Με ΒΑ ρεύμα, ελάχιστες βροχές και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απρίλη


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές Τυνησίας-Λιβύης κινείται αργά Α-ΒΑ και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια προκαλεί στην περιοχή μας Α-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στη Β-ΒΔ ορεινή Ελλάδα και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Κυριακή (29/4) προβλέπονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα είναι κατά περιόδους πιο πυκνές. ΟΙ πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (30/4) τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στη δυτική, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καθώς και στα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Την Πρωτομαγιά, γενικά, ο καιρός δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας. Μόνο το απόγευμα στα ορεινά της Δ-ΒΔ Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Κρήτης είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά Β 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 28 Απριλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-4-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία και κυρίως στα ορεινά αυτής. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. "H κεντρική θέρμανση έκλεισε σήμερα 27/4/2018, καλό καλοκαίρι" έγραψαν στην είσοδο της πολυκατοικίας και αυτό αναμένεται να είναι το ΣΚ της... παραλίας. Σε κάποιες ακτές ανάμεσα στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα, όπου έχουν ήδη βάλει ξαπλώστρες και ομπρέλες είχε πάνω από 100 άτομα και σήμερα. Δεν ξέρω αν στο Θυμάρι θα στήσουν καμιά ομπρέλα, όμως από τη μία καντίνα έπλεναν τις δύο τελευταίες μέρες τις ξαπλώστρες. Και για να βρει ο κόσμος που θα έρθει σχετικά καθαρή την παραλία, μάζεψα και μερικά σκουπίδια από την παραλία των γυμνιστών.

    Μάλιστα, έχει δύο τέτοιες βραχώδεις ακτές στο Θυμάρι, τη μία δεξιά από την παραλία με τις καντίνες και την άλλη αριστερά από τη μεγάλη αμμουδιά. Βασικά σε 400 μέτρα ακτής ικανοποιούνται όλα τα γούστα. Η μεγάλη αμμουδιά, αγαπημένη παραλία των Θυμαριωτών, είναι και ιδανική για παιδιά και μωρά για να κάνουν τις πρώτες τους απλωτές στα κρυστάλλινα νερά. Η παραλία με τις καντίνες έχει και πολλές ομπρέλες, δηλαδή, και σκιά (αλλά τα ΣΚ είναι όποιος προλάβει...), η αγαπημένη μου βραχώδης ακτή (στην πραγματικότητα βότσαλα έχει) είναι για πιο ήρεμες και χαλαρές καταστάσεις (αν και τα ΣΚ επίσης μπορεί να μην βρεις να κάτσεις). Αλλά, όπως λέω συχνά, ό,τι και να γίνει μια γωνίτσα στο απέραντο γαλάζιο θα τη βρεις.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα έκλεισε η κεντρική θέρμανση;!! Στην Αθήνα; Και μετά από τόσο ζεστο χειμώνα; Δεν πάμε καλά Βαγγέλη!

      Διαγραφή
    2. Kι, όμως... Αν και επειδή είναι αυτόνομη θέρμανση, ο καθένας ανάβει όποτε και όσο θέλει το καλοριφέρ. Δεν νομίζω να το άναψε και κανένας μετά τα τέλη Μαρτίου. Απλά αυτό που άλλαξε είναι ότι και να ήθελε πλέον κάποιος να ανάψει καλοριφέρ, αυτό δεν γίνεται.

      Διαγραφή
    3. Στην Ελλάδα της υπερβολής και της παράνοιας με τα πρώτα 25αρια στην ατμόσφαιρα, άσχετα από την θερμοκρασία της θάλασσας, τρέχουν όλοι στις παραλίες και το διατυμπανίζουν, με τα πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη (λέμε τώρα) και δίχως πτώση της θερμοκρασίας ζακετούλα στο χέρι και τέρμα τα μπάνια (η θάλασσα έχει 21 με 23 βαθμούς μέχρι το Νοέμβριο).
      Τραγικότερη είναι η ενεργειακή συμπεριφορά και διαχείριση από ανθρώπους που με βγάζουν από τα ρούχα μου με τον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν (έχω λογοφέρει με αρκετούς και τους διώχνω από πελάτες), οι ίδιοι που τον χειμώνα θέλουν 25°C στο χώρο τους και κυκλοφορούν με φανελάκι, το καλοκαίρι ζητιάνε 18°C από τον κρεμαστό ψύκτη (γιατί μόνο κλιματιστικό δεν είναι) . Όταν τους μιλάς για συνθήκες ευεξίας που έχουν μελετηθεί από αμερικανούς, ιάπωνες και ευρωπαίους σχεδόν ένα αιώνα τώρα, σε κοιτάνε παράξενα, άσε που μπορεί να νομίζουν ότι τους βρίζεις κιόλας…

      Διαγραφή
    4. Έχεις απόλυτο δίκιο Λευτέρη. Και στα δύο ζητήματα. Η θάλασσα είναι ακόμα σαφώς ψυχρότερη από οτι τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη. Τότε όμως ελάχιστοι την καταδέχονται, δεν είναι βλέπεις ...γκρούβι, δεν είναι κούλ να κολυμπάς τον Οκτώβρη. Όσο για το θέμα της νεοπλουτίστικης κατάχρησης ψύξης και θέρμανσης, που είναι σοβαρό θέμα από οικολογική και οικονομική άποψη, τα έχω γράψει κι εγώ και ο Βαγγέλης ο Σπανός κατ΄επανάληψη. Στο σπίτι μας μπορεί να μην το κάνουμε, για οικονομία, όταν όμως μπούμε σε ένα κατάστημα, σε ένα μεταφορικό μέσο, σε μια υπηρεσία, τότε απαιτούμε τη Σαχάρα το χειμώνα και τη Γροιλανδία το καλοκαίρι. Αφού δεν πληρώνουμε εμείς. Νομίζουμε! Γιατί, στην τελική, πάλι εμείς πληρώνουμε. Και όχι μόνο σε χρήμα.

      Διαγραφή
  2. Πάντως, χωρίς χιόνια, χωρίς βροχές και χωρίς καταιγίδες (μέχρι τώρα τουλάχιστον) σημαίνει καιρική κόλαση... :) Ας ελπίσουμε σε καλύτερη συνέχεια. Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ δάσκαλε για τον έπαινο!
    Έτσι είναι όπως τα λέτε για τα μοντέλα ενώ στο τέλος πιστεύω ότι κ ο Αμερικάνος θα τα πάρει πίσω κ αυτά τα λίγα που δίνει για Κυριακή κ θα έχουμε κ αρκετή ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα.
    Ίσως προς τέλη της επόμενης εβδομάδας αλλάξει πιά κάτι ριζικά κ έχουμε έντονη αστάθεια κ πτώση σε φυσιολογικά επίπεδα για αρκετές μέρες αλλά είναι νωρίς ακόμη κ θα περιμένουμε μέρα με τη μέρα τις καθημερινές σας προγνώσεις για να το δούμε.
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους λοιπόν κ καλές βουτιές σε όσους φίλους επισκεφθούν τις παραλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη,καταλαβαίνω γιατί και εγω τα ίδια τραβάω.Το πρωι δουλειά,κτηματα και δραστηριότητες των παιδιών μου "κλεβουν"όλη την ημέρα(γι'αυτό ζητάω από την ΕΕ να αφήσει την αλλαγή της ώρας και απλώς να την...αυξηση!!σε καμία 40ρια από 24).Δεν έγραψα για την ταινία...επίτηδες για να...εχεις και εσύ να πεις κάτι!!.Ελα πλάκα κάνω φυσικα (τέτοια πλάκα έκανα και στον Σιμουλη και τώρα δεν μου...μιλάει).Λοιπον στην ταινία αυτή πήρε μέρος ο παππούς μου,ο θείος και δύο θείες μου(η μάνα μου πιο μικρή ντράπηκε και δεν πηγε)Και την ιστορία με τον αγρότη μας την διηγούνταν ο παππούς μου πολλές φορές και κάθε φορά γελούσαν και τα μουστάκια του.Οσο για την μαρκοζι;Κάθε φορά που έρχομαι την...ακουω από τον Δομοκό!!Δεκάδες φορές έχω ποτίσει στον κάμπο σας με αυτή,από μικρό παιδάκι.Τι να πρωτοθυμηθώ.Ποσα(ατελειωτα)σακιά μπάμιες έχω μαζεψει;Πόσα τευτλα έχω φορτωσει;Ποσα δέματα έχω κουβαλήσει;Σκαλίσματα σε Βαμβακια και όχι μονο;Καρπούζια ,πεπόνια;Πόσες φορές γυρίζαμε ασταμάτητα μέσα στον απέραντο κάμπο κάνοντας "τσουλήθρα"πανω στις"βαρελες"τραβοντας ο ένας τον αλλο;Ωραίες αξέχαστες περιπέτειες στο όμορφο αυτο τοπο.Σ'εχαριστω που μου τα θύμησες φίλε.Που ξέρεις μπορεί να βρεθούμε από κοντά,να πάρουμε και τον Νίκο να πιούμε κάνα τσιπουράκι και να θυμηθούμε παλιές ιστορίες.Μελετησαμε πολύ την "κρυα"της Λιβαδειάς με τον Νίκο εχθές και σήμερα το απόγευμα την επισκέφτηκα,πρώτα για δουλειές και μετά ανέβηκα οικογένειακως να...τιμησω τις εκεί ταβέρνες.Πριν από λίγο γύρισα.Τι να σας πω.Ως την ώρα που εφυγα (11:30)δίπλα στο ποτάμι και ουτε σκέψη για να φορέσουν έστω οι γυναίκες μια ζακέτα.Με το κονταμανικο ήμασταν.Ολοι σχεδόν οι νεαροί αγόρια και κορίτσια με ενδυμασία παραλίας!!Που,στην Λιβαδειά,τελος Απριλίου!! Απίστευτο.Αφου εγώ και ήπια μια μπύρα(μετα το κρασί)ετσι για να σβησω την κάψα.Καληνυχτα σε όλους σας.Καλο ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλλιθέα, ώρα 10.30 το πρωί: 27 ο σταθμός μου, 28,1 ο σταθμός ΕΑΑ του Χαροκοπείου, 26,9 στο Γκάζι, 27,2 η Νέα Σμύρνη, με βοριαδάκι κι όλας! Που θα πάει αυτή η κατάσταση φέτος; Τα μοντέλα δείχνουν επάνοδο στα κανονικά επίπεδα και βροχές σε αρκετές περιοχές μετά τις 5 Μαϊου; Θα συμβούν όμως αυτά, θα κρατήσουν καθόλου η θα γυρίσουμε στα ίδια και χειρότερα μετά από λίγες μέρες; Εμείς οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουμε τη δυνατότητα που έχει ο Χριστόδουλος και οι άλλοι φίλοι αγρότες να παρατηρούμε τις αλλαγές στη φύση, που "κραυγάζουν" την καιρική ανωμαλία που συντελείται φέτος. Βλέπουμε όμως, εδώ στην Αθήνα και στα πέριξ, οτιδήποτε πράσινο δεν ποτίζεται να έχει κι όλας ξεραθεί.
    Και ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο από τη σελίδα του meteo:

    Zεστός ο Απρίλιος και στη χώρα μας

    "...Το θερμόμετρο έφτασε τους 30οC στο Παρίσι, τους 29 οC στο Βερολίνο. Στο Βέλγιο (Ukkel) η θερμοκρασία έφτασε τους 28.1 οC που ήταν η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό που λειτουργεί εκεί συνεχώς από το 1833!

    ...Από τα προγνωστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Ετσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο φετινός Απρίλιος, τουλάχιστον για το μετεωρολογικό σταθμό στο Θησείο, θα είναι ανάμεσα στους 3 πιο ζεστούς Απρίλιους των τελευταίων 120 ετών."

    http://www.meteo.gr/articles_all.cfm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες είναι Γιώργο.
      Δε νομίζω να έχει ξανά υπάρξει Απρίλης με τόσο παρατεταμένη ζέστη σχεδόν όλο το μήνα ενώ για την αλλαγή που συνεχίζει να φαίνεται μετά τις 5 Μαίου εάν ξανά "τουμπάρει" στο λέω ειλικρινά δεν θα το αντέξω πάλι κ δεν θα ξανά ασχοληθώ για το υπόλοιπο του καλοκαιριού!
      Ενημερωτικά να σου πώ κ εγώ ότι 12 μόλις το μεσημέρι κ οι σταθμοί σε Αιτωλ/νία κ Αχαία γράφουν ήδη 30β συνοδεία δυνατού καταβάτη ανατολικού ανέμου!
      Στα παράκτια η κατάσταση είναι δροσερότερη.

      Διαγραφή
  6. Τι σου είναι πάντως ο ΒΔ άνεμος...Στην πόλη της Ρόδου (προσηνεμη στο συγκεκριμένο ρεύμα) έχουμε 22 βαθμούς ενώ 40 χλμ μακριά στη Λινδο ο ίδιος άνεμος που λειτουργεί εκεί καταβατικα έχει εκτινάξει τη θερμοκρασία στους 32!

    ΑπάντησηΔιαγραφή