλια:

  1. Να εκλάβω κ Ζιακοπουλε κ το ανεμοσουρι κ την πολική αρκούδα ως μήνυμα επιβεβαίωσης της γνώμης μου κ σχεδόν όλων των φίλων πλην ολιγιστων ότι ο χειμώνας έχει ακόμη λευκό ψωμάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννης απο Μυτιληνη4 Φεβρουαρίου 2022 στις 3:10 μ.μ.

    Να'στε καλα κύριε Ζιακόπουλε! Ευχαριστούμε για το άρθρο.. Τουλάχιστον εμείς που δεν εχουμε προμηθευτεί τα βιβλία σας μαθαίνουμε αρκετά και απο εδώ! Ευχαριστούμε και τον Γιώργο Τομπουλίδη για το βίντεο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για το βίντεο και τις περαιτέρω πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να σημειώσω οτι αν περπατάς νύχτα σε συνθήκες χιονοθύελλας με ανεμοσουρια ειναι βέβαιο οτι θα χασεις το προσανατολισμό σου....στο σκληθρο φλωρινας θυμάμαι διένυσα την πρωτοχρονιά του 73 μια απόσταση ενος χιλιομέτρου...σε μιαμιση ωρα..!
    κυριε Ζιακόπουλε είμαστε σίγουροι οτι είναι αρκούδα και όχι βερνερίτσα?"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφα! Ευχαριστούμε. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τον δάσκαλο μόνο γνώσεις αποκομίζουμε,εξού και παραπάνω άρθρο και εγκυρότητα στην ενημέρωση.Αξιολογη φενεται η κακοκαιρία Τρίτης,ο χειμώνας έχει ψωμί ακόμα με την μόνη παραφωνία ότι μεγαλώνει σιγά σιγά η μέρα . Χρήστος από την ηλιόλουστη αλλά κρύα Όθρυ σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι 30 κόμβοι είναι 50-60 χλμ/ώρα; Περίπου η ταχύτητα, δηλαδή, με την οποία φυσούσαν και σήμερα το πρωί οι βοριάδες στη θάλασσα στο Θυμάρι. Πάντως, μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 1/2 στη Γαλλία δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη στις πόλεις απ' ό,τι στην εξοχή. Επίσης, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι πυκνότερες σε περιόδους με κρύο καιρό, καθώς δουλεύει περισσότερο η θέρμανση στα σπίτια και οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με τα αυτοκίνητα τους, όπως επισημαίνει η Le Monde.

    Όσο για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ποικίλουν ανάλογα με το είδος των μικροσωματιδίων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα. Τα μικρότερα από αυτά (PUF) με διάμετρο 100 νανόμετρα (δηλαδή, στο μέγεθος ενός ιού) μπορούν να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μέχρι τον εγκέφαλο ή τον πλακούντα μίας εγκύου. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα σωματίδια με διάμετρο 10 μικρόμετρα (PM10) συνήθως σταματούν στο ανώτερο αναπνευστικό (στη μύτη ή τον φάρυγγα) και τα μεσαία με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (ΡΜ2,5) φτάνουν μέχρι τους πνεύμονες.

    Το θέμα είναι, όμως, πώς να μην ανάψει κάποιος θέρμανση στις ευάλωτες στο κρύο περιοχές; Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται κι άλλος χιονιάς. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, η ΔΕΗ θα μας μαδήσει.

    https://www.lemonde.fr/planete/article/2022/02/01/la-pollution-aux-particules-ultrafines-deux-a-trois-fois-plus-elevee-en-ville-qu-a-la-campagne_6111807_3244.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σας πω μια ιστορια δασκαλε!Το χωριο μου βρισκεται ελαφρως βορειοδυτικοτερα της πολης της κοζανης..(ξηρολιμνη κοζανης). το 2011 λοιπον..και αν θυμαμαι καλα 23 η 24/12 ητανε..ξεσπασε μια ισχυροτατη χιονοπτωση διαρκειας 6-10 ωρων. το προβλημα ομως ηταν οτι φυσουσε ισχυρος βορειας και ενδιαμεσα ολο το χιονι απο τα χωραφια μαζευτηκε στην παλαια εθνικη οδο κοζανης-σιατιστας σε ενα συγκεκριμενο τμημα περιπου 2 χιλιομετρων και ετσι μαζευτηκε 1,5 μετρο χιονι και εμειναν εκει πολλοι οδηγοι για ενα 2ωρο στα αυτοκινητα τους..θυμαμαι ειχε παει ο ξαδερφος μου με τρακτερ για απεγκλωβισμο και κοντεψε να μεινει..υπεφερε απο υποθερμια στην συνεχεια..εγω ειχα περασει το πρωι και το βραδυ δεν μπορουσα φυσικα να γυρισω..να φανταστειτε ειδη απο το πρωι προς μεσημερι σε καποια σημεια μαζευε 50 και 60 ποντους και οριακα ειχα περασει απο την μεση του δρομου ωστε να παω στο χωριο..ως φυσικα καμμενος χιονοκυνηγος.. οποτε ο αερας δημιουργει σοβαρα προβληματα...και τοτε ειχε κλεισει εκτος απο την εθνικη οδο και η εγνατια οδος κοζανης προς γρεβενα σε ενα μεγαλουτσικο κομματι!!!απιστευτο θεαμα να βλεπεις μηχανηματα που εχουν στα χιονοδρομικα κεντρα να τα φερνουνε να ανοιγουνε τον δρομο και στις ακρες να εχει 2μιση μετρα χιονι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες κοντοπατριώτη, Φώτη, στην παρέα μας. Εγώ κρατάω από τη Νεάπολη. Το 1957 ο πατέρας μου ως φαλαγγάρχης Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός φάλαγγας REO του ΣΕΜ εγκλωβίστηκε στο ίδιο σημείο, όταν ήρθε το χιόνι από τα γύρω βουνά (Καραγιάννια) στο δρόμο λόγω του ισχυρού ανέμου και δεν τον πίστευε ό διοικητής λόγω της ηλιοφάνειας που επικρατούσε!

      Διαγραφή
  9. Επειδή έχω τα βιβλία σας και τα έχω διαβάσει.. μπορώ λοιπόν από αυτό το βήμα.. ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΣΩ που τόσο απλόχερα και με επιστήμωνικο τρόπο, (αλλά και κοινή καθομιλουμένη), που μας βοηθήσατε (εμένα τουλάχιστον πολύ), να έχω μία πολύ καλή οπτική για το μεράκι μου, πού πολύ θα ήθελα να το σπουδάσω.. αλλά λόγω διαφόρων καταστάσεων που τυχαίνουν στη ζωή δεν μπόρεσα.. έτσι το κανα χόμπι και πορεύομαι με αυτό εδώ και 35 χρόνια... Και ίσως για άλλα 35!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμπατριώτη στην ερώτησή σού γιά τα μέρη μας και αν θα χιονίσει,το σίγουρο είναι ότι δεν γεννάται λόγος για πεδινά.
    Θα έχουμε αρκετά χιλιοστά βροχής στα πεδινά μας παρόλη τη μικρή διάρκεια τού συστήματος,όπως και αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πολύ πιθανόν στα ημιορεινά μας(είναι ρίσκο τα υψόμετρα από τώρα).

    Στην αλλαγή της Τρίτης(Δευτέρα βροχές κυρίως δυτικά ανατολικό Αιγαίο λόγω ΝΔ ανέμου)με όσο πιό λίγα λόγια μπορώ να πω,διακρίνουμε:
    1ον Το πολικό Jetstream με την μεγάλη καμπύλη και πορεία ΒΑνατολική στον ΒΑνατολικό Ατλαντικό,με απότομο στρίψιμο κάπου στην ανατολική Ευρώπη και κάθοδος αυτού καρφί προς της περιοχή Αδριατικής Ιονίου.
    Αποτέλεσμα η βάθυνση και δημιουργία ψυχρού μετώπου πού θα μπουκάρει από την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων προς τη ΒΔυτική χώρα το βράδυ της Δευτέρας συνοδεία θυελλωδών ΒΔυτικών ανέμων,κατακόρυφης πτώσης της Τ στα 850,και μπόλικο υετό πού θα σαρώσει όλη τη χώρα και κυρίως τα δυτικά κεντρικά βόρεια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα.
    2ον Το θερμοκρασιακό προφίλ στην ανώτερη ατμόσφαιρα και κυρίως στα 500 αλλά και στα 200hPa αντίστοιχα(-31 και μειων 44β κατά μέσο όρο πάνω από την ηπειρωτική ζώνη)υποστηρίζει μαζί με τις Τ850 ένα καλό μίγμα για εκπλήξεις με χιονοπτώσεις γιά κάποιες ώρες έως και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντροβόρειας χώρας!
    3ον πλην τού υετού,μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί σε θάλασσα και ξηρά καθώς με το πέρασμα τού χαμηλού στο βόρειο Αιγαίο,οι εντάσεις των παγερών ΒΔυτικών ανέμων θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ σίγουρα σε όλη σχεδόν τη χώρα,ενώ σε περιοχές καναλισμού και κυρίως σε Κυκλάδες-Κρήτη-βόρειο και ανατολικό Αιγαίο(πιθανόν την Τρίτη και ανοιχτά τού Ιονίου) να παρατηρηθούν ριπές έως 10 μποφόρ!
    Στα ορεινά εννοείτε ανεμοσούρια όπως έγραψε και ο δάσκαλος στο άρθρο).

    Υποσημειώσεις:
    Αυτή τη φορά πιθανόν να χιονίσει πυκνά έστω και πρόσκαιρα σε περιοχές της Ηπείρου όπως μέσα στα Γιάννενα αλλά αυτό θα το ξέρουμε σίγουρα την Κυριακή το βράδυ.
    Το σύστημα αυτό είναι ικανό για όλα παρόλο τον εξπρές χαρακτήρα τού καθώς η γρήγορη κίνηση τού αεροχειμάρρρου ανατολικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε διάρκεια.
    Με σιγουριά θα πω ότι από Πέμπτη κυρίως και για λίγες ημέρες η καλοκαιρία επιστρέφει με την πρώτη αξιόλογη άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα(αμήν καθώς το έχουμε λίγο ανάγκη).
    Πολλά τα ερωτηματικά ακόμη για την διαφαινόμενη και πάλι αλλαγή τού καιρού προς τα μέσα τού μήνα και μετά.
    Περιμένουμε άλλωστε και την πρόβλεψη τού δασκάλου.
    Καλό ξημέρωμα από την υγρή και πολύ κρύα και σήμερα το βράδυ Αιτωλοακαρνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αλλά 7,7 χιλιοστά μας αφησε το προχθεσινό ξέσπασμα και φυσικά πολύ κρύο σλλα ευτυχώς χωρίς παγωνιά αφού η συννεφιά διαλύθηκε οριστικά μετά τις 9 χθες το πρωί και βγήκε επιτέλους ήλιος λαμπρός,χωρίς όμως η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 10 βαθμούς αφού ένα αεράκι Βορείου ρεύματος μας συνόδεψε όλη μέρα.
    Τα νερά ήδη έχουν αρχίσει να γεμίζουν τον κάμπο μας και η λίμνη άρχισε να σχηματίζεται που σημαίνει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι σε καλά επίπεδα,αυτό βεβαίως φαίνεται και από πηγές που μέρα από χρόνια άρχισαν να τρέχουν και πάλι.
    Με την πίστη ότι θα έχουμε στην συνέχεια αρκετά νερα σκομη,ελπίζω να δούμε και άλλες πηγές να κάνουν το ίδιο.
    Φίλε ανώνυμε φυσικά και κάνω χιούμορ ,απλά η ομοφωνια που υπάρχει πιστεύω πως είναι επειδή όλοι βλέπουμε τα ίδια πράγματα.
    Όσο για τον αγαπητό Βαγγέλη Σπανό,νομίζω πως θα πρέπει να οπλιστει με αρκετή υπομονή ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει τα μπάνια του,που τοσο του αρέσουν(Έμενα φίλε να δεις πόσο μου αρέσουν,αλλά λόγω έλλειψης χρόνου κάνω οπότε προλαβαίνω)καθώς ο φετινός χειμώνας πιστεύω ότι θα αργήσει πολύ να μας εγκαταλείψει.
    Σίγουρα κάποια στιγμή φίλε όλα τελειώνουν,αλλά εμένα μου δείχνει,με όσα μπορώ να συλλάβω με τις "κεραίες"μου,ότι ακόμη έχει πολύ δρόμο να διανύσει.
    Αν μιλούσα ποδοσφαιρικά,θα τον παρομοίαζα με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας το 2009 Ολυμπιακού-Αεκ 4-4 κανονικός αγώνας και 15-14 στα πέναλτι,γι'αυτό έγραψα τις προάλλες ότι φαίνεται δυνατό φινάλε του αγωνα(Φεβρουάριος)σκληρή και αμφίρροπη παραταση(Μάρτιος) και πολλά τα πέναλτι που χρειαστεί να χτυπηθούν(Απρίλιος).
    Φυσικά όλος ο υετος που θα υπάρξει λογικά,μπορεί να είναι οποιαδήποτε μορφής.
    Όσο για την διόρθωση που λες,σίγουρα θα υπάρξει κάποια στιγμή,εμένα όμως αυτό που μου δείχνει,είναι οτι θα πάει αργότερα.
    Αν και πιστεύω ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό με τους απανωτους καύσωνες και θα είναι αρκετά καλύτερο,ζέστες θα κάνει φυσικά,Ελλάδα είμαστε,αλλά όπως πέρσι.
    Ως τότε βέβαια έχουμε σκόνη καιρό,ας απολαύσουμε όσα έρχονται και εδώ είμαστε πάλι να τα λέμε.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή