Οικογενειακά βάρη και ανησυχία για την απώλεια της εδαφικής υγρασίας, του Τρύφωνα. |
Βαρομετρικό χαμηλό στη Σαρδηνία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται προς τη Β. Αφρική. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), θα επηρεάζεται και πάλι από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΑ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με ένταση ως 6 μποφόρ στις ανατολικές και νότιες περιοχές της. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 βαθμούς και αναφορικά με τις βροχές, ούτε λόγος να γίνεται!
Σημειώνεται ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες αυξάνεται ο ρυθμός απώλειας της εδαφικής υγρασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόκληση και την εξάπλωση των πυρκαγιών καθώς και για τις γεωργικές καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά την προοπτική του καιρού, η ανομβρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως την ερχόμενη Δευτέρα (15/4). Στο διάστημα αυτό οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να πνέουν Β-ΒΑ περίπου με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 1 με 2 βαθμούς.
Τέλειος συνδυασμός της εξαίρετης φωτο και του επίκαιρου θέματος του χωρίου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ! Νομίζω ταιριάζει απόλυτα..!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα από τη Στοκχόλμη που χτες πιάσαμε θερμοκρασίες μέγιστες τέλη Μαΐου -αρχές Ιουνίου (16-17c).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα όμως επανήλθαμε στη καιρικη τάξη .. Μάκης Στοκχόλμη .
Ουδέν σχόλιο για τα καιρικά. Τι να πουμε πλέον? Ας απολαύσουμε το χαλι που ζούμε με βόλτες και μπάνια στη θάλασσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανένα χάλι.
ΔιαγραφήΜια χαρά ευκαιρία για βόλτες και πρώτα μπάνια στην θάλασσα......
Γιαννη δεν γινεται να απολαυσουμε τετοιο χαλι φιλε.... Καιρικη τραγωδια και που'σαι ακομα!
Διαγραφή11:22
ΔιαγραφήΕ και?
Υπάρχουν και χειρότερα,από μια καιρική τραγωδία,πόλεμοι,λιμοί,πείνες,φτώχεια σε διάφορες περιοχές του κόσμου κλπ
Στα χνάρια του Σπανοβαγγέλη: Αντιπερισπασμός για έωλη δημιουργία εντυπώσεων.
ΔιαγραφήΗ νέα κανονικότητα: Απρίλης ζέστη και ξηρασία, Μάϊος Ιούνιος εποχή των μουσώνων, Σεπτέμβριος εποχή των τυφώνων και η υπόλοιπη χρονιά ήπιος, σχετικά ζεστός και άνομβρος καιρός με ολιγοήμερες αστάθειες και κάπου κάπου κανένα κρυάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤραγικό αλλά δυστυχως αληθινό
ΔιαγραφήΒεβαια για τη βόρεια Ελλάδα ανέκαθεν ο Μάιος και ο Ιούνιος είχαν ένα δευτερεύον υετικο υψηλό.
Για τα υπόλοιπα δυστυχως είναι αλήθεια.
Μην μας βγει και ο Μάιος ομως Καλοκαιρινός και ξηρός όπως το 20 και το 21…
Γιάννης Χανιά
Ο ορισμός του τροπικού κλίματος Σαβάνας (tropical wet and dry climate) αλλά με πιο ήπιες θερμοκρασίες.
ΔιαγραφήΜόνο οι ελέφαντες τα λιοντάρια και οι αλιγάτορες λειπουν χαχαχαχα!!!
Ανακρίβειες...Πέρσι ο Απρίλης ήταν έτσι;
ΔιαγραφήΞεχνάτε κύριε οτί πέρυσι ο Απρίλης και ο Μάης δεν ήταν έτσι.
ΔιαγραφήΜην το λες αυτό γιατί πέρσι στα βορειοανατολικα - Θράκη-και Ξάνθη ειδικότερα τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν είχε τις καταιγίδες τις βροχές και το ύψος του υετου των προηγούμενων ετών. Η νέα κανονικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανονικότητα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι καταπληκτική η φωτογραφία με το μικρό σαλιγκάρι πάνω στο μεγάλο και επειδή είναι σπάνιο να πετύχεις δύο πλάσματα της άγριας φύσης να αλληλεπιδρούν. Παρεμπιπτόντως, τις τελευταίες μέρες έχω δει 2-3 φορές σαλιγκάρια στο πεζοδρόμιο και τα έβαλα σε κήπους για να μην τα πατήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα Τετάρτη 10/4 είχε όντως αρκετή ζέστη, καθώς οι βοριάδες γύρισαν σε νοτιοδυτικοί και ήταν πλεονασμός που έβαλα ζακέτα για να πάω για εθελοντική αιμοδοσία, φοβούμενος μην κρυώσω, καπάκι μετά τη θάλασσα.
Βίοι αντίθετοι στο Λίπσταντ της Γερμανίας, όπου έχει πάει μία οικογένεια φίλων και η θερμοκρασία ήταν χθες 8 βαθμοί και υπό βροχή. Τα κρύα έμειναν φέτος σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.
Β. ΣΠ.
Κλείνοντας σήμερα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου βλέπω τον σταθμό στο κέντρο της Καλαμάτας να έχει μέση μέγιστη έως τώρα 25,2 βαθμούς. Πέρσι η μέση μέγιστη όλου του μήνα Απριλίου ήταν στον ίδιο σταθμό 20,1 και του Μαΐου 24,0 βαθμοί! Για να είμαι και τεκμιηριωμένος η μέση του Απριλίου είναι κάτι πάνω από τους 22 βαθμούς. Σε συνδυασμό με τις μέσες μέγιστες των τελευταίων δέκα μηνών και με δεδομένο ότι όσο προχωρούμε προς το υπόλοιπο του μήνα ο παραπάνω μέσος όρος θα πάει πιο ψηλά, νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για κάτι που πριν μια δεκαετία θα φαινόταν μόνο σαν σενάριο για ταινία...και παρακαλώ μην αρχίσουν κάποιοι να σχολιάζουν αυτά που γράφω για το ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες για το ανθρώπινο σώμα ή για το ποια ήταν η θερμοκρασία του πλανήτη στην εποχή των δεινοσαύρων διότι σε μένα μόνο γέλιο προκαλούν. Εδώ μιλάμε για πλήρη αλλαγή φέτος του κλίματος στην ευλογημένη έως τώρα Μεσσηνία, κλίμα με το οποίο μεγαλώσαμε! Κι αν νομίζουν κάποιοι "και λοιπόν τι έγινε", θα πω ότι το λαδάκι φέτος λόγω καιρικών συνθηκών της τελευταίας τριετίας στη Μεσόγειο έχει δέκα ευρώ στο χονδρέμπορο, στο μέλλον δεν θα υπάρχει καθόλου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπομονώνετε, όμως, μία συγκεκριμένη χρονιά. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή, από το 2020 ως το 2023 και ο Απρίλης, ειδικά ο Μάρτης, αλλά και γενικά η άνοιξη είχε θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα ή πολύ κοντά στους μέσους όρους. Και πριν το δεκάμηνο που αναφέρετε, είχε προηγηθεί ένα τετράμηνο με θερμοκρασίες κάτω από τον μέσο όρο (Μάρτιος - Ιούνιος 2023).
ΔιαγραφήΑλλά ακόμα και φέτος, που στην Ελλάδα κάνει πολλή ζέστη, η Σκανδιναβία έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο της εδώ κι ένα εξάμηνο. Για μισό χρόνο, δηλαδή, στη Σκανδιναβία κάνει περισσότερο κρύο απ' ό,τι συνήθως και αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο Μάκης με τις συχνές και ενδιαφέρουσες αναφορές του.
Μην βλέπουμε, λοιπόν, μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Το χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε αυτά περιλαμβάνονται και οι καύσωνες και οι ισχυροί χιονιάδες και οι ξηρασίες και οι καταιγίδες και οι πλημμύρες, όπως αποδεικνύεται συνεχώς από την καθημερινότητα.
Β. ΣΠ.
Βαγγέλη πρέπει να είχες μείνει στην ίδια τάξη στα μαθηματικά διότι δεν εξηγείται το ότι δεν καταλαβαίνεις μέσους όρους, κινητού μέσους όρος, απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες, διαγράμματα υψών υετου και ημερών βροχής, κκπ
ΔιαγραφήΈχω γράψει για τους μέσους όρους ότι δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Είχα φέρει και το παράδειγμα της 28ης Ιανουαρίου που πριν την ψυχρή εισβολή η θερμοκρασία ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα 15,7 βαθμοί. Και μπήκε αυτή η τιμή στον υπολογισμό του μέσου όρου, αν και κράτησε λίγα λεπτά, ενώ όλη την υπόλοιπη μέρα η μέγιστη δεν ξεπέρασε τους 10-11 βαθμούς.
ΔιαγραφήΠροτείνω, λοιπόν, να χρησιμοποιούνται οι κινητοί μέσοι όροι και στη διάρκεια μίας ημέρας. Δηλαδή, να βγαίνει η μέση θερμοκρασία της, υπολογίζοντας τις τιμές ανά ώρα ή ανά μισάωρο, ανάλογα με τις μεταβολές τους. Και όχι να λαμβάνεται υπ' όψιν μία μέγιστη θερμοκρασία που κράτησε ελάχιστα, ενώ όλη την υπόλοιπη μέρα ήταν 5-6 βαθμούς κάτω.
Άλλο παράδειγμα είναι ο Daniel και ο Elias, που έδωσαν βροχή μισού ή και ενός έτους σε κάποιες περιοχές. Ακόμα και να μην ξαναβρέξει, δηλαδή, σε αυτές, οι μέσοι όροι του έτους πιάστηκαν. Απλά δεν λένε την αλήθεια, ούτε για την καταστροφή που έγινε τον Σεπτέμβρη του 2023, ούτε για την ανομβρία που επικράτησε στη συνέχεια.
Β. ΣΠ.
Μακάριοι οι πράοι και οι υπομονετικοί ότι αυτοί θα γλιτώσουν το εγκεφαλικό!
ΔιαγραφήΠάντως, κ. Ζιακόπουλε εγώ έχω πονοκέφαλο και νωρίτερα ατονία, σήμερα. Μακάρι να 'ναι από τη χθεσινή αιμοδοσία και να μην κόλλησα καμιά ίωση.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Ναι , αλλά νομίζω ,δάσκαλε , ότι ξεχνάς το "κινητόν ουραίον " . Και ήσουνα και αξιωματικός ........! - - - -=====Π.Α.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ, αλλά με άσφαιρο.
ΔιαγραφήΠάλι πρωτιά με 29,4 βαθμούς. Δύο βδομάδες με θερμοκρασίες από 27 και πάνω εκτός από δύο γύρω στους 25. Τέτοια επιμονή δεν θυμάμαι άλλη φορά στα Τρίκαλα εκτός αν κάνω λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κύπρος έχει δώσει πόνο πάντως
ΑπάντησηΔιαγραφήΚώστας Αθήνα
Αλλη μια μέρα με 26αρια στην ηπειρωτική Αιτωλοακαρνανία ενώ τα 28αρια και τα 29αρια σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές πήγαν σύννεφο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό αύριο η δυτική Ελλάδα αρχίζει να παίρνει τα ηνία με το Σαββατοκύριακο πολλές περιοχές να φλερτάρουν με 30αρια.
Μιλάμε για συνθήκες άνετα αρχών Ιουνίου.
Και το μείζων θέμα δεν είναι ότι ο Απρίλης βγαίνει πολύ θερμότερος, αλλά θα το ξανά πω, ότι 8 μήνες σερί πάνω από τα κλιματικά δεδομένα πάει πολύ.
Όποιος δεν το καταλαβαίνει και συνεχίζει να λέει τα δικά του δεν με απασχολεί και ούτε με νοιάζει η άποψή του...
Ξεχνάς, όμως, ότι οι συνθήκες πέρσι στα 2/3, τουλάχιστον, του Ιουνίου παρέπεμπαν σε αρχές Απριλίου, αν όχι Μαρτίου. Με βροχές και κρύα, αφού η θερμοκρασία ήταν κατά διαστήματα 17-18 βαθμούς στη νότια Αττική, δηλαδή, 10-12 βαθμοί κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Επίσης, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια η άνοιξη θύμιζε σε μεγάλα διαστήματα της χειμώνα, με αποκορύφωμα τον Μάρτιο του 2022, αλλά τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2021, τον Μάιο του 2022.
ΔιαγραφήΚαι αν θεωρείτε εμένα αιρετικό και αντιδραστικό, σας παραπέμπω στα λόγια της Samantha Burgess, επικεφαλής του τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus ότι συμπεράσματα πρέπει να βγαίνουν σε βάθος 20ετίας και όχι από μία χρονιά ή κάποιους μήνες, ενώ όλοι σχεδόν οι επιστήμονες έχουν σταθεί στην επίδραση του Ελ Νίνιο στις φετινές θερμοκρασίες και είχαν πει, μάλιστα, από τον χειμώνα ότι αυτές θα συνεχίζονταν και τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο,, δηλαδή, μετά το πέρας του φαινομένου.
Δεν διεκδικώ το αλάθητο, ούτε επιδιώκω να γίνω πνεύμα αντιλογίας, αλλά επειδή δεν είμαι οπαδός ούτε του κρύου, ούτε τη ζέστης, βλέπω τα πράγματα πιο αντικειμενικά. Ή, έστω, είμαι πιο δίκαιος στην υποκειμενικότητα μου, διότι 100% αντικειμενικός δεν είναι κανείς.
Και αυτό που τελικά βλέπω είναι ότι στο ίδιο εξάμηνο που η Ελλάδα είχε πολλή ζέστη, η Σκανδιναβία είχε πολύ κρύο, ακόμα και για τα δικά της δεδομένα. Τον ίδιο ζεστό χειμώνα για τη Μεσόγειο, η Κίνα πέρασε δύο φάσεις με γενικευμένα -40άρια και στη Μογγολία πέθαναν 5 εκ. ζώα από το ψύχος, αν είναι εξοικειωμένα σε αυτό.
Εν κατακλείδι, η υπερθέρμανση είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, που δεν μεταφράζεται, όμως, πάντα σε περισσότερη ζέστη. Θα φέρει και κρύα και πλημμύρες, όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Β. ΣΠ.
Τρικυμία εν κρανιω. Πραγματικά όμως και κρίμα.
ΔιαγραφήΠραγματικά, όμως, δεν καταλαβαίνετε - σχεδόν όλοι - αυτά που γράφω. Μάλλον στα ελληνικά δεν είμαι τελικά καλός και δεν ήταν τυχαίο ότι στην έκθεση έγραψα 11 στις πανελλήνιες, ενώ στα μαθηματικά 16. Δεν αμφισβητώ την υπερθέρμανση, αλλά τις συνέπειες αυτής, που δεν θα είναι μόνο η ζέστη και οι καύσωνες. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που οι επιστήμονες σχεδόν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τον όρο global warming (heating), αντικαθιστώντας τον με τον climate change (και crisis τώρα τελευταία).
ΔιαγραφήΗ υπερθέρμανση είναι η γενεσιουργός αιτία της όλο και συχνότερης εμφάνισης ακραίων φαινομένων, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι χιονοθύελλες. Δεν θα φέρει μόνο καύσωνες, αλλά δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να το δεχτείτε, προφανώς λόγω του πάθους σας για τα χιόνια και τις βροχές. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερη γκρίνια και δυσαρέσκεια υπάρχει τώρα στο blog, παρά στον φονικό και καταστροφικό Daniel.
Διυλίζετε τον κώνωπα με αναφορές για τη ζέστη που θα επηρεάσει τις καλλιέργειες και καταπίνετε την κάμηλο για τον Daniel, που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ζώα και βούλιαξε, επίσης, στις λάσπες εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Μπορεί να έχω τρικυμία εν κρανίω, να είμαι σκράπας στα ελληνικά και τα μαθηματικά, αλλά δεν είμαι και φανατικός. Σε τίποτα, πια, στη ζωή μου ευτυχώς. Γιατί ένας φανατικός βλέπει πάντα τη μία όψη του νομίσματος. Τη μισή αλήθεια, που είναι χειρότερη κι από το ψέμα.
Β. ΣΠ.
Μάλλον δεν διαθέτεις μεταδοτικότητα.
ΔιαγραφήΑπελπιστική η κατάσταση εδώ , ο κόπος του αγρότη μιας ολόκληρης χρονιάς.ειδη εδώ ετοιμάζεται λιτανεία στην περιοχή ,πλέον αυτό που γράφει και ο δάσκαλος στον τίτλο είναι γεγονός, Χρήστος Όθρυς
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα στην όμορφη παρέα!Τα πάντα έξω στη φύση θυμίζουν Μάιο...πήγα μια βόλτα από τις ελιές και είδα έκπληκτος ότι έχουν ανθίσει...μερικές έχουν "δέσει" κιόλας!Θέλω να πω πως τώρα η βροχή δεν είναι και ότι καλύτερο!Πιο πολύ κακό θα κάνει πάρα καλό εδώ που φτάσαμε!Ο τόπος "πήρε τα πίσω"που λέμε εδώ στην περιοχή μου.Και οι υδροφοροι ορίζοντες δεν γεμίζουν τώρα πια όσο κι αν βρέξει,αν βρέξει.Αυτα για αυτούς που προσεύχονται για βροχές... Φιλικά, Λευτέρης,Κάρυστος
ΑπάντησηΔιαγραφήMπράβο Λευτέρη, διότι είσαι δίκαιος στην υποκειμενικότητα σου. Ψύχραιμος και λογικός. Aν είσαι ο Λευτέρης Ελευθεριάδης, θυμάμαι ότι και από παλιά, πάντα έδειχνες κατανόηση και στην "άλλη πλευρά". Μεγάλο προτέρημα να μπορείς να μπεις και στη θέση του άλλου και ομολογώ ότι σε αντίθεση με σένα, μάλλον δεν το διαθέτω.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Audiatur et altera pars . H άλλη πλευρά βεβαίως και ακούεται .Όμως δεν εισακούεται κατ ανάγκην.
ΔιαγραφήΤο να μπεις στη θέση του άλλου είναι σημαντικό στοιχείο της Συμβουλευτικής. Στα Αγγλικά χρησιμοποιούν τον όρο empathy ,από την αρχική σημασία του Ελληνικού εμπάθεια (εν + πάσχω) .Στα Νέα Ελληνικά αποδίδεται με τον όρο ενσυναίσθηση ,ο οποίος τελευταία είναι πολύ της μόδας ,σε βαθμό καταχρήσεως
Βασικό τρίπτυχο της Συμβουλευτικής : Αυτογνωσία -Αυτοαντίληψη-Αυτοεκτίμηση. ------==========Π.Α.
Υ.γ . Υπ όψιν : Και οι κήποι χρήζουν προστασίας από τα σαλιγκάρια ,τα οποία ,ειρήσθω εν παρόδω , παρουσιάζουν μορφή ερμαφροδιτισμού !.
Απρίλης αβρεχος, άκαρπα τα σπαρτά. Ο τόπος διψάει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην εποχή που πρέπει δεν βρέχεται το έδαφος και το υπέδαφος, τότε μαύρα μας μοιρολόγια.
Καλό βράδυ παιδιά και καλό ξημέρωμα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.
Ενδέχεται την άλλη εβδομάδα να ανοίξουν οι πύλες του ψύχους με μονοψήφιες μέγιστες και βροχές......
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν την βλέπω καλά την πέρδικα στο αβγό.
ΔιαγραφήΑνώνυμε άσε να το δούμε λίγο,μην βιαζόμαστε πάλι και το γρουσουζεύουμε μπας και έρθει καμιά αξιόλογη βροχή.
ΔιαγραφήΕννοείτε και η θερμοκρασία να πέσει γιατί αυτό το πράγμα με 28 βαθμούς κάθε μέρα δεν είναι άνοιξη...
Μέχρι την Κυριακή θα έχει κλειδώσει τι θα έρθει.
Ολοήμερη επίσκεψη εχθές στα χιονοδρομικά του "φίλου" μας του Παρνασσού .Εννοείται πλήρης απραξία. Πάντως "κουβεντιάσαμε" και απολαύσαμε το ολοζώντανο και απέραντο ελατόδασος .Θαυμαστή η αρμονική συμβίωση των γέρικων με τα νεαρά έλατα .Εικόνες διδαχής.........!. --=====Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήAφρικανική σκόνη : Theodore vs Klearhos.......!. Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσάει βοριάς απ' το νοτιά
ΔιαγραφήΚι όλα τα παίρνει πέρα!
Σημειώσατε 1
ΔιαγραφήΑκόμα μία μέρα κοντά στους 30. Μου φαίνεται ότι θα αρχίσω σαν τον φίλο από την Σουηδία. Για μήνες μας έλεγε για χιόνια αντίστοιχα εγώ για ζεστή και ανομβρία. Τρίκαλα Στοκχόλμη αντίρροπες δυνάμεις
ΑπάντησηΔιαγραφήH φύση αποτελεί συναρμογή αντιρρόπων δυνάμεων ,υποστηρίζει ο Ηράκλειτος .Αυτή η αντιρρόπηση δεν οδηγεί σε δυσαρμονία ,αλλά σε αρμονία ,την οποία ονομάζει "παλίντροπη αρμονίη (α) " . -----=====Π.Α.
ΔιαγραφήΑκριβως Π.Α. και ίσως να ειναι και το μαγικό κλειδί ...για το πρόβλημα,΄στην χημεία...όταν όλα τα στοιεία...οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα...στο ίδιο χρόνο κάποιος μαγικός κανόνας...συγκεντρώνει τα υπόλοιπα στοιχεία για το ανάποδο....μακάρι να ισχύει και για τον καιρό...τους κραδασμούς όμως δεν ξέρουμε..."θωμάς"
ΔιαγραφήΤο χωριό αμάραντος πόσο απέχει από τα ελληνοαλβανικά σύνορα;
ΑπάντησηΔιαγραφήυγ:Καπου διάβασα οτί τα χωριά του γράμμου αποκαλούνται και μαστοροχώρια,ενώ παλιότερα αποκαλούνταν η περιοχή με την ονομασία "ζερμούπολη".Ισχύει το "ζερμούπολη";
Απάντηση από εσάς κύριε Ζιακόπουλε θα πάρω ειδικά από το δεύτερο ερώτημα που έχει σχέση με την ονομασία "ζερμούπολη";επειδή είναι γνωστό οτί παρότι μετεορολόγος ασχολείστε με ιστορικά θέματα,άρα υποθέτω οτί γνωρίζετε και από την ιστορία του τόπου σας.Περιμένω απάντηση γιατί πιστεύω οτί γνωρίζετε κάτι παραπάνω.
ΔιαγραφήΧάρρυ Κλύνν: "Μυστήριο".
ΔιαγραφήEπειδή δεν σχολιάζετε και ουτε γίνεται είδηση όπως για το Ελ νίνο πέρσι....να σημειώσω την μικρή διάρκεια του (έτος) και από τον Ιούλιο περνάμε πάλι σε φάση Λα νίνα...Από την παρατήρηση ωστόσω...βλέπω ότι η ζημιά γίνεται στον Αντλαντικό από το πλάτος της Γαλλίας και νοτιότερα με πολύ θερμά νερά....και με διάδοχη κατάσταση στην κεντροδυτική Μεσόγειο....έτσι και με Λανίνα... και Ελ νίνιο...τα ίδια περίπου θα ζουμε...εκτός αν δούμε μία πραγματική πτώση της θερμοκρασίας των νερών του Αντλαντικού....to be continued..."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φωτογραφία που ανέβασε ο Δάσκαλος είναι εξαιρετική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε τον κύριο Τρύφωνα.
Μιλάμε για ολική κατάντια του κλίματος.
Δεν υπάρχει γυρισμός στα φυσιολογικά επίπεδα πλέον, εκτός, αν συμβεί κάνα απρόοπτο και ανακόψει την υπερθέρμανση του πλανήτη μας.
Εξελίσσεται τάχιστα η κλιματική αλλαγή
και πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε τρομακτικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια.
Την τελευταία εικοσαετία που διανύουμε τα έχουμε δει όλα κυριολεκτικά από τις ανωμαλίες και τις έντονες διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
Που βαδίζουμε, ένας Θεός γνωρίζει.
Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.
Ελπίζω αυτό να λέγονταν και πέρυσι τέτοια εποχή που ήταν ο καιρός μέσα στα κρύα και τις μουντάδες.
ΔιαγραφήΌχι επειδή φέτος δεν μας κάνει τον καιρό της αρεσκείας μας να λέμε από πάνω αυτό το τροπάρι της μίρλας και της απαισιοδοξίας,ασχέτως κλιματικής αλλαγής.
Σωστός ο κ. Φραγκίσκος.
ΔιαγραφήΣωστός και ο ανώνυμος, όμως.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.
Ευχαριστώ κύριε Σιμούλη.
ΔιαγραφήΑνώνυμε , γράφω, ( έντονες διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας)
Καλημέρα σέ όλους και στον Δάσκαλο μας!
Βαγγέλη, άσε τα σάπια!
ΔιαγραφήΔεν είναι θέμα αρεσκείας, ανώνυμε και Β. ΣΠ. Είναι θέμα επιστημονικής διατριβής και πραγματικότητας.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΟι πέρδικες πάντως έχουν ξεσαλώσει αυτές τις μέρες στην περιοχή μου! Και είναι τόσο όμορφες! Φαίνεται όντως κάποια ψυχρολουσία μικρής διάρκειας αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα έχει και καλές βροχές!
ΑπάντησηΔιαγραφή