Ο εφιάλτης της ανομβρίας



Στον παραπάνω χάρτη οι μαύρες γραμμές αποτυπώνουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη μέση τροπόσφαιρα (ύψος περίπου 5,5 χιλ.) και τα χρώματα τη θερμοκρασία του αέρα σε ύψος περίπου 1,5 χιλιομέτρων. Όπως βλέπουμε, στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη ο τύπος της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι ζωνικός. Οι διαταραχές Δ1, Δ2 και Δ3 και κατ’ επέκταση οι επιφανειακές μετωπικές υφέσεις που πηδαλιουχούνται από αυτές κινούνται σχετικά γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και προκαλούν υετό κατά διαστήματα περίπου 2 έως 4 ημερών. 


Στη νότια Ευρώπη παρατηρούμε αντικυκλώνες να καλύπτουν αρκετές περιοχές και δύο αποκομμένα από την κυκλοφορία χαμηλά (Χ1, Χ2), τα οποία μοιάζουν με ακυβέρνητα καράβια στον ωκεανό. Τα συγκεκριμένα χαμηλά, αν και δεν είναι δυναμικά (η δομή τους δεν χαρακτηρίζεται από βαροκλινική αλλά από βαροτροπική αστάθεια), προκαλούν βροχές, οι οποίες με την αργή κίνησή τους συνήθως διαρκούν αρκετές ημέρες και δημιουργούν συνθήκες μη κανονικού (abnormal) βροχερού καιρού. Ωστόσο, κάποια στιγμή τα χαμηλά αυτά θα απομακρυνθούν και θα ακολουθήσει παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας. Με άλλα λόγια, οι μαζεμένες βροχές, πέρα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν, δεν λύνουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Όπως και παλαιότερα έχω γράψει, συστηματικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι τροχιές των μετωπικών υφέσεων στο Βόρειο Ημισφαίριο εμφανίζονται μετατοπισμένες προς τον Βόρειο Πόλο και ότι από τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη την ίδια περίοδο διέρχονται περισσότερες υφέσεις. Με τον αντίθετο ακριβώς τρόπο εξηγούνται επαρκώς όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Μικρής Παγετώδους Εποχής στην Ευρώπη. Την περίοδο εκείνη, οι βασικές τροχιές των βαρομετρικών χαμηλών και οι βροχές που αυτά προκαλούν μετατοπίστηκαν νοτιότερα, γεγονός που προκάλεσε την επέκταση της παγοκάλυψης από τις πολικές περιοχές προς τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί μετατόπιση των βασικών τροχιών των βαρομετρικών χαμηλών προς τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η επέκταση (εξάπλωση) του ασύμμετρου πολικού στροβίλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα προς τα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη και η συρρίκνωσή του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη δίνουν σε μικρογραφία την εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που σε μονιμότερη βάση παρατηρείται τις ψυχρές και τις θερμές περιόδους που βιώνει ο πλανήτης.

Αν αυτά συμβαίνουν τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, για τον ετήσιο υετό έχουν μεγάλη σημασία όσα συμβαίνουν τις μεταβατικές εποχές, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, αν την άνοιξη ο πολικός αεροχείμαρρος αρχίζει να μετατοπίζεται προς τον Βόρειο Πόλο νωρίτερα του ως τώρα κανονικού και αν το φθινόπωρο ο ίδιος αεροχείμαρρος κατεβαίνει προς τα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη αργότερα του ως τώρα κανονικού, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Είναι αυτονόητο ότι ανεξάρτητα από την εποχή του έτους η μεσημβρινή κυκλοφορία δεν λύνει το πρόβλημα. Το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι είτε το θέλουμε είτε όχι άρχισε να δημιουργείται μια νέα καιρική πραγματικότητα, η οποία, παρά τη θολούρα που δημιουργεί η φυσική μεταβλητότητα, είναι πλέον ορατή για αυτούς βέβαια που δεν κλείνουν τα μάτια.

35 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε,

    Δυστυχώς η καιρική αλλαγή που περιγράφετε είναι όντως εδώ και θα ταλαιπωρήσει εμάς και (ακόμα περισσότερο) τα παιδιά μας. Αυτοί που όπως λέτε κλείνουν τα μάτια είναι απλά δυστυχείς (από τη μια) και επικίνδυνοι για όλους τους υπόλοιπους (από την άλλη) γιατί, αν δεν υπάρξει καθολική αντίδραση προς την κατεύθυνση της λήψης απαραίτητων και σκληρών μέτρων,το μέλλον θα μας επιφυλάξει ακόμα μεγαλύτερες ελπληξεις.

    Φιλικά
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και βεβαια προκυπτει το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού των καλλιεργειών !!!
    Ολοι εμεις που ασχολούμαστε με τη Γη , τα εχουμε δει λιγα χρονια τώρα τα σημαδια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς ο θερμότερος πλέον αέρας από τον ισημερινό ,προσπαθεί να διαφύγει "δυναμικά" προς τους πόλους,"σπρώχνοντας" όλες τίς υφέσεις σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη σε γενικές γραμμές? Αυτό θα μπορούσε ,άν είναι έτσι,να είναι μόνιμο στο μέλλον? Καί άν ναι ,με μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη ,οι υφέσεις θα κινούνται κοντά στον αρκτικό κύκλο ?
    Να είσαι καλά δάσκαλε να μας γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τεκμηριωμένο με επιχειρήματα κ συνάμα ενημερωτικό για τους δύσπιστους περί κλιματικής αλλαγής το άρθρο του δασκάλου.
    Στάχτη στα μάτια τελικά το πολύ κ απότομο νερό που έπεσε το χειμώνα σε κάποιες μόνο περιοχές της χώρας με τον κίνδυνο ξηρασίας να καραδοκεί όλους τους επόμενους μήνες.
    Το να βγάλει απο δω κ στο εξής κάποια βίαια φαινόμενα λόγω αστάθειας-ζέστης με χαλάζια κλπ κ τοπικότητες πέραν εμάς των καιρόφιλων,για τη φύση κ την καλιεργίσημη γη μας δε λέει τίποτα πάρα μόνο κακό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα...μπορεί σε πολλές περιπτώσεις οι ραγδαιοτητες των καταιγίδων αστάθειας να εντυπωσιάζουν πραγματικά, δεν μπορούν ποτέ όμως να αναπληρώσουν τις βροχές που προέρχονται από τα βαθειά βαρομετρικα χαμηλά του φθινοπώρου και του χειμώνα. Δυστυχώς πολύ φοβάμαι πως από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ξαναδουμε κάτι τέτοιο. Εν τω μεταξύ παρατηρούσα μετεωρολογικους σταθμούς σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Εάν εξαιρέσουμε την Ήπειρο, το βόρειο Ιόνιο, την Αιτωλοακαρνανια, τα νησιά Χίο κ Λέσβο, και κατά τόπους τη Θεσσαλία, οι οποίες βρίσκονται υετικα στα κανονικά τους, στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μας είναι εμφανέστατη η ανομβρία με τον ετήσιο υετο αρκετά κάτω από τα κανονικά. Μέχρι πριν ενάμισι μήνα το πρόβλημά κυρίως εστιαζοταν σε Κρήτη κ Κυκλάδες κυρίως. Δυστυχώς μετά τους τόσο ανομβρους Μάρτιο κ Απρίλιο πρόβλημα δυστυχώς φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Και οι ασταθειες του καλοκαιριού δεν λύνουν δυστυχώς το πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς.
      Όπως λέει κ ο δάσκαλος σε μία έντονη σωρειτόμορφη Καταιγίδα εκτός του ότι το περισσότερο νερό πάει στο νερό(θάλασσα) το φαινόμενο έχει μικρή κλίμακα(τοπικό) κ λόγω της έντονης ζέστης κ του καυτού ήλιου υπάρχει γρήγορη εξάτμιση.
      Σίγουρα όπως είπες τα βαθιά χειμερινά χαμηλά με τις συνεχόμενες κ ποτιστικές βροχές,αυτά είναι που χρειάζεται η γη κ που τόσο φέτος έλειψαν απο πολλές περιοχές με τον πύρινό εφιάλτη το επόμενο διάστημα να καραδοκεί.
      Μακάρι να υπάρξει φυσική εξισορρόπηση στο άμεσο διάστημα (αν κ δε φαίνεται σύντομα).
      Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

      Διαγραφή
  5. Τα σημάδια της καιρικής «ανωμαλίας» σε κήπους και περιβόλια είναι εμφανή σε δέντρα και φυτά. Το χειρότερο είναι ότι μετά τις 6μ.μ. είναι αδύνατη οποιαδήποτε εργασία από τις επιδρομές «βρυκολάκων», λεφούσι από κουνούπια «τίγρης» και σκνίπες. Δυστυχώς ταλαιπωρούν και τα υπόλοιπα ζώα, όπως μου είπε ο κτηνίατρος που παρακολουθεί τον σκύλο μου, στο τελευταίο συνέδριο για την λεϊσμανίαση τα στατιστικά στοιχειά είναι απογοητευτικά. Για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας η εικόνα λέει ότι περισσότερο από το 90% των σκυλιών είναι καλαζαρικά!!! Απορώ ακούγοντας κάποιους γύρω μου, να χαίρονται με το πρόωρο καλοκαίρι, ενθουσιασμένοι με τα μπάνια στην θάλασσα και τις βόλτες στις παραλίες ….να δω πόσο «καλοκαίρι» θα αντέξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός! Επίσης κάποιοι θα μας πουν οτι έκαναν οικονομία στη θέρμανση φέτος το χειμώνα. Ας αναλογιστούν πόση κατανάλωση θα κάνουν στον κλιματισμό τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, με την κλιματική τάση που διαμορφώνεται. Γιατί το κρύο το αντιμετωπίζεις με ζεστό ντύσιμο. Την ακραία ζέστη δεν την βγάζεις πέρα, όσο κι αν ...γδυθείς.

      Διαγραφή
    2. Στα Γιάννενα οι παλαιότεροι λενε ο μηνας χανει τα νερα και οχι ο χρόνος δηλ.ενας μήνας ή περισσότεροι μπορει να μην βρέξει ικανοποιητικά αλλα στο τέλος του χρόνου τα νερα θα έχουν " πέσει" όπως καθε χρόνο.Στην περιοχή μας κάποιες φορες εχουμε πρόβλημα με την κατανομή της βροχής και σχεδον ποτέ με τα ύψη βροχοπτώσεις ετησίως.

      Διαγραφή
    3. Η λειψυδρία συνδέεται όχι μόνο με την ποσότητα του υετού και την κατανομή του αλλά και με τη ραγδαιότητά του. Το περισσότερο νερό που πέφτει από τα σωρειτόμοσφα νέφη χάνεται στη θάλασσα. Πέρα από αυτά, ρόλο παίζει και η εξάτμιση, η οποία στα ανεμώδη και ηλιοφεγγή μέρη είναι μεγάλη.

      Διαγραφή
    4. Η Κουταμαρα είναι απαραίτητη για να ζησεις "χαλαρα" σε τουτες τις εποχες ...

      Διαγραφή
  6. Πάντως, σήμερα με πόνεσε το κεφάλι μου από τα παγωμένα ρεύματα του βοριά, που ταξίδεψαν και τα κτενοφόρα (συγγενικά είδη των μεδουσών, που δεν τσιμπούν μακριά). Φωτογράφισα πάλι το χταποδάκι με τα τέσσερα κομμένα πλοκάμια που μου το "έδειξε" ένας χάνος. Τα πετρόψαρα έχουν την τάση να κοιτάζουν επίμονα προς το μέρος που βρίσκεται ένα χταπόδι ή, και μία σμέρνα και αν είσαι παρατηρητικός τα βλέπεις κι εσύ. Παρατηρώντας επίσης καλύτερα το χταποδάκι διαπίστωσα με χαρά ότι είχε αρχίσει η ανάπλαση στα 3 από τα 4 κομμένα πλοκάμια του.

    Είδα ξανά και τη σημαδεμένη μένουλα, αλλά και πάλι δεν κατάλαβα αν έχει θαλάσσια ψείρα. Παρεμπιπτόντως, έχει χαθεί το σκαθάρι με τις δύο θαλάσσιες ψείρες, που σύχναζε στις ποσειδωνίες με τους κακαρέλους, τους σπάρους, τις σάλπες και τους σαργούς. Από την άλλη όλο και συχνότερα εμφανίζονται πια τα μελανούρια όσο καλοκαιριάζει. Σώπα, όπου να' ναι θα φανούνε κι οι ζαργάνες...

    Υ.Γ: Γιατί τόση μεμψιμοιρία παιδιά για το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι; Δεν υπάρχει εποχή που να τα έχει όλα καλά και ο δικηγόρος του διαβόλου θα μπορούσε σας πει ότι τον φετινό χειμώνα υπήρχαν χιλιάδες θύματα από τη γρίπη (13 χιλιάδες μόνο στη Γαλλία, όπως διάβασα στη Le Monde) και εκατοντάδες (άστεγοι κυρίως και στη Βρετανία είναι μόνιμο θέμα στην πολιτική ατζέντα) από το ψύχος και τις χιονοστιβάδες. Επίσης, είναι κανόνας στη ζωή ότι αν είσαι αρνητικά προδιατεθειμένος με κάτι, θα σταθείς σε όλα τα κακά του. Αν το δεις με θετικά, θα χαρείς τα καλά του.

    Υ.Γ: Πέρσι έβγαλα όλο το καλοκαίρι χωρίς air condition (δεν έχω μηχάνημα) και φέτος όλο τον χειμώνα χωρίς καλοριφέρ. Αν πραγματικά θέλεις και προσπαθείς, τότε όλα τα μπορείς.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση στο πρώτο υστερόγραφό σου: Γιατί το "υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι" δεν είναι πια τόσο υπέροχο, γιατί η κλιματική αλλαγή προχωράει ακάθεκτη και η καιρική συμπεριφορά όλο και παγιώνεται σε σχήματα και τάσεις που οδηγούν σε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας και σταδιακή ερημοποίησηση. Και είναι σχεδόν σίγουρο οτι τα πρώτα θύματα της υπερθέρμανσης (μια που μιλάς για θύματα) θα είναι οι χώρες της μεσογειακής λεκάνης. Όταν εμείς οι καιρόφιλοι μιλάμε για τον καιρό και το κλίμα, οι συλλογισμοί μας κινούνται σε δύο απολύτως διακριτά επίπεδα. Το ένα είναι η απόλαυση που αντλούμε από τον χειμώνα, τα χιόνια, τις βροχές, τις καταιγίδες κοκ. Το άλλο, το "σοβαρό", είναι οι οδυνηρές διαπιστώσεις για την κλιματική άλλαγή και τις επιπτώσεις της, παγκόσμιες και "εγχώριες". Νομίζω πως αν ξαναδιαβάσεις με προσοχή το σημερινό, όπως και άλλα ανάλογα άρθρα γνώσης του κ.Ζιακόπουλου, θα αναθεωρήσεις τον υπέρμετρο και χωρίς αστερίσκους ενθουσιασμό σου για το ελληνικό καλοκαίρι, το οποίο ΔΕΝ είναι πια αυτό που ήταν πριν 20, 30 χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Το 2016 ήταν το θερμότερο ως τώρα έτος του πλανήτη με μέση θερμοκρασία κατά 1,2 βαθμούς υψηλότερη από την αντίστοιχη της προβιομηχανικής εποχής. Ακολουθούν τα έτη 2015 και 2017 με θερμοκρασιακή απόκλιση 1,1 βαθμών. Το 2017 θεωρείται ότι είναι το θερμότερο ως τώρα έτος του πλανήτη χωρίς Ελ Νίνιο. Διάβασα πρόσφατα μια μελέτη που έλεγε ότι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες μεγαλύτερες εκείνης του 2015 θα συμβαίνουν τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια ως το 2040. Με αυτή την εξέλιξη, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί η συχνότητα των καλοκαιρινών καυσώνων και να δούμε νέα ρεκόρ απολύτως μέγιστων θερμοκρασιών. Προφανώς, αυτά τα νέα καλοκαίρια δεν θα μας αρέσουν, αν και κάποιες μέρες τους θα είναι το ίδιο με σήμερα όμορφες. Μην ξεχνάμε ακόμα και κάτι άλλο. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού τα αθηναϊκά καλοκαίρια ήταν μαρτύριο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας με την τρομερή σκόνη που σήκωναν τα μελτέμια, τα κουνούπια και τη λειψυδρία.
      Καλό βράδυ σε όλους

      Διαγραφή
    3. Το θέμα Βαγγέλη είναι ότι Μάρτιος,Απρίλιος,Σεπτέμβριος κ Οκτώβριος συμπεριφέρονται πιά κ ειδικά φέτος ως σχεδόν καλοκαιρινοί μήνες,βάλε κ τον ανύπαρκτο Χειμώνα(θερμοκρασιακά τουλάχιστον)φέτος κ θα δείς ότι όσο ωραία εποχή να'ναι το Καλοκαίρι δεν μπορούμε να χαιρόμασται τόσο με ένα "αφύσικο" γεγονός.
      Αυτό θα στο εξηγήσω γιατί κάποιοι θα πούνε ότι το κλίμα της Ελλάδας αυτό είναι.
      Όχι φίλοι μου,δεν είναι αυτό το κλίμα της χώρας μας γατί εκτός των κλιματικών στοιχείων που υπάρχουν απο παλαιότερες εποχές αν ρωτήσουμε τους γονείς μας ή οι μεγαλύτεροι τα έχουν ζήσει κιόλας θα δούμε ότι πρίν τριαντακονταετίας οι Χειμώνες ήταν αρκετά ψυχροί,Άνοιξη κ Φθινόπωρο φυσιολογικό με αρκετές βροχές κ το καλοκαίρι ζέστες έντονες ή κ καύσωνες μόνο απο 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου ενώ Ιούνιος κ Σεπτέμβριος οι δροσιές οι μπόρες κ οι άνεμοι έδιναν κ έπαιρναν τουλάχιστον εδώ στην περιοχή μου(μιλάω στο σύνολο των χρόνων γιατί κάποια χρονιά θα υπήρξε κ εξαίρεση).
      Οπότε λοιπόν βαδίζουμε(ή μπορεί να ζούμε κιόλας)σε μία καιρική ανωμαλία κ αυτά πού έρχονται απο βδομάδα θερμοκρασιακά κ υετικά μόνο φυσιολογικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
      Ας ελπίσουμε έστω κ στο παρά πέντε η φύση να εξισορροπήσει κ να μην καούμε φέτος στην κυριολεξία..... (εννοώ κ τις επιπτώσεις των πυρκαγιών).

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Ανώνυμε, όταν στερέψει το νερό στην βρύση σου και δεν έχεις να πιεις και να πλυθείς, όταν απαξιωθεί η περιουσία σου (αν είσαι αγρότης), όταν γίνουν πολύ ακριβά τα αγροτικά προϊόντα που αγοράζεις (αν δεν είσαι αγρότης) γιατί θα αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε από χώρες που ΒΡΕΧΕΙ, όταν καταρρεύσει ο τουρισμός γιατί δεν θα έχουν τα νησιά μας τόσο νερό όσο απαιτεί η ζήτηση το καλοκαίρι, όταν... όταν... όταν... (μπορώ να αραδιάζω ένα σωρό λόγους ακόμα) ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ "ΓΟΥΑΟΥ" ΚΑΙ "ΓΙΟΛΟ" θα είναι το "υπέροχο Ελληνικό καλοκαίρι" που δεν θα είναι πλέον και τόσο "υπέροχο"...

      Διαγραφή
  7. Συγκρίνω το ελληνικό και το μεσογειακό γενικότερα καλοκαίρι με το τι επικρατεί παγκοσμίως και όχι με μία ιδεατή κατάσταση που δεν υπάρχει. Οπότε είναι προτιμότερο ακόμα και αυτό το θερμότερο σε σχέση με το παρελθόν ελληνικό καλοκαίρι από το να είχαμε τους φονικούς μουσώνες και τυφώνες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αμερικής αντίστοιχα, τους 50 βαθμούς της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με τις επίσης φονικές ξηρασίες. Και μία άλλη παράμετρος είναι ότι το ελληνικό καλοκαίρι δίνει δουλειά και ψωμί σε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας. Κυρίως στους νησιώτες που τον χειμώνα θα ελπίζουν κάθε βδομάδα να μπορέσει να δέσει το πλοίο. Περιμένοντας το επόμενο καλοκαίρι.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα και οι τουριστικές υποδομές φίλε μου για να επιβιώσουν χρειάζονται νερό. Και σου μιλάω ως νησιωτης και ως εργαζόμενος εν μέρει κ στον τουρισμό. Τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν ειδικές γεωτρήσεις. Σκεψου σιγά σιγά να αρχίζει να στερεύει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας η να ξεκινήσουν διακοπές στην υδροδότηση? Στο νησί μου πέρσι ζήσαμε τέτοιες διακοπές κ φυσικά αυτό προκάλεσε δυσμένεια κ σε επισκέπτες κ σε ντόπιους. Όλα είναι αλληλένδετα.
      Υ.Γ. Αυτό με τα καράβια το χειμώνα ισχύει ιδίως στα μικρα νησιά. Αν κ το σημαντικότερο πρόβλημα στον τομέα αυτό είναι οι τσουχτερες τιμές των ακτοπλοϊκών ναύλων σε συνδυασμό με την έλλειψη μεταφορικού ισοδύναμου.

      Διαγραφή
  8. Ακόμα και οι καλοκαιρινές καταιγίδες έχει αλάξει η συμπεριφορά τους.Αυτό το διαπιστωνει κανείς αφού έζησε αυτές τις καταιγίδες στις δεκαετίες του 80,90,άντε μέχρι το καλοκαίρι του 2002. Πάνω κάτω το έχουν πει αυτό σε παλιότερα σχολια κάποιος φίλος απο Μακεδονία και από Τρίπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ζήτημα του μη επαναπροσδιορισμού της καλλιέργειας είναι αυτό που με έκανε φίλε Stavkaran να παρατήσω όλα τα χωράφια μου από την Κωπαιδα γιατί πλέον οι υπάρχουσες συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια και όχι τελευταία καθιστούν παντελώς ασύμφορες τις παραγωγές που χρόνια καλλιεργούνται στην περιοχή(βαμβάκι,ντομάτα,τριφύλλι κλπ).Στα δε εξωχωραφα εκεί και αν είναι πλήρως απαγορευτικό οι πιο πάνω καλλιέργειες γιατί πλέον το νερό είναι σε τέτοια βαθη (Άνω του 1 χιλιομέτρου και σε περιοχές ημιορεινές πανω απο 1.5 χιλιομετρο)που πρέπει να κάνει κάποιος "συνέταιρο"την ΔΕΗ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε οποιεσδήποτε καλλιέργειες.Οσο γι'αυτό που λέει ο Λευτέρης το βλέπω και εγώ καθημερινά στα αμπέλια μου και γενικώς σε όλα τα φυτα-δέντρα αλλα και στην συμπεριφορά των ζώων και των πτηνών.Τα σκατζοχοιρακια που τα έβλεπα συνήθως τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, έχουν τώρα 15 ημέρες που κόβουν βόλτες και μαλλον"ψαχνονται"και αυτά με την καιρικη ανωμαλία Και στο δρόμο κάθε μέρα βρίσκω δυστυχως πολλά σκοτωμένα που σημαίνει ότι δεν είχε ερθει ακόμη η ώρα για να γυροβολανε.Επισης σήμερα είδα και το πρώτο κοπάδι αγριογούρουνα (10-12 ατομα)να τριγυρνάει πιστεύω ψάχνοντας για νερό.Ασχημο σημάδι γιατί θα κάνουν ζημιές.Οσο για τον καιρό στην περιοχή μου μετα τις τελευταίες ζεστές ημέρες εχθές και σήμερα έχει όχι μόνο ψύχρα αλλά θα μπορούσα να πω και πολύ κρύο σε σημείο που άναψαν ξανά μετά από μέρες τζάκια και καλοριφέρ.Απο βροχη, μονο κάτι σταγόνες αλλά πολύ δυνατό άνεμο,που όλο τον τελευταίο καιρό μας έχει τιμήσει δεόντως και μόνο αυτός.Υ.Γ:Δεν ήξερα ότι υπάρχουν ακόμη μεσοαστοι δημόσιοι υπάλληλοι που πάνε διακοπές γιατί λόγω μνημονίων νόμιζα ότι εξαφανίστηκαν!!Φίλε Χρήστο ελπίζω να μην σε στεναχώρησα με αυτό που είπα και φυσικα εφόσον μπορείς η πρόταση ισχύει κανονικα (Και για οποιον άλλο φιλο μπορεί να κατέβει)για οπότε θέλεις να έρθεις οικογενειακώς και μιας και έρχεται και ο καιρός της προβατινας (Μάιος- Σεπτέμβριος)θα την τιμήσουμε ανάλογα μαζί με κρασί παραγωγής μου.Καλο βράδυ σε όλους και καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, βρε Χριστόδουλε δεν στενοχωρήθηκα. Προς Θεού. Καταλαβαίνω το πνεύμα σου και σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θα το προσπαθήσουμε.

      Διαγραφή
  10. Φέτος χάσαμε τον Απρίλιο. Περάσαμε από τον μαρτη στον μαη. Αλλά θα ακολουθήσει ο κανονικός Μάης. Μπορεί και ο Ιούνιος να θυμίζει Μαη.Έχετε δει πικαπ να κολλάει; Ένα τέτοιο πράγμα ζούμε. Τον Ιανουάριο του 17 ήρθε στον μάταιο τούτο κόσμο η υπέροχη κόρη μου. Ελπίζω να μεγαλώσει σε ένα βιωσιμο περιβάλλον. Ανησυχώ πολύ..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την χαίρεσαι Δημήτρη! Ιανουάριος του 17, ...Αριάδνη. Ναι, θα ήταν νομίζω ένα όνομα που θα της ταίριαζε.

      Διαγραφή
    2. Ο δικος μου ο γιος ήρθε πριν απο λιγες μερες σ' αυτον τον κόσμο οταν είχαμε σκόνη και θερμοκρασίες Μαιου και παρόλη την καιρικη ανωμαλία ειμαι πολυ αισιόδοξος για το μέλλον του.

      Διαγραφή
    3. Συγχαρητήρια, Δημήτρη. Να γίνει μεγάλος και τρανός, όπως ακριβώς τον ονειρεύεστε!

      Διαγραφή
    4. Σας Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    5. να σου ζήσει Δημήτρη! αν είναι το πρώτο σου παιδί, περνάς σε άλλη κατάσταση τώρα, παντός καιρού..

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ Νίκο ειναι το πρώτο και τώρα άλλαξαν πολλά...

      Διαγραφή
  11. Δεν διαφωνώ με όσα λέτε όλοι γενικά για το κλίμα. Το θέμα είναι πού στον κόσμο έχουν καλύτερο κλίμα απ' ό,τι στην Ελλάδα. Δηλαδή, πού ο καιρός επιτρέπει τόση εξωτερική δραστηριότητα στους ανθρώπους χωρίς να είναι απειλητικός για την υγεία και τη ζωή τους. Γιατί αυτό που έλεγε κάποτε σε ένα ντοκιμαντέρ ένας κάτοικος του Καναδά ότι είναι με το καλοριφέρ στο σπίτι, μετά κατεβαίνει εσωτερικά στο υπόγειο γκαράζ για να πάρει το αμάξι του, μπαίνει στο υπόγειο γκαράζ της δουλειάς του και πάλι πηγαίνει εσωτερικά στον θερμαινόμενο χώρο εργασίας του, χωρίς να βγει καθόλου έξω στις πολικές συνθήκες, δεν είναι ζωή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Βαγγέλη (ζητώ συγνώμη που σε είπα "Ανώνυμο" σε ανωτέρω απάντησή μου, δεν είχα προσέξει στο τέλος το όνομά σου), πάρτο χαμπάρι, αν δεν έχουμε νερό θα καταστραφούν-απαξιωθούν τα πάντα. Τότε το "καλύτερο κλίμα της Ελλάδας" δεν θα είναι και τόσο υπέροχο γιατί δεν είμαστε Ντουμπάι με άπειρα πετροδόλλαρα που θα κάνουν την έρημο που θα προκύψει κατοικήσιμη...

      Διαγραφή
    2. To θέμα είναι να κάνουμε, όμως, και οικονομία στο νερό, περιορίζοντας την κατανάλωσή του όσο μπορούμε, όπως και τη χρήση του air - condition. Με το να επισημαίνουμε απλά το πρόβλημα δεν θα αλλάξει κάτι. Ούτε με το να κατηγορούμε το καλοκαίρι, θα γίνει λιγότερο θερμό. Μείωση στην κατανάλωση του νερού και στη χρήση air condition είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Και όσο πιο πολλά μπάνια μπορεί, διότι σε κρατούν δροσερό για κάμποση ώρα μετά τη βουτιά και αντέχεις το καυτό ελληνικό καλοκαίρι. Αλλά και γιατί πρέπει να ζεις (την κάθε στιγμή) και όχι να μεμψιμοιρείς. Η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ (clopy paste από αυτό πουτ είχε γράψει σε έναν τοίχο στα Μάταλα ένας ψαράς, ο οποίος εμπνεύστηκε από τους χίπις της εποχής). Today is life, tomorrow never comes.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  12. Το εποχικό μοντέλο CFS δίνει δυστυχώς για τον Μάιο παράταση της ίδιας κατάστασης, θερμοκρασιακά και υετικά:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

    Να δούμε τελικά πότε θα μας προκύψει η καιρική "διόρθωση", για την οποία όλοι μιλάμε αλλά ακόμα δεν τη βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από αυτή την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες εδώ στα ορεινά της Δ.θεσσαλιας ξεκίνησε να δίνει ο ελατακος μέλι (κανονικά μετά τις 15 Μαΐου).
    Όχι παντού διότι παίζει ρόλο ο προσανατολισμός του ελατοδασους ο αέρας και οι ξαφνικές καταιγίδες.

    Εαν συνεχίσει έτσι ο ελατος θα σταματήσει καλό Σεπτέμβριο μιας και η μαύρη αφιδα (κοριος)έχει αρχίσει να επεκτείνεται παντού (+ αλλα 5 εντομακια που δίνουν μέλι)

    Από την άλλη η ανομβρία μας κάνει ζημιά στις καλλιέργειες. Τα νερά σύντομα θα τελειώσουν και θα αναγκαστούμε να κουβαλαμε από το ποτάμι νερό....
    Και στον κάμπο τι θα κάνουν οι άνθρωποι? Τα σταρια κιτρινησαν πριν την ώρα τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλημέρα σας
    Ολα είναι ενέργεια και ισορροπία δυνάμεων.
    Θετικό και αρνητικό , δράση και αντίδραση για να ισορροπήσουν πήρε αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια.
    Ο άνθρωπος ως νοήμων τα άλλαξε όλα
    π.χ. για να καλοπεράσει και να διασκεδάσει το Σαββατο πάει για ένα ουζάκι με χταποδάκι
    έτσι για πλάκα.
    Στη φύση όμως τίποτα δεν φιάχτηκε για την πλάκα.
    Θεωρώ πως η κατάσταση είναι μή αναστρέψιμη, όχι για την γή,
    αν αυριο σταματήσουμε να καταναλώνουμε αυτή σίγουρα θα επανέλθει.
    Αλλα θεωρώ οτι είναι μή αναστρέψιμη λόγω του ανθρώπου, δίότι είμαι πεπεισμένος οτι ποτέ δεν θα επικρατήσουν οι ρεαλιστές, ακόμα και πρίν την καταστροφή, όταν έρθει.
    Εις το επανιδείν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορταζοντες και εορταζουσες του μπλογκ και οχι μονο.Να είστε πάντα καλά και να χαίρεται ο καθένας σας ότι αγαπάει.Επισης στους δύο Δημητρηδες να χαίρονται ο ένας την κόρη του και ο άλλος τον γιο του.Ειναι πολύ ωραιο συναίσθημα όταν γίνεσαι πατέρας και αλλάζει τελείως η συμπεριφορά σου.Να'στε όλοι καλά.Καλο μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή