Το αποκομμένο
χαμηλό της ανώτερης ατμόσφαιρας, που σε συνδυασμό με τη θερμική αστάθεια
προκάλεσε τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες των τελευταίων ημερών, αναμένεται
να κινηθεί ΒΑ, κατευθυνόμενο προς τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή
υποχώρηση της κακοκαιρίας. Επισημαίνεται, πάντως, ότι τα υπολείμματα της ψυχρής
αέριας μάζας που θα υπάρχουν ακόμα πάνω από την περιοχή μας θα προκαλέσουν και το
νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή)
τοπικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας στην ηπειρωτική Ελλάδα (απόγευμα),
το Β. Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς
και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς.
Το Σαββατοκύριακο (27-28/8), οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλύτερες, χωρίς να λείψουν οι τοπικοί όμβροι και οι μεμονωμένες καταιγίδες τα απογεύματα στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα Β. Πίνδος - Ταΰγετος. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης τοπικών όμβρων και καταιγίδων τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
κύρε Ζιακόπουλε χρησιμοποιήσατε τον όρο "κακοκαιρία"....παλιότερα αν θυμάμαι καλά αυτός ο όρος στην ΕΜΥ εντάσοταν σε μία κλίμακα της ΕΜΥ και μάλιστα ηταν αρκετά βαρύς προκειμένου να μπει στο δελτίο...μπορείτε να μας πέιτε τα κριτήρια..για να δοθεί η έγκριση της χρήσης του τότε,χωρίς να αμφισβητήσω την χρήση του στο άρθρο σας..¨θωμάς΄΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι το… mal tempο που μνημονεύσαμε στην ανάρτηση της 17ης Ιουλίου, «Θωμά»!
ΔιαγραφήΠέρα από την πλάκα, παλαιότερα η λέξη κακοκαιρία χρησιμοποιούνταν βασικά στα έκτακτα δελτία και συνοδεύονταν με επεξηγήσεις-διευκρινίσεις για τα χαρακτηριστικά της. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν θεσπιστεί κριτήρια – κατώφλια για την ένταση των καιρικών φαινομένων (βλέπε χρωματικούς κώδικες επικινδυνότητας των φαινομένων του meteoalarm).
Τέλος, για τα καιρικά φαινόμενα χρησιμοποιούμε τους όρους: ακραία, ισχυρά ή επικίνδυνα που δεν είναι συνώνυμοι. Επ’ αυτού, κάποια στιγμή θα κάνουμε σχετική συζήτηση.
Καλημέρα σε όλους.
ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε...ειδικά για την τελευταία παράγραφο περιμένω....για την ιστορία...οι επόμενες 10 με 15 μερες θα δώσουν στο Ανω βοιο μανιτάρια ,μυγδαλα καρύδια..και καταπληκτικά γλυκοξινόμηλα που με κανελα ειναι τελειος τσιπουρομεζές..."θωμάς"
ΔιαγραφήΔιάβαζε: ...συνοδεύονταν από επεξηγήσεις-διευκρινίσεις...
ΔιαγραφήΣήμερα εδώ στην περιοχή μου στην κεντρική Κορινθια έπεσε επιτέλους πολύ νερό.Για καμιά ώρα καταιγίδα και στη συνέχεια τρίωρη ποτιστική βροχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια πολύ μεγάλη ανάσα για τον τόπο.
Παρόλη την τοπικότητα των προηγούμενων ημερών, σήμερα ήταν κάτι πιο γενικευμένο.
Καλό βράδυ σε όλη την όμορφη παρέα και στον σεβαστό οικοδεσπότη κύριο Ζιακοπουλο.
Δημήτρης κεντρική Κορινθια
Όση βροχή δεν έριξε στο Θυμάρι τις τέσσερις προηγούμενες μέρες, έπεσε τα ξημερώματα της Παρασκευής 26/8, με τον σταθμό της Αναβύσσου να καταγράφει 4 χιλιοστά και να ξυπνάω από τα μπουμπουνητά. Αν και φαίνονται και είναι λίγα τα 4mm, από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη είχαν πέσει μόλις 1,4mm στην ευρύτερη περιοχή. Πουθενά αλλού δεν έβρεξε σε όλη την Αττική τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ την ίδια ώρα έριχνε καρέκλες από την Ξάνθη ως τη Θεσσαλονίκη, όπως μου έλεγε μία φίλη που επέστρεφε από Θράκη. Συνεχίστηκε η βροχή, αλλά με μικρότερη ένταση και μέχρι την Κατερίνη, τουλάχιστον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Καλημέρα. Ο καιρός στην Ελλάδα (σε πολλές περιοχές, όχι σε όλες), έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία 2 χρόνια. Δεν πλήττεις εύκολα. Ωραίο μοτίβο και στις 4 εποχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ και επαυξάνω με τον φίλο Αποστόλη. Καλημέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας. Καλή και όμορφη Παρασκευή. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.
ΔιαγραφήΑυτό σημαίνει, όμως, ότι η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια την αύξηση της έντασης και της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο όρος ακραίο δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι κάτι είναι και επικίνδυνο. Ακραίο είναι και να βρέχει μία βδομάδα σερί τον Αύγουστο και η βροχή συνεχίστηκε στο Θυμάρι και την Παρασκευή (26/8).
ΔιαγραφήΈχει και τα καλά του, βέβαια, αυτός ο - εκτός εποχής - καιρός, αφού κατάφερα να πάρω για άλλη μία φορά μαζί τα σκυλιά στην σχεδόν άδεια δαντελένια ακρογιαλιά, όπου ξεχώρισαν ένας βασιλικός κάβουρας (πετροκάβουρας), κι ένας σηκιός. Ο σκιός (το "η" έχει προστεθεί χάριν ευφωνίας), που ονομάστηκε έτσι, επειδή συχνάζει σε σκιερά μέρη στον βυθό ή παντελής, όπως τον αποκαλεί χαϊδευτικά ο λαός.
Β. ΣΠ.
Τελικά το "απολωλός" βαρομετρικό απέδραμε και εμείς εδώ στη Δυτική Κορινθία μία από τα ίδια.Τι κι αν κάποια μοντέλα μας έδιναν,για μια ακόμα φορά, μέχρι και 50mm συνολικά.Το ύψος του υετού έφθασε στο ένα χιλιοστό και το ήμισυ αυτού.Κατά τα άλλα χορτάσαμε με πολλούς και εντυπωσιακούς σωρειτομελανίες και άφθονα ηλεκτρικά περιμετρικά.Δεν πειράζει,όλοι θα ζήσουμε. Άλλοι με τα πολλά και μεις με τα ολίγα.Εμείς δεν είχαμε χαρτί κι αυτοί είχαν το ρήγα!, Και εις άλλα με υγεία.======Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.youtube.com/watch?v=49pWI_VldWw
ΔιαγραφήDum spiro spero, αρκεί ως την ευλογημένη ώρα να μην ξεραθούν οι ελιές και στεγνώσουν τα ποτάμια. Πάντως, τα νερά του υδρολογικού έτους είναι τα καθοριστκά και σε αυτά ελπίζουμε!
ΔιαγραφήΡοδόπη.Αν και σε αποδρομη από την υπόλοιπη Ελλάδα, εμείς είχαμε ...επιδρομή βροχής και σήμερα, από τις 8 το πρωί έως τώρα που ψιχαλιζει.Με 22° είναι άνετα. (Δ)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξηγήσιμο: οι "οπισθοφυλακές" του αποκομμένου χαμηλού!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ δασκαλε. Αυτές οι "οπισθοφυλακές" γίνονται πολύ αισθητές και τον χειμώνα, κατά την αποδρομη των χαμηλών, οπότε εκτός από περισσότερο κρύο μπορεί να δούμε και απρόσμενο χιόνι.(Δ)
ΔιαγραφήΠολύ κατώτερη η κακοκαιρία που μας επηρεασε τουλάχιστον εδώ στην περιοχή της Όθρυς ,βροχή ποτιστικου τύπου και τίποτα το ιδιαίτερο , Χρήστος Όθρυς .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Καλαμάτα το απόλυτο μηδέν από υετό κατά τη διάρκεια αυτής της κακοκαιρίας αλλά εντυπωσιάζει η μέγιστη της σημερινής ημέρας που είναι 27 βαθμοί! "Μόνο" 5 βαθμούς κάτω από την μέση μέγιστη του μήνα! Την...προ κλιματικής αλλαγής μέση μέγιστη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα, η κλιματική αλλαγή δεν θα φέρει περισσότερη ζέστη στην Ελλάδα. Σε άλλα μέρη μπορεί, εδώ όχι, έχει αρχίσει να διαφαίνεται αυτό. Στη χώρα μας έχουμε αύξηση της εμφάνισης αυτών των ψυχρών λιμνών, που φέρνουν κακοκαιρίες διαρκείας, ανεξαρτήτως εποχής, ενώ τα 4-5 τελευταία χρόνια είχαμε ισάριθμους μεσογειακούς κυκλώνες. Άλλωστε, και οι περισσότεροι ειδικοί για πλημμύρες ανησυχούν πλέον στη Μεσόγειο, όχι για καύσωνες.
ΔιαγραφήΌσο για τα καλοκαίρια, μόνο αυτά του 2017 και του 2021 ήταν πραγματικά θερμά την τελευταία δεκαετία, με ισχυρούς καύσωνες. Τα υπόλοιπα ήταν σχετικά ήπια, ενώ εκείνα του 2018 και του 2019, αλλά και το φετινό σχετικά δροσερά. Εδώ, φέτος δεν είχαμε καθόλου κουνούπια στην Αττική, κάτι που δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν, ειδικά στο Θυμάρι. Το ότι οι άνθρωποι ζεσταινόμαστε από τους 30 βαθμούς και "σκάμε" από τους 35β. δεν σημαίνει ότι αυτές οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για καλοκαίρι, δηλαδή, υψηλές για τη φύση.
Τέλος, η σύγκριση που γίνεται με την προ βιομηχανική εποχή είναι νομίζω αδόκιμη. Μιλάμε για μία παγωμένη περίοδο - mini ice age την είχαν βαφτίσει - και τους αιώνες που την ακολούθησαν ήταν επόμενο οι θερμοκρασίες να ανέβουν κατά πολύ, ανεξάρτητα από την επίδραση σε αυτό της ανθρώπινης δραστηριότητας και του διοξειδίου του άνθρακα.
Επί μία βδομάδα σερί τον Αύγουστο είχαμε 25 βαθμούς - και κάτω - μέγιστες. Το 2018 είχαμε επίσης επί μία βδομάδα 20άρια τον Ιούνιο; Θυμάστε παλιότερα τέτοιες τιμές; Πανηγυρίζαμε παλιά όταν έπεφτε κάτω από 35 βαθμούς η θερμοκρασία το καλοκαίρι. Ή έχουν σημειωθεί ποτέ 30άρια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που θα ήταν το αντίστροφο; Η Ελλάδα οδεύει προς ένα κρύο και συννεφιασμένο μέλλον. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Β. ΣΠ.
Στο μπλογκ δεν είναι ευπρόσδεκτες απόψεις μη ειδικών που αμφισβητούν τα ευρήματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
ΔιαγραφήΤο να εμμένει, όμως, και η επιστημονική κοινότητα σε θεωρίες που έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα (βλέπε για την ερημοποίηση της Κρήτης που προέβλεπαν τη δεκαετία του 1990 για 30 χρόνια μετά και η οποία ποτέ δεν συνέβη), δεν δείχνει ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής σε μία κατάσταση που είναι δυναμική, ευμετάβλητη και απρόβλεπτη.
ΔιαγραφήΚοινώς, δεν υπάρχουν αυθεντίες. Επίσης, καλά, καλά δεν μπορούν να γίνουν προγνώσεις για τον καιρό της επόμενης βδομάδας. Πώς κάνουν κάποιοι προβλέψεις για 10 και 20 και 100 χρόνια μετά;
Β. ΣΠ.
Ως προς τα ειδικά: ούτε το IPCC ούτε κανένας σοβαρός επιστήμονας είπε στη δεκαετία του 1990 ότι σε 30 χρόνια η Κρήτη θα γίνει έρημος.
ΔιαγραφήΩς προς τα γενικά: "Μην ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσομπάνη".
Πάντως αυτό με την Κρήτη ενίοτε αναπαράγεται ακόμα και σε σοβαρές εφημερίδες όταν σε άρθρα τους αναφέρονται σε ερημοποίηση περιοχών της Μεσογείου. Σε κάθε περίπτωση από κάπου ξεκίνησε όταν κάποιος το είπε και ακόμα επαναλαμβάνεται ως ενδεχόμενο.
ΔιαγραφήΝαι δάσκαλε αλλά οι μετεωρολόγοι και κλιματολογοι διαφωνούν μεταξύ τους σε σχέση με την επίδραση του ανθρώπου.Και οι μεν και οι δε το πάνε στα ακρα
ΔιαγραφήΕίπαν, όμως εκείνα τα χρόνια (90'ς), - όχι οι μετεωρολόγοι, άλλοι επιστήμονες - ότι οι χελώνες "καρέτα - καρέτα" απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά με χαρά τις βλέπω κάθε καλοκαίρι στο Θυμάρι. Σήμερα Σάββατο 27/8 είδα, μάλιστα, μία διαφορετική θαλάσσια χελώνα, από αυτές που είχα δει στον Χάρακα στις 17/6 και στο Θυμάρι στις 19/7, ένδειξη ότι υπάρχουν αρκετές στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά εδώ, τις προάλλες είχαμε δει θαλάσσια χελώνα μέσα στο λιμανάκι αλιέων της Κούλουρης στη Σαλαμίνα.
ΔιαγραφήΓενικά, η αίσθηση είναι ότι η επιστημονική κοινότητα παρουσιάζει την κατάσταση λίγο πιο ζοφερή απ' ό,τι πραγματικά είναι. Αν αυτό γίνεται για να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος και να μην υπάρχει εφησυχασμός, δεκτό.
Β. ΣΠ.
Η κλιματική κρίση έχει φέρει σε μακροπροθεσμο πλαίσιο αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Πριν 30 χρόνια δεν ξέραμε τι είναι οι λαγοκεφαλοι και τα λεοντοψαρα , τα οποία πια βρίθουν ειδικά στο νότιο Αιγαίο, όπως και άλλα λεσεψιανα είδη που πέρασαν το Σουεζ, και έχουν μια χαρά βολευτεί στην πολύ πιο ζεστή πια Μεσόγειο
ΔιαγραφήΑχ αγαπητέ φίλε από το Θυμάρι...οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια! Μελέτησε τους αριθμούς - τα στατιστικά στοιχεία δηλαδή - και θα βρεις την αλήθεια...
ΔιαγραφήΟι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, όμως, αγαπητέ Νώντα Καμαρινέ. Δεν αμφισβητώ την κλιματική αλλαγή, απλά λέω ότι δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι τελικές επιπτώσεις της. Και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Οι ενστάσεις μου έχουν να κάνουν με την άκρατη κινδυνολογία και τρομολαγνεία από ειδικούς που διυλίζουν τους καύσωνες και καταπίνουν τις πλημμύρες και τους χιονιάδες.
ΔιαγραφήΘάνο, επόμενο είναι από τη στιγμή που άνοιξε η διώρυγα του Σουέζ να μεταναστεύσουν θαλάσσια είδη. Μεταξύ, των οποίων κι ένα δηλητηριώδης αχινός με μακριά αγκάθια, το "αγκαθωτό διάδημα", όπως λέγεται. Ωστόσο, οι γερμανοί, ένα είδος ψαριού που μοιάζει με τη σάλπα, ήρθαν από την Ερυθρά στη Μεσόγειο τα χρόνια της κατοχής (και για αυτό πήραν το συγκεκριμένο όνομα). Μετανάστευσαν, δηλαδή, πριν βαθύνει η κλιματική αλλαγή και γίνουν πιο θερμά τα νερά της Μεσογείου.
Επίσης ο μπλε κάβουρας (callinectes sapidus) ήρθε τη δεκαετία του 1930 στα κρύα νερά της βόρειας Ελλάδας με πλοία από τροπικά μέρη και προσαρμόστηκε και πολλαπλασιάστηκε μια χαρά, παρά το γεγονός ότι δεν βρήκε θερμές θάλασσες, τότε, στη χώρα μας. Τέλος, στις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό έχουν πολλαπλασιαστεί τα λιονταρόψαρα, παρά το γεγονός ότι τα νερά είναι πιο κρύα από εκείνα των τροπικών θαλασσών απ' όπου ήρθε με πλοία το συγκεκριμένο είδος, που δεν είναι τίποτα άλλο από μία πλουμιστή, σκορπίνα.
Β. ΣΠ.
Καλησπέρα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να ρωτήσω κάτι παιδιά.
Ποια είναι η διαφορά της ισχυρής βροχής με την καταιγίδα; Παλιότερα ακούγαμε στον καιρό, "βροχές και καταιγίδες". Άντε σε δυνατό σύστημα να ακούγαμε για τις καταιγίδες τοπικά ισχυρές.Μηπως η ισχυρή βροχή είναι η καταιγίδα;(λέω εγώ τώρα)
Καλό βράδυ σε όλη την παρέα.Δημητρης κεντρική Κορινθια.
Όχι Δημήτρη δεν είναι το ίδιο.
ΔιαγραφήΙσχυρές βροχές είναι αυτές πού συνήθως πέφτουν το χειμώνα και συνοδεύονται από ισχυρή ένταση και με διάρκεια βροχή.
Οι καταιγίδες γιά να πληρούν τον όρο θα πρέπει να έχουν συνδυασμό ηλεκτρικών εκκενώσεων ή δυνατό άνεμο.
Νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινιστούν κάποια πράγματα στα οποία αναφερόμαστε καθημερινά στο μπλογκ σε ξεχωριστή ανάρτηση.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.
Καλημέρα δάσκαλε, Φούλλ, και λοιποί φίλοι από τον Απόλλωνα Νάξου, με ειδική μνεία σε εσένα πιο πάνω, για ηρεμία και τάξη στην φιλοξενία μας.
ΔιαγραφήΦώτη ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση.
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο σε όλους.Δημητρης κεντρική Κορινθια
Τίποτα Δημήτρη να σαι καλά.
ΔιαγραφήΣού έδωσα μία απλή εξήγηση γιατί να καταλάβεις τη διαφορά καθώς υπάρχουν και άλλοι παράμετροι.
Επίσης δεν υπάρχει χρόνος γιά συνεχείς αναλύσεις.
Δεν ξέρω εάν ο δάσκαλος διαφώνησε με το σχόλιό τού παραπάνω, δεν το κατάλαβα.
Δάσκαλε συμφωνώ με τον καθοριστικό ρόλο των βροχών κατά τη διάρκεια του υδρολογικού έτους.Ως πρός το "spero" και την "ελπίδα",είναι μια διάχυτη διαχρονικά αντίληψη.Από την άλλη,κατά μία έννοια ,η ελπίδα αποτελεί "τον στερνό ,τον πιο μεγάλο πειρασμό,τον οποίο έχουμε χρέος να νικήσουμε" (Ν.Καζαντζάκης ,"Ασκητική").Τέλος πάντων, εάν πάρα πολλοί θελήσουν κάτι πάρα πολύ,μπορεί να έχουμε "συμπαντική συνομωσία" προς επίτευξή του (P.Coelio)!.==========Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, από το σύστημα που πέρασε στην περιοχή μου είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, ο υετός ξεπέρασε τα 70χλστ κατά μέσο σε διάρκεια τεσσάρων ημερών από Τρίτη έως Παρασκευή με συνέπεια να πρασινίσει τόπος σε μοτίβο Σεπτεμβρίου. Μέχρι και σαλιγκάρια εμφανίστηκαν. Ευτυχώς δεν είχαμε προβλήματα σε αντίθεση με τη Σιθωνία. Πλέον ο καιρός επέστρεψε σε καλοκαιρινό μοτίβο με μέγιστη περίπου στους 30C. Γιάννης από Κασσάνδρα Χαλκιδικής
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό από τους Ρωμαίους χαρακτηριζόταν ως "comfusio plena". Η διάκριση είναι μεγάλη αρετή.=========Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφή