Η θερμική αστάθεια περιορισμένη, το εξ Αφρικής χαμηλό αδύναμο και με τέτοιες θερμοκρασίες τις όποιες σταγόνες τις τρώει η μαρμάγκα (εξάτμιση)


Η χώρα εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη διατήρηση της καλοκαιρίας σχεδόν σε όλες τις περιοχές της. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς. Το Σάββατο (28/) είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι το απόγευμα στη Β-ΒΔ ορεινή Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Κυριακή (29/4) προβλέπονται νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ (Ν. Ιόνιο, Θάλασσα Κυθήρων και ΒΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (30/4) τοπικοί όμβροι αναμένονται βασικά το απόγευμα στα ηπειρωτικά και πιθανώς στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Πρωτομαγιά αρχικά ο καιρός θα είναι καλός, αλλά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-4-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 30 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Άκουσα σήμερα ότι στους Θρακομακεδόνες Αττικής, έπεσε πολύ νερό. Δε ξέρω αν είναι αλήθεια. Πάντως ήταν πολύ τοπικό που σημαίνει και δύσκολα προβλεπόμενο το φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανονικό καλοκαίρι, δηλαδή, και η πρώτη μεγάλη ζαργάνα - μισό μέτρο περίπου - έκανε σήμερα την εμφάνισή της 1-2 μήνες νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως. Σε μία άλλη παραλία, εξάλλου, στη Νορβηγία, περίπου 150 εθελοντές από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ινδία και άλλες χώρες μάζεψαν ένα τόνο πλαστικών, μετά το ντοκιμαντέρ του Skynews που παρακολούθησαν για τον θάνατο μίας φάλαινας που είχε καταπιεί 30 σακούλες.

    Οι εθελοντές είχαν την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου και μικρών σκαφών και μετά από ώρες δουλειάς μία γυναίκα είπε ότι η παραλία δεν είχε ακόμα καθαρίσει. Η Νορβηγία έχει μήκος ακτογραμμής 60 χιλιάδες χιλιόμετρα και μπορεί να μην είναι πυκνοκατοικημένη, όπως επισήμανε ένας Ινδός εθελοντής, αλλά το Ρεύμα του Κόλπου φέρνει τα πλαστικά από τον νότο στις ακρογιαλιές της.

    Οι εθελοντές υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία τους θα έχει και συνέχεια, ενώ στη Βομβάη της Ινδίας είχαν απομακρύνει 12 τόνους πλαστικού από μία παραλία και στόχος τους είναι να αφυπνίσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Διότι λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν από τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όσο για την άτυχη φάλαινα, τα οστά της καθαρίστηκαν στο πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και θα εκτεθούν σε μουσείο, σαν μία υπενθύμιση των επιπτώσεων του τρόπου ζωής μας στο περιβάλλον. Οι άνθρωποι είναι, πάντως, περισσότερο ευαισθητοποιημένοι μετά το περιστατικό.
    https://news.sky.com/story/viewers-clean-norway-beach-following-sky-news-whale-death-documentary-11346575
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα στον κ κύριο ζιακοπουλο κ σε όλη την παρέα,ειχε πρόβλημα το κινητό μου,πολλες ημέρες ,κ δεν μπορούσα να στείλω μήνυμα,ο λα καλά τώρα,αντωνης,μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλες/όλους.

    Θυμάμαι παλιά τον Αντώνη Καλογιάννη να τραγουδάει: Άνοιξε το παράθυρο να μπει, δροσιά να μπει του Μάη... Να μια νέα άγνωστη έννοια όπως φαίνεται για φέτος την Άνοιξη: «δροσιά του Μάη».

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου χριστο,τα τελευταία δέκα χρονια που γύρισα πάλι μυτιληνη,δεν θυμάμαι τόση ζέστη,για μήνα απριλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αντώνη.

      Από τότε που έχω εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα (εδώ και 6 χρόνια), έβαλα χρονοδιακόπτη και αυτοματισμό στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού μου, για να λειτουργεί ο ηλιακός με ηλεκτρικό ρεύμα όταν δεν έχει ήλιο. Είναι η πρώτη χρονιά φέτος (στα 6 αυτά χρόνια) που από την 1η Μάρτη ο ηλιακός ζεσταίνει το νερό για τετραμελή οικογένεια μόνο με τον ήλιο (με εξαίρεση μόνο δυο-τρεις μέρες). Και να ήταν μόνο αυτό; Για την θέρμανση του σπιτιού μου έχω αντλία θερμότητας, η οποία τελευταία φορά λειτούργησε την 1η εβδομάδα του Μάρτη. ΟΚ, η εξοικονόμηση χρημάτων στην κατανάλωση ρεύματος από τα δύο παραπάνω είναι μεγάλη, αλλά δεν είναι φυσιολογικό από μέσα Μάρτη να ζούμε σχεδόν πρώιμο καλοκαίρι.

      Δυστυχώς, άλλο ένα σημείο των (νέων μας) καιρών.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  6. Φίλε Γιώργο αν χρειάζεται να ανοίξω χάρτη για να βρω που είναι η Νομη ζητω που καήκαμε.Κοντοχωριανοι είμαστε φιλε ,ένα τσιγάρο δρόμος.Η καταγωγή της μάνας μου είναι από Πατουλια.Εχω πολλούς συγγενείς εκεί,αλλα και στο Λογγο,Γληνός,Φλαμουρι,Καλύβια και μέσα στα Τρίκαλα.Εχω περάσει πολλά καλοκαίρια και γιορτές Χριστουγέννων στα μέρη αυτά και ανεβαίνω συνεχώς.Φιλος μου στο Σχηματάρι που έχει μαγαζί και μας προμηθεύει με τα "απαραίτητα"μεζεδάκια για το κρασί ή το τσίπουρο της ημέρας είναι απο το Κλοκωτο.Δυο χρόνια εδώ ήταν δασκάλα απο το Βολο που ο άντρας της μένει Φανερωμενη (Γκορπαλι,καλά το λεω;).Τα ξέρω καλά τα απέραντα βοσκοτόπια της περιοχής μιας και τα έχω γυρίσει πολλές φορές.Ξερω οτι τωρα τελευταία πολλοι ασχολούνται ξανά με την κτηνοτροφία.Δικοι μου συγγενείς έχουν φτιάξει κοπάδια.Συνάδελφος στα ΚΤΕΛ Θηβας με καταγωγή από τον Πρίνο θέλει να κάνει μονάδα δική του και τον μαθαίνω να φτιάχνει γιαούρτι,φετα(τα καταφέρνει μια χαρα)και τώρα θα φτιάξουμε αυτήν την εβδομάδα κεφαλογραβιερα και μυζήθρα. Εχθες το μεσημέρι ανεβαίνοντας στο χωριό μου,βρήκα στο δρόμο μια χελώνα αρκετά μεγάλη,την μάζεψα (γιατί την ώρα αυτή έχει πολλή κίνηση)Και την πήρα μαζί μου στο σπίτι.Επαιξαν τα παιδιά μαζί της,τράβηξαν ωραίο βίντεο,την Ταισαν φυλλαράκια,ήπιε αρκετό νερό και σε μια ώρα πηγαίνοντας τον μικρό για Ποδόσφαιρο την άφησα στο σημείο που την βρήκα,λιγο πιο πανω στο λόφο.Ηταν πολύ χαριτωμένη και"παιχνιδιαρα".Τα παιδια, οχι μονο τα δικά μου,ξετρελαθηκαν.Ενα άλλο γεγονός που μου εκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι στην Αλίαρτο όλα θύμιζαν "βαθυ"καλοκαίρι.Ως αργα το βράδυ,κατέβηκα τρεις φορές και όλα τα μαγαζιά ήταν γεμάτα και δρόμοι το ίδιο.Η αιτία απλή.Τρακτέρ,πρεσσες και φορτηγά δούλευαν με τα Τριφυλλια λες και ήταν Ιούλιος!!Απίστευτα πράγματα.Καθοσουν ανετα με κοντομάνικο.Καλημερα σε όλους σας.Καλως τον Αντώνη.Εχθες είχα στην παρέα μου Μυτιλινιο.Ωραιος τύπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε Νίκο από Θήβα.

      Διαγραφή
    2. Φιλέ Χρστοδουλε...να ζητήσω συγνώμη καταρχήν που αργώ να απαντώ γιατί δουλεύω τις πρωινές ώρες στα Τρίκαλα ως τ'απόγευμα,και δω όταν έρχομαι με παίρνουν σβάρνα οι εξωτερικές δουλειές του σπιτιού και στο χωράφι όπως συμβαίνει τέτοια εποχή.Δε σου κρύβω ότι όταν διάβασα το μυν. σου "κουφαθηκα"(ευχάριστα)έτσι και με τη φόρα που τα έγραψες κιόλας.Σιγά σιγά θα γίνουμε και σόι μιας και έχουμε και μείς συγγενείς σε Γλίνος,Πατουλια και Λόγγο. Μιας και είσαι απο κει να πούμε στον κόσμο ότι στην Πατουλια γυρίστηκε η ταινία "το χώμα βάφτηκε κόκκινο"με τον Μάνο Κατράκη.Το κονάκι,τους τσιφλικαδες τους ντόπιους ήταν όλα στην Πατουλια.Λίγες σκηνές στα Μετέωρα και νομίζω στον Κοζιακα.Συνέβησαν όμως στα γυρησματα και τραγελαδηκα πράγματα με τους ντόπιους.Ενα απ'αυτά ήταν σε κάποια γυρησματα στο ποτάμι δεν τους άφηνε να γίνουν ένας αγρότης από το Γλίνος(τον ήξερα μακαρίτης τώρα),γιατί ήθελε να ποτίσει το βαμπακι του με μαρκοζι(μηχανή τραβάει νερό κάνει θόρυβο)του λέγανε αυτοί να φύγει να γυρίσουν τις σκηνές,εκείνος δεν έφευγε,το τι διάλογος λέγεται ότι έγινε βγάζει πολύ γέλιο.Τελικά του δίνει ένας απ'την παραγωγη μια δεσμιδα χαρτονομίσματα,τα παίρνει και εξαφανίστικε...καπνός έγινε!

      Διαγραφή
  7. Oι μη ποτιστικες δενδρωδεις καλλιεργειες θα κριθουν φετος το καλοκαιρι ... δυσκολες καταστασεις μπροστα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα χριστοδουλε κ σε όλο το μπλογκ,ζεστη κ υγρασία στο νησί.τώρα που τελειώσαμε τη δουλειά,ξεκινησα πάλι ποδηλασία στο κόλπο γέρας,ειναι απλά τελεια,τα απογευματα,τα βράδια ευτυχώς πέφτει υγρασία κ ή θερμοκρασία είναι κοντά στα κανονικά επίπεδα θα ελεγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά δάσκαλε οι ενστάσεις για το ΣΚ βγήκαν κ καλύτερος καιρός για απόδραση κ μπάνιο δε θα μπορούσε να υπάρξει!(εξαίρεση ο ΒΑ άνεμος που σε νότιο Ιόνιο κ Πατραικό ίσως να αγγίζει την Κυριακή τοπικά κ τα 7 μποφόρ.Παρ'όλα αυτά όμως πάλι ζεστός θα είναι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο για την αρχική επισήμανσή σου, Φώτη! Η αλήθεια είναι ότι την Κυριακή περίμενα να βγάλει κάτι περισσότερο από το "τίποτε" του ECMWF. Ο Αμερικάνος κάτι δίνει, αλλά δεν τον εμπιστεύομαι και πολύ!

      Διαγραφή
  10. Σαββατοκύριακο για έξοδο και για κατέβασμα κάποιων χειμωνιάτικων ρούχων από την ντουλάπα.Αυτος ηταν ο τίτλος που εβαλε ο δάσκαλος στις 21-10-2017 έξι μηνες μετά θα επρεπε να κατεβάσουμε καποια ρουχα ελαφριά απο την ντουλάπα μας και αντί γι αυτο φοράμε κανονικά τα καλοκαιρινά μας ρούχα.Με φυσιολογικό φθινόπωρο είχαμε ανύπαρκτο χειμώνα με μη φυσιολογική ανοιξη τι καλοκαίρι μπορεί να έχουμε;Προσωπικά δεν πιστεύω οτι θα έχουμε ενα ζεστό καλοκαίρι ο καιρός θα μας βαλει τρικλοποδιά.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό Δημήτρη θα ήταν το "φυσιολογικό" σενάριο, να γίνει δηλαδή μια κάποια καιρική εξισορρόπηση στην πορεία, με ένα ήπιο, δροσερό καλοκαίρι. Αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν ισορροπεί πάντα με τον τρόπο που θέλουμε και όταν το θέλουμε, πολύ περισσότερο τη στιγμή που το κλίμα απορρυθμίζεται. Η λειψυδρία είναι ένας ορατός κίνδυνος για το άμεσο μέλλον, πέρα από τις περιοχές (όπως η Κρήτη) που ήδη την βιώνουν. Και, καθώς ήδη κοντεύουν να ξεραθούν τα πάντα, τα μελτέμια θα είναι "μπουρλότο" φέτος για τα δάση, να ευχηθούμε να είναι περιορισμένα σε διάρκεια και ένταση, μήπως και μείνει τίποτα άκαυτο. Είναι θετικό οτι, για πρώτη φορά αν θυμάμαι καλά, έγιναν φέτος προσλήψεις προσωπικού για την επιτήρηση των δασών. Αν δεν περάσουμε κάποτε όλοι, φορείς και πολίτες, από το "τρέχουμε να τη σβήσουμε" στην οργανωμένη πρόληψη, δεν κάνουμε τίποτα.

      Διαγραφή