Μετεωρολογική παρατήρηση του Σταθμού του Ελληνικού το πρωί της 21ης Απριλίου 1967
Η 21η Απριλίου 1967 με βρήκε μαθητή της ΣΤ΄
Τάξης του τότε εξαταξίου Γυμνασίου της Κόνιτσας. Ήταν Παρασκευή, τελευταία μέρα
των μαθημάτων πριν από τις διακοπές του Πάσχα, και το πολιτικό σκηνικό γινόταν
όλο και πιο ταραγμένο όσο βαδίζαμε προς τις εκλογές που θα γίνονταν την 28η
Μαΐου 1967. Το ένα από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της εποχής, η Ένωση Κέντρου,
θα άρχιζε επίσημα τον προεκλογικό αγώνα το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων με ανοιχτή
συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Στις φίλα προσκείμενες εφημερίδες
διαβάζαμε ότι ο αρχηγός του κόμματος Γεώργιος Παπανδρέου θα έμπαινε στη Θεσσαλονίκη «καθήμενος επὶ πώλον
όνου» και στις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες ότι τον αρχηγό θα υποδέχονταν «100
ίπποι ερυθρού χρώματος, των οποίων οι ιππείς θα ήταν οπλισμένοι» και ότι θα
επιχειρείτο «κατάλυσις του Κράτους».
Το πρωί, λοιπόν, της αλήστου
μνήμης εκείνης Παρασκευής ένας από τους συμμαθητές μας, με τους οποίους κάναμε
πολιτικές συζητήσεις, μας πληροφόρησε ότι άκουσε στο ραδιόφωνο τα περί
επεμβάσεως του Στρατού «για να σωθεί η χώρα από το αιματοκύλισμα». Μπήκαμε στις
τάξεις για μάθημα και, τι ειρωνεία της τύχης, την τελευταία ώρα πριν μας διώξουν
για το σπίτι κάναμε Αγωγή του Πολίτη με θέμα το Σύνταγμα της χώρας, του οποίου πριν
από λίγες ώρες είχαν ανασταλεί τα σημαντικότερα άρθρα του! Θυμάμαι ότι αναχωρώντας
από το Γυμνάσιο κατεβήκαμε στην Αγορά της μικρής μας πόλης, αλλά όταν άρχισαν
εκείνα τα ανατριχιαστικά «Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν», «καθ' άπασαν την Επικράτειαν» κ.λπ., φοβισμένοι, πήγαμε στα σπίτια μας.
Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» ή απλώς «η ανταρσία μιας ομάδας επίορκων αξιωματικών». Ήταν ένα οργανωμένο πραξικόπημα το οποίο δεν θα πετύχαινε αν δεν είχαν συνωμοτήσει πολλοί σημαντικοί παράγοντες εντός και εκτός της χώρας. Το τι ακριβώς σήμαινε χούντα και φασισμός μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί κανείς από την είδηση που είχε δημοσιευθεί λίγες εβδομάδες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην οποία αναφερόταν ότι δύο παιδιά από το Βόλο συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν γιατί «ήκουαν κρυφίως δίσκους του συνθέτου Μίκη Θεοδωράκη»!
Στην προδικτατορική Δημοκρατία είχε τεθεί εν αμφιβόλω και τελικά είχε καταργηθεί ο πυρήνας της, δηλαδή η λαϊκή κυριαρχία. Στη σύγχρονη Δημοκρατία μας δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Όμως, στην πορεία προς τις εκλογές όλοι (Πολιτεία, Κόμματα, ΜΜΕ, Πολίτες) πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Στην Ελλάδα δεν ευδοκιμεί ο καφές αλλά η Δημοκρατία ευδοκιμεί. Αρκεί να μην την πληγώνουμε καθημερινά με τη συμπεριφορά μας και να θυμόμαστε πάντα τους κινδύνους που την απειλούν.
Βραδινες ώρες σαν χθες, 20 Απριλίου 1967, είχαν τοποθετηθεί πάνω στο δημοσιογραφικό μάρμαρο, υπο την επιμελεια του Κυρκου οπως ειναι γνωστο, τα ξύλινα γράμματα γιά το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΉΜΑΤΟΣ
Το φύλλο δεν κυκλοφόρησε ποτές λόγω της επελθούσης Δικτατορίας. Ευτυχώς να λέμε. Θα ήταν ο κουβάς του 20ου Αιώνος αν η Χούντα γινόταν στις 22 ας πούμε
Ελπίζω να δουν το άρθρο σας αρκετοί και να το θυμούνται σε λίγες μέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλέχθηκε να διεξαχθούν φέτος οι εκλογές στις 21/5 αντί για τις 28/5, ακριβώς επειδή δεν είχαν γίνει εκείνες στις 28 Μάη του 1967, καθώς μεσολάβησε η χούντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, επειδή άκουγε τραγούδια του Θεοδωράκη είχε φάει ξύλο ένας άνθρωπος στη νότια Αττική και το 2012. Έκανε, όμως, μήνυση και ο αστυνομικός διευθυντής κίνησε την προβλεπόμενη ποινική διαδικασία, με αποτέλεσμα να κλείσει σε μία νύχτα ο τοπικός σύνδεσμος της Χρυσής Αυγής.
Όσες παθογένειες και να έχει το πολιτικό μας σύστημα, ποτέ να μην ξεχνάμε πως κάποιοι άνθρωποι υπέφεραν τα πάνδεινα και έδωσαν ακόμα και το αίμα τους για να έχουμε σήμερα κοινοβουλευτισμό και ουσιαστική δημοκρατία. Και ας κρατήσουμε την τελευταία φράση του κ.Ζιακόπουλου ότι δυστυχώς οι κίνδυνοι που απειλούν τη δημοκρατία δεν έχουν εκλείψει (ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο), οπότε ας την περιφρουρούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται πως η χούντα του 1967 ήταν ένα οργανωμένο πραξικόπημα για το οποίο συνομώτησαν και παράγοντες εκτός Ελλάδος. Ας θυμηθούμε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου στην ευρύτερη περιοχή μας (πόλεμος των 6 ημερών στην Παλαιστίνη, σημαντικές εξελίξεις στο Σουέζ, κλπ). Και ουσιαστικά όλη την επταετία που "κυβέρνησε" η χούντα "εξυπηρέτησε" με τον καλύτερο τρόπο πολλών ειδών γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή (πολλά από τα οποία απείχαν παρασάγγας τότε από τα ελληνικά) με αποκορύφωμα φυσικά τη διαίρεση της Κύπρου το 1974, την οποία κάποιοι καρεκλοκένταυροι της Δύσης μεθόδευαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960
Την καλημέρα μου από την ανοιξιάτικη Ρόδο
Θάνος Κ
Δυστυχώς φίλοι μου Πολιτεία,κόμματα,ΜΜΕ και όλοι μας πληγώνουμε την δημοκρατία μας καθημερινά...για ποια δημοκρατία μιλάμε με όλα αυτά που γίνονται και δυστυχώς θα εξακολουθούν να γίνονται.Γιαννης-Χαλκιδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμφίβολα, η δημοκρατία μας έχει τα μαύρα της τα χάλια σε πολλούς τομείς και κατανοώ απολύτως τους φίλους του μπλογκ που αναρωτιούνται σε ποια δημοκρατία αναφέρομαι. Όμως, όταν γίνεται σύγκριση μεταξύ της όποιας δημοκρατίας και ενός ανελεύθερου καθεστώτος, δεν αναρτώ απαξιωτικά σχόλια για την πρώτη γιατί θεωρώ ότι είναι βούτυρο στο ψωμί του δεύτερου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε!
ΔιαγραφήΑπόλυτα σωστό !
ΔιαγραφήΑναφερόμαστε σε καθεστώτα και πολιτεύματα. Ο ορισμός τους τα λέει όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροτιμώ ένα πολίτευμα με όλες του τις παθογένειες παρά ένα καθεστώς!
Τα άκρα ποτέ δεν κάνουν καλό, από οποία πλευρά κι αν είναι!
Στα του καιρού, η Κόνιτσα απολαμβάνει ένα 24ωρο ηλιοφάνειας και αμέσως γλυκανε η διάθεση μας.
Βέβαια μαζεύονται κάποια σύννεφα, θα δείξει αν το 24ωρο εξελιχθεί σε 48ωρο ή έστω 36ωρο.Καλο Σαββατοκύριακο φίλοι μου.
Ικανοποιητική μεσημβρινή μπόρα διάρκειας μισής ώρας με έντονη βροχόπτωση έως και χαλαζόπτωση στις Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, με λιακάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια! Όσο για την 21/4, συνειρμικά μου ήρθε στο νου η ατάκα του Ανδρέα Φιλιππίδη στο "Λούφα & παραλλαγή" του Περάκη "εκάμαμεν επανάστασιν"... Ας λειτουργούν οι μνήμες, γιατί όπως ορίζει το σοφό ρητό, όποιος δεν έχει ιστορική μνήμη, υφίσαται την επανάληψη των ιστορικών γεγονότων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς Φιλαδέλφεια μείναμε για λίγο στην απ'εξω. Μου έλειψαν οι κατακλυσμοί από Πάρνηθα που ερχόντουσαν κάποτε.
Διαγραφή...Eiναι πολίτικό post και για την ώρα πάμε καλά...και δεν έγινε..μπάχαλο..,.εγώ να πώ...μόνο...έναν φόρο τιμής...για τους αριστερούς που γνώρισα και ακουσα το πολιτικό τους λόγο..,.εκείνους τους αριστερούς που πράγματι μάτωσαν διώχθηκαν...(όχι μόνο στην εφταετία.)..αλλά με μία μοναδική περηφάνια ξαναστάθηκαν και με αξιοπρέπεια. κ.μετεφέραν τον αριστερό λόγο μετά την εφταετία...σε όλους εμάς...που έιμασταν τότε πιτσιρικάδες,..μιλώ για τον Κύρκο τον Φλωράκη..και αλλους..δεν είμουν ποτέ αριστερός...(το λέω δεν εχω πρόβλημα)....αλλά αισθάνομαι τυχερός που τους ακουσα..και ακόμα πιο τυχερός...που ακουσα τους παλιούς αντάρτες των χωριών μου...για τα ονειρά τους ..οταν πέρναν τα βουνά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι κατάφερε αυτήν η μεγάλη γενιά....χάθηκε από τις επόμενες...για να ασχολούμαστε σήμερα..με τον Μελιγαλά...το Γράμμο και εγώ δεν ξέρω τι άλλο..κρίμα.."θωμάς"
Σωστό, απλά να επισημάνω ότι δεν διώχθηκαν μόνο αριστεροί.
ΔιαγραφήΌποιος νομίζει ότι δεν έχουμε σήμερα Δημοκρατία, ας ρωτήσει τον πατέρα μου - ετών 96 - για τις "δημοκρατίες" που έχει ζήσει, της Βαϊμάρης, του βουνού, του λαού και άλλα τέτοια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου Νώντα με όλο τον σεβασμό..είμαι 42 χρόνων και έχω ρωτήσει τον πατέρα μου και παππούδες μου τι επικρατούσε εκείνη την εποχη και δεν αντιλέγω καθόλου για εκείνες τις "δημοκρατίες" της εποχής.Αναφερομαι και ξαναλέω ότι η σημερινή δημοκρατία έχει τα μαύρα της τα χάλια-δεν ανέφερα ότι δεν έχουμε δημοκρατία(γνώμη μου).Δεν επικροτω ούτε αναπολώ εκείνες τις εποχές και συμπεριφορες.Μην προσπαθούμε από ένα μύνημα από την μύγα να βγάλουμε ξυγκι...Γιαννης-Χαλκιδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπογευματινή καταιγιδουλα διάρκειας μισής ώρας στην Ξάνθη άφησε καλά νερά. Υγρός και ψυχρός ο Απρίλιος τουλάχιστον στην περιοχή μου σε αντίθεση με τον ξηρό και ζεστό Μάρτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Δημοκρατία είναι μία από τον Κλεισθένη μέχρι σήμερα ,άνευ επιθετικών προσδιορισμών. Υποκατάστατο δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα.Περισσότερο κινδυνεύει από τον ίδιο της τον εαυτό,από τον λαικισμό και τη δημαγωγία.Από τους πρώτους διδάξαντες ο Κλέων,τον οποίο μνημόνευσε λίγο πριν ο δάσκαλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμία από τις ποικιλώνυμες δεσποτείες δεν ταιριάζει σε ελευθερόφρονες.Ούτε και η αποκαλούμενη από κάποιους "πεφωτισμένη ".------=======Π.Α.
Αγαπητέ δάσκαλε, "επί πώλου όνου" και ,παρακαλώ θερμά, ......ανωνύμως.ΝΑ είσαι καλά .====
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά Ιωάννην 12:15 «Μὴ φοβοῦ, θύγατερ Σιών· ἰδοὺ ὁ βασιλεύς σου ἔρχεται καθήμενος ἐπὶ πῶλον ὄνου».
ΔιαγραφήΣύνταξη του «επί» με αιτιατική που δηλώνει τόπο, κίνηση προς τα επάνω (επάνω σε): «Οὐκ ἐτόλμησαν ἐπὶ τοὺς ἵππους ἀναβῆναι».
Μου έκανε και μένα εντύπωση, αλλά δεν βρίσκω άλλη εξήγηση, Πέτρο.
Ασφαλώς και υπάρχει και αυτή η σύνταξη του "επί" προς δήλωσιν του "επάνω".
ΔιαγραφήΦαίνεται ότι εγώ την Κυριακή προ του Πάσχα,ως άλλος Αργυράκης του Παπαδιαμάντη, έχω τον νου μου στα βάγια και δεν προσέχω στο Ευαγγέλιο.
Εσύ ακολούθησες το κατά Ιωάννην και ορθώς εποίησας.---====Π.Α.
Ο κήπος με τις αυταπάτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ψευδαισθηση-απάτη του συνταγματικου μας δικαιώματος;
Το μη χειρον βελτιστον;
Μια ανάγνωση της Δημοκρατίας όπως τη διαβάζω από το δικό μου πρίσμα.
Μιάς και το άρθρο είναι πολιτικό, το μόνο καιρικό πού θα αναφέρω είναι η έντονη αστάθεια σε όλη την ηπειρωτική χώρα αύριο με μπόρες κ καταιγίδες πού σε τοπικό επίπεδο θα έχουν και έντονο χαρακτήρα και πιθανόν χαλάζι με το μεγαλύτερο κομμάτι της Αττικής μέσα στο παιχνίδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα όσον αφορά γιά την δικτατορία τού 1967, όσα έχω διαβάσει και ακούσει από μεγαλύτερους μού όπως και από την ανάρτηση τού δασκάλου καταλαβαίνω πόσο δύσκολη ήταν η συγκεκριμένη περίοδο γιά όλους.
Δεν θέλουμε ποτέ ξανά ανάλογα πολιτικά φαινόμενα.
Όμως φίλοι μού γιά ποιά δημοκρατία μιλάτε?
Μήπως κάποιοι γράφετε εκ τού ασφαλούς?
Ζούμε στη χειρότερη περίοδο μετά την μεταπολίτευση και πιθανόν ακόμη να έρθουν δυσκολότερα.
Η νέα κανονικότητα στην Ευρώπη συμπαρασύρει και τη χώρα μας καθώς εξαρτώμαστε κατά κύριο λόγο από άλλους.
Το χρέος εκτοξεύεται,τα επιδόματα φτώχειας είναι γιά τούς λίγους(κυρίως δλδ γιά Ρομά και μετανάστες και όχι Έλληνες), η μεσαία τάξη κεραυνοβολείτε συνεχώς και ζει με δανεικά,οι νέοι φεύγουν κατά κύματα γιά έξω(στην απογραφή τού 2022 υπάρχει ξεκάθαρη εκ νέου μείωση πληθυσμού), και οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν ανεξέλεγκτα.
Ας μη μιλήσω γιά την πανδημία πού έκλεισε στα σπίτια με το έτσι θέλω αμέτρητες χώρες μέσα και η Ελλάδα μας, δίνοντας κλήσεις σε όσους τολμούσαν να βγουν έξω.
Έκλεισαν τα μαγαζιά,οι επιχειρήσεις, οι αθλητικές εγκαταστάσεις,όλα!
Και όλα αυτά γιατί?
Γιά να έρθει η πανάκεια κατά τα άλλα δόση(μάλλον δόσεις πολλές) τού εμβολίου πού κόστισε ένα σωρό δις, αναγκάζοντας με το έτσι θέλω τον κόσμο να το κάνει(πάλι πρόστιμα),πού στην τελική αποδείχθηκε ακράδαντα ότι δεν κάνει τίποτα, αφού νόσησε πρώτα όλη η Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολίου,ο ιός έφθινε και στο τέλος εξασθένησε εντελώς.
Επίσης γιά ποιά Δημοκρατία μιλάμε πού όταν σε σοβαρές υποθέσεις(δεν θέλω να το χοντρίνω αναφέροντας ονόματα)βιασμών ναρκωτικών και εκβιασμών πού εμπλέκονταν επώνυμα πρόσωπα, όλες μπήκαν στο συρτάρι αφού η εκτελεστική εξουσία δεν έκανε σωστά τη δουλειά της και κυριαρχεί ο "μπάρμπας στην κορώνη".
Μη μιλήσω γιά μάρτυρες και αυτόπτες μάρτυρες υποθέσεων οι οποίοι όλοι κατά τύχη είναι στον Άγιο Πέτρο.
Και πόσα ακόμη θέλω να γράψω.
Αν αυτή είναι η Δημοκρατία σας φίλοι μού εγώ πάω πάσο και σας το λέω ειλικρινά, δεν γουστάρω μία σε τούτη την εποχή πού ζω.
Συγνώμη γιά τον θυμό μού αλλά αυτά σκέφτομαι συνεχώς όταν μιλώ με τον εαυτό μού και αυτά παρέθεσα και εδώ.
Τροφή γιά σκέψη.
Ας πάμε παρακάτω.
Το πρόβλημα, Φώτη, είναι ότι οι κυβερνήσεις, ειδικά στην Ελλάδα, αλλά ως ένα βαθμό και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι διεκπεραιωτικές. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως π.χ. το Eurogroup ή η Κομισιόν, ενώ άλλοι όπως η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα κερδοσκοπούν σε βάρος ολόκληρων λαών. Κι αυτό διότι τα κράτη σήμερα έχουν μικρότερη ισχύ από μερικές πολυεθνικές, που ουσιαστικά τα πουλάνε και τα αγοράζουν όποτε θέλουν.
ΔιαγραφήΑυτό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αυτή η οικονομία - καζίνο είναι ο βασικός λόγος, που η Ελλάδα έχει φτάσει να χρωστάει 400 δισ. δολ. (σχεδόν δύο φορές το ΑΕΠ της), με συνέπεια να γίνονται συνεχώς περικοπές δημόσιων δαπανών, αναγκαίων για να υπάρχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στη χώρα, προκειμένου να αποπληρώνονται οι δόσεις του χρέους. Κι αν δεν υπάρξει ουσιαστική και βιώσιμη λύση για το δημόσιο χρέος, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Αλλά ούτε ένα κόμμα δεν θίγει προεκλογικά αυτό το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και όλα αναλώνονται σε μικροπολιτική. Και δεν το θίγει, διότι όσο είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα στα μνημόνια (δεν βγήκαμε, μην κοροϊδευόμαστε, οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων παραμένουν σε ισχύ), τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Αγαπητέ Φώτη, τα έβαλες όλα σε ένα τσουβάλι αλλά δεν είναι όλα αυτά προβλήματα που γεννάει η δημοκρατία ή υπάρχουν παράλληλα με αυτή. Οι ρομά και οι μετανάστες είναι και αυτοί ίσοι με εμάς τους υπόλοιπους, μπαλαμούς και Έλληνες. Αλλιώς γυρίζουμε στην εποχή των Αρίων απέναντι στους υπόλοιπους που έπρεπε να σταλούν στο Άουσβιτς. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία μέσω των αντιπροσώπων της. Αλλιώς γυρίζουμε στην εποχή των λίγων που έστελναν τους πολλούς στα στρατόπεδα της Σιβηρίας.
ΔιαγραφήΔάσκαλε μας τα χαλάς.Ειπες δεν αναρτας σχόλια που κατηγορούν την δημοκρατία γιατί δίνουν τροφή στο φασισμό.
ΔιαγραφήΜπράβο Φώτη!
ΔιαγραφήΕκτός από καλός γνώστης στα του καιρού,
λες τα πράγματα με τ' όνομά τους, όσο κι αν οι περισσότεροι ενοχλούνται, ή κάνουν πως δεν τα βλέπουν-καταλαβαίνουν....
Εγώ απ' τη πλευρά μου, έχω να πω, ότι παράλληλα με την κλιματική αλλαγή,
έχουμε και αλλαγή στην "εφαρμοσμένη" δημοκρατία, που ενίοτε , αγγίζει τα όρια της μη δημοκρατίας..
Πεταξες και μια κλιματική αλλαγή μέσα για να γίνει δεκτό το σχόλιο.Εξυπνο αλλά αν νομίζετε ότι με την άνοδο της ακροδεξιάς θα πάνε καλύτερα τα πράγματα ξαναδιαβάστε το άρθρο του δασκάλου η θυμηθητε πως ήταν με την απαγόρευση πριν δύο χρόνια.
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει καλή ή κακή δημοκρατία. Υπάρχει δημοκρατία και μη δημοκρατία (ολιγαρχία, μοναρχία, δικτατορία κλπ). Εγώ λοιπόν δεν ντρέπομαι να πω πως είμαι δημοκράτης, ζώντας ελεύθερος μέσα σε αυτήν, έχοντας το δικαίωμα να λέω την γνώμη μου, να εκλέγω τους αντιπροσώπους μου και άλλα. Έχω βεβαια και υποχρεώσεις όπως, να προστατεύσω το δικαίωμα των άλλων να λένε τη γνώμη τους, να αποδέχομαι τις απόψεις της πλειοψηφίας κλπ. Σε όποιον δεν αρέσουν τα παραπάνω ας βγει να πει ότι δεν είναι δημοκράτης! Έτσι απλά και χωρίς υπεκφυγές!
ΔιαγραφήΔεκτά όλα τα σχόλια και ευχαριστώ τούς περισσότερους φίλους γιά τα καλά αλλά και γιά την αντίθετη άποψη γιατί αυτό, είναι Δημοκρατία.
ΔιαγραφήΕγώ είπα την αλήθεια πού νιώθω και βιώνω ως νεότερος και έχοντας περάσει από αρκετές και διαφορετικές θέσεις εργασίας μέχρι στιγμής στη ζωή μού και έχοντας δει πως λειτουργεί το όλο σύστημα.
Εμείς είμαστε η μικρογραφία αυτών πού γίνονται στη μεγάλη κλίμακα.
Θα συμφωνήσω επίσης με τον "Θωμά" πού έθεσε άλλο ένα ζήτημα σοβαρό, όπως επίσης και με τα γραφόμενα τού Βαγγέλη Σπανού.
Τέλος, με τα γραφόμενά μού δεν εννόησα ότι πρέπει να γκρεμίσουμε τα πάντα και να γίνουν όλα από την αρχή.
Απλά βαρέθηκα να βλέπω πράγματα πού συνεχώς μας πάνε πίσω(γιά παράδειγμα μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι ότι χειρότερο γιά τον τόπο.
Έχει ξανά συμβεί και το είδαμε).
Δεν θέλω να το συνεχίσω και το σταματώ εδώ.
Όσοι κατάλαβαν σε τι κόσμο ζούμε κατάλαβαν.
Εξ’ αρχής γνώριζα ότι η παρούσα ανάρτηση κρύβει «κινδύνους» για τις μεταξύ μας σχέσεις, οι οποίοι εκπορεύονται από τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις καθενός από εμάς. Το έκανα όμως γιατί ήθελα με τον τρόπο μου να σας πω ότι πάντα υπάρχουν και χειρότερα και ότι θα πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί έρχονται δύσκολοι καιροί για την κοινωνική μας συνοχή, την οικονομία και γενικότερα την πορεία της χώρας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό το μπλογκ ισχύει πάντα το «Τις αγορεύειν βούλεται;» αρκεί να γίνεται επώνυμα στην «Πνύκα» και όχι ανώνυμα πίσω από τις βαριές κουρτίνες του Διαδικτύου. Τις απόψεις μου για το θέμα της λειτουργίας του πολιτεύματός μας σε όλα τα επίπεδα εξέθεσα με παρρησία όταν αναφέρθηκα στην ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών. Συμπληρωματικά δηλώνω ότι:
- Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να τα γκρεμίσουμε όλα και μετά να τα ξαναχτίσουμε.
- Δεν είμαι από αυτούς που νομίζουν ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις.
- Δεν είμαι από αυτούς που θα διακινδύνευαν την υπάρχουσα καχεκτική δημοκρατία μας για κάποιον υποσχόμενο παράδεισο.
Καλημέρα σε όλους
Όντως η ανάρτησή σας έβαλε κάποιες φωτιές, ορισμένοι φίλοι απαξιώνουν τελείως την σημερινή κατάσταση, προφανώς επειδή δεν έχουν γνωρίσει τί συνέβαινε την θλιβερή 7ετία και τί συμβαίνει και σήμερα στις περιοχές που τέτοιες "7ετίες" επικρατούν και σήμερα. Η Ελλάδα του 1974 είχε χίλια-μύρια προβλήματα - αν και λιγότερα από τα σημερινά, όμως μετά την πτώση της δικτατορίας η αλλαγή μας φάνηκε ένας παράδεισος, δημιούργησε μια απέραντη ευτυχία στον κόσμο και όλα τα προβλήματα ξεχάστηκαν. Μόνο όσοι έζησαν την εποχή εκείνη στο πετσί τους μπορούν να αντιληφθούν τι συνέβαινε και πώς οι άνθρωποι αξιολογούσαν αυτό που συνέβαινε πριν και μετά.
ΔιαγραφήΥΓ. Το 1967 εγώ ήμουν μαθητής της δεύτερης Λυκείου, άρα ένα χρόνο μικρότερος από σας - για να λύσω και την απορία ενός ανώνυμου που ρωτά ηλικίες ...
Εδώ είμαι
ΔιαγραφήΓιώργο, αν σου πω ότι λόγω της εξυπνάδας μου πηδούσα τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου δύο-δύο, δεν θα με πιστέψεις, ε;
ΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι σας είχα για μικρότερο. Είναι πάντως ωραία η ηλικία μας.
ΔιαγραφήΑγαπητέ φώτη μην στεναχωριέσαι....ο Κολοκοτρώνης κάποια στιγμή...καθώς δεν μπορούσε να βγάλει άκρη....τα είπε όλα "αυτός ο τόπος ούτε χαλάει αλλά ούτε φτιάχνεται"..!,."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήυ.γ. Για όλους(πρώτα πρώτα εμένα)...όταν πιάνουμε εναν ιστορικό χρόνο η γεγονός..της επικαιρότητας..υπάρχουν δύο φίλτρα..
α)Την ιστορία την γράφουν οι νικητές
β)Η είδηση..η(διαζευτικά) η "πληροφορία " είναι αυτό που πρέπει να μάθουμε...παράδειγμα..η ανακοίνωση του περιορισμού της παραγωγής του πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ ανακοινώθηκε από όλα τα κανάλια..αμέσως συνδυαμένο..με σενάρια εκρηκτικής ανόδου του πετρελαίου...,ότι ηταν μια αμυντική κίνηση γιατι οι πετρελαιοπαραγωγοί φοβούνται τον περιορισμό της κατανάλωσης...δεν μας είπαν..,οτι το πετρέλαιο πέφτει...ξανά δεν μας το είπαν...Για αυτό..μην στεναχωριέσε αγαπητέ Φώτη...!
Είμαι στη Σερβία εδώ και λίγες μέρες. Και λένε κάτι φίλοι Σέρβοι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει αλλάξει το κλίμα τα τελευταία χρόνια. Στο Βελιγράδι (πεδινή περιοχή) φέτος, χιόνισε μόνο δύο φορές ενώ παλιά είχαμε χιόνια από το Νοέμβριο. Στα δύο χιονοδρομικά μας κέντρα έριξε επίσης πολύ λίγο χιόνι. Φέρανε και τεχνιτό.
Δεν το πιστεύω! Γιατί άραγε? Άλλαξε τίποτε στο κλίμα?
ΔιαγραφήΕιρήνη υμιν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι συνεισφέρουμε κομμάτια της αλήθειας για την κατάσταση διακυβέρνησης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Η σύνθεση των απόψεων είναι η πεμπτουσία της διαλεκτικής και της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Μόνο που μέσα από ένα μπλογκ είναι δύσκολο να επιτευχθεί απόλυτα η σύνθεση με μόνη την αναταλλαγή γραπτών μηνυμάτων. Μια πολύ καλύτερη προσέγγιση θα αποτελούσε ίσως ένα μετεοσυμπόσιο με την άμεση διαπροσωπική επαφή και ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων. Μήπως ο καιρός υλοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης είναι εγγύς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνδρέα έχει δίκιο.
ΔιαγραφήΜία τέτοια συνάντηση μιάς και γίναμε πολλοί θα ήταν ότι καλύτερο.
Να συζητήσουμε όλα τα μετεό ενδιαφέροντά μας και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να ακουστούν γιατί όχι,και απόψεις του συγκεκριμένου περιεχομένου με αποδείξεις και επιχειρήματα.
Μέσα από ένα μπλογκ με γραπτό λόγο δεν βγαίνει αυτό πού πρέπει να βγει.
Μήπως κάποιοι, εκκινούντες από αγνά κίνητρα και εξ αγαθής προαιρέσεως, αναζητούμε την "Καλλίπολη" της Πλατωνικής "Πολιτείας" ; ----====Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα μια φθινοπωρινή μέρα σήμερα στην Ξάνθη με θερμοκρασία 12 βαθμούς και τρίωρη το λιγότερο δυνατή βροχή. Πλέον πλημμύρισε ο τόπος. Χαλαρά από τους πιο κρύους και υγρούς Απριλιδες και πολλά χρόνια εδώ πέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλείνω το θέμα με το παρακάτω αμίμητο, στο οποίο με παρέπεμψε ο Δημήτρης Νάκος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπαιδευτικοί και μαθητές επί Χούντας: «Απαγορεύεται το συνομπρελίζεσθαι, το μινιφουστοφορείν και το οφρυοβλεφαρογράφειν»!
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/414115_ekpaideytikoi-kai-mathites-epi-hoyntas-apagoreyetai-synomprelizesthai
Στις μεν Πανελλήνιες εξετάσεις: "οι επιχειρούντες καθοιονδήποτε τρόπον καταδολίευσιν των εξετάσεων βαθμολογούνται δια του μηδενός".
ΔιαγραφήΑντίστοιχα στο Γυμνάσιο-Λύκειο : "δια της μονάδος ".
Παλιός καθηγητής μου περιέγραφε ότι κάποτε συνέλαβαν μία ευτραφή μαθήτρια να αντιγράφει στο μάθημα της Φυσικής ,έχοντας κατάγράψει πολλούς τύπους στο ......άνω τμήμα των ποδών της. Το πρακτικό το οποίο συνετάγη επί της κόλλας της ανέφερε : " Βαθμολογείται δια της ακεραίας μονάδος ,διότι συνελήφθη αντιγράφουσα εξ αμφοτέρων των μηρών αυτής "!
Μετά το μεσημέρι συνεχόμενος βαρύς καιρός ,με καλή βροχή και αρκετά ηλεκτρικά. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο του αβαθούς.Μια φορά και μεις!.----=======Π.Α.
Για να προλάβω το κλείσιμο....ισχυρή βροχή με ηλεκτρικά τώρα στο Επταπύργιο...14 βαθμοί και είμαστε ενα κλικ από τα 200 mm !!!θα εορταστεί με πατατάκια και μπυρα..το 201mm ...Ανω βόιο βροχή με 8 βαθμούς ,προχθές πάχνη με ελάχιστη 0,8...."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν σε μια περιοχή παρατηρείται πάχνη, μπορεί να σημειωθεί και χιονόπτωση.
ΔιαγραφήΤελευταίος και καταϊδρωμένος,θέλω και εγω να πω πως πρέπει όλοι να πάμε να ψηφίσουμε.Αν οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας,ας συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την γιορτή.Οι λόγοι είναι γνωστοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Στο κέντρο της Αθήνας βρισκόμουν για δουλειές όταν έλαβα το τηλέφωνο για χαλάζι στην περιοχή μου, αλλά με τίποτα δεν περίμενα ότι θα την βρω "χιονισμένη " απ'ακρη σ'ακρη...στο σημείο που ανεβαίνοντας στο χωριό και μη μπορώντας να βλέπω την καταστροφή σε αμπέλια, σιτηρά και ελιές συνάντησα το 1ο από τα 2 ενκχιονιστικα που άνοιγαν τους δρόμους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς τελειώσαμε πριν καν αρχίσει η χρονιά...
Βίντεο και φωτογραφίες θα μπορέσετε να δείτε στα κανάλια το βράδυ.
Ένα θα πω,ότι ο κάμπος έγινε απέραντη λίμνη μέσα σε 3 ώρες ενώ συνεχίζει να βρέχει με χαμηλή θερμοκρασία και ομίχλη στον κάμπο ελέω χαλαζιου.
Τα λόγια περισσεύουν...
Λυπάμαι πολύ, Χριστόδουλε.
ΔιαγραφήΗ θέα της κατεστραμμένης αγροτικής παραγωγής είναι αποκρουστική και θλιβερή όπως η θέα των γκρεμισμένων από το σεισμό σπιτιών.
Είχαμε και στα μέρη μου ζημιές σήμερα Χριστόδουλε αλλά όχι τόσες όσες αναφέρεις.
ΔιαγραφήΔημήτρης ρ.
Φίλε Χριστόδουλε διάβασε τι έγραψα χθες το βράδυ γιά την μεγάλη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας.
ΔιαγραφήΔυστυχώς τα φαινόμενα σας ήρθαν μέσα στο μεσημέρι και πραγματικά οι εικόνες πού είδα είναι αποκαρδιωτικές.
Εύχομαι όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά στα αμπέλια σού.
Κουράγιο...
Σε τοπικό επίπεδο θεωρώ έχουμε να δούμε και άλλα τέτοια φαινόμενα το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε όπως έμαθα παρόμοιες εικόνες σήμερα αντίκρισαν και κάτοικοι από την Κοζάνη και τα Γρεβενά.
Σε εμάς εδώ μία χαλαρή μπόρα το μεσημέρι άφησε 3,9mm και όλα ήρεμα μετά.