Ακόμα μία ημέρα καλοκαιρίας σχεδόν σε όλη τη χώρα


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ένα βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται να κινηθεί από τη Β. Ιταλία προς τα Α-ΝΑ. Το σύστημα αυτό θα επηρεάσει με τοπικές βροχές τη ΒΔ Ελλάδα το βράδυ και βαθμιαία θα στρέψει τους ανέμους σε Δ-ΝΔ σε όλη η χώρα. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι και πάλι καλοκαιρινός με αρκετή ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες. Πάντως, οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για το σχηματισμό ομιχλών κυρίως το πρωί στα ηπειρωτικά. Την Πέμπτη (3/10), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται βασικά στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, στις ΒΔ περιοχές της χώρας τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 6 μποφόρ και θα πέσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Την Παρασκευή (4/10), βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε Β-ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Το Σάββατο (5/10), τα φαινόμενα θα σταματήσουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές, οι άνεμοι θα γίνουν παντού Β-ΒΔ και η ψύχρα θα είναι αισθητή κυρίως το πρωί.

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Μικρή πιθανότητα όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Το απόγευμα πιθανοί όμβροι κυρίως στα ορεινά. Τις βραδινές -νυχτερινές ώρες βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανοί όμβροι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά.    Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Δυτικοί - νοτιοδυτικοί και ασθενείς ήταν και σήμερα οι άνεμοι στην Ψάθα και το Αλεποχώρι τουλάχιστον, κοντά στα σύνορα Αττικής - Κορινθίας.

    Μετά από χρόνια δεν έκανε ούτε έναν δυνατό νοτιά φέτος τον Σεπτέμβριο και κατά συνέπεια ούτε μία φουσκοθαλασσιά.

    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα και αν βγουν οι διαθέσιμες μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον χειμώνα, η μεγάλη δεκαετία για την Αθήνα ξεκινάει σ΄ένα χρόνο! Υπομονή λοιπόν. Διότι(και όσον αφορά την ύπαρξή μου εν τω κόσμω τούτω):

    1961-1970: Πολλά και καλά χιόνια στην πόλη
    1971-1980: Πολύ λίγα πράγματα
    1981-1990: Πλούσια χιονο-δεκαετία με κερασάκι στην τούρτα τον Μάρτιο 87
    1991-2000: Σχεδόν τίποτα, αν εξαιρέσουμε το σπουδαίο 1991-92 (λόγω Πινατούμπο)
    2001-2010: Τέσσερις ιστορικοί χιονιάδες
    2011-2020: Επιεικώς, ψίχουλα (αν βγουν και οι φετινές μακροπρόθεσμες)

    Οπότε...(αφού πάνε μία και μία):

    2021-2030: Η επόμενη μεγάλη δεκαετία!!

    Είναι το φαινόμενο που πρώτος στην ...επιστημονική κοινότητα (για την ακρίβεια στο Hellas Weather Forum, εδώ και μιά δεκαετία) περιέγραψα με τον όρο:
    Athens Snow Decadal Oscillation (ASDO), ήτοι, Δεκαετής αθηναϊκή χιονοταλάντωση.

    Μόνο να είναι πράγματι μεγάλη η νέα δεκαετία γιατί η επόμενη μεγάλη θα είναι η 2041-2050. Οπότε, εγώ τουλάχιστον μάλλον θα βλέπω τα χιόνια από πολύ ...ψηλά. Αλλά και εδώ να είμαι ακόμα, μάλλον δε θα υπάρχει πια χειμώνας στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά νόμιζα ότι θα έγραφες για την ηλιακή δραστηριότητα, που θα επιβραδυνθεί από την επόμενη δεκαετία - αρχής γενομένης από το 2020 για την ακρίβεια. Το 2019 έκλεισε ένας 10ετής κύκλος και ανοίγει ένας άλλος με μειωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα και κατά συνέπεια πιο ψυχρές καταστάσεις, όπως είχα διαβάσει τουλάχιστον σε μία ανάλυση. Δεν ξέρω αν ισχύει και πού βασίζεται, αλλά επιστήμονες την είχαν γράψει.

      Η τρέχουσα δεκαετία από την άλλη, δεν στερείται χιονοπτώσεων - καλά, για το σύνολο της Ελλάδας δεν τίθεται θέμα - ούτε για την Αττική. Στα πιο πρόσφατα, το 2019 και το 2017 σημειώθηκαν από δύο χιονοπτώσεις και μέσα στην Αθήνα, 7-8/1 και 15-16/1 στην πρώτη περίπτωση και 29-30/12/16 και 9-10/1/17 στη δεύτερη. Χιόνια είχαμε επίσης και τον Φεβρουάριο του 2015 (10-11/2 και καπάκι 18/2), τον Ιανουάριο του 2013 ανήμερα του Αϊ Γιαννιού και τον Μάρτιο του 2011 ακόμα και στα νότια προάστια.

      Οπότε, μια χαρά ήταν και η τρέχουσα δεκαετία. Απλά, η Αθήνα δεν θα γίνει ποτέ... Μοντάνα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, άλλωστε, μέσα στην Αθήνα χιονίζει 1 φορά κάθε 2-3 χρόνια. Για απλή χιονόπτωση και όχι χιονόστρωση ο λόγος. Αλλά ακόμα και όταν το στρώνει - όπως τον υπερτιμημένο κατά τη γνώμη μου χειμώνα του 2008 - αν μείνει και δεύτερη μέρα το χιόνι μαυρίζει από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα και από τα καυσαέρια και περισσότερο τη βρωμιά μίας πρωτεύουσας που συνεχώς υποβαθμίζεται αναδεικνύει, παρά τη χαμένη της εδώ και χρόνια ομορφιά.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο,

      πρόσεξε με το ακρωνύμιο που πας να κατοχυρώσεις :-) γιατί ήδη χρησιμοποιείται διεθνώς: ASDO=Automatic Selective Door Operation (το αυτόματο σύστημα στους σταθμούς τραίνων που ελέγχει ποιες πόρτες του συρμού πρέπει να ανοίξουν όταν η πλατφόρμα είναι μικρότερη από το μήκος του συρμου)!

      Καλημέρες σε όλη την μετεωπαρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    3. Με μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα ήθελα να γράψω στη δεύτερη πρόταση και όχι φυσικά "ηλεκτρική" όπως έγραψα εκ παραδρομής.

      Διαγραφή
    4. Άντε ενα χρόνο υπομονή και θα αρχίσει το χιονοπαρτι της δεκαετίας του '20.

      Διαγραφή
    5. Χρήστο καλά έκανες και μου το είπες. Για να μην χάσω την πατέντα, το κάνω ADSO (Athens Decadal Snow Oscillation).

      Διαγραφή
  3. Κ ζιακοπουλε καλησπέρα!Την παρασκευή υπάρχει περίπτωση να έχουμε απαγορευτικό; Ταξιδεύω Σάββατο πρωί από Μυτιληνη προς Καβάλα, ευχαριστώ καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή