Εξέλιπεν ο καιρός την αξιόλογη μεσοπρόθεσμη χιόνα και έταξεν μακροπρόθεσμη! Καβαφική διατύπωση του «Βάρα νομή» ή το σκέφτεται σοβαρά;



Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Δωδεκάνησα). Κατά τα άλλα, λίγες πρόσκαιρες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 14 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, με την ξαστεριά και τους ασθενείς ανέμους που θα επικρατήσουν εκεί, οι συνθήκες θα είναι πολύ ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας.


Την Πέμπτη (2/2), προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και τα νότια κατά τόπους θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες βροχές μικρής διάρκειας και ασθενούς εντάσεως. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.  

Την Παρασκευή (3/2), τοπικά φαινόμενα   μικρή διάρκειας θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα. Όσο για τις χιονοπτώσεις που αναμένονται στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά αυτές θα είναι τοπικού χαρακτήρα, μικρής διάρκειας και κατά κανόνα ασθενείς. 

Το Σάββατο (4/2), μια νέα ατμοσφαιρική μικροδιαταραχή που έρθει από το βορρά θα επηρεάσει πρόσκαιρα κυρίως την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα. Για τις χιονοπτώσεις ισχύουν τα αναφερόμενα στην περίπτωση της Παρασκευής. 

Για την Κυριακή (5/2), σημειώνουμε την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα και την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών φαινομένων στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.


Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού την επόμενη εβδομάδα, υπάρχουν ενδείξεις για επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας (βλέπε χάρτη και τη σχετική θεωρία της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που αναπτύχθηκε σε παλαιότερες αναρτήσεις). Εννοείται ότι στην πορεία θα δούμε αν οι ενδείξεις γίνουν αποχρώσες και όταν έρθει (αν βέβαια έρθει) η D-2 ημέρα θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες για το πού, το πότε ακριβώς και το πόσο θα χιονίσει.

166 σχόλια:

  1. Νικόλαος Παντελικίζης31 Ιανουαρίου 2023 στις 1:17 μ.μ.

    Γειά σας κύριε Ζιακόπουλε..
    Μάλλον εμάς τους χιονοφιλους μας πήρε στο... ψιλό ο καιρός και τα προγνωστικά μοντέλα και βαρανε νομή!
    Από το Σ/Κ μας πάνε στην άλλη εβδομάδα και αν συνεχίσει έτσι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα φτάσουμε... Καθαρά Δευτέρα!
    Ας κάνουμε υπομονή άλλη μια φορά λοιπόν να δούμε που θα βγάλει!
    Πάντως με τα τωρινά δεδομένα των μοντέλων από τα λίγα που μπορώ να καταλάβω μάλλον από την νέα εβδομάδα περισσότερες πιθανότητες για χιόνια χαμηλά έχει η Βόρεια και Δυτική Ελλάδα παρά η Αθήνα... Για να δούμε τι θα γίνει τελικά...
    Καλό μεσημέρι σε εσάς και όλη την παρέα του μπλόκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μην πω η D-1 μέρα κ.Ζιακοπουλε.Μαλλον nowcast θα κάνουμε.Σαν καιροφιλος που όμως παρακολουθώ τα μοντέλα οπωσδήποτε 10 χρόνια,έχω να πω πως δεν πρέπει να ψαρώσουμε με τις προφητείες του gfs,το οποίο είναι συνηθισμένο να υπόσχεται...το χάος.Παντως από ένστικτο (μπορεί και λαχτάρα;) θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό κάποιες περιοχές να δούνε αξιόλογο χιόνι.Ο καιρός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα,αν καταλαβαίνω σωστά περιμένουμε την φάση 3(το στρίψιμο) από τα κύματα Rossby προς το Σάββατο;Ρουμελιώτης Βασίλειος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χειμερινή ημέρα από τα παλιά σήμερα στην Αιτωλοακαρνία.
    Πυκνή συννεφιά, ψιλόβροχο κρύο(8β μόλις μεγίστη) και στο Παναιτωλικό αλλά και στα Ακαρνανικά χιονοπτώσεις ακόμη και πάνω από τα 750μ όπως και περιμέναμε.
    Τέτοιον καιρό θέλουμε!
    Αναφορικά με την εξέλιξη τού καιρού,τα μοντέλα γιά την επόμενη εβδομάδα τάζουν πανελλαδικά σήμερα,λαγούς με πετραχήλια.
    Προσωπικά συστήνω υπομονή, χαμηλά ο πήχης και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλιστα. Αρχίσανε τα όργανα. Το σήμα εδωθη από τον Δάσκαλο. Τα κύματα Ροσμπι, ο πολικός αεροχειμαρρος και το νδυτικο ρεύμα στο βόρειο Ατλαντικό θα μιλήσουν. Το θέμα είναι να βγει χαμηλό επιτελους στο Ιόνιο μετά από πολλά χρόνια και να επηρεαστούν πιο πολλές περιοχές της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δούμε από Δευτέρα αν βγει επιτέλους χαμηλό από Τρίτη στα Δυτικά

      Διαγραφή
  6. Δάσκαλε... Αυτή η ανυπομονησία είναι που έχει "φάει" όλο τον κόσμο! Όπως και ο βομβαρδισμός των media για να προλάβουν τα κλικ με χιονόμπαλες πολικές αρκούδες και πιγκουίνους απ'άκρη σ'άκρη στη χώρα! Χωρίς βιασύνη, με υπομονή, μην τρελαθούμε και χάσουμε και τον ύπνο μας. Δεν συζητώ καν ότι τα λόγια σας τα περιμένουμε όλοι πως και πως. Μπαίνουμε σε μια περίοδο χειμώνα (επιτέλους) με ότι αυτό συνεπάγεται. Όπως πάντα, ευχαριστούμε για τις αναλύσεις σας.
    Καλό μεσημέρι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα μπήκε ο χειμώνας, δεν μπορεί να κάνει και χιονάκι από την αρχή! Ας περιμένουμε λίγο! Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε 18 βαθμούς και μόλις τώρα κρυώσαμε λιγάκι! Ευχαριστούμε κε Ζιακόπουλε για την ψύχραιμη ματιά στις προβλέψεις και αφήνουμε τους τηλεοπτικούς και διαδικτυακούς να "γαυγίζουν" για το Βόρειο Πόλο που κατεβαίνει στην Ελλάδα! Τουλάχιστον, τώρα μπορούμε να μιλάμε (θερμοκρασιακά) για χειμώνα! Υετικά, τουλάχιστον εδώ στο Βόλο, γιατί αλλού έχει ρίξει αρκετή βροχούλα, είμαστε σε επίπεδα Ιουλίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως καταλάβατε από την σιωπή των ακολούθων, παρόλο που για πρώτη φορά είστε ενθαρρυντικός και παρόλο που στην Κρήτη κάτι θα κάνει στο μεταξύ, υπάρχει διάχυτη απογοήτευση και αποθάρρυνση, τουλάχιστον των προσήνεμων. Είναι αλήθεια ότι επρόκειτο για ασυνήθιστη "τούμπα", αν λάβει κανείς υπόψη του την ένταση των φαινομένων που μόλις προχθές προβλέπονταν. Καλά να πάθομε γιατί παρά τις παραινέσεις σας παραμένομε εύπιστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ΄χει το νησί να ψηφίζει κωλοτούμπες.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε κατάφερες να μπεις παρά τον έλεγχο στην πόρτα. Ελπίζω να κατάλαβες ότι ο χώρος αυτός δεν είναι για σένα!

      Διαγραφή
  9. Ε ένα χιόνι μια φορά μέσα στον Φλεβάρη θα το κάνει. Κάπου κάπως κάμποσο.. και στατιστικά να το δούμε με τόσο κρύο που αρχίσαμε να βιώνουμε και θα βιώνουμε τις επόμενες 1-2 βδομαδες σίγουρα, Ε κάποιος υετός θα έρθει τώρα θα έρθει στα πεδινά ή αλλού θα δείξει. Δεν θα τα βάψουμε και μαύρα αλλά άσπρα.. για να πούμε κι εμείς ότι έκανε χειμώνα Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύκνειο άσμα μυρίζομαι την επόμενη εβδομάδα. Ο φετινός χειμώνας δεν έχει δυναμαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σε όλους! Ελπίζω να μην είναι τόσο άσχετο γι αυτή την ανάρτηση αλλά ήθελα να απαντήσω σ ένα μήνυμα που είδα από τον NW Pindos ο οποιος ρωτούσε για το Πήλιο και την καιρική κατάσταση που επικρατεί εκεί τα τελευταία χρόνια. Πράγματι , κατά τις δεκαετίες ΄80 και ΄90 το Πήλιο, παρά το χαμηλό υψόμετρο (λίγο πάνω από τα 1.600 μ.) ήταν από τα πιο χιονοσκέπαστα βουνά της Ελλάδας. Το χιονοδρομικό του λειτουργούσε όλη τη σεζόν και με καλή ποιότητα χιονιού. Αυτό, γιατί (υπό προϋποθέσεις) την περιοχή μας μπορεί να "χιονίσει" και ένας κεντροβόρειος και ένας ανατολικοπροσήνεμος χιονιάς και οι κορυφές του Πηλίου βρίσκονται στο μεταίχμιο αυτών των δύο τύπων χιονιάδων. Το χιόνι πολλές φορές, τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη, ήταν τόσο πολύ που σχημάτιζε τοίχους στις άκρες του δρόμου που έφταναν τα 3-4 μέτρα και όσοι πήγαιναν στις εγκαταστάσεις της αεροπορίας (ραντάρ) ή των κεραιών τηλεόρασης είχαν πρόσβαση με ερπυστριοφόρο! Αρκετές φορές δε, οι "χιονούρες" στα σκιερά μέρη του Ανατ. Πηλίου ήταν ορατές ακόμα και σε όποιον κατευθυνόταν προς τις ακτές του Αιγαίου για μπανάκι, τέλη Μαϊου, αρχές Ιουνίου! Από τις αρχές του 2000 όμως, όταν οι χιονοπτώσεις μειώθηκαν, ακόμα και στα ορεινά και οι θερμοκρασίες και το χειμώνα ανέβηκαν, υπάρχουν χρονιές που η χιονοκάλυψη είναι χαμηλή έως και ανύπαρκτη ενώ το χιονοδρομικό λειτουργεί λίγες μέρες ή και βδομάδες και όποιος πρόλαβε τον Κύριο...Τέλος επειδή η πλειοψηφία των χιονιάδων είναι ανατολικοπροσήνεμη, οι περιοχές που ευνοούνται υετικά είναι οριακά το Ανατ. Πήλιο και οι Σποράδες, αφήνοντας έξω το χιονοδρομικό που "βλέπει" νοτιοδυτικά. Ελπίζω να παρουσίασα αναλυτικά την κατάσταση και εύχομαι όχι άλλες άχιονες κορυφές στο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Ευχαριστούμε πολύ αγαπητέ φίλε για την ενημέρωση, να είσαι καλά. Έκανα την επισήμανση γιατί το ύψος του χιονιού παλαιότερα στο Πήλιο έφτανε μέχρι τα λιφτ!!!

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως το Πήλιο είναι στο επίκεντρο οταν έχει χιονιά ανατολικών ηπειρωτικων και οχι προσηνεμων.Δηλαδη,Θεσσαλονίκης,Πιερίας,Τεμπη,Αν.γενικα Θεσσαλίας,ΚΑ.Φθιωτιδας.Κατι που έχει καιρο να το κάνει.
      Ο προσηνεμος πιάνει το νοτιο Πηλιο,Σποράδες,κεντρική Εύβοια Αττικοβοιωτια,και ανάλογα νησιά και Κρητη.Βεβαιως χιονιζονταν και με κεντροβορεια χιονια(σύγκλισης)που δυστυχώς είναι τα πρώτα θύματα της νέας κανονικότητας,και γι'αυτο όπως είπες δεν υπαρχουν τα χιόνια όπως παλιότερα!
      Γιώργος πεδινά Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. Γιατί μένω στο Πήλιο μετά το 2012 άρχισε να υπάρχει το θέμα στο βουνό μας και γενικά έχω παιδικά χρόνια πλούσια με χιόνι που να δείξω φωτογραφίες με τούνελ από χιόνι αριστερά και δεξιά η νέα τάξη μας έφαγε το μόνο που μας έχει μείνει είναι τα πολλά νερά ετησιος .....

      Διαγραφή
  12. Απο το περίμενε στο περίμενε μας το πάει ο καιρός! Σκέτη αγανάκτηση! Πάντως η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία! ( τέλη Μαρτίου!) Ήμαρτον ρε χιόνι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι να κανουμε μου ανυπομονατε να χιονιστουν τα σπιτια σας........

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα από την ηλιόλουστη και φυσιολογικά παγωμένη Στοκχόλμη .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Ζιακοπουλε...στην νομική γλώσσα(δεν είμαι νομικός) ..οι ενδειξεις έχουν αλλη διαβάθμιση

    αποχρώσες....ψηγματα..ικανά να σε κατηγορήσουν...μη ικανά από μόνα τους να σε καταδικάσουν
    ενδείξεις ...ενα κλικ πιο πάνω από τις αποχρώσες..αν και σπάνια υπάρχουν μόνες τους χωρίς επιθετικό προσδιορισμό
    σαφείς...ο επιθετικός προσδιορισμός των ενδείξεων για να ξεφύγουν από το αποχρώσες
    ισχυρές επαρκείς....δυο κλικ προς τα πάνω από τις αποχρώσες,ικανές να σε κατηγορήσουν...η ακόμα κα να σε καταδικάσουν σε πρώτο όμως βαθμό.
    Από τις εικόνες...που παραθέσατε(λουλούδια -πάγος)...μάλλον ο όρος ενδειξεις....δεν είναι χρηστικός...καλυτερα να πάμε σε κανένα όρο χαρτοπαίγνιου η ρουλέτας...αφού παίζουμε 50 50 δλδ ...παραμένουμε σε υπόθεση."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι "Θωμά". Μακριά από μένα το "κορώνα - γράμματα" στην πρόγνωση του καιρού! Τα ποσοστά μου αυτή τη στιγμή είναι 60 με 65% για καλό χιόνι. Το πού θα το δούμε στην πορεία.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο με ντάλτον?

      Διαγραφή
    3. Ένας μεσαίου κυβισμού Μπουράν δεν αποκλείεται!

      Διαγραφή
    4. Πάντως για του λόγου του αληθές να αναφέρω ότι ΟΥΚ ολίγες φορές στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ο χειμώνας να μην έχει δώσει καθόλου σημάδια μέχρι και τα μισά του και μετά να βγάλει πολύ δυνατό χιόνια τρανό παράδειγμα το 2008 θυμάμαι μέχρι και όταν είχε αποδημήσει εις Κύριον ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν είχε κάνει τίποτα απολύτως εκείνος ο χειμώνας ούτε βροχές ούτε χιόνια είχε προηγηθεί και το μαρτυρικό καλοκαίρι του 2007 με τους 47 και τους 48 βαθμούς στη Φιλαδέλφεια και όλοι τελείωναν τον χειμώνα και μπήκε στο τέλος Ιανουαρίου με ένα μικρό χιόνι εδώ στην Αττική μετά ξαναέκανε το επόμενο Σαββατοκύριακο χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά αναφέρομαι πάντα στην Αττική δεν ενθυμούμαι στην υπόλοιπη χώρα τι ακριβώς έχει συμβεί και ολοκληρώθηκε αυτό με το χιονό έπος τις 15 Φεβρουαρίου όπου και έλαβε λήξει εκείνος ο χειμώνας ένας χειμώνας δηλαδή 20 ημερών όλος και όλος μήπως τελικά πάμε σε κάποιον πολύ μεγάλο χιόνια μέχρι τα μέσα του μηνός και μετά μας κουνήσει μαντήλι πάντως θα είναι πρωτοφανές το τρία στα τρία για την Αττική εάν λέμε είναι σε εμάς...

      Διαγραφή
    5. Κάτι αντίστοιχο έγινε και πρόπερσι

      Διαγραφή
    6. Κύριε Ζιακόπουλε αυτό το 60-65% πότε θα κλειδώσει για να μας το πείτε με μεγαλύτερη βεβαιότητα και με λεπτομέρειες;

      Διαγραφή
  15. Αυτή τή στιγμή κύριε Δημήτρη χιονίζει στην Τρίπολη 🙂 Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τρίπολη πάρα πολύ πυκνή χιονόπτωση και το έστρωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε..!..δεν μπορώ να πώ τα είπατε όλα....η δικιά μου εκτίμιση...πάντως είναι..ότι τα αουτσάιντερ...είναι...οτι είναι ανατολικά του Αξιού....και τα φαβορί...οι αδικημένες περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας,Φθιώτιδας..."θωμάς΄"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κοιτάξτε προσεκτικά τον χάρτη πού παρέθεσε ο δάσκαλος παραπάνω και διαβάζοντας το προ μηνός άρθρο τού γιά τα κυματικά πακέτα Rossby και την παλμική κυματική ενέργεια πού πρέπει να δημιουργηθεί(αναφέρθηκε και ο κύριος Κολυδάς προχτές γιά την κατάντη ανάπτυξη) έτσι ώστε να ενισχυθεί η κορυφογραμή τού ριντζ στη ΒΔυτική Ευρώπη(φαίνεται στον χάρτη) πού θα ενισχύσει και τη σκάφη στον ΒΑνατολικό Ατλαντικό πού με μία σειρά εργασιών φτάνοντας στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια ο πολικός αεροχείμαρρος θα κινηθεί αρχικά τόσο όσο,νοτιοδυτικά προς την κεντρική Μεσόγειο κ μετέπειτα ΒΑνατολικά περνώντας και πάνω από τη χώρα μας.
    Η ακριβής κίνηση στην Μεσόγειο εξαρτάται από την αρχική του κλίση στην αρχή της πορείας τού.
    Το gfs γιά παράδειγμα εάν δείτε τον χάρτη των ανέμων στα 200 με 300hPa ο πολικός αεροχείμαρρος παίρνει τέτοια θέση πού ευνοεί ανάπτυξη χαμηλού στο Ιόνιο.
    Όπως και να έχει σίγουρα τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά γιά τη χώρα μας στα τελευταία τρεξίματα των μεγάλων μοντέλων.
    Η προϊστορία λέει ότι συνήθως τα προσήνεμα ευνοούνται σίγουρα σε δεύτερο χρόνο.
    Γιά την υπόλοιπη χώρα όπως εξήγησα όλα είναι ανοιχτά αρκεί να βοηθήσει και λίγο η τύχη. Υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ''Η ακριβής κίνηση στη Μεσόγειο εξαρτάται από την αρχική του κλίση......." .Νάτες οι κρίσιμες ' αρχικές συνθήκες ' .Γειά σου Φώτη.Κάνουμε την υπομονή που μας λες.--=======Π.Α.

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα από την κρύα τις τελευταίες ημέρες Κασσάνδρεια Χαλκιδικής με Βαρδάρη κατά διαστήματα μετά από τις βροχές των τελευταίων δύο εβδομάδων, φυσιολογικός χειμώνας επιτέλους ας τον χαρούμε χωρίς το άγχος για το εάν και πόσο θα χιονίσει. Καλοδεχούμενοι ότι έρθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα ,,Φώτη αν και μακριά με βάση την εικόνα που μας δίνει ο τζίφος για τις 7 με 8 /2 Όταν θα περνάει το χαμηλό από το Ιόνιο και θα υποχωρεί κάπως η η ψυχρή μάζα,, σε περιοχές που η θερμοκρασία στα 850 hpa θα είναι στο -6 με -5 Θα δίνει φαινόμενα με την μορφή Χονιου σε πεδινά και παράκτια (τύπου Μαγνησία) η πιστεύεις Θα είναι με τι μορφή βροχής,, με βάση αυτή την εικόνα παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρέπει να κάνουμε λίγες μέρες ακόμη υπομονή, για το αν μετά το ερχόμενο Σ/Κ έρχονται τα καλύτερα. Κάθε 6 ώρες το GFS δείχνει κάτι διαφορετικό ως προς την πορεία της ψυχρής μάζας. Χθες βράδυ φαινόταν ο Βόρειος Πόλος να "κατασκηνώνει" στη χώρα μας, μεσημέρι αν δεν κάνω λάθος έδειχνε πιο χαλαρές καταστάσεις και τώρα πάλι αγριεύει το πράγμα. Ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. διαβάζω και ξαναδιαβάζω όλα όσα έγραψε ο δάσκαλος τις τελευταίες ημέρες διάβασα πολλές φορές όσα είπε ο κ.Κολυδας,τα σχόλια του αγαπητού Φώτη και με έχει πιάσει μια ταχυκαρδία και μια λαχτάρα μήπως και όντως γίνει το 3χ3 που είπε πιο πάνω ο Σπύρος στην Αττική. έχουμε και τον Χριστόδουλου την πιο αισιόδοξη φωνή μέσα στο μπλογκ που λέει και ξαναλέει ότι ο χειμώνας είναι πισω...λες; Χριστόδουλε θέλουμε χρησμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για λόγους προφανείς και ευνοήτους,σχετιζομένους με την καιρική επικαιρότητα, παραθέτω ένα απόσπασμα από έργο του Εμμ.Ροίδη (19ος αιώνας). << Αν και ήτο χειμών κατά το ημερολόγιον,ο καιρός ήτο εαρινός,ο ουρανός ανέφελος ,η αύρα χαλαρά και εμοσχοβόλουν αι πορτοκαλέαι.Κανείς άλλος τόπος δεν έχει ζεστές μέρες τον χειμώνα,πλην της Σικελίας. "Και της Ελλάδος" ,διέκοψα εγώ. "Έχετε δίκαιον" ,απήντησεν........>>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να προσθέσω ότι μόλις τα πράγματα φάνηκαν πιο ενθαρρυντικά, άρχισαν και οι Ιταλοί, οι οποίοι προβλέπουν κανονικό Μπουριάν, κάπως πιο ελαφρό γύρω στις 8 του Φλεβάρη και πολύ βαρύ γύρω στις 13, μάλιστα λένε ότι ίσως είναι ο βαρύτερος των τελευταίων 10ετιών ...
    ΥΓ. Ανώνυμε φίλε της 5:42 μ.μ., δεν ξέρω σε τι αναφέρεσαι για "κ...τούμπες" κλπ της περιοχής μου, παρακαλώ να προσέξεις ότι εγώ είμαι αξιοπρεπής στα σχόλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που βλέπεις απο τώρα για τις 13?Τα μοντέλα μέχρι τις 9 του μηνός έχουν πρόγνωση που συνήθως για τόσο μακριά πέφτει έξω.

      Διαγραφή
    2. Όντως αξιοπρεπής είσαι. Κρητικός είμαι.

      Διαγραφή
    3. Μην πιστεύεις τους Ιταλούς φίλε μου..

      Διαγραφή
  25. Η πρόβλεψη του Αστεροσκοπείου για την περιοχή Ολυμπιακό Στάδιο (σήμερα 31/1 - 20:00) για τα ξημερώματα Δευτέρας 6/2 είναι 1° , 83% υγρασία, με ασθενής χιονόπτωση).

    Το κρατάω για δω τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα. Εννοείται στις επόμενες ώρες και μέρες θα αναθεωρηθεί, αλλά έχει στατιστικό ενδιαφέρον η απόκλιση που υπάρχει για μεσομακροπρόθεσμες προγνώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βορειοελλαδίτες χιονόφιλοι, ανασκουμπωθείτε, οι ορεινοί πάρτε φτυάρια. Την επόμενη Τρίτη-Τετάρτη η Αθήνα θα έχει νοτιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα κι εγώ! Γιατί αργεί να εκδηλωθεί ο Χρήστος; Άλλα μοντέλα βλέπει;

      Διαγραφή
    2. To τελευταίο κύριε Ζιακόπουλε δεν είναι για τύπους..με υπερευαίσθητο ψυχικό κόσμο....ταραγμένο καλύτερα....κατοίους θεσσαλονίκης που έχουν ζήσει τα ψυχικά τραύματα...του Μαρτη του 87 και του Φεβρουαρίου 2012....να κάνετε και μια μικρή εισαγωγή...πριν..."θωμάς"

      Διαγραφή
    3. Eιμεθα του ευρωπαικοπου δεν συμφωνεί με νοτιά αθήνα!

      Διαγραφή
    4. Προσπαθούσα να βγάλω άκρη Δάσκαλε και κρατούσα πισινή. Από χθες αυξήθηκαν οι πιθανότητες για υετό στις Περιφέρειες Κ. Μακεδονίας & Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

      Διαγραφή
  27. Κ.Ζιακοπουλε τι ξαφνικό τρέξιμο Ευρωπαίου από το πουθενά το 12αρι του?Να ονειρευτούμε η να ξυπνήσουμε...Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αναφέρεσαι στην Κυριακή 5/12, η κανονικότητα εξετάζεται από το VAR!

      Διαγραφή
    2. Ισχύει αλλά ο Αμερικάνος έχει σημαντική απόκλιση και απομακρύνει τα χιονόνειρα! Τους χαιρετισμούς μου στην αγαπημένη μου Χαλκίδα αλλά και ολόκληρη την Εύβοια, ιδιαίτερα στις Ροβιές, Λίμνη και το χωριουδάκι μου Δρυμώνα.

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι για την προσεχή Κυριακή το τρέξιμο του Αμερικάνου είναι πιο ρεαλιστικό από το αντίστοιχο του Ευρωπαίου.

      Διαγραφή
    4. Το gfs συνεχίζει και τάζει χιόνια στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα από βδομάδα με μπόλικο υετό από τα δυτικά ενώ παράλληλα φέρνει πιό θερμές αέριες μάζες στη νότια Ελλάδα.
      Καμία σχέση με τα τρεξίματα προ ημερών.
      Και έχουμε ακόμη να δούμε.
      Αυτά γιά αυτούς πού βιάζονται να αναφέρουν περιοχές.

      Διαγραφή
  28. Τους τρώει ο πισινός τους να βγουν πρώτοι να ανακοινώσουν κακοκαιρίες.Το κάνουν αλλά με τρόπο.Δευτερο στραπάτσο σερί δεν θα ήταν καλο,σκέφτονται...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φωτης ακουει;; Εχω ταξει χιονια στα χωρια του ξηρομερου τριτη-τεταρτη!
    Η κυριακη ειναι για τους αττικαριους και η τριτη-τεταρτη για την υπολοιπη χωρα με τα 12Ζ των μοντελων. Το ευρωπαικο τα σπαει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Αλέξανδρε!
      Υπάρχει καλή προοπτική υετού και για εμάς τελικά.
      Περιμένουμε!

      Διαγραφή
  30. Ευχαριστώ Κ.Ζιακοπουλε για την άμεση απάντηση,ελπίζω να το μετρήσετε και να δείξετε γκολ στην εξέδρα για πανηγυρισμούς των γηπεδούχων(ανατολικοπροσηνεμοι)!!!Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. παιδιά χαμηλά την μπάλα.. σκέφτηκε ότι πριν λίγες μέρες παρακαλάγαμε να βρέξει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η Κόνιτσα με υπομονή ελπίζει να ντυθεί στα λευκά.
    Εννοείται πώς ο αγαπητός μου κύριος Δημήτρης θα έχει πολλές φωτογραφίες, να ξεπονεσει κι αυτός βλέποντας χιονισμένο τον τόπο του που ξέρουμε πόσο αγαπάει.
    Ξέρουμε και πόσο τιμάει εμάς τους λίγους εναπομείναντες Κονιτσιώτες που φυλάμε Θερμοπύλες και παντού και πάντα φωνάζει είμαι από την Κόνιτσα και μας κάνει όλους να καμαρώνουμε.
    Άξιος συνεχιστής του μπαμπά του που δεν θα κουραστω ποτέ να φωνάζω πώς χάρη σε αυτόν όλα τα παιδία της Κόνιτσας είχαν δεν είχαν λεφτά οι γονείς τους φορούσαν παπούτσια!
    Δεν θέλω να νευριασετε μαζί μου κύριε Δημήτρη, είναι λόγια καρδιάς, και θέλω όλοι αυτοί οι εξαιρετικοί φίλοι που μπαίνουν εδώ και σας διαβάζουν να μάθουν και τον άνθρωπο εκτός από τον επιστήμονα!
    Εύχομαι σε όλους τους φίλους να δούνε πολλά χιόνια, να χιονίσει στα βουνά μας να έχει ο τόπος νερά!
    Την καληνύχτα μου σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου συμπατριώτη σ' ευχαριστώ πολύ, αλλά τα εν Κονίτση μη εν Ελλάδι.
      Στα του καιρού, λέω συνέχεια στο χιονιά να μην ξεχνάει τη μικρή μας πόλη, αλλά εκείνος δεν μου κάνει εύκολα το χατίρι. Για να δούμε τι θα κάνει προσεχώς.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Γλυκά με μαλώσατε, το περίμενα, αλλά δεν μετανιώνω!
      Η αλήθεια πρέπει να λέγεται!
      Πείτε εσείς την καλή σας κουβέντα στον καιρό κι αυτό μας φτάνει . Μακάρι να είμαστε τυχεροί αυτή την φορά.
      Τα βουνά μας πάντως στα ψηλά έχουν αρκετό χιόνι και το κρύο των τελευταίων ημερών βοηθάει να διατηρηθεί το χιόνι περισσότερο!

      Διαγραφή
  33. Eυρωπαίος Τζεμ όνειρο.

    Ελπίζω οι ανατολικοί να πάρουμε το αίμα μας πίσω.

    Γιάννης ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "the odds are there to beat", που λέει και ο Leonard. θεωρώ σχεδόν βέβαιη τη χιονόστρωση στα Τρίκαλα. αυτό θα μπορούσε να είναι και πάγια (αυστηρώς προσωπική) θέση. παρακαλώ να μη θεωρηθεί οπορτουνισμός. σε κάθε περίπτωση, ας χαρούμε το ταξίδι και ας κερδίσουμε την κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νίκο δεν χρειάζονται νομίζω τέτοιου είδους "στοχασμοι"..μια ματιά στον καλοντυμένο Κοζιακα κ αμέσως θα δεις την ευκαιρία που όλοι μας κρυφά ποθουμε!Αλεξανδρος

      Διαγραφή
  35. Φιλε ανώνυμε, ο Χριστόδουλος δεν κάνει προβλέψεις και δεν δίνει χρησμους,το μόνο που κάνω είναι να προσπαθώ να πιάσω την τάση του καιρού μέσω της επαφής μου, με την μεγάλη μας μητέρα, της φύσης δηλαδή.
    Αυτα που ειδα από όλα τα πλάσματα τόσο της ξηράς οσο και της θάλασσας, συνηγορουσαν σε όσα έγραψα από το φθινόπωρο ακόμη, δηλαδή σε οψιμο χειμώνα και μάλιστα κατά περιοχές σε πολύ οψιμο,κάτι το οποίο φυσικά δεν μου αρέσει καθόλου καθώς οι ζημιές στις καλλιέργειες καραδοκούν.
    Για προγνώσεις υπάρχουν άλλοι ειδικοί,προεξεχοντως του δασκάλου.
    Αυτο που θέλουμε πρωτίστως είναι νερά που χρειάζονται γιατί ακόμη είμαστε πολύ πίσω.
    Υ.Γ:μετά την παρότρυνση της Πυθιας, πήγα και βρήκα τον(Αγιο)Φεβρουάριο,ο οποίος με καλοδεχτηκε, τίμησε το δώρο μου(Ζακυνθινο κρασι)μου είπε πολλά και καλά.το...πρόγραμμα του δηλαδή και στο τέλος με...παρέπεμψε στον...επόμενο....τι ήθελε να πει δεν κατάλαβα καθώς με συνεπήρε το κρασί...
    Καλημερα,καλό μήνα να έχουμε και χρονιά καλά στον Τρύφωνα από Θεσσαλονίκη και σε όσους γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλημέρα με θέα την πασπαλισμένη Πεντέλη να μου κλείνει το μάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. δηλαδή φίλτατε Χριστόδουλε συνεχίζεις να πιστεύεις ότι μπορεί να χιονίσει 3η χρονιά συνεχόμενα στην Αθήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβισει καλοκαίρι θα μυρίσει... Ας κάνει όμως ακόμα δύο μήνες κανονικό χειμώνα κι ας περιμένουμε τον Απρίλη για την Άνοιξη. Καλημέρα από Ξάνθη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ...και στο βάθος θερμές αεριες μάζες. Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που τι είδες που τις ξέρεις και τις μολογας;Χθες τις είδα στο πηγάδι (gfs).

      Διαγραφή
  40. Σημερινά πρωινά τρεξίματα : gfs (κεντροβόρειοι) vs ευρωπαίος (κεντρονότιοι), σημειώσατε Χ. Ελπίζουμε ο Άγιος Φεβρουάριος να δώσει μια «Σολομώντια» θέση στο χαμηλό , να πάρουν όλοι…Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα σιγουρα ευνοούνται οι κεντρικοι

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι να συνδυαστεί το έντονο κρύο με τον υετό.
      Δεν αρκεί απλά και μόνο μια ιδανική θέση στο χαμηλό.

      Διαγραφή
    3. 12:42
      Οταν η κακοκαιρια πειανει την ανατολικη χωρα τα κεντρικα δεν επηρεαζονται καθολου.

      Διαγραφή
  41. Δάσκαλε πού το πάνε τα μοντέλα??
    Γνωρίζουμε ότι ο Ατλαντικός αμφιταλαντεύεται με τούς αεροχειμάρρους αλλά ποιά πιστεύετε σαν πρώτη εκτίμηση, πρόβλεψη θα επιβεβαιωθεί?
    Το ευρωπαϊκό συνεχίζει και δίνει χιόνια και πολύ κρύο από νότια Θεσσαλία και κάτω.
    Το gfs ακόμη και στο νέο τού τρέξιμο τάζει χαμηλά από τα δυτικά, χιόνια σε κεντρική και βόρεια ΒΔυτική χώρα και θερμότερες αέριες μάζες στα νότια από βδομάδα. Πραγματικά εντελώς διαφορετική διάταξη.
    Επιμένει όμως ο τζίφος και αυτό δεν είναι τυχαίο νομίζω.
    Χάθηκε να έρθει έστω κάτι στη μέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τέτοιες διατάξεις Ευρωπαίος και UKMO τα πιάνουν καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. Δεν θεωρώ το gfs Σταθερο. Οτι ακραιο εδειχνε πριν μερες αλλα ακραια πραγματα διώχνει τωρα

      Διαγραφή
    3. Κάθε μοντέλο και καημός Φώτη.Πάντως το ενσάμπλ του ευρωπαικού είναι αρκετά δεμένο ως προς την θερμοκρασία,αν δεν κάνω λάθος.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Το ευρωπαϊκό όντως στο πολλαπλό τού δείγμα είναι πιό "δεμένο" στις θερμοκρασίες και πιό σταθερό.
      Όσο για το gfs αν και εγώ προσωπικά το έχω τρίτο στην σειρά μοντέλο, διαφωνώ.
      Πέρσι πρώτο είδε τον έντονο χιονιά της Αττικής ως προς την ένταση των φαινομένων, ενώ και χθες έπιασε την μικροαλλαγή με τις βροχές και τις χιονοπτώσεις όταν το ευρωπαϊκό μέχρι προχτές δεν έδινε εντελώς τίποτα!
      Εγώ περιμένω τον δάσκαλο τι θα πει.
      Ίσως η αλήθεια να κάτσει και κάπου στη μέση.

      Διαγραφή
  42. κ. Ζιακοπουλε καλημερα! Μεγαλη διχογνωμια βλεπουμε εμεις οι απλοι "παρατηρητες" και η ταση δειχνει να εξελισετε σε ντερμπι! Το Gfs ή παραμενει στο κοσμο του ή πραγματικα θα χουμε μια "σουπα" εμεις οι χιονοφιλοι κυνηγοντας ενα απιαστο ονειρο! Φιλικους χαιρετισμους απο τον "χιονο-Βολο" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Δες κ λιγο ukmo Φωτη οταν οι αλλοι πελαγοδρομουν ο ukmo δειχνει τον δρομο.Γιαννης κατα την γνωμη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δάσκαλε σε ικετεύουμε δώσε μας τα φώτα σου. Κατά ποσό ρεαλιστικά είναι τα τελευταία run του Αμερικάνου για την άλλη βδομάδα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλό μήνα στην παρέα και στον κύριο Ζιακόπουλο! εύχομαι ο άγιος Φεβρουάριος να μας χιονίσει όλους, δυτικούς κεντρικούς ανατολικούς, βόρειους και νότιους
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Όσο και να ζητάει υπομονή ο καθηγητής, δεν την έχουμε. Ακόμα και ο Φώτης που είναι σημαιοφόρος στις παρελάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Υπομονή από Δευτέρα θα έχουμε εικόνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. https://photos.app.goo.gl/v9oXNyKtY95UnfdAA Κάρυστος Ν.Εύβοια με φόντο την χιονισμένη Όχη για πρώτη φορά φέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Παιδιά κι ο κ. Ζιακόπουλος μοντέλα βλέπει για να διαμορφωνει άποψη. Με τέτοια αβεβαιότητα ισως ακόμη ουτε εκείνος εχει σχηματίσει γνώμη για τα μελλούμενα. Θα μιλησει όταν κρίνει πως έχει κάτι να πει όπως κάνει πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλώς μας ήρθε ο Φλεβάρης ο αποκαλούμενος και "μέθυσος" ,όπως και ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Γ΄. Μάλλον χρειάζεται ένας "οινόφλυξ" μήνας για να "σάξουν" τα καιρικά κατά τις προσδοκίες ημών των καιροφίλων.
    Χρόνια πολλά στον Τρύφωνα του Χορτιάτη.Χρόνια πολλά στο γειτονικό μας πανηγυρίζον Διακοφτό. Ευχές σε όλους τους διάγοντας τρυφηλόν βίον ( Τρύφων ,εκ του τρυφή =απόλαυση,πολυτέλεια,φιληδονία).
    Καλός υετός φαίνεται να έρχεται.Πολύ ευχάριστο.--========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ..!!
      Έχουμε αγωνία για την κίνηση κρύου και χιονιά γιατί εδώ βόρεια Ελλάδα... πάλι βλέπω άσσο ημίχρονο.. δύο τελικό..! Ο δάσκαλος πρέπει να μας βάλει σε τάξη!

      Διαγραφή
  51. Σήμερα λοιπόν.μας βγαίνουν δύο σενάρια
    α)Ο αυλώνας με τα ηπειρωτικά χαρακτηριστικά.αφού ομως κανει και μία στάση στην μαύρη θάλασσα..κινείται δυτικά...βγαίνει στο Ιόνιο...Σικελία δημιουργεί χαμηλό και επιστρέφει επηρεάζοντας κεντρική και νότια Ελλάδα..αλλά..με μέτριες θερμοκρασίες.για χιόνια και στην θάλασσα..(ukmo,ευρωπαικό)
    β)Το σενάριο του αμερικάνου είναι πιο ζεστό καθώς ο αυλώνας πάει στην Κεντρική Ευρώπη και μονο πρόσκαιρα...χιονίζονται τα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
    Κανενα από τα δύο δεν νομίζω να μας δίνουν μεγάλο χιόνι.
    Το μονο σενάριο που δεν υπάρχει είναι η εξοδος του αυλώνα στην αδριατική -Β.Ιόνιο και η κίνηση του χαμηλού που θα δημιουργηθεί ΝΑ.Αυτό θα δώσει αρκετά χιόνια αλλά αγνωστό αν ποτέ βγεί.Με άλλα λόγια καλύτερα να ψάχνουμε και να επιθυμούμε τον υετό που θα πέσει..παρά να περιμένουμε...χιόνια."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Δάσκαλε εμείς εδώ στην μαγνησια έχουμε τρελαθεί δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε από τα μοντέλα νομίζω ταιριάζει απόλυτα το τρίπτυχο η θα βρέξει η θα χιονίσει η καλό καιρό θα κανει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Για τον Βρετανό πού με ρωτάτε πολλοί,έχω εκφράσει τις απόψεις μού από παλιά σε αυτό το μπλογκ.
    Τον έχω μέσα στην καρδιά μού και στα δύσκολα πάντα τον συμβουλεύομαι.
    Αν και δεν πάει πολύ μακριά καθώς στην Τρίτη τα ξημερώματα σταματά, αυτά πού δείχνει μέχρι τότε είναι αρκετά ευνοϊκά γιά πολλές περιοχές της χώρας από νότια Μακεδονία και κάτω.
    Παίζει δλδ λίγο διαφορετικά το παιχνίδι από τούς άλλους δύο.
    Θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Τα μοντέλα μού πήραν το μυαλό!
    Καλό μήνα σε όλους τούς φίλους καθώς και στον αγαπητό δάσκαλο.
    Εύχομαι χιόνια πολλά τον μήνα τούτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλό και Ευλογημένο μήνα δάσκαλε και σε όλη την παρέα! Σήμερα με ενημέρωσε ο πατέρας μου ότι το πρωί είχαν ασπρίσει οι σκεπές τα αυτοκίνητα και τα βουνά τριγύρω στο χωριό (Άγρα Λέσβου) Αναμένουμε τα νεότερα στοιχεία για την άλλη εβδομάδα γιατί από τα μοντέλα δεν βγάζουμε άκρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Θα σταθώ σε κάτι που πέρασε απαρατήρητο. Ο κύριος Ζιακόπουλος έγραψε σε σχόλια της παρούσης ανάρτησης κάτι, 2 φορές κιόλας. Συγκεκριμένα, ανέφερε την Κυριακή 5/2. Σαν να περιμένει κάτι για την άλλη Κυριακή. Ξέρω τι θα μου πείτε. Εδώ δε ξέρουμε τι καιρό θα κάνει σε 4 μέρες και συ λες για την επόμενη Κυριακή; Και θα έχετε δίκιο, απλά το αναφέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κυριακή 5/2 μοιάζει κομβική ημέρα, αλλά υπάρχει κ η μακρινή επόμενη Τετάρτη 8/2 που δείχνει ακόμα πιο ελπιδοφόρα.
      Αν όμως ο Ευρωπαίος που υπόσχεται χιονάκι σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα και σίγουρα στα ημιορεινά-ορεινά στην Ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα από Θεσσαλία και νοτιότερα (μέσα δηλαδή και η ΑττικοΒοιωτία και Εύβοια) αποτύχει για την Κυριακή και έχει δίκιο ο Αμερικάνος
      (πολύ πιθανό δυστυχώς), αλλάζουν όλα τα δεδομένα και για την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα 6/2 δηλαδή.

      Αυτό με τη δική μου ματιά, περισσότερο διασθητική, ελάχιστα έως καθόλου επιστημονική.

      Διαγραφή
  57. Μιλάμε για μεγάλο μπέρδεμα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλο μηνα σε ολους.
    Ισως τα πιο κρισιμο ραν στα μοντελα τα σημερινα 12Ζ για την κυριακη. Ποιος θα κανει την κωλοτουμπα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος ξέρει?μπορεί η κωλοτούμπα να γίνει προς το καλύτερο και να μας ευνοήσει εμάς τους κεντροβόρειους.....

      Διαγραφή
  59. Νικόλαος Παντελικίζης1 Φεβρουαρίου 2023 στις 6:28 μ.μ.

    Καλό μήνα σε όλους τους φίλους!
    Εξέλειπε λοιπόν και η μακροπρόθεσμη χιόνια σύμφωνα με το απογευματινό τρέξιμο του GFS... Κάθε τρέξιμο και χειρότερο του προηγούμενου μοιάζει.
    Για την Αττική την Κυριακή δεν πιστεύω πλέον ότι μπορεί να κατέβουν οι χιονοπτώσεις ούτε στα ΒΠ,στα γύρω ορεινά και ευχαριστημένοι να είμαστε!Σε ότι αφορά από Δευτέρα αν κάνει κάτι σε χαμηλότερα υψόμετρα αυτά θα είναι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα, αφού όπως δείχνει επίμονα πλέον το Αμερικάνικο, το κρύο θα φύγει από το ύψος της Μαύρης Θάλασσας προς... Δυτική Ευρώπη και νοτιοδυτική και σε εμάς θα γυρίσει νοτιάς μέχρι και το ύψος της Θεσσαλίας τουλάχιστον...
    Πάντως όλο το χάος με τον καιρό και τον χιονιά που ποτέ δεν θα έρθει τον έφερε ο γνωστός παρουσιαστής καιρού ενός καναλιού! Κανένας άλλος επαγγελματίας μετεωρολόγος δεν μιλούσε για χιονιά! Πολύ περισσότερο εσείς κύριε Ζιακόπουλε που ήσασταν τόσο προσεκτικός που δεν προχωρήσατε σε πρόβλεψη ούτε για το Σ/Κ..
    Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά σαν χιονοφιλος απογοητεύτηκα!
    Άλλα περιμέναμε αλλά μέσα σε 2 μέρες άλλαξαν δραματικά τα προγνωστικά...Ας μείνουμε στο κρύο λοιπόν Κυριακή και Δευτέρα και όσοι μπορέσουν ας ανέβουν στα γύρω ορεινά (πάντα για την Αττική που μένω μιλάω).
    Καλό απόγευμα και καλό μήνα σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δευτέρα η βόρεια Ελλάδα θα έχει αίθριο καιρό..από τρίτη βλέπουμε..

      Διαγραφή
  60. Καλό μήνα σε όλους,
    μετά από πολύμηνη απουσία (ή, πιο σωστά, πολύμηνη σιωπηρή παρουσία) μην έχοντας κάτι ιδιαίτερο να πω, με τον μάλλον αδιάφορο καιρό στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, να ΄μαι πάλι εδώ!
    Δεν ξέρω αν η επανεμφάνισή μου θα αποδειχθεί γουρλίδικη βέβαια, βλέπεις η διχογνωμία των μοντέλων είναι τέτοια που όλα κρέμονται από μια κλωστή. Θα πει κανείς, μα πάντα οι χιονιάδες στην Ελλάδα είναι μια λεπτή ισορροπία, ένας συνδυασμός συγκυριών, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πρωτόγνωρο. Σε κάθε περίπτωση προσδοκίες τύπου Ελπίδας ή Μήδειας είναι μάλλον ανεδαφικές (και το καλό σενάριο για την Αθήνα νομίζω είναι οριακό για την πόλη) αλλά υπάρχει και το εκ διαμέτρου αντίθετο σενάριο που είναι η επιστροφή στον ...μη χειμώνα... Αναμένουμε τον δάσκαλο λοιπόν να μας διαφωτίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. UKMO, Ευρωπαϊκό, Gem και μέχρι και το ICON δίνουν κάτι στα ανατολικά προς Κυριακή-Δευτέρα. Μόνο ο τζίφος ζορίζεται αν και άρχισε να μαζεύει την κατάσταση. Oπως και το ensemble.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Καλησπέρα σε όλους, είναι "ψυχοφθόρο" όλο αυτό το περίμενε για την αγάπη μας και μόνο πάντα για τον καιρό.....ας κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη.....και στην τελική πάλι εδώ θα είμαστε ότι και να γίνει.... Καλό βράδυ Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ο παππούς μου έλεγε σε συζητήσεις που είχαμε για το αν θα χιονίσει ότι αν το χιόνι μένει για καιρό στην Κόρη (χωριό του Κόζιακα στα 650μ) σύντομα θα κατέβει και στα Τρίκαλα. Δεν ξέρω αν έχει κάποια βάση κύριε Ζιακοπουλε αλλά θέλω να το πιστεύω. Ακόμα και να μην χιονίσει αυτή η ανάμνηση έχει για μένα μια ιδιαίτερη σημασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ο αναμενόμενος ψηφιακός χιονιάς που έχει κάνει τον γύρο της Ελλαδας αρκετές φορές εδώ και μια εβδομάδα, όπως παντα θα γίνει πραγματικότητα μόνο για τους Ανατολικούς.Οι υπόλοιποι γυαλιά ηλίου.Ξεστραβωθηκαμε για το τίποτε.Γιαννης Αρτινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Πολύχρονος κι ο Τρύφωνας που μας βλέπει από ψηλά, από τον Χορτιάτη και σίγουρα έχει εντοπίσει τα όμορφα λουλούδια που θα φωτογραφίσει χιονισμένα σε λίγες μέρες. Μόνο που φοβάμαι ότι θα σκεπαστούν εντελώς από το πολύ χιόνι και δεν θα τα βρίσκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά αρχήν ευχαριστώ πολύ για τις ευχές...!! Εύχομαι σε όλους υγεία... κατά δεύτερον αυτό το μπαχαλο με τα μοντέλα μετα τις 3-4 ημέρες. Δύσκολο να θυμηθω ξανα τοσο μεγάλες αποκλείσεις ... Λες και παίζουν τάβλι τα μοντέλα, ότι ζαριά ρίξουν Κ ότι κάτσει!

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα σε όλους και όλες!Κ.Ζιακοπουλε και το σημερινό 12Ζ Ευρωπαίου πιστεύετε δεν θα μετρήσει στο VAR?Επιμονή Ευρωπαίου ενάντιον επιμονής Αμερικανού με νικητή...τον δάσκαλο μας!Κρεμομαστε από τα χείλη σας!!!!Γιαννης-Χαλκιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Χρόνια πολλά στον Τρύφωνα.
    Καλό μήνα σε όλους.
    Για τον καιρό: "Ες αύριον τα σπουδαία"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είναι σπουδαία όμως κύριε Ζιακόπουλε η θα δουμε καμμία αμυγδαλιά και θα διαβάζουμε στίχους ρομαντικών ποιητών του 18ου αιώνα?...."θωμάς"
      υ.γ. η πλάκα είναι..οτι όλοι κοιτάμε τους μετεορολόγους...σαν να είναι οι άμεσοι συνεργοί των μοντέλων και τους ζητάμε εξηγήσεις.

      Διαγραφή
    2. Θωμά γιατι αντικατεστησες το "ω" με το "ο" ;

      Διαγραφή
    3. Η ορθρογραφία ηταν το χειρότερο μου αγαπητέ nakiosjim(μαζί με τα αρχαια βέβαια και τα θρησκευτικά..κλπ.)...μόνο η εκθεση με εσωζε..γιατί εβλεπα το θέμα σαν μαθηματικό πρόβλημα!'θωμάς"

      Διαγραφή
    4. Αυτό ( ο αντί ω ) μου θυμίζει κάπως το του Μάνου Χατζιδάκι,ο οποίος ,ερωτηθείς κάποτε γιατί αντικατέστησε στο όνομά του το η με το ι ,απάντησε : '' Γιατί με αδυνατίζει "!. --=======Π.Α.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ πολύ κύριε καθηγητά... ! Καλό μήνα με υγεία σας εύχομαι! Χρωστάω κέρασμα!!
      Αναμένουμε το παιχνίδι των μοντέλων και την ωραία κ πανέμορφη περιγραφή τη δική σας!!

      Διαγραφή
  68. Την Κυριακή η Αττική και τα ανατολικά ηπειρωτικά αρχίζουν και κερδίζουν έναν καλούτσικο χιονιά πού όμως ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα αφορά εντελώς πεδινές κ παραθαλάσσιες περιοχές.
    Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.
    Γιά την διάρκεια της άλλης εβδομάδας νομίζω θα πάρουν και άλλοι σειρά.
    Αυτά ως τάση.
    Περιμένουμε τον δάσκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Καλησπερα, το ευρωπαικο μοντελο δειχνει να επιμενει σε αξιολογο χιονια ακομα και μεσα στην πολη των αθηνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το gfs βέβαια ακόμη διαφωνεί, να το αναφέρουμε και αυτό.
      Θα δούμε και αύριο για σίγουρα

      Διαγραφή
    2. Μονο του τρεχει φωτη. Βεβαια οσο διαφωνει αυτο προγνωση δεν μπορει να γινει...

      Διαγραφή
    3. Και ο Καναδός τα ίδια με τζίφο δείχνει στο πρωινό του τρέξιμο σήμερα 2/2, με χαμηλό στο Ιόνιο από Δευτέρα - Τρίτη 6-7/2. Ο δε, Ευρωπαίος επιμένει ανατολικά, αλλά εκφυλίζει την ψυχρή εισβολή μετά την Τρίτη - Τετάρτη 7-8/2. Αλλά και για την Κυριακή - Δευτέρα 5-6/2 η βασική διαφορά των μοντέλων είναι το χαμηλό που δίνει στη Ρόδο ο Ευρωπαίος. Ο τζίφος δεν το δίνει και για αυτό έχει ελάχιστα χιόνια για την Αττική, ελλείψει δυναμικού αιτίου και μόνο με το aegean snow effect.

      Διαγραφή
    4. Έχουμε λευκό καπνό! Συμφώνησαν τα μοντέλα! 😊

      Διαγραφή
  70. Αν. Θεσσαλία πλησίον Κίσαβου έχει πιθανότητες να ντυθεί στα λευκά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Κομοτηνή και Θράκη, οι προβλέψεις των μοντέλων δίνουν (σήμερα) πολυ πιθανα χιόνια την άλλη βδομάδα. Περιμένω την επαλήθευση, με επιφύλαξη. Ο δασκαλος θα μας διαφωτίσει έγκυρα και εγκαιρα...(Δ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς έγραψα "σήμερα", διότι την επόμενη, πριν αλεκτωρ κλπ, όλα δειχνουν να αλλάζουν προς την διάψευση!...(Δ)

      Διαγραφή
  72. Διχογνωμίαι μοντέλων παιδεύουσι χιονόφιλους! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους! Η πρώτη σοβαρή ψυχρή εισβολή του χειμώνα προ των πυλών και περιμένουμε εν αγωνίως το δάσκαλο να μας πει τα νεότερα!
    Καλά χιόνια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Που να δείτε και το control ευρωπαϊκού φίλοι μου ,θα τρίβετε τα μάτια σας η Κ.Β χώρα... καλό μας βράδυ (Γιώργος Λάρισα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Η τάση,το αδηφαγο τέρας της Αθήνας να τα παίρνει όλα, δε σταματάει ούτε στον καιρό.
    Εσείς οι υπόλοιποι και δη της Β.Ελλαδας,απλά φάτε κρύο ως το σύνηθες.
    Φλώρινα Κοζάνη, Πτολεμαιδα, Καστοριά, Γιάννενα,Θεσααλονικη, Ξάνθη, Ορεστιάδα θεατές του ενός και μοναδικού επεισοδίου του φετινού χειμώνα, παρακλουθηστε το Βορια να στέλνει το χιόνι εκεί που έως τώρα κολυμπούσαν στη θάλασσα.
    Θα το έλεγα και εριστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηδένα προ τού τέλους μακάριζε....

      Διαγραφή
    2. Tίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο Καναδός τούμπαρε προς τζίφο σήμερα 2/2 το πρωί, δίνοντας χαμηλό στο Ιόνιο από Τρίτη 7/2 και χιόνια στον βόρειο και κεντρικό ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας.

      Διαγραφή
    3. Φίλε ανώνυμε μην στεναχωριέσαι,στο ντέρμπι της Κυριακής θα κερδίσει ο Παοκ τον Ολυμπιακο οπότε και θα πάρετε το αίμα σας πίσω!!

      Διαγραφή
    4. Τα όνειρα καλό κάνουν.

      Διαγραφή
  76. Από ότι φαίνεται πάμε για ανατολικό προσήνεμο χιονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. NW Pindos
    Το ζήτημα για ανατολικά προσήνεμα είναι εάν θα ενεργοποιηθεί και σε τι βαθμό θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του Aegean Effect Snow ή εάν οι τυχόν χιονοπτώσεις θα είναι αποτέλεσμα απλά ενός Β-ΒΑ σχετικά ψυχρού ρεύματος και μόνο. Στη δεύτερη περίπτωση οι χιονοπτώσεις είναι πιο μέτριας έντασης και κυρίως σε πιο ορεινές περιοχές. Η κατάσταση του Aegean Effect Snow από όσα γνωρίζω δεν είναι προβλέψιμη ημέρες πριν, αλλά σχεδόν με την αποκρυστάλλωση της έλευσης δυναμικού ψυχρού αιτίου πάνω από το Αιγαίο, δηλ. 48 ή 24 ώρες πριν την αναμενόμενη εξέλιξη. Οι προβλέψεις των δυτικών χαμηλών έχουν πιο υψηλά ποσοστά σχετικής μακροπρόθεσμης προγνωσιμότητας, ακόμη, θα έλεγα, και πέντε ημερών. Ανάλογο Effect Snow στο Ιόνιο δεν υπάρχει και αυτό διότι οι κάθετοι άνεμοι στη θάλασσα του Ιονίου είναι κυρίως οι Δ-ΝΔ και όχι οι παγεροί ΒΔ άνεμοι. Το επίκεντρο, επομένως, της καιρικής προσοχής σε ότι αφορά τις καιρικές εξελίξεις για τα ανατολικά προσήνεμα θα πρέπει να εστιασθεί στο εάν θα συντρέξουν στον ιδανικό βαθμό, οι παράμετροι που απαιτούνται για τη δημιουργία του Aegean Effect Snow.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όμως υπάρχει και στο Ιόνιο με ΒΑ άνεμο. Εάν υπήρχε κάποιο νησί κάπως πιο ανοιχτά στο Ιόνιο, και όχι τόσο κοντά στον ηπειρωτικό κορμό όπως είναι τα Επτάνησά μας, θα το βλέπαμε. Επίσης γίνεται αρκετά αντιληπτό στην ανατολική ακτογραμμή της Σικελίας, εάν φυσικά σκαφτεί αυλώνας μέχρι και την κεντρική Μεσόγειο. Δεν είναι εξάλλου επίσης τυχαίο που πολλές φορές αναπτύσσεται με αυτούς τους μηχανισμούς χαμηλό-έστω δευτερογενές- ΝΔ της Πελοποννήσου

      Διαγραφή
  78. NW Pindos
    Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι η κατάσταση ενός χιονιά (ακόμη και ισχυρού) σε ένα ορεινό χωριό της Πίνδου είναι εύκολα διαχειρίσιμη: ο αποχιονισμός θα αφορά δυο τρεις δρόμους, οι λίγοι κάτοικοι γνωρίζουν τα κατατόπια και ξέρουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση κλπ. Όταν όμως ανάλογα φαινόμενα (ακόμη και μη ισχυρά) αφορούν ή την Εθνική Οδό ή περιοχές όπου κατοικεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μιας χώρας είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη και στις περιπτώσεις αυτές, η κατάσταση αντιμετωπίζεται μόνο με την πρόληψη. Όταν, πέρσι, για παράδειγμα, ο Δάσκαλος 48 ώρες πριν τα χιόνια στην Αττική, είχε κάνει πρόγνωση (αν δεν κάνω λάθος) για χιονοκαταιγίδες και χιονολαίλαπες με χάρτη που παρουσίαζε ένα μέτωπο να έρχεται προς Αττική (που άφησε όπως φαίνεται από τα βίντεο σε περιοχές αυτής ακόμη και 40-50 εκατοστά χιονιού ίσως και παραπάνω κατά τόπους), στην περίπτωση αυτή όταν βλέπεις (ως κρατικός μηχανισμός) μια τέτοια εξέλιξη δεν παρακολουθείς χάρτες αλλά κηρύσσεις αργία για να μην βγει κόσμος στους δρόμους. Μπορεί ένα εκχιονιστικό να ανοίξει το δρόμο μέσα σε δρόμους που κυκλοφορούν εκατοντάδες αυτοκίνητα (τι θα κάνει;; θα πετάει μαζεύοντας το χιόνι με μαγικά κόλπα;;;) ή να αποχιονισθούν χιλιάδες δρόμοι και δρομάκια;
    Καλημέρα σε όλους τους φίλους του μπλόγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Εμπλεξα...με το να δίνω το κινητό μου σε πολύ κόσμο...έχω την "φιλη" μου την Πυθία που με ζαλίζει συνεχώς,τώρα δεν με αφήνει σρ ησυχία ο...μεθυστακας(γερο δεν τον λες,καθώς τον βλέπω πολύ στιβαρο)Φεβρουάριος.
    Εχθες το βράδυ που μιλήσαμε μου είπε ότι γελάει με την...σύγχυση που έχει προκαλέσει στα καιρικά μοντέλα και θα τα παιδέψει ακόμη λίγο.
    Του είπα ότι αυτό δεν είναι σωστο γιατί βασανίζει και εμάς μαζί με τα μοντέλα.
    Μου υποσχέθηκε πως θα φέρει δωράκια σε όλους μας.Ελπιζω πως δεν μίλαγε το κρασί...
    Υ.Γ: Συνεχιζω να πιστεύω ότι μπορούν να δουν χιόνι περιοχές που έχουν να το απολαύσουν χρονιά.
    Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Καλημέρα. Δάσκαλε κάνε την πρόγνωση όλο το γήπεδο φωνάζει ζιακοπουλος παραπαραπαμπεροπερο σε περιμένουμε πως και πως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. εντωμεταξύ, όλοι οι αττικάριοι έχουμε πατήσει ανανέωση στο blog τουλάχιστον 84 φορές την ώρα. Περιμένουμε με αγωνία καθώς ενώ υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ όλων των δυνάμεων, ο αμερικανός δεν μας κάνει το χατήρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα ισχύει, ισχύει, έχει πονέσει το δάχτυλο μου από το πρωί !

      Διαγραφή
  82. Αργει να μιλησει ο δάσκαλος. Κατι τον προβληματιζει ακομη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περιμενει μαλλον ο ανθρωπος γτ τπτ δεν ειναι σιγουρο...μην κανει οπως αλλοι...μια ετσι κ μια γιουβετσι

      Διαγραφή
  83. Πάντως προ ολίγου μάθαμε απο άλλον μετερεωλόγο οτι η Αττική και το Αιγαίο θα αποκτήσουν το χιονάκι τους, χωρίς να αποκλείεται και στρώσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Δάσκαλε θα συμφωνήσω με τον φίλο Οδυσσέα ότι όλοι οι Αττικαριοι περιμένουμε με αγωνία την ενημέρωση σου!!Οι περσινές 5 ώρες που έκανα από Μαρούσι για Περιστέρι (με βρήκαν οι χιονολαιλαπες και οι χιονοκαταιγιδες στην Κηφισίας )μου έγιναν καλό Μάθημα..Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πάντα πολύ σοβαρή ενημέρωση σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Φίλοι μου χιονοφιλοι, δεν ξέρω αν τελικά κερδίσει ο Ευρωπαίος αλλά εγώ ψηφίζω Αμερικανό γιατί μου αρέσει να βλέπω την Κέρκυρα στα μωβ , έστω κι αν τελικά αποδειχθεί ουτοπία! Αχιλλέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Τα ensembles του GFS πάντως πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς τα υπόλοιπα, τουλάχιστον όσον αφορά την Κυριακή, 5 του μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Μπάλες- μπαλίτσες - μπίλιες που έρχονται από τα Ανατολικά.. Ο μεγαλύτερος μπελάς για τους μετεωρολόγους αλλά και τους παπατζήδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Νομίζω ότι όλοι κάτι θα πάρουν το επόμενο διάστημα.
    Το ψύχος πιά δείχνει να κλειδώνει, ενώ από το Σάββατο και μετά όλη(σχεδόν) η χώρα θα επηρεάζεται από φαινόμενα.
    Προσωπικά στον πιθανό χιονιά της Αττικής Κυριακή Δευτέρα δεν βάζω σύγκριση με Ελπίδα καθώς αυτή ήταν πολύ πιό δυνατή από όλες τις απόψεις (ακούστηκε και αυτό).
    Γιά τη συνέχεια δίνω πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί το σενάριο τού gfs αλλά και τού gem με συνδυασμό χαμηλού και ψύχους από τα δυτικά.
    Ο Χριστόδουλος μίλησε και επιμένει και τώρα πιά περιμένουμε την ομιλία τού διδασκάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Τελος δυστυχως οι ελπιδες για εναν αξιολογο ΚΒ και για φετος.. Παμε ολοταχως για πετρινα χρονια αχιονιας, ηδη εχουμε κλεισει 3ετια. Ο κανονας πλεον για το ποιο μοντελο θα τουμπαρει, δεν εχει να κανει με την αξιοπιστια τους. Το μοντελο που θα τουμπαρει, ειναι παντα αυτο που ευνοει τα ΚΒ.. Την προηγουμενη εβδομαδα τα ευνοουσε το Ευρωπαικο, και γι αυτο αλλωστε τουμπαρε και τωρα τα ευνοουσε ο τζιφος και γι αυτο τουμπαρε και αυτος.. Περναμε στη σφαιρα του υπερφυσικου πλεον, εκει καταντησαμε.. Χιονιας 3 νομων και παλι, λοιπον. Ας το χαρουνε. Οσο για εμας, απο Δεκεμβρη 2023 και μετα και βλεπουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. τουμπαρε και το μεσημεριανο τρεξιμο του gfs... μηπως παμε για ξεροβορι στην βορεια ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Τά μοντέλα αρχίζουν τίς κωλοτουμπες...Απελειπεν ο Θεός την Χιωνα..😱😱

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Καλησπέρα,ο χειμώνας είναι εδώ! Όμως βλέπουμε μεγάλες αλλαγές από μοντέλο σε μοντέλο από τρέξιμο σε τρέξιμο .ο Αμερικανός στο τελευταίο κυρίως τρέξιμο, μετά την Κυριακή χιονίζει για μια εβδομάδα το μεγαλύτερο κομμάτι της ηπειρ χώρας μέχρι πολύ χαμηλά. Φώτη πιστεύεις θα μπορούσε να βγεί ή κάτι κοντινό,είναι ρεαλιστικό αυτό το σενάριο;
    Χρήστος Αιγιάλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Αναμένουμε εδώ στην Αττική τον Δάσκαλο να μας πει τι βλέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Χιονιάς γνωστών πλέον εδώ και 3 χρονια περιοχών της Ελλάδος…… εμείς Θεσσαλία και γενικά η Βορεια Ελλάδα μόνο από τηλεόραση χιονι….. Θα ήθελα πάντως για μερικούς που σκέφτονται μόνο το ποσό πολύ τους αρέσει που χιονίζονται οι συγκεκριμένες κυριως περιοχές της Ελλάδος να δουν το μέγεθος της καιρικής ανωμαλίας και να τους πω το εξής απλό: σκεφτείτε το καλοκαίρι εγώ στην Καρδίτσα να έχω 30 βαθμούς Κελσίου με μελτέμι 7 μποφόρ και οι Αθήνα και τα νησιά Αιγαίου με Εύβοια Κρήτη να έχουν 45 βαθμούς χωρίς μελτέμι για 3 χρονια σερί τι θα λέγανε…… για τέτοια ανωμαλία μιλάμε , αν καταλαβαίνετε τον παραλληλισμό που εκανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. NW Pindos
    Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, επαναλαμβάνω με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν διαφαίνεται απλά ψυχρή εισβολή στη χώρα αλλά ψυχρή εισβολή διαρκείας, που ήδη από προχθές εντόπισε σε βαθμό πιθανολόγησης της τάξης του 60% ο Δάσκαλος και νομίζω ότι ψυχρή εισβολή διαρκείας δεν συμβαίνει συχνά στη χώρα. Στην Β.Ελλάδα και ειδικά από Κυριακή και μετά και τουλάχιστον για μία εβδομάδα πιθανόν να υπάρξουν περιοχές με ολικό παγετό, ενώ τοπικά και κυρίως σε επιρρεπείς στο ψύχος περιοχές (π.χ. κάμποι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πτολεμαίδας, ποταμιές Ν. Γρεβενών, κάμπος Νευροκοπίου κ.α.) δεν αποκλείεται να υπάρξουν θερμοκρασίες της τάξης των -20 βαθμών και ίσως και χαμηλότερες και ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες και με ελαφρώς χιονοσκεπές έδαφος. Οι συνθήκες αυτές χαμηλών θερμοκρασιών δεν φέρνουν πολλά χιόνια στα ΒΔ αλλά νομίζω ότι ο εγκλωβισμός ψύχους θα ξεσπάσει κάποια στιγμή σε σοβαρό χιονοεπεισόδιο στις περιοχές αυτές (αυτό δεν συνιστά πρόγνωση αλλά το λέω καθαρά εμπειρικά). Επίσης, εάν τα σημερινά στοιχεία για την ερχόμενη Κυριακή - Δευτέρα - Τρίτη είχαν κλειδώσει 100% δεν θα πούμε ποια θα ήταν η καιρική εξέλιξη κυρίως σε Εύβοια και Αττική, αφενός μεν διότι θα μιλούσαμε υποθετικά και αφετέρου, και το κυριότερο, διότι αναμένεται η πρόγνωση του Δασκάλου και προηγείται η έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωση. Τέλος, να μη ξεχνάμε ότι η καιρική εξέλιξη στην παρούσα χρονική στιγμή έχει πολυδιάστατες προεκτάσεις λόγω της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης. Θα επανέλθουμε μόλις έχουμε την επίσημη πρόγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Κύριε Ζιακόπουλε, εγώ θα ένιωθα ένα άγχος στη θέση σας, τέτοιες μέρες. Εξ αιτίας μας εννοώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Καλησπέρα κε Ζιακόπουλε.
    Μία επισήμανσι , άν μού επιτρέπετε(αι) :
    "Εξέλιπεν" αντί τού "εξέλειπεν" είναι -φρονώ- ο γραμματικώς ορθός τύπος , καθότι εκ τής περιστάσεως επιβάλλεται νά χρησιμοποιηθή ρήμα αορίστου χρόνου καί ουχί παρατατικού.
    Προφανώς ατόπημα εκ παραδρομής , καθότι τυγχάνετε εγκρατέστατος τής Ελληνικής.
    Μετ'απολύτου σεβασμού ,
    Γιώργος από Χαλκίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο, φίλε μου. Επηρεάστημα από το "Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον..."
      Αδικαιολόγητος!
      Σ' ευχαριστώ πολυ.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή