Τα θερμοκρασιακά ρεκόρ του Απριλίου


Στη διάρκεια του Απριλίου παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα η διέλευση από την περιοχή μας των βαρομετρικών χαμηλών  που σχηματίζονται στις υπήνεμες περιοχές της οροσειράς του Άτλαντα (Σαχαριανές υφέσεις). Μπροστά από αυτά τα χαμηλά επικρατούν νοτιάδες που μεταφέρουν στην περιοχή μας σκόνη από τη Βόρεια Αφρική. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στη Βόρεια Κρήτη. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της περιόδου 13-15/4/1993, οπότε η θερμοκρασία στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τη Σούδα έφθασε τους 36 βαθμούς, και της περιόδου 20-22/4/2008, οπότε η θερμοκρασία έφθασε στο Ηράκλειο του 37,4 βαθμούς (ρεκόρ Απριλίου) και στη Σούδα τους 36,6 βαθμούς, επίσης ρεκόρ Απριλίου.


Του περιστατικού των υψηλών θερμοκρασιών της περιόδου 20-22/4/2008 είχε προηγηθεί το έντονο περιστατικό μεταφοράς θερμών αερίων μαζών και σκόνης από την Αφρική προς την περιοχή μας της περιόδου 11-14/4/2008. Στη διάρκεια αυτού του επεισοδίου η θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa (παρατήρηση Ελληνικού) είχε φθάσει τους 22 βαθμούς, ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών. Την ίδια περίοδο η μέγιστη θερμοκρασία στη Λαμία έφθασε τους 33,8 βαθμούς. Τονίζεται ότι το ρεκόρ στη Λαμία είναι οι 35,3 βαθμοί που σημειώθηκαν στις 10-4-1985. Την ημέρα αυτή σημειώθηκαν: στο Λεωνίδιο 36,8 βαθμοί, στην Τίρυνθα 36,5 βαθμοί, στην Πυργέλα 36,4 βαθμοί και στα Τρίκαλα Ημαθίας 35.0 βαθμοί (αρχείο ΕΜΥ). Οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν τα ρεκόρ Απριλίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σημειώνεται ακόμα ότι το διήμερο 10-11/4/1985 η μέγιστη θερμοκρασία είχε φθάσει στη Ν. Φιλαδέλφεια του 30,0 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη (Μίκρα) τους 31,2 βαθμούς. Οι 31,2 βαθμοί της Θεσσαλονίκης αποτελούν ρεκόρ Απριλίου, ενώ στη Ν. Φιλαδέλφεια το ρεκόρ είναι οι 30,7 βαθμοί που παρατηρήθηκαν στις 26/4/1970. Πάντως, για την Αθήνα υπάρχει η παρατήρηση για μέγιστη θερμοκρασία 33 βαθμών της 30ής Απριλίου 1860.
  
Η σύγκριση των θερμοκρασιών-ρεκόρ που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες των περασμένων δεκαετιών είναι συχνά προβληματική λόγω αλλαγών στους σταθμούς. Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, όταν στη Ν. Φιλαδέλφεια λειτουργούσαν ταυτόχρονα ο επανδρωμένος και ο αυτόματος σταθμός, ο δεύτερος έδειχνε περί τον ένα βαθμό υψηλότερη θερμοκρασία. Για τους αυτόματους σταθμούς που εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι προϋπόθεση της αξιοπιστίας τους αποτελούν οι προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας μετεωρολογικών σταθμών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).  Κατά τη γνώμη μου, στο θέμα αυτό δεν ισχύει το «Απ’ τα ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα». Ακόμα όμως και αν οι σταθμοί πληρούν τις προϋποθέσεις του ΠΜΟ, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ρεκόρ λίγων ετών. Τέλος, αναφορικά με το φετινό Απρίλιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μέσες τιμές, αν δεν είναι ο θερμότερος, θα είναι ένας από τους πιο θερμούς Απριλίους των τελευταίων δεκαετιών.

                                                                                                        Καλημέρα σε όλους

24 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω ακόμα ότι, όπως μου θυμίζει ο φίλος μου Χρήστος Πεετρόπουλος, στις 30/4/2013 η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 32 βαθμούς στο Ελληνικό, την Ελευσίνα και το Θησείο (ο επανδρωμένος σταθμός της Ν. Φιλαδέλφειας είχε κλείσει) και τους 31 βαθμούς στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Και κάτι άλλο: φέτος ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών Απριλίου σημειώθηκαν σε περιοχές της Δ. Ελλάδας (33-34 βαθμοί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα, πάντως, δρόσισε αρκετά με τον βοριά, αρκεί να υπάρχει επαγρύπνηση για να μην ξεσπάσει καμιά φωτιά. Όπως στην πολύπαθη - από την προσφυγική κρίση λόγω ενός εμφυλίου ουσιαστικά - Μιανμάρ, όπου μία πυρκαγιά που από σήμερα καίει για δεύτερη βδομάδα έχει στείλει δεκάδες στα νοσοκομεία σύμφωνα με το Reuters. H φωτιά έχει δημιουργήσει ένα νέφος πάνω από την πόλη Γιανγκόν της Μιανμάρ, προκαλώντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, καθώς εξαπλώθηκε τουλάχιστον στο 1/3 μίας χωματερής έκτασης 300 εκταρίων στα προάστια της Γιανγκόν.

    Περίπου 600 πυροσβέστες και εθελοντές έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσής της από τις 21 Απριλίου, ενώ οι αρχές έχουν εισάγει βιολογικό αφρό από τη γειτονική Ταϊλάνδη και προσπαθούν να προκαλέσουν τεχνητή βροχή για να περιορίσουν τη φωτιά από το να εξπαλωθεί στο πικ της θερμής περιόδου.
    Κι ενώ η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα σβήσει και άγνωστα παραμένουν και τα αίτιά της. Συνολικά 26 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν, αρκετοί εκ των οποίων υπέφεραν από εισπνοή καπνού, με τη Μιανμάρ να ζητάει ιατρική βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Τα ΜΜΕ της χώρας κατηγόρησαν, πάντως, την κυβέρνηση για αργή αντίδραση, ο κυβερνήτης της Γιανγκόν έκανε λόγο για "εθνικό πρόβλημα", το οποίο ανέδειξε και το θέμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μιανμάρ. Η 17χρονη χωματερή δέχεται περίπου τα μισά σκουπίδια της πόλης συνολικού όγκου 2.500 τόνων σε καθημερινή βάση. "Πετάμε σκουπίδια για χρόνια, τα παλιά σκουπίδια παράγουν μεθάνιο που προκαλεί πυρκαγιές" εξήγησε ο κυβερνήτης της Γιανγκόν, ενώ οι πυροσβέστες παραπονέθηκαν ότι δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες και τον καπνό.

    "Δεν μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλον από τον καπνό" είπε ένας πυροσβέστης που νοσηλεύτηκε με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ξέσπασε σε κλάματα, καθώς περιέγραφε πως ανέβαινε σε λόφους από σκουπίδια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή υποφέρουν έτσι κι αλλιώς ζώντας σε πόλεις από μπαμπού και πλαστικό και χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό και συστήματα αποστράγγισης. "Νιώθω απαίσια, επειδή δεν μπορώ να αναπνεύσω, τα πόδια μου έχουν πρηστεί" ανέφερε ένας 65χρονος που πάσχει από διαβήτη και νοσηλεύτηκε λόγω εισπνοής καπνού.
    https://www.reuters.com/article/us-myanmar-fire/dozens-hospitalized-as-myanmar-battles-week-long-landfill-fire-idUSKBN1HZ05Q?il=0
    Βαγγέλης Σπανός


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κ ζιακοπουλε,να στε καλά,που αφιερωσατε τόσο χρόνο για να μας ενημερωσετε,αντωνης μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτές τις μέρες τουλάχιστον δεν έχουμε αφρικανική σκόνη. Κάτι είναι κι αυτό. Σε μερικά χρόνια οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η συνεχιζόμενη επί μήνες απουσία κρύου μπορεί να μη μας κάνουν πια εντύπωση. Αλλά η ζωή μας θα έχει αλλάξει και σίγουρα όχι προς το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Γιωργο,για μας σίγουρα ή απουσία κρύου μας ξενερωνει,κ όχι μόνο,για τα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα είναι απολύτως φυσιολογικό,ας ελπίσουμε ότι θα αλλαξει κάποια στιγμή ή κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα....είναι πολύ μεγάλο το θέμα που εθιξες,εαν συνεχιστεί κ έχει αύξηση οι συνέπειες θα είναι τραγικές,ο κ ζιακοπουλος πάντως μας άφησε πολλές ελπίδες από την άποψη ότι υπήρξαν κ άλλοι απριλιδες που ήτανε τόσο θερμοί,ειδομεν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω Αντώνη οτι ο κ.Ζιακόπουλος μας άφησε ελπίδες και δε νομίζω επίσης οτι κάτι τέτοιο ήταν στις προθέσεις του, αν τον ερμηνεύω σωστά. Σίγουρα τα ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών Απριλίου δε θα σπάσουν φέτος. Όμως η μέσες θερμοκρασίες, που είναι και ο αντιπροσωπευτικότερος κλιματικός δείκτης, θα τον κατατάξουν στους πιο θερμούς Απρίλιους εδώ και πολλές δεκαετίες για την Ελλάδα αλλά και για σημαντικό μέρος της Ευρώπης. Αλλά το ανησυχητικότερο όλων είναι οτι από τον Γενάρη του 2017 και μετά, κανένας μήνας δεν έχει κλείσει ψυχρότερους του κλιματολογικού μέσου όρου. Υπάρχει ένα διαβολικό σερί ζέστης από τότε, που εντάθηκε φέτος το "χειμώνα" και, κόντρα σε κάθε καιρική λογική εξισορρόπησης, συνεχίζεται ακάθεκτο και την άνοιξη, που συμπεριφέρεται ήδη ως Ιούνιος. Τέτοια σερί, μικρότερα ίσως από το τωρινό, που ενδέχεται να υποδηλώνουν (ο χρόνος θα δείξει) επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας, έχουμε πολύ συχνά τα τελευταία 10 με 20 χρόνια.

      Διαγραφή
  6. Τι να σου πω Γιωργο,για κει προχωράει ή κατάσταση,απλως επειδή είμαι πάντα αισιόδοξος κ έχω φιλοσοφία ότι το νόμισμα έχει πάντα 2 όψεις ελπίζω ότι κάτι θα αλλαξει στην πορεία...καλό βράδυ σε σένα κ σε όλους τους φίλους κ φίλες του μπλογκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλλιθέα, ώρα 9.45 το βράδυ, η θερμοκρασία 24,5 και μάλιστα με ΒΑκο! Η αστική θερμονησίδα άρχισε να πυρώνει για τα καλά και ακόμα δεν μπήκαμε στο Μάιο. Κατακόρυφη η άνοδος και της εσωτερικής θερμοκρασίας μέσα στα σπίτια. Σήμερα το διαμέρισμά μου έσπασε το φράγμα των 25 βαθμών (25,6 τώρα). Αυτό δε θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί τόσο νωρίς τα τελευταία χρόνια. Το οικόπεδο δίπλα στο σπίτι μου, που, μετά την κατεδάφιση ενός παλιού σπιτιού έχει μείνει χρόνια άχτιστο και που τέτοια εποχή ήτανε τίγκα στην πρασινάδα, έχει κιόλας ξεραθεί. Και τα κουνούπια σουλατσάρουν από τις έξι το απόγευμα και, ένα περίεργο πράγμα, φέτος δεν τα πιάνουν και τα εντομοαπωθητικά που χρησιμοποιούμε. Τι διάολο, μεταλλάχτηκαν κι αυτά με τον καιρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί τόση γκρίνια παιδιά, επειδή κάνει λίγο παραπάνω ζέστη; Μάιος έρχεται, θα ανέβουν οι θερμοκρασίες ό,τι κι αν γίνει. Ευτυχώς τα κουνούπια δεν τσιμπούν ακόμα - μάλλον δεν είναι η εποχή της αναπαραγωγής τους. Επίσης στο Θυμάρι, ειδικά το καλοκαίρι, έχει περισσότερη ζέστη απ' ό,τι στην Αθήνα, όπου οι πολυκατοικίες δημιουργούν σκιές, ενώ και πολλά διαμερίσματα δεν τα βλέπει ο καυτός ήλιος. Αντίθετα, στο Θυμάρι, όπου το 2012 δώσαμε μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά, οπότε τέτοιοι "καύσωνες" μας φαίνονται παιδική χαρά, ο ήλιος κατακαίει τα χαμηλά σπίτια και το απόγευμα (29-30 βαθμούς είχε χθες) είναι σχεδόν αδύνατον να κάτσεις μέσα. Το καλοκαίρι, όχι τώρα.

      Άλλα είναι, όμως, τα πραγματικά άσχημα σε αυτόν τον κόσμο και όχι ο καιρός. Για παράδειγμα, το μακελειό που γίνεται εδώ και ένα μήνα στη Γάζα, όπου οι Ισραηλινοί σκότωσαν έναν (ακόμα) 15χρονο Παλαιστίνιο στις διαδηλώσεις της Παρασκευής με τον τραγικό απολογισμό να ανέρχεται στους 42 νεκρούς από τις 30 Μαρτίου, όπως μεταδίδει το Reuters. Eπίσης έχουν τραυματιστεί 2.000 Παλαιστίνιοι και υπάρχει γενική κατακραυγή για το Ισραήλ, που χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά. Με τους Ισραηλινούς να υποστηρίζουν κυνικά ότι ρίχνουν μόνο σε όσους διαδηλωτές πλησιάζουν τον συνοριακό φράχτη και ότι 14 χιλιάδες διαδηλωτές προκάλεσαν ταραχές πετώντας πέτρες, καίγοντας λάστιχα και επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα.

      Την Παρασκευή σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 200, με τις διαδηλώσεις να γίνονται σε μία περίοδο που οι Παλαιστίνιοι χάνουν τις ελπίδες τους για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Στη Γάζα ζουν στοιβαγμένοι 2 εκ. άνθρωποι και μπορεί τα ισραηλινά στρατεύματα να έχουν αποσυρθεί από το 2005, αλλά το Ισραήλ ελέγχει την περιοχή, όσο και τα θαλάσσια σύνορα, ενώ και η Αίγυπτος απαγορεύει τις μετακινήσεις προς και από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι διαδηλώσεις θα κρατήσουν ως τις 15 Μαϊου ημέρα μνήμης για τους Παλαιστίνιους, καθώς στον πόλεμο του 1948-49 εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους για ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ, που αρνείται κάθε ενδεχόμενο επιστροφής τους για να μην χαθεί η εβραϊκή πλειοψηφία.
      https://www.reuters.com/article/us-israel-palestinians/palestinian-teen-dies-after-being-wounded-by-israeli-fire-on-gaza-border-idUSKBN1HZ074?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  8. Τα σιταροχωραφα από Λαμία έως και μετά το Λιανοκλάδι,στην διαδρομή προς Καρπενήσι, έχουν ήδη κιτρινίσει. Προφανώς έχουν καταστραφεί. Δεν έχω δει ποτέ ξανά τέλος Απριλίου να συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Όσο πιο δυτικά προς Καρπενήσι,τόσο πιο πίσω η εποχή. Σε 35 χλμ,μέχρι την Μακρακώμη Φθιώτιδας συνυπάρχει ο Ιούνιος,ο Μάιος και λίγο ο Απρίλιος. Η φύση ανταποκρίνεται με αμηχανία στις παρατηρούμενες θετικές θερμοκρασιακες αποκλίσεις.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρασκευή βραδυ:Λιβαδειά στην "κρυα"20 βαθμούς,στο"Ζάππειο"(Λιβαδειάς πλατεία)22 βαθμούς.Αλιαρτος 24 με πολλή υγρασία και στο χωριό μου 19 βαθμούς με πλήρη άπνοια!!(Αυτό και αν είναι είδηση).Εχθες ξημερώματα,στο χωριό μου,17 βαθμούς και αρκετά δυνατό ανεμο (πολυ κρατησε η άπνοια κάτι ωρες για την ακρίβεια)Και μάλιστα ΒΑ (Καλώστονε και ας άργησε)που έκανε την αίσθηση πιο χαμηλή.Το μεσημέρι έφθασε 25 αλλα με τον άνεμο να δυναμώνει συνεχώς η αίσθηση της θερμοκρασίας ήταν σαφώς χαμηλότερη και η ατμόσφαιρα πολύ καθαρή.Το βράδυ ήταν αρκετά ψυχρό και στην πλατεία (γεμάτη από παιδιά που φορούσαν όμως όλα μπουφανακι ή ζακετα)λιγοστός ο κόσμος και αυτοί φυσικα με μπουφάν,καθώς ο αερας εξακολουθούσε αρκετά δυνατός και ψυχρός.Στην κινηματογραφική Λέσχη είχε μια ομιλία με θεμα την οικογένεια και μετα το πέρας αυτης ο Σύλλογος πρόσφερε στους ομιλητές και στους επισήμους δείπνο.Οι καλεσμένοι,ειδικά εκείνοι από την Αθήνα "τσινισαν"Όταν είδαν ότι το μαγαζί είχε στρώσει μέσα και ζήτησαν να καθησουν τουλάχιστον στο προαύλιο χώρο.Ο καταστηματάρχης Όπως και τα παιδιά του Συλλόγου τους είπαν ότι δεν είναι και τοσο καλή ιδέα,αλλα εκείνοι δεν το πίστεψαν.Πριν καλά-καλά σερβιριστεί το φαγητό άρχισαν να ζητάνε να κατέβουν τα αντιανεμικα.Κατα τις 11 οι περισσότεροι είχαν μεταφερθεί μέσα στο κατάστημα.Με την θερμοκρασια στους 16 και τον αέρα δυνατό,Δεν είχαν άλλη επιλογή.Τωρα που γράφω και ενώ έχει λίγο αέρα,η θερμοκρασία είναι στους 13 και αρκετή ψύχρα.Εχει δίκιο ο Γιώργος(Λαμερας)που λέει ότι στα αστικα κεντρα ήδη η κατάσταση είναι δύσκολη.Εμεις εδώ στη επαρχία είμαστε πολύ καλύτερα και οσο ζεστή και να εχει την ημέρα το βράδυ δροσίζει αρκετά έως πολύ.Οπως γραψατε πολλοί τα σημάδια της καιρικης ανωμαλίας συνεχίζονται και τις ίδιες εικόνες που περιγράφει ο φίλος Δημήτρης Ρ.υπαρχουν και στα μέρη μου.Βλεπω σιτηρά ακόμη και ποτισμένα να μην αντέχουν.Κατω ακριβώς από τα αμπέλια μου κριθάρια είναι εντελώς κίτρινα.Εχθες "ετριψα"μερικά και μέσα έχουν ελάχιστο καρπό.Οπως είπε ο Δημήτρης:Καταστροφή.Φιλος μου πιυψεχει αλωνιστική,την προετοιμαζει Και μου είπε έτσι όπως πάει κάτι πρωιμα θα θεριστουν αρχές Μαΐου,για να μην καουν τελείως!! Καλημέρα σε όλους σας.(Ο αέρας ήδη δυνάμωσε και έχει χαλαρά ένα 5αρι μπορεί και 6αρι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρα πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια απο τον μεγαλο Δασκαλο!
    Για την Λαρισα να πουμε οτι η αυριανη πιθανη ψιχαλα/ασθενη βροχη θα κρινει αν ο Απριλιος του 2018 θα ειναι ο πιο ανομβρος της περιοδου 1951-2017.
    Επισης στο οριο βρισκομαστε αν θα εχουμε και τον πιο θερμο Aπριλη για την πολη μου απο το 1950 και μετα και με καποια επιφυλαξη και απο το 1899 που ξεκινησαν μετρησεις στην Λαρισα.
    Τελος για τους αυτοματους σταθμους της ΕΜΥ τα εχουμε πει πολλες φορες και καλο ειναι να ξανα ακουγονται γιατι πολυς κοσμος θεωρει τις Σερρες και το Πολυκαστρο Κιλκις σαν τις πιο ζεστες περιοχες της χωρας αν λαβει υπ οψην τους αυτοματους της ΕΜΥ σε αυτες τις περιοχες.
    Καλη Κυριακη σε ολη την μετεωπαρεα και σε σας κ.Ζιακοπουλε

    Βασιλης Πανακογλου -Λαρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους, με την ευχή αυτό που διαφαίνεται για την άλλη εβδομάδα να επαληθευτεί για πρώτη φορά φέτος (μεγάλος στοιχηματικός κουβάς φέτος από τις μοντέλες). Με 27 βαθμούς στην Χαλκίδα και βλέπεις τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν με κλειστά παράθυρα!!! Από τώρα δουλεύει η ψύξη, ήμαρτον!!!
    Στα της φυσικής ιστορίας που αναφέρονται και άλλοι φίλοι και κυρίως ο Χριστόδουλος, να αναφέρω, ότι πρώτη φορά βλέπω στα δέκα χρόνια που τις περιποιούμαι την ρίγανη και την μαντζουράνα να έχουν ανθίσει (συνήθως τέλη Μαΐου) και τα ξινόδεντρα να έχουν κομπόδεση που αγγίζει το 20% άλλων ετών. Ένας φίλος με ρώτησε γιατί η, κατά τα αλλά, εύρωστη πορτοκαλιά του που πέρυσι του έδωσε κοντά στα 60 κιλά πορτοκάλια, φέτος έχει δέσει πέντε πορτοκάλια!!!κάτι ξέρει και περιμένει το ζωντανό…. τι να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τριπολη στα ξαφνικα στη μια τη νυχτα εφερε μια ψιλη βροχη και στις τρεις μια δεκαλεπτη μετριας εντασης βροχη αλλα το κακο ηταν οτι η ελαχιστη απο τη συννεφια επεσε στους 11 βαθμους με σχεση με τα αλλα πρωινα που ειχαμε γυρω στους 2 με 4 βαθμους κατα μεσο ορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι γνήσιος, αυθεντικός κρυόφιλος!! Σου βγάζω το καπέλλο φίλε Τριπολιτσιώτη! Εγώ εδώ στην Αθήνα με 11 ελάχιστη θα πανηγύριζα βέβαια. Και το καλοκαίρι με τους καύσωνες, που εγώ θα έχω τη νύχτα 30 και εσύ 15...

      Διαγραφή
  13. Χθες παρατηρώντας αυτόν τον Αν-ΒΑον άνεμο στην περιοχή μου ακόμα και μέσα στην πόλη των Τρικάλων,σκέφτηκα η αλήθεια είναι την περιοχή που μένει ο Χριστοδουλος και όλη την Αττικοβιωτια και περίμενα αυτην την εξέλιξη.Επιβεβαιωθηκα τελικά με όσα έγραψε ο Χριστοδουλος στο μυν. του. Χθες εδώ στα Τρίκαλα ο Αν. άνεμος συνοδεύτηκε απο μία συννεφιά αστάθειας κυρίως στα Β. και Δύτ. ορεινά,που όσο περνούσε η μέρα περιορίστηκε στα Δύτ. ορεινά όσπου έφτασε το βράδυ που εξαφανίστηκε τελείως.Κάι έτσι τίποτα δέν έδειχνε αυτο που ακολούθησε σήμερα το πρωί έστω και ασήμαντο.Σήμερα τον πρωί κατα τις 7 που ξύπνησα άκουγα από το παντζουρι του παραθύρου μου κάποιο θόρυβο.Ο θόρυβος αυτός ήταν η μέτριας έντασης βροχής πού έπεφτε με συνοδέια δυνατού Αν. αέρα.Σηκώθηκα αμέσως και πήγα στη πόρτα της βεράντας,βγαίνω στη βεράντα και βλέπω με έκπληξη αυτό το σκηνικό,όμως απογοητεύτηκα όταν κατάλαβα από τα σύννεφα ότι αυτό δεν θα κρατούσε πολύ.Όντως σε ένα τέταρτο περίπου η βροχή σταμάτησε και έμεινε μόνο ο αέρας που ακόμα και τώρα που γράφω έχει κάποια δυνατά ξεσπασματα απο Β-ΒΑ αυτή τη φορά.Το ευχάριστο είναι ότι το βαμπακι μου φυτρωσε όλο και δεν χρειάζεται άμεσα σήμερα ή αύριο πότισμα.Σίγουρα όμως τις επόμενες μέρες θα χρειαστεί,διαφενωνται κιόλας βροχές αυτήν την βδομάδα...ίδωμεν...βροχές είδα σε ένα χάρτη θα έχει αύριο η περιοχή της Αττικοβιοτιας,σίγουρα θα είναι καλή εξέλιξη για την Αθηνα και τις άλλες πόλεις,πιστεύω όμως και για τους αγρότες τις περιοχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους!
      Γιώργο η κατάσταση πιστεύω θα συνεχίσει μέχρι την Παρασκευή να είναι απογοητευτική καθώς σήμερα αν παρατήρησες αυτές οι ασθενείς μπόρες είχαν τη μορφή λασποβροχής ενώ μέχρι την Πέμπτη οι μπόρες θα εκδηλώνονται κυρίως στα ορεινά κ θα έχουν πάλι στη σύνθεσή τους αυξημένή σκόνη ενώ κ οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να είναι υψηλές για την εποχή.
      Σήμερα ακόμη κ στα δυτικά παραθαλάσσια που βρισκόμουν ο υδράργυρος χτύπησε 30αρια συνοδεία ισχυρού ανατολικού ανέμου!
      Δε μου λέει τίποτα λοιπόν ο καιρός μέχρι την Παρασκευή,πιο πολύ αρρωστημένο θα τον έλεγα!
      Μοναδική μας ελπίδα η αλλαγή που συνεχίζει να διαφαίνεται απο τις 5 του μήνα κ μετά.

      Διαγραφή
    2. Η θερμοκρασία χτυπάει 30άρια και εμείς σε λίγο θα χτυπάμε ...ενέσεις Φώτη. Έχουμε κι αυτούς που τα βρίσκουν όλα καλά, όλα όμορφα! Πως θα τους πείσουμε οτι γίνεται της ανωμαλίας φέτος; Εδώ μέσα γράφουν οι φίλοι αγρότες οτι τα κριθάρια και σιτάρια κοντεύουν να καταστραφούν από την πρόωρη, παρατεταμένη εκτός εποχής ζέστη. Σε λίγο θα δουν και τα δάση να λαμπαδιάζουν. Αναρρωτιέμαι, θα λένε πάλι οτι όλα βαίνουν καλώς και τι ωραίο που είναι το "ελληνικό καλοκαίρι"; Ωραίο είναι, δε λέω, όταν όμως ξεκινάει τον Ιούνιο, όχι τον Απρίλιο! Εμένα μου αρέσει ο χειμώνας, ζω για το χειμώνα. Αλλά αν αρχίσει να χιονίζει στην Αθηνα από τον Οκτώβριο, τι θα πω, οτι αυτά είναι φυσιολογικά κι όμορφα; Φυσικά και δε θα το πω, κι ας είμαι κρυολάγνος.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς Γιώργο Λ.
      Είναι ανήκουστο τα λένε κάποιοι ότι βαίνουν όλα καλώς όταν υπάρχουν τόσα παραδείγματα γύρω μας.
      Προσωπικά δεν ξανά θυμάμαι στα 31 χρόνια που ζω Απρίλη μήνα να κοιμάμαι το βράδυ ημίγυμνος κ με τα παράθυρα ανοιχτά!
      Και ερωτώ:Που πάάάμε ρε?
      Ελπίζω ν'αλλάξουν σύντομα τα πράγματα κ ο Μάης να θυμίσει Απρίλη για να εξισορροπηθεί η κατάσταση γιατί πίστεψε με αν πάει έτσι μέχρι το Σεπτέμβρη(δεν το νομίζω κ ούτε θέλω να το πιστέψω)εγώ προσωπικά όσα μπάνια κ να κάνω δεν πρόκειται ν'αντέξω αυτόν τον πύρινο εφιάλτη,σε κουράζει σε εξαντλεί κ σε αποτελειώνει η παρατεταμένη διάρκειά του ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

      Διαγραφή
    4. Κανένας δεν τα βρίσκει όλα ωραία (και όχι όμορφα, που προσδιορίζει κάτι που έχει μορφή και όχι μία αφηρημένη έννοια), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αφόρητη η κατάσταση λόγω ζέστης. Και χθες Κυριακή, χιλιάδες συμμετείχαν στον ποδηλατόδρομο της Αθήνας, μερικές χιλιάδες επίσης στον μαραθώνιο της Ρόδου, εκατοντάδες παιδιά στο τρίαθλο (κολύμβηση, τρέξιμο, ποδήλατο) της Βουλιαγμένης, εκατοντάδες και στο Νιάρχος, καμιά εκατοστή ήταν και στην παραλία στο Θυμάρι. Οπότε μάλλον ο περισσότερος κόσμος κάνει απλά τα χόμπι του, αδιαφορώντας για το αν η θερμοκρασία είναι μερικούς βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Και αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι για το κλίμα (εκτός από ανέξοδη κριτική), θα κλείσει (για πάντα) το air condition, θα χρησιμοποιήσει λιγότερο το αυτοκίνητό του, θα μειώσει την κατανάλωση νερού και ρεύματος (και θέρμανσης το χειμώνα).
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  14. σύντροφοι ψυχραιμία, είναι υποκειμενικό το θέμα. Γιώργο Λ. απ' ότι φαίνεται θα δροσιστούμε όλοι προσεχώς, έρχεται η διόρθωση (θυμίζω τα 30 mm στο Γκάζι στις 28.05.15). Γιώργο Τρ. ωραία και η σημερινή πρωινή βροχούλα, να κρατούσε λίγο ακόμα να μην χρειάζονταν τα κήπια νερό. από Παρασκευή καλύτερα ακόμα. Φώτη, δεν είναι απαραίτητα λασποβροχή, αν έχει καιρό να βρέξει έχει πολλή σκόνη η ατμόσφαιρα και χρειάζεται ποσότητα νερού να καθαρίσει. Βαγγέλη Σ. δεν έχουμε θάλασσα εδώ, αλλά ένα πρωινό τρέξιμο υπό ποτιστική βροχή στο πάρκο του Αη Γιώργη με τα εκατοντάδες δέντρα και τη φύση στο φόρτε της από μυρωδιές, χρώματα και ήχους, μου εξήγησε γιατί τα βλέπεις όλα δροσερότερα και ζωντανότερα.
    καλημέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, το οτι ο φετινός Απρίλης πάει να βγει ένας από τους θερμότερους στα καιρικά χρονικά, ότι η φύση έχει "τρελαθεί" και τα σιτάρια απειλούνται με καταστροφή και άλλα πολλά, όχι, δεν είναι "υποκειμενικό" θέμα. Είναι δεδομένα, είναι αριθμοί, είναι στοιχεία. Από τα μέσα Μαρτίου έχουμε ήδη καλοκαίρι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, έχουμε καραμπινάτη καιρική ανωμαλία, αν συνυπολογίσεις τι είδους "χειμώνα" διαδέχεται αυτή η "άνοιξη". Έχουμε απτά δείγματα για το πως θα είναι το μέλλον, η κλματική αλλαγή είναι εδώ. Αυτά όλα ξεπερνάνε κατά πολύ τα προσωπικά μας γούστα, αν κάποιος δηλαδή γουστάρει κρύο και χιόνια η ζέστη και λιακάδες. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα, δεν είναι "κόντρα" καιρόφιλων και μη καιρόφιλων. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να μην το βλέπουν (δεν αναφέρομαι σε εσένα), διακαίωμά τους. Και δεν είναι επιχείρημα το τι γίνεται στην Παλαιστίνη η οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Λες και όσοι ασχολούμαστε με τον καιρό, όσοι ανησυχούμε διαπιστώνοντας την πορεία των πραγμάτων, είμαστε σώνει και καλά αδιάφοροι για όλα τα άλλα που συμβαίνουν στον κόσμο! Αλλά αυτό είναι ένα καιρικό μπλογκ και για τον καιρό (πρωτίστως) μιλάμε.

      Διαγραφή
    2. Στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αρέσει και το χιόνι και το καλοκαίρι. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός σε χιονόφιλους και μη. Από την άλλη, ακόμα και κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο δεν έχουν καταλήξει για το πώς θα εξελιχθεί η κλιματική αλλαγή. Και δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα από τον φετινό θερμό χειμώνα για την Ελλάδα - άλλωστε, στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ψυχρός με πολλούς χιονιάδες - για το πώς θα είναι η κατάσταση σε 20-30 χρόνια. Τέλος, όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και το κλίμα, μειώνει δραστικά τη χρήση air condition, την κατανάλωση νερού και ρεύματος, ακόμα και τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Οι πράξεις μετράνε. Τα λόγια είναι εύκολα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. τα μαθηματικά δεν είναι υποκειμενικά, βέβαια. η πρόσληψη και η ερμηνεία της πραγματικότητας (που έχουν να κάνουν και με τον τρόπο ζωής) και κυρίως οι προτιμήσεις και φυσικά η έκφραση, είναι.
      θα έλεγα ότι εδώ διχογνωμούμε κυρίως για θέματα έκφρασης και προτιμήσεων. π.χ. Βαγγέλη, δεν μπορεί να μην είναι καλή και χρήσιμη η χειμωνιάτικη βροχή και ταυτόχρονα να είναι καλός ο καυτός ήλιος του Απριλίου. από την άλλη συμφωνώ σε αυτό που λες για τις πράξεις. θα συμπληρώσω μάλιστα ότι αν κάνουμε αυτά (τα λίγα) που μας αναλογούν ωφελούμαστε τρίδιπλα. με λιτή περιβαλλοντική συμπεριφορά (συμπεριλαμβανομένης σωστής διατροφής και άσκησης) επιβαρύνουμε τη γη λιγότερο και καθιστούμε τον εαυτό μας λιγότερο ευάλωτο και περισσότερο προσαρμόσιμο. επιπλέον η κάθε είδους θετική δράση βελτιώνει την ψυχολογία και τη στάθμη αισιοδοξίας μας.
      βάσει των αριθμών, Γιώργο, η προσωπική μου αίσθηση/πρόβλεψη είναι άκρως απαισιόδοξη. και τα δυο (άποψη και αριθμούς) τα έχω παραθέσει σε κουραστικές επαναλήψεις.
      (τρέμω δε τη στιγμή 23:49, 31.12.ΧΧΧΧ που θα έχουμε γράψει 999.8 mm)

      Διαγραφή