Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου στον Πόρο





Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

9 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφες φωτογραφίες φίλε Σπύρο, συγχαρητήρια.
    Όντως φαίνεται λες και είναι καλοκαίρι.
    Σιγά σιγά όμως έρχεται το πολυπόθητο φθινόπωρο,με αρκετό ενδιαφέρον μέσα στο Νοέμβριο.
    Θα έχουμε πολλά να συζητάμε μέχρι να έρθει το επόμενο καλοκαίρι του...Ιανουαρίου...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι υπονοείς Χριστόδουλε; Ιανουάριος σαν Ιούνιος, που έγραφα σε κάτι e-mail που έστελνα σε φίλους, πριν λίγα χρόνια που άρχιζα δειλά, δειλά τα μπάνια τα χειμερινά; Παρεμπιπτόντως, σε σημερινή ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου, αναφέρει ότι και τα έξι μοντέλα συμφωνούν στο ότι θα είναι θετική η Ταλάντωση Βορείου Ατλαντικού (NOA από το North Atlantic Oscillation) φέτος τον χειμώνα, που θα είναι πιο ήπιος και πιο υγρός στη βόρεια Ευρώπη από ό,τι συνήθως.

      Θετική ταλάντωση έχουμε όταν οι πιέσεις είναι χαμηλές στην Ισλανδία (κακός καιρός) και υψηλές στις Αζόρες (καλός καιρός). Στην αντίθετη περίπτωση έχουμε αρνητική ταλάντωση. Συνήθως ο δείκτης ΝΑΟ δεν είναι ούτε έντονα θετικός, ούτε έντονα αρνητικός, οπότε είναι και επισφαλής η μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τον χειμώνα. Φέτος, όμως, και τα έξι μοντέλα προβλέπουν έναν ισχυρά θετικό ΝΑΟ από τον Νοέμβριο ως τον Φεβρουάριο.
      https://www.dokari.gr/kairos/58580-kairos-spania-symfonia-ton-prognostikon-montelon-gia-ton-fetino-heimona-i-enimerosi-toy-saki-arnaoytogloy-photo
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Πολύ όμορφες φωτογραφίες!
      Συμφωνώ με τον Χριστόδουλο, ξεκινά το ενδιαφέρον σιγά σιγά.
      Όσο για την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου μίας κ το έθιξε ο Βαγγέλης να πω ότι αυτή η διαφαινόμενη εξέλιξη για πολύ ήπιο κ υγρό χειμώνα στην βόρεια Ευρώπη το επόμενο διάστημα δε σημαίνει τίποτα για την εξέλιξη της δικής μας περιοχής.
      Αν κρίνουμε κ από την πιθανή ΑΣΘ μεταξύ Ιανουαρίου κ Φεβρουαρίου μάλιστα όλα μπορούν να συμβούν ειδικά στην περιοχή μας.
      Πάντως ενδιαφέρον θα έχει η εξέλιξη των επομένων μηνών(πιο πολύ υετικά γιατί το είπα κ το ξανά λέω για πολλά κρύα φέτος χλωμό το βλέπω).

      Διαγραφή
    3. Ρίξτε μιά ματιά και δείτε πού ήταν ο ΝΑΟ τους χειμώνες του 2017 και του 2019. Θετικότατος! Έχει δίκιο ο Φώτης.

      Διαγραφή
    4. Να και το λινκ:

      https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/month_nao_index.shtml

      Διαγραφή
    5. "Στη βόρεια Ευρώπη επικράτησαν υγρότερες και θερμότερες συνθήκες από τις κανονικές, ενώ το αντίθετο συνέβη στη νότια Ευρώπη. Οι Μακρογιάννης και Σαχσαμάνογλου (2004) αναφέρουν ότι και για την περιοχή της Μεσογείου η μεταβλητότητα της ΝΑΟ επιδρά στο βροχομετρικό. Υψηλές τιμές του δείκτη ΝΑΟ σημαίνουν ζωνική κυκλοφορία και άρα καλοκαιρία στην ευρεία περιοχή της Μεσογείου, ενώ χαμηλές τιμές του δείκτη συνεπάγονται μεσημβρινή κυκλοφορία και άρα κακοκαιρία".

      Απόσπασμα από το http://airpollab.gr/sites/default/files/nao.pdf
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    6. Κατ΄αρχήν, μπράβο για το πολύ ωραίο λινκ που μας δίνεις! Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ ένα καιρικό φόρουμ.
      Επί της ουσίας, σωστά είναι όλα αυτά αλλά, βλέποντας στο εγγύτερο και το απώτερο παρελθόν, πιστεύω ότι η περιοχή μας οριακά και μόνο επηρεάζεται. Για παράδειγμα, ο φοβερός χιονοχειμώνας 1991-92 συνέπεσε με θετικές τιμές ΝΑΟ. Το ίδιο και ο Μάρτιος 1987. Επίσης ο πολύ βαρύς χειμώνας 2011-12.

      https://www.tovima.gr/2012/03/06/society/o-pio-barys-xeimwnas-olwn-twn-epoxwn-efetos/

      Για τους πρόσφατους ψυχρούς χειμώνες του 17 και του 19 έγραψα ήδη. Φυσικά υπάρχουν και αντίστροφα παραδείγματα, που εναρμονίζονται με την τάση που υποδεικνύει η θεωρία.

      Διαγραφή
    7. "ΔΕΙΚΤΕΣ ΝΑΟ, ΑΟ ΚΑΙ ΨΥΧΡΕΣ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡO"

      Ένα καλογραμμένο και ιδιαίτερα προσεγμένο άρθρο ερασιτέχνη μετεωρολόγου από μπλογκ που δυστυχώς έχει πλέον καταργηθεί. Αναφέρει και περιπτώσεις ψυχρών εισβολών στην Ελλάδα σε συσχέτιση με τον αντίστοιχο δείκτη κυκλοφορίας. Δίνω δύο λινκς για το ίδιο αρχείο. Το πρώτο ανοίγει με τη μία, αλλά δεν ανοίγουν όλοι οι σύνδεσμοι που περιέχει το word. Το δεύτερο αποθηκεύεται πρώτα και μετά ανοίγει με Firefox.

      https://drive.google.com/file/d/130CL5uCvpYLy_V0HlgZhqcPoR734dX4Y/view?usp=sharing

      https://drive.google.com/file/d/1kM8FkfF9AeCwppxwPAFbeXUc-hwmOOHu/view?usp=sharing

      Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω φίλε Βαγγέλη αν θα θυμίζει Ιούνιο,αλλά σίγουρα σε ευπαθείς στην ζέστη περιοχές,η θερμοκρασία θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή και θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 20 βαθμούς.
    Μέχρι τότε όμως θα μας χαρίσει αρκετές καλές στιγμές και ίσως την καλύτερη,μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
    Μετά όμως θα έχει Αλκυονιδες και ύστερα...άσε να δούμε μήπως μπορέσει ο Χρήστος Παπαηλιας και "κλεψει" καμία πρόβλεψη του μοναχου και είναι πιο αισιόδοξη...(Εσύ Φώτη να μην χαμογελάς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή