Εφτάψυχα τα μελτέμια!


Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, επηρεάζουν με βροχές και καταιγίδες τη δυτική και κυρίως τη βόρεια Ευρώπη, όπου επικρατούν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Οι υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου μας καλύπτονται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη σχετική καλοκαιρία. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), το καινούργιο στοιχείο του καιρού σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες θα είναι η κατά τόπους συννεφιά, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή και μεμονωμένων καταιγίδων στα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και το Σάββατο (19/10), αλλά την Κυριακή (20/10) οι πιθανότητες βροχών θα είναι περιορισμένες και βαθμιαία θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι στα ανατολικά θα φθάσουν τα 5 μποφόρ. Τη Δευτέρα (21/10), δεν προβλέπονται βροχές και οι βοριάδες θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη (22 & 23/10), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι (όψιμα μελτέμια), οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ.

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ΝΔ το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στην Κρήτη. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

29 σχόλια:

  1. Για μετεωρολογική βόμβα, καθώς κυκλώνας που προκαλεί βροχές, ισχυρούς ανέμους, διακοπές ρεύματος και κάποια χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ, κάνει λόγο το Accuweather, που συνδέει κι ένα δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ με τη την καταιγίδα που έπεφτε. Η βαρομετρική πίεση έπεσε κατά 24 millibars και συγκεκριμένα στα 976,3 millibars στο Πρόβιντενς και το Ροντ Άιλαντ, κάτι που συνιστά ρεκόρ για τον Οκτώβριο.

    Έπεσαν επίσης δέντρα στην ανατολική Πενσυλβάνια, το Νιου Τζέρσεϊ, το Ροντ Άιλαντ και τη Μασαχουσέτη, όπου κόπηκε το ρεύμα σε 610 χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν και στη Νέα Αγγλία του Καναδά. Στη Μασαχουσέτη καταγράφηκε ριπή 90 μιλίων την ώρα, στο Ροντ Άιλαντ καταγράφηκε επίσης ριπή ανέμου 70 μιλίων την ώρα και στη Νέα Αγγλία ύψη βροχής 1-3 ίντσες (2,5 με 7,5 εκατοστά, δηλαδή, 75 χιλιοστά) και 4 ίντσες τοπικά (10 εκατοστά, 100 χιλιοστά).

    Καθυστερήσεις αναφέρθηκαν σε πτήσεις στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όπου αναβλήθηκε και μία αθλητική συνάντηση και πλημμύρες στο μετρό της Φιλαδέλφεια, ενώ προειδοποιήσεις εκδόθηκαν για το δυτικό Κονέκτικατ.
    https://www.accuweather.com/en/weather-news/strengthening-storm-to-hit-northeastern-us-with-heavy-rain-strong-winds-and-burst-of-chilly-air/601776

    Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ελλάδα συνεχίζεται η λιακάδα. Και εμφανίστηκε και μία ακόμα θαλάσσια χελώνα - κατάλαβα ότι δεν ήταν η ίδια με την άλλη φορά, διότι δεν είχε όστρακα (είδος καβουριού στην πραγματικότητα) κολλημένα στο κέλυφός της. Μπήκα στον πειρασμό να τη χαϊδέψω, αλλά τελικά αρκέστηκα σε μερικές υποβρύχιες λήψεις και για να μην ρισκάρω κάποιο δάγκωμα και για να μην στρεσάρω το ζώο. Έχω παρατηρήσει και άλλες φορές ότι όταν είμαι κοντά στη χελώνα διστάζει να ανέβει στην επιφάνεια για να πάρει αναπνοή. Προσπαθεί να απομακρυνθεί και να βγει στον αφρό σε κάποια απόσταση ασφαλείας. Οπότε μετά από κάποια λεπτά σταμάτησα να την ακολουθώ και έμειναν πια πίσω της μόνο τα μελανούρια και οι σαργοί, που τη συνόδευαν και όταν ήταν στον βυθό.

    Η πλάκα είναι ότι δεν θα την έβλεπα, αν δεν λοξοδρομούσα για να μαζέψω μία σακούλα που ήταν στον πυθμένα και τελικά ανταμείφθηκα και με το παραπάνω για αυτό. Δεν λένε κι άδικα, λοιπόν, κάνε το καλό και ρίξε το στον γιαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Nέα Αγγλία είναι το βορειανατολικότερο κομμάτι των ΗΠΑ και δεν ανήκει στον Καναδά, όπως έγραψα.

      Διαγραφή
    2. Update έκανε το Accuweather για τον κυκλώνα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, καθώς μετά το Πρόβιντενς και το Ροντ Άιλαντ (976,3 millibars), καταρρίφθηκαν και αλλού ρεκόρ χαμηλών πιέσεων για τον μήνα Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, στη Βοστώνη η βαρομετρική πίεση ήταν 975,3 millibars (το παλιό ρεκόρ ήταν 982,4) και στο Concord 973,1 mb (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 980,4).

      Το βράδυ της Πέμπτης (πρωί Παρασκευής για την Ελλάδα) παρέμεναν χωρίς ρεύμα 268 χιλιάδες νοικοκυριά (αρχικά ήταν 500 χιλιάδες αυτά χωρίς ηλεκτροδότηση), ενώ καθυστέρησαν 1.700 πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς καταγράφηκαν ριπές ανέμων 55 και 70 μιλίων την ώρα στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης (LaGuardia) και της Βοστώνης (Logan).
      https://www.accuweather.com/en/weather-news/strengthening-storm-to-hit-northeastern-us-with-heavy-rain-strong-winds-and-burst-of-chilly-air/601776

      Διαγραφή
  2. Παρατηρούσα σήμερα το απόγευμα από την ταράτσα και συγκεκριμένα από το παλαιό Φάληρο, έναν άκμονα κάποιας καταιγιδας ο οποίος ήταν στην Πελοπόννησο και κοντά στην Τρίπολη πιθανόν. Ήταν πανέμορφα.... έβλεπες το πέπλο που απλώνει η καταιγίδα στην κορυφή της <(κοντά στην στρατόσφαιρα)< και σε συνδυασμό με το σούρουπο και τα χρώματα από τό ηλιοβασίλεμα, σε μάγευαν!! Καλησπέρα δάσκαλε και λοιποί φίλοι! Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσες ζωές τούς έχουν μείνει πια; Από τον Ιούλιο στα δυτικά μόνο μελτέμια έχουμε...(υπερβολή, αλλά ήθελα να δείξω την αγανάκτησή μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως αν τύχει τέτοιου τύπου καιρός με το τωρινό που διανύουμε με διάρκεια το Χειμώνα,η κατάσταση θα είναι δραματική.
    Τα πρωινά θα έχει παχνες με ομίχλες,τα μεσημερια ζεστουλα στον ήλιο,ψύχρα στον ίσκιο,η ατμόσφαιρα θαμπή χάλια όπως και τώρα συν τη ρύπανση και την αιθαλομίχλη λόγο της θέρμανσης που θα είναι αναμενη κυρίως τα βράδια και τα πρωινά.Καιρος οτι πρέπει για ιώσεις,γριπες,αναπνευστικά κλπ.Και δε μιλώ τώρα για την ανομβρία,ψυχοπλάκομα καιροφιλων κλπ.
    Άρα προτιμώ χίλιες φορές τον "ηπιο"καιρο όπως του Χειμώνα του 17-18,και ας μη πέσει νυφαδα χιονιού εδω χαμηλά.Οταν σκέφτεσαι τα χειρότερα που ανέφερα πρίν μια χαρά Χειμώνας ήταν αυτός!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον περασμένο Μάρτιο ο Βαγγέλης ο Σπανός ειπε μπορει να μην χρειαστεί 9 μήνες να περιμένουμε για τον επόμενο χειμωνα αλλα 21 μήνες και μάλλον θα πέσει μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να δούμε Δημήτρη, ανύπαρκτος χειμώνας, ειδικά στα βορειότερα πλάτη της χώρας, δεν υπάρχει. μέσες άκρες, από μία έως οκτώ ώρες, καλοριφέρ καίμε περίπου έξι μήνες, ειδικά όσοι έχουμε μικρά παιδιά και την ανάλογη δυνατότητα, στις κλιματικές ζώνες Γ-Δ. να βγει ο Χρήστος Σιμούλης να με διαψεύσει, αν δεν ισχύει.

      το "ήπιος" είναι σχετικό και σε ένα βαθμό προσωπικό. για μένα κακός χειμώνας είναι αυτός που δεν έχει ωφέλιμα νερά, και τα περισσότερα είναι τέτοια στην Ελλάδα τον χειμώνα. υπάρχουν βέβαια και τα καταστροφικά νερά, η συχνότητα των οποίων έχει αυξηθεί, ελέω κλιματικής αλλαγής, κυρίως όμως τον Νοέμβριο, για τις αττικές καταστροφές του οποίου, έχει αρθρογραφήσει ο κ. Ζιακόπουλος επανειλημμένα.

      να σου ζήσει ο τζούνιορ, να έχετε και έναν γιαννιώτικο χειμώνα, όπως τον θέλεις φέτος.
      πάντως, οι ιώσεις και οι γρίπες στα παιδιά, είναι κυρίως θέμα ηλικίας, και όχι τόσο καιρού. μόλις αρχίζουν παιδικοί σταθμοί, προνήπια κτλ. έχεις την εντύπωση ότι τα στέλνεις σε εκκολαπτήρια επιδημιών. στο Δημοτικό, λόγω και ενσήμων-αντισωμάτων, η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά. περισσότερο οι παππούδες που περνούν ώρες μαζί τους, πρέπει να προσέχουν..

      Διαγραφή
    2. Mην λες τέτοια και αποτελέσω πάλι το εξιλαστήριο θύμα μίας ενδεχόμενης βαρετοκαιρίας...

      Διαγραφή
    3. ελπίζουμε για καλό χειμώνα.

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ πολυ Νίκο για τις ευχές σου και εύχομαι κι εγω να έχουμε ενα καλο Γιαννιωτικο χειμώνα γιατι με το νεο μέλος που ήρθε στην οικογένεια δεν μπορώ να τρεχω στα βουνα να συναντήσω το χιόνι.

      Διαγραφή
    5. ας ελπίσουμε πως όχι

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα! Υπομονή κ όχι πανικός! Πολλά θα αλλάξουν μέσα στο Νοέμβριο........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mία εκτίμηση του καιρού ως τα μέσα Νοέμβρη επιχειρεί ο Βασίλης Πανάκογλου στο blog του, χωρίζοντας αυτό το χρονικό διάστημα σε τρεις περιόδους. Μέχρι τις 25/10 δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά, αλλά από τις 26/10 μέχρι τα τέλη Οκτώβρη οι πιθανότητες βροχών στη δυτική κυρίως Ελλάδα είναι σχεδόν μοιρασμένες (40% - 60% για την ακρίβεια). Πιο βροχερός αναμένεται ο καιρός τον Νοέμβριο αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν πολλές ασάφειες και ρευστότητα. Υπάρχει απλά μία τάση για άνοδο του Αζορικού αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη, που θα ανοίξει τον δρόμο για την κάθοδο βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2019/10/1710-15112019.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλη την μετεω-παρέα.

    Ελπίζω να έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα όπως ΠΡΕΠΕΙ να είναι, όχι για εμάς τους (πάντα υπερβολικούς) καιρόφιλους-χιονόφιλους, αλλά απλά για όλη την φύση και την φυσιολογική ροή των πραγμάτων πάνω στον πλανήτη μας. Αλλά δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητη, ούτε καν ante portas αλλά ήδη μέσα στο σπίτι μας. Και με όλο τον σεβασμό προς όλους τους φίλους που γράφουν για την θέρμανση και το κόστος της (άλλωστε δεν μπορώ εγώ και κανένας άλλος να κάνει κουμάντο στην τσέπη του καθενός), το να σκεφτόμαστε απλά το τι μπορεί να μας κοστίσει η θέρμανση και να παρακαλάμε για ήπιο χειώνα (ή και για μη-χειμώνα) είναι σα να βλέπουμε μόνο την πολύ μικρή και ασήμαντη εικόνα (δηλαδή μόνο το ερχόμενο πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα) και να αγνοούμε επιδεικτικά την μεγάλη εικόνα (το μέλλον της Γης μας και άρα το μέλλον των παιδιών μας).

    Τέσπα, εγώ το μόνο που παρακαλώ είναι στις 10 Νοεμβρίου ο καιρός να είναι απλά ο κατάλληλος. 6 μήνες προεταοιμασία για την κλασσική διαδρομή είναι κρίμα να πάνε στράφι! Το Καλλιμάρμαρο είναι τόσο όμορφο όταν το δεις να ξεπροβάλει στο βάθος από την Ηρώδου Αττικού.

    Καλό ΣΚ σε όλες και όλους,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού δεν αλλάζουν οι άνθρωποι το παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο του υπερκαταναλωτισμού, αλλάζει δυστυχώς το κλίμα. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι με τον τρόπο ζωής μας για την κλιματική αλλαγή γιατί έστω και υποσυνείδητα συντηρούμε αυτό το μοντέλο της μεγιστοποίησης του κέρδους που ευθύνεται εκτός από την κλιματική αλλαγή και για τη φτώχεια και τους πολέμους.

      Διαγραφή
  9. Παταγώδη αποτυχία όλων καθώς κ των μοντέλων να προβλέψουν τον καιρό πολλών ημερών.
    Μεγαλώνει η πιθανότητα για καλοκαιρία κ ζέστη για την εποχή όλες τις επόμενες ημέρες(ξανά 29ρια)ενώ δεν αποκλείεται τελικά κ το τριήμερο της 28ης πλην κάποιων βροχών στα δυτικά(Και αν) να συνεχίσει να κυλά με ανοιξιάτικες συνθήκες.
    Ο παλιό "τζίφος" ειδικά τα γκρέμισε όλα στο τελευταίο του τρέξιμο.
    Είναι πολύ σπαστικό να βλέπεις να φτάνουν συνεχώς τα χαμηλά μέχρι τη γειτονιά σου κ στο τέλος να μη παίρνεις τίποτα.
    Εύχομαι να αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα προς το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλυτερα ζεστη και ηλιο κ οχι να αναβουμε θερμανση απο τωρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο το να ανάβουμε θέρμανση από τώρα (που δεν είναι λογικό φυσικά, και κανείς δεν το λέει αυτό) και άλλο ο καιρός στα τέλη του Οκτώβρη να είναι ο αντίστοιχος του τέλους του Μαϊου (τελείως μα τελείως παράλογο και... αφύσικο). Να μην χάνουμε το μέτρο, γιατί έχουν χαθεί πλέον 2 εποχές (τα έχουμε ξαναπεί).

      Και παρεμπιπτόντως, ρε παιδιά γιατί γράφετε ανώνυμα; Σχεδόν όλοι υπογράφουμε με το όνομά μας.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Χρήστο, δεν είναι παιδιά, ΕΝΑ "παιδί" είναι. Μάλλον έχεις χάσει επεισόδια. Αλλά εφόσον σέβεται τους καιρόφιλους (και αυτό κάνει τον τελευταίο καιρό στα σχόλιά του), δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γράφει ανώνυμα. Το έκανε στον καιρό της ..."παρανομίας", τώρα δε χρειάζεται.

      Διαγραφή
    3. Το σχόλιο για τη θέρμανση δεν το έκανα εγώ Γιώργο. Ούτε ένα πιο πάνω για καλό χειμώνα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Τον ξέρω τον... πιτσιρίκο, Γιώργο. Αλλά όταν όλοι μας επικοινωνούμε μεταξύ μας με τα ονόματά μας, είναι κρίμα να υπάρχει σχεδόν πάντοτε η εξαίρεση.

      Κατά τα άλλα, ζέστη, υγρασία και ομίχλη και πάλι. Ζήτω το (εξαφανισμένο) φθινόπωρο.

      Καλημέρα στην μετεω-παρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη, ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, για να μην σας μπερδεύουμε, να εμφανιστεί ξανά το όνομά σου κάτω από τα σχόλια. Έχει δίκιο ο Χρήστος. Άλλωστε, το είπαμε, ο ...ψυχρός πόλεμος στο μπλογκ τελείωσε. Είμαστε στην ειρηνική συνύπαρξη τώρα.

      Διαγραφή
  11. Καλοπροαίρετα και φιλικά για εμάς που είμαστε με το παράπονο λόγω καιρικής απραξίας.......... Μας βλέπω να γινόμαστε κανίβαλοι σε λίγες ημέρες και θα τρώμε ο ένας καιρόφιλος τον άλλον. Πρίν κοιμηθώ τα βράδια και ας μου επιτραπεί, είμαι σαν μαστούρης από την νύστα, περιμένοντας κάνα χαρμόσυνο τρέξιμο των μετεωρολογικών μοντέλων για την μετεοεξέλιξη. Μάπα το καρπούζι, τα ίδια και το πρωινό. Τουλάχιστον υγεία να έχουμε και τα καλά έρχονται!! Καλή Κυριακή στον δάσκαλο και σε όλους. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σιγά σιγά τα μοντέλα ψιθυρίζουν κρύο είπε ο Αρναούτογλου.. που το βλέπει απορώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έρχεται χειμώνας είπε όχι μόνο κρύο.Απορια έχω κ εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί προγνώστες δουλεύουν και με τη στατιστική. Άλλες φορές πέφτουν μέσα, άλλες όχι. Σου λέει (υπεραπλουστευμένα το θέτω), ο Σεπτέμβρης πήγε έτσι, ο Οκτώβρης έτσι, δεν μπορεί, ο Νοέμβρης θα "εξισορροπήσει".

      Διαγραφή