Ο καιρός της εβδομάδας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει παροδικές βροχές, χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, στην περιοχή μας θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πιθανώς κατά τόπους 10 μποφόρ, με πιθανή συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο. 


Την Τετάρτη (9/2), στην Εύβοια, τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά). Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (10 & 11/2), προβλέπεται καλοκαιρία με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες βασικά ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν περαιτέρω εξασθένηση και την Παρασκευή δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ. 

Το Σάββατο (12/2), ο καιρός θα είναι ήπιος, χωρίς αξιόλογες βροχές και με ανέμους το πολύ 5 μποφόρ.

Υ.Γ. Οι χιονοπτώσεις της Τρίτης, μπορεί να έχουν μικρή διάρκεια και οι χιονοστρώσεις να είναι μικρού πάχους, αλλά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Αναφορικά με κάποιες τοπικές προγνώσεις: (α) Στα Γιάννενα θα χιονίσει για λίγες ώρες, (β) στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση των χαμηλών θερμοκρασιών με τον υετό θα είναι σύντομη εξαιτίας του Βαρδάρη και (γ) στην Αττική νομίζω ότι στο θέμα του υετού η προσομοίωση του GFS είναι πιο ρεαλιστική από εκείνη του ECMWF. Πέρα από αυτό, στο βόρειο τόξο χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν και σε περιοχές με υψόμετρο χαμηλότερο των 500 μέτρων.

82 σχόλια:

  1. πολύ συγεκριμένος κυριε Ζιακόπουλε...αρα εφαρμόζουμε το σχέδιο 'απόχη'...η δε αρκουδα ηταν βερβερίτσα...και ελπιζουμε πια στην "ερωτευμένη" αρκουδα..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγα πράγματα από χιόνια, δηλαδή, και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί σκιέρ υποστηρίζουν πως οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες απειλούν τα χειμερινά σπορ, όπως δήλωσε και ο Gus Schumacher στο Reuters . Ο Αμερικάνος σκιέρ συμμετέχει στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, το οποίο έχει επικριθεί επειδή χρησιμοποιεί τεχνητό χιόνι στη διοργάνωση που διεξάγεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της κινέζικης πρωτεύουσας. Κι αυτό διότι χιόνισε ελάχιστα το τελευταίο διάστημα, με συνέπεια να χρειαστεί το τεχνητό (ξηρό) χιόνι, που μπορεί να βολεύει όσους κάνουν σνόουμπορντ ή σλάλομ, αλλά όχι και τους σκιέρ αντοχής (ορειβατικό σκι) και όσoυς αγωνίζονται στο δίαθλο (συνδυασμός χιονοδρομίας και σκοποβολής). Οι τελευταίοι κουράζονται περισσότερο με το τεχνητό χιόνι και ο Schumacher παρατηρεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστήσει αδύνατη τη διεξαγωγή κάποιων χειμερινών σπορ.

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απορρίπτει, πάντως, την κριτική που δέχεται για το τεχνητό χιόνι, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται, αλλά αποτελεί μία συνηθισμένη πρακτική εδώ και δεκαετίες. Ο Schumacher, που είναι από την Αλάσκα, ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι στη Νορβηγία, για παράδειγμα, όπου υπάρχει χιόνι παντού, μπορεί ένας σκιέρ να κάνει προθέρμανση όσο και όπου θέλει. Κάτι που δεν είναι εφικτό σε πίστες με τεχνητό χιόνι, στο οποίο ρίχνουν συνεχώς και αλάτι για να το προστατέψουν. Το αποτέλεσμα είναι να μπαίνουν οι αθλητές στον αγώνα, ουσιαστικά χωρίς προθέρμανση, ρισκάροντας τραυματισμούς, ενώ αποθαρρύνονται και όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το σκι.

    Θα μπορούν, όμως, πάντα να ασχοληθούν με το θαλάσσιο σκι. Ή με το κολύμπι, την καλύτερη - μακράν - γυμναστική.
    https://www.channelnewsasia.com/sport/climate-change-threat-winter-sports-skier-schumacher-2483421
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα σε όλους στην ανατολική Μακεδονία δάσκαλε θα δούμε ένα χιονακι ως τέλος του μήνα,γιατί όπως είπα κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός την άνοιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια πραγματικά κ.Ζιακόπουλε, με τιμές -5 στα 850, -33 στα 500, αρκετά καλό πάχος στρώματος, μεταφορά θετικούτ στροβιλισμού, καλή υποστήριξη, Β/ΒΒΑ άνεμοι σε όλες τις στάθμες αν δεν κάνω λάθος και ΒΒΔ άνεμοι στην επιφάνεια, πως είναι δυνατόν να έχουμε χιονοπτώσεις μόνο στο +- των 500μ.;; Δηλαδή αν δεν είχαμε τους βδ ανέμους, θα χιονίζονταν περιοχές στα 800μ. και άνω;; Moυ φαίνεται κάπως περίεργο όλο αυτό το σκηνικό, καθότι έχουν ξανασυμβεί παρόμοιες κακοκαιρίες κι έχουμε δει νιφάδες ή χιονοπτώσεις παροδικές ως πολύ χαμηλότερα!!

    Σας ευχαριστώ, καλή εβδομάδα και καλό υπόλοιπο χειμώνα.
    Νίκ Νικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είπε ο άνθρωπος και χαμηλότερα από τα 500

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα με τον δάσκαλο στα της Αττικής.
      Δεν υπάρχει περίπτωση αύριο με το πέρασμα τού μετώπου,το επιφανειακό ΒΔυτικο ρεύμα και το πάχος-θερμοκρασίες στα 500hPa να έχουμε τον ανύπαρκτο σχεδόν υετό πού δίνει το ευρωπαϊκό μοντέλο.
      Το ΒΔυτικο κυρίως τόξο τού νομού έστω και πρόσκαιρα θα έχει καλά φαινόμενα.
      Στα υπόλοιπα δεν έχω να προσθέσω κάτι,ο δάσκαλος ήταν αναλυτικός και τα έχουμε πει και από χθες άλλωστε για την επικινδυνότητα των ανέμων.
      Χιόνι μπορεί να δούμε και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα από Στερεά και πάνω,όμως παιδιά μην τρελενόμαστε,δεν είναι αυτή η κακοκαιρία για απολαύσεις και χιονοστρώσεις χαμηλά.
      Είναι μία έντονη εξπρές αλλαγή πού μάλιστα εμάς εδώ τούς δυτικούς θα μας πιάσει στον "ύπνο".

      Διαγραφή
    3. ανατολικη στερεα κ ευβοια στο ξημερωμα,θα ειναι με καταιγιδες η μπουκα του μετωπου

      https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020712/sterea-ellada/thunderstorm-composite/20220208-0300z.html

      Διαγραφή
  5. αττικη 8/2 14.00 -->
    Η850=1410 gpm
    T850=-4oC
    Η500=5380 gpm

    το Η850 δεν ειναι απαγορευτικο για χιονοπτωση οταν οριο για χιονι ειναι τα 1320 gpm περιπου??θα ηθελα ενα αρθρο σχετικο με τις προυποθέσεις χιονοπτωσης,θα ηταν πολυ ενδιαφερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θαρραλέα τοποθέτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη ότι πολύ δύσκολα θα ζήσουμε ξανά κάτι ανάλογο της "Ελπίδας" στο άμεσο μέλλον. Αυτό που είχα γράψει, δηλαδή, τις προηγούμενες μέρες ότι η "Ελπίδα" ήταν το αποκορύφωμα του φετινού χειμώνα, που από εδώ και πέρα όλο και θα φθίνει.

    Παρεμπιπτόντως από τα 400-450 ως τα 600 μέτρα υπολογίζουν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων στην Αττική. Έχει συμβεί, πάντως, και αυτό που έγραψε ο Νικ. Νικ. και μάλιστα, πέρσι στις 28 Ιανουαρίου, όταν επιβίωσαν νιφάδες μέχρι το Π. Φάληρο. Ευτυχώς έπεσαν, για κάνα δεκάλεπτο, ό,τι είχα γυρίσει από τη θάλασσα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως σήμερα δεν σου έκανε η καρδιά να φύγεις από την παραλία του Αλίμου, νομίζω ότι ήταν από τις πιο ζεστές μέρες εδώ και εβδομάδες.

      Πάντως πιστεύω ότι ο χειμώνας έχει ακόμα δρόμο μπροστά.

      Ο.Μ.

      Διαγραφή
    2. Αν δεν έγραφες την τελευταία πρόταση, θα νόμιζα ότι ήσουν ο Βαγγέλης με άλλο όνομα!
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη σε αυτό νομίζω έχω συμφωνήσει και εγώ!
      Γιά τα ανατολικά ηπειρωτικά και την Αττική η ΕΛΠΊΔΑ ήταν ότι πιό δυνατό μπορούσε να δώσει ο φετινός χειμώνας!
      Δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης.
      Όμως ο χειμώνας και οι ψυχρές εισβολές, έχουν δρόμο ακόμη πιστεύω.

      Διαγραφή
    4. Tώρα γιατί χαρακτηρίζεις "θαρραλέα" την εν λόγω τοποθέτηση,εγώ δεν το καταλαβαίνω.Κατά τα άλλα,όπως λέει και ο Φώτης,εμάς θα μας βρει στον ύπνο.Εάν το πρωί έχουμε τα 10cm που μας δίνει το μοντέλο,θα είμαστε...ευτυχείς!.--------------Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Ο Μάρτης του '87 να στοιχείωνει τα όνειρά σας...(με το συμπάθειο)
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    6. Θαρραλέα ήταν η τοποθέτηση του Κλέαρχου, διότι είχε το σθένος να βγει και να πει ότι δεν βλέπει κάτι εφάμιλλο της "Ελπίδας" στην Αττική ρισκάροντας να πέσει έξω, διότι ο χειμώνας έχει κάνα μήνα ακόμα. Δημήτρη, από το 1987, προσωπικά θυμάμαι το ευρωμπάσκετ μόνο. Τουλάχιστον, αυτό το πήραμε ξανά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ Ο.Μ. διάβασα σήμερα Τρίτη 8/2 το σχόλιο σου για ζεστή και ωραία μέρα και αρχικά σκέφτηκα, μα πού την είδε; Μετά πρόσεξα την ημερομηνία και κατάλαβα ότι περιέγραφες τη χθεσινή μέρα (7/2), που ήταν όντως εξαιρετική και ο νοτιάς δεν είχε θολώσει ακόμα τα νερά στο Θυμάρι.

      Και το ΣΚ καλό ήταν και η Παρασκευή 4/2 επίσης και γενικά από εδώ και πέρα οι καλές μέρες θα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Πάντα περισσότερες είναι, εδώ που τα λέμε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    8. Μα στο ευρωμπάσκετ αναφέρομαι και εγώ!!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  7. δελτιο ΕΜΥ
    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να πάμε ένα στοιχηματάκι με την ΕΜΥ, ότι θα έχουμε νιφάδες ως τα 200μ; Εκτός αν θέλουν να πουν για χιονόστρωση, που πάλι είναι πολύ ψηλά για τα 600μ. που αναφέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να περιμενουμε και το σχολιο του δασκαλου,εθεσα καποιο ζητημα με την Η850 αλλα ας δουμε και τι αλλα κριτηρια υπαρχουν

      Διαγραφή
    2. Ιωάννη, τα περί δεικτών πρόγνωσης χιονιού που προέκυψαν από σχετικές διαγνωστικές μελέτες διδάχτηκαν σε προηγούμενα έτη σπουδών. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των δεικτών δεν οδηγεί πάντα στο σωστό αποτέλεσμα. Η ατμόσφαιρα κάθε φορά παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που πρέπει να συνυπολογίζονται.

      Διαγραφή
    3. ευχαριστω δασκαλε για την απαντηση σας,σιγουρα η εμπειρια παιζει πολυ μεγαλο ρολο στην εφαρμογη των δεικτων...ας περιμενουμε την αυριανη ημερα λοιπον ωστε να μεγαλώσουμε και την εμπειρια μας!

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή, εσείς ξέρετε καλύτερα από την ΕΜΥ; Μην τα ισοπεδώνουμε και όλα. Επίσης, όποιος έχει βιώσει λίγο τον καιρό στη φύση, καταλαβαίνει ότι το κύριο χαρακτηριστικό του αύριο θα είναι το ξεροβόρι και όχι το χιόνι.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. χιονοστρωση θα ειναι λογικα πανω απο 500-600μ. ,χιονοπτωση θα εχει και χαμηλοτερα,ισως και 200-300μ.

      Διαγραφή
    6. Καλά ό,τι πείτε. Ο καιρός είναι σπαστός στην Αττική με ως και 9 βαθμούς στα νότια και 6-7 στα δυτικά και τα βόρεια προάστια. Μην βλέπετε, καλέ, τον καιρό μόνο από τους υπολογιστές, χάνετε την αληθινή μαγεία της φύσης και της ζωής.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  9. για αυριο 14-17 στην αττικη τα υψομετρα χιονιου 400-500μ στα κεντροβορεια ισως κατεβουν χαμηλοτερα λογω wind shear με δεδομενη ομως την αυξηση της θερμοκρασιας λογω αποσυμπιεσης στα 700hpa(εισοδος ψυχρου μετωπου)??

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020712/sterea-ellada/deep-layer-shear/20220208-1500z.html
    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020712/sterea-ellada/snowline/20220208-1500z.html
    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gfs&var=6&time=21&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αξιολογες χιονοπτωσεις στα ορεινα κεντρικης Ευβοιας (Διρφη)

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/2022020712/sterea-ellada/precipitation-totals-24h-snow/20220209-0000z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δασκαλε θα εχεις πολυ δουλεια τον μηνα αυτο!!

    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&time=252&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. να ετοιμαζουν φτυαρια στα ΒΔ και για τις 16 του μηνος??

    https://meteologix.com/gr/model-charts/euro/greece/precipitation-totals-24h-snow/20220216-0600z.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://penteli.meteo.gr/stations/florina/
    53.1 Km/h at 21:10
    5,5 βαθμοι κατω σε λιγα λεπτα στην Φλωρινα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 82.1 Km/h at 21:10
    Αριδαια...απο απνοια θυελλωδης ανεμος!

    https://penteli.meteo.gr/stations/aridaia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ώρα 12 τα μεσάνυχτα.
    Η μπούκα από τα βόρεια έγινε.
    Το τσεκούρι τού ψυχρού μετώπου δίνει ήδη θυελλώδεις ανέμους στη βόρεια χώρα και πυκνές χιονοπτώσεις σε δυτική Μακεδονία και ορεινά Ηπείρου Μακεδονίας.
    Στην περιοχή μού(βόρεια της πόλης τού Αγρινίου)ήδη ο σταθμός μού γράφει 15mm ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται σε συνεχή πτώση(ακόμη δεν έχουν μπει οι ΒΔυτικοι άνεμοι όμως,άπνοια με βροχή και χιόνι στα ορεινά θα έλεγα).
    Τις επόμενες ώρες θα δούμε πόσο δυνατές καταστάσεις θα βιώσουμε και πόσο χαμηλά τελικά θα κατέβουν τα χιόνια.
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια περιοχή του Αγρινίου μένεις Φωτη?

      Διαγραφή
    2. Άγιο Χριστόφορο παλαιό δύο ρέματα στο δασύλιο φίλε.
      Έχω και δικό μού ερασιτεχνικό μετεωρολογικό σταθμό,γιατί αν επαναπαυτώ στο ΕΑΑ σώθηκα.
      Συνεχώς εκτός λειτουργίας ο σταθμός.

      Διαγραφή
    3. Καλά κάνεις....πολυ καλή περιοχή εκεί που είσαι....πάντα ανέβαινα σε περιπτώσεις με χιόνι....επαιρνα αυτό το δρόμο και γύρναγα από Καμαρούλα!! Εχεις κρατησει όλο το 2021 πόσο κατεγραψες υετό εκεί? Γιατι ειχαμε έτος ρεκορ στο Αγρινιο!!

      Διαγραφή
    4. Μιάς και έθεσες την ερώτηση ας απαντήσω γιά το 2021,όπου είχαμε ρεκόρ υετού πολλών ετών(ίσως και πάνω από 15 με 20 χρόνια αλλά δεν έχω στοιχεία επίσημα).
      ΕΑΑ Αγρίνιο επίσημος σταθμός 1505mm
      ΕΑΑ Γαβαλού Αιτωλοακαρνίας(Μακρυνεία)
      1662mm
      Αγρίνιο(ΙΔ.Σ)
      1600mm.
      Τα ορεινά μας όπου έσπασαν ρεκόρ δεν τα υπολογίζω καθώς μιλάμε για πεδινές περιοχές πάντα,όπου οι συγκρίσεις είναι σαφώς πιό αντικειμενικές.

      Διαγραφή
    5. To δικό μας το αναλογικό βροχόμετρο, το έχουμε κάμποσα χρόνια τώρα (7 με 8χρ.), πλησίον του νέου Αγίου Χριστοφόρου και από κάτω από το παλιό 2ο δημοτικό σχολείο αν ξέρεις...είναι εκπληκτικό ότι το συνολικό του 2021, είναι κοντά με το δικό σου....Ο συνολικός υετός του 2021 έφτασε στην τιμή ΡΕΚΟΡ 30ετίας 1609,5mm (121ημ.)....δλδ +75% στο ύψος βροχής και +10% στις ημέρες βροχής!!

      Διαγραφή
    6. Και βέβαια ξέρω την περιοχή και το σχολείο πού μού λες. Από εκεί περνάω όταν κατεβαίνω κέντρο.
      Είναι όντως ασύλληπτα νούμερα για τα πεδινά μας τα οποία εκτιμώ ότι θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια,όχι λόγω αύξησης ημερών βροχόπτωσης,αλλά έντασης ακραίων φαινομένων λόγω της διαρκούς θέρμανσης τού εδάφους και των θαλασσών σε σχέση παλιότερα χρόνια.

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    8. Να ρωτησω αν τον εχεις τον σταθμό σου ανεβασμενον κάπου να βλεπουμε τα στοιχεια ή οχι?

      Διαγραφή
  16. Ώρα 12μιση και στην Κέρκυρα έχει αρχίσει ο χορός των μποφόρ! Ήδη δρόμοι του επαρχιακούς δικτύου έχουν κλείσει από πτώσεις δέντρων! Προβλέπεται άγρια νύχτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στα Γιάννενα δυστυχώς τα φαινόμενα κόπηκαν μαχαίρι, η θερμοκρασία είναι στους 4 και φάνηκαν κ αστέρια ανάμεσα από τα σύννεφα...
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χιόνισε τελικά αραιά για καμια ώρα στα Γιάννενα με +1.5/+2 βαθμούς και λίγο περισσότερο στο Τέροβο στην Ιόνια Οδό, γυρνώντας προς Άρτα κατά τις 5μιση το ξημέρωμα. Ψιλοπράγματα. Ο χειμώνας αυτός δεν είναι για την Ήπειρο, καλύτερα να το πάρουμε απόφαση.
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να χιονίσει για 2-3 ώρες στα Γιάννενα και να το (ψιλο)στρώνει.
      Πάμε γι άλλα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Αρα η είδηση της ημέρας είνα ότι υπάρχουν και "άλλα"....οχι οτι δεν...θα το παρατήρούσα κύριε Ζιακόπυλε...κανονίστε...αντί για αρκούδες στο φόντο να αρχίζουν να εμφανίζονται..καμήλες και αντί για ντερέκια του μπουράν...βεδουίνοι..."θωμάς"

      Διαγραφή
  19. Ξημέρωμα Τρίτης θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη 6,5 βαθμοί. Που είναι η βίαιη ψυχρή εισβολή; Όσον αφορά τον υετός 0,0 mm καμία εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βορεια Αττικη
    1,8oC - βροχη και θυελλωδης Β-ΒΔ με ριπες 7 μποφορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 104.6 Km/h at 07:50
    https://penteli.meteo.gr/stations/aridaia/

    δασκαλε εχει προηγούμενο αυτο για την Αριδαια?στον φετινο χειμωνα max wind gust στις 3/2 με 85 km/h...??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. δασκαλε,υπαρχει αντιστοιχος χαρτης στο ecmwf με τον παρακατω??

    https://www.wetterzentrale.de/topkarten.php?map=17&model=gfs&var=6&time=8&run=0&lid=OP&h=0&mv=0&tr=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννη, εσύ δεν είσαι ο μαθητής ον ηγάπα. Είσαι ο μαθητής ος ηρώτα!

      Διαγραφή
    2. ο μαθητης οφειλει να ερωτα για να μαθαίνει..

      Διαγραφή
    3. ...και ενίοτε να σκέφτεται λίγο και τον καταπονημένο "δάσκαλο" που έχει πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

      Διαγραφή
  23. Καλημέρα. Δάσκαλε τελικά οι Παγουραδες και τα καρντασια για άλλη μια φορά μείνανε στην απέξω. Στο Μιτσικελι και στον Τομαρο έριξε μια πασπαλα έτσι για το ματι. Δυστυχώς ο υετός μας αποχαιρέτησε από τις 12 το βράδυ. Μεγάλη κατάρα φέτος εδώ πάνω δε μας θέλει με τίποτα. Τελικά πάλι οι προσηνεμοι πήρανε τα καλα χιόνια ακόμα μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημερα σας. Ωρα 8 30 περιπου ελαφρα νιφαδοπτωση σε Αγ. Στεφανο. Αττικης,για πεντε λεπτα και τελος. Εχει βγει ηλιος τωρα. Υπαρχει αραγε περιπτωση για (εστω και μικρη) επαναληψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ πιθανόν, ναι. Το απόγευμα προς βράδυ. Πήρα πρωτοβουλία κύριε Ζιακόπουλε!!!!

      Διαγραφή
    2. Ας το ελπισουμε. Παντως αυτη την ωρα (12.35) το φαινομενο (ψιλο χιονι) εχει ενταθει αρκετα
      Ευχαριστω για την απαντηση

      Διαγραφή
  25. Καλημέρα από Θεσσαλονίκη. Σε όλη τη ζώνη από Φίλυρο, Ασβεστοχώρι και νοτιοανατολικότερα χιονίζει. Χιονόστρωση από 450μ.
    ΣΤΕΛΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα σε όλους.Οπως τα είπε ο δάσκαλος εδώ στα κεντρικά ημιορεινά της Όθρυς έριξε ένα ελαφρύ πασπαλισμα από τα 500μ και πάνω ,ο χειμώνας με μια μικρή ανάπαυλα τις έχει ψωμί ακομη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η ανομβρία στην κεντρική Μακεδονία συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ακόμα και στον Διόνυσο, λίγα πράγματα μέχρι στιγμής και μάλιστα σε υψόμετρο 600 μέτρων, όπου απλά έχει βραχεί κάτω το έδαφος με εναλλαγές από χιόνι σε βροχή. Καλύτερα, μπας και φύγει πάλι για τα βουνά, ο λύκος που φημολογείται ότι τριγυρνάει στην περιοχή. Ψεκάδες και στο Θυμάρι, όσο για το Φάληρο μία θάλασσα ξεπλυμένη, όπως τη λέω, όταν έχει αυτό το ανοιχτό γαλάζιο χρώμα, λες και ένας ζωγράφος έχει βουτήξει το πινέλο του σε διαλυτικό.

    Ο χρωματισμός οφείλεται στη θολούρα των δύο ημερών με νοτιά, που είχαν προηγηθεί και στο γεγονός ότι ο βορειοδυτικός άνεμος, επειδή στον Σαρωνικό πνέει από τη θάλασσα προς τη στεριά δεν καθάρισε τα νερά. Το χειρότερο ήταν, βέβαια, ότι τα πάγωσε ξανά. Η συγκεκριμένη ψυχρή εισβολή ήταν, πάντως, υποδεέστερη (8 βαθμοί σταθερά στα νότια της Αττικής, 7 μέχρι στιγμής η αισθητή) από όλες όσες είχαν προηγηθεί, αλλά μόνο χελιδόνια της θάλασσας φωτογράφισα και τη φορά αυτή.

    Τα τσαχπίνικα ποταμογλάρονα, που μας επισκέπτονται από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και μας διασκεδάζουν με τα αεροπλανικά που κάνουν σύριζα με το κύμα και στην ακτή. Όταν φύγουν από τις παραλίες θα έχει τελειώσει ο χειμώνας, που αν και έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης, για την ώρα καλά κρατεί.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη κανένας δε μίλησε για αξιόλογο υετό στη νότια Αττική τουλάχιστον εδώ μέσα.
      Στη βόρεια ΒΔυτική Αττική μία χαρά χιονίζει οπως είδα από βίντεο φίλων στο Facebook(Βίλια-Ιπποκρατειο κ.α).
      Ας μη ξεχνάμε την υποτροπή τού καιρού τις επόμενες ώρες και πάλι στο βόρειο τόξο της Αττικής έως αργά το βράδυ.
      Οπότε μια χαρά επιδείνωση είναι αν και πρόσκαιρη και το ξέραμε.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι ουσιαστικά ένας οικισμός μέσα στην Πάρνηθα, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Με σήμα κατατεθέν της την τεχνητή, αλλά και πολύ γραφική λίμνη Μπελέτσι, με τον κύκνο, τις πάπιες και τα ορεσίβια σκυλιά της.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  29. βορεια αττικη ισχυρη χιονοπτωση - 0,6oC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα, τουλάχιστον, με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου πουθενά σε όλη την Αττική δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αρνητική θερμοκρασία, με εξαίρεση στην Πάρνηθα (-3,9 βαθμοί στα +1.200 μέτρα υψόμετρο). Οι αμέσως χαμηλότερες είναι 0,3 βαθμοί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, δηλαδή, ουσιαστικά στην Πάρνηθα πάλι, αλλά σε χαμηλότερο υψόμετρο, 0,6β. στον Διόνυσο, 1β. στα Βίλια 1,5 β. στην Πεντέλη, 1,6β. στη Μαλακάσα και 1,9β. στον Άγιο Στέφανο. Στα βόρεια προάστια οι θερμοκρασίες είναι 4-5 βαθμοί και στα δυτικά και στα νότια 6-7,5β. (8,3β. στο Λαύριο) στις 3μ.μ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει Βαγγέλη μας έπεισες.
      Σήμερα είναι για βόλτες και μπάνια δεν είναι χειμώνας!
      Δηλαδή τι ήθελες να κάνει.... να παγώσουν όλα?
      Οι μέγιστες θερμοκρασίες πού ανέφερες παραπάνω μία χαρά χειμωνιάτικες είναι και έχει συνέχεια στην Αττική έως αργά το βράδυ.

      Διαγραφή
    3. Ήταν η ασθενέστερη ψυχρή εισβολή της φετινής χειμερινής σεζόν. Εννοώ μετά την Ελπίδα (22-25/1), τον Διομήδη (12-13/1) και την Κάρμελ (18-19/12). Η σημερινή (8/2) μέρα ήταν λίγο πιο κρύα (και της θάλασσας συμπεριλαμβανομένης) από το Σάββατο 29/1 και την Πέμπτη 3/2, που είχαμε επίσης ξεροβόρια, αλλά και από την Κυριακή 16/1 και την Τετάρτη 19/1 με τους Ντάλτον, που είχε βάλει τότε ο κ. Ζιακόπουλος. Χειμώνας μεν, όχι κάτι ακραίο δε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  30. Όταν έχει κέφια ο δάσκαλος, βγάζει πολύ γέλιο με το χιούμορ του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σήμερα είναι η έβδομη φορά που χιονίζει στα ημιορεινά της δυτικής Φθιώτιδας (έστω και ένα εκατοστό). Το καλο χιόνι δεν έχει έρθει ακόμα. Εγω νομιζω πως θα έρθει...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πάντως φίλοι από Αθήνα μου ανέφεραν ότι πριν λίγες ώρες στους Αμπελόκηπους "χόρευαν νιφαδίτσες", αν και σύντομα το γύρισε σε χιονόνερο on-off. Εδώ στη Ρόδο ξεκίνησε ο χορός των μποφώρ. Ο δυτικός άνεμος χτυπάει ριπές αυτή τη στιγμή 8 μποφώρ, ενώ έχουμε και βροχομπόρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο Φωτης μας το είχε πει οτι δεν θα μεινουμε χωρις νιφαδες στην αττικη!στα 500hpa εχει πολυ κρυο...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Γιάννη.
      Και όπως είδα μάλιστα στην απογευματινή υποτροπή πού περιμέναμε νιφάδες πολλές εθεάθησαν ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας,με θετική θερμοκρασία βέβαια.

      Διαγραφή
    3. τραγικο να χιονίζει ολη μερα με 1-2 βαθμους και να εχει στρωσει πασπαλοχιονο στις στεγες μονον!!!...

      Διαγραφή
  33. Καλησπερα Σε ολους.Διαβασα σε μια ομαδα οτι αυτην τη περιοδο οι ζωνικοι ανεμοι του πολικου στροβιλου ειναι ασυνηθιστα ενισχυμενοι για τη εποχη και οτι λογικα στη αρχη της ανοιξης θα επελθει σπασιμο του στροβιλου με ακραια κυματα ψυχους για την εποχη.Θα ηθελα να ρωτησω τον δασκαλο ,η οποιον αλλον γνωριζει,αν αυτο αρχικα αληθευει και δευτερον αν υπαρχει σεναριο τετοιο για την ανοιξη?Ευχαριστω.
    Μιχαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχυρή ψυχρή εισβολή δείχνει το CFS για την Πρωταπριλιά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  34. εχει πολλα και ενδιαφεροντα..

    http://www.simeteo.gr/meteorology/publications/p/350/ta-hromata-tou-kairou---i-prognosi-tou-kairou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό Γιάννη για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν γιά τη πρόγνωση τού καιρού.
      Έκατσα λίγο και τα ξανά φρεσκάρισα από την αρχή καθώς κάποια τα είχα εντελώς ξεχάσει.

      Διαγραφή
  35. κύριε Ζιακόπουλε...όποτε μπορείτε περιγράψτε τις εμμονές και του φετινού χειμώνα,θυμίζω οτι και το καλοκαίρι ηταν εμμονικό...αλλά και ο περσινός χειμωνας...χωρίς τις ΑΣΘ θα ηταν εμμονικός,ακόμα θυμίζω οτι εσεις μιλούσατε για τις ομαλες μεταβολές της κυκλοφορίας...σε διάστημα περίπου 15 ημερών που μας εχουν εγκαταλειψει....τέλος....φέτος σαφώς δεν έχουμε...μεταβολή στο ρεύμα του κόλπου?..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. το χαμηλο με 1006.2 hPa βρισκεται Καλυμνο..

    https://penteli.meteo.gr/stations/kalymnos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή