Άγιος Νικόλαος Νάουσας, του Γιώργου Τομπουλίδη |
Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ασθενές ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), τα βασικά στοιχεία του καιρού στη χώρα μας θα είναι οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ιδιαίτερα στην Α. Πελοπόννησο και την Α. Στερεά - Εύβοια (αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές 29 με 31 βαθμοί) και οι αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κατά τα άλλα, αναμένονται αραιές νεφώσεις και οι ΝΔ έως ΒΔ άνεμοι μόνο τοπικά στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ.
Την Τετάρτη (3/4), προβλέπονται αραιές νεφώσεις οι οποίες παροδικά στη Β. Ελλάδα θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση (μέγιστες τιμές ως τους 27 βαθμούς).
Την Πέμπτη (4/4), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.
Την Παρασκευή και
το Σάββατο (5 & 6/4) αναμένεται
σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Αναφορικά με τους ανέμους και τη θερμοκρασία, θα συνεχιστούν
οι ίδιες συνθήκες.
Καλή
εβδομάδα και καλό μήνα, φίλοι μου!
Καλό μήνα και καλη εβδομάδα από τη Στοκχόλμη όπου αύριο αναμένεται νέα χιονόπτωση και δεν είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα ..Μάκης Στοκχόλμη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί να είναι φάρσα αν σκεφτεί κανείς ότι στην Έδεσσα είχε χιονίσει στις 7 Απριλίου του 2003 20 πόντους. Αν θυμάμαι καλά το χιόνι είχε φτάσει και μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΔιαγραφήΕνδεχομένως και την ερχόμενη Πέμπτη. Να είσαι καλά.
ΔιαγραφήΧρήστο, σε είχαμε ορίσει επίσημο προγνώστη της Β. Ελλάδας κι εσύ με το σπαθί σου έφθασες στη Β. Ευρώπη. Εύγε!
ΔιαγραφήΚύρια Μάκη όπως βλέπετε εσείς δεν τιμήσατε την πρωταπριλιά...κάποιοι άλλοι όμως την τίμησαν...!!εγώ να προσθέσω ότι αρκούδα του Βοίου με κολλάρο...εντοπίστηκε σε προάστιο της Βιέννης καταιδρωμένη...να κατευθύνεται πρός την Σταγχόλμη."θωμάς"
ΔιαγραφήKύριε Μάκη συγνώμη...ο γνωστός δαίμων..."θωμάς"
ΔιαγραφήΕπειδή είμαι πιο κοντά, Δάσκαλε. Καλό βράδυ σε όλους.
ΔιαγραφήΉμαρτον Μάκη. Όχι άλλο κάρβουνο!! Καλο μηνα σε όλους! Λασποχιονο είχαμε σημερα στην Ήπειρο. 50 πόντοι τα Γιάννενα. Προβλήματα στην κυκλοφορία και διακοπές ρεύματος!
ΔιαγραφήΚαλό μήνα σε όλους,δασκαλε στον ορίζοντα
ΑπάντησηΔιαγραφήτίποτα βροχές, είδη πολλοί αγρότες ποτίζουν τα χωράφια από την συνεχιζόμενη ανομβρία,Χρήστος από την άκρως ανοιξιάτικη Όθρυ,όλα έχουν ανθίσει κατά ένα μήνα νωρίτερα και παραπάνω
Kαλο μήνα Κώστας Αθήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως ,δάσκαλε . Δει δη ύδατος ,και άνευ τούτου ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων !. ----========Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρό παιδί την δεκαετία '70, θυμάμαι όλο το χωριό να ακολουθεί τον παπά του,
ΑπάντησηΔιαγραφήκάνοντας λιτανεία, παρακαλώντας τον Θεό να στείλει βροχή...
Τώρα, που αυτά ξεπεράστηκαν(;), ποιόν να παρακαλέσουμε;
Τα σπαρτά χρειάζονται βροχή, που με τις ζέστες των τελευταίων ημερών γίνεται επιτακτικότερη...
Καλό μήνα κύριε Δημήτρη και σε όλη την παρέα! Καλοκαιρινές συνθήκες κ'δώ στην Λέσβο! Αν εξαιρέσουμε τις πολύ πρωινές ώρες που βγάζει κάποια ψύχρα λόγω υγρασίας όταν δεν φυσάει ο νοτιάς.. Καλοδεχούμενες οι βροχές όταν έρθουν και όσες έρθουν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς παιδιά πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα τάξη πραγμάτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα ξεκινούν απο το νερό! Γι αυτό άλλωστε και αυτός ο πλανήτης
έχει ζωή.Εαν διαταραχθεί η ισορροπία στον κύκλο του νερού, που απ'ότι φαίνεται προς τα κει το πάει, τότε οι συνέπειες στην τροφική αλυσίδα και στην επιβίωση θα έχουν απρόβλεπτη πορεία.
Καλό βράδυ σε όλους και καλό ξημέρωμα με υγεία. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.
Τουλάχιστον έως και τις 12 του Απρίλη η θερμοκρασία θα βρίσκετε συνεχώς άνω των μέσων όρων και ίσως μεταξύ 8 και 11 έως πολύ πάνω εκ νέου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό βροχές αξιόλογες ούτε δείγμα.
Μάλιστα χωρίς να έχω διάθεση να κινδυνολογίσω(με ξέρετε τόσα χρόνια,όταν γράφω κάτι το γράφω γιατί το έχω τσεκάρει και το πιστεύω) πολύ πιθανόν μετά τον Μάρτη(έως 2 βαθμούς θερμότερος από τα κλιματικά βγήκε όπως τα είχαμε γράψει πριν ένα μήνα) και ο Απρίλης αναμένετε να βγει θερμότερος κάνοντας τον,τον όγδοο σερί μήνα στη σειρά!
Όλα τα μεσομακροπρόθεσμα στοιχεία που ανέλυσα δεν αφήνουν καμία χαραμάδα αισιοδοξίας και όταν η χώρα μας απέχει μια ανάσα από τον υποτροπικό, η αποτυχία των προβλέψεων είναι δύσκολο να συμβεί σε αντίθεση με το χειμώνα.
Μπήκαμε στο χορό και θα χορέψουμε παίδες και ευτυχώς που αυτή την εποχή ότι και αν κάνει δεν θεωρείτε ακραίο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Υπομονή και εύχομαι όταν έρθουν οι πολυπόθητες καταιγίδες αργότερα κυρίως στα ηπειρωτικά(δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθουν), να μην αποβούν καταστροφικές.
Πιστεύω να καταλαβαίνετε γιατί το λέω.
Καλό ξημέρωμα και καλό μήνα σε όλους!
Πάντως μετά από έναν ήπιο χειμώνα χρειάζονται πολλές βροχές μέσα στον Απρίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨυχραιμία, παιδιά. Έχει ο καιρός γυρίσματα... Σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου 2020 είχαμε, άλλωστε, ψυχρή εισβολή με χιόνια σε Πάρνηθα και βόρεια προάστια και ξεροβόρια στα παραθαλάσσια. Και ακολούθησε καπάκι, νέα ψυχρή κατεβασιά, στις 7/4/20, ενώ στην Πάρνηθα είχε χιονίσει ασθενώς και στις 7 Μάη εκείνης της χρονιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί της ουσίας μετά από 3-4 χρόνια με σχετικά ψυχρούς Μάρτη και Απρίλη, φέτος η ζέστη συνεχίζεται ακάθεκτη για αρκετούς μήνες σερί. Ωστόσο, είχε προηγηθεί ένα αντιστρόφως ανάλογα ψυχρό και βροχερό τετράμηνο Μάρτιος - Ιούνιος 2023, ενώ και ο Μάιος του 2022 ήταν ανεμώδης και σχετικά κρύος.
Και δεν είναι και το μοναδικό σημείο αναφοράς σχετικά με τον καιρό η Ελλάδα. Αλλού, ο χειμώνας συνεχίζεται δριμύτατος και στην Ελβετία σκοτώθηκαν δυστυχώς τρεις άνθρωποι από χιονοστιβάδες, οι οποίες έχουν στοιχίσει φέτος 14 ζωές μόνο σε αυτή τη μικρή χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα, οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι χιονοθύελλες θα συνεχιστούν και πως υπάρχει κίνδυνος για νέες, πολύ μεγάλες χιονοστιβάδες.
Ας δούμε, λοιπόν, με θετική ματιά ό,τι συμβαίνει στη χώρας μας. Ας πούμε ότι η άνοιξη ήρθε νωρίτερα φέτος, κλέβοντας κι αυτή μια φορά μέρες από τον χειμώνα, μετά από σχεδόν μία τετραετία.
https://www.theguardian.com/world/2024/apr/01/avalanche-at-zermatt-ski-resort-in-switzerland-kills-a-number-of-people
Β. ΣΠ.
Στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα λέμε στο χωριό μου!
ΔιαγραφήΓια την ταμπακιέρα τίποτα, λέμε στο δικό μου. Επί τη ευκαιρία, ιδού και μία μελέτη - μεταξύ 75 εκ. ανθρώπων, παρακαλώ - που αποδεικνύει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο είναι 17 φορές περισσότεροι απ' ό,τι αυτοί που οφείλονται στη ζέστη. Για να δείτε ότι τελικά δεν είμαστε και τόσο άτυχοι στην Ελλάδα.
Διαγραφή"Μολονότι όμως οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους από την υπερβολική ζέστη είθισται να γίνονται θέμα στα δελτία ειδήσεων, για όσους πεθαίνουν από το κρύο, ιδίως το κλασικό, συνήθως γίνεται μια απλή αναφορά. Ωστόσο μελέτη που διενεργήθηκε σε 13 χώρες και δημοσιεύθηκε το 2015 στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» έδειξε ότι το κλασικό κρύο είναι υπεύθυνο, έμμεσα ή άμεσα, για 17 φορές περισσότερους θανάτους από ό,τι η ζέστη και ο καύσωνας.
Η συντριπτική πλειονότητα των σχετιζομένων με τη θερμοκρασία θανάτων (7,29%) καταγράφεται τον χειμώνα και μόνο το 0,42% το καλοκαίρι, γράφει η εφημερίδα «New York Times».
https://www.tanea.gr/2017/01/12/health/giati-einai-epikindyno-to-kryo-gia-tin-ygeia-mas/
B. ΣΠ.
Δεν έχεις καταλάβει τίποτε ή έχεις καταλάβει και κάνεις τον χαζό. Δεν συζητάμε αν οι θάνατοι από τη ζέστη είναι λιγότεροι από το κρύο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει τα πάντα στο κλίμα, με βάση την παλιά κανονικότητα του οποίου έχουμε οργανώσει τη ζωή μας. Αν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνουν οι ανατροπές που έρχονται σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων και των αναγκών μας, κάθε συζήτηση μαζί σου δεν έχει νόημα. Κάνε καμιά βουτιά και άσε μας ήσυχους.
ΔιαγραφήΕγώ....θα σταθώ δίπλα...στον Β.ΣΠ....σημειώνοντας τα εξής
Διαγραφήα)Σωστά παρατηρεί ότι είναι η πρώτη άνοιξη για την χώρα μας από την άνοιξη του 20 που έχουμε μία εμμονική θερμή εισβολή....δλδ έστω και με αυτόν τον τρόπο υπάρχει...μια αναστροφή στο μοτίβο των προηγούμενων ετών.
β)Το πρόβλημα και η υπόθεση προς συζήτηση είναι η ανατροπή αυτήν είναι τυχαία...η αποτελεί πλέον μία εμμονή της ζωνικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη που τείνει να γίνει κυρίαρχη όλους τους μήνες.Σε αναλογία να σημειώσω τον υπερτροφικό και ισχυρό Γροιλανδικό με τα ασθενικά εως ανύπαρκτα δυτικά κράσπεδα του Σιβηρικού και του σπανιότατου πλέον Σκανδιναβικού.
γ)Το ερώτημα είναι (και προς τον κ,Ζιακόπουλο) εάν η αναλογία ζωνικής /μεσηβρινής στην χώρα μας που σε ένα παλιότερο post του κυρίου Ζιακόπουλου υπήρχε μία ελαφρά υπεροχή της ζωνικής (51%) τώρα έχει ανατραπεί και έχει γίνει κυρίαρχη κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό η ζωνική."θωμάς"
Και εκτός αυτού είναι και ανακριβής ο φίλος μας σε αυτά που γράφει το 2020 τον απρίλιο ουδέποτε έριξε χιόνι στα βόρεια προάστια μόνο λίγο μία απλή χιονόπτωση στην κορυφή της πάρνηθας έκανε αρχές του μηνός αφού είχε προηγηθεί τον καιρό του πρώτου lockdown ένας πάρα πολύ ζεστός μάρτιος και φυσικά μάιο είχαμε ποδαρικό με 40άρια σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας βέβαια ως εκ θαύματος γλιτώσαμε τις ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι που ακολούθησε και είχαμε μάλιστα και εκείνη την φωνική πλημμύρα στην θεσσαλία και την εύβοια βέβαια μετά μας έχει πάει που λένε τρένο 21 22 και 23 σε πρωτοφανείς σε διάρκεια καύσωνες μάλλον ήρθε η ώρα το ρεκόρ του 77 που από πολλούς αμφισβητείται για το τατοϊ και την ελευσίνα να σπάσει και να βιώσουμε και το πρώτο πενηντάρι ο υ ποτροπικός είναι μισό τσιγάρο δρόμος με ότι αυτό συνεπάγεται αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή τι να πω πριν λίγο καιρό κάποιοι αμφισβιτουσαν το ότι υπήρχε ο κορωνοϊός σαν πανδημία
Διαγραφή«Θωμά», πρόσεξε! Παλιά κυνηγούσαν τους συνοδοιπόρους όπως τους αριστερούς!
ΔιαγραφήΕπί του ερωτήματος, μην περιμένεις ξεκάθαρες απόψεις και προβλέψεις για το πώς επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτά που παρατηρούμε ως τώρα είναι οι κραδασμοί του κλιματικού συστήματος στο οποίο περισσότερο οι ωκεανοί και λιγότερο η ατμόσφαιρα συνεχώς θερμαίνονται. Δεν γνωρίζουμε πού τελικά θα οδηγήσει όλο αυτό.
Από μια άποψη, όταν συγκρίνεις τα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που διαμορφώνονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη με τα μοτίβα της παλιάς ατμοσφαιρικής κανονικότητας είναι σαν να συγκρίνεις τα μοτίβα της θερινής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με εκείνα της χειμερινής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Η διαφορά είναι ότι ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας από τον χειμώνα προς το καλοκαίρι προκαλείται έξωθεν, με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή η θερμοκρασία αυξάνεται έσωθεν. Προφανώς είναι μια υπεραπλούστευση που σηκώνει πολλή κουβέντα, γιατί με αυτό τον τρόπο αποσιωπάται η αποσταθεροποίηση του κλιματικού συστήματος που προκαλείται από την εκ των έσω θέρμανσή του. Αυτό είναι εκείνο που αλλάζει τα κλασικά πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με τρόπο που δυστυχώς ακόμα δεν γνωρίζουμε.
Eυχαριστώ κύριε Ζιακόπουλε...και χωρίς να θελω να σας κολακέψω..(δεν μ αρέσει) η απάντηση σας είναι από τις λίγες που δίνουν "ύλη" στην θεωρία της κλιματικής αλλαγής....ύλη άλλα και γνώση που σπανίζει πλέον...σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις...ευχαριστώ και πάλι...."θωμάς"
ΔιαγραφήΝομίζω η απάντηση που δώσατε Δάσκαλε ήταν τελικά ξεκάθαρη.
ΔιαγραφήΜε απλά λόγια μεν επιστημονικά δε, τα εξηγήσατε όλα.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι συνεχίζουν και τα βλέπουν όλα ρόδινα και όμορφα ξεχασμένοι στην καλοκαιρινή νιρβάνα.
Ορισμένοι μετεωρολόγοι στηρίζονται μεμονωμένα σε θερμοκρασίες που συνέβησαν κατά καιρούς σε κάποιες περιοχές πριν 10 20 και 30 χρόνια για να μας πείσουν ότι όλα αυτά έχουν ξανά συμβεί.
ΕΝΑΣ όμως δεν βγαίνει να μας πει με επίσημα στοιχεία ποια χρόνια στο παρελθόν είχαμε οχτώ μήνες σερί με θερμοκρασίες άνω των μέσων όρων όπου στην καρδιά του χειμώνα έφτασε ακόμη και τους 4,5 βαθμούς πάνω στη βόρεια χώρα.
Ας μου βρούνε και μόνο τότε θα ξανά ανοίξω προσωπικά συζήτηση.
Καλημέρα σας. Σωστός ο Fotis.
ΔιαγραφήΚύριε Ζιακόπουλε, το σχόλιο μου δεν είχε να κάνει με την κλιματική αλλαγή, αλλά με το ότι συνάδελφοι σας άρχισαν να γράφουν πάλι για τον "σιωπηλό" δολοφόνο τη ζέστη, επειδή έκανε 25άρια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (η πλάκα είναι ότι οι 23 βαθμοί θεωρούνται η ιδανική θερμοκρασία για το ανθρώπινο σώμα), καθώς τα 30άρια ήταν μεμονωμένα.
ΔιαγραφήΌπως ήταν και τον Μάη του 2021 τα 40άρια που ανέφερε ο κ. Δελαπόρτας, μάλιστα, και τότε είχε ακολουθήσει ψυχρή εισβολή με βροχές. Συγκεκριμένα στις 13-17/5/21 είχαμε καύσωνα και καπάκι στις 18-23/5/21 βροχές και καταιγίδες με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Όσοι ασχολείστε, όμως, με τον καιρό, στέκεστε μόνο στα θερμά και όχι στα ψυχρά επεισόδια.
Για αυτό και πέρασε στα ψιλά ότι φέτος πέθαναν 5 εκ. ζώα στη Μογγολία, όπου έκανε τον ψυχρότερο χειμώνα εδώ και 50 χρόνια, με συνέπεια να πεινάσουν εκατομμύρια επίσης άνθρωποι. Αν είχαμε κάτι αντιστρόφως ανάλογο από καύσωνα, θα διαβάζαμε και θα ακούγαμε αναλύσεις για βδομάδες. Το σχόλιο μου είχε να κάνει, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται συνεχώς μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και έχει και πάρα πολλά ψυχρά επεισόδια και χιλιάδες θύματα, κυρίως από πλημμύρες, ανά τον κόσμο.
Υ. Γ.: Σε ευχαριστώ "Θωμά". Αμοιβαία είναι τα αισθήματα, να ξέρεις.
Β. ΣΠ.
Τίποτα Β.ΣΠ. ίσα ίσα που τα post σου στο τέλος.. προκάλεσαν ενα εμβληματικό για μένα post του κυρίου Ζιακόπουλου,όπου δίνετε σαφής και απτη εξήγηση της κλιματικής αλλαγής με την εκ των έσω θέρμανση του πλανήτη.Αυτό εξηγεί πολλά ακόμα και το ψύχος της Μογγολίας.Δλδ οι περιοχές στο βόρειοο ημισφαίριο που δυτικά τους έχουν θάλασσα...είναι και οι πρώτες που δέχονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής λόγω των θερμότερων θαλασσών ,αντίθετα οι περιοχές που είναι πιο απομακρυνσμένες από τα δυτικά εχουν και τα πιο ισχυρά κύματα ψύχους(Μογγολία-Ανατολικός Καναδάς)....θα χει..και συνέχεια όσο το σκέφτομαι."θωμάς"
ΔιαγραφήΔυστυχώς μερικών ανθρώπων δεν μπορώ να ακολουθήσω τη συλλογιστική πορεία. Δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά του μέσου όρου από τις μεμονωμένες περιπτώσεις. Ναι, την τάδε μέρα του τάδε μήνα το τάδε έτος είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρίες ή δεν ξέρω εγώ τι. Η όλη εικόνα όμως είναι τελείως διαφορετική. Δυστυχώς έτσι την πατάνε πολλοί άνθρωποι και δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται με την κλιματική αλλαγή. Δεν ξέρω τι κάνουμε λάθος οι υπόλοιποι άνθρωποι στο να εξηγήσουμε το σκεπτικό του "μέσου όρου" και της "τάσης". Ενδεχομένως τίποτα. Κλιματική αλλαγή σημαίνει μια σειρά γεγονότων που οδηγούν σε μια γενικευμένη αλλαγή στο περιβάλλον μας, σε αλυσίδα. Η σύγκριση μεμονωμένων γεγονότων δεν προσφέρει ιδιαίτερα πολλά πράγματα. Β.ΣΠ, δεν πάνε σε εσένα τα βέλη, μιλάω γενικά για το θέμα αυτό.
ΔιαγραφήΣωστός είσαι, Μάριε. Η μοναδική ένσταση μου είναι ότι οι μέσοι όροι δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Για παράδειγμα στις 28 Ιανουαρίου 2024 καταγράφηκαν ως μέγιστη θερμοκρασία οι 15,7 βαθμοί τα ξημερώματα και ενώ ακολούθησε σχεδόν αμέσως πτώση στους 10-11 βαθμούς και σε μονοψήφια επίπεδα τη νύχτα. Δηλαδή, η συγκεκριμένη μέρα θεωρήθηκε θερμότερη κατά 2-3 βαθμούς από τα κανονικά επίπεδα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μία πολύ κρύα Κυριακή.
ΔιαγραφήΦυσικά, τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ο κανόνας, αλλά δεν είναι και σπάνιες, ανεβάζοντας έτσι τους μέσους όρους τον χειμώνα. Στα αμερικάνικα πανεπιστήμια για να βγάλουν τις βαθμολογίες των φοιτητών, αφαιρούν την υψηλότερη και τη χαμηλότερη και υπολογίζουν τον μέσο όρο από όλες τις υπόλοιπες. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει και με τις θερμοκρασίες το ίδιο, υπολογίζοντας τις μεταβολές των τιμών όλο το 24ωρο και όχι προσθέτοντας απλά τη μέγιστη και την ελάχιστη και διαιρώντας διά δύο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τρίτη 30 Ιανουαρίου, που η θερμοκρασία στο Φάληρο έφτασε τους 8,1 βαθμούς κυριολεκτικά για δέκα λεπτά, στη μοναδική αναλαμπή του ήλιου. Όλη την υπόλοιπη μέρα ήταν μεταξύ 4 και 6 βαθμών. Ο μέσος όρος μέγιστης - ελάχιστης μας δίνει μία μέση τιμή 6 βαθμών, αλλά αν υπολογίζαμε τις τιμές που καταγράφηκαν όλο το 24ωρο, δεν θα ξεπερνούσε τους 5β.
Γενικά, ο Ιανουάριος δεν ήταν τόσο θερμός φέτος, άλλωστε, είχε τέσσερις ψυχρές εισβολές (10, 13, 20-22 και 28-31/1), τις νύχτες οι θερμοκρασίες υποχωρούσαν αρκετά, σημειώθηκαν παγετοί κ.λ.π. Ουσιαστικά, ανέβασε τον μέσο όρο του η πρώτη πραγματικά πολύ γλυκιά βδομάδα του. Στη συνέχεια ήταν αρκετά χειμωνιάτικος και το έβλεπα και στα ζώα, στις γάτες που δεν ήθελαν να βγουν από το σπίτι, στα σκυλιά, που κούρνιαζαν όταν τα έπαιρνα στην παραλία και δεν έμπαιναν στη θάλασσα, όπως κάνουν όταν έχει ζεστό καιρό.
Παρεμπιπτόντως, σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου είναι η παγκόσμια μέρα των υδρόβιων ζώων. Λευτεριά, λοιπόν, σε όλα τα πλάσματα της θάλασσας.
Β. ΣΠ.
Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής με τις καιρικές συνθήκες να ακολουθούν εδώ και αρκετές ημέρες σταθερά το ίδιο μοτίβο. Ομίχλη από τις βραδινές μέχρι τις πρωινές ώρες με θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 10 βαθμούς κελσίου και ηλιοφάνεια το υπόλοιπο της ημέρας με θερμοκρασία περίπου στους 20 βαθμούς. Επίσης άπνοια και αρκετή υγρασία. Δυστυχώς δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτιά καίει για τρίτη ημέρα στα Πιέρια και κανείς δεν απαντά γιατί δεν πετούν αεροπλάνα για να τη σβήσουν… αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας μας πει
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σύνολο του στόλου των εγχώριων Canadair περνούν βαριά συντήρηση κατά τον χειμώνα, ώστε να είναι κατά το δυνατόν έτοιμα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στις 1/5. Πάντα όμως υπάρχουν 1-2 που παραμένουν σε πτητική κατάσταση για έκτακτες περιπτώσεις, όπως και συνέβη. 1-2 πετάνε. Από τη δεύτερη μέρα.
ΔιαγραφήΟ κύριος όγκος των ενοικιαζόμενων (ελικόπτερα Erickson και αεροπλάνα), έρχοναυι στη χώρα μας για χρήση μετά την 1/5.
Από την πρώτη μέρα, συμμετείχαν ενοικιαζόμενα ελικόπτερα Bell τα οποία παρ όλο το ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ξεκινησει, είχαν παραμείνει στη χώρα μας.
Και στις δύο περιπτώσεις, μιας και η φωτιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήταν έρπουσα, οι ρίψεις νερού δεν ήταν αποτελεσματικές. Ελάχιστο νερό φτάνει στο έδαφος που βρίσκεται η φωτιά.
Ξέρω πως οι ημερομηνίες 1η Μαιου και 31 Οκτωβρίου για την αντιπυρική περίοδο (έναρξη/λήξη) λειτουργούν περισσότερο "στα χαρτιά" και στην πράξη συχνά η περίοδος παρατείνεται. Μήπως όμως θα έπρεπε να γίνει μια επίσημη αναθεώρηση αυτής της περιόδου επεκτεινόμενη και νωρίτερα και αργότερα, ως απόρροια της νέας καιρικής πραγματικότητας που διάγουμε?
ΔιαγραφήΑσθενής παγετός σήμερα σε περιοχές με καλλιέργειες, ικανός για μικροζημίες στα φρούτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως Χρήστο, το σημερινό πρωινό ήταν ανέλπιστα ψυχρό για τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και κυρίως ορεινά ημιορεινά τμήματα.
ΔιαγραφήΑκόμη και σε εμάς εδώ στα πεδινά η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 7 βαθμούς το πρωί ενώ χθες την ίδια ώρα ήταν στους 14!
Το μεσημέρι βέβαια δεν μπορώ να πω ότι έχει πέσει και πολύ.
Την ζέστη του συνεχίζει και την κάνει.
Με τα τελευταία στοιχεία πάει να χαθεί και το δεύτερο 10ήμερο του Απρίλη για κάποιες αξιόλογες βροχές στη χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μεμονωμένες αστάθειες δε λένε κάτι.
Δυστυχώς αν και νωρίς, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε άλλον έναν τραγικό μήνα όπου τα νερά τα έχει οπωσδήποτε ανάγκη ο τόπος για τη δύσκολη συνέχεια εν όψει καλοκαιριού.
Εάν δεν βρέξει μέχρι τις 20 του μηνός, μετά καλύτερα να μην βρέξει. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνώ Δημήτρη. "Στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι" λέει η παροιμία, αλλά ό,τι και όποτε πέσει σε υετό, εδώ που φτάσαμε, καλοδεχούμενο, αλλιώς, είμαστε να τα "μαζεύουμε"...
ΔιαγραφήΝαι , αγαπητέ Αντώνη , αλλά μιά αλλη παροιμία λέει : "Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα έβρεχε''.
ΔιαγραφήΚάτι ξέρει και ο συντοπίτης μου ο Δημήτρης ,ενεργός μαι μάχιμος στον πρωτογενή τομέα. -----======Π.Α.
Νομίζω ότι η παροιμία λέει , "στων αμαρτωλών τη χώρα, το Μαγιάπριλο χιονίζει"..
ΔιαγραφήΣυνάδελφός του είμαι κι εγώ, και αν και καταστράφηκα απ' τις πλημμύρες Δανιήλ και Ηλία, θλίβομαι τώρα, βλέποντας συναδέλφους μου να ποτίζουν για να φυτρώσουν καλαμπόκι και μηδική, -ενώ ακολουθούν και άλλες εαρινές καλλιέργειες-, αντλώντας νερό απ' το υπέδαφος...
Καταλήγω, λέγοντας το αυτονόητο: Ό,τι θέλει θα κάνει ο καιρός,
εμείς απλοί , ανήμποροι θεατές θα είμαστε, μας αρέσει-δεν μας αρέσει..
Μιλάμε πλέον για ανίατη περίπτωση και ο νοών νοειτω... Ντε και καλά να κάνει το άσπρο μαύρο... Τελικά τα πολλά και κρύα μπάνια μπορεί να βοηθούν το σώμα αλλά μάλλον κάνουν ζημιά στον εγκέφαλο... Δεν εξηγείται αλλιώς η περίπτωση αυτή...
ΑπάντησηΔιαγραφήNα είσαι πάντα καλά.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Τουλάχιστον, στην Αττική, οι βροχές δεν ήταν, πάντως, ευκαταφρόνητες τον Μάρτιο. Ενδεικτικά, στο Φάληρο καταγράφηκαν 53 χιλιοστά και συνολικά στο 2024 μέχρι στιγμής 123 χιλιοστά, δηλαδή, το 1/3 του υετού το 2023, που ήταν 370mm, συμπεριλαμβανομένων και των 100mm του Daniel.
ΔιαγραφήΩστόσο, το συγκλονιστικό νούμερο των τελευταίων ημερών δεν έχει να κάνει με τον καιρό, αλλά με το ότι πάνω από 2,6 εκ. Έλληνες κινδυνεύουν ή πλήττονται ήδη από τη φτώχεια. Πάνω από το 1/4, δηλαδή, του πληθυσμού. Ένας αριθμός - μαχαιριά, αν και μπορεί να μην κρίνω και σωστά, λόγω της ζημιάς στον εγκέφαλο που έπαθα από τα χειμερινά μπάνια.
Β. ΣΠ.
Kαιρός και φτώχεια ,υπό όρους, μπορεί να έχουν αιτιώδη συνάφεια. Για σκέψου το. ----======Π.Α.
ΔιαγραφήEπιστήμονες της γεωλογίας αποφάνθηκαν ότι η γη δεν έχει μπει ακόμα στο ανθρωπόκαινο. Σύμφωνα με τον χημικό της ατμόσφαιρας και βραβευμένο με Νόμπελ το 1995, Paul Crutzen, που ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο ανθρωπόκαινο, πρόκειται για την εποχή η οποία διαδέχτηκε το Ολόκαινο, το οποίο άρχισε πριν 11.700 χρόνια. Είχε προηγηθεί το Πλειστόκαινο, 2,6 εκ. χρόνια πριν.
ΔιαγραφήΗ Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Γεωλογίας (IUGS) υποστηρίζει, όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και μετά από έρευνα 15 ετών έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανθρωπόκαινο ως γεωλογική περίοδος και ο πλανήτης δεν έχει μπει σε μία νέα φάση της ιστορίας του. H IUGS είχε ανακοινώσει στις 21 Μαρτίου ότι επικυρώθηκε η ψηφοφορία που είχε απορρίψει το ανθρωπόκαινο και τα αποτελέσματα της οποίας είχαν δημοσιεύσει από τις 5/3 οι New York Times.
Oι ερευνητές που δούλευαν από το 2009 και αρχικά είχαν προτείνει το 1950 ως εναρκτήριο για το ανθρωπόκαινο, αποφάνθηκαν ότι μία νέα γεωλογική εποχή πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο σύστημα της γης, διαρκώς ανιχνεύσιμες σε ιζήματα, βράχια, ακόμα και πάγο.
Σε απλή μετάφραση και περιληπτικά, αυτά γράφει η Le Monde. Μην έχουμε, άλλωστε, μεγάλες απαιτήσεις από κάποιον που ο εγκέφαλος του ρετάρει από τη μακροχρόνια έκθεση στα παγωμένα νερά. Είδατε που το κρύο κάνει κακό, τελικά;
https://www.lemonde.fr/sciences/article/2024/04/03/officiellement-la-terre-n-est-pas-entree-dans-l-anthropocene_6225827_1650684.html
Β. ΣΠ.
Δε στο `πα χαλασιά μου στο μύλο να μην πας, να μη σε κόψει η ρόδα και γίνω εγώ φονιάς, χαλασιά μου και γίνω εγώ φονιάς!
Διαγραφή.... να συμπληρώσω με την ρήση του λαού μας, «το αίμα νερό δεν γίνεται»....
ΔιαγραφήΠέμπτο συνεχόμενο ελλειμματικό υδρολογικό έτος για την Κορινθία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ στα Δυτικά πεδινά είχαμε
Πέμπτο συνεχόμενο ελλειμματικό υδρολογικό έτος για την Κορινθία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ στα Δυτικά πεδινά είχαμε σύνολο 270 mm.
Eξ αυτών τα 100 σε 5 ημέρες ( 26/2 -1/3) και τα υπόλοιπα σε 6 μήνες ,τα περισσότερα σε ψιλολόγια και κατά αραιά διαστήματα.
Ελπίζαμε να βοηθήσει λίγο ο Απρίλης ,αλλά , κατά που φαίνεται και κατά που τα λέει και ο Φώτης , φρούδες οι ελπίδες .
Σήμερα λόγω διαύγειας ανέβηκα στα ορεινά .Ψυχοθεραπεία ,αλλά και ένα παράταιρο .Η εικόνα του Παρνασσού απέναντι ,εικόνα αρχών Ιουλίου !!.
Υ.γ. Γιατί παραπονιέμαι αφού "η θάλασσα έχει νερό " .Το επιχείρημα αμάχητον !!. ------=====Π.Α.
Θα πούμε το νερό νεράκι ,αυτό έχω να πω εγώ , καλλιέργειες σπαρτά και το τσάι του βουνού που καλλιεργείται εδώ στην Όθρυ τελείωσαν από την παρατεταμένη ανομβρία και αν συνεχιστεί έτσι όπως λέει και ο φίλος Φώτης τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά , Χρήστος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερχόμενο σαββατοκύριακο η κεντρική Ευρώπη αναμένετε να βιώσει ένα πρωτοφανές κύμα ζέστης για αρχές Απριλίου καθώς η θερμοκρασία στη στάθμη των 850hPa θα βρεθεί στους +18 με +19 βαθμούς με αποτέλεσμα να σπάσουν σε αρκετές περιοχές ρεκόρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και περιοχές της Αυστρίας και της Τσεχίας είναι πιθανό να δούνε τον υδράργυρο το ΣΚ να ανεβαίνει το μεσημέρι και στους 29 με 30 βαθμούς!
Να σημειώσω ότι στις χώρες αυτές το 30αρι είναι σαν να λέμε εδώ 37αρι!
Χαρά στο κουράγιο σου Φώτη που ασχολησε ακομη!!
ΔιαγραφήΧάχα χάχα άστα Γιάννη θα αρχίσω να γίνομαι θερμολάγνος και εγώ στο τέλος...
ΔιαγραφήΚάπου σε μια καιρική σελίδα διάβασα από κάποιον σχολιαστή οτί διανύουμε ημέρες κάψας πράγμα που είναι παντελώς λάθος καθώς αυτές οι θερμοκρασίες είναι ότι πρέπει για τον ανθρώπινο οργανισμό,διότι δεν έχει ούτε ζέστη,ούτε κρύο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ζητούμενο είναι να ρίξει μια δυο σταλαγματιές.
Μην τραγικοποιούμε λάθος πράγματα με παραλογισμούς.
Λάθος.
ΔιαγραφήΠλήρης ελευθερία λόγου στον Β.ΣΠ. ! Αν η ζημιά που κάνει στην Ανθρωπότητα είναι το να κάνει το άσπρο μαύρο , ας είναι. Βγάζει πλαστικές σακούλες από την θάλασσα και έτσι ρεφάρει..
ΑπάντησηΔιαγραφή