Ο ρόλος των ανέμων στην πυρπόληση της Σμύρνης


Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη στις 27-8-1922 (παλαιό ημερολόγιο). Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 31-8-1922 στην αρμενική συνοικία της πόλης. Αν η φωτιά έμπαινε σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης στο διάστημα από τις 27 ως τις 30-8-1922, με τους Β-ΒΑ ανέμους που επικρατούσαν, η συνοικία που σίγουρα θα καιγόταν θα ήταν η τουρκική. Και κάτι άλλο: την ημέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στη Σμύρνη δεν υπήρχαν στην πόλη ελληνικά στρατεύματα. Πέρα  από αυτό, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι κάτοικοί της δεν είχαν κάποιο όφελος να κάψουν τα σπίτια τους, στα οποία ήθελαν να παραμείνουν, αν τους το επέτρεπαν οι κεμαλικές δυνάμεις.

Καλή Κυριακή σε όλους


2 σχόλια:

  1. Και ο Ερντογάν βγήκε χθες από τη Σμύρνη να μας πει ότι ο ελληνικός στρατός αποχωρώντας έβαλε τη φωτιά. Τι άλλο θα ακούσουμε... Παρεμπιπτόντως και όπως μεταδίδει το Reuters, αν και δεν έχει βάλει ακόμα επισήμως υποψηφιότητα, ο Ερντογάν άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία από την παραθαλάσσια πόλη της Σμύρνης, το προπύργιο του κόμματος CHP, που ανήκει στη σεκουλαριστική αντιπολίτευση. "Πιστεύω ότι θα γράψουμε πολιτική ιστορία στις 24 Ιουνίου με ρεκόρ ψήφων, τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στις προεδρικές εκλογές" έδωσε με την πρώτη το σύνθημα.

    Αν ο Ερντογάν νικήσει, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, καθώς το κόμμα του AKP έχει κάνει συνασπισμό με το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, θα είναι και πάλι πρόεδρος, αλλά με αυξημένες εξουσίες μετά το δημοψήφισμα που κέρδισε οριακά πριν από έναν περίπου χρόνο. Ανυπόμονος να πάρει αυτές τις εξουσίες, ο Ergdogan προκήρυξε εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένες, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται μία πιο ισχυρή προεδρία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τον πόλεμο στη Συρία.

    Οι εκλογές θα γίνουν ενώ η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα του 2016. Διεθνές παρατηρητήριο ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τη νομιμότητα των εκλογών. Για να κερδίσει κάποιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να χρειαστεί και δεύτερος γύρος, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου. Οι ξαφνικές εκλογές αιφνιδίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψάχνουν τελευταία στιγμή για υποψήφιους.

    Η πιο αξιόπιστη αντίπαλος του Erdogan είναι η Meral Aksener, πρώην υπουργός Εσωτερικών που πέρσι ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα Iyi (Καλό Κόμμα). Αντίθετα, ο ηγέτης του CHP δεν θα κατέβει, διότι υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής κόμματος δεν πρέπει να είναι και πρόεδρος. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανακοίνωσε ότι ο φυλακισμένος συμπρόεδρός του Selahattin Demirtas μάλλον θα είναι ο υποψήφιός του για την προεδρία. Δεν θα κατέβει επίσης ο πρώην πρόεδρος Adbullah Gul, ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ.

    O Erdogan έχει επικρατήσει σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, που το ΑΚΡ κυριαρχεί στην τούρκικη πολιτική σκηνή. Kι ενώ οι αντίπαλοί του στο εσωτερικό και το εξωτερικό τον κατηγορούν για δικτατορικές πρακτικές, παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού από εκατομμύρια, επειδή υποστήριξε τις εργαζόμενες μουσουλμανικές τάξεις, έφτιαξε αεροδρόμια, νοσοκομεία και σχολεία και ανόρθωσε την οικονομία.
    https://www.reuters.com/article/us-turkey-election/turkeys-erdogan-starts-campaigning-for-snap-june-elections-idUSKBN1HZ0QG?il=0
    Βαγγέλης Σπανός


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κ ζιακοπουλε,μετα τις 7 μαιου,να περιμένουμε πιο δροσερές ημέρες;συγχαρητήρια κ για το σημερινό άρθρο,καλο βράδυ από μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή