Ευρωπαϊκός Μάρτης που παραπέμπει στους αιώνες της Μικρής Παγετώδους Εποχής


Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας Μαρτίου 2018 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
http://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/surface-air-7

ΝΑ Ευρώπη - Α. Μεσόγειος: γέννησε τους Θεούς, τον ίδιο το Χριστό, το καλοκαίρι εκεί δεν τρέμει τον καιρό …ούτε ο Μάρτης το κρύο.
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα σε όλους,μουντος ο καιρός σήμερα μυτιληνη,καλη ανάσταση σε όλους,υγεια για ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον ο ήπιος καιρός της νοτιοανατολικής Ευρώπης - Μεσογείου ήταν ένας από τους λόγους που στην περιοχή άκμασαν κατά την αρχαιότητα τόσοι πολιτισμοί (Έλληνες, Αιγύπτιοι, Φοίνικες, Ασσύριοι, Πέρσες). Όταν οι άνθρωποι δεν είχαν, δηλαδή, τα σημερινά μέσα και την προηγμένη τεχνολογία, τους βοήθησε ο καιρός να εξελιχθούν και να προοδεύσουν. Βέβαια, σήμερα η ευρύτερη περιοχή βιώνει παρακμή. Και ειδικά η Μέση Ανατολή είναι μόνιμα σε μία εμπόλεμη κατάσταση.

    Ακόμα και σήμερα Μ. Παρασκευή σημειώθηκαν συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας με διαδηλωτές να βάζουν φωτιές σε λάστιχα και να πετούν πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και πραγματικά πυρά, ενώ εδώ και μία εβδομάδα έχουν σκοτώσει 19 Παλαιστίνιους, όπως γράφει η Le Monde. Οι Ισραηλινοί είχαν προειδοποιήσει ότι θα ανοίξουν πυρ, αν οι Παλαιστίνιοι συνέχιζαν τις διαδηλώσεις για την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη, από όπου εκδιώχθηκαν το 1948 με την ίδρυση του κράτους το Ισραήλ. Kάτι που ανάγκασε τον επίτροπο των ΗΠΑ για θέματα της Εγγύς Ανατολής Jason Greenblatt να ζητήσει να μείνουν οι Παλαιστίνιοι σε μία ζώνη 500 μέτρων, να μην πλησιάσουν τον φράχτη των συνόρων, ενώ καταδίκασε και τους διοργανωτές των διαδηλώσεων ότι καλούν στη βία και φέρνουν ακόμα και παιδιά κοντά στην περίφραξη με κίνδυνο να τραυματιστούν ή, και να σκοτωθούν.

    Οι διοργανωτές ξεκαθαρίζουν ότι εμποδίζουν τον κόσμο να πλησιάσει τη συνοριακή γραμμή, ενώ νέοι Παλαιστίνιοι μάζευαν τις τελευταίες μέρες λάστιχα για να τα κάψουν, έτσι ώστε να μην τους βλέπουν από τον καπνό οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Η 30η Μαρτίου ήταν η πιο φονική μέρα από το 2014, ενώ παρά τις επικρίσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ που ζήτησαν μία ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση πραγματικών πυρών, οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να αλλάξουν τακτική. "Αν υπάρξουν προκλήσεις, θα υπάρξει σκληρή αντίδραση, όπως την περασμένη εβδομάδα, παραμένουμε στην ίδια γραμμή" δήλωσε κυνικά ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Avigdor Lieberman, υποστηρίζοντας ότι "δεν έχουμε να κάνουμε με διαδήλωση, αλλά με τρομοκρατική ενέργεια".

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Nickolay Mladenov ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να δείξουν αυτοσυγκράτηση και από τους Παλαιστίνιους να αποφύγουν τις προστριβές. Ο τραγικός απολογισμός έχει φτάσει, ωστόσο, τους 20 νεκρούς, καθώς ένας ακόμα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή, ενώ ένας άλλος που είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 30 Μαρτίου, υπέκυψε. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινητοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για "την πορεία της επιστροφής", μία διαμαρτυρία έξι εβδομάδων.
    http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2018/04/06/nouvelle-manifestation-attendue-a-gaza-israel-promet-de-la-fermete_5281314_3218.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "ωραίο" είναι οτι τελευταία, και με αφορμή τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή, κονταροχτυπιούνται ο Ερντογάν με τον Νετανιάχου για το ποιός από τους δυό έχει το καλύτερο ...κράτος δικαίου και τον ..."ηθικότερο" (sic) στρατό! Έχουν χάσει πια οι λέξεις το νόημά τους! Και όλες οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που καταδικάζουν παράνομη εισβολή και κατοχή στα κατεχόμενα Κύπρου και Παλαιστίνης, έχουν χάσει προ πολλού κάθε ίχνος σημασίας. Αυτή είναι δυστυχώς η ωμή πραγματικότητα. Και εμείς, πιστοί, άπιστοι και δύσπιστοι, αναζητούμε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το νόημα της Ανάστασης, μέσα σ΄ένα διεθνές "τοπίο" που γίνεται ολοένα και ποιό ζοφερό και απάνθρωπο.

      Διαγραφή
  3. Πολύ σωστά το λες Βαγγέλη οτι οι κλιματολογικές συνθήκες στην λεκάνη της Μεσογείου ηταν ο βασικός λόγος που ακμασαν οι λαοι που αναφέρεις.
    Καλό Πάσχα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με update της Le Monde δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις της Μ. Παρασκευής από σφαίρες και δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού, μετά τους 19 νεκρούς της περασμένης εβδομάδας. Κάποιοι έχουν κάθε μέρα επιτάφιο. Και η ανάσταση δεν έρχεται ποτέ.
    http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2018/04/06/nouvelle-manifestation-attendue-a-gaza-israel-promet-de-la-fermete_5281314_3218.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιωαννης Μυτιληνη6 Απριλίου 2018 στις 7:21 μ.μ.

    Καλη Ανασταση σε ολους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπήρχε κάποιος Απρίλιος αρχές 90 που βαμπακια μποστάνια και κηπευτικά υπέστησαν ολόκληροτικη καταστροφή στα αρχικά τους στάδια απ την δυνατή βροχόπτωση,χαλαζοπτωση και πλημυρων κυρίως του Πηνειού.Μάλλον ήταν αυτό του 91 πού αναφέρθηκε προηγουμένως.Όντως εκείνο το Πάσχα (και οχι μόνο) ψήσαμε τον οβελία κάτω από υπόστεγα,και το θεμα συζήτησης ήταν η υπερχείλιση του Πηνειού και οι καταστροφές στα χωράφια.Θυμάμαι εκείνη την περίοδο ερχόντουσαν στο χωριό μου κάμερες από τα καινούρια τότες Θεσσαλικά κανάλια για να πάρουν πλάνα από τις πλημυρες και εμείς πιτσιρικάδες(δεν μας έκοβε)πηγεναμε και περναμε πόζες για να μας δήξει το βράδυ η τηλεόρασή!Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο δηλ. τελος πάντων.Εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπου υπάρχει Ανάσταση,υπάρχει Ελπίδα.Η Ελπίδα σημαίνει Πίστη.Όταν υπάρχει Πίστη,ακολουθεί η ΑΓΆΠΗ.Αν ακολουθήσουμε αυτό που πραγματικά δίδαξε ο ΧΡΙΣΤΟΣ(ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ) τότε θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε και καθετί που μας περιβάλλει,έμψυχο ή άψυχο;μα πάνω απ'όλα τους ίδιους τους εαυτούς μας.Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους,αλλά και στον καθένα σας ξεχωριστά,Καλή Ανάσταση,Χρόνια καλά και άκρως εκμεταλλευσιμα,(μιας και δεν μπορέσαμε ποτέ σαν άνθρωποι να δαμασουμε τον χρονο)και προπαντός με υγεια.ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία, πολλή αγάπη, ελπίδα και αληθινή χαρά!
    Μια γλυκιά ανοιξιάτικη βραδιά ήταν η σημερινή για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρεθήκαμε για την Ανάσταση. Γλυκιά βραδιά με όλη την σημασία της λέξης, τέτοια που να προμηνύει καλοκαιρίες.
    Κάθε καλό σε όλους, εύχομαι.
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αληθώς ανέστη Δήμητρα,από την όμορφη Θεσσαλονίκη και σε όλους του φίλους από κάθε γωνία της Ελλάδας.Εμείς εδώ είχαμε μια αρκετά κρύα νύχτα με πολύ αέρα ,σε σημείο που τα τζάκια και τα καλοριφερ να καίνε στο φουλ.Το πρωί ανάβοντας την φωτιά είχε ξαστεριά αλλαι στις 7:30 έβγαλε συννεφιά και ως τις 9:30 βιλοεβρεχε.Τώρα καθάρισε αλλά ο δυνατός αέρας μας ανακατεύει.Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν.Εύχομαι ΑΓΆΠΗ;ΥΓΕΊΑ και του χρόνουβολβοί στο "μέτρο".ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή