Πώς θα μπει ο Μάρτης;

Πώς θα μπει ο Μάρτης; 

Καλά, τώρα! Αυτό που δείχνουν οι αποψινοί χάρτες εμείς το ξέρουμε από μέρες. 

Πώς το καταλάβαμε;

Απλούστατα, εμείς λέμε στα μοντέλα τι να κάνουν! 

Είμαστε οι γητευτές τους! (Αν δεν βγουν οι χάρτες, μη με δείρετε!).

38 σχόλια:

  1. Καλησπέρα δάσκαλε.Το πιάσαμε το νόημα.Οτι καλύτερο ευχόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το λιονταρι ζει στην Αφρικη...αρα χιονια πολυ χαμηλα?? γριφος η εικόνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, πρέπει να είναι από την Αμφίπολη, στη χειρότερη από την Χαιρώνεια. Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
  3. Είναι από την παροιμία ο Μάρτης μπαίνει σαν αρνί και βγαίνει σαν λιοντάρι αλλά και το αντίστροφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. από τις αρκούδες πήγαμε στα λιοντάρια....κυριε Ζιακόπουλε...εύχομαι.....μην έχουμε καμμία μετάλαξη σε γάτα...παντως συγχαρητήρια...πρωτα μας ειπατε τι θα συμβεί στο βορειο αντλαντικό και ουσιαστικά "τυφλά"...χωρίς την βοήθεια των μοντέλων..μας οδηγήσατε..!.για το αίτημα του χρήστου το βουλώνω...."θωμάς"
    υ.γ. οποτε βρείτε χρόνο....αξίζει μια ανάρτηση..για να καταλάβουμε ποτε το ρεύμα του βορειου αντλαντικού οδηγεί σε καντάτη ανάπτυθη...δλδ αν μπορείτε να προσδιορίσεται την περιοχή που εμφανίζεται και την διεύθυνση του.το ξερω το χετε κανει σε προηγουμενη αναρτηση αλλά αν μπορείτε να το συγκεκριμνοποιησετε.."θωμάς΄"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να κάνουμε δάσκαλε. "Όστις κυάμους εσθίει,κυαμίζει!". Ο λέων της φωτογραφίας μου κάνει για τον δικό μας,της Νεμέας.Χιονίζεται ατάραχος!.Ηρακλή δεν βλέπω.Να δούμε.Τέλος φλεβάρη-αρχές Μάρτη φαίνονται ως καλά....διεγερτικά.========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαχαχα! Κύριε Ζιακόπουλε δεν έχω λόγια! Πάλι μας κάνατε να γελάσουμε με το αστείρευτο χιούμορ σας. Το τελευταίο εντός παρενθέσεως σχόλιο είναι όλα τα λεφτά. Αν πάντως δεν βγουν οι χάρτες, μην ανησυχείτε. Θα ρίξουμε το φταίξιμο στα ακριβοπληρωμένα άχρηστα μοντέλα, που πάντα τάζουν κρύα, νερά και χιόνια και δεν κάνουν ποτέ σωστά τη δουλειά τους. Μιας και παίρνετε το ρίσκο πάντως, πείτε και ενδεικτικά υψόμετρα για τους βιαστικούς φίλους... Αστειεύομαι βέβαια. Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Μάρτης λοιπόν στην προκειμένη θα μπει σαν λιοντάρι!
    Πρώτος από όλους ο δάσκαλος έδειξε το δρόμο και μπράβο!
    Εμείς μπορώ να πω όμως ότι δείξαμε τη χρονική στιγμή περίπου δάσκαλε(αρχή Μαρτίου).
    Εύχομαι μόνο να μη πάθουμε καμία τραγωδία στο τέλος...
    Με το καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα δάσκαλε.Κ.Ζιακοπουλε ξέρω δεν σας αρέσουν οι έπαινοι και οι μνείες και δεν τις έχετε ανάγκη από κανέναν γιατί τόσα χρόνια κερδίσατε τον σεβασμό όλων μας με τις θέσεις που κατειχατε σε καίριες θέσεις.Σας παρακολουθώ χρόνια και για τους νεότερους θα κάνω ένα restart..πέρσι 10 με 12 μέρες πριν την Μήδεια ανεβάσατε το new milestone τα αποτελέσματα τα είδαμε...φέτος 10 μερες πριν την Ελπίδα ανεβάσατε τους Ντάλτον..Κυριακή πριν την Ελπίδα τον τίτλο"χιονοκαταιγιδες,χιονολαιλαπες κτλ" και πολλοί εκτός blog κορόιδευαν έλα μωρέ πόσο θα ρίξει/τα ίδια λέγανε και οι εγκλωβισμένοι της Αττικής οδού(ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα).Την Κυριακή που μας πέρασε χωρίς να φαίνεται κάτι αναφέρατε σε μύνημα σας πιθανή κατάντη ανάπτυξη και ζωηρή κυκλοφορία το επόμενο 10 ήμερο/τι άλλο να πούμε?Δεν ξέρω αν στο επόμενο διάστημα θα δούμε χιόνια αλλά..Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!.Βλέπετε πολύ μπροστά στα μοντέλα και παντού.ΥΓ:Δάσκαλε να δώσω μικρό παρασύνθημα στην μικρή μου για πιθανο τελευταίο ημίχρονο του Χειμώνα πριν το μακρύ καλοκαίρι της Ελλάδος η αναμονή?Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαχα! Δάσκαλε μαζί σου ότι και να γίνει (βγουν, δε βγουν οι χάρτες)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιάννης απο Μυτιληνη22 Φεβρουαρίου 2022 στις 9:54 μ.μ.

    Χαχαχα.. Ε όχι και να σε δείρουμε δάσκαλε.. Για να δούμε.. Θα μπεί γδάρτης ο Μάρτης..?! Εσεις τα λεγατε.. Οι χάρτες το δείχνουν και η Αρκούδα ξύπνησε... Την καλησπέρα μου και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας ευχαριστούμε για την αμεσότητα της ενημέρωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τόσο φέτος στην ελπίδα όσο και πέρυσι, είχατε προκηρύξει τα φαινόμενα πριν απ'τα μοντέλα και πριν από τους αμέτρητους τρομολάγνους, κομπογιαννίτες κ α. Τι γίνεται κύριε Ζιακόπουλε; Πώς τα βλέπετε αυτά;
    Να δω τι θα κάνουμε όταν αποφασίσετε να κλείσετε το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το λιοντάρι έρχεται και δεν κρατιέται έτσι δείχνει για αρχές Μαρτίου αν δεν αλλάξει κάτι,η φωτογραφία του δάσκαλου τα λέει όλα. .Το έλεγα εδώ και μέρες ο χειμώνας δεν τελείωσε και εξού έρχεται η επιβαιβεωση Μάρτης γδαρτης ειδομεν . Χρήστος από την βροχέρη απόψε Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εφετος εχετε γραψει με τους νταλτονς η πιο τελεια προβλεψη που μιλησε πολυ νωρις για χιονοθελλες. Μπορειε να χουμε νεους νταλτονς μηπως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα στην ομάδα Τα αποκαιδια του λιονταριού θα είναι δύστυχος οι κατεστραμμένες για ακόμη μια χρονιά καλιεργειες που είναι φέτος από ανθισμένες ως πολύ προχωρημένες.Θα πούμε το φρούτο φρουτάκι κ οι αγρότες στον Καιάδα με ένα κόστος δυσβάσταχτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αγχώνεσαι. Μόνο στα (ημι)ορεινά θα είναι τα χιόνια, σύμφωνα με τα τελευταία τουλάχιστον προγνωστικά στοιχεία. Είναι ξεκάθαρο και το πρωινό τρέξιμο του GFS και το χθεσινοβραδινό του ECMWF, αλλά και των υπόλοιπων μοντέλων. Απλά, στον κ. Ζιακόπουλο αρέσουν τα πυκνά χιόνια στα βουνά και για αυτό νομίζω έκανε το σχόλιο. Φυσικά και θα βάλει κρύο, που θα γίνει και αισθητό σε σχέση με τα 18άρια που έχουμε τώρα, αλλά χωρίς χιόνια στα πεδινά, νομίζω θα αντέξουν οι καλλιέργειες, τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως, σας εύχομαι καλή σοδειά.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή τί θέλεις να μας πείς με τους αγρότες. ότι παλιά από μάρτη είχαμε καλοκαίρι? λίγες μόνο δεκαετίες παλαιότερα χιόνιζε από τον νοέμβριο μέχρι και τον μάιο...

      Διαγραφή
    3. Δε θα ανέβαινε τέτοια φωτογραφία μόνο και μόνο για τα ορεινά. Γιατί για τα ορεινά δεν είναι σπάνιο.

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς, καλοπροαίρετα το λέω, αρκετοί αγρότες έχετε φάει το παραμύθι των πρώιμων ποικιλιών και τα αποτελέσματα είναι να παρακαλάτε μην τυχόν κάνει πάγο τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό.

      Διαγραφή
    5. Η γεωργία πλήττεται από τον παγετό, όταν αυτός έρθει έπειτα από μακρά διάρκεια καλοκαιρίας και ανοιξιάτικων θερμοκρασιών. Το δέντρο έχει ανεβάσει χυμούς, που λέγαμε και δε μπορεί να αμυνθεί στην παγωνιά. Εξαρτάται βέβαια και από την ένταση του παγετού.
      Δεν είμαι Γεωπόνος.
      Αυτό θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό.

      Διαγραφή
  16. Στην καθημερινή μου πλέον(καιρού επιτρέποντος)επαφή με την φύση λόγω των αγροτικών εργασιών,αρχίζουν και φαίνονται μέρα με την μέρα οθ μεγάλες ζημιές από τον παγετό σε όλα τα καρποφόρα δέντρα όπως ροδιες, φυστικιες και φυσικά τα ελαιόδεντρα,στα οποία ξεπερνούν τα 60-70% ενώ στον κάμπο οι ζημιές σίγουρα θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 80 ίσως και το 90% μιας και μόλις αρχίσουν οι ζέστες θα φανεί το πραγματικό πρόβλημα,αλλά αφού ήδη έχουν "στριψει" τα φύλλα δεν ελπίζω σε κάτι καλύτερο.
    Γι αυτο έγραψα πριν λίγες ημέρες ότι εύχομαι να μην υπάρξουν προβλήματα από όσα έρχονται το επόμενο διάστημα για τα οποία ήμουν απόλυτα σαφής και ας μην έγινα πιστευτός.
    Για εμένα ο χειμώνας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και το μόνο που εύχομαι είναι να πάρουν τα νερά όσες περιοχές το χρειάζονται και δεν έχουν ευνοηθεί όπως πχ τα Δωδεκάνησα υποβολής μας είπε ο Θάνος Κοτταρας έχουν φτάσει σε πολλά χιλιοστά.
    Εύχομαι χωρίς άλλες ζημιές.
    Για τα μελλούμενα τα έχω ήδη γράψει αρκετές φορές και δεν χρειάζεται επανάληψη.
    Όλα τα πλάσματα της φύσης και ειδικά οι απίστευτοι"μετεωρολόγοι μου,είναι σταθεροί σε όσα μου"λενε και εγώ δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να διαφωνήσω μαζί τους.οποτε...αναμένουμε τις επισκέψεις...που ασφαλώς μας τις επιβεβαιώνει και ο δάσκαλος.
    Υ.Γ.Οσο για τις προηγούμενες ημέρες έως την περασμένη Παρασκευή είχαμε σχετικά ήπιο καιρό με βόρειο ρεύμα που κράτησε την θερμοκρασία σε καλά επίπεδα για Φλεβάρη μήνα,το Σάββατο είχαμε καθαρή ανοιξιάτικη μέρα με θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από 20 βαθμούς στις ευαίσθητες περιοχές του νομού Βοιωτίας,την Κυριακή είχαμε βαθύ φθινόπωρο με συννεφιά και σφοδρους ανέμους,ενώ Δευτέρα Τρίτη μαλακό καιρό με αρκετά καλές θερμοκρασίες και αρκετό αέρα.
    Από εχθές το απόγευμα πυκνή συννεφιά ψύχρα και την νύχτα βροχή που άφησε 5-14 χιλιοστά ανά περιοχή.
    Καλά να περνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λιοντάρια εδώ, γατούλες στα μοντέλα. Κάτι βλέπετε κύριε Ζιακόπουλε αλλά δυστυχώς δεν μας το λέτε καθαρά! Αγωνιούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εχει ανεβασει θερμοκρασιες o ευρωπαίος για 1-2 Μαρτίου...για να δούμε θα κερδισει τελικα η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ή η υπολογιστική τεχνολογια και οι ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ....ανθρωπος εναντιον υπολογιστη λοιπον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πεδινά Δυτικής Μακεδονίας τα χιόνια..στα υπόλοιπα ‘πεδινα’ ας αρκεστούμε στις βροχούλες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φαίνεται ότι η άνοιξη θα ...περιμένει! Ο Μάρτης θα επαληθεύσει την ιδιότητα του "γδάρτη"! Καλημέρα σε όλους από την ηλιόλουστη Κέρκυρα! Υ.Γ. Πραγματικά σήμερα η μέρα είναι για βόλτα και καφεδάκι στην Σπιανάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα στην παρεα!
    Θα θίξω ένα άλλο θέμα και θεωρώ αναγκαία την παρέμβαση και του κυρίου Ζιακόπουλου. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτούς που αυτοχρίζονται μετεωρολόγοι και επικαλούνται την Πολιτική Προστασία σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης, στης οποίας στο Συντονιστικο υπηρετώ ως πυροσβεστικός υπάλληλος. Δημιουργείται μια συγχυση στο κοσμο και θέλω να ξεκαθαρίσω πως σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι προγνωσεις που λαμβάνονται υπόψη είναι της ΕΜΥ μέσω των επισημων τακτικών και έκτακτων δελτίων του ΕΜΚ. Θα πρεπει ως επαγγελματίες μετεωρολόγοι να βάλετε κάποια όρια σε εμάς τους ερασιτεχνες. Σε τοπικό επίπεδο το να υπάρχει μια συνεργασία ενός Δήμου και ενός παρατηρητη καιρου είναι θεμιτό,όταν όμως κάποιοι χωρίς να έχουν τις απαραίτητες σπουδές μπλέκονται στα ποδια των διαφόρων Φορέων και Αρχών, το πραμμα αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να μπει τάξη κυρίως όταν υπάρχει σε ισχύ έκτακτο δελτίο που με βάση το νόμο εκδίδει η ΕΜΥ. Δεν είναι μόνο οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι. Εναι οι μετεωρολογοι των καναλιών που ο καθένας εκτιμά διαφορετικά την κατάσταση και άλλοι εποπτευόμενοι από το κράτος φορείς.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα με τον δάσκαλο.
      Τα ΜΜΕ και γενικότερα οι ειδησεογραφικές εκπομπές με διάφορους μετεωρολόγους να λέει ο καθένας τα δικά τού είναι ο κύριος λόγος για τη σύγχυση πού επικρατεί στον κόσμο.
      Στα sosial τού ίντερνετ(καιρικά μπλογκ σελίδες Facebook) κυκλοφορεί ελεύθερα ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας χωρίς να υπάρχει έλεγχος και αυτό δυστυχώς καμία πολιτεία δε μπορεί να επέμβει εκτός από τον κόσμο πού πρέπει να φιλτράρει τι "ανοίγει" και διαβάζει.
      Εγώ θα έλεγα ότι πλην αυτού τού εξαιρετικού καιρικού μπλογκ,υπάρχουν κάποιες (λίγες)ομάδες καιρικές όπου οι διαχειριστές ανεξαρτήτως σπουδών(κάποιοι έχουν σπουδάσει φυσικομαθηματικό κάποιοι απλά τρώνε ώρες πάνω στούς υπολογιστές)κάνουν πολύ σοβαρή και σωστή δουλειά και στην τελική παράγουν ορθότερες και εγκυρότερες προβλέψεις από ότι οι επίσημοι αρμόδιοι και αυτό είναι τσεκαρισμένο χρόνια τώρα από μένα τον ίδιο.

      Διαγραφή
    3. Κάποιοι μετεωρολόγοι τον καναλιών και συγκεκριμένα ένας έχουν φανεί πιο αξιόπιστοι απ' την ΕΜΥ πολλές φορές εκεί πρέπει να προβληματιστουν

      Διαγραφή
  22. Πάντως φαίνεται πιθανό να έχουμε πάλι 3 ταλαντώσεις και το τελευταίο κύμα (5-10/3) να είναι και το μεγαλύτερο...τώρα όπως σωστά λέει ο δάσκαλος αν παλαντζαρει τι να κάνουμε απλά αναμονή...ο δρόμος του προσήνεμου χιονιού είναι ουκρανικός (κάποιοι ίσως θυμούνται και μια συνέντευξη του το 2008 μέρες πριν το χιονιά)
    Αν μπει σαν λιοντάρι θα βγει σαν αρνί?!
    Ειδωμεν...
    ΘΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βιάζεστε κάποιοι ανώνυμοι πολύ!
    Είτε ότι θα έχει μόνο βροχές είτε ότι θα χιονίσει στις αυλές σας.
    Η τάση δόθηκε. Λεπτομέρειες δεν υπάρχουν από τόσο νωρίς και καλό είναι εδώ μέσα τουλάχιστον να μην εκφέρει ο καθένας από τώρα προγνώσεις γιά μια εβδομάδα μετά πού δεν υφίστανται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. απο την ΕΜΥ
    "ΤΡΙΤΗ 01-03-2022
    χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης"...εις αναμονην λοιπον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φώτη, αυτό είναι καλό να γίνεται από όλους πλην του κ. Ζιακόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή