Ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από το Ν. Ιόνιο προς το Β. Αιγαίο θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επισημαίνεται ότι κατά τόπους στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο οι καταιγίδες θα είναι ισχυρές και είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους, χαλάζι ή και έντονες βροχοπτώσεις ικανές να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Το Σάββατο (5/10), βροχές και καταιγίδες αναμένονται το πρωί στη Θράκη, τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, χωρίς να αποκλείονται οι τοπικές βροχές στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Κυριακή (6/10), τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας εντάσεως προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι  θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (νότια πελάγη) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τη Δευτέρα (7/10), αναμένεται νέος κύκλος σημαντικών βροχών και καταιγίδων σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα αρχικά στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα και αργότερα στα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα έχουν ένταση 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Τρίτη (8/10), αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά τις απογευματινές - βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.
  
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στα ΒΑ ισχυρές. Από το απόγευμα εξασθένηση των φαινομένων στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΝΑ 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά στη Μακεδονία σε Β-ΒΔ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στα ΒΔ. Άνεμοι Α-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα και από τη ΒΔ Ελλάδα σε ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 16 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο. Άνεμοι Ν 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Ν 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ  2 με 3 και βαθμιαία 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 24 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Τελικά η βροχή ήρθε μία μέρα νωρίτερα στην Αττική. Ήταν σύντομη, αλλά αρκετά ισχυρή ειδικά στα δυτικά του νομού. Για παράδειγμα στο Πέραμα, αλλά και στη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, γενικά σε όλο το μήκος της Γρηγορίου Λαμπράκη και μετά στην Πέτρου Ράλλη. Είδαμε το ξεκίνημα αυτής της καταιγίδας, φεύγοντας από Σαλαμίνα με ένα μαύρο σύννεφο να έχει σκεπάσει το νησί και ο βορειοδυτικός άνεμος να το σπρώχνει προς την ηπειρωτική Αττική. Μέχρι να φτάσει το καραβάκι από τα Παλούκια της Σαλαμίνας στο Πέραμα ο άνεμος είχε ενισχυθεί και έκανε και κυματάκι, ενώ οι άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες.

    Σε μια στιγμή που η θάλασσα είχε γίνει μαύρη, ξεχώρισε ένα κοπάδι ασημένιες σαρδέλες και οι γλάροι πετούσαν από πάνω τους σε αυτό το αέναο κυνηγητό της ζωής και του θανάτου. Το είχα δει και νωρίτερα στις ακτές Περιστέρια και Κολώνες με τις ζαργάνες να κυνηγούν αθερίνα και ψιλή γόπα και με τη διαφορά ότι εκεί τις έλουζε ο ήλιος και όχι η βροχή, καθώς αντανακλούσε στη θάλασσα, αφήνοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν από κάποιες μέρες έκανα λόγο για επισφαλείς προγνώσεις, όταν υπάρχει διάσπαση ενός αυλώνα που μπαίνει στη Μεσόγειο, κινούμενος από τη ΒΔ Ευρώπη. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, η οποία ασφαλώς επηρεάζει και τη μικρή εικόνα (καιρός σε τοπικό επίπεδο). Βέβαια, ο καιρός σε μια μικρή περιοχή επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως το ανάγλυφο, η κατανομή θερμοκρασίας και υγρασίας κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, η ποσοτική πρόγνωση του υετού που προκύπτει από τις διαδικασίες της κατακόρυφης (ανω)μεταφοράς παραμένει ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα για την αριθμητική πρόγνωση του καιρού. Για παράδειγμα, κοιτάξτε τις προγνώσεις υετού του GFS και του ECMWF με στοιχεία της 02-10-2019/0000 UTC για τη σημερινή ημέρα στην Αθήνα!
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η ΕΜΥ ανακοίνωσε κίτρινο συναγερμό για αύριο Παρασκευή για την Αττική, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στα πορτοκαλί όλη η υπόλοιπη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Shelf cloud, εντυπωσιακό, εξωπραγματικό. Εικόνες που δεν βλέπουμε κάθε ημέρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο αυτό το ξαφνικό πέρασμα σήμερα στην Αττική, αυτά τα απρόβλεπτα είναι και τα πιο ωραία.. Την καλησπέρα μου σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα 53 χιλιοστά σταμάτησε σήμερα στα Γιάννενα(http://penteli.meteo.gr/stations/ioannina/).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μεσημεράκι 4ης Οκτωβρίου: Φλώρινα 11,7 Κελσίου, Χανιά-Ακρωτήρι 36,7.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 37 στα Χανιά (ακρωτήρι)
      27 στη Ρόδο (Λίνδο)
      17 στη Φλώρινα
      Οι μέγιστες σήμερα!!! Καθαρά μεταβατική περίοδος...
      Προσωπικά θα ήθελα να ζω το καλοκαίρι στην Κρήτη ή στη Ρόδο αλλά είμαι στο φθινόπωρο της Θεσσαλονίκης
      Καλό ΠΣΚ
      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

      Διαγραφή
    2. ωραίο το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, ποδαράτη βόλτα, κέντρο-Μπότσαρη, μέσω παραλίας, Μ. Αλεξάνδρου ή Βασ. Όλγας.
      που θα πάει, είναι να μην το βάλει πρόγραμμα ο Χριστόδουλος, Χρήστο.

      Διαγραφή
  8. Νίκο, και λοιποί φίλοι καλημέρα, καλά είναι από παραλία γιατί η Όλγας έχει καυσαέριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή