Μικρό καλάθι για τον υετό

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων με μέγιστη ένταση τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), ο παγετός τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί και μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρός. Οι πιθανότητες βροχής είναι λίγες και περιορίζονται στη ΝΔ Ελλάδα. Την Κυριακή (29/1) στη χώρα θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις και είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή ασθενείς χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και θα ανέβουν λίγο οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας λόγω της συννεφιάς. Τη Δευτέρα (30/1) στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο  προβλέπονται ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά ). Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ως προς τη θερμοκρασία και τους ανέμους δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Την Τρίτη (31/1) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) είναι πιθανό να σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-1-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -10 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα παροδικών βροχών στο Ν. Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο από το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 12 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά Β-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 7 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Καλησπερα σας.Θα ηθελα να ρωτησω αν λειτουργει ο σταθμος της δολινης Κεχρωτης στο Μαιναλο και που μπορουμε να δουμε τα στοιχεια του.Πιστευω οτι εσπασε ρεκορ ψυχους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Ζιακοπουλε οι μετρησεις του συγκεκριμενου σταθμου μπορουν να θεωρηθουν οι χαμηλοτερες που εχουν καταγραφει στη χωρα, η μηπως δεν λαμβανονται υπ οψιν λογω του πολυ τοπικου τους χαρακτηρα;

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι απολύτως ασφαλές να πει κάποιος ότι οι θερμοκρασίες των μείον 35 βαθμών που σημειώθηκαν στη συγκεριμένη δολίνη του Μαινάλου είναι "οι χαμηλότερες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα".Ακόμα και αν οι παρατηρήσεις γίνονταν με βάση τις προδιαγραφές του WMO, τα αρχεία των μετεωρολογικών παρατηρήσεων από ορεινούς σταθμούς στην Ελλάδα είναι σχετικά λίγων χρόνων και περιορίζονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

      Διαγραφή
  2. Απ οτι βλέπω τώρα, η σελίδα του σταθμού δεν βρίσκεται (404). Αλλά και παλιότερα που τον έβρισκα οι μετρήσεις του είχαν σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή