Όταν τα μοντέλα πάνε να μας τρελάνουν!





Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

Οι τρεις παραπάνω χάρτες εκδόθηκαν από τρία διαφορετικά μετεωρολογικά κέντρα (ECMWF, Met Office, Meteo-France) και προβλέπουν την ίδια παράμετρο: την απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa (περί τα 1500 μέτρα ύψος) του επόμενου τριμήνου (Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος 2018) στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Οι διαφορές είναι μεγάλες και μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία για να χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή επιχειρησιακά.  

7 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Αυτά λες, ξεκινάς και από «La», και σε τονίζει ο Φώτης στη λήγουσα. στήριξη από meteociel.fr λοιπόν, γιατί αυτή την εποχή η Ανατολή καίει (από τις 7 πμ εκάστης καθημερινής, για την ακρίβεια, μετά αναλαμβάνει ο Νότος για το τσιγάρισμα) και δεν είμαστε και ευεπίφοροι ως προς το καιρικό ξεβλάχιασμα.
      καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα παίδες!
      Γιώργο Λαμέρα(άργησα αλλά το έμαθα τελικά Νίκο) κάτι φαίνεται απο τα μοντέλα τον Μάϊο αλλά είναι νωρίς ακόμα.
      Εσύ θέλω να δώ τι βλέπεις.
      Και τι δε θα έδινα να βγούν οι Γάλλοι αληθινοί κ ας σταματήσω για αρκετό καιρό τα μπάνια που μόλις ξεκίνησα!
      Εξάλλου είναι νωρίς ακόμα βάση εποχής.

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ τα μοντέλα κοιτάζω Φώτη, δεν είμαι και ...Πυθία. Ας προσθέσουμε στα τρία που δίνει ο δάσκαλος και την εικόνα που δίνει αυτή τη στιγμή το CFS:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

      Κάνοντας τη "σούμα" και βγάζοντας έναν κάποιο μέσο όρο, προς το θερμότερο και ξηρότερο οδεύει και ο Μάιος. Ας ελπίσουμε να τουμπάρουν τα θερμά σενάρια προς την κατεύθυνση του Γάλλου. Αλλιώς, "διόρθωση" δε θα δούμε ούτε τώρα.

      Διαγραφή
  2. Προσωπικα ερμηνευω το 3 οτι θα έχουμε καλοκαιρινα βαρομετρικά στο Μαρόκο και ψυχρές λίμνες εκεί και λόγω της κακης αναλυσης και του μακρινου του θέματος σαν μελανι σε βρεγμενο χαρτι το γαλαζιο πιανει και την Κρήτη. Καλλιστα βεβαια αυτο μπορει να μεταφραστει σε νοτιάδες εντος καλοκαιριου και και το γαλάζιο να γινει κοκκινο, και η θερμοκρασιακη αποκλιση να γινει θετικη και ειδικα για τη βορεια κρητη να εχουμε αποκλισεις διψηφιες...
    Το 2 μας λεει το αναμενομενο οτι θα εχουμε ενα γενικά θερμο καλοκαίρι παντου χωρις ιδιαιτερες συγκινησεις, ασταθειες ή νοτιάδες αλλα με καποια μελτεμια να δροσιζουν που και που με το Αιγαιο να απορροφα λιγη απο την θερμικη ενεργεια του αερα.
    Το 1 φωναζει. Απουσία μελτεμιων, απουσια μελτεμιων, θαλασσες ''λαδι'' στο Αιγαιο και οι τουριστες στην Κρητη θα κανουν μπανιο στις πισινες ενω οι μονιμοι κατοικοι θα λενε το νερο νερακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα, μπορείς να δωσεις λίγες παραπάνω πληροφορίες για τα 3 σεναρια; είμαι σχετικά αδαής περί των καιρικών για αυτό...είτε ο δασκαλος είτε κάποιος αλλος να μας τα κάνει λίγο πιο λιανά
      Κωνσταντίνος από θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. Εγώ μένω στην εικόνα, που ερμηνεύεται πολύ εύκολα: Η κλίμακα από πάνω, σου δίνει, ανάλογα με τον χρωματισμό, την εκτιμώμενη απόκλιση της θερμοκρασίας από τον κλιματολογικό μέσο όρο. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να υποθέσουμε, όπως ο dimitris K, διάφορες καιρικές παραλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σ΄αυτές τις θερμοκρασίες. Εγώ θα δώσω για το 3 μια πιο απλή ερμηνεία:
      Ασυνήθιστη για την εποχή ένταση και επέκταση του πολικού μετώπου νοτιότερα του κανονικού ("κρύο" στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη) και υποτονική δραστηριότητα του υποτροπικού αεροχειμάρρου στη Μεσόγειο. Μακάρι, χίλιες φορές μακάρι!! Να ζήσουμε μετά από πολλά χρόνια ένα δροσερό καλοκαίρι!
      Και το 1 καλούτσικο είναι, δε θα ψηθούμε υπερβολικά. Αν τώρα βγει το 2, και με δεδομένο τον μη-χειμώνα που προηγήθηκε, θα πρέπει ίσως να ανησυχούμε σοβαρά οτι η κλιματική αλλαγή προχωράει (τουλάχιστον στην περιοχή μας) γρηγορότερα απ΄όσο είχε αρχικά υποτεθεί.

      Διαγραφή