Οι
συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ευνοούν τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από
την Ουκρανία προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και
την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στις ανατολικές και νότιες περιοχές
της χώρας. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), οι Β-ΒΑ άνεμοι αρχικά θα φθάνουν τα 7 μποφόρ (Αιγαίο),
αλλά από το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Την Παρασκευή (14/9), οι βροχές και οι καταιγίδες βαθμιαία θα
σταματήσουν, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα
σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες, όμως, τιμές
θα είναι σχετικά χαμηλές κι έτσι νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά η ψύχρα θα είναι
αισθητή. Το Σάββατο (15/9),
τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να εκδηλωθούν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα
καθώς και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και οι
άνεμοι μόνο στα νοτιοανατολικά πελάγη θα φθάνουν τα 5 μποφόρ. Την Κυριακή
(16/9), οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες. Οι άνεμοι θα πνέουν
βόρειοι στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα
σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
13-9-2018
Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί
όμβροι στη Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στο Θρακικό 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία
από 13 έως 29 βαθμούς.
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές
νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς.
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί
όμβροι και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα
ανατολικά 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 15 έως 30 βαθμούς.
Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί
όμβροι και καταιγίδες κυρίως στο ΒΔ. Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς.
Αττική:
Πιθανοί
όμβροι κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία
από 18 έως 29 βαθμούς.
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές
νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 29 βαθμούς.
Τώρα αρχίζει το πραγματικό καλοκαίρι...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Δεν είναι σαν την Καραϊβική" τον είχε ψέξει σχεδόν, κάποτε μια κοπέλα. "Γιατί έχεις πάει ποτέ στην Καραϊβική;" της απάντησε με ερώτηση ο καπετάνιος που μας μετέφερε με βάρκα στα Λιχαδονήσια. Εκείνος όταν πήγε στην Καραϊβική, είχε ρωτήσει με τη σειρά του. "Πότε θα φτάσουμε στην Καραϊβική"; "Μα, φτάσαμε" του είχαν απαντήσει. Τα Λιχαδονήσια κατοικήθηκαν το 1912 από 75 ανθρώπους, κυρίως ψαράδες και είχαν και φούρνο και σχολείο, αλλά πλέον υπάρχουν μόνο μερικά ερειπωμένα κτίσματα, καθώς το 1963 αποχώρησαν οι 45 εκ των 75 και σταδιακά ερήμωσαν. Στα ανοιχτά τους υπάρχει και ένα ναυάγιο ενός τσιμεντόπλοιου των Γερμανών, το οποίο βύθισαν έξι Ελληνες το 1942 κολυμπώντας από τα Λιχαδονήσια.
Οι δύο από τους έξι σκοτώθηκαν, ενώ οι ναζί εκτέλεσαν άλλα 25 άτομα για αντίποινα. Αυτά για την ιστορία των νησιών, γιατί κατά τα άλλα ο μύθος που τα συνοδεύει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το μόνο που είναι 100% αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Μάλιστα, οκτώ δύτες που είχαν πάει να εξερευνήσουν το νησάκι Θολωτή ή, Στρογγυλή, το ηφαίστειο του οποίου εξερράγη πριν 500 χιλιάδες χρόνια με συνέπεια να χωριστεί η Εύβοια από τη Στερεά, τους περισυνέλεξαν κοντά στα Καμένα Βούρλα. Είχαν πέσει σε τόσο ισχυρά ρεύματα που έκαναν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να ανέβουν στη βάρκα. Έπεσα κι εγώ δύο φορές σε ρεύματα - όχι τόσο δυνατά, βέβαια - επιστρέφοντας από ένα νησάκι σε ένα άλλο, αλλά και στην παραλία της Εύβοιας Κάβος Λιχάδας, κοντά στον Αϊ Γιώργη. Εκεί ήταν λίγο πιο δυνατό το ρεύμα, δηλαδή, αν δεν κολυμπούσες συνέχεια και με σχετικά μεγάλη ένταση, αλλά σταματούσες για να βγάλεις π.χ. μία φωτογραφία, μπορεί να σε πήγαινε η θάλασσα σε μερικά δεύτερα και 10-15 μέτρα πίσω.
Με αποζημίωσε, όμως, μία μεγάλη μέδουσα κοτυλόριζα που απαθανάτισα μαζί με κάτι σπάρους γύρω της (είχε πάρα πολλούς, αλλά καθόλου μελανούρια), ενώ στα Λιχαδονήσια έκανα διάσημους έναν βασιλικό κάβουρα και έναν κάβουρα αράχνη. Αν και τα νερά τους είναι πάρα πολύ θολά, φωτογράφισα κι ένα κοπάδι μουσμούλια (ενδιάμεσο είδος της γόπας και του λιθρινιού), αλλά και μία τσιπούρα και μία δράκαινα. Και δύο χταπόδια είχε η υποβρύχια συλλογή από την Εύβοια και συγκεκριμένα από την παραλία της Αγ. Άννας, που βλέπει Αιγαίο και είχε φουσκοθαλασσιά μόλις με 3-4 beaufort βοριά, αλλά και από την Αιδηψό.
Εκεί που γινόταν χαμός από κόσμο για τα ιαματικά λουτρά και εκτός από το χταπόδι, είδα κι έναν κόκκινο αστερία, αλλά και μεγάλα λαβράκια και κεφαλόπουλα στον βυθό που είχε παντού θειάφι και μία ξεθωριασμένη ποσειδωνία.
Μέτριος ήταν και ο βυθός στη Λίμνη Ευβοίας όπου γύρω από μία βυθισμένη βάρκα κολυμπούσαν μικρόψαρα, σπάροι, μία πέρκα και σαργοί, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί και στην Αγία Άννα μαζί με μουρμούρες και μαυρολίτσες. Η συγκεκριμένη παραλία είναι αχανής και πολύ ωραία σαν τοποθεσία, αλλά μόλις βάλεις τη μάσκα βλέπεις μετά τα βότσαλα στην αρχή, μόνο άμμο. Μέχρι τις σημαδούρες τουλάχιστον που πήγα.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Χρυσή Ακτή - στον βόρειο Ευβοϊκό βρίσκεται αυτή - με μερικές επίσης ατροφικές ποσειδωνίες να σπάνε τη μονοτονία της άμμου στον πυθμένα. Νομίζω ότι στον Σαρωνικό έχει πολύ καλύτερο βυθό, αλλά και περισσότερη διαύγεια το νερό. Γενικά πολλές παραλίες φαντάζουν υπέροχες όταν τις κοιτάζεις απ' έξω, αλλά μόλις βάλεις τη μάσκα διαπιστώνεις πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Κάτι που ισχύει για όλα, όταν κοιτάς και ψάχνεις και κάτω από την επιφάνεια.
Υ.Γ: Επιστρέφοντας αργά το βράδυ της Τρίτης βλέπαμε στην εθνικό οδό αρκετούς κεραυνούς και προς στιγμήν φοβηθήκαμε ότι θα μας πιάσει καταιγίδα. Μετά, όμως, θυμήθηκα την πρόγνωση του κ. Ζιακόπουλου "Στην Πελοπόννησο ο μεγαλύτερος υετός". Θα θέλαμε να μείνουμε μία μέρα ακόμα στην Εύβοια, αλλά δεν πειράζει, μία άλλη φορά. Άλλωστε, τώρα αρχίζει το πραγματικό καλοκαίρι.
Βαγγέλης Σπανός
Μετα το μεσημερι"εσπασε"ο καιρος,εβγαλε και ηλιο,η θερμοκρασια επιασε τους 23 βαθμους,αλλα απο τις 10 το βραδυ,"ξαναφορτωσε" και απο τις 11 ο ουρανος,γεμισε"φωτορυθμικα",ως αυτη την στιγμη,που ξεσπασε καταιγιδα.Η θερμοκρασια, ηδη στους 15 βαθμους.Καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά Χριστόδουλε, δεν είστε μόνο χιονοχώρι, είστε και βροχοχώρι! Είδατε παιδιά ο Ελικώνας; Όχι σαν εμάς στη Θεσσαλονίκη με το ξεροβάρδαρο.
ΔιαγραφήΩραία αστραπόβροντα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί, που με ανοιχτά παράθυρα δεν σε άφηναν να κοιμηθείς. Χαλάλι όμως τέτοια βεγγέρα με δεκάδες φλας. Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ελικωνας Χρηστο μου,ειναι οροσημο για την περιοχη μου.Μπορεις να κανεις οτι δουλεια θελεις,κοιτας το βουνο και μολις"κλεισει"(κατεβαζει κατσουλα το λεμε εδω)τοτε σε 10'το εχει φερει κατω,οποτε τα μαζευεις και φευγεις.Αν το βουνο,ειναι καθαρο,καθεσαι ανετα.Τα αστραποβροντα που ειπε ο Λευτερης(φωτορυθμικα που εγραψα εγω)ηταν οντως πολυ εντυπωσιακα και με γοητευσαν σε ολη την διαδρομη απο την Λαμια,(οπου ημουν εχθες το βραδακι) και απο την ωρα που εφυγα κατα τις 10,ως εδω που εφθασα,κοντα 11,ολη η Ευβοια,Παρνασσος,Ελικωνας,Κιθαιρωνας,ειχαν την τιμητικη τους.Μετα την 20λεπτη καταιγιδα,εως και τωρα ψιχαλιζει,ο αερας ειναι δυνατος και ψυχρος,υπαρχει μουνταμαρα και η θερμοκρασια ειναι στους 19 αυτη την στιγμη.Δουλειες δεν εχουμε σημερα,οποτε,ωσπου να σχολασουν τα παιδια,ειναι ολα ιδανικα για κανενα τσιπουρακι.Καλημερα σε ολους σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή