Διαδοχικά
μέτωπα που εκτείνονται από τη Ρωσία ως την Ιβηρική Χερσόνησο χωρίζουν την
ήπειρό μας σε δύο μεγάλες περιοχές. Στην πρώτη, που περιλαμβάνει την κεντρική
και τη βόρεια Ευρώπη, το φθινόπωρο κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, ενώ στη
δεύτερη περιοχή, στην οποία ανήκουν οι μεσογειακές χώρες, το καλοκαίρι ακόμα
καλά κρατεί. Στη χώρα μας, ειδικότερα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) όσο και το Σάββατο (15/9) οι βροχές θα
απουσιάσουν σχεδόν από όλες τις περιοχές, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία
θα σημειώσει άνοδο κατά 2 με 3 βαθμούς. Την Κυριακή (16/9), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα
είναι η μικρή ενίσχυση των βόρειων ανέμων, οι οποίοι θα φθάσουν στο Ιόνιο τα 4
και στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ. Τέλος, τις πρώτες
τρεις ημέρες της νέας εβδομάδας το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα
είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες, οι οποίοι στα ανατολικά θα φθάσουν τα 7 μποφόρ.
Κατά τα λοιπά, οι πιθανότητες για αξιόλογες βροχές είναι περιορισμένες και η
θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές
της χώρας.
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
14-9-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές
νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 13 έως 30
βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Λίγες
νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες
νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως
31 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές
νεφώσεις με τοπικούς όμβρους το πρωί κυρίως στα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5
μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς.
Αττική:
Παροδικές
νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως
29 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Λίγες
νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.
H ακόλουθη είδηση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάντλησης των φυσικών πόρων...
ΑπάντησηΔιαγραφήοι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γάλλων και Βρετανών ψαράδων για να μπει ένα τέλος στον "πόλεμο των χτενιών" στη θάλασσα της Μάγχης κατέρρευσαν, όπως ενημερώνει ο Guardian. Παρά τις προσπάθειες για να δοθεί αποζημίωση στους Βρετανούς έτσι ώστε να μην ψαρεύουν μαλάκια στη διαφιλονικούμενη περιοχή, την εποχή που απαγορεύεται βάσει νόμου η αλιεία για τους Γάλλους. Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία, με κίνδυνο να σημειωθούν νέες αψιμαχίες βόρεια της Νορμανδίας. Έγινε λόγος για "απογοητευτική εξέλιξη" και ότι "κανένας δεν θέλει να δει συγκρούσεις στη θάλασσα", ενώ ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γαλλίας Stephan Travert εξέφρασε με τη σειρά του τη λύπη του και χαιρέτισε τις προσπάθειες των Γάλλων ψαράδων να προτείνουν μία λογική αποζημίωση.
Οι συνομιλίες άρχισαν μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν 35 γαλλικά αλιευτικά επιτέθηκαν σε πέντε βρετανικά με πέτρες και καπνογόνα. Τα βρετανικά σκάφη μπορούν να ψαρεύουν στην περιοχή όλο τον χρόνο, αλλά για τα γαλλικά απαγορεύεται η αλιεία χτενιών από τις 15 Μαϊου ως την 1η Οκτωβρίου για τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων. Απαγορεύεται επίσης και βρετανικά σκάφη μεγαλύτερα των 15 μέτρων να ψαρεύουν στην περιοχή, αλλά μπορούν να το κάνουν τα μικρότερα. Οι βάσεις για μία συμφωνία τέθηκαν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου τα μικρά βρετανικά σκάφη να δεσμευτούν ότι δεν θα ψαρεύουν στην περιοχή, την περίοδο που απαγορεύεται η αλιεία για τους Γάλλους. Αλλά τελικά οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στο ύψος της αποζημίωσης που θα έπαιρναν οι Βρετανοί ψαράδες και θεώρησαν πολύ υψηλή οι Γάλλοι συνάδελφοί τους.
https://www.theguardian.com/business/2018/sep/13/talks-to-end-scallop-wars-between-uk-and-france-collapse
Τα χαμένα της υπόθεσης είναι φυσικά τα άτυχα όστρακα που αποδεκατίζονται. Θυμάμαι τις πρώτες φορές που πήγα Σαλαμίνα, μου είχε κάνει εντύπωση ότι στις δυτικές ακτές της ο βυθός ήταν σπαρμένος με πεθαμένα δίθυρα μαλάκια, κυρίως μαργαριτοφόρα στρείδια, αλλά και γυαλιστερές, κυδώνια, μεθύστρες και μύδια. Και η αιτία αυτής της οικολογικής καταστροφής είναι τα αλιευτικά εργαλεία που σαρώνουν τον πυθμένα, ξεριζώνοντας και ό,τι υπάρχει σε αυτόν. Τουλάχιστον στη νότια Σαλαμίνα δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο. Επίσης έκλεισαν και τα μπιτσόμπαρα (άντε και στα δικά μας, στο Θυμάρι). Βέβαια, παραμένει ένας στόλος από πετρελαιοφόρα απέναντι από την ακρογιαλιά. Ακόμα κι έτσι, όμως, τα νερά έχουν πολλή διαύγεια με βοριά. Όπως φαίνεται και από τις υποβρύχιες λήψεις, με τις γόπες και τις μαυρολίτσες να κλέβουν την παράσταση. Και τα μελανούρια, τους κακαρέλους, τους κέφαλους, τις σάλπες, το μπαρμπούνι και τους σαργούς να συμπληρώνουν το πολύχρωμο μωσαϊκό στους όμορφους βυθούς.
Βαγγέλης Σπανός
Μία χαρά κ ζιακοπουλε,η αλήθεια είναι ότι σήμερα μυτιληνη ο καιρός θύμιζε χωρίς υπερβολή μέσα οκτωβρη,το πρωί είχαμε καταιγίδες κ μετά πολλές ώρες ψιλόβροχο,ας χαρούμε,λιγες ημέρες ακόμη το καλοκαιράκι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΨες η νύχτα μας επυφηλαξε έκπληξη για το εσωτερικό της Θεσσαλίας.Μόλις που πρόλαβα να κοιμηθώ,με ξυπνάει ένας θόρυβος γύρο στις δύο.Ήταν ο θόρυβος βροχης με χοντρές σταγόνες για 5λεπτά δυνατή, χωρίς αστραποβροντα που ξαφνικά κόβεται απότομα σε ψιχάλα.Είπα και 'γω ένα μεμωνομενο συννεφάκι θα είναι που αφησε μια βροχουλα και έφυγε.Και έτσι ξανακοιμηθηκα.Ελα όμως που λίγο αργότερα ξαναξυπναω απο αλλο θόρυβο.Ηταν ο θόρυβος κεραυνού όχι κοντά στο χωριό μου όμως αλλά ήταν δυνατός.Μέχρι να ακούσω το θόρυβο της σιγανής βροχής που έριχνε,έλεγα μήπως ήταν στο όνειρό μου.Όμως το δωμάτιό μου φωτιστηκε και πάλι και νέος δυνατός κεραυνός τον υπολογιζα γύρω στα 10-15χιλιόμετρα μακριά.Κοιτάζω την ώρα ήταν 3παρά..ξαγρυπνησα,σηκώνομαι και πηγαίνω στην πόρτα της βεράντας για να δω,έριχνε βροχή μέτριας έντασης που δυναμωνε για λίγο όχι χοντρές σταγόνες και χωρίς αέρα.Αλλά είχε όμως φωτορυθμηκα κυρίως από την ανατολική πλευρά του χωριού μου και με κεραυνούς.Στη βεράντα βγαίνει και ο πατέρας μου κοιτάζει για λίγο,κουνάει λίγο το κεφάλι με έκπληξη και ξαναμπαινει μέσα.Η βροχή αυτή κράτησε 20λεπτά περίπου.Τελικά κοιμήθηκα και 'γω λίγες ώρες ψες,καθώς 6παρά σηκώθηκα για να πάω στη δουλειά.Μέχρι τα Τρίκαλα όλα ήταν βρεγμένα.Στα Τρίκαλα πρέπει να έβρεξε λιγότερο,αλλά μαθαίνω εκεί στη δουλειά ότι έβρεξε και στην Καλαμπάκα περισσότερο απο τα Τρίκαλα.Όλα αυτά θα ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα,αν δε μας χτύπαγε το χαλάζι προχτές το Σάββατο.Αυτή η βροχή ήταν αχρείαστη!Είναι όμως εκπληξη γιατί καμία πρόβλεψη δεν έλεγε για βροχές δυτικότερα της Μαγνησίας.Και απ'ότι φενεται έβρεξε σε ολο το εσωτερικό της Θεσσαλίας και στη δυτική!Τέλος πάντων. Πρέπει να πούμε όμως εδώ ότι η μέρα σήμερα ανήκει στην Κρήτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ισχυρές οι καταιγίδες χτες στα Χανιά πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις όλο το ξημέρωμα σε σημείο που να μην μπορούμε να κοιμηθούμε έπεσε δυο φορές το ρεύμα και το Ρουτερ κάηκε από τους κεραυνούς!!!Χαλαλι δεν πειράζει...ισχυρή νεροποντή το πρωί...75 χιλιοστά στο αεροδρόμιο 49 στο κεντρο της πόλης ....το φθινόπωρο αρχίζει να δείχνει τα δόντια του!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννης-Χανιά
Οι καταιγίδες αυτές δεν είναι ένδειξη φθινοπώρου αλλά είναι "καλοκαιρινες", μπουρίνια όπως έκανε το προηγούμενο Σάββατο στη περιοχή μου Κασσάνδρα χαλκιδικης, 1ο πόδι κάτω κάτω. Γενικά η τάση να ταυτίζουμε τη βροχή με φθινόπωρο και χειμώνα είναι εσφαλμένη διοτι βροχές πέφτουν όλο το χρόνο και με βάση την γεωγραφία του τόπου.
Διαγραφήδεν πεφτουν σε ολη την ελλαδα βροχες ολο τον χρονο.το καλοκαιρι συνιθιζεται να πεφτουν μπουρινια κυριως στην ηπειρωτικη ελλαδα και διαρκουν λιγο με μεγαλη ραγδαιοτητα.το φθινοπωρο οι βροχες ειναι συνηθως πιο ποτιστικες.απο αυτην την εποχη αρχιζουν οι φθινοπωρινου τυπου βροχες που μπορουν να αποτελεσουν ενδειξη φθινοπωρου.
Διαγραφήκαρδιτσα
Έχετε δίκιο ...στη νότια όμως Ελλάδα που οι καλοκαιρινές βροχές είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ κ ειδικά στα νησιά οι καταιγίδες είναι κατά εξοχήν φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο φαινόμενο...επιπλέον αυτή η κακοκαιρία είχε διάρκεια δεν κράτησε για μισή ώρα και μετά σταμάτησε- έβρεχε για σχεδόν 8 ώρες τουλάχιστον στην περιοχή μου..
ΔιαγραφήΓιάννης-Χανιά
Ελαχιστη το πρωι (7:18) 12.9,οταν στα πιο ορεινα(700-800)κατρακυλισε στους 8.1 βαθμους.Ο δυνατος ανεμος κοπασε για λιγο αργα την νυχτα και τωρα ενισχυεται σιγα σιγα.Εχθες το απογευμα μετα απο πολλες ημερες,κατεβηκα γισ μια βουτια στον κορινθιακο και παρολο που ειχε λιγες τσουχτρες,ο βυθος ηταν πολυ καθαρος και ειχες ορατοτητα σε μεγαλη ακτινα.Εχει απολυτο δικιο ο Βαγγελης,απο εδω και περα ειναι η μεγαλυτερη ομορφια της θαλλασας,μιας και ο κοσμος ειναι ελαχιστος και τα νερα κρυσταλινα.Και στην περιοχη μου εχουν κανει μεγαλη ζημια οι τρατες "καθαριζοντας"οτιδηποτε στο βυθο.Καποτε στον κολπο της Αλυκης εθριβε ο τοπος απο το μαριδακι που ηταν οτι το καλυτερο.Τωρα δυστυχως εχουν απομεινει ελαχιστοι πληθυσμοι.Το ιδιο και με την σαρδελα.Τα μονα που εχουν αυξηθει ειναι τα χταποδια.Καλημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή