«Ευχές» και από τη Β. Αφρική


Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυνησία κινείται Α-ΒΑ. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) το σύστημα αυτό θα φέρει στη χώρα μας αρκετή συννεφιά, αλλά οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν ΝΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Ν. Ιόνιο) και η ορατότητα θα είναι περιορισμένη λόγω τοπικών ομιχλών και της παρουσίας αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (12-13/4) προβλέπεται καλοκαιρία με ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ασθενείς ανέμους. Το Σαββατοκύριακο (14-15/4) ο καιρός θα είναι ζεστός με αραιή συννεφιά, η οποία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι πιο πυκνή. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Τη Δευτέρα (16/4) στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου προβλέπεται μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες. 

Χρόνια Πολλά - Χριστός Ανέστη, φίλοι μου


Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-4-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών το απόγευμα-βράδυ. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 22 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Καμιά εκατοστή άτομα είχε η παραλία στο Θυμάρι τη Δευτέρα του Πάσχα και έκανε χρυσές δουλειές και η μικρή καντίνα, που άνοιξε από το Μ. Σάββατο. Κινητικότητα υπήρχε και στο σκούρο μπλε του βυθού με σουπιές, βασιλικό κάβουρα και κτενοφόρα, που μοιάζουν με μέδουσες, αλλά δεν τσιμπάνε και έρχονται κατά δεκάδες από τα ανοιχτά, όταν έχει ασθενή νοτιά. Πιο πολλά ήταν, μάλιστα, σήμερα Τρίτη τα κτενοφόρα στο Θυμάρι απ' ό,τι τα αυτοκίνητα στην Αθήνα, όπου έφτασα από το Π. Φάληρο νωρίς το πρωί σε λιγότερο από δέκα λεπτά και πάρκαρα ακριβώς από κάτω από εκεί που είχα μία δουλειά.

    Να ήταν πάντα έτσι η Αθήνα, τι ωραία που θα ήταν. Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε, εξάλλου, σήμερα χιλιάδες ανθρώπους στη Γερμανία, αφού ακυρώθηκαν πάνω από 800 από τις 1.600 συνολικά πτήσεις της Lufthansa λόγω απεργίας του προσωπικού εδάφους, όπως μεταδίδει το Reuters. Η απεργία στο δημόσιο επηρέασε και παιδικούς σταθμούς, την αποκομιδή των σκουπιδιών και πισίνες, ενώ εκνεύρισε ταξιδώτες και πολίτες.

    Το γερμανικό συνδικάτο Verdi ζητάει αυξήσεις 6% για 2,3 εκ. εργαζόμενους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι δήμοι δεν κάνουν δεκτό το αίτημά του, κι έτσι απειλεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. "Αν όχι τώρα πότε θα δουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σημαντικές αυξήσεις;" αναρωτιέται ο επικεφαλής του συνδικάτου Verdi, καθώς η οικονομία της Γερμανίας είναι σε εξαιρετική κατάσταση με ρεκόρ στα φορολογικά έσοδα, πλεόνασμα προϋπολογισμού, ενώ πρόσφατα δόθηκαν αυξήσεις 4% σε 3,9 εκ. βιομηχανικούς εργάτες.

    Κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κατά των μεταρρυθμίσεων του Μακρόν γίνονται και στη Γαλλία.
    https://www.reuters.com/article/us-germany-wages/hundreds-of-flights-canceled-in-germany-as-airports-hit-by-strikes-idUSKBN1HH0RF?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κ πάλι Χρόνια πολλά!
    Επιβεβαιώνει τελικά κ ο δάσκαλος την αλλαγή του καιρού για μετά τις 15 που μας έταζαν εδώ κ καιρό τα μοντέλα κ που τόσο πολύ πίστευα ότι θα συμβεί.
    Ευτυχώς γιατί ο καιρός αυτές τις μέρες θυμίζει τέλη Μαίου κ αυτό δεν είναι φυσιολογικό ειδικά μετά τον μέτριο φετινό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εκλαμβάνω ως επιβεβαίωση τα λεγόμενα του δασκαλου...αν διαβαζω σωστά όσα λέει και χωρίς να φαντάζομαι οσα αποκρύπτει.
      Επίσης δεν εμπιστεύομαι κανένα μοντέλο ειδικά την άνοιξη που η προγνωσιμότητα είναι μέχρι 3-4 ημέρες. για ποια αλλαγη μιλάμε;..αερίων μαζών;βροχών; προφανώς και οι θερμοκρασιες της τάξης των 24-26 κατά μέσο όρο δεν θα κρατήσουν ούτε κανείς έιπε κατι τετοιο ειμαστε 10 απριλιου
      Καλό βραδυ!

      Διαγραφή
    2. Φίλε ανώνυμε(ένα όνομα βρε παιδιά επιτέλους μ'εσάς) εγώ αναφέρομαι στον τίτλο "βροχές ΑΠΟ Δευτέρα" που απο μόνος του ο τίτλος δείχνει ότι σταματάει αυτό το σερί της καλοκαιρίας στις περισσότερες περιοχές.
      Τώρα όσον αφορά για την εκτίμηση-αποψή μου είναι βάση κάποιων μακροπρόθεσμων μοντέλων που μελετώ ως απλός καιρόφιλος κ αποτυπώνουν τη γενική κυκλοφορία των αερίων μαζών πάνω απ'την Ευρώπη κ φαίνεται πια επιτέλους μετά απο πολύ καιρό οι Ατλαντικές υφέσεις να εκτοπίζονται πολύ δυτικά προς τον Ατλαντικό ωκεανό με αλοτέλεσμα αντικυλώνας κ θερμές μάζες να βρίσκουν δίοδο να ανέβουν μέχρι Μ.Βρετανία.
      Όταν λοιπόν γίνεται αυτό στα δυτικά επόμενο είναι σ'εμάς να κατεβαίνουν πιο ψυχρές αέριες μάζες σε συνδιασμό με άστατο καιρό αυτή την εποχή (αστάθειες)που βάση λογικής θα παραμείνουν για αρκετές μέρες σε Βαλκάνια κ Ελλάδα.
      Συνήθως αυτοί οι χάρτες επιβεβαιώνονται(όπως επιβεβαιώθηκαν από καιρό με τον άστατο κ ψυχρό καιρό που ξανα βιώνει η ιβηρική χερσόνησος αυτές τις μέρες)αλλά δεν πάει να πεί ότι όλη η Ελλάδα θα έχει βροχές κ ψύχρα απλώς αποτυπώνεται συνολικά η γενική τάση του καιρού.
      Τέλος να πω ότι αυτή είναι άποψη δική μου(όπως κάνουμε πολλοί φίλοι κ συζητάμε στο μπλόγκ) κ ποτέ δεν τη σύγκρινα με την μελετημένη-αξιόπιστη πρόγνωση που δίνει ο δάσκαλος καθημερινώς,απλώς μπήκα στη διαδικασία φίλε ανώνυμε να σου αναλύσω αυτά που διαβάζω καθημερινά γιατί στα γραφόμενά σου διακρίνω έντονα τα ερωτήματά σου για το "ποιά αλλαγή μιλάμε".
      Πιστεύω λοιπόν τώρα να κατάλαβες το σκεπτικό μου.

      Διαγραφή
    3. Φώτη, η ανάλυσή σου είναι σωστή και ανταποκρίνεται σ΄αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε "καιρική κανονικότητα". Το θέμα είναι όμως οτι φέτος αυτήν την κανονικότητα την ψάχνουμε και δεν τη βρίσκουμε. Μετά από το είδος του χειμώνα που ζήσαμε, η "λογική" έλεγε οτι το Πάσχα, που έπεσε και πολύ νωρίς φέτος, θα ήταν "χειμωνιάτικο". Μεγάλο Σάββατο είχαμε βόρειο ρεύμα και κάποιες περιοχές είδαν αξιόλογες βροχές και αυτό ήταν όλο! ΟΙ αστάθειες θα έρθουν κάποια στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η κυκλοφορία όμως δε βλέπω προς το παρόν να διαφοροποιείται από το φετινό "χειμωνιάτικο" μοτίβο της και αυτό με τρομάζει σε σχέση με το καλοκαίρι και τις θερμοκρασίες.

      Διαγραφή
    4. mea culpa δεν έγραψα όνομα και περιοχή είμαι ο Γιώργος από Θεσσαλονίκη!
      Οντως μετά από την ανάλυσή σου καταλαβαίνω πλήρως τι εννοείς και σε ευχαριστώ.
      Επειδή κάποιοι δεν έχουμε επαρκειπς γνώσεις μπεεδευόμαστε με ορισμενα σχόλια..
      Σε ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά!
      Γιώργος καλαμαριά θεσνθκης

      Διαγραφή
    5. Εντάξει Γιώργο απο τη Θεσσαλονίκη,να σαι καλά κ χρόνια πολλά κ σε σένα!
      Γιώργο Λαμερά έχεις δίκιο ότι φέτος χάθηκε η κανονικότητα όμως καταλαβαίνεις ότι εμείς οι φίλοι του καιρού κ παράλληλα "μοντελολάγνοι" όταν βλέπουμε στοιχεία που επιμένουν ακόμη κ "σφαλιάρες" να φάμε τα πιστεύουμε μέχρι τέλους!
      Τώρα σ'αυτό που λες για το καλοκαίρι ούτε που θέλω να το σκέφτομαι ότι θα συνεχίσει κ το καλοκαίρι το ίδιο τροπάρι.

      Διαγραφή
  3. Αυτή η αφρικανική σκόνη φέτος έχει την τιμητική της ή μου φαίνεται; Πότε θα σταματήσει να μας κάνει αισθητή την παρουσία της; Στην προκειμένη περίπτωση έχει σκοπό να φτάσει και μέχρι την Θεσσαλονίκη;
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς έχω γράψει και εγώ Δήμητρα. Το έχει παρακάνει φέτος η Αφρική. Και, στο εύλογο επιχείρημα του κ.Ζιακόπουλου, οτι για την περιοχή μας οι αφρικάνικες σκονο-εισβολές είναι περισσότερες από τους χιονιάδες, είχα απαντήσει οτι ναι, σωστό αυτό, όταν μιλάμε σε ετήσια βάση. Για την άνοιξη κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό. Φέτος όμως έκανε πολλές τέτοιες μεταφορές σκόνης στην καρδιά του χειμώνα, λόγω της επίμονης νοτιοδυτικής κυκλοφορίας που μας άλλαξε τα φώτα φέτος. Πάντως, μη σου κάνει εντύπωση για Θεσσαλονίκη που γράφεις. Η σκόνη καλύπτει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπως μπορείς να δεις στους παρακάτω χάρτες:

      http://www.meteo.gr/dustMaps.cfm

      Και η κατάσταση θα ενταθεί. Ήδη, απ΄οτι διάβαζα χτες, στη Γερμανία έχουν πρόβλημα στην τρέχουσα πρόγνωση του καιρού λόγω της επίδρασης της σκόνης (πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών) στην πρόβλεψη της νέφωσης και του υετού.

      Διαγραφή
  4. απο αυτα που δειχνουν τα μοντελα φαινεται οτι απο την ερχομενη δευτερα και υστερα,να μας εγκαταλειπουν οι νοτιαδες και οι σκονες.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως,πολύ σκόνη από εχθές το απόγευμα,εχει κάνει ανυπόφορη την ατμόσφαιρα.Πριν από λίγο πέρασε εδώ στην δουλειά μου,μια Μετεωρολογος απο την 114ΠΜ και μου είπε ότι θα ενταθεί και άλλο το φαινόμενο.Σημερα, μετα απο μέρες που θα κατέβω στα κτήματα,θέλω να δω αν εκτός από τσαγαλα που σίγουρα θα βρω,μηπως και φάω και τις πρώτες κορφές από τα αμπέλια,μιας και οι τελευταίες καλοκαιρινές μέρες σίγουρα έχουν επιδράσει θετικά,εκτος και αν ο δυνατός αέρας που πνέει στην περιοχή μου,τα έχει κρατήσει πιο χαμηλά.Δυο μέρες που ήμουνα Χαλκίδα και απολάμβανα καφέ και παραλία,κάνοντας βέβαια και το μπανάκι μου,ολα θύμιζαν τριγύρω καλοκαίρι.Ελπιζω ότι ο φίλος Λευτέρη ς να έχει την ίδια άποψη γι'αυτό,μιας και εχθές έφυγα από Χαλκίδα στις 10 το βράδυ και στην παραλία καθόμουν άνετα με ένα πουκαμισάκι.Καλο μεσημέρι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους! Εύχομαι η ανάσταση που σηματοδοτεί το νέο και το καλύτερο για τις ζωές των ανθρώπων, να φέρει και καιρική εξομάλυνση, όσο αυτό είναι δυνατό να γίνει. Χριστόδουλε γύρισα Δευτέρα βράδυ από την ορεινή Αρκαδία, όπου, φιλοξενήθηκα σε υψόμετρο 1050 μ.. (την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα είχε 6 βαθμούς με βροχή, κανονικό χειμώνα) και όντως η βραδιά θύμιζε Μάιο. Δυστυχώς λέω εγώ, γιατί βλέπω παράξενα πράγματα σε αυτό το πρώιμο και σκονισμένο καλοκαιράκι, όπως, ότι η ροδακινιά στον κήπο δεν έδεσε ούτε έναν καρπό (τα προηγούμενα χρόνια γέμιζε), τα ξινόδεντρα έχουν λιγότερους ανθούς και το χειρότερο, δεν βλέπω μυρμήγκια και ανησυχώ για τα περεταίρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Λευτέρη το απόγευμα της Δευτέρας κατά τις 5 που ήρθα Χαλκίδα δεν ψάχναμε μόνο για τραπέζι στην παραλία,αλλα και για ίσκιο,Γιατί ο ήλιος πραγματικά έκαιγε.Το μπάνιο το εκανα(το δεκατο) στην λιανη άμμο και το νερό ήταν αρκετά ζεστό(τουλάχιστον για μενα.Ευχομαι στον φίλο Βαγγέλη Σπανό να καταφέρει να σπάσει κάθε ρεκόρ.Το δικό μου είναι 271 από το μακρινό ετος 1991). Όσο για τις ανησυχίες σου για τα δέντρα,έχεις δίκιο να φοβάσαι για το τι μέλλει γενέσθαι,καθώς η χρόνια είναι πολύ παράξενη.Το ευτύχημα είναι ότι τα αμπέλια έχουν δέσει πολύ και έχουν "κοψει"πολύ σταφύλι και το πιο σημαντικό είναι ότι είναι πεντακάθαρα από κάθε τι ασθένεια.Ισως να οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας και στον συνεχόμενο άνεμο.Κατα τα άλλα είχα συντροφιά μου,εκτός από το σκυλί μου και μια οικογένεια που ήθελε να μαζέψει χόρτα,όμως η μακροχρόνια παραμονή της στην Αθήνα τους έχει κάνει να ξεχάσουν και τους κινδύνους που έχουν οι αγροι,καθως δυο πολυ μεγάλες δυσκολίες κοντά στα δύο μέτρα η καθεμιά τους έκανε να ζητήσουν την βοήθεια μου.Δεν βγήκαν χαμένοι μιας και μάζεψαν 6 σακούλες χόρτα που περιείχαν μέχρι και βουβές.Ειδαν την εκπαίδευση από τα γεράκια,έφαγαν τσαγαλα και στο τέλος τα τρία τους παιδιά ήταν τόσο ευτυχισμένα γιατί πέρασε από εκεί και ο φίλος μου ο βοσκός και έκαναν και την βόλτα με το γαϊδουράκι.Την ώρα που έφευγα η σκύλα μου φάνηκε να παίζει με κάτι το οποίο όμως ήταν κρυμμένο.Όταν πλησίασα ειδα ότι ήταν δυο σκατζοχοιροι.Αυτο και αν ήταν έκπληξη,Γιατί τόσο νωρίς δεν τα έχω ξαναβρεί.Φιδια πολλα που γέμισε ο τόπος,Όλα σχεδόν τα έντομα έχουν βγει,Αλλά Όπως λέει και ο Λευτέρης τα μυρμήγκια είναι ακόμα κρυμμένα.Γνωριζουν κάτι που εμείς αγνοούμε;Θα δειξει.Καλο βράδυ σε όλη την παρέα του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή