Οι ψυχρές εισβολές του Απρίλη που θυμάμαι


Ο Απρίλης είναι ο δεύτερος μήνας της άνοιξης και στη διάρκειά του παρατηρούνται συχνά μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία και γενικότερα στον καιρό τόσο από χρόνο σε χρόνο όσο και μεταξύ των δεκαημέρων του μήνα. Κατά κανόνα οι σημαντικότερες ψυχρές εισβολές παρατηρούνται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, κάτι που έχει αποτυπώσει έξοχα η λαϊκή μας κλιματολογία: «Το κρύο φύλαγε ως τ’ Απριλιού τις δώδεκα. Ακόμα και στις δεκαοχτώ, πέρδικα ψόφησε στο αυγό».
Η πιο έντονη απριλιάτικη ψυχρή εισβολή, ως τώρα, του 21ου αιώνα ήταν εκείνη του διημέρου 7-8/4/2003, για την οποία έγινε αναφορά σε αυτό το μπλογκ και παλαιότερα. 

Θυμίζω ότι στις 7/4/2003 είχε χιονίσει στην Κόνιτσα (20 cm), τα Γιάννενα, τις πόλεις της Δ. Μακεδονίας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αλλού. Το πρωί της επομένης, 8ης Απριλίου, σημειώθηκε ισχυρός παγετός (Καστοριά -14 βαθμοί, Φλώρινα -11 βαθμοί, Κόνιτσα -4 βαθμοί, Τατόι -2 βαθμοί κ.λπ.), ο οποίος προξένησε μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή.

Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα η πιο έντονη απριλιάτικη ψυχρή εισβολή ήταν εκείνη του διημέρου 16-17/4/1988. Στη διάρκειά της η ραδιοβόληση στο Ελληνικό κατέγραψε θερμοκρασίες -3 βαθμών στη στάθμη των 850 hPa και -30 βαθμών στη στάθμη των 500 hPa. Στις 16/4 χιόνισε στη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Θάσο, τον Πολύγυρο, στις περισσότερες πόλεις της Δ. Μακεδονίας, την Τρίπολη και τα ορεινά της Αττικής. Στις 17/4 έπεσε χιόνι στην Κόνιτσα και χιονόνερο στα Γιάννενα. Τονίζεται ότι στις 16/4/1988 στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) η μέγιστη θερμοκρασία ήταν μόλις 9 βαθμοί, τιμή που είναι η μικρότερη του Απριλίου από το 1955. Σημειώνεται ακόμα ότι τον Απρίλιο του 1987 και τον Απρίλιο του 1997 στη Ν. Φιλαδέλφεια η μέγιστη θερμοκρασία είχε πέσει  στους 10 βαθμούς. Τέλος, αξέχαστο θα μου μείνει και το διήμερο 15-16/4/1996 (Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα), στη διάρκεια του οποίου χιόνισε στη Φλώρινα, την Κοζάνη και …στον Άι-Λια της Κόνιτσας (είχαμε ανέβει για Πάσχα και κάναμε Χριστούγεννα!).

Απευθυνόμενος στους πολλούς χιονόφιλους του μπλογκ, θέλω να ζητήσω συγγνώμη γιατί σε εποχές αυστηρής (χιονο)νηστείας μιλώ για …ψητά αρνιά και γουρουνόπουλα. Όμως, φίλοι μου, αυτός είναι ο καιρός μας!  Με τα πάνω και τα κάτω του ανάλογα με την εποχή και δυστυχώς με την ολοένα και πιο φανερή προς τα κάτω διαχρονική του τάση. Μην μπορώντας να αλλάξουμε τα πράγματα, ας απολαύσουμε τα καλά –έστω και με λίγη ζέστη ή σκόνη παραπάνω- αυτής της εποχής, που, όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής, η φύση βρίσκει «την καλή και τη γλυκιά της ώρα».  


15 σχόλια:

  1. Ξεχασατε την προσφατη ψυχρη εισβολη αν θυμαμαι καλα 9/4/2015 που χιονισε σε ολα τα ορεινα της Αθηνας και στον υμηττο αλλα και στα υπερβορεια προαστια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν την ξέχασα, φίλε μου. Όπως δεν έχω ξεχάσει και την ψυχρή εισβολή του διημέρου 7-8/4/1997, στη διάρκεια του οποίου χιόνισε στα βόρεια προάστια και στην Κυψέλη έπεσαν χιονόκοκκοι. Απλώς, υπάρχουν και οι προσωπικές οπτικές γωνίες υπό τις οποίες βλέπει κάποιος τα πράγματα, όταν δεν τίθεται θέμα αντικειμενικής καταγραφής των γεγονότων. Με άλλα λόγια, για μένα είναι άλλο πράγμα ο Υμηττός που τον βλέπω καθημερινά επί 40 χρόνια και άλλο ο Άι-Λιας της Κόνιτσας που τον βλέπω περιστασιακά και μου λείπει!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Χρονια πολλα κιολας Χριστος ανεστη. Ημουν πολυ βιαστικος και δεν σας ευχήθηκα μου διεφυγε.

      Διαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά υγεία ευτυχία εύχομαι σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως, για τον φετινό Απρίλιο η πιο κρύα μέρα μάλλον ήταν το Μ. Σάββατο 7 Απρίλη με δυνατό βοριά και απόλυτη συννεφιά. Μία βδομάδα μετά οι λουόμενοι άρχισαν να κατεβαίνουν από τις 11 στη δαντελένια ακρογιαλιά. Και το πρώτο μελανούρι εμφανίστηκε κοντά στην επιφάνεια, πάνω από τις ποσειδωνίες μαζί με τις καλόγριες, μία εικόνα που βλέπεις κυρίως το καλοκαίρι. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν, όμως, ένα μικρό σαλάχι, μάλλον από το είδος ράγια. Ήταν, ωστόσο, μικρότερο και από τη γλώσσα και τη δράκαινα που το παρενοχλούσαν στον αμμώδη πυθμένα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δε θυμάμαι ποτέ άλλοτε τόσο υψηλές θερμοκρασίες τέτοια εποχή και όποιος πει ότι δεν είναι πρωτοφανής η κατάσταση θα ψευδεται πραγματικά. 34αρια στα δυτικά 30αρια στη Μακεδονία τι άλλο περιμένουμε να δούμε;40αρια το Μάρτιο;επίσης το να έχει κάνει ένα 33αρι στη Κρήτη κάποτε το Μάρτη δεν αντιστρεφει το πρωτοφανες της κατάστασης.
    Εύχομαι καλό σαββατοκύριακο σε όλους και ας ελπίσουμε σε γρήγορη διόρθωση των θερμοκρασιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εποχικά μοντέλα δείχνουν διόρθωση για το υπόλοιπο της άνοιξης. Αυτό είναι κάτι, αλλά για έναν χειμωνολάτρη που δεν έζησε χειμώνα φέτος, δεν είναι ούτε ..."παρηγοριά στον άρρωστο". Οι "μπαταρίες" δε γέμισαν για να βγει το καλοκαίρι όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Αυτό που θέλω να πω, που βέβαια δεν έχει κάποια λογική βάση αλλά ανταποκρίνεται στον ιδιαίτερο ψυχισμό του χειμωνολάτρη, είναι οτι το σώμα, η ψυχή, η μνήμη του, ρουφάνε σαν το σφουγγάρι το χειμωνιάτικο καιρό που προηγήθηκε και έτσι, με αυτά τα "αποθέματα", όχι μόνο ανέχεται πιο καλά τις ζέστες του καλοκαιριου αλλά απολαμβάνει περισσότερο και τις χαρές του. Αντίθετα, μιά "αδεια" από αναμνήσεις και καιρικά βιώματα χειμερινή περίοδος, κάνει το καλοκαίρι που ακολουθεί περισσότερο δύσκολο και ξεθωριάζει κάπως τις καλοκαιρινές απολαύσεις. Γνωρίζω οτι αυτά που γράφω θα φαίνονται τουλάχιστον γραφικά στους περισσότερους, είναι σίγουρα υποκειμενικές διαπιστώσεις, που όμως νομίζω πως όλο και κάποιοι θα τις συμμεριζονται, τουλάχιστον σ΄αυτό το μπλογκ και σε ανάλογους χώρους.

      Καλό καλοκαίρι λοιπόν (μετά τη σημερινή μέρα μπορούμε να το πούμε, ανεξάρτητα από τη συνέχεια), καλές αντοχές, μακάρι να μην έχουμε ακραίους καύσωνες και παρατεταμένες ζέστες φέτος και από Νοέμβριο πάλι στις επάλξεις του καιρικού αγώνα!
      Και κλείνω αυτό το σχόλιο με κάτι που γράφει συνάδελφος χειμωνολάτρης στο Snowreport forum: "Η καλύτερη εποχή μετά τον χειμώνα είναι ...ο επόμενος χειμώνας"!

      Διαγραφή
    2. Γιώργο συμφωνώ σε όλα όσα αναλυτικά είπες κ θα σου πω κ εγώ λοιπόν με τη σειρά μου καλό καλοκαίρι καθώς η σημερινή ημέρα πραγματικά το παράκανε!
      Ακόμη κ τώρα μία τα μεσάνυχτα έχουμε πάνω απο 22β.
      Θερμοκρασίες Ιουλίου θα έλεγα!
      Σίγουρα όπως είπες κ εσύ θα υπάρξει θερμοκρασιακή διόρθωση όπως κ κάποιες αστάθειες απο εδώ κ πέρα κ μακάρι το καλοκαίρι να κυλήσει δροσερό αλλά όταν σου έχουν πάει όλοι οι προηγούμενοι "δυνατοί" μήνες άκλαφτοι τι να το κάνει αυτό ένας καιρόφιλος?
      Υ.Γ. Θέλω επίσης να τονίσω πως τα βουνά μας(δυτική Πίνδος) απο εκεί που είχαν απο 1 εώς 3 μέτρα(κατά μέσο όρο)χιόνι πρίν από περίπου ένα μήνα έχουν αφανιστεί σχεδόν τα πάντα αυτή τη στιγμή.
      Πολύ κρίμα.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ και εγω με τα οσα μας λεει ο Γιωργος καλο καλοκαίρι και ραντεβού τον Νοέμβριο.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους,κολαση αυτές τις ημέρες στη μυτιληνη,δουλευω στα χωράφια κ νομίζεις ότι είναι ιουνιος,μακαρι να δροσίσει αυτές τις ημέρες.καλο βράδυ σε όλους.αντωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστός Ανέστη και από μένα μετά από εντεκαήμερες διακοπές στη Νεάπολη Κοζάνης (680 μ.) με τις ξυλόσομπες να καίνε κανονικά όλες τις μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με βοριά, συννεφιά, ψύχρα, παγωμένα νερά και μία άδεια πίνα (το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο των ελληνικών θαλασσών, που όταν είναι ζωντανή έχει και πινοκάβουρα στο εσωτερικό της για να την ειδοποιεί τσιμπώντας την σε περίπτωση κινδύνου) η σημερινή βουτιά. Και με ελάχιστο κόσμο, αλλά αρκετά σκουπίδια και πάλι, μάλιστα, κάποιοι είχαν αφήσει τα αποφάγια τους σε σακούλες στην παραλία και κλείνοντας τη μύτη μου τα πήγα μαζί με τα πλαστικά πιατάκια, ποτήρια και καλαμάκια στα σκουπίδια. Η θάλασσα τους μάρανε.

    Όπως και οι πυραυλικές επιδρομές στη Συρία τον μάραναν τον Μακρόν, που δεν βλέπει τα χάλια με τις συνεχόμενες απεργίες στη Γαλλία. Αλλά εντάξει, όπως γράφει η Le Monde, σήμερα Κυριακή 15/4 δεν θα έχουν απεργία οι σιδηροδρομικοί, καθώς τη σταμάτησαν στις 7:55 το πρωί (8:55 ώρα Ελλάδας). Για να την ξαναρχίσουν, βέβαια, την Τετάρτη και την Πέμπτη 18 και 19 Απριλίου. Διαμαρτύρονται για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό (την ιδιωτικοποίηση του SNCF ουσιαστικά), αλλά και ότι οι νέοι υπάλληλοι δεν θα έχουν το καθεστώς του σιδηροδρομικού.

    Δύο συνδικάτα έχουν προκηρύξει διήμερες απεργίες σε κάθε πέντε μέρες, αλλά ένα άλλο θέλει απεργία διαρκείας. Την Παρασκευή το πρωί συμμετείχε το 22,5% του προσωπικού, μεταξύ των οποίων το 38% όσων είναι υπεύθυνοι για την κυκλοφορία των τρένων, το 66% των οδηγών, το 60% των ελεγκτών και το 29% άλλων απεργών. Και καθώς το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση (ιδιωτικοποίηση) του SNCF υιοθετήθηκε την Τρίτη 10/4 σε μία πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση, τα συνδικάτα ζήτησαν την Παρασκευή 13/4 να σταματήσει η νομοθετική διαδικασία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, καλώντας και τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
    http://www.lemonde.fr/economie/article/2018/04/14/sncf-retour-a-la-normale-prevu-dimanche-apres-deux-jours-de-greve_5285605_3234.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετά απο ενα τριήμερο τρέξιμο,μηπως προλάβω και μαζέψω λιγο τις δουλειές μου,που τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από ότι πρέπει και είναι λογικό με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που επικρατούν και έφθασαν κοντά στους 30 βαθμούς,ίσα που προλαβαίνω να πω ένα γεια σε όλους σας.Το μόνο διάστημα που "έκλεψα"ήταν εχθες το απόγευμα λόγω γενεθλίων που έπρεπε να παραστουμε οικογενειακώς και έτσι κατέληξα στον Θεολογο(παραλία Φθιώτιδας)που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς και σε συνάρτηση με την υγρασία η κατάσταση ήταν ανυπόφορη.Πεταξε για πλάκα ένας στην παρέα να βουτήξουμε για μπάνιο,προσφέρθηκε ο οικοδεσπότης να μας δώσει βερμούδες και τρία άτομα βούτηξαμε για τουλάχιστον μία η ώρα.Παιδια τι να σας πω,ειναι κλειστος ο κόλπος,αλλα ότι θα ήταν τόσο ζεστή η θάλασσα δεν το περίμενα.Εαν μπορούσα θα έκανα ως το βράδυ,ετσι ηλιοκαμμενος που ήμουνα δεν θα με χαλούσε καθόλου.Σημερα βέβαια ξημέρωσε άλλη μέρα.Ολη μέρα προσπαθούσα να καταλάβω εαν είχε μόνο σκόνη ή και συννεφιά.Οι σταγόνες λασποβροχης μετα το μεσημέρι μου επιβεβαίωσε ότι είχε και τα δύο.Μετα τις 11 το πρωί έβγαλε και δυνατό βοριά που ακόμη δεν έχει κοπάσει,με αποτέλεσμα να έχει πέσει αρκετά η θερμοκρασία.Α!ξέχασα να πω ότι μετά από εβδομάδες και εβδομάδες Παρασκευή και Σάββατο η Κωπαιδα έβγαλε ομίχλη.Αυτο και αν είναι έκπληξη.Ελπιζω ότι η αυριανή μεταβολή του καιρού να μην κρύβει καμία δυσάρεστη έκπληξη.Αυτο που μου έκανε εντύπωση αυτές τις ημέρες ήταν τα πολλά φίδια που συνάντησα και σε μεγάλη ποικιλία.Εχουν ξυπνήσει όλα τα είδη.Αυτες που είναι επικίνδυνες είναι οι οχιες που δεν φαίνονται καθόλου μιας και το χρωμα τους είναι ίδιο με το έδαφος.Γι'αυτο δεν κακολογω τον εργάτη που είχα μαζί και που παραλίγο να τον τσιμπούσε μια και αυτός γύρισε να την σκοτώσει.Ειχε δίκιο,αλλα ευτυχώς τον πρόλαβα και του πήρα το ξύλο με το οποιο πήγε να την χτυπήσει και την έδιωξα μακρια του.Δεν τσιμπάει το κάθε φίδι επειδη το θέλει,αλλά από φόβο.Και αυτή ήταν μια οχιά με κερατο,πολύ επικυνδινη αλλα και πολύ σπάνιο είδος.Εχω φίλο που είναι ειδικός στα φίδια και μου έχει πει ότι υπάρχουν πολύ λίγες τέτοιες οχιες και γι'αυτό την έσωσα.Πριν τρία χρόνια που κατά λάθος πάτησα μια και το έμαθε,έκανε δυο μήνες να μου μιλήσει(Και βγάζει και ωραίο τσίπουρο ο τύπος,ειναι να τον χασω;).Ενα άλλο γεγονός που είδα σήμερα είναι ότι μάλλον πρέπει να τελείωσε η εκπαίδευση του μικρού γερακιου μιας και το είδα να πετα μόνο του μια το πρωί και μια το απόγευμα.Αν όντως ειναι ετσι σε λίγο θα κυνηγά μονο του και το επόμενο σταδιο είναι να βρει το ταίρι του.Θα φανεί τις επόμενες μέρες.Παω τώρα να διαβάσω όλα τα σχόλια σας αυτές τις ημέρες.Εύχομαι καλό βράδυ σε όλους σας.Υ Γ:Δάσκαλε αυτά μας κάνεις με τις όμορφες αναδρομές στο παρελθόν και μας...αναστατωνεις!!Άντε μετά να μην πιούμε κάνα...κρασάκι να πανε κάτω τα...φαρμάκια!!ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ ΚΑΙ ΌΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΆ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο και πάλι Χριστόδουλε για τον σεβασμό που έχεις προς τη φύση και τα πλάσματά της. Θυμάμαι μια φορά που διέσχιζε ένα μεγάλο φίδι τον κεντρικό δρόμο στο Θυμάρι και οι συνεπιβαίνοντες στο αμάξι μου έλεγαν να το πατήσω, αλλά φρέναρα, σχεδόν σταμάτησα για να περάσει. Παρεξηγημένα ζώα όντως τα φίδια, όπως και οι σμέρνες, που ο μύθος λέει ότι είναι επιθετικές. Παρά το γεγονός, όμως, ότι έχω πλησιάσει σμέρνα και στο μισό μέτρο για να τη φωτογραφίσω, ποτέ δεν μου έχει επιτεθεί. Απλά ανοίγει το στόμα και σε προειδοποιεί. Γενικά, ο κανόνας είναι να αφήνεις στα άγρια ζώα περιθώριο διαφυγής. Μόνο αν στριμωχθούν και νιώσουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν, θα επιτεθούν. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα επιλέξουν να διαφύγουν.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είπα να σε προλάβω φίλε Βαγγέλη αλλα ειχα πολλη δουλειά σήμερα.Σ'ευχαριστω για τα καλά σου λόγια τοσο σήμερα οσο και σε προηγούμενο σχόλιο σου.Δεν νιώθω ότι κάνω κάτι το ιδιαίτερο,απλά έτσι με έμαθε ο πατέρας μου να πράττω.Όπως ακριβώς λες και εσύ πρεπει να αφήνουμε όλα τα είδη να έχουν τρόπο διαφυγής και τότε θα καταλάβουμε ότι ποτέ δεν θα μας βλάψουν.Ολα τα άγρια ζωα(ξηρας-θάλασσας και αέρα)επιτίθονται μόνο όταν νιώσουν κίνδυνο και ποτέ άλλοτε.
    Πρέπει να καταλαβουμε ότι όλοι και όλα αποτελούμε μέρη μιας τεράστιας αλυσίδας που είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε συνυπαρχοντας και η διαταραξη αυτής μόνο κακό μπορεί να επιφέρει σε όλους μας.Αν δείτε τον φίλο μου που έγραψα εχθες πως "παιζει"στην κυριολεξία με τα φίδια θα παραμιλατε.Παλαιοτερα εκπαιδεύε πυθωνες και τους πουλούσε σε αυτούς που θέλανε να το έχουμε σαν"κατοικιδιο"(Υπάρχουν και τέτοιοι τυποι).Το σταμάτησε όταν κατάλαβε πως όλοι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για τα ζώα και έδωσε μια κοπελα από βεβαιο θάνατο.Ξερετε πως;Ενα βράδυ,Όταν και βγάζαμε τσίπουρο,πήρε η κοπέλα τηλεφωνο και του είπε ότι ό πυθωνας (που είχε φτάσει κοντά 2 μετρα)δεν κάθονταν κουλουριασμενος στον καναπέ αλλα ξάπλωνε από κάτω και "άνοιγε" ολόκληρος.Γνωριζεται γιατί.Μα φυσικά γιατί την "μετρουσε".Αφαιροντας κεφάλι και ουρά κοίταζε αν μπορεί να την χωρέσει μεσα του και αν το διαπιστώσει τότε αλίμονο σου.Ο φίλος μου δεν της είπε τίποτα παρα μονο να είναι όρθια και τον περιμενει.Την αλήθεια της την είπε μετα απο ενα χρόνο και ακόμη και τότε έπαθε σοκ.Φυσικά δεν έφταιγε το φίδι Αλλά εμείς σαν άνθρωποι που νομίζουμε ότι μπορούμε αντέχουμε το φίδι για κατοικίδιο.Η φύση του φιδιού όμως είναι άλλη, τι να κάνουμε τωρα να κατηγορησουμε το φιδι; Τώρα για το ρεκόρ με τα μπάνια μάλλον θα μείνει ακαταριπτο όχι λόγω θερμοκρασίας,αλλα λογω έλλειψης χρονου (Δεν ξέρω ποιος Κερατας έκανε μόνο 24 ώρες τα μερόνυχτα και όχι 40!!).Εχω κάνει μπάνιο οπου θελεις,λίμνες,ποτάμια ακόμη και σε πηγές που στην έξοδο σχηματίζονται μικρές λίμνες,αλλα ακόμη και στον Δούναβη,ως και στην"δρακολιμνη"στο όρος καμήλα.Τωρα δεν υπάρχει χρόνος Δυστυχώς.Το μόνο ρεκόρ που εκανα ως τωρα είναι με τα σπαράγγια που μάζεψα 18 κιλα (ζυγισμενα)1.5 κιλό πανω απο πέρσι.Εχθες εφαγα και"καμπανουλες"που λέμε στα μέρη μου και είναι ο καρπός της Αμαλίας.Δεν ξέρω αν έχετε φάει αλλα είναι πολύ νόστιμα.Καλο μεσημέρι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή