Σταθερή η θερμοκρασία


Στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη επικρατούν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και σημειώνονται αρκετές βροχές, ενώ στον ευρωπαϊκό νότο ο καιρός είναι σχεδόν καλοκαιρινός. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ασθενείς ανέμους, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Την Παρασκευή (27/4) η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί βασικά στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές. Το Σαββατοκύριακο (28-29/4) τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και πιθανώς στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέον Α-ΒΑ 3 με 5 και στα ΝΔ πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τέλος, τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού στη χώρα.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26-4-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στην Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 29 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα Β-ΒΔ του νομού. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.


13 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας!
    Δάσκαλε το Σαββατοκύριακο δε σας φαίνεται λίγο δυσοίωνη η πρόγνωσή σας για τις βροχές όσον αφορά τα δυτικά παράκτια τμήματα?
    Συγνώμη που σας ρωτώ αλλά επειδή πέφτει διήμερο κ πολύς κόσμος μπορεί να ενδιαφέρεται για τον τρέχων καιρό μήπως τελικά αυτός είναι πολύ καλύτερος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχοντας κάποιες αμφιβολίες για τη νέφωση, τη θερμική αστάθεα και το Α-ΒΑ ρεύμα, είπα να ξεχωρίσω αύριο την πρόγνωση του Σαββάτου από εκείνη της Κυριακής. Το ενδεχόμενο ο υετός του Σαββάτου να είναι μηδενικός ή ελάχιστος υπάρχει στο τραπέζι. Γι αυτό άλλωστε τον παρομοίωσα με τον ...παπά!

      Διαγραφή
    2. Όντως πολύ σωστή η παρομοίωση με τον παπά!
      Ωραία,θα δούμε λοιπόν την αυριανή σας πρόγνωση αν κ σημαντικό ρόλο πιστεύω πέραν των υπολοίπων όπως είπατε θα παίξει κ η ένταση του Βορειοανατολικού ανέμου για την δυτική χώρα.

      Διαγραφή
  2. Το ξεσάλωμα των παιδιών στο σχολείο εξ αιτίας του πρώιμου καλοκαιριού δεν έχει προηγούμενο. Και ενώ είμαστε στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις, δε συμμαζεύονται με τίποτα! Άλλος ένας λόγος για την "καταδίκη" της καιρικής ανωμαλίας και, αν θέλετε, άλλο ένα επιχείρημα για τις καλύτερες επιδόσεις των μαθητών στα ψυχρότερα κλίματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα εμφανίστηκε και το πρώτο δελφίνι στο στενό ανάμεσα σε Π. Φώκαια και Θυμάρι, περίπου 300 μέτρα από την ακτή. Είναι εκπληκτική η συνέπειά τους, καθώς τα τελευταία χρόνια τα έχω δει στις 27, στις 24 και στις 25 Απριλίου, όταν βγαίνουν στα ρηχά για την αναπαραγωγή. Βέβαια, δεν τα έχω δει με τη μάσκα, αλλά από το αυτοκίνητο ή, πηγαίνοντας βόλτα τα σκυλιά στην ακτή. Τουλάχιστον έχω δει, όμως, πολλές φορές θαλάσσιες χελώνες, μία λίτσα (αρπακτικό ψάρι, συγγενικό είδος του κυνηγού και του μαγιάτικου) 1 μέτρο και μία φορά ένα πτερύγιο να με πλησιάζει. Όχι δεν ήταν καρχαρία, αφού είχε σχήμα μισοφέγγαρου και μέγεθος σαν μία παλάμη, οπότε ή, ήταν μεγάλο μαγιάτικο ή, μικρός ξιφίας (βασιλική ζαργάνα). Έστριψε 4-5 μέτρα πριν πέσει πάνω μου και το έχασα στη θολούρα του νοτιά.

    Σήμερα, πάντως, αρκέστηκα στα μελανούρια που άρχισαν να κολυμπούν στα μεσόνερα πάνω από τις ποσειδωνίες, κάτι που κάνουν συνήθως το καλοκαίρι. Αλλά όντως είναι σαν καλοκαίρι. Πολλή ζέστη. Καλύτερα, βέβαια, να έχει λίγο παραπάνω ζέστη τώρα, παρά καύσωνες το καλοκαίρι, όπως πέρσι. Δεν μπορεί, κάποτε θα σπάσει αυτό το καυτό σερί. Κάποτε όλα έχουν ένα τέλος.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Χρήστο.Νίκο και Χριστοδουλε,ναι έχετε δίκιο,εκείνη η ημέρα ήταν 8 Νοεμβρίου των Ταξιαρχων,δεν θυμόμουνα μήνα στο προηγούμενο σχόλιο μου το επιβεβαίωσε ο χωριανος μου που τον πήρα τηλ.Είχαμε δουλειά στο Σχηματάρι και εκεί μάθαμε τυχαία για την γιορτή στο αεροδρόμιο.Ακριβές χρονιά όμως δεν θυμάται ούτε αυτός.Εκείνη την ημέρα οι καιρικές συνθήκες ήταν ακριβώς όπως τις περιέγραψα.Ξυριζε στην κυριολεξία.Στο Σχηματάρι νομίζω πρέπει να έβρεξε για λίγο.Το μεσημέρι στην Τανάγρα είχα παρατηρήσει τα σύννεφα ήταν σε κάποιες μεριές ήταν τόσο σκοτεινά που νόμιζα ότι θα έβγαζε αστραπές,αλλά αυτό που έκαναν ήταν αυτές οι μαυριλες να μετακινούνται γρήγορα από Αν προς Δυτ.και να χάνονται και να δημιουργούνται άλλες απο πίσω.Κάπως έτσι.Στο χωριό εδώ όταν ήρθα ειχε άλλου τύπου κρύο υγρό δηλ.Όσον αφορά τις μπύρες να σου πω την αλήθεια Χριστοδουλε μ'αρέσει καλύτερα το κρασί σαν ποτό παρά η μπύρα.Όμως εδώ στην περιοχή μου τουλάχιστον τα πρώτα σε κατανάλωση (για ηλικίες 50 και κάτω)ποτά οποιαδήποτε εποχή είναι η μπύρα το τσίπουρο,και μετά θα μπορούσα να πω τα άλλα ποτά ουίσκι κλπ.Όταν τρώγαμε στο Σχηματάρι δε με πολυενιαζε τόσο το τι θα πιώ γιατί απο το πρωί δεν φάγαμε κάτι το σοβαρό και είσασταν μόνο με τούς καφέδες.Όσο για την ποσότητα...σας έκρυψα μια μικρή αλήθεια.Εγώ όντως δεν ήπια πολύ,γιατί σκεφτόμουνα το δρόμο και η μπύρα εκτός απο ζάλη φέρνει κι άλλα.Ο φίλος μου όμως παρόλο που ήμασταν με το δικό του αυτοκίνητο ήπιε κάμποσες και την κερασμενη την ήπιε σχεδόν όλη αυτός.Ετσι κι αλλιώς όμως είχα πάρει το δίπλωμά μου μαζί για πάσα ενδεχόμενο και οδήγησα εγώ στο γυρισμό πράγμα που του είχα προτείνει και πριν.Όμως μια ερώτηση θέλω να σας κάνω,τι σχέση έχουν οι εκπαιδευτικοί Θεσσαλοί με τα χωράφια της Βοιωτίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στη Θεσσαλία υπάρχει μεγαλύτερος προσανατολισμός προς τις σπουδές, στη Βοιωτία μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη. το πλεόνασμα των σπουδαγμένων (π.χ. εκπαιδευτικοί) βρίσκει δουλειά στη Βοιωτία, όπου υπάρχει αντίστοιχο έλλειμμα. (μια απλουστευμένη εξήγηση, για να μην πλατειάζω)
      καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Λαμερά τα παιδιά εχουν ξεσαλώσει και στις γειτονιες του Ηρακλείου απο μέσα Μαρτη σχεδον, καθονται εξω και παιζουν κυνηγητο τυφλόμυγες και ποδοσφαιρο μεχρι αργα το βράδυ...εικόνες και ήχοι καλοκαιριου οπου μόνο τα τζιτζικακια λειπουν. Ειδικά με το που άλλαξε η ώρα και μετα τα παντα θυμήζουν Ιουνιο. Για να δουμε τελικά τωρα που κλειδωσε το σεναριου του GFS που ειχα επισημανει πριν μέρες δηλαδη το να αρχισουν να κατεβαινουν χαμηλα δυτικη μεσογειο με ενα εξαφανισμενο αζορικο, που θα φτασουν οι θερμοκρασιες στην Κρητη. θα μεινουν στο 32 που λενε οι προγνώσεις? Ελπιζω πως ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πρωτη βραδιά που μπορούσε κάποιος να καθίσει άνετα στην πλατεία του χωριού μου ήταν εχθές το βράδυ.
    Ως τις 10 η θερμοκρασία ήταν κοντά στους 20 βαθμούς,οπότε λογικο ήταν να μην μπορούσα να μαζέψω τον πιτσιρικά μου απο την παρέα των παιδιών που γέμισαν την πλατεία και οπως είπαν και ο Γιώργος με τον Δημήτρη έχουν ξεσαλωσει και που μυαλό για διάβασμα.Το βλέπω εξάλλου κάθε μέρα στην δουλειά μου που το μυαλό τους είναι στην "κοπανα".Επίσης το πρωινό ήταν η πρώτη φορά που η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τούς 10 βαθμούς (11),Όταν την προηγούμενη εβδομάδα ανάψαμε θέρμανση!! Σωστή η υποσημείωση σου Νίκο ότι αυτός ο μουντος και ΒΑ άνεμος συνήθως επικρατεί Γεναρη-Μάρτη Αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και πιστεύω ότι έκατσε την μέρα αυτή που ήταν ο Γιώργος στην Τανάγρα.Εχει τύχει φίλοι μου 8 Νοεμβρίου να έχει "πασπαλισει"γυρω απο το χωριο μου και το βουνό να έχει "ασπρίσει"για τα καλά.Οπως φυσικα έχει βάλει χιόνι η Διρφη και δεν έχει ο Παρνασσός.Για άλλη μια φορά με καλύψες πλήρως Όσο αναφορά Βοιωτια-εκπαιδευτικοί.Τωρα για τις μπύρες του Γιώργου τον έχω συγχωρέσει από εχθές,αφου όμως...εξομολογηθηκε κιόλας σήμερα παίρνει άφεση αμαρτιών!!Ωραιο το σχόλιο και του Χρήστου για το...ψαρι της Λιβαδειάς.Ξερετε είναι από αυτά που... κατεβάζει το ποτάμι της Ερκυνας!!Υ.Γ.Σημερα εκτός απο πολυ ωραία και καθαρή ατμόσφαιρα,γέμισαν τα μάτια μας από όμορφες εικόνες και εντυπωσιακές "δημιουργίες"που μας χαρίζουν απλόχερα τα "κόκκινα βελη".Ειδικά η καρδιά που σχημάτισαν να την διαπερνά το βέλος,καθώς και ο ανάποδος σχηματισμός σύγκρουσης ( 5-4 τα αεροπλανα)ήταν φαντασμαγορικά.Καλημερα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ποτάμι, με νερό χειμώνα-καλοκαίρι, είναι λίγο θαμμένο γενικά μέσα στην πόλη, αλλά σ εκείνο το σημείο, στον πεζόδρομο, πέριξ του οποίου και οι περισσότερες ταβέρνες (με τις προβατίνες και τ άλλα θαλασσινά), είναι πολύ όμορφο, όπως κατεβαίνει απ το βουνό, με τον νερόμυλο και την προτομή μέσα στην κοίτη. πριν την καρέκλα και το κοντοσούβλι (κεμπάπ τρικαλιστί), καλό είναι ο επισκέπτης να ανέβει να δει το θεατράκι ακριβώς από πάνω και για ακόμα περισσότερη όρεξη να ανέβει τα 500 σκαλιά που οδηγούν στο εκκλησάκι το φυτεμένο στο βράχο, με ανταμοιβή πανοραμική θέα της πόλης και μέρους του κάμπου προς Κωπαΐδα.

      Διαγραφή
  7. Άκρως κατατοπιστικός και πλήρως...ενημερωμένος για τα όμορφα της Λιβαδειάς και είναι όπως ακριβώς τα περιγράφεις φίλε Νίκο.Αρα δεν πήγαν...χαμένα τα χρόνια θητείας σου στην πόλη!!Και οσο καλοκαιριάζει τόσο πιο όμορφα είναι εκεί σε όλη την "κρυα",με τις όμορφες ταβέρνες και τους εκλεκτούς μεζέδες.(Να ένας λόγος που συγχωρώ τον Γιωργο,Γιατί εαν κάνει ζέστη και με την υγρασία που εχει εκεί,συν τους μεζέδες,άνετα πίνεις μπύρα.Επειδη είμαστε του κρασιού δεν πάει να πει ότι δεν πίνουμε και καμία μπυρίτσα).Το καλοκαίρι που γίνονται και εκδηλώσεις στο θεατρο είναι πολύ ωραία,δεν ξέρω Νικο αν έτυχε να είσαι καμία φορα εκει.Υ.Γ:Άρχισε εδώ και λίγη ώρα η δεύτερη επίδειξη από τα "κόκκινα βελη"και είναι το ίδιο εντυπωσιακή οπως η πρωτη.Υ.Γ.2:Γιώργο πως λένε το χωριό σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χωριό μου λέγεται Νομή Χριστοδουλε και είναι ανατολικά της πόλης στα σύνορα με το Ν. Καρδίτσας αν κοιτάξεις στο χάρτη.Είναι ένα σχετικά μικρό χωριο στο κάμπο και λέγεται έτσι γιατί παλιά υπήρχαν εδώ απέραντα βοσκοτοπια και πολύ κτηνοτροφία.Εξου αν θυμάστε ενα παλιότερο άρθρο του κ. Ζιακοπουλου ΒΑΡΑ ΝΟΜΗ.Τώρα οι βοσκότοποι έχουν λιγοστέψει εδώ στην περιοχή,ο κόσμος κατα πλειοψηφία ασχοληται με τη γεωργία φυσικά αν και τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε λίγο η κτηνοτροφία πάλι λόγο του ότι όπως ξέρεται έχουν μειωθεί οι δουλειές γενικώς στην Ελλάδα.

      Διαγραφή