Β-ΒΑ άνεμοι στέλνουν την αφρικανική σκόνη στο σπίτι της


Υψηλές πιέσεις καλύπτουν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα την καλοκαιρία. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά του δεύτερου δεκαημέρου του Απριλίου και θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, τοπικοί όμβροι θα σημειωθούν στη Β-ΒΔ Ελλάδα το απόγευμα. Την Παρασκευή (20/4) τοπικοί όμβροι θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και το Β-ΒΑ Αιγαίο. Οι βοριάδες στα ανατολικά θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στη ΒΑ Ελλάδα. Το Σάββατο (21/4), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Ν. Αιγαίο θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή (22/3) υπάρχει πιθανότητα βροχών στα ΒΔ. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2 με 3 βαθμούς. Τη Δευτέρα (23/4), υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ηπειρωτικά και την Κρήτη κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς.    

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19-4-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι στη δυτική και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στην Ήπειρο. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα νότια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.


4 σχόλια:

  1. Και σήμερα είχε βοριαδάκι, αλλά ασθενές, εξού και η χαμηλή σε κάθε περίπτωση συγκέντρωση σκόνης, αλλά αρκετή για να θαμπώσει το φως του ήλιου στην ακρογιαλιά σε συνδυασμό με τη συννεφιά. Παρόλα αυτά είχε πάνω από 50 άτομα στην παραλία της Βάρκιζας, αλλά και πολλά σκουπίδια δυστυχώς διάσπαρτα στην αμμουδιά. Αλλά κι ένα ξεχασμένο δίχτυ στον βυθό, που δεν ήταν επικίνδυνο, καθώς είχε γίνει ένα συμπαγές κουβάρι και απλά μία άκρη του ορθωνόταν σε ύψος περίπου 2μ., όσο και το βάθος της θάλασσας στη συγκεκριμένη παραλία. Σε αυτή που το καλοκαίρι πληρώνεις (κακώς) για να μπεις, αλλά τώρα δεν έχουν ένα κάδο για τα σκουπίδια. Γενικά σε πολλές παραλίες δεν έχουν κάδους τα τελευταία 7-8 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο Θυμάρι και όταν ρωτάς τον λόγο, σου απαντούν "η κρίση"...

    Μαθημένη, εξάλλου, σε καταστάσεις κρίσης και πίεσης αντέδρασε ψύχραιμα η πιλότος του αεροπλάνου που έχασε έναν κινητήρα στα 32 χιλιάδες πόδια με συνέπεια να σκοτωθεί δυστυχώς μία γυναίκα και να τραυματιστούν ελαφρά, άλλα εφτά άτομα, όπως γράφει το Skynews. Τα χειρότερα, όμως, αποφεύχθηκαν για τους υπόλοιπους 140 επιβάτες χάρη στην 56χρονη πιλότο Tammie Jo Shults, που ενημέρωσε ψύχραιμα τον πύργο ελέγχου για την κατάσταση,ζήτησε ασθενοφόρα στο αεροδρόμιο για τους τραυματίες και τελικά προσγείωσε με ασφάλεια το αεροπλάνο.

    Η ειρωνεία είναι ότι δεν την δέχονταν σε καμία σχολή αεροπορίας, επειδή ήταν γυναίκα, αλλά ακόμα και όταν πήγε να σπουδάσει ιατρική στο Κάνσας, δεν εγκατέλειψε το όνειρό της που ήταν να πετάει. Έτσι εντάχθηκε στο ναυτικό των ΗΠΑ και έγινε η πρώτη γυναίκα που πιλοτάρισε F-18, ενώ το γεγονός ότι κάποτε προσγείωνε μαχητικά σε αεροπλανοφόρα, μέτρησε στο συγκεκριμένο περιστατικό.

    Με τη Southwest Airlines πετάει μαζί με τον άνδρα της από το 1993, όταν αποχώρησε από το ναυτικό. Αν και η εταιρία δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα από τα ονόματα των μελών του πληρώματος της επίμαχης πτήσης, η Shults έγινε γνωστή από τις ευχαριστίες επιβατών στα social media για την επιτυχημένη προσγείωση. Οι περισσότεροι έγραψαν ότι είναι μία φανταστική πιλότος που προσγείωσε με ασφάλεια αεροπλάνο χωρίς ένα κινητήρα, ενώ ένας επιβάτης είπε ότι είχε γερά νεύρα, είναι φανταστική και θα της στείλει και χριστουγεννιάτικη κάρτα.
    https://news.sky.com/story/woman-sucked-from-plane-hero-pilot-who-has-been-praised-for-her-nerves-of-steel-was-us-navy-trailblazer-11336218
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Θαλάσσιος καπνός"

    Ενδιαφέρον άρθρο

    http://www.meteo.gr/articles_all.cfm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σενάριο που τρέχει τώρα στο GFS για αρχές μαιου, αν βγει, με την πλήρη αποχώρηση του Αζορικού προς τα βάθη του Ατλαντικού και εκ νέου χαμηλά να ξεχύνονται στη Δυτική Μεσόγειο ΙσπανοΓαλλοΒρετανία, φυσικά με τον υποτροπικό να ξεκινάει πάρτυ στην Ανατολική...Ζήτω που καήκαμε οι νότιανατολικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μιας και μπήκαμε στο ξηρό ελληνικό εξάμηνο, θα έλεγα "Csa κατά Koppen είναι παιδιά, σε έξι μήνες περνάει". βλέπω όμως ότι πάμε για έκτο συνεχόμενο μήνα με θερμοκρασία καθαρά μεγαλύτερη της κλιματικής. διαισθητικά αναμενόμενο (ΝΔ κυκλοφορία, κρύο στη ΒΔ Ευρώπη), αλλά είναι κάπως καινούριο στοιχείο και ο αμέσως προηγούμενος μήνας με σαφή προς τα κάτω απόκλιση ήταν ο Ιαν. 2017 (κάποιες ασήμαντες αμφιβολίες διατήρησε ο Μάιος 2017). μακάρι να κάνω λάθος, που λένε.
    ένα άλλο στοιχείο που βλέπω είναι ότι ο Απρίλιος, ανύπαρκτος φέτος για τη χώρα, είναι και γενικά την τελευταία δεκαετία ο μήνας με τη μεγαλύτερη μείωση βροχοπτώσεων (ΤΚΝ data). κολλάει με ότι ανέφερε ο κ. Ζιακόπουλος: τα οργανωμένα χαμηλά πάνε διακοπές και η αστάθεια είναι ακόμα περιορισμένη.
    ομ(π)ιχλώδης κατάσταση, σκόνη και θράψαλα (για τους θαλασσινούς μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή