Μάης, ο μήνας των ρόδων, του χαλαζιού και των μεγάλων θερμοκρασιακών διακυμάνσεων


Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένα μέρη της πατρίδας μας ο Μάιος ονομάζεται και Χαλαζιάς. Το συγκεκριμένο μήνα η συχνότητα εκδήλωσης καταιγίδων που συνοδεύονται από χαλάζι είναι μεγάλη με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών καταστροφών στην αγροτική παραγωγή. Πέρα από αυτό, παρατηρείται αύξηση της έντασης των βροχών που συνοδεύουν τις καταιγίδες και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πέρα από τις υλικές καταστροφές θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα. Οι πιο καταστροφικές πλημμύρες παρατηρήθηκαν τα διήμερα 6-7/5/1994 και 25-26/5/2007.

Στην πρώτη περίπτωση ισχυρότατες καταιγίδες σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Άρτα, Γιάννενα, Σκιάθο, Ελληνικό κ.α. με αποτέλεσμα το θάνατο 4 ανθρώπων. Οι δύο από αυτούς πνίγηκαν διασχίζοντας με αυτοκίνητο χείμαρρο σε περιοχή των κοινοτήτων Μονολόφου και Πετρωτού του Νομού Θεσσαλονίκης. Πέρα από αυτά υπήρξαν και 2 ή 3 αγνοούμενοι. Η δεύτερη περίπτωση  ήταν ακόμα πιο τραγική. Στις 26/5/2007 ένα ξαφνικό φούσκωμα των νερών του Λούσιου ποταμού έγινε η αιτία να πνιγούν 8 νέοι άνθρωποι.

Τα ρεκόρ της θερμοκρασίας του Μαΐου είναι οι 40,6 βαθμοί στο Άστρος (31-5-1988) και την Πυργέλα του Άργους (13-5-2017). Τους 40 βαθμούς έχει φθάσει η θερμοκρασία στη Λάρισα, τη Λαμία και το Λεωνίδιο. Τα ρεκόρ για την Αττική είναι οι 39 βαθμοί στο Τατόι (21-5-1969) και για τη Θεσσαλονίκη οι 36 βαθμοί (26-5-1990). Οι χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ήταν οι 14 και οι 11 βαθμοί που αμφότερες σημειώθηκαν στις 3-5-1970. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές αντιθέσεις παρατηρήθηκαν στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου του 1990. Συγκεκριμένα, στις 25 και 26 του μήνα οι μέγιστες θερμοκρασίες είχαν φθάσει τους 38 βαθμούς στη Λάρισα και τους 36 βαθμούς στην Αθήνα και λίγες μέρες αργότερα, στις 30 και 31 του μήνα, έπεσαν στους 14 και 18 βαθμούς αντίστοιχα. 

Η εξέλιξη του καιρού το επόμενο τριήμερο:

Την Πρωτομαγιά ο καιρός δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στις εορταστικές εκδηλώσεις τουλάχιστον ως το μεσημέρι. Το απόγευμα όμως στην ηπειρωτική Ελλάδα και πιθανώς στην Κρήτη θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Είναι ακόμα πιθανό τοπικοί όμβροι να σημειωθούν και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς. Στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 και 27 βαθμούς αντίστοιχα.

Την Τετάρτη (2/5) η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί, αλλά την Πέμπτη (3/5) μια διαταραχή που θα μας έλθει από τα δυτικά θα προκαλέσει: (α) αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και (β) Α-ΝΑ ανέμους εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. 
Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα, φίλοι μου
.

32 σχόλια:

  1. ο περσινός Μάιος είχε απ'όλα τα καλά που αναφέρονται στον τίτλο. καλοκαιρινή Πρωτομαγιά, καύσωνα (35άρια στους σταθμούς της Θεσσαλίας στις 13.05), απότομη πτώση θερμοκρασίας (17 βαθμούς μέγιστη στα Τρίκαλα στις 16.05), ραγδαίες βροχές το τρίτο δεκαήμερο (πάνω από 110 mm στη Λάρισα μηνιαία βροχόπτωση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο το τελευταίο Σαββατοκύριακο πέρυσι τον Μάιο
      ήμαστε στην Ελάτη Τρικάλων έβρεχε πολυ και είχε κρύο όλες οι καφετέριες ειχαν ανάψει το τζάκι και πίναμε καφε δίπλα στην φωτιά ηταν παράξενο συναίσθημα διότι σε τρεις μερες έμπαινε το καλοκαίρι αλλα ο καιρός πλέον ειναι απρόβλεπτος- αλλοπροσαλλος.

      Διαγραφή
  2. Να στε καλά κ ζιακοπουλε,καλο μήνα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι δύο τελευταίες μέρες του Απρίλη είχαν αρκετές διαφορές, όσον αφορά τον καιρό. Με συνέπεια από τα 100 και πλέον άτομα που ήταν στην παραλία την Κυριακή, να απομείνουν 3-4 τη Δευτέρα και ήρθαν αφού βγήκε για λίγο ο ήλιος μέσα από τη συννεφιά. Νωρίτερα ήταν μόνο ένα σπάνιο πουλί στην αγαπημένη μου ακτή. Αρχικά νόμιζα ότι ήταν πελαργός, αλλά επρόκειτο μάλλον για λευκοτσικνιά (κάτασπρο φτέρωμα και μαύρο μακρύ ράμφος), όπως είδα στα κιτάπια μου μετά.

    Είδα και μία νεαρή καρακάξα και μάλιστα σταμάτησα εντελώς το αμάξι σε ένα δρομάκι στο Θυμάρι και κατέβηκα χτυπώντας παλαμάκια, γιατί δεν έφευγε. Τελικά πέταξε, αλλά όχι σαν τις ενήλικες καρακάξες, που παρεμπιπτόντως είναι και ατρόμητες και κλέβουν και τη λεία ακόμα και των γερακιών.

    Μεγάλοι άρπαγες είναι και οι γλάροι, που εφορμούν και σε φωλιές άλλων πουλιών για να πάρουν τους νεοσσούς και δεν περιορίζονται στα μικρόψαρα. Από αύριο Πρωτομαγιά θα κινδυνεύουν, εξάλλου, μόνο από τους γλάρους, καθώς αρχίζει η απαγόρευση για ένα μήνα του ψαρέματος. Και ο λόγος είναι ότι αυτή την εποχή η θάλασσα βρίθει από μικρόψαρα, που έτσι όπως αστράφτουν στο απέραντο γαλάζιο μοιάζουν σαν σταγόνες της βροχής, που τελικά δεν ήρθε.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΒΑ χθεσινός άνεμος έφερε μετά τις 7:30 το πρωί (εχθές)λίγες σταγόνες λασποβροχης πριν δώσει την θέση σε μια θολή ηλιοφάνεια.Μετα τις 4 το μεσημέρι όμως έβγαλε μια "μαυριλα" που μέχρι αργά την νύχτα πυκνώσε ακόμη και έβγαλε λίγο περισσότερες σταγόνες.Σημερα το πρωί(6 η ώρα)ένα ψιλόβροχο με συνόδεψε μέχρι την δουλειά μου στο Σχηματάρι και μόνο από την θηβα έως και λίγο πριν τα OLYMPUS PLAZA δυνάμωσε λίγο περισσότερο.Αυτο κράτησε ως τις 10 περίπου,για να ξαναπάρει τα "ηνια",αυτη η θολή συννεφιά που κρατάει ως τώρα.Δυστυχως δεν ήταν κάτι το αξιόλογο αυτή η βροχούλα και το μόνο που έκανε ήταν να ριξει λίγο την θερμοκρασία,ειδικά το πρωί,αλλα πιστεύω ότι για τα φυτά είναι άσχημη γιατί είναι γεμάτη αρρώστιες αφού ούτε καν τα ξεπλυνε από την σκόνη και την γύρη.Και οπως εγώ, που έχω σταματήσει από χρόνια να ραντιζω ολα μου τα φυτά και δέντρα,αυτος ο καιρός είναι "αρρωστιαρικος".Ελπιζω τις επόμενες ημέρες να σημειωθεί και στην περιοχή μου μια αξιόλογη βροχή,γιατί ο συνεχιζόμενος δυνατός άνεμος έχει στεγνώσει τα πάντα(Εκτός απο τις πρωινές ομίχλης που τις χάσαμε τελείως φέτος και έδιναν μια ανάσα δροσιάς στα φυτά,αυτος που μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ είναι ο ασταμάτητος άνεμος και ειδικά τις νύχτες που συνήθως κοπαζε).Αυτο φαίνεται το νιώθουν όλα τα φυτα-δέντρα και κυρίως τα ζώα σε τόσο μεγαλο πλεον βαθμό,ώστε έχουν αρχίσει και κανουν"παρελαση"μέσα στο χωριό,όλες τις ώρες της ημέρας,αναζητώντας νερό,κάτι πρωτοφανές και που δεν το έχω ξαναδεί ποτέ άλλοτε.Το Σ/Κ πρέπει να είδα περισσότερες από 30-40 αλεπούδες,καμία εικοσαριά σκατζοχοιρακια και παρα-παρά πολλές χελώνες να κάνουν βόλτα για να βρούνε νερό.Μια μεγάλη χελώνα που βρήκα όταν εκοβα τα χόρτα έξω απο το 5×5,και την πηγα στην πλατεία,με τα πιτσιρίκια να παθαίνουν "πλακα"με το μεγεθος της και την έβαλα στην ζυγαριά ήταν 4.150.Ενας παππούς μου είπε ότι πρέπει να είναι κοντά 40 χρόνων.Και αυτές δύσκολα διψάνε τέτοια εποχή,άρα έχει πολύ ξερά.Αυτο το είδα και όταν πήγα να μπολιασω κάτι Αγριελιες και δεν άνοιγε ο φλυος με τίποτα.Ζωα και φυτά αντιδρούν παρεξενα και προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτες τις νεες συνθήκες που συναντούν.Αυτος πρέπει λογικα να ειναι και ο λογος για τις πορτοκαλιές που εγραψε και Λευτέρης.Οπως φυσικά έχει δικιο σε όσα είπε και πολύ σωστά συμπλήρωσαν και άλλοι φίλοι,οσο αναφορα την ψύξη και την θέρμανση,αφου και εγω τα ζω καθημερινά στην δουλειά μου και κατανοώ τα όσα αναφέρει.Καλο απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και η παροιμία λέει "στον καταραμένο τόπο το Μάη μήνα βρέχει", έτσι όπως έχουν τα πράγματα οι βροχές, που έχουμε ζωτική ανάγκη, ευλογία θα είναι και όχι κατάρα. Αν έρθουν βέβαια. Προσωπικά δε βλέπω τίποτα σπουδαίο και γενικευμένο, ούτε και κάποια σημαντική θερμοκρασιακή "διόρθωση". Οι εικόνες που μας μεταφέρει (και) ο Χριστόδουλος από την περιοχή του δεν αφήνουν αμφιβολίες για την καιρική ανωμαλία που ζούμε. Αλλά και στις πόλεις ο κόσμος στην πλειονότητά του το καταλαβαίνει. Και δε μιλάω για καιρόφιλους αλλά για "κανονικούς" ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν,μετά τη σημερινή μουντή,υγρή κ λασπώδη ημέρα η οποία έδωσε κ πάλι επιλεκτικά φαινόμενα κυρίως απο Θεσσαλία κ νοτιότερα θα έλεγα κ πάλι τζίφος!
      Απο αύριο τα 30αρια επιστρέφουν για τα καλά ενω η αλλαγή απο Τετάρτη βράδυ κ μετά θα αφορά μόνο την κεντροβορειοδυτική χώρα(και την περιοχή μου αλλά ποσώς με ενδιαφέρει όταν η υπόλοιπη χώρα κ κυρίως τα νότια κινδυνεύουν απο καταστροφική ξηρασία).
      Σημαντικές ελπίδες για έντονες αστάθειες κ στην υπόλοιπη χώρα φαίνονται απο Κυριακή κ μετά όπως κ για την Αθήνα με το χρόνο όμως να απέχει αρκετά.
      Τώρα όσον αφορά για τις θερμοκρασίες θα συμφωνήσω μαζί σου Γιώργο καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν για κάποια πτώση της θερμοκρασίας αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα για Μάϊο κ τίποτα άλλο(23 με 25 μέγιστες κατά μέσο όρο).Πιστεύω να τα λέω καλά...

      Περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν ο Μάϊος θα μας τιμήσει με τις ψύχρες του κ τις γενικευμένες βροχές του ή θα μας κάνει μία μικρή φωτοβολίδα κ μετά πάλι τα ίδια.
      Υ.Γ. Όπως δείχνει το σκηνικό στα κεντροβόρεια κυρίως ηπειρωτικά ίσως τοπικά το επόμενο διάστημα έχουμε κ ακραία φαινόμενα απογευματινού κυρίως τύπου(χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους,σφοδρούς ανέμους κ.α)που μόνο πλήγμα θα κάνουν στην αγροτική τάξη κ στη φύση παρά θα βοθήσουν στο πρόβλημα τις ξηρασίας.

      Διαγραφή
    2. Περιμένω τη μέρα που δεν θα γκρινιάξει για τον καιρό ο Γιώργος Λαμέρας. Μία μέρα που δεν θα βρει κάτι αρνητικό. Μια φορά που θα πει, τι ωραία μέρα σήμερα. Αν και οι άνθρωποι είμαστε γενικά ανικανοποίητα όντα, πάντα υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να βλέπεις τη ζωή με αισιοδοξία και χαμόγελο. Και για τον Σαρωνικό έβγαιναν και έλεγαν τα κανάλια ότι είναι τελειωμένος για 10-15 χρόνια, αλλά είχε καθαρίσει δύο μήνες μετά την πετρελαιοκηλίδα. Καλημέρα και καλή Πρωτομαγιά!
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. To παρακάτω κείμενο μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο τυχεροί, από πλευράς συνθηκών, είμαστε όσοι ζούμε στην Ελλάδα. Γιατί για παράδειγμα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ, την πιο μολυσμένη στον κόσμο, αφού ξεπερνά το Νέο Δελχί και το Πεκίνο, οι κάτοικοι αγοράζουν κουτάκια με οξυγόνο προς 1,45 στερλίνες (πάνω από 1,5 ευρώ) έκαστο και τα προσθέτουν σε χυμούς για να θωρακιστούν από το τοξικό νέφος, όπως αποκαλύπτει το Skynews. Η Unicef προειδοποιεί για κρίση υγείας και κάθε παιδί και κάθε έγκυος είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας της ρύπανσης.

      Η κατάσταση με το νέφος επιδεινώνεται από τους ανθρώπους που καίνε άνθρακα για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν στην πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου με θερμοκρασίες -40 βαθμών Κελσίου. Στις 30 Ιανουαρίου 2018 η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν 133 φορές υψηλότερη από τα όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Και η Unicef ανακάλυψε ότι έχουν τριπλασιαστεί τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού, με την πνευμονία να είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών.

      Γονείς κάνουν διαδηλώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, ενώ η βιομηχανία που παρασκευάζει κουτάκια με οξυγόνο γνωρίζει άνθιση, με τις διαφημίσεις της να υποστηρίζουν ότι ένα κοκτέιλ οξυγόνου ισοδυναμεί με τρεις ώρες περπάτημα στο δάσος. Οι μηχανές κοκτέιλ οξυγόνου, που μοιάζουν με αυτές του καφέ μετατρέπουν ένα χυμό σε ποτό οξυγόνου έναντι 0,73 στερλινών. Οι έγκυες είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές, με τους γιατρούς να τις ενθαρρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ μερικοί Μογγόλοι διαθέτουν και συσκευές καθαρισμού του αέρα που κοστίζουν 220 στερλίνες (περίπου 250 ευρώ) έκαστη.Οι πωλήσεις τσαγιού έχουν επίσης αυξηθεί 20% με 30% κατά τη διάρκεια του χειμώνα που η ρύπανση φτάνει στο αποκορύφωμά της. Κι αυτό διότι το τσάι θεωρείται πως καθαρίζει τους πνεύμονες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

      Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν δέχεται τα οφέλη των κοκτέιλ οξυγόνου και του τσαγιού, υποστηρίζοντας πως η λύση είναι να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μη κυβερνητική οργάνωση Γονείς Ενάντια στο Νέφος είπαν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και ζήτησαν 200 χιλιάδες άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε δάνεια για να αντικαταστήσουν τις σόμπες τους με πιο καθαρές θερμαντικές συσκευές. Μεταξύ 2008 και 2016 η κυβέρνηση ξόδεψε 87,2 εκ. στερλίνες για να καταπολεμήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με το μισό ποσό να προέρχεται από ξένη βοήθεια.
      https://news.sky.com/story/mongolians-drink-oxygen-cocktails-to-cope-with-smog-in-worlds-most-polluted-capital-11354476
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. βρε Παίδες εν καμίνω..φαίνεται να υποχωρεί η αφύσικη κάψα και ως εκ τούτου είπαμε να δώσουμε έναν τόνο αισιοδοξίας και να ρίξουμε και τους τόνους (που λέει και ο Μάρκος, ανεβοκατεβάζοντας κονσέρβες Rio Mare). κατά τ άλλα, στην Ελλάδα δεν μπορείς να ρεφάρεις υδρολογικά το καλοκαίρι (και θερμοκρασιακά, μόνο σε ηπιότερο πυρετό μπορείς να ελπίζεις). είναι σα να μην κοιμάσαι όλο το βράδυ και να περιμένεις το μεσημέρι να γίνει δουλειά.
      πάμε τώρα να αναστενάξουν λόγγοι, βουνά, ραχούλες..
      καλημέρα, καλή Πρωτομαγιά, καλό μήνα..

      Διαγραφή
    5. Παιδιά ανακωχή!
      Καλή πρωτομαγιά κ καλό μήνα σε όλους τούς φίλους.
      Αυτός ο μήνας να φέρει σωστά κατανεμημένα νερά σε όλη τη χώρα!

      Διαγραφή
    6. Φώτη, ωραία η ευχή σου, την προσυπογράφω! Κάτι καλό πάει να δείξει στα τελευταία τρεξίματά του το εποχικό CFS για τον υετό:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

      ΄Ετσι όπως το δείχνει βέβαια, πάλι εσείς θα πάρετε τη μερίδα του λέοντος και ελπίζω να είναι μόνον αυτό και να μην δημιουργηθούν εκεί πάλι προβλήματα με πλημμύρες, καταστροφές, διάβρωση του εδάφους κλπ. Όσο για την "ανακωχή", δεν γίνεται και ...πόλεμος για να πάμε σε ανακωχή. Απόψεις και επιχειρήματα ανταλλάσσουμε. Εγώ τουλάχιστον αυτό προσπαθώ πάντα.

      Διαγραφή
    7. Εννοείτε τρόπος του λέγειν ο όρος "ανακωχή".
      Πάντα οι απόψεις θα διίστανται κ αυτό είναι φυσιολογικό όταν υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις απο διαφορετικούς ανθρώπους αλλιώς όλα θα ήταν μονότονα!
      Όντως βλέπω κ το CFS δίνει πιά την τάση που ακολουθούν κ τα υπόλοιπα μοντέλα κ όταν πλησιάζει η εκτίμηση χρονικά σπάνια πέφτει έξω.
      Μακάρι λοιπόν κ όπως είπαμε λόγω εποχής όσο το δυντόν λιγότερο έντονα καιρικά φαινόμενα(και ας με πορώνουν ως καιρόφιλο).

      Διαγραφή
    8. Ωραία η τελευταία πρότασή σου Φώτη, με την παρένθεση. Έχω γράψει και παλιότερα οτι εδώ σχολιάζουμε σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Αυτό του καιρόφιλου, που "πορώνεται" με τα ακραία φαινόμενα, και το άλλο, το πιό σοβαρό, του ενημερωμένου περί τα καιρικά "μέσου" ανθρώπου, που ψάχνει να βρει, με τις περιορισμένες δυνατότητες του μη ειδικού και με τη βοήθεια των "επαϊόντων" (όπως του κ.Ζιακόπουλου), τι συμβαίνει με τον καιρό και το κλίμα. Αυτή η διάκριση μπορεί να φαίνεται λογική, δεν είναι όμως πάντοτε φανερή σε έναν μη - καιρόφιλο, που μπαίνει εδώ και μας διαβάζει.

      Διαγραφή
    9. Πάντως, η σημερινή μέρα ήταν η δικαίωση του Γιώργου Λαμέρα. Αυτή την ώρα, λίγο πριν τις 7μ.μ. το σπίτι στο Θυμάρι βράζει από τον ήλιο που το βλέπει πλάγια. Νωρίτερα, στην παραλία, η άμμος έκαιγε, για πρώτη φορά τέτοια εποχή. Με την πολλή ζέστη και τον πολύ κόσμο το σκηνικό θύμιζε περισσότερο τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, παρά τέλη Απριλίου, αρχές Μαϊου. Στη μικρή καντίνα δεν προλάβαιναν να σερβίρουν καφέδες, αναψυκτικά και μπύρες, ενώ τους πήγα για ντεκόρ και μία άγκυρα που βρήκα σε 1-1,5 μ. βάθος και υπήρχε κίνδυνος να την πατήσει κανένας λουόμενος. Αποκόμισα, όμως, μία γρατζουνιά μέχρι να τη βγάλω από τη θάλασσα, αλλά τουλάχιστον τη γλίτωσα από τη γατούλα μου, που της είχα πάρει πριν δύο σαύρες που είχε πιάσει για να της αφήσω σε ένα χωράφι.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    10. Βαγγέλη, ..."εγώ καλά σου τα΄λεγα και τ΄άκουγες παράλογα". Στράτος Διονυσίου, σε μουσική και στίχους Άκη Πάνου.

      Διαγραφή
  6. Τι μας εμελλε στην Κρήτη μετα την ολοκληρωτική ανομβρία μαρτιου απριλιου? και ενα Φλεβάρη που εβρεξε 1μησι ωρα? Μια ματια στους χάρτες θερμοκρασιας του Εθνικου Αστεροσκοπειου για την Πεμπτη θα καταλαβει. Εκτος κλιμακας η θερμοκρασια στο Ηρακλειο. Γκρι χρωμα που δεν εχει καν χρωματικη ερμηνεια στο χαρτη(λογικο ειμαστε οριακα ακόμα στον Απριλη τι ευρος να χωρεσουν στην κλιμακα). Αραγε ειναι 35 ή παραπανω? Λιβας 5 μποφωρ με ριπες 55χλμ/ω. Καλη μας δύναμη και καλη Πρωτομαγια σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης1 Μαΐου 2018 στις 6:45 μ.μ.

      Μπορείς να μας πεις σε παρακαλώ πού ακριβώς υπάρχουν αυτοί οι χάρτες;

      Διαγραφή
    2. Κύριε Σιμουλη ολες οι γραφικες αναλυσεις πόλεων του meteo.gr ειναι ουσιαστικα η ερμηνεια του τοπικου μοντελου bolam που τρεχει το αστεροσκοπειο Αθηνών. θα βρειτε τους αναλυτικους χάρτες στο url meteo.gr/meteoamps και μετα πατατε στην καρτελα bolam. Στις υποκαρτέλες sailing/ ειναι και οι χαρτες οπου φαινεται και η μέγιστη ανάλυση του. Ουσιαστικα δηλαδη τα ελληνικα τοπικα μοντέλα που τρεχουν αυτη τη στιγμη και ειναι προσβασιμα για τους απλους χρηστες ειναι το σκυρων, το ποσειδων και το bolam (και ακόμα ενα δυο που δεν αξιζει να επισημανω εδω).

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    4. Δημήτρη, το λινκ που δίνεις μου βγάζει σφάλμα.

      Διαγραφή
    5. Χρήστος Σιμούλης3 Μαΐου 2018 στις 11:06 μ.μ.

      Γιώργο, είναι meteomaps.

      Διαγραφή
  7. Πολύ καλή αυτή η ποτιστικη βροχουλα,το λέω και σαν καιροφιλος και σαν αγρότης.Σαν καιροφιλος επειδή ήταν απρόσμενη πάλι,είχε διάρκεια αυτή τη φορά και τη νύχτα και το πρωι,οι μπαρες για παρ.είναι ακόμα γεμάτες και αυτήν την ώρα με νερό.Η ατμοσφαιρα όμως να πούμε πρέπει να έχει σκόνη πάλι όχι έντονη προς το παρών.Σαν αγρότης επειδή αποκλείεται το πότισμα δεδομένου και των βροχών που προβλέπονται από Παρασκευή.Προβληματα γενικώς στην Ελλάδα από ζέστη,ανομβρια και πιο γενικώς αλαγης κλίματος σαφώς υπάρχει τα έχω πει και γω. Όμως αυτό δε με απαγορεύει να μηλισω λίγο υποκειμενικά.Εδώ στην περιοχή μου κανείς δεν μιλάει φέτος για θέμα ξηρασίας.Εγώ όταν εσπειρα το βαμπακι για παρ. παρόλο που εχει να βρέξει απο την Μ Παρασκευή το χώμα ήταν υγρό 2-3 δάχτυλα κάτω παρόλο που έχει τριφτει.Δηλ. και χωρίς να το ποτιζα μπορούσε κάμποσα να είχαν φυτρώσει.Τα μποστανικα εδαν και παθαν τα πρώιμα να διώξουν τα νερά από τα χωράφια και να βρουνε ευκαιρία ανάμεσα στις βροχές του Μαρτίου να βγάλουν τα φυτά έξω.Τα όψημα και το σπάριμο του βαμπακιου ευνοήθηκαν απο την ανομβρια αυτήν γιατί βρέθηκε η ευκαιρία να τα κάνουν.Νερό δόξα το Θεό υπάρχει 'κάργα'φέτος να ποτιστουν και έρχονται και βροχές.Οσο για τα στάρια και κριθάρια,αν και είναι λίγα εδώ λόγο χάλιας τιμής,καμία σκέψη για πότισμα,είναι καταπράσινα προς το παρών και πολλά που έχουν ζημιά είναι από τα νερά του Χειμώνα και του Μαρτίου.Τι να πω,για τα χορτάρια δεν προλαβενουμε να τα κόβουμε,είναι καταπράσινα ακόμα,μυρίζουν ωραία,πυκνά(στουπωνει η μηχανή)τα λουλούδια οι παπαρούνες είναι όλα στο ζενίθ τους τώρα,μοσχοβολανε,κανονική Πρωτομαγιά.Και έρχονται βροχές έκτως απροοπτου.Οι κορυφες κρατούν ακόμα χιόνι,μία κορυφή προς Γιάννενα που βλέπω έχει πιο δυνατή πασπάλα και απο τον Ολυμπο.Σαν καιροφιλος θέλω καταιγίδα τώρα να μη κοιμηθώ καθόλου! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κ ζιακοπουλε ή αύξηση της θερμοκρασίας της αρκτικής μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα το κλίμα της ευρωπης;υπάρχουνε αρκετες τέτοιες θεωρίες,παντως αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σοβαροί επιστήμονες αποφεύγουνε να πάρουνε ανοικτά θέση για το θέμα,η γνώμη μου είναι ότι εάν δεν γίνουνε σοβαρές μελέτες οι οποίες χρειάζονται χρόνια ολόκληρα για να ολοκληρωθούν κ να βγούνε, κάποια συμπεράσματα,καλο είναι να μην υπάρχει τόση τρομολαγνια κ πανικος αναφορικά με τις αυξημένες θερμοκρασίες της ελλαδος,καλο βράδυ σε όλους,αντωνης,μυτιληνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από όσο γνωρίζω και απ΄όσο παρακολουθώ και εδώ τις τοποθετήσεις του κ.Ζιακόπουλου, αυτό που παραμένει ακόμα άγνωστο είναι το πως ακριβώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, την νέφωση, τον υετό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ. Η αύξηση της θεμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο και η τάση για περαιτέρω άνοδο (και όχι μόνο στην Αρκτική) δεν αμφισβητούνται από την μεγάλη πλειονότητα των επιστημόνων. Όσο για την Ελλάδα, δεν αποτελεί εξαίρεση. Τη ζούμε την σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας εδώ και χρόνια, χειμώνα-καλοκαίρι. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί αλλά και η γενικότερη "αίσθηση" της καιρικής καθημερινότητας. Δεν νομίζω οτι είναι τρομολαγνεία όλα αυτά. Εκτός και αν αμφισβητούμε την εγκυρότητα των μετρήσεων δηλαδή την ίδια την παγκόσμια θέρμανση.

      Διαγραφή
    2. Τονίζεται το "πώς ακριβώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή..." γιατί είναι ερωτηματικό. Δηλαδή, ρωτάς "πώς ακριβώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας;...". Αντίθετα, όταν το πως μεταφράζεται σαν ότι, π.χ. "μου είπες πως θα έρθεις" δεν θέλει τόνο.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  9. Καλο μήνα σε όλους και ελπίζω αυτός να καλύτερος οσο αναφορα τις βροχές που όλοι και ολα τις χρειαζομαστε και προπαντός χωρίς ακραία φαινόμενα που θα προκαλέσουν ζημιές,σε καλλιέργειες και ανθρώπους.Γιατι Όπως έγραψε ο κ.Ζιακοπουλος και το έχουμε δει όλοι αυτος ειδικα ο μηνας επανειλημμένως έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.Ας ευχηθούμε λοιπόν να μας χαρίσει ότι οι άλλοι μήνες μας στέρησαν και όλα να μπουν σε μια πιο φυσιολογική πορεία.Ευχομαι σε ολους υγεια,γαληνη και ειδικα στον κ.Ζιακοπουλο να ειναι καλά και να μας γραφει αυτές τις όμορφες ιστορίες που έχουν βάση τον καιρό και οχι μονο.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΉ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΆ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης1 Μαΐου 2018 στις 6:34 μ.μ.

      Έλα βρε παραπονιάρη Χριστόδουλε, που δε σου μιλάω. Καλό μήνα. Είχατε και προβατίνα στη σούβλα σήμερα;

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα ,καλή πρωτομαγιά στον κ ζιακοπουλο, κ σε όλους τους φίλους του μπλογκ,κ φυσικά να μην ξεχνάμε τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα,ειδικα στην ελλαδα,με τόσα μνημόνια,που πέρασαν από το σβερκο μας.κ πόσο δραματικά άλλαξε ή ζωή του καθημερινού απλού έλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό «μαγεμένο» μήνα σε όλους!!! Αναμένω τα ορθολογικά να έρθουν, να αποφύγουμε τα καιρικά «άκρα» που θα είναι για όλους καταστροφικά. Όπως έλεγε και ο πατέρας μου «κάθε πράγμα στον καιρό του», έτσι πρέπει, άσχετα αν σε κάποιους αρέσουν πράγματα «εκτός τόπου και χρόνου». Υγεία, ψυχραιμία και όλα θα τα «βρούμε» αρκεί να «κουβεντιάζουμε ήρεμα και απλά». Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα,, μόλις γύρισα από μία ολοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα. Το βουνό, παρά τις μη επουλώσιμες πληγές του, αποτελεί μία πραγματική όαση μόλις μισή ή μία ώρα από την Αθήνα (αναλόγως του πού ζει κανείς). Σήμερα, το βουνό είχε βουλιάξει από κόσμο, που το θεωρώ εξαιρετικό νέο καθώς διαπιστώνω ότι υπάρχουν αρκετοί που ψάχνουν το κάτι διαφορετικό από το φραπόγαλο στην παραλιακή (το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά είναι η εύκολη λύση και η μόδα) από την άλλη όμως διαπιστώνει κανείς την έλλειψη παιδείας του Έλληνα: άπειρα σκουπίδια, κορναρίσματα και νεύρα των οδηγών λες και ήταν στην Κηφισίας και επίσης έλλειψη σεβασμού στο διπλανό. Μου έκανε αλγεινή εντύπωση πόσοι εκδρομείς αποφάσισαν να κάνουν πικ νικ στα διάφορα πλατώματα του βουνού και η εμμονή τους να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους ακριβώς εκεί που έκατσαν, λες και είναι τρομερά δύσκολο να παρκάρεις 200 μέτρα μακριά και να περπατήσεις αφήνοντας ανέπαφο το πλάτωμα. Επίσης, κάκιστη εντύπωση μου έκανε ότι κάποιοι είχαν και μουσική στη διαπασόν εννοείται (κάκιστης επιλογής αλλά αυτό είναι δευτερεύον) και κάνανε το πικ νικ πανηγύρι. Πας στη φύση να απολαύσεις το δάσος, την ησυχία του και τους ήχους του. Προσωπικά, το απέραντο του δάσους μου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας. Γιατί πρέπει να υφίστασαι τις όποιες μουσικές επιλογές του διπλανού σου λες και είσαι σε πολυκατοικία της πόλης; Δεν μπορείς να αντέξεις 3 ώρες χωρίς Παντελίδη και Πάολα; Δε σέβεσαι το διπλανό σου που θέλει κάτι άλλο πηγαίνοντας στο δάσος; Έκανα τη σκέψη ότι αντίστοιχα σήμερα κάποιοι Ευρωπαίοι θα ήταν σε ένα αντίστοιχο δάσος στη Γερμανία π.χ. και σε πιάνει θλίψη για την εγωκεντρική μας και αδιάφορη συμπεριφορά μας. Στα του βουνού, είχα επισκεφθεί την Πάρνηθα προ ενός μηνός και η διαφορά ήταν μεγάλη σε ό,τι αφορά τα νερά. Τότε τα τρεχούμενα νερά ήταν πολλά. Τώρα δεν υπήρχε ίχνος νερού πουθενά, ο ξηρός Απρίλης έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στην Πάρνηθα και το βουνό είχε την εικόνα που συναντάς Ιούνιο μήνα. Ας ελπίσουμε ο Μάιος να φέρει βροχές, διαφορετικά ο κίνδυνος πυρκαγιών στην Ελλάδα θα είναι τεράστιος φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, έλειψες για καιρό από το μπλογκ, αλλά επανήλθες με ένα εξαιρετικό σχόλιο! Από την αρχή μέχρι το τέλος, όχι απλά συμφωνώ και επαυξάνω, αλλα λες και είσουνα μέσα στο μυαλό μου όταν το έγραφες! Δυστυχώς την καφρίλα μας την κουβαλάμε όπου πάμε, στις παραλίες, στο βουνό, στις διακοπές. Οι δε διαπιστώσεις σου για την την ξηρασία στην Πάρνηθα ταυτίζονται απολύτως με τα σχόλια όλων των φίλων που μας μεταφέρουν ανάλογες εικόνες από όλη σχεδόν τη χώρα.

      Διαγραφή