Μονότονη φθινοπωρινή καλοκαιρία


Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του ασθενούς βόρειου ρεύματος στη χώρα μας (ένταση το πολύ 4 μποφόρ). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), θα υπάρχουν κατά τόπους νεφώσεις, αλλά οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών (υψηλές μέγιστες και σχετικά χαμηλές ελάχιστες τιμές). Το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή (18-20/10), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, οι πρωινές ομίχλες, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας, το σημαντικότερο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.  

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17-10-2019

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Πιθανοί όμβροι το απόγευμα στα ορεινά της Πελοποννήσου. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα όμβρων στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Τι το θέλουμε το ΒΑ ρεύμα τέτοια εποχή?
    Τίποτα!!
    Το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει την συνεχή καλοκαίρια λίγες ακόμη μέρες κ την άλλη εβδομάδα καθώς θα μας κρατά σε αντικυκλωνικές συνθήκες την ίδια ώρα που από Ιταλία κ δυτικότερα θα γίνετε "πάρτυ".
    Που θα πάει όμως, θα έρθουν τα νερά κ θα'ναι κ καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζοντας διάφορα σάιτ για τον καιρό αυτές τις μέρες θυμήθηκα όταν δεν είχαμε θέματα στην εφημερίδα και περιμέναμε με αδημονία ένα γεγονός μία και δύο βδομάδες μετά, με την ελπίδα να κινηθεί κάτι στην ειδησεογραφία. Θυμάμαι επίσης με πολλές λεπτομέρειες τον καιρό πριν ακριβώς οκτώ χρόνια. Κι αυτό διότι σαν σήμερα στις 16/10/2011 έκοψα (μαχαίρι γιατί μόνο έτσι κόβεται) το τσιγάρο. Ήταν Κυριακή και έβρεχε πολύ. Το Σάββατο 15/10/2011 είχε δυνατό βοριά και κατά περιόδους πυκνή συννεφιά. Είχαμε πάει Θυμάρι, κι επειδή έκανε κρύο για την εποχή, αλλά κι επειδή έκανα διάφορα (βουτιές με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια, σχετικά μεγάλη διαδρομή κολυμπώντας, αλλά και αρκετές κατεβασιές στον βυθό) κουράστηκα πολύ.

    Τότε είπα, αυτό ήταν θα το κόψω. Κάπνισα, βέβαια, στο υπόλοιπο εκείνου του Σαββάτου που φορούσαμε χοντρές κολεγιακές και κάποιοι αμάνικα μπουφάν πηγαίνοντας για βόλτα και για καφέ Σούνιο και Λαύριο, αλλά την Κυριακή έκανα μία νέα αρχή. Με βοήθησε πολύ κι εκείνη η αδιάκοπη βροχή. Γιατί δεν βγήκα σχεδόν καθόλου έξω. Μόνο να αγοράσω γιαούρτι για τον αδερφό μου που έπαιρνε αντιβίωση εκείνες τις μέρες πήγα. Από τότε δεν έχω κάνει ούτε μία τζούρα. Δεν είναι κι εύκολο να το κόψεις - δεν είναι μόνο το στερητικό σύνδρομο, είναι και ότι σου λείπει που δεν κρατάς κάτι στο χέρι σου - αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο, βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια τυπική "ψυχρή"(δηλαδη που λέει ο λόγος για τέτοια εποχή γιαυτό τα εισαγωγικά)επηρεάζει την χώρα μας που απέτρεψε τα εκτεταμένα 33αρια στην χώρα σε αντίθεση με την τουρκία που την είδαμε για τα καλά στα κόκκινα οκτωβριάτικα.
    Βροχές θα είχαμε με την μορφή θερμικής αστάθειας αν έκανε πρώτα 20 βαθμους στα 850hpa και ύστερα 15 βαθμούς στα 850hpa.Aλλά τα 20αρια στα 850hpa δεν ήρθαν λόγω ατλαντικής κυκλοφορίας που πίεζε τις αέριες μάζες προς τα ανατολικότερα.

    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις βγήκε κ η εκτίμηση των αμερικανών του accuweather για το φετινό χειμώνα(Η αλήθεια είναι ότι βιάζονται παρά πολύ καθώς η εκτίμηση κανονικά βγένει στο τέλος κάθε προηγούμενης εποχής).
    Εν ολίγοις ήπιος χειμώνας με κάποιες περιστασιακές βροχές ή καταιγίδες κ αρκετά διαλείμματα με καλό καιρό σε όλα τα Βαλκάνια την Ιταλία κ τη χώρα μας.
    Να τονιστεί το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στον περσινό χειμώνα κ ταυτόχρονα τα μέτρια αποτελέσματα που είχε για την χώρα μας το φετινό καλοκαίρι κ το μέχρι στιγμής φετινό φθινόπωρο που βέβαια έχουμε δρόμο ακόμη για το πέρας του.
    Οπότε έχουμε κ λέμε:
    Εποχικό μοντέλο Ευρωπαϊκό,ήπιος χειμώνας
    Αμερικανική εκτίμηση accuweather, ήπιος χειμώνας κ τέλος σημάδια της φύσης-μερομήνια,ήπιος χειμώνας.
    Το μόνο που ευελπιστώ κ βλέπω είναι ότι στον υετό ίσως πέσουν έξω οι εκτιμήσεις κ έχουμε πάνω από το κανονικό κυρίως στα δυτικά.
    Κατά τ'άλλα για μας τους καιρόφιλους πολύ δυσοίωνα τα πράγματα.
    Τέλος όμως για παρηγοριά να πω ότι ο καιρός είναι μία αχανής ζωντανή παρουσία μου μεταβάλλεται συνεχώς κ κανένας μα κανένας δε μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον.
    Έτσι κ αλλιώς εγώ τα έχω βρει με τον εαυτό μου για φέτος κ ξέρω ότι τα περσινά χιόνια δε πρόκειται να τα δω οπότε οποία έκπληξη γίνει θα μου φανεί "λαχείο".

    https://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweathers-20192020-europe-winter-forecast/601922

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καιρός είναι ένα χαοτικό σύστημα. Όλες μας οι ελπίδες πλέον στην ..."πεταλούδα" της θεωρίας του Lorenz.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effect

      https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Norton_Lorenz

      https://www.iefimerida.gr/news/181334/alitheies-kai-mythoi-gyro-apo-fainomeno-tis-petaloydas

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι πέρσι είχε πέσει έξω το accuweather για τον χειμώνα στην Ελλάδα, που δεν τον είχε προβλέψει ούτε μία μακροπρόθεσμη πρόγνωση. Αντίθετα, 100% σωστός ήταν ο κ. Ζιακόπουλος στην πρόγνωσή του για ήπιο χειμώνα το 2017-18, ενώ πέρσι δεν έκανε κάποια εκτίμηση.

      Όσο, για τον φετινό χειμώνα, το εντυπωσιακό είναι ότι το accuweather δεν τον προβλέπει πουθενά στην Ευρώπη πολύ βαρύ. Ακόμα και στη Σκανδιναβία και τη Ρωσία θα υπάρξουν κάποια ψυχρά μέτωπα στις αρχές του χειμώνα, αλλά δεν θα έχουν διάρκεια και στο πρώτο μισό του μπορεί να παρατηρηθούν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο σε κάποιες περιοχές. "Θα δούμε ψυχρές εισβολές τον Δεκέμβρη, αλλά αυτό δεν θα ξανασυμβεί ως το τέλος της σεζόν" αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Tyler Roys.

      Στη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη επίσης, η συχνότητα των καταιγίδων δεν θα φτάσει στις κλιματικές τιμές της πριν μπει το 2020. Στις αρχές Ιανουαρίου θα είναι το πιο ενεργό διάστημα, με κίνδυνο πλημμυρών, ενώ μετά θα μειωθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Στο δεύτερο μισό του χειμώνα μπορεί να έχουμε και ψυχρές εισβολές στα βρετανικά νησιά, αλλά όχι του τύπου "the beast from the east", όπως πριν δύο χρόνια.

      Αρκετές βροχές (και κάποια χιόνια) αναμένονται και σε περιοχές που μέχρι τώρα επλήγησαν από την ξηρασία, με συνέπεια να έχει υποχωρήσει η στάθμη του Ρήνου, επηρεάζοντας ακόμα και τη ναυσιπλοϊα. Μάλιστα στον ταμιευτήρα Valdecanas στην Ισπανία ο ξηρός καιρός οδήγησε στην αποκάλυψη αρχαίων κτισμάτων τύπου Stonehenge ηλικίας 4.000 ετών, που ήταν κάτω από το νερό. Για την Ιβηρική Χερσόνησο θα υπάρξει ανακούφιση από την ξηρασία και θα ευνοηθούν και οι καλλιέργειες από τις βροχές, ενώ πολύ χιόνι θα δουν και οι βόρειες Άλπεις από νωρίς όπως πέρσι σε ένα καλό νέο για τους λάτρεις του σκι.

      Τα Βαλκάνια θα βιώσουν έναν ήσυχο χειμώνα, θα υπάρχουν καταιγίδες, αλλά όχι όπως πέρσι, ενώ θα χωρίζονται και από περιόδους ήπιου καιρού. Η περιοχή θα έχει μακρές περιόδους με ζεστό και ξηρό καιρό, που θα τις ακολουθεί μία βδομάδα βροχοπτώσεων και μετά θα έπονται 2-3 βδομάδες ξηρασίας. Λίγα θα είναι τα χιόνια και στα βουνά της Ιταλίας και τις Δειναρικές Άλπεις (Ιταλία, Κροατία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία).
      https://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweathers-2019-2020-europe-winter-forecast/601922

      Διαγραφή
    3. Ουπς! Δεν κατάλαβα ότι το κείμενο του accuweather συνεχιζόταν και ξέχασα να μεταφράσω την τελευταία παράγραφο, που λέει συνοπτικά ότι τον πιο ψυχρό χειμώνα θα βιώσουν από τη Φινλανδία ως την Ουκρανία, λόγω του κρύου αέρα που θα έρχεται από τη Σιβηρία. Αν και οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν με τον ερχομό του 2020, τα περισσότερα χιόνια θα πέσουν από τα τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο και μπορεί να φτάσσουν μέχρι και την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

      Διαγραφή
    4. Έτσι είναι Γιώργο,πολύ χρήσιμα τα λινκς που ανέβασες για να διαβάζουμε κ λίγο για τη θεωρία του χάους από επιστήμονες μαθηματικούς.
      Όσον αφορά για τον περσινό χειμώνα αν δε κάνω λάθος οι Αμερικάνοι έδιναν βαρύ χειμώνα σε όλη την ανατολική Ευρώπη κ τα Βαλκάνια κ ψυχρό καιρό με βροχές κ χιόνια στην περιοχή μας(πράσινοι χρωματισμοί) οπότε τα πήγαν αρκετά καλά.
      Τώρα στις υπόλοιπες εποχές είχαν γενικά μέτρια αποτελέσματα κ είναι πολύ λογικό ότι κανένας δε μπορεί να προβλέψει επακριβώς τον καιρό μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα(είπαμε η θεωρία του χάους).
      Άλλωστε δε μπορούμε να λέμε με μια καταιγίδα που κάνει η με ένα κρύο ότι μια εκτίμηση έπεσε μέσα επειδή είπε ότι η συγκεκριμένη περίοδος θα κυλήσει με κρύο η βροχές.
      Τέτοιες γενικές εκτιμήσεις μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε.
      Παράδειγμα το καλοκαίρι που τόνιζαν για επικίνδυνες καταιγίδες στα Βαλκάνια κ τη χώρα μας(είχαμε κάποιες καταιγίδες με αποκορύφωμα την θανατηφόρα του Ιουλίου στη Χαλκιδική)για μένα το ποσοστό επιτυχίας ήταν πολύ μικρό διότι το καλοκαίρι τελικά βγήκε κ άνομβρο κ ζεστό στο σύνολό του.
      Τέτοια εκτίμηση δλδ για να πετύχω δύο κ τρείς καταιγίδες όλο το καλοκαίρι που είναι πολύ φυσιολογικό να γίνει λόγω κ κλιματικής αλλαγής,με συγχωρείτε αλλά την κάνει κ η γιαγιά μου!

      Διαγραφή
    5. Αυτό σημαίνει Φώτη ισχυρό σιβηρικό αντικυκλώνα στο τέλος του χειμώνα. Αλλά μην μας ...χρυσώνεις το χάπι. Άμα είναι να φτάσουν τα χιόνια μέχρι Ρουμανία... σωθήκαμε!

      Διαγραφή
    6. Παίδες, πράγματι οι μακροπρόθεσμες είναι για κλάμματα. Αν και προσωπικά από ένστικτο θεωρώ ότι πράγματι ο φετινός χειμώνας θα είναι κακός (για εμάς δηλαδή, γιατί αν πράγματι γίνει έτσι, προβλέπω ρεσιτάλ ανοησίας στα ερτζιανά καθώς και επιτόπια ρεπορτάζ από το Σταρ στις παραλίες της Αττικής με τα απαραίτητα ζούμ βεβαίως....), δε θεωρώ ότι μπορεί να βασιστεί πρόβλεψη πάνω σε αυτά τα μοντέλα. Π.χ. για το φετινό φθινόπωρο, αν δεν κάνω λάθος, προέβλεπαν βροχερό καιρό για την περιοχή μας και τελικά απολαμβάνουμε ένα καλοκαίρι διαρκείας. Πέρυσι πάλι νομίζω ότι πράγματι μιλούσαν για δυνατό χειμώνα κι έτσι έγινε τελικά. Όμως, στο τέλος της ημέρας, αν τα ποσοστά επαλήθευσης αυτών των μοντέλων είναι 51/49 (σχηματικά το λέω) δεν βρίσκω κανέναν λόγο να τα λαμβάνουμε υπόψη (άλλο οι επιστήμονες, εκεί έχει νόημα).

      Ένα άλλο θέμα, αναφέρεται ο φίλος Φώτης παραπάνω στα σημάδια της φύσης. Εντάξει, είμαι παιδί της πόλης, αλλά δεν το καταλαβαίνω αυτό. Η φύση (εννοώντας προφανώς ζώα και φυτά) έχει τόση σοφία και προβλέπει τι θα κάνει 3 μήνες μετά και προετοιμάζεται αναλόγως; Δεν το πιστεύω με τίποτα αυτό. Μήπως μπερδεύουμε την αιτία με το αιτιατό; Αν έκανε το αυγό την κότα ή το αντίθετο; Θέλω να πω ό,τι βλέπει ο φίλος Φώτης μήπως είναι συνέπεια προγενέστερων καιρικών συνθηκών παρά πρόβλεψη για το μέλλον. (φυσικά δεν αναφέρομαι σε πολύ βραχυχρόνιες προβλέψεις που π.χ. ένα ζώο θα αντιδράσει με τον Χ τρόπο και σε κάποιες ώρες θα έρθει η καταιγίδα).

      Τέλος να πω ότι ακόμα και ο ήπιος χειμώνας πλέον έχει άλλη έννοια σε σχέση με παλιά. Μέχρι το 2009 είχαμε βιώσει συχνά ήπιους χειμώνες. Στην περιοχή μου στην Κηφισιά, ουδέποτε θυμάμαι έως τότε να μην έχει χιονίσει έστω και για μία ημέρα ακόμα και στους πιο ξεφτίλα χειμώνες. Δυστυχώς, έκτοτε, μου έχει συμβεί 2 ή 3 φορές (με τη μία φορά κάπου το 2015, δεν είχαμε πλησιάσει καν στο ενδεχόμενο. Θυμάμαι είχε δυσκολευτεί να χιονίσει ακόμα και στην κορυφή της Πάρνηθας).

      Αυτά τα ολίγα, ελπίζω το ένστικτό μου να πέσει πανηγυρικά έξω ή έστω αν είναι να έχουμε πράγματι ήπιο χειμώνα να κάνει 2-3 φωτοβολίδες (σάμπως το ιστορικό 2008 φωτοβολίδα δεν ήταν σε έναν άθλιο χειμώνα γεμάτο 20αρια?)

      Διαγραφή
    7. Βαγγέλη Κηφισσιώτη, μην τον φοβάσαι το Φώτη, δικός μας είναι, ορθολογιστής. Που και που μόνο τον παρασύρουν κάτι κακές παρέες εδώ μέσα (ονόματα δε λέμε - υπολήψεις δε θίγουμε). Δε θα "ξεφύγει" όμως, τον έχω ...από κοντά.

      Διαγραφή
    8. Σωστά τα λέει ο Γιώργος Βαγγέλη Κ,δε ξεφεύγω εγώ από την μανία μου για καταιγίδες κ χιόνια κ όσο για τα μερομήνια-σημάδια της φύσης δε λέω ότι τα αποδέχομαι,απλώς μαζί με τα μοντέλα καιρού τα βάζω κ αυτά σαν μία εξτρά εκδοχή για να δούμε που θα πέσει πιο κοντά ο "κλήρος".

      Διαγραφή
    9. Φώτη, στο δικό σου σχόλιο πήγε εκ παραδρομής η απάντηση για σιβηρικό και Ρουμανία, αλλού έπρεπε να πάει.

      Διαγραφή
  5. Κάτι τέτοιο ονειρευόμουνα για το μπλογκ. Μπράβο στο meteo.gr!
    Τι περιμένετε ρε παιδιά; Ξεστραβωθείτε! Δεν υπάρχουν άλλα τέτοια στο ελληνικό ιντερνετ. Στο ξενόγλωσσο πάλι, χαλάει ο κόσμος!

    https://www.facebook.com/pg/Meteo.Gr/photos/?tab=album&album_id=1085588534811829&ref=page_internal


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερό!
      Τόσο καιρό ακολουθώ τη σελίδα αλλά δεν είχα πάει ποτέ στο συγκεκριμένο.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα, συννεφιά στον Βόλο η οποία κρατάει την θερμοκρασία στους 14 βαθμούς κελσίου. Μακάρι τα προγνωστικά να πέσουν έξω, Ήπιος χειμώνας, με ξενερώνει προσωπικά,θα κρατήσω όμως τα λόγια του Φώτη ότι ο καιρός είναι αχανής στην πρόγνωση μακροπρόθεσμα κ φυσικά όλα μπορούν να ανατραπούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά είναι ο ήπιος χειμώνας - ο ήπιος καιρός γενικότερα, δηλαδή, ούτε ψυχροί χειμώνες, ούτε θερμά καλοκαίρια - και δεν αποκλείει και την εκδήλωση φαινομένων (χιονοπτώσεων κ.λ.π.). Ο βαρύς χειμώνας, όπως και το θερμό καλοκαίρι είναι πολύ επιβαρυντικά για την ανθρώπινη υγεία. Ενδεικτικά στις περιοχές της Ευρώπης που επλήγησαν φέτος από τον καύσωνα είχαμε 1.500 θανάτους περισσότερους εκείνες τις μέρες από ό,τι συνήθως για την εποχή.

      Αντίστροφα στην Ελλάδα είχαμε πέρσι 154 θανάτους πέρσι από τη γρίπη, έναντι 42 τον ήπιο χειμώνα του 2018. Και τελικά στη μισή (νότια) Αττική δεν χιόνισε κιόλας, παρά τη βαρυχειμωνιά. Αντίθετα, σημειώθηκαν πάρα πολλές πλημμύρες λόγω των σφοδρών και επίμονων βροχοπτώσεων του Ιανουαρίου, αλλά και των θυελλωδών ανέμων του Φεβρουαρίου.

      Γενικά, πολλοί λένε "θέλω βαρύ χειμώνα", αλλά όταν έρθει ο βαρύς χειμώνας, λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Να κάνουν, δηλαδή, και την απαραίτητη οικονομία ενέργειας, να μην αρρωστήσουν, να μην σπεύσουν να κατηγορήσουν το κράτος με την πρώτη πλημμύρα και τον πρώτο παγωμένο δρόμο. Θέλουμε, όμως, και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Βαρύς χειμώνας σημαίνει απώλειες και ζημιές και όχι απαραίτητα πολλά χιόνια, ειδικά σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη καλά τα πας τον τελευταίο καιρό. Μην αρχίζεις πάλι την ...ιεραποστολική δράση στη χώρα των ιθαγενών χειμωνόφιλων. Σωστά είναι αυτά που γράφεις από τη σκοπιά του μέσου ανθρώπου, αλλά τα έχεις γράψει και ξαναγράψει τα ίδια κατά κόρον. Εμείς εδώ άλλωστε δεν είμαστε "μέσοι" άνθρωποι. Είμαστε των άκρων. Αφού το ξέρεις, γιατί επιμένεις;
      Εμείς ..."δεν είμαστε Ζουλού, δεν είμαστε Παπούα, είμαστε η άγρια φυλή των Λιλιπούα"!

      Διαγραφή
    3. Αντώνη, όλοι εδώ μέσα ξενερώνουμε με ήπιο χειμώνα, αλλά υπάρχει ένας (υπότροπος) που μας ξενερώνει κάθε τόσο με τα σχόλιά του.

      Διαγραφή
    4. κανείς δεν είναι ακραίος και κανείς μέσος. αλλά παρακαλώ, παιδιά, μην το πάμε πάλι αυτό το deja vu, δικαίωμα του καθενός να του αρέσει ότι θέλει.

      δε θεωρώ άξιο συζήτησης το θέμα των μακροπρόθεσμων, σέβομαι την επιστημονική προσπάθεια προόδου σε αυτόν τον τομέα. έχει ενδιαφέρον όμως η εμπλοκή της ψυχολογίας/προσδοκίας/πεποίθησης. π.χ. κάποιος φύσει απαισιόδοξος χειμωνολάτρης, μπορεί να τείνει σε πρόβλεψη ήπιου χειμώνα, για την αναμονή του χειρότερου και την ελπίδα της "έκπληξης".

      καλό βράδυ από Τρίκαλα, με πρώτη βραδυνή μυρωδιά καμμένου ξύλου..

      Διαγραφή
    5. Νίκο, οι χειμωνολάτρες είμαστε άλλη φυλή, όπως και να το δεις "φυσιολογικοί" 100% δεν είμαστε, κατά την κοινή περί καιρού αντίληψη. Οπότε είμαστε και ακραίοι. Αυτό που εννοώ λοιπόν είναι ότι δεν έχει νόημα οποιαδήποτε επιμονή προς προσηλυτισμό στην "καιρική ορθότητα", είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Γίνεται μόνο για να γίνεται και απορώ με αυτήν την εμμονή, όταν σε ΟΛΑ τα καιρικά μπλογκς η τάση είναι η ίδια και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Το έχει επισημάνει (κάποιες φορές και με έντονο τρόπο) και ο ίδιος ο κ.Ζιακόπουλος. Και βέβαια το να δηλώνει κάποιος ότι του αρέσει το καλοκαίρι και μισεί τον χειμώνα δεν το θεωρώ πρόβλημα. Αυτό που καταντάει πρόβλημα (σε ένα μπλογκ καιρόφιλων) είναι οι τακτικές "νουθεσίες" οι "ηθικολογίες" και τα "κηρύγματα" για τα δεινά του χειμώνα. Ο Βαγγέλης τον τελευταίο καιρό είχε αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά και του το αναγνωρίζω. Ελπίζω να συνεχίσει σ΄αυτή τη ρότα.

      Διαγραφή