Ακαρνανικά Όρη. Η φωτογραφία είναι του Αλέξανδρου Μήτση κια τραβήχθηκε από την παραλία του Μύτικα |
Με βάση τους επίσημους
μετεωρολογικούς ορισμούς, βροχή είναι υετός με τη μορφή υδροσταγόνων διαμέτρου
μεγαλύτερης των 0,5 χιλιοστών. Η καταιγίδα γενικά ορίζεται ως μια τοπική θύελλα
που κατά κανόνα παράγεται από έναν σωρειτομελανία και συνοδεύεται από αστραπές και
βροντές. Με απλά λόγια, η καταιγίδα είναι αστραπόβροντο και αυτός είναι ο λόγος
που από κάποιους αναφέρεται και ως ηλεκτρική θύελλα (electrical storm). Συμπληρώνοντας τον παραπάνω επαρκή ορισμό, λέμε ότι η καταιγίδα
συνήθως συνοδεύεται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, ισχυρή βροχή και μερικές φορές
από χαλάζι. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι: (α) η παρουσία της βροχής δεν είναι
αναγκαία να χαρακτηριστεί το φαινόμενο καταιγίδα και (β) η βροχή που συνοδεύει
μια καταιγίδα δεν είναι (απλή) βροχή, είναι όμβρος βροχής ή όμβρος χιονιού αν
οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες (η λέξη μπόρα για λόγους που παλιότερα εξήγησα
στο μπλογκ δεν μου αρέσει).
Πολλές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες καθόρισαν κριτήρια (κατώφλια) για να
χαρακτηρίσουν την ένταση των όμβρων (βροχής), όπως: όμβρος ασθενής < 2,0 mm/h, μέτριος < από 2,0 έως 10,0
mm/h, ισχυρός < από 10,0 έως 50,0 mm/h και εξαιρετικά ισχυρός > από 50,0
mm/h. Αν για τους όμβρους, δηλαδή τη βροχή από
σωρειτόμορφα νέφη, ισχύουν τα παραπάνω κριτήρια, για τη βροχή που προέρχεται
από στρατόμορφα νέφη τα κριτήρια είναι διαφορετικά: ασθενής βροχή λιγότερο
από 0,5 mm/h, μέτρια βροχή από 0,5 έως 4,0 mm/h και ισχυρή βροχή πάνω από 4,0
mm/h.
Τα παραπάνω κριτήρια για τον προσδιορισμό της έντασης των όμβρων που μπορεί να συνοδεύουν μια καταιγίδα δεν είναι κριτήρια για τον προσδιορισμό της έντασης της καταιγίδας στο σύνολό της. Για την ένταση μιας καταιγίδας στο σύνολό της χρησιμοποιούνται κριτήρια (κατώφλια) που έχουν να κάνουν: με την ένταση των όμβρων, την ένταση των ριπαίων ανέμων, το μέγεθος των χαλαζοκόκκων ή την εμφάνιση σιφώνων. Συνήθως, αρκεί η ακραία τιμή σε ένα μόνο από τα παραπάνω κριτήρια για να χαρακτηριστεί η καταιγίδα ισχυρή. Πάντως, στη βιβλιογραφία δεν έχω βρει κριτήριο χαρακτηρισμού μιας καταιγίδας ως ισχυρής με βάση τον αριθμό των ηλεκτρικών εκκενώσεων που παρατηρούνται σε αυτήν.
Με την αναλυτική ανάρτησή σας με(μας) καλύψατε πλήρως δάσκαλε γιά τα προηγούμενα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης εξαιρετική και η προηγούμενη ανάρτησή σας "απολογισμός της κακοκαιρίας", όπου στην ουσία επιβεβαιώνει και αυτό πού λέω συνεχώς ότι τούτη την εποχή ανεξαρτήτως γνώσεων και σωστής αποκωδικοποίησης των μοντέλων σε φαινόμενα αστάθειας ή ψυχρής λίμνης το περιθώριο σφάλματος είναι σχετικά μεγάλο ακόμη και ένα 24ωρο πριν.
Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.
Όσοι τώρα γνωρίζουμε καλά τις περιοχές μας και ποιά είδους στριμ μας ευνοούν, κάνοντας nowcast(λίγη ώρα πριν) με τη βοήθεια των μοντέλων και δη των περιοχικών, το λάθος μειώνεται σημαντικά.
Επίσης στα τόσα χρόνια πού ασχολούμαι με τον καιρό και τα αριθμητικά μοντέλα σιγά σιγά "χτίζετε" μία ιδιαίτερη σχέση(αυτό ισχύει και γιά όλους τούς προγνώστες επαγγελματίες και μη) με τα τρωτά ή δυνατά σημεία τού κάθε μοντέλου. Ένα μικρό παράδειγμα είναι η αξιοπιστία τού ευρωπαϊκου στην Τ850 ή στην γενική πρόβλεψη τού υετού ιδιαίτερα στα βαρομετρικά χαμηλά(το gfs χάνει σε αυτά) ενώ την ίδια στιγμή το gfs αποτυπώνει καλύτερα την εκδήλωση θερμικής αστάθειας ανά περιοχή όπως επίσης πολύ καλά αποτυπώνει και περιοχές νυχτερινής αστάθειας την ίδια στιγμή πού το ευρωπαϊκό μπορεί να δείχνει ότι να ναι.
Το κάθε μοντέλο(είναι πολλά ακόμη) λοιπόν έχει τα δυνατά τού και τα τρωτά τού σημεία και ο εκάστοτε προγνώστης είναι αναγκασμένος να κάνει όσο το δυνατόν πιό σοβαρή δουλειά, ειδικά όταν απευθύνεται στο ευρύ κοινό.
Τέλος να πω ότι ο Αύγουστος θα τελειώσει εντυπωσιακά γιά μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με έντονη αστάθεια κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια παρόλο πού η θερμοκρασία θα ανέβει πιά σε καλοκαιρινά επίπεδα όπως και αρμόζει.
Η περιοχής μού όπως και η Αιτωλοακαρνία δεν κατάφερε σήμερα να φτάσει την έκτη συνεχόμενη μέρα βροχής, αλλά η χθεσινή καταιγίδα μας αποζημίωσε πλήρως δίνοντας 26mm!! βροχής στο σταθμό μού με πολλά αστραπόβροντα και πολύ δυνατό άνεμο.
Υ. Γ. Αγαπητέ συντοπίτη Αλέξανδρε πολύ ωραία η φώτο σού.
Ελπίζω να πέρασες καλά στα μέρη μας και να πρόλαβες και καμιά μπόρα....
Καλή νέα εβδομάδα σε όλους.
Να σαι καλα φωτη. Ηρθα στο χωριο χτες το σαββατο. Φοβερη μπορα που επιασε μερος των ακαρνανικωμ και καποιων χωριων οπως το αρχοντοχωρι, ο αετος, η κομπωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή....μια χαρά τα λέτε ,αλλα βλέπω αυτές τις κλιμακες να μην τις χρησιμοποιεί κανείς στις προγνώσεις καθώς δεν εχουν καταφέρει να προσδιορίσουν τι θα παράγει ο σωρειτομελανίας..αφήστε που τον όρο ομβρο τον χρησιμοποιεί μονο η ΕΜΥ προς τιμή της στις προγνώσεις της καθώς δεν "πουλιέταΙ" ευκολα "θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήσιμοι οι ορισμοί, αλλά πού θα μπορούσε να κατατάξει κανείς τις βροχές που πέφτουν στο Πακιστάν και μόνο τις τελευταίες 24 ώρες στοίχισαν τη ζωή σε 119 άτομα, σύμφωνα με τη Le Monde. Mε τον τραγικό απολογισμό από τις πλημμύρες να ανέρχεται πλέον σε 1.033 νεκρούς. Συνολικά 33 εκ. άνθρωποι, ένας στους εφτά κατοίκους του Πακιστάν, έχουν επηρεαστεί και 1 εκατομμύριο κτίρια (ανάμεσα τους και ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων) έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης 80 χιλιάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, 3.400 χιλιόμετρα δρόμων και 149 γέφυρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σφοδρότητα των φετινών μουσώνων συγκρίνεται μόνο με εκείνη το 2010, όταν 2.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και το 1/5 του Πακιστάν είχε βυθιστεί. Σύμφωνα με μελέτη του Germanwatch, το Πακιστάν που ζήτησε και διεθνή βοήθεια, είναι ανάμεσα στις οκτώ χώρες, που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, δηλαδή, από ακραία καιρικά φαινόμενα.
https://www.lemonde.fr/planete/article/2022/08/28/au-pakistan-la-mousson-provoque-plus-de-1-000-morts-et-detruit-un-million-de-maisons_6139270_3244.html
Διεθνή βοήθεια ζήτησαν, όμως, και οι Ταλιμπάν, καθώς οι πλημμύρες έχουν πλήξει και τις κεντρικές και ανατολικές επαρχίες του Αφγανιστάν, με τραγικό απολογισμό 192 νεκρούς, μόνο τον Αύγουστο, όπως αναφέρει το Skynews. Ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, ενώ καταστράφηκαν 1,7 εκ. δέντρα και οι καρποί τους, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη σίτιση των εκατομμυρίων Αφγανών, καθώς ο χειμώνας δεν είναι πια τόσο μακριά και η χώρα βιώνει οικονομική κρίση.
https://news.sky.com/story/pakistan-floods-tens-of-thousands-flee-homes-as-countrys-pm-warns-magnitude-of-calamity-is-worse-than-feared-12683500
Αυτή είναι η διαφορά του καύσωνα που περνάει και ο κόσμος συνεχίζει τη ζωή του, από την πλημμύρα που περνάει και αφήνει πίσω της συντρίμμια (κυριολεκτικά, όχι σαν αυτά που λέει το τραγούδι).
Β. ΣΠ.
Και τα δύο δηλαδή καύσωνας και πλημμύρες είναι ακραία καιρικά φαινόμενα...
ΔιαγραφήΚαταρχήν να ξεκινήσω από την ωραία φωτό και εν κατακλείδι εκείνο που συμπερασματικά βγαινει για μένα είναι ότι η προγνωσιμοτητα και η τοπικότητα των φαινομένων αυτή την εποχή είναι πολύ δύσκολη ,αυτό το έδειξε άλλωστε και η τελευταία κακοκαιρία εντός εισαγωγικψν που εδώ στην Όθρυ τόσο στα πολύ ορεινά όσο και χαμηλότερα έριξε πολύ λίγο υετό . Χρήστος Όθρυς
ΑπάντησηΔιαγραφή