Διήμερη καιρική αστάθεια


Ατμοσφαιρική διαταραχή, κινούμενη από τη Β. Ιταλία προς την περιοχή μας, θα προκαλέσει άστατο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, τη Μ. Παρασκευή, οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βαθμιαία θα γίνουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με αποτέλεσμα εκεί η θερμοκρασία να σημειώσει μικρή πτώση. Το Μ. Σάββατο, ο καιρός θα είναι και πάλι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Πάντως αρχικά στο Ιόνιο και το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Κυριακή του Πάσχα, ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με βόρειους ανέμους οι οποίοι τοπικά στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ και λίγες πρόσκαιρες βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τη Δευτέρα (9/4) γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια.
Καλό Πάσχα, φίλοι μου

Μ. Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-4-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στη Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές. Πιθανές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι ΝΔ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως το απόγευμα. Πιθανή καταιγίδα. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα και σ' εσάς Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσοι ασχολούνται πολύ με τη θρησκεία υποστηρίζουν ότι τη Μ. Παρασκευή ο καιρός είναι πάντα άστατος με βροχές και συννεφιές. Και πραγματικά τα τελευταία χρόνια που κολυμπάω χειμώνα-καλοκαίρι, άντε μία φορά να είχε λιακάδα τη Μ. Παρασκευή. Αλλά μιας και ο λόγος για θρησκεία, σαν χθες δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πριν από 50 χρόνια και το Reuters μας γυρίζει μισό αιώνα πίσω. Όταν ο Martin Luther King πήγε στο Μέμφις για να στηρίξει την πορεία των εργαζόμενων στην αποχέτευση, αλλά αυτό θα ήταν το τελευταίο ταξίδι στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης για τον ιερέα Βαπτιστή, που έγινε ηγέτης για τα πολιτικά δικαιώματα.

    Στις 4 Απριλίου 1968, μία μέρα πριν την πορεία ο 39χρονος King πυροβολήθηκε θανάσιμα στο μπαλκόνι του μοτέλ Lorraine από έναν ορκισμένο ρατσιστή. Ένα μήνα νωρίτερα ο King είχε οδηγήσει τους εργαζόμενους στην αποχέτευση σε πορεία στο Τενεσσί, όπου ξέσπασαν επεισόδια. Παρόλα αυτά επέστρεψε για μία δεύτερη πορεία, πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί οικονομική δικαιοσύνη, ενώ η αφοσίωσή του έκανε τεράστια εντύπωση στους απεργούς.

    Ο Henry Leach που είχε συμμετάσχει σε εκείνη την απεργία πριν από 50 χρόνια είπε για τον Martin Luther King. "Δεν ήρθε για βία, ήρθε για τη δικαιοσύνη, ήρθε απλά για να μας βοηθήσει, ήταν σαν πατέρας μας". Ένας άλλος εργαζόμενος στην αποχέτευση, ο Michael Halloway, πιστεύει ότι αν ζούσε σήμερα ο King θα είχε ανάμικτα συναισθήματα για το τρέχον καθεστώς των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ. "Με στενοχωρεί πολύ γιατί ξέρω ότι ήρθε εδώ να παλέψει για τα δικαιώματά μας, τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο".
    https://widerimage.reuters.com/story/memphis-50-years-after-mlks-death

    Υ.Γ: To τραγούδι Pride (In the name of love) από τον δίσκο των U2 The Joshua Tree (With or without you - Where the streets have no name - Still haven't found what I'm looking for άλλες επιτυχίες του) είχε γραφτεί για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

    Καλό Πάσχα σε όλους
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα έχουν ακόμα πολύ δρόμο. Ένα μειοψηφικό κομμάτι των μαύρων στις ΗΠΑ έχει ενσωματωθεί στην οικονομική και πολιτική ελίτ, ένα άλλο, σαφώς μεγαλύτερο, κυριαρχεί στους δρόμους (λαθρεμπόριο, πρέζα, συμμορίες) και η μεγάλη πλειονότητα φυτοζωεί στο περιθώριο και δέχεται τα δολοφονικά πυρά της αμερικάνικης αστυνομίας κάθε τρεις και λίγο. Σίγουρα δεν είναι αυτή η Αμερική που οραματίστηκε ο μεγάλος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

      Διαγραφή
    2. αυτο με την μεγαλη παρασκευη εννοειται πως δεν ισχυει,καθως αρκετες φορες εχει τυχει να ειναι σκετο καλοκαιρακι,οπως συγκεκριμενα περυσι εδω στην καρδιτσα.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    3. Το χρώμα του δέρματος και το θρήσκευμα ήταν και εξακολουθούν να είναι τα στοιχεία εκείνα που διαχωρίζουν τους ανθρώπους και με την υποδαύλιση των ισχυρών οδηγούν σε αιματοχυσίες. Αν και ο Γιώργος έχει τα δίκια του, νομίζω ότι ορισμένα από τα όνειρα του Μάρτιν Λουθερ Κινγκ έχουν πραγματοποιηθεί. Αντίθετα, οι θρησκευτικές διαφορές εξακολουθούν να παράγουν βία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε έξαρση. Η παιδεία και η εξάλειψη των μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των λαών που προϋποθέτει το σταμάτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων των πολλών από τος λίγους είναι οι λύσεις. Ποιος όμως θα τις επιβάλλει; Ο πάλαι ποτέ υπαρκτός σοσιαλισμός εξαιρούσε από την ισότητα την ηγεσία του και είχε την ψευδαίσθηση ότι επιβάλλοντάς την στους λαούς θα λύσει τα προβλήματα, ενώ ο καπιταλισμός δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη λέξη και εφαρμόζει κυνικά το δίκαιο του ισχυρού. Η Ανάσταση που σε λίγο θα γιορτάσουμε σημαίνει πάνω από όλα ελπίδα, την οποία έχουν ανάγκη όλοι οι λαοί ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

      Διαγραφή
    4. πάντα σ αυτές τις συζητήσεις προκύπτει η σύγκριση με τη χώρα μας. μπορεί η Αμερική να έχει πολύ δρόμο σε πολλά ζητήματα και να έχει πισωγυρίσει με την πρόσφατη πολιτική εκλογή, αλλά εν πολλοίς, από κει προέρχονται τα περισσότερα, καλά και άσχημα. σε επίπεδο πολιτικής, ίσως τους θεωρούμε αφελείς και απαθείς, προπορεύονται όμως εμφανώς έναντι ημών (τους εφευρέτες της δημοκρατίας). έχουν αλλάξει στο σύνταγμά τους 4 παραγράφους τα τελευταία 200 χρόνια, έχουν βάλει στη "γωνία" εν ενεργεία προέδρους ουκ ολίγες φορές και κυρίως η διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι δύσκολο άθλημα.

      προφανώς δεν ισχύει ο καιρός της Μ. Παρασκευής, είναι όμως θέμα παράδοσης, συμβολισμού και βίος ανεόρταστος είναι και λίγο αβίωτος, εδώ που τα λέμε.

      η ρετρό ερώτηση/κουίζ είναι ποια είναι η χρονιά με την πολλή βροχή του Μ. Σαββάτου που κράτησε ως Πάσχα ξημερώματα? αν ήταν τοπικό το θέμα δεν το θυμάμαι επίσης, αλλά δε νομίζω, γιατί είχαν πλημμυρίσει ποτάμια.

      Διαγραφή
    5. το 2006 πρεπει να ηταν η χρονια αν δεν κανω λαθος που εβρεχε καταρακτωδως την ανασταση.Εδω παντως στην Καρδιτσα εβρεχε δυνατα,λογικα και σε ολη την θεσσαλια πρεπει να πηρε δυνατη βροχη.

      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    6. Σύμφωνα με τα αλάνθαστα κλιματολογικά αρχεία του φίλου μου Χρήστου Πετρόπουλου, αυτό συνέβη στις 6 (Μ. Σάββατο) και 7 (Κυριακή του Πάσχα) Απριλίου 1991.

      Διαγραφή
    7. Επαληθεύεται και από τους χάρτες αρχείου, όπως εδώ:

      http://www2.wetter3.de/Archiv/

      Διαγραφή
    8. ευχαριστούμε τον Χρήστο, τότε θα ήταν (ανήκα στη μαθητιώσα νεολαία, το '90 ήταν η ανομβρία, άρα..). δε θυμάμαι την τύχη του οβελία, αλλά μάλλον αρκετοί ψήσανε τη δεύτερη μέρα, δεδομένου ότι και η προετοιμασία περιλαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες.
      καλή Ανάσταση και από μένα.

      Διαγραφή
    9. και πριν βάλει μέσα ο Χρήστος τις παλιές καλένδες, ποια ήταν η χρονιά με χιόνια σχετικά χαμηλά Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα που ήταν και παράλληλα Πρωτομαγιά? χαρακτηριστική η εικόνα του ανταποκριτή με φόντο την ταμπέλα εισόδου πόλης "Φλώρινα" χιονισμένη. επίσης σημαντικές δυσκολίες κατά την επιστροφή στην Κατάρα.

      Διαγραφή
    10. Ε, καλά τώρα! Βάλτε και κανένα δύσκολο, ρε παιδιά!
      Πάσχα 30-4-1989 και Δευτέρα του Πάσχα (Πρωτομαγιά) 1-5-1989 (Από τον Χρήστο Πέτρόπουλο)
      Πάρτα...φέρτα...(Από τον δασκαλάκο που ήταν λεβεντιά)
      Καλο απόγευμα (Από τον Χρήστο κι εμένα)

      Διαγραφή
    11. Γκουγκλάροντας (τι απαίσια λέξη!), βρήκα ένα "παλιό" του δάσκαλου, για χιονιάδες τον Απρίλη στην Ελλάδα:

      https://ziakopoulos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_6058.html?m=0


      Διαγραφή
  3. Την Μ.Παρασκευή είθισται ο καιρός να είναι μουντός κ άστατος καλή ώρα όπως αύριο.
    Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι κανόνας καθώς έχουν υπάρξει κ χρονιές που μέχρι Μ.Πέμπτη έβρεχε κ την επομένη είχε λιακάδα.
    Γενικά τη Μ.Εβδομάδα ο καιρός είναι άστατος κ θα έλεγα πως φέτος καλύτερες γιορτινές μέρες καιρικά απο αυτές που διανύουμε κ θα διανύσουμε μέχρι περίπου κ την Πέμπτη του Πάσχα δε θα μπορούσαμε να έχουμε.
    Γενικά πολύ καλός κ ζεστός καιρός θα έλεγα για αρχές Απριλίου.
    Για το μετά εδώ θα είμαστε κ θα το συζητάμε.
    Εύχομαι λοιπόν σε όλους τους φίλους του μπλόγκ καθώς κ στο δάσκαλο καλή Ανάσταση,με χαρά να υποδεχθούν το άγιο φώς κ καλό Πάσχα πάντα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Ανάσταση και ανάταση σε όλη την παρέα του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αποκλίσεις θερμοκρασίας και υετού για τον Μάρτιο που μας πέρασε:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1ctan1.png

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1cpnp1.png

    Για έναν ακόμα μήνα η Ελλάδα θερμότερη περιοχή της Ευρώπης σε σχέση με τα κλιματικά, ενώ σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη ήπειρο σημειώθηκαν αρνητικές αποκλίσεις. Υετικά απαράδεκτη η κατάσταση στην ανατολική Ελλάδα, με Αττική, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο κόκκινο (κάτω από το 25% των κλιματικών τιμών).

    Χρόνια - πολλά και Καλή Ανάσταση στον κ.Ζιακόπουλο και σε όλους τους φίλους του μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χριστος ανεστη και χρονια πολλα!
    για να αναφερθω στα καιρικα εν συντομια,μια χαρα γλυκος καιρος εδω στην καρδιτσα με λιγακι ψυχρουλα τωρα, αλλα σημερα θα ζεστανει αρκετα.Τελος μεγαλη παρασκευη επεσε καταιγιδα,ενω σε καποιες αλλες περιοχες του νομου ακουστηκε οτι επεσε χαλαζι παροτι η περιοχη της καρδιτσας εντασσεται στο προγραμμα χαλαζικης προστασιας.

    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή