Πολύ μου κακοφάνηκε που αποχωρίστηκα αυτόν τον τόπο! Φωτ. Γιώργος Βερβέρας. |
Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται αργά βορειοανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν τα Β-ΒΑ Βαλκάνια. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ιόνιο, Β. Αιγαίο) και θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις. Ωστόσο, οι βροχές θα είναι λίγες και θα περιοριστούν στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 23 βαθμούς, αλλά στα νότια θα φθάσει τους 26 βαθμούς.
Την Πέμπτη (16/5), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά Α-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ και στα δυτικά Α-ΝΑ 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας. Οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας.
Επιγραμματικά για την εξέλιξη
του καιρού το τριήμερο Παρασκευής,
Σαββάτου και Κυριακής (17-19/5):
ΚΑΙΡΟΣ
Περιορισμένη
απογευματινή αστάθεια την Κυριακή στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.
ΑΝΕΜΟΙ
Ο σημαντικότεροι
άνεμοι αναμένονται την Πέμπτη και την Παρασκευή (16 & 17/5), οπότε θα
επικρατήσουν νοτιάδες με βασική ένταση 5 με 6 και ριπές 7 μποφόρ. Στα νησιά του
Ιονίου την Πέμπτη οι ριπές μπορεί να φθάσουν και τα 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Από στατιστικής
πλευράς, οι αναμενόμενες θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, αλλά ως εκεί. Ούτε
πρωτοφανείς ούτε επικίνδυνες θα είναι.
Ενδεικτικά άνω όρια
μέγιστων τιμών θερμοκρασίας τριημέρου Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής:
Βόρεια Ελλάδα: 29
βαθμοί (Θεσσαλονίκη 26 βαθμοί).
Κεντρoνότια Ελλάδα: 34
βαθμοί (Αθήνα 31 βαθμοί).
Την Παρασκευή στην Πελοπόννησο
και στην Κρήτη δεν αποκλείονται τιμές ως τους 36 βαθμούς.
ΣΚΟΝΗ
Αυξημένες
συγκεντρώσεις.
Υ.Γ.
(1)
Εξηγήσιμη η προσπάθεια ορισμένων «μετεωρολόγων» και «δημοσιογράφων» να αλλάξουν
τα θερμοκρασιακά κριτήρια του καύσωνα.
(2) Εκτός από την υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα υπάρχει και η «υπο-υγροαδιαβατική» θερμοβαθμίδα.
Γι'αυτό μην τους δίνετε πάτημα ερμηνεύοντας τα πάντα ως κλιματική αλλαγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπάστα! Ό,τι συμβαίνει τώρα γίνεται σε ένα περιβάλλον θερμότερο από εκείνο των περασμένων δεκαετιών και το να δεχθείς ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν είναι σωστό.
ΔιαγραφήΜην ξεχνάς τα 40άρια του Μαΐου 2017 και τους 40 με 42 βαθμούς του Μαΐου 2020. Τόσο κοντά χρονικά και τόσο ψηλά (2020) το θεωρείς τυχαίο; Αν ναι, με γεια σου και χαρά σου!
Δάσκαλε δεν ξέρω αν είναι τυχαίο θυμάμαι το άρθρο σας με τους χειρότερους καύσωνες του Αυγούστου οι οποίοι ήταν τη δεκαετία του 50.Σε γενικές γραμμές πάντως οι δημοσιογράφοι τα ερμηνεύουν λάθος
ΔιαγραφήΑπαντώντας στο παραπάνω σχόλιο κύριε Ζιακόπουλε θα ήθελα να μου λύσετε της εξής απορία:Ποιο είναι το κριτήριο για καύσωνα;
ΔιαγραφήΟ Ευαγγελάτος στην εκπομπή του είπε οτί έρχεται καύσωνας με 35αρια.
Τα 35αρια θεωρούνται μετεορολογικά καύσωνας;
Με γεια του και χαρά του!
ΔιαγραφήΜα ,η μέγιστη θερμοκρασία δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να χαρακτηριστεί ένα καιρικό γεγονός ως καύσωνας . -----======Π.Α.
ΔιαγραφήΑς ελπίσουμε να μην κάψει τις ελιές η επερχόμενη θερμοκρασιακή άνοδος, τώρα που εδώ στην περιοχή μου βρίσκονται στο στάδιο της καρποδεσιας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι σε όλη την παρέα. Δημήτρης κεντρική Κορινθία
Καλό απόγευμα συντοπίτη ! μόνο, και όλο και πιο συχνά μ' αυτήν ζούμε !!! τ' ονομ'α της ? Ελπίδα ...
ΔιαγραφήΥ.Γ Δάσκαλε με όλο τον σεβασμό, με τρέλανε το .... basta, με την καλή έννοια ! ..,, μτφ. αρκετά, φτάνει
Μας έρχεται από τα Ιταλικά και ,μάλλον, πρόκειται για αντιδάνειο από το αρχαίο Ελληνικό ρήμα βαστάζω ,εξ ου και ο βαστάζος = χαμάλης.
Διαγραφή-------====Π.Α
Αρα λοιπόν βλέπουμε οτί το κύμα ζέστης που θα έρθει δεν θα επηρεάσει τόσο την κεντροβόρεια χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπλέον: τι θα πει,υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα και η «υπο-υγροαδιαβατική» θερμοβαθμίδα.
Η υπερ-ξηροαδιαβατική θερμοβαθμίδα είναι μετεωρολογικός όρος και σημαίνει ρυθμός κατακόρυφης μεταβολής της θερμοκρασίας μεγαλύτερος από τους 10 βαθμούς ανά χιλιόμετρο.
ΔιαγραφήΗ «υπο-υγροαδιαβατική θερμοβαθμίδα» είναι δικός μου όρος και σημαίνει ρυθμός κατακόρυφης μεταβολής της θερμοκρασίας μικρότερος από τους 6,5 βαθμούς ανά χιλιόμετρο. Ο αδόκιμος όρος μου υπαινίσσεται βασικά αναστροφές, συννεφιά και σκόνη.
Καλησπέρα από συννεφιασμένη και τοπικά βροχερή Ηπειρο.Φθινοπωρο σήμερα εδώ! Δάσκαλε στη θέση σου θα επερνα την κυρά και θα πήγαινα για μόνιμα στην Κονιτσα. Τι ανάγκη έχεις? Να χαρείς τη σύνταξη σου μακριά από το χάλι της Αθηνας. Αλλά θα μου πεις θέλω να βοηθήσω τα παιδιά και να βλέπω και τα εγγόνια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαχύ έσται νόστιμον ήμαρ. Το θέρος γαρ εγγύς ! . ------====== Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔροσερή σήμερα η μέρα για την Βόρεια Ελλάδα...με 22 βαθμούς μέγιστη στο Επταπύργιο και 14,5 με ασθενή βροχή στο Ανω Βόιο...υετικά...όλοι πάνω κάτω περίπου 20 mm από τις αρχές του μήνα..εκτός από το Επταπύργιο με 44 mm ...και καμμιά 200αριά από την αρχή του έτους,το ίδιο και για το Ανω Βόιο με 230 mm από τις αρχές του έτους εξαιρουμένων δύο ημέρών χιονουετού..των 25 cm.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν από τα αντεπιχειρήματα συντρόφου εδώ ερεύνησα το θέμα της ασφάλειας των υποδομών ..η έρευνα ομως κατέληξε σε άγρια (sic) αποτελέσματα.Με τη ανοχή του κυρίου Ζιακόπουλου παραθέτω.
α)Μεγάλες κουβέντες..η υπογειοποίηση του δικτύου της Δ.Ε.Η..Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό υπογειοποίησης είναι άνω του 60% ενώ σε εμάς 11%
β)Ειμαστε ορεινή χώρα οπότε τα πράγματα ειναι δύσκολα.Αυτό δεν εμπόδισε όμως να φτιαχθεί η Εγνατία που διέσχισε Πίνδο και Βέρμιο...
γ)Δεν υπάρχουν λεφτά...Για το οδικό δίκτυο της παραγράφου (Β) βρέθηκαν ,οπως είχαν βρεθεί και εκαντοντάδες εκατομμύρια για το εκσυγχρονισμό του σηδιροδρομικού δικτύου τα οποία ποτέ δεν αποροφήθηκαν.Ενα σύγρονο σιδηροδρομικό δίκτυο θα έκοβε πολλά λεφτά από το οδικό δίκτυο.
Η συγκριτική εξέταση όλων των παραγράφων όμως που οδηγεί? Στους υπεργολάβους του Δημοσίου των διοδίων και του οδικού δικτύου...οι οποίοι και διακρίθηκαν αμέσως από την ΕΙσαγγελία της Ε.Ε. ......και μάλιστα για χρονικό διάστημα..που αφορά δύο τουλάχιστον κόμματα.Με απλά λόγια κάποια έργα τρέχουν και κάποια δεν τρέχουν(σκόπιμα) ποτέ.
Παρόλο που καταλαβαίνω..ότι παίζω με την ανοχή του κυρίου Ζιακόπουλου θεωρώ κρίμα...εδώ μέσα να μιλάμε και να προβληματιζόμαστε για πολλά θέματα.που αφορούν και την πολιτική προστασία..αλλά κρίσιμα..θέματα κάποιοι να τα αφήνουν ....στην σκιά..."θωμάς"
Ούτε πρωτοφανεις ούτε επικίνδυνες οι θερμοκρασίες!!αυτό κρατώ εγώ από τον κ Ζιακοπουλο έναν επιστήμονα που σε πείθει με τον ρεαλισμό του κ δεν κατασροφολογει κυρίως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος «καύσωνας» παίδες; Μέχρι στιγμής ο Μάιος είναι ο,τι να ναι. Συνεχείς εναλλαγές και όχι μόνο θερμοκρασιακές. Και μάλιστα όχι μόνο στην κεντροβόρεια χώρα αλλά και στη νότια και νησιωτική. Άνοιξη θα πείτε, συμφωνώ αλλά όχι και καλοκαίρι. Οπότε και ποιητική αδεία - ή δημοσιογραφική κλικολαγνεία καλύτερα- η αναφορά σε καύσωνα είναι ατυχέστατη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος
Η έκφραση: «πλησιάζει ο υποτροπικός αεροχείμαρρος» με συγκλονίζει! Νομίζω ότι έρχεται αστεροειδής που θα καταστρέψει τη Γη ή το τέρας του Λοχ νες του αείμνηστου Χάρρυ Κλυνν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους, ατρόμητους και φοβισμένους!
Aκριβώς. Η έκφραση , ως λεκτική διατύπωση μηνύματος , εμπεριέχει το στοιχείο του τρόμου . " Εγώ έβοσκα τα πρόβατα εδώ επαραπέρα και εκ πρώτης όψεως βλέπω το τέρας "!!. -----======Π.Α.
ΔιαγραφήΗ πλάκα είναι ότι όταν ο καιρός εξελίσεται ομαλά...(για τα δικά μας πλάτη κανόνας)...όλοι η στρατιά των κλικολάγνων παθαίνει ένα υπαρξιακό...μαζί και οι αναγνώστες τους,στην συνέλευση της πολυκατοικίας μας..λήφθηκε απόφαση..να ασπρίσουμε ταχύτατα..τα εξωτερικά μέρη για να εκμεταλευτούμε τα 35αρια(!) που έρχοταν..,ναι...το εισηγήθηκε...η διαχειρίστρια..με ένα ύφος...Ούρσουλα φον τέτοια..,όταν εγώ άρχισα να κοροιδεύω...όλοι με κοίταξαν με απαρέσκεια..!!Ετσι το άσπρισμα έγινε...και ήδη βράχηκε λίιιιιιιγο από την 40αρα καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας.."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι τους δημοσιογράφους το χειμώνα 2022-23 Να προειδοποιούν για την έλευση του αντικυκλώνα!!! Όσο για το φίλο που ανησυχεί για το τι θα γίνει με τις ελιές με την επερχόμενη ζέστη, να απαντήσω ότι το κακό, αν έγινε γιατί μπορεί και να μην έγινε, θα δείξει στην καρποδεσία , ήταν η ασυνήθιστη ζέστη και η μεγάλη ανομβρία του Απριλίου. Ο Μάιος μέχρι στιγμής πιο φυσιολογικός δε θα μπορούσε να είναι. Και η ζέστη που περιμένουμε συμβαίνει τους περισσότερους Μάιους. Ο συνδυασμός με την αφρικανική σκόνη είναι κατ εξοχήν φαινόμενα της εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως σε ανάλογη καιρική εξέλιξη κατά το παρελθόν, όπου είχαμε και μαγιάτικη χαλαζόπτωση σε όλες τις περιπτώσεις, τα 2016 και 2018 πήγαμε καλά από ελαιόλαδο ενώ το 2013 είχαμε καταστροφή!
Ίσως το ότι δεν έχουμε χαλάζι μέχρι στιγμής να είναι ότι καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε.
Ότι και να κάνει στη συνέχεια από
πλευρά χαλαζιού νομίζω ότι δε θα επηρεάσει την καρποφορία.
Το υδατικό stress που θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες θα παίξει το ρόλο του και ελπίζω να μην επαναληφθούν τόσο μεγάλες θερμοκρασίες με διάρκεια οπως πέρυσι. Αυτό ίσως να είναι κακή εξέλιξη και για τα ελαιόδεντρα αλλά δεν υπάρχει μελέτη που να έχει δώσει συμπεράσματα για αυτό.
Χρήστος Παπαηλίας
Διόρθωση..." Όχι σε όλες τις περιπτώσεις αλλά στις περιπτώσεις 2016 και 2018.... και στην περίπτωση του 2013...."
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπλέον το κοινό στοιχείο με φέτος των ετών που κάνω σύγκριση ήταν οι μεγάλες πρώιμες ζέστες τον Απρίλη και οι βροχές του Μαϊου που ακολούθησαν εναλλασσόμενες με ζέστες.
Πιο συγκρίσιμη είναι η περίπτωση του 2016 όπου είχε προηγηθεί ανομβρία το χειμώνα όπως φέτος.Για τα άλλα έτη κοινό στοιχείο ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά υπήρχαν βροχές. Το στοιχείο που λείπει φέτος, ευτυχώς κατά τη γνώμη μου είναι το χαλάζι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου το οποίο υπήρξε και στις τρεις περιπτώσεις των παραπάνω ετών.
Αυτά βοηθητικά για τους συναδέλφους ελαιοκαλλιεργητές. Ευχαριστώ για το βήμα το δάσκαλο.
Εδώ στα πεδινά της Δυτικής Κορινθίας ,από την εικόνα που έχω ,συμπεραίνω ότι τελικά ,δυστυχώς για έκτη συνεχόμενη χρονιά, οι μη ποτιστικές ελιές δεν θα τα βγάλουν πέρα . -----=====Π.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφή