Δεν νοείται αυθεντικό φθινόπωρο χωρίς νοτιάδες




2 σχόλια:

  1. Νοτιά αρχικά ασθενή (θαλάσσια αύρα) είχε και σήμερα Πέμπτη, ενώ όταν ενισχύθηκε πύκνωσαν και τα σύννεφα που έφερνε και άρχισε σιγά, σιγά και η βροχή. Και πάλι δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατός, μόλις που οι κορυφές των κυμάτων άρχισαν να ασπρίζουν.

    Γενικά δεν έχει κάνει ισχυρούς νοτιάδες φέτος, από αυτούς που προκαλούν μεγάλα κύματα στον Σαρωνικό.
    Β.ΣΠ.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα και με τις υποβρύχιες - και με χταπόδι - φωτό να μου κάνουν το καλύτερο ποδαρικό. Και μπήκε στην Αττική σχεδόν σαν καλοκαίρι η πρώτη του Νοέμβρη. Με μόνο κάποια σύννεφα - στρωματοσωρείτες (stratocumulus) που υποβαθμίζονταν στα μη βροχοφόρα θυσανοστρώματα (cirrostratus) και κάτι σκόρπια κουμουλάκια να περνούν από την αγαπημένη μου ακτή. Να δούμε αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και τι επιφυλάσσει για τη συνέχεια ο καιρός.

    Παρεμπιπτόντως, μία ακόμα επίπτωση των καιρικών συνθηκών είναι και η μείωση κατά 10% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού για το 2019, λόγω του ανοιξιάτικου παγετού και της καλοκαιρινής ξηρασίας στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, όπως αναφέρει η Liberation. Oι μεσογειακές αυτές χώρες είναι οι τρεις κύριοι οινοπαραγωγοί παγκοσμίως. Το 2019 παράχθηκαν 262,8 εκ. εκατόλιτρα κρασιού, έναντι 294 εκ. το 2018, σύμφωνα με μία εκτίμηση που βασίστηκε σε 28 χώρες, στις οποίες αντιστοιχεί το 85% της παγκόσμιας παραγωγής.

    Μετά από έναν ιδιαίτερα αυξημένο όγκο το 2018, η παραγωγή επανήλθε το 2019 στον μέσο όρο της περιόδου 2007-2016, με εξαίρεση το 2013, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Κρασιού που έχει έδρα στο Παρίσι. Στην ΕΕ οι όγκοι μειώθηκαν κατά 15% το 2019 σε σχέση με το 2018 και στα 156 εκ. εκατόλιτρα οίνου.
    https://www.liberation.fr/direct/element/la-production-mondiale-de-vin-en-baisse-de-10-en-2019-a-cause-des-gels-et-de-la-secheresse_104702/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή