Τα ερωτηματικά της «Μπιάνκα»

Στο παρά πέντε της έλευσης της «Μπιάνκα» με ταλανίζουν ακόμα δύο ερωτήματα αναφορικά με την ποσότητα και τη μορφή του υετού που προβλέπουν τα μοντέλα:

- Πού οφείλεται η μεγάλη ένταση του υετού διάρκειας 6 με 12 ωρών στις περισσότερες περιοχές του βόρειου τόξου της χώρας; Είναι δυνατό να παρατηρηθούν τόσο μεγάλα ύψη χωρίς σωρειτόμορφη νέφωση; Πολύ δύσκολο μου φαίνεται. Έτσι, η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στην ύπαρξη θερμής μεταφοράς στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας που κάνει την ατμόσφαιρα ασταθή. Με μια προσεκτική ματιά στους χάρτες θα δείτε ότι ακόμα και στις βορειότερες περιοχές της κεντροδυτικής Μακεδονίας οι άνεμοι χαμηλά είναι ΝΑ με αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών και υγρών αερίων μαζών από τον Θερμαϊκό και γενικότερα από το Β-ΒΔ Αιγαίο. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την έντονη θετική μεταφορά στροβιλισμού, με την οποία η τροπόσφαιρα μετατρέπεται σε «ατμοσφαιρικό φουγάρο» (σύγκλιση χαμηλά απόκλιση ψηλά).


-  Από την πλευρά του θερμοκρασιακού προφίλ της ατμόσφαιρας, που είναι καθοριστικό για τις χιονοπτώσεις, η απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων των μοντέλων είναι απογοητευτική για να φθάσει πολύ χαμηλά ο υετός ως χιόνι. Η αίσθησή μου είναι ότι τα πραγματικά υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα είναι λίγο χαμηλότερα των προβλεπομένων. Η ραγδαιότητα του υετού, το ανάγλυφο που δημιουργεί απίστευτους και απρόβλεπτους εγκλωβισμούς ψυχρών αερίων μαζών και η ψυχρή μεταφορά στην τελευταία φάση της κακοκαιρίας είναι οι λόγοι.    

40 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Φαίνεται ο κρύος καιρός να συνεχίζεται και μάλιστα να συνοδεύεται κατά διαστήματα με υετο ικανοποιητικό για διάφορες περιοχές της χώρας σε διαφορετικές φάσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καίριες επισημάνσεις δάσκαλε. Φαίνεται να έχει ανδιαφέρον η τρέχουσα και η προσεχής εβδομάδα και πέραν των μοντέλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσε δηλαδή και με -4 στα 850hPa στη θεσσαλονίκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...χμμμ από οτι κατάλαβα....ειστε περισσότερο αισιόδοξος από τα μοντελα...ομως αυτην η διάταξη με τοσο υετό για τα Κεντροβόρεια γιατί εγινε τόσο σπανια ?"θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Θωμά", μετεξεταστέος! Δεν έχεις κατανοήσει το "πυθαγόρειο θεώρημα" της μετεωρολογίας: "Ο παχουλός χιονιάς είναι καρπός του έρωτα της Νοτιάς και του Βοριά"!

      Διαγραφή
    2. κυριε Ζιακόπουλε από τα αρχαία και την μυθολογία θυμάμαι μονο την καθηγήτρια...αυτήν οχι....σε κάθε περίπτωση σήμερα μου χαρίσατε ενα αισιόδοξο χαμόγελο..."θωμάς¨"

      Διαγραφή
  5. για την θεσσαλονίκη δεν σας κουράζω πια...θεωρώ οτι μάλλον στο τέλος της κορυφωσης των φαινομενων και με βαρδάρη θα το δουμε...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδιαφέρον ο καιρός το πρώτο 10 ήμερο του Μάρτη και βλέπουμε ,θα τον χαρακτήριζα άκρως χειμωνιάτικο σε πολλές περιοχές της χώρας και υπάρχουν ενδείξεις χωρίς να είναι κατι σίγουρο ότι αρχές της άλλης εβδομάδας ίσως τα χιόνια επισκεφτούν και ποιο χαμηλά ,όπως και να έχει ο χειμώνας δεν τελείωσε αντίθετος έχει μεγάλο ενδιαφέρον .Όσο για την επερχόμενη κακοκαιρία ο δάσκαλος μίλησε . Χρήστος από την κρύα συνεφιασμενη Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε πες μας και για την ψυχρό μπαλιτσα και υποτροπή της Δευτερας. Πιστεύω μπορεί να έχουμε εκπλήξεις και χιόνια σε πιο χαμηλά υψομετρα σε σχέση με τα αυριανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού τα ξέρετε καλυτερα, τι ρωτάτε το δάσκαλο να σας πει, για τους Ντάλτονς και τις αρκούδες?

      Διαγραφή
    2. Δύο σχόλια για τις πρώτες μέρες του Μάρτη:
      α) Η «Μπιάνκα» θα επηρεάσει και τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και
      β) Έρχεται ο Μπουράν, την έλευση του οποίου είχαν επιτυχώς προβλέψει Ιταλοί συνάδελφοι, όπως μας είχε ενημερώσει ο Γιώργος Στυλιανάκης. Ο Μπουράν θα επηρεάσει και τη χώρα μας (θα δούμε στην πορεία με ποιο τρόπο), αλλά μία-μία οι διαταραχές. Αφήστε πρώτα να ξεμπλέξουμε με την «Μπιάνκα».

      Διαγραφή
  8. Εύχομαι να το χαρούν οι Μακεδόνες και Ηπειρώτες και με όσον τον δυνατόν χαμηλότερα υψόμετρα.Το δικαιούνται!Μακάρι να ήταν ένα κλικ πιο δυνατό θερμοκρασιακά και θα βλέπανε ανάλογα πράγματα με ΕΛΠΙΔΑ που είδαμε εμείς οι ανατολικοπεοσηνεμοι τον Ιανουάριο.Οσο για εμάς μείναμε τελικά με την Ελπίδα...Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωχ ο Μπουραν κάτι θυμίζει..θα μας επηρεάσει λέει ο δάσκαλος..τέτοια λέτε σαββατόβραδο και ονειροπόλου με.Αλλα μην ξεχνιόμαστε άλλο Μπουραν Φεβρουάριου και άλλος Μπουραν Μαρτιου.Περιμεουμε με αγωνία νεότερα..Καλό βράδυ από Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γείτονα Φώτη,ο τζιφος δείχνει 9-10 του Μάρτη χιονισμένη την περιοχή μας.Τι λες;Εξυπακουεται βέβαια η τελευταία "πινελιά"από τον Δάσκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όνειρο χειμερινής νυκτός Σπύρο γιά εμάς.
      Στα ορεινά ημιορεινά μας πολύ πιθανό.
      Καλό ξημέρωμα από το ανεμοδαρμένο(7 μποφόρ γεμάτα) και πολύ βροχερό Αγρίνιο.
      Θα τα ξανά πούμε τα ενδιαφέροντα μακρινά.

      Διαγραφή
  11. Εγώ πάντως, δεν βλέπω να διεξάγεται το ΠΑΟΚ - Ιωνικός αύριο στις 5:15.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτή την ώρα (1:00μμ) ξημερώματα Κυριακής, ισχυρή καταιγίδα πλήττει την Κέρκυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα. Σε Ιταλικό φιάσκο εξελίχθηκε η Μπιανκα για την Ήπειρο και όχι μόνο. Εντάξει έριξε καλό νερό μέσα στη νύχτα αλλά αυτή τη στιγμή που υποτίθεται θα ήμασταν στο πικ, τα φαινόμενα έχουν σταματήσει. Επίσης τα χιόνια περιοριστηκαν σε Μέτσοβο και κάποια Ζαγοροχώρια. Ποια Γιάννενα και ποια Κόνιτσα? Οι θερμοκρασίες στα ύψη. Η μόνη περιοχή που ευνοήθηκε είναι τα Γρεβενά με 15 πόντους χιόνι. Τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει ο καιρός, πάμε για άλλα. Τελικά οι χθεσινοι φόβοι του δασκάλου για την ένταση της διαταραχής επιβεβαιωθηκαν πλήρως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Κόνιτσα χιονίζει και στα Γιάννενα χιονονερίζει (παρατηρήσεις από ΕΜΥ).
      Βιάζεσαι, Γιαννάκη.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα σε όλους,

    Η Τρίτη κατ΄ εμέ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα Κεντρικά και Νότια Ηπειρωτικά.

    Το stream ΒΔ, αρκετή υγρασία, ίσως έχουμε εκπλήξεις, βράδυ και νύχτα προς Τετάρτη αρκετά χαμηλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά σου Δάσκαλε, με τα ωραία σου!
    Τέτοια πληθώρα μετεωρολογικών γνώσεων συνοδεία αστείρευτου χιούμορ, πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πλησίασε το χιονι στην πόλη αλλα δεν μας έκανε την χάρη τώρα έχουμε ένα μικρό άνοιγμα και αναπτερωνουμε τις ελπίδες μας για Δευτέρα προς Τρίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα ομάδα 900μ βρίσκομαι στον κισσαβο... Ήρθα για χιόνια... Αναφέρω βροχή μέτριας έντασης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ροβόχιονο (χιονοχάλαζο) στην Καλαμαριά τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η Βέροια με τη Νάουσα μαθαίνω έχει χιόνι. Επίσης χιόνισε καλά σε Καστοριά και Γρεβενά. Τώρα για την Ήπειρο με - 1 και επίπεδα παγοποιησης στα 1000μετρα αναμενόμενο ήταν το φιασκο. Δεν έχουμε το μηχανισμό που είχαμε πριν μέρες που χιόνισε και επίσης δεν έχουμε δυτικό ρεύμα, βασικό, στην επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα από την Βέροια. Χιονίζει πολύ δυνατά αυτή την στιγμή. Ακούγονται και βροντές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για κέντρο Θεσσαλονίκης φίλε Χρήστο υπάρχει ελπίδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αξιόλογη χιονόπτωση-στρωση και στον κάμπο της Ημαθίας. Το μαγειρεύει και για τη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Eπειδή πολλοί λένε ότι "τα μοντέλα καιρού συχνά λένε ψέματα",ας μη μας διαφεύγει ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται πριν τις εκλογές,κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά το κυνήγι!.Καλημέρα σε όλους.Έρριξε μια βροχούλα καλή για τη σκόνη και ίσως για τα...μαρούλια!.=======Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. κυριε ζιακόπολυ τα μοντέλα μας διώχνουν πάλι τον μπουράν πρέπει να βρουμε τον γκανέμη του blog και να αποβληθεί..μεχρι τον απρίλιο..."θωμάς"

    2,9 πια στο επταπύργιο...νιφάδες γιοκ 30cm για την ωρα στο ανω βοιο...."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χιονίζει τώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με ένταση . Το προσπαθεί με 3 βαθμούς Κελσίου
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πυκνές νιφάδες με εναλλαγή βροχής στην άνω πόλη Θεσσαλονίκης.Οντως το μαγειρεύει.Το αλάτι για βγει καλό το φαγητό είναι ο Βαρδάρης.Για να δούμε..καλή Κυριακή σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο απολογισμός του χειμώνα για τη Θεσσαλονίκη, αφού τελείωσε και αυτή η τροπική καταιγίδα,είναι 40 με 50 νιφάδες που πασχισαν και αυτές να τα καταφέρουν.
    Το σημερινό σκηνικό,θύμισε έντονα αλλά γεωγραφικά πλάτη τύπου Αττικής,που σε χειμώνες συνήθως ανύπαρκτους, προκύπτει μια καταιγίδα και χιονίζει με 7C γιατί φυσάει... Αυτό σήμερα σίγουρα δεν θυμίζει χειμώνα.
    Ίσως να ευθύνεται η μετατόπιση του μαγνητικού πεδίου η απλά ο κακός μας ο καιρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χαλια και για ηπειρο και για θεσσαλονικη..τριτη τεταρτη ενα περασματακι τυπου χειμωνα..και τελος...οτι πιο χειροτερο φετος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κοντά στα Γιαννιτσά βρέχει.. Μια χαρά είναι η βροχή.. ευλογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πράγματι κ. καθηγητά, όπως είπατε, τα χιόνια κατέβηκαν χαμηλότερα των προβλεπομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω Χρηστο συγχαρητηρια στον κ.Ζιακοπουλο.Δεν υπηρχε πραγματι αναφορα εστω και για χιονονερο στα παραθαλάσσια αυτο εγινε ειχαμε και προσχερη χιονοπτωση στο κεντρο της πολης.Απο αυριο εβδομαδα της Τυρινης μας εμεινε λιγο ακομη τυρακι να φαμε?Καλη συνεχεια και καλο μηνα σε ολους!

      Διαγραφή
  31. "Βαρομετρικό χαμηλό απο την Ιταλία συνδυαζομενο με υψηλές των Βαλκανίων"
    Κλασική διάταξη παραδοσιακά για κανονικά χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας,όμως δεν έκατσε.
    Υετικα μεν έκατσε,αλλά όπως φενεται επειδή είμαστε στο 2022 τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανεβηκαν.Δηλαδη το χιόνι που έριξε τώρα στα 1000μ.(για το ν.Τρικαλων αναφέρομαι)έπρεπε να το είχε τώρα στα Τρίκαλα και στα 1000μ ενα μέτρο.
    Αυτο που λέω για να μην γελιόμαστε,ισχύει αναλογικά και για την Μακεδονία,και για την περιοχή των Ιωαννίνων.
    Ίσως να έτυχε το οτι οι νοτιάδες έφτασαν πιο βόρεια απ'οτι έπρεπε;Δεν ξέρω..μακάρι να είναι αυτό παρά το ότι είμαστε στο 2022(κλιματική αλλαγή)και αυτου του τύπου χιόνια πρέπει να τα ξεχάσουμε οι πεδινοι και ημιορεινοι..να μην πω και οι ορεινοι..ας μη γελιόμαστε!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα, Μόλις γύρισα από την χιονοβολτα μου, στρωμένο χιόνι από το Πανόραμα και πάνω, στις κεραίες του Χορτιάτη που πήγαινε εύκολα το αυτοκίνητο είχε περίπου 30 πόντους χιόνι.
    Γιάννης Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή